Reformáció és család

Reformáció és család

Share this content.

Szöveg és fotó: Galambos Ádám
Budapest – Korányi András egyháztörténész ünnepi beszédével tartottak megemlékezést a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) szervezésében a budapesti Reformáció parkban 2018. október 31-én, a reformáció 501. évfordulóján.

A hagyományokhoz hűen idén is a budapest-fasori evangélikus és református templom között található Reformáció parkban tartották a MEÖT által szervezett reformáció hónapja ünnepségsorozat záró alkalmát. A reformátorokra, a reformáció szellemiségének máig tartó üzenete mellett az egyház szüntelen megújulásának fontosságára hívta fel köszöntő beszédében a figyelmet Fischl Vilmos evangélikus lelkész, a MEÖT főtitkára.

„Az emberi élet alapvető ajándéka és természetes rendje a családi élet” – fogalmazott a reformáció hónapjának záró eseményén Korányi András. Az Evangélikus Hittudományi Egyetem egyháztörténésze ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy Luther Márton abban a korban állt ki a család modellje mellett, amikor az nem volt természetes. Az evangélikus lelkész elmondta, hogy Luther Márton, Kálvin János, Ulrich Zwingli és Martin Bucer mind a családi élet mellett foglaltak állást. „Lutherék és a reformátorok megküzdötték a maguk harcát a családi élettel, de ők a kihívásokat is hálával vették” – állapította meg az egyháztörténész.


A család „nem elvi kérdés vagy célszerű társadalmi rend, hanem a Bibliából való felismerés” – fogalmazott a reformátorok tanítására hivatkozva a családok éve kapcsán Korányi András. „Amikor 2018-ban a családok évét ünnepeljük, akkor nem diadaléneket zengünk. Egy roskadozóban lévő életformát szeretnénk megerősíteni: az igei üzenettel, az imádsággal. Áldást kérünk a családi életre” – mondta az egyetemi tanár. Luther Kis kátéját idézve – „így tanítsa a családfő az ő háza népét” – kifejtette, hogy a család megőrzéséhez nem elegendő a gyülekezet, az egyházi oktatási intézmények és a társadalmi rend. Ezek mind segíteni tudnak, de ezt az értéket a családon belül kell elsőként hirdetni.

„Bármilyen ideológiák, bármilyen eszmék tépik ma a keresztyén társadalom alapértékeit, ne engedjük elveszni azt, ami reformátoraink hitvallása volt. Reményik Sándor, az evangélikus költő Erdélyben azt mondta, hogy »ne hagyjátok a templomot és az iskolát.« Ma – ugyancsak protestáns, keresztyén hitvallásként – tegyük hozzá: adjunk hálát a családokért, imádkozzunk értük, ne hagyjuk el ezt az áldott életformát.”

A reformációi megemlékezésen a helyi felekezetek lelkészei virágot helyeztek el a Reformáció parkban található emlékműnél. Egyházunkat Aradi György, a Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze képviselte. Az ünnepségen közreműködött a Fóti Baptista Fúvószenekar.

Képgaléria:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!