A reformáció napja elősegíti a toleranciát és párbeszédet

A reformáció napja elősegíti a toleranciát és párbeszédet

Share this content.

Forrás: LWI, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Berlin – Hannover – 2018-ban a Német Szövetségi Köztársaság 16 szövetségi államából 9-ben már törvényes munkaszüneti nap lesz október 31., a reformáció napja. Az északnémet államok, így Bréma, Hamburg, Alsó-Szászország és Schleswig-Holstein lakosai idén ünnepelnek majd először szabadnapjukon.

Az elmúlt évben október 31. egyedülálló módon a reformáció ötszázadik jubileumának tiszteletére szabadnap volt egész Németországban. Az ünnepnap Brandenburg, Mecklenburg-Elő-Pomeránia, Szászország, Szász-Anhalt és Türingia tartományokban már évek óta munkaszünet. A politika által kezdeményezett döntést megelőzve az egyházakban és a társadalom széles körében élénk vita alakult ki az ilyen ünnepnapok jelentőségéről.

Összeköt és nem kirekeszt

2017-ben, a reformáció évében az ünnepségeket több illetékes az ökumenikus és vallásközi közös munka esélyeként értelmezte. Ralf Meister, a Hannoveri Evangélikus Tartományi Egyház püspöke a zsinat előtt májusban elmondott jelentésében a következőket vallotta: „A reformáció napja elő akarja segíteni a vallásokkal, felekezetekkel és világnézetekkel való toleráns és párbeszédes eljárást.” A reformáció ünnepét ugyanis nem szabad Luther Márton-napként értelmezni.

A 2018-ban tervezett rendezvények híven tükrözik ezt. A Braunschweigi Evangélikus Tartományi Egyház például a Hildesheimi Katolikus Püspökség új vezetőjét, dr. Heimer Wilmer SCJ-t látja vendégül a braunschweigi dómban. „Ez egy csodálatos ökumenikus gesztus, mely hangsúlyozza az alsó-szászországi keresztények közös felfogását” – hangsúlyozta dr. Christoph Meyns tartományi püspök. Prédikációval Wilmer fog szolgálni az ünnepi istentiszteleten.

Hamburgban Kirsten Fehrs püspökasszony, az Északnémet Evangélikus Tartományi Egyház vezetője, Peter Mies hamburgi katolikus esperes, valamint Uwe Onnen lelkész, a Hamburgi Keresztény Egyházak Munkaközösségének vezetője fog közös istentiszteletet tartani. Fehrs püspökasszony erről így nyilatkozott: „Nagyon örülök, hogy ezt a napot mindenféle felekezeti kirekesztés nélkül ünnepelhetjük ökumenikus közösségben és kulturális nyitottságban.”

Újonnan kialakított tradíció

Wittenbergben, ahol a reformáció 1517-ben Luther Márton kilencvenöt tételének kiszögezésével vette kezdetét, már kifejlett hagyománya van számos rendezvénynek: városi ünnepség, a történelmi helyszíneken idegenvezetés, koncertek és előadások szerepelnek a programban. Valahánynak a szíve azonban a wittenbergi templomok istentiszteleti alkalma. A St. Marien városi templomban, amely Luther prédikációinak a helyszíne is volt, dr. Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke fog prédikálni.

A különböző felekezetű egyházakat több mint ötszáz fával összekötő Luther-kertben fiatalok és felnőttek ültetik majd el a Lutheránus Világszövetség Német Nemzeti Bizottságának fáját, amely ennek az élő emlékműnek az utolsó fája lesz.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!