Reformáció és tanítás – Egyházmegyei napot tartottak Nagykanizsán

Reformáció és tanítás – Egyházmegyei napot tartottak Nagykanizsán

Share this content.

Forrás: kanizsatv.hu, szöveg: evangelikus.hu, fotó: Makoviczky Gyula
Nagykanizsa – Reformáció és tanítás címmel egyházmegyei napot tartottak 2015. október 3-án a nagykanizsai evangélikus közösségben. A programmal már javában készülnek 2017-re, a reformáció 500 éves évfordulójára – adta hírül a kanizsatv.hu.

A napot Zsugyel Kornél áhítata nyitotta meg, majd Levente Péter és Döbrentey Ildikó előadása következett, Tanítás a mindennapokban címmel. Ezt követte dr. Korányi András Tanít az egyháztörténelem című előadása.

Dr. Korányi András, az Evangélikus Hittudományi Egytem Egyháztörténeti Tanszékének egyetemi tanára a következőképpen nyilatkozott a Kanizsa TV-nek: 
„Tartozom lelkészként a gyülekezetnek azzal, hogy a prédikációmat úgy fogalmazom meg, hogy azt át tudja venni. Tanárként tartozom azoknak, akik tőlem tanulnak, azzal, hogy megértsék azt a gondolatmenetet, azt az utat, amit velem kellene bejárniuk. De mi van akkor, ha bennem káosz van?”

Korányi András előadásában a reformátorok munkásságára tekintett vissza, mely annak idején alapjaiban megváltoztatta az egész európai oktatási rendszert.

„Van mihez visszanyúlni, ha a szervezeti részét nézzük, viszont ha azt nézzük, mit akartak elérni pedagógiai vagy emberformálás szempontjából, akkor talán még fontosabb azt mondani, hogy a keresztyén oktatás és nevelés ma is egy olyan téma, amely a személyes kapcsolatokon keresztül és elsősorban értékközpontúan adható át.”

A keresztyén családok és a gyülekezet megerősítése alapvető feltétele az iskolai hitoktatás hatékonyan működésének – mutatott rá Korányi András, aki szerint korunk egyik legnagyobb kihívása, hogy bár ugyanazt a nyelvet beszélik az emberek, sokszor mégsem értik egymást. Így a fiatalok megszólítása is nehézségekbe ütközik.

A napot Pfeiffer Ottó áhítata zárta.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!