Reformáció napján indul az Erős Vár Podcast

Reformáció napján indul az Erős Vár Podcast

Share this content.

Szöveg: Zsíros András
Békéscsaba – Mezőberény – Gerendás – Megújulás, de milyen áron? Több mint 500 évvel a reformáció után mi a feladata az egyháznak, ha korszerű is szeretne lenni, de nem akarja elveszíteni az alapot sem? Kell-e egyáltalán megújulni, reformálódni, és ha igen, miben? Ezeket a kérdéseket teszi majd fel 2020. október 31-én, első adásában a legújabb evangélikus médium, az Erős Vár Podcast.

Folyamatosan növekszik hazánkban is a rádióműsorokat újszerű módon fogyasztók tábora, akik az interneten keresztül, ott és akkor hallgatják meg kedvenc adásukat, amikor kedvük tartja. A „podcast” kifejezés a zenelejátszást néhány éve újraértelmező mobileszköz: az ipod, és a „broadcast”, azaz műsorszórás angol szavak összeolvasztásával született meg. Népszerűsége pedig a rugalmasságán túl abban is rejlik, hogy a hallgató maga válogathatja meg, milyen témában szeretne beszélgetést hallgatni, a kínálat pedig magyar nyelven is egyre bővül.

Evangélikus egyházunk is törekszik kihasználni a technológia adta lehetőségeket. A Kötőszó Blog podcastja, vagy az ajkai gyülekezetben szolgáló Kovács Viktor „Evlelkész” elnevezésű csatornája (ITT, ITT, vagy ITT) után most újabb tartalommal gazdagodik a digitális tér: megkezdi adását az Erős Vár Podcast.

Az indulást szándékosan a reformáció ünnepére időzítették a műsor készítői. Az újfajta kommunikációs csatorna használatával is azt üzenik: meg kell találni minden korban azokat az új lehetőségeket, amelyekkel megszólítható a kor embere.

Az adásokat készítő három kelet-békési lelkész: Nagy Zoltán esperes Békéscsabáról, Lázárné Skorka Katalin Mezőberényből és Zsíros András Gerendásról különböző személyiségek, gyülekezeteik is nagyban eltérnek egymástól, ám épp ez adhatja reményeik szerint az izgalmas beszélgetések, viták, véleményütköztetések alapját. A későbbiekben pedig meghívott vendégekkel is igyekeznek színesíteni a műsort.

A tervek szerint minden szombaton új adással jelentkező csatorna a legnépszerűbb podcast-hallgató applikációkban, így többek között Spotify-on, iTunes-on és Google Podcaston egyaránt elérhető lesz.

A folyamatosan bővülő elérhetőségek gyűjtőoldala megtalálható az anchor.fm/erosvar oldalon, illetve érdemes követni a műsor közösségi oldalát is a facebook.com/erosvarpodcast címen, ahol nemcsak a csatornával kapcsolatos hírek olvashatók majd, de lehetőség lesz az adásokkal kapcsolatos visszajelzésekre, a témákkal kapcsolatos gondolatok megosztására is. Ezekre a következő epizódokban reagálhatnak is a készítők, így kialakulhat egyfajta párbeszéd, újfajta közösségi élmény is.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!