Zengj, magyar ének! – Ökumenikus ének- és igeszolgálat a XIII. Református Zenei Fesztiválon

Zengj, magyar ének! – Ökumenikus ének- és igeszolgálat a XIII. Református Zenei Fesztiválon

Share this content.

Forrás: reformatus.hu, szöveg: Feke György, fotó: Vargosz
Budapest – Már hagyomány, hogy a budapesti Református Zenei Fesztiválra a Kárpát-medence különböző pontjairól érkező (nem csak) református énekkarok közösen lépnek fel a Nemzeti Múzeum lépcsőjén.

Az idei közös éneklés újdonsága, hogy a reformáció 500. évfordulójára készülve, a programban rövid igehirdetés is helyet kapott, a szervezők négy másik protestáns egyház képviselőjét is meghívták.

A dicséreteket, egyházi kórusműveket és hazafias dalokat éneklő alkalmi ökumenikus kórust Bódiss Tamás református és Kovács István baptista karnagy vezényelte.

„Énekünk ima, Isten megszólítása, közösen kerülünk vele kapcsolatba ezáltal.” Zsengellér József, a Károli Gáspár Református Egyetem rektorhelyettese a 90. zsoltár alapján arra biztatta a résztvevőket, hogy éljenek vonzó keresztyén életet, hogy példájukat látva mások is dicsérjék Istent.

Az ötszáz fős kórust orgonán Szotyori Nagy Gábor, valamint a Jerikó Református Fúvósegyüttes kísérte.

„Szomjasak vagyunk, szükségünk van arra, hogy az élő vizet Jézustól elfogadjuk.” Mészáros Kálmán, a baptista egyház főtitkára János evangéliumának 7. része alapján szintén arra bátorított, hogy töltsük be küldetésünket.

„... Kegyelmes Atyánk! Népek közé szórva, Tebenned bíztunk eleitől fogva! Add: éljünk egymásért és senki ellen, Bárhol a földön, de Isten-közelben! Szólj ötágú síp, zengj, magyar ének, Adj hálát az ég nagy Istenének!” – énekelték Gárdonyi Zsolt Magyar énekét.

„Mitől hangos az életünk? Vannak-e új énekeink?” – kérdezte Khaled A. László. A metodista szuperintendens Ézsaiás prófétát idézve úgy fogalmazott: „Ne csak itt szóljon az Isten dicsőítése, ettől zengjenek közösségeink is. Talpra magyar! Zengjenek a magyar puszták, városok és falvak! Legyünk megújuló, dalos nép és énekes egyház!" 

„Megáldjon téged az Isten, A Sionról kegyelmesen, Ki teremtette az eget, A földet és mindeneket!” – a 134. genfi zsoltár utolsó versszakát kórus és gyülekezet közösen énekelte.

Pataky Albert, a pünkösdi egyházelnök arról beszélt: Jézust a Szentlélek által ismerhetjük meg, a Lélek mutathatja meg, kicsoda Krisztus a számunkra. „Ekkora értéket elhallgathatunk-e? Kérjük Isten Lelkét, mutassa meg, kinek és hogyan hirdessük az igét!”

Az ötszáz fős alkalmi kórus minden korosztályt megmozgatott.

Három dolog miatt is fontosak az ilyen alkalmak – mondta a közös éneklés végén Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök. Egyrészt, ha hirdetjük Isten nevét, kiszabadulunk a némaság börtönéből, megszólítjuk a másik embert az evangéliummal és Isten nem hagyja válasz nélkül a mi énekünket.

A szervezők a tavalyi évben (a fesztiválon, a Református Énekek Hangversenyen, valamint a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje gálakoncerjén együttvéve) összesen kétmillió forintot gyűjtöttek. Adakozásukkal az idén is Kárpátalját segítették a résztvevők.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!