Ünnepi gálaműsort rendeztek a Reformáció és oktatás éve alkalmából

Ünnepi gálaműsort rendeztek a Reformáció és oktatás éve alkalmából

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Budapest – Az angyalföldi József Attila Művelődési Központ adott otthont annak a nagyszabású gálának, amelyet a Magyarországi Evangélikus Egyház Nevelési és Oktatási Osztálya valamint az EPSZTi-Evangélikus Pedagógiai Intézet a reformációi emlékbizottságokkal karöltve rendezett meg 2015. október 16-án.

Gróf Gábor közreműködésével felcsendülő fanfárral kezdődött el az alkalom, amelyen Majorosné Lasányi Ágnes, az EPSZTI vezetője, a rendezvény háziasszonyaként Cserhátiné Szabó Izabella püspökhelyettes asszonyt invitálta a mikrofonhoz. A lelkésznő igehirdetésében hangsúlyozta, hogy ezen az ünnepen a közösség megélése, a pillanat átélése mennyire fontos – felnőttként és gyerekként egyaránt. Kiemelte, hogy a pályázatokra beérkezett sokféle munkával a képzelet érintkezhet Isten láthatatlan világával, vagy legalábbis kaput nyitnak a művek a két világ határán. „Jézuson át mindannyian Isten tágas világába érkezünk, együtt, egy közösségben és egyenként is Isten elé állhatunk” – mondta majd feltette a kérdést: Mire van gyermekeinknek szüksége? Milyen felnőttekre és gyermekekre van szükség a világban? A Római levelet idézte: „A teremtett világ sóvárogva várja az Isten fiainak a megjelenését”, majd a kérdésekre így válaszolt: „Nem birkalelkű, hanem szabad emberekre van szükség, akik valódi szabadsága a belső felelősségben gyökerezik.” A lelkésznő gondolatait stílusosan József Attila gondolataival zárta: ...Ahol a szabadság a rend, mindig érzem a végtelent!...

Fabiny Tamás távollétében felolvasták a püspök köszöntő szavait, majd a jubiláló intézmények műsora következett:

Elsőként a Soltvadkerti Evangélikus Egyházi Óvoda verses-énekes-körjátékos összeállítása volt látható, majd a Bakonycsernyei Evangélikus Óvoda Örömhír kórusa állt színpadra, akik finn szerzők műveiből hoztak egy csokrot, de felcsendültek taizéi dalok is repertoárjukban.

Harmadik szereplő a várpalotai Forrás Evangélikus Keresztyén Óvoda kicsinyei voltak, akik saját készítésű díszletekkel Jézus életét beszélték el.

A szarvasi Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda diákjai az Időkút című zenés mesejátékból adtak elő.

A fellépések ezen sorát a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium diákjainak produkciója zárta, népdalcsokrot adott elő Ittzés Klára, Tüzes Johanna zongorázott, Kufcsák Anna, Nagy Laura és Petkes Noéi pedig egy Wass Albert verset adtak elő.

Ezután Varga Márta osztályvezető méltatta a jubiláló intézményeket, majd Krámer György országos irodaigazgatóval együtt átadták számukra az ajándékokat.

Majorosné Lasányi Ágnes konferálásában ezután átadták a meghirdetett pályázatok nyerteseinek az ajándékait is. A riportfilm pályázaton jutalmat kapott a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium csapata a Ne így legyen vége című alkotásukért.

A színjátszás pályázaton a Benkások és a nyíregyházi gimisek kaptak díjat.

Az októberben Bonyhádon megrendezett 1517 perc lendület program jutalmazottja a szervező Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium lett.

Károlyiné Magyar Ildikó rajz tantárgygondozó közreműködésével a képzőművészeti, fotó, képregény és rajzpályázat díjazottjai is ajándékot vehettek át.

Az ebéd után a Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium diákzenekara lépett fel.

Németh Ildikó és Hubert Gabriella a Reformációi Emlékbizottság által meghirdetett iskolatörténeti pályázat bírálati szempontjait ismertették, majd átadták a díjakat.

Utána folytatódott a meghirdetett pályázatok eredményhirdetése. Őze Sándorné a művelődéstörténeti levelezős verseny jutalmazottjainak névsorát olvasta fel, Urbán Ágnes tantárgygondozó pedig az idegen nyelvi versenyek díjazottjainak gratulált.

A jutalmazottak részére ezután verses-zenés összeállítás következett, a Kölcsey szavaló és népdaléneklési versenyen eredményesen szereplő tanulók, így Fülöp Norbert, Pantyelejev Natali, Tassi Dominika, Petrovics Polett, Papp Dániel, Módi Virág, Gál Erzsébet, Sághy Eszter, Szabó Bálint, Kerkeni Márk, Széles-Martin Balázs és Nagy Fáta előadásában.

A Príma Primissima díjas Kisbihari Együttes műsorszámai után a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola, Általános Iskola, Óvoda, Alapfokú Művészeti Oktatási Intézmény és Kollégium Arrisus Ifjúsági Vegyeskara lépett fel Kutyejné Ablonczy Katalin karvezető, énektanár irányításával. Zongorán kísért Alföldi Csaba.

Krámer György országos irodaigazgató a gyerekektől kapott ajándékokat dicsérve úti áldásával zárta az alkalmat.

Végül az intézmények tanulóival kiegészült kórussal minden résztvevő együtt énekelte el az Erős vár a mi Istenünk Luther Márton éneket.

KÉPGALÉRIA:

Címkék: reformáció - oktatás - gála -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!