MENŐ REFORMÁCIÓ – Indul a reformáció 500 busz

MENŐ REFORMÁCIÓ – Indul a reformáció 500 busz

Share this content.

Forrás: reformacio2017.hu, fotó: archív, Zászkaliczky Zsuzsanna
Budapest – Hamarosan országjáró útjára indul a Reformáció Emlékbizottság mozgó-kiállítása, amely egy – kifejezetten erre a célra, egy mozgó reformációs tematikájú tárlattá alakított – busz, amely új megközelítésből kívánja átadni, s „szállítani” az idén 500 éves reformációhoz kapcsolódó ismereteket, gondolatokat, valamint tanításokat.

A teljesen átalakított busz fő célja tehát, hogy az egész országot végigjárva, a legkisebb falvakba is eljutassa a reformáció történetét és értékeit. A mozgó kiállítás lehetővé teszi, hogy a legfiatalabbaktól a legidősebb korosztályig bárki megtekinthesse a kiállítást.

Az előzetes tervek szerint az útba eső településeken egy-egy napot fog állni a reformációt bemutató Reformáció 500 busz.

A buszban található tárlat elsősorban arról szól, hogy mit jelent számunkra a reformáció. Ez természetesen nem értelmezhető a reformáció történetének és hagyományainak megismerése nélkül. Ám a kiállítás nem csupán a busz falain belül kapott helyet, mivel a jármű külső dekorációja szintén jelentésértékkel bír. Külső része ugyanis a történelemről, a „dicső múltról” és jeles elődeinkről szól, míg belseje a reformáció mai üzenetére koncentrál.

A busz oldalán látható „utasok” a reformáció jeles magyarországi személyiségei, illetve Kálvin, Luther és Melanchthon. Ez alatt látható, az alsó sávban az idővonal a magyar reformáció és a protestáns egyházak főbb eseményeivel, gyakorlatilag napjainkig.

A busz belsejében még inkább elmélyülhetünk a reformáció történetében. A tárlat ugyanis különböző filmekkel, várostörténeti információkkal és kiállítási tárgyakkal hozza közelebb hozzánk a félezer éve útjára induló, és az azóta mindennapjainkba beépült megújulási mozgalom, a reformáció értékeit.

A kiállítás kurátorai: Kiss Erika (MNM), Kertész Botond (EOM) és Zászkaliczky Zsuzsanna (EOGY).

A kiállítás ingyenesen látogatható! 

A Nemzeti Múzeum kertjében október 24-én 18.00-ig, október 25-én pedig 9.00 és 14.00 óra között lehet megtekinteni!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!