A reformáció és a könyvnyomtatás közötti összefüggéseket kutatja egy történész

A reformáció és a könyvnyomtatás közötti összefüggéseket kutatja egy történész

Share this content.

Forrás: evangelisch.de, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Göttingen – Thomas Kaufmann, a göttingeni egyetem teológia professzora és egyháztörténésze a könyvnyomtatás és a reformáció közötti összefüggések mélyére szeretne ásni. Ezért aztán a Volkswagen Alapítvány 200 ezer eurós támogatásával kutatásokba kezd – jelentette be szerdán a németországi egyetem.

Az evangélikus teológus egyfelől ki fogja dolgozni, hogy a reformáció mennyi mindent köszönhet a könyvnyomtatásnak, másfelől pedig arra is fényt szeretne deríteni, hogy a reformáció hogyan változtatta meg a könyvnyomtatást.

Az egyetem adatai szerint a történész górcső alá veszi majd a könyvkereskedelem egykori gyakorlatát és szereplőit, a sorozatgyártás továbbfejlesztését, a könyvek terjesztését, valamint a reformációra való visszahatását is. Kaufman továbbá a könyvek előállításának folyamatát is pontosan szeretné leírni és szeretné vizsgálni a könyvnyomtatás hosszú távú hatását is a felekezeti közösségek 16. századi képzésére.

Kaufmann egyébként az Universität Göttingen Teológiai Fakultásán az Egyháztörténeti Tanszéken oktat.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!