Püspököt iktattak Eperjesen

Püspököt iktattak Eperjesen

Share this content.

Szöveg: Szpisák Attila, fotó: ecav.sk, valamint Somogyi András
Eperjes – A találkozások zajától lett hangos 2020. február 1-jén délután az eperjesi evangélikus püspöki hivatal tanácsterme. Ide gyülekeztek az újonnan megválasztott kelet-szlovákiai evangélikus püspökök, a Peter Mihoč iktatására érkező külföldi testvéregyházak képviselői. A Magyarországi Evangélikus Egyházat dr. Fabiny Tamás elnök-püspök, a hazai szlovák gyülekezeteket pedig Szpisák Attila tótkomlósi lelkész, valamint a Tótkomlósi Evangélikus Egyházközség (Evanjelický cirkevný zbor a. v. v Slovenskom Komlóši) népes delegációja képviselte.

A szombat esti testvéri találkozó és kölcsönös bemutatkozás lehetősége jó alapot teremtett a leendő új püspökkel való jövőbeni közös szolgálathoz. A fehér abrosznál zajló baráti beszélgetés alatt mindenki megismerhette a Szlovákiai Evangélikus Egyház (ECAV na Slovensku) keleti kerületének nagyszerű szolgálatait.  Másnap reggel a régi eperjesi evangélikus líceum (ma püspöki központ) tanácstermében kezdődött a nap a beöltözéssel, majd rövid tájékoztató után indult az ünnepi menet a szentháromságról elnevezett evangélikus nagytemplomba, az iktatási ünnepségre. 

Az érkező vendégsereget Ľubomír Pankuch, a keleti kerület felügyelője köszöntötte. Az ünnepséget egyenes adásban közvetítette a szlovákiai STV1 csatornája. A hagyományoknak megfelelően az énekelt szlovák liturgiában a fekete Luther-kabáton fehér albát viselő lelkészek szolgáltak, akik énekelve közvetítették a zsoltárok, illetve az evangélium üzenetét. Az iktatásra készülő Peter Mihoč püspök János evangéliuma üzenetével indult a szolgálatba: „Neki növekednie kell, nekem pedig egyre kisebbé kell lennem.”( Jn 3,30) Az igehirdetésében megfogalmazottak szerint ez a mottó lesz az az ige, amire támaszkodni akar püspöki szolgálata idején.

Fabiny Tamás püspök örömmel fogalmazta meg, hogy ebben is hasonlóan gondolkodnak, hiszen számára is fontos ez a jánosi ige. Az új püspököt a már szolgálatban lévő helyi, illetve a szlovákiai és külföldi testvéregyházak képviselői áldó igével köszöntötték. A templomi ünnepség végén a beiktatott püspök megköszönte elődje, a tizenkét évig szolgáló Slavomír Sabol püspök szolgálatát, átadva számára a tiszteletbeli püspöki tisztséget jelentő keresztet,  majd áldást adva a további gyülekezeti szolgálatához, Marhaň faluban. (A szlovákiai evangélikusoknál hat éves egy püspöki ciklus, melyet maximum még egyszer lehet ismételni.)

Az installáció utáni ünnepi ebéden jelen volt Eperjes város polgármesterasszonya, Andrea Turčanová is, akinek Ivan Eľko, a szlovákiai evangélikusok (ECAV na Slovensku) elnök-püspöke adta át az eperjesi tragédiában érintett családok számára összegyűjtött evangélikus adományt (összegszerűen 41.715 eurót). Ennek a gyűjtésnek az volt a különlegessége, hogy az adományozáshoz több magyarországi gyülekezet is hozzájárult, körülbelül 1.300 euró nagyságrendben.

Címkék: Eperjes - püspök - iktatás -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!