Gyülekezetpedagógiai kézikönyv készül református és evangélikus összefogással

Gyülekezetpedagógiai kézikönyv készül református és evangélikus összefogással

Share this content.

Szöveg: Dr. Pángyánszky Ágnes, fotó: Szabóné dr. László Lilla, dr. Pángyánszky Ágnes
Budapest – Egy új kutatási terv alapján az Evangélikus Hittudományi Egyetemen tartotta alakuló ülését a gyülekezetpedagógiai kézikönyv megírását vállaló evangélikus és református teológusokból álló szerzőcsoport. A kézikönyv megírásának a szükségességét az a felismerés motiválta, hogy az iskolai hitoktatás valláspedagógiai megerősödésének mintáját követve a gyülekezetpedagógia mérje fel és mutasson új irányokat a gyülekezetekben folyó tanítói szolgálat számára.

Olyan, már meglévő és új, mobilizálható erőforrásokat találjunk, amelyek gyülekezeti közegben is továbbfejlesztik azt, hogy a hitről való tanulás kreatív módszerekkel járuljon hozzá a Biblia mélyebb ismeretéhez, Isten életünkben való munkálkodásának felismeréséhez, hitünk alapjainak természetes megismeréséhez és a tanítványi lét tudatos felvállalásához. 

A gyülekezetpedagógiai kézikönyv tervezett megjelenési ideje 2019 kora tavasza, a Kálvin Kiadó gondozásában jelenik majd meg. A tervezett könyv szerkesztői, Szabóné dr. László Lilla, dr. Siba Balázs és dr. Pángyánszky Ágnes a református és az evangélikus hittudományi egyetemek oktatói, akik az első műhelymunka napján ismertették terveiket és elképzeléseiket a tanulmányok megírását vállaló lelkészekkel és egyetemi oktatókkal.

Dr. Dani Eszter református lelkész, a Zsinati Hivatal Missziói Irodájának vezetője a készülő kézikönyv érzékenyítő jellegének hangsúlyozásáról tartott előadást, melyben kiemelt szerepet kap annak a nyitottságnak a szükségessége, amellyel gyülekezeteink a cigányság és a társadalmi kirekesztettség terhétől küzdők felé hitbéli szeretettel és elfogadással fordulnak. A kézikönyv gyülekezetpedagógiai alapozását dr. Németh Dávid református és dr. Szabó Lajos evangélikus gyakorlati teológiai professzorok tanulmányai kísérik majd.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!