Reálhét volt a Vajdában

Reálhét volt a Vajdában

Share this content.

Szöveg: Kitajkáné Szántai Mária
Szarvas – A Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban hagyományosan februárban kerül megrendezésre az a tematikus hét, amelynek során reál tudományokhoz kapcsolódó programokat szervezünk.

Idén február 11–16. között zajlottak az események, illetve a hetet megelőzően is zajlott egy „előprogram”, amelynek során 11. és 12. évfolyamos diákjaink látogatást tettek a kecskeméti Mercedes-gyárban. Az ott látott és hallott érdekességek mellett azért is hasznos volt az utazás, mert a továbbtanulás egyik formájának, a duális képzésnek egyik színtere lehet a vállalat. 

A programok zöme azonban a hétfő és szombat közötti időszakra összpontosult. Most sem maradhatott ki az egykori vajdás diákokkal való találkozás. Hétfőn két volt diákunkat köszönthettük. Elsőként Győri Imre kohómérnök, sikeres cégvezető tartott előadást a reál érdeklődésű tanulóknak. Megtudhattuk tőle, hogy manapság mivel foglalkozik egy kohómérnök, hogyan alakult át ez a szakma a képzeletünkben meglévő ismeretekhez képest, és bemutatta az általa vezetett cég termékeit.

Ezt követte egy nemrégiben végzett vajdás diák, Balázs Gergő előadása. 2014-ben érettségizett iskolánkban. Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem építészmérnök szakos hallgatója. Gergő néhány évvel fiatalabb diáktársainak az egyetem rövid bemutatása után beszélt a tanulmányairól és az egyetemi kreditrendszer lényegéről. Elmondta, hogy mire kell az elején figyelniük – ha felveszik őket –, hogy bent is tudjanak maradni. Mesélt a műegyetemi közösségi életről, kitérve arra is, hogy milyen szakokhoz milyen érettségi tenné könnyebbé a majdani egyetemi életet, és milyen felkészülés szükséges a sikeres rajz alkalmassági vizsgához.

Az idei reálhét játékos színfoltja volt az iskolai sudokubajnokság. Minden osztályban lezajlottak a selejtezők, és kialakult a középdöntő mezőnye. Már itt akadtak meglepetések, hiszen ebben a műfajban nem feltétlenül azok a diákok a legsikeresebbek, akik a „hagyományos” megmérettetésekben a legerősebbek. A döntőbe jutáshoz azonban már mindenképpen jó logikával, számolási készséggel, gyorsasággal és egyéb fontos tulajdonságokkal kellett rendelkezni. A szerdai döntőn végül kialakult a végső sorrend. A legjobbaknak 1. Egri Gergő (10/b), 2. Fabó Csenge (11/c) és 3. Dógi Csenge (10/a) bizonyultak.

A Kunos András-emlékverseny a fizika tantárgy népszerűsítése mellett az egykori neves tanárunkra történő emlékezést is szolgálja. Idei témája a megújuló energiák voltak. A verseny első fordulójában a napelemek energiatermelését kellett kísérletileg vizsgálni, majd egy prezentációval együtt előadást is kellett tartani a témában. A verseny díjazottjai: 1. Seregélyes Viktória (11/c), 2. Gruner Benedek (12/b), 3. Laluska Gergő (11/b).

A szerdai napon a vajdás elsősegélynyújtó csapat tagjainak lehetőségük volt arra, hogy diáktársaiknak bemutassák az újraélesztés és a stabil oldalfektetés technikáját. Utóbbit Barcsik Dalma, Szűcs Alexandra és Rideg Regina mutatták be, majd ezt követte az újraélesztés, melyet Kovács Nóra, Papp Alexandra és Szamosvölgyi Anna demonstrált. A gyakorlatot követően lehetőségük volt a jelenlévőknek a laikus elsősegélynyújtás (BLS) feladatainak elsajátítására. A diákokat iskolai védőnőnk, Nyemcsok Emese készítette fel.

A pénteki nap sem telt eseménytelenül. Ekkor került sor dr. Kovács Attila egyetemi adjunktus előadására, aki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékéről érkezett. Az előadás címe A meteorológia dilemmái: káosz vagy kiszámíthatóság? volt. A téma sokak érdeklődését felkeltette, hiszen a meteorológiai előrejelzések megbízhatóságáról mindannyiunknak vannak tapasztalatai. Az előadás után felhasználtuk az alkalmat arra, hogy a kutatóiskolai pályázattal kapcsolatos feladatokat egyeztessük. Dr. Kovács Attila és a pályázat végrehajtásában részt vevő 10/a osztály diákjai személyesen is megismerkedhettek. Felmentünk a tetőre, ahol néhány hete helyezték el azt az időjárás-állomást, melynek adatait bárki megnézheti a gimnázium honlapján vagy az Időkép.hu oldalon. 

A pénteki nap egy szomorú eseményt is tartogatott számunkra. Ekkor nyitottuk meg iskolánk volt tanulójának, a tragikus hirtelenséggel elhunyt Diós Kristófnak a természetfotó-kiállítását. Kristóf érettségi után az SZTE biológia szakán folytatta tanulmányait, és emellett számos országos fotópályázat díjazottja volt. Legutóbb 2018 őszén vehette át az Év Természetfotója díjat az Állatok és környezetük kategóriában. A kiállítás állandó tárlatként kapott helyet a biológia-előadóba vezető folyosón, így aki eddig még nem látta, bármikor betérhet megnézni a gyönyörű képeket.

A hetet a Curie Alapítvány jegyében zártuk. Hagyományosan iskolánk rendezte meg a Curie környezetvédelmi verseny területi döntőjét. Itt iskolánk egyik csapata harmadik helyezést szerzett (Schubert Lili, Gerzsenyi Lili és Sztancsik Szabina 10/a). Ugyanebben az időben egy csapat képviselte iskolánkat Budapesten a Curie Alapítvány által kiírt, Lengyel mezőkön című verseny országos döntőjében. A csapat bravúros versenyzéssel második helyen végzett, melynek jutalmául egy ötnapos lengyelországi utazást nyertek. A csapat tagjai: Lázár Dániel, Szabó-Mravik Szabolcs és Ugrai Dániel (10/a).

Levezetésképpen előttünk áll még egy népszerűsítő foglalkozás az Öveges laborban, ahová a Benka-iskola alsós diákjait várjuk, hiszen nem lehet elég korán kezdeni a reál tárgyak népszerűsítését.

A változatos programok a reál-munkaközösség tagjainak felkészítő és szervező munkáját dicsérik. Már gyűjtjük az ötleteket a jövő évi rendezvényhez.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!