Rákoskeresztúron ünnepeltek a magyarországi szlovákok

Rákoskeresztúron ünnepeltek a magyarországi szlovákok

Share this content.

Forrás: MTI, fotó: Fuhl Imre / oslovma.hu
Budapest – Július elsején ünnepelték magyarországi szlovákok napját, az idei rendezvényeknek Rákoskeresztúr adott otthont. A programok 11 órakor kezdődtek a Vigyázó Sándor Művelődési Házban, Laco Struhár szlovákiai fotóművész Mágikus Szlovákia című kiállításával.

A hagyományos ökumenikus istentisztelet 13.30-kor kezdődött a helyi evangélikus templomban. A templomban tartott istentiszteleten elején elhangzott a két nemzet himnusza, majd Kovács Áron helyi lelkész köszöntötte a templomot zsúfolásig megtöltő résztvevőket.

Két igehirdetés hangzott el. Előbb Slavomír Sabol eperjesi püspök prédikált 1 Móz 12,1-3 alapján. Az Ábrahám-történet nyomán felidézte, miként kerestek szlovák telepesek három évszázadal ezelőtt új hazát, hogyan vezete és segítette meg őket Isten mindvégig. A szlovák nyelvű igehirdetést magyarul Gulácsiné Fabulya Hilda lelkész foglalta össze magyarul.

Ezt követően dr. Fabiny Tamás, egyházunk külkapcsolatokért is felelős püspöke hirdette az igét a pünkösdi történet egy mondata alapján: „Halljuk, amint a mi nyelvünkön beszélnek az Isten felséges dolgairól” (Apcsel 2,11). A püspök hangsúlyozta az anyanyelvi igehirdetés és hitélet fontosságát. Ebben a magyarországi szlovákokat és a szlovákiai magyarokat egyaránt támogatni kell. Erre egyrészt a pünkösdi történet, másrészt a reformáció kezdetének 500. évfordulója is kötelez bennünket  hangsúlyozta a püspök. A magyar nyelvű  igehirdetés szlovák összefoglalóját Szpisák Attila tótkomlósi lelkész adta. Az istentisztelet végén Balik Béla római-katolikus plébános mondott szlovák nyelven imádságot.

Az istentisztelet után az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke, Hollerné Racskó Erzsébet mondott ünnepi beszédet, majd átadta az idei díjazottak részére a „Nemzetiségünkért Díjat”. 

Ugyancsak a Vigyázó Sándor Művelődési Házban rendezték meg a „Kerestúrske hrdje ďjouke – Keresztúri büszke lányok” című tematikus gálaprogramot. Térzenével a Tótkomlósi Ifjúsági Fúvószenekar hívogatta a vendégeket, a program részeként bemutatkoztak a pestvidéki régió szlovák falvainak népviseletei, valamint a program zárásaként – a szlovák bálban – a Csibaj Banda zenéjére mulathattak a résztvevők.

A magyarországi szlovákok napjának kísérőrendezvényei keretében a résztvevők interaktív kiállításon ismerkedhettek meg Rákoskeresztúr szlovák hagyományaival, a magyarországi szlovákok által lakott régiók népművészeti és gasztronómiai hagyományaival, vagy az Országos Szlovák Önkormányzat intézményeinek tevékenységével. Lehetőség volt a népművészet gyakorlati megismerésére is a – nem csak gyermekeknek – nyitott kézműves műhelyben, de ellátogathattak a Bartók Béla Emlékházba, megnézhették a helytörténeti és néprajzi gyűjteményt az Erdős Reneé Házban, valamint a régi szlovák temetőt is.

A rendezvény megvalósítását anyagilag támogatta a Határon Túli Szlovákok Hivatala, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az Országos Szlovák Önkormányzat mellett társszervezők a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete, a Budapesti Szlovák Intézet, a XVII. kerületi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a XVII. kerületi önkormányzat.

A Rákoskeresztúri Evangélikus Egyházközség templomának gyülekezeti termében rendezett ünnepségen Riz Levente (Fidesz-KDNP) polgármester mondott köszöntőt. Az eseményen részt vett – mások mellett – Szalayné Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes, és Fuzik János szlovák nemzetiségi szószóló, a magyarországi nemzetiségek parlamenti bizottságának elnöke. Igen nagy számban voltak jelen a pesti, Pest- és Nógrád megyei, valamint az alföldi evangélikus gyülekezetek képviselői.

A magyarországi szlovák nemzetiség a július 5-i, szlovákiai állami ünnephez kötődően minden évben július első szombatján tartja a megemlékezést. Szlovákiában a szláv írást megalapító Szent Cirill és Metód napja nemzeti ünnep, s ebből az alkalomból tartják a magyarországi szlovákok is ezt az ünnepséget.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!