Reformok előtt áll a protestáns egyház Németországban

Reformok előtt áll a protestáns egyház Németországban

Share this content.

Forrás: epd, fordítás: MEE Ökumenikus és Külügyi Osztály
Berlin – Taglétszámok visszaesése, bevételek csökkenése, jelentőség csökkenése: a protestáns egyház komoly változások előtt áll. „A helyzet nagyon komoly és nem szabad elbátortalanodnunk” – nyilatkozta Irmgard Schwaetzer az EKD zsinati elnöke. Novemberben fog a zsinat az EKD-n és a 20 tartományi egyházon belüli változásokról dönteni. A tervezés elkezdődött, minden területet érintenek az új koncepciók.

2017-ben a reformáció emlékévében kezdődött el a vita az egyház jövőjéről. Több mint egy éve ismeretes a freiburgi pénzügyi tudományos szakvélemény prognózisa, mely szerint 2060-ig az egyháztagok létszáma a felére eshet vissza. Mindez az egyházi bevételek visszaeséséhez vezethet, amely eddig a csökkenő létszám ellenére növekedő tendenciát mutatott. A tavalyi évben majd 270.000 fő lépett ki a protestáns egyház tagjai közül. Mindemellett többen halnak meg, mint amennyien csatlakoznak.

A visszaesés okai nem csak demográfiai eredetűek. Csökkent a jelentőség és a hitelesség, továbbá a korona-krízis nyilvánvalóvá tette, hogy a keresztény egyházban az ok a hitbeli válsággal is kapcsolatos. A cél egy lelki orientáció. Mindenesetre kemény pénzügyi viták várhatóak, mert az egyháznak hosszútávon a pénzügyi bevételek visszaesésével kell számolnia. 

„Takarékosság és megszorítások nélkül nem fog menni, a prioritások mentén történnek majd a döntések. A három fő kritérium: a tagok megtartása, a nyilvános jelenlét és a közösség építése az EKD-n belül. A dupla és többszörös struktúrákat le kell építeni. A protestáns sokszínűséget szeretnénk megvalósítani egy erős közösségi szellemmel” – nyilatkozta Schwaetzer.

Az egyház különös figyelmet szeretne szentelni a jövőben mindazoknak, akik élnek az egyház szolgálataival, de nem egyháztagok, többek között a kezdő munkavállalóknak. „Ezekkel az emberekkel szeretnénk kapcsolatba kerülni, beszélgetni és szeretnénk, ha kötelékünkbe tartoznának” – mondta Schwaetzer. Továbbá meggondolandó a kedvezményes egyházadó a kezdő munkavállalók számára. A reformokról végül a zsinat fog dönteni. 

Az egyháznak új formákra van szüksége a fiatalok megszólításához, ami nem jelenti a hagyományos istentiszteletek végét. „Abból indulunk ki, hogy a jövőben vasárnap 10 órakor nem lesz olyan sok istentisztelet” – közölte.

Az Irmgard Schwaetzer zsinati elnökkel készült epd-interjút az alábbiakban olvashatják részletesen:

„Az egyház meggyengülése a hitéleti válsággal kapcsolatos”

epd: – Két éve tanácskozik a protestáns egyház az új jövőképről. A csökkenő taglétszám miatt 2030-ig a költségeket egyharmaddal szeretné csökkenteni. Ezt élezi még a korona-válság miatti adóbevétel kiesés is. Mennyire komoly a helyzet? 

Irmgard Schwaetzer: – Valóban komoly, de mi nem esünk kétségbe. A hitéleti válság kezelése mellett pénzügyi viták is zajlanak. Abból indulhatunk ki, hogy az egyházadóból származó bevételek 1025%-kal fognak csökkenni. Új koncepciókat kell megfogalmaznunk minden olyan munkával kapcsolatban, ami nem csak regionális szinten valósul meg. Egyes helyeken a források csökkentéséről, más helyeken szinten tartásról, esetleg a prioritások mentén történő növelésről van szó, de ezt konkrétan most még nem lehet tudni. 

epd: – Nem várható ellenállás a tartományi egyházak részéről? 

Schwaetzer: – Minden tervet az EKD tanácsa, a zsinat és a tartományi egyházak közösen dolgoznak ki.  

epd: – A párhuzamos ökumenikus struktúra rejt magában megtakarítási lehetőségeket? Vagyis lehet szorosabb az együttműködés a katolikus egyházzal?  

Schwaetzer: – Zajlanak az egyeztetések a lelki segélyszolgálat bizonyos területeit illetően, a börtönökkel és a kórházakkal kapcsolatosan is. Egyes tartományi egyházaknál a hitoktatás területén is van ilyen, s a jövőben biztosan még több lesz. 

epd: – A pénzügyi vitához párosul még az egyház alapvető irányultsága. Pártok és sportegyesületek is azt tapasztalják, hogy a fiatalok megriadnak a fix tagságtól. Lesz majd kedvezményes adó vagy tagdíj?

Schwaetzer: – A csökkentett egyházadó biztosan komoly vitákat fog hozni.  

epd: – Adódik egy másik stratégia: a további társadalmi szereplőkkel való együttműködés. A protestáns egyház a jövőben egy lesz a nonprofit szervezetek (NGO-k) közül?  

Schwaetzer: – Ezt nem így látjuk. Mi a szekularizált társadalom részei vagyunk és egyben ellenzői is. A rendkívüli megbízatásunk az evangélium hirdetése, ezt nem szabad feladnunk. Pontosan ezért van szükség együttműködésre.  

epd: – Egyidejűleg arról lehet hallani, hogy az egyház a jövőben óvatosabban nyilvánul majd meg társadalmi kérdésekben. Nem egyszerre ellentmondás és a nyilvánosságtól való bejelentett visszavonulás ez?  

Schwaetzer: – Biztosan nem az, mivel az általunk képviselt evangélium mondanivalója is teljesen nyilvános. Ezért nem is óvatosságról, mint inkább fókuszáltságról kell beszélnünk az üzenetünk kapcsán, ebben rejlik az esély arra, hogy jobban meghallják a hangunkat. 

epd: – A jövőbeni tervekről a zsinat fog dönteni novemberben Berlinben. Nem fogja a járvány befolyásolni az ülést? 

Schwaetzer: – Koncentrált tanácskozást tervezünk a higiéniai feltételek betartásával, sok vendég nélkül, időbeni megszorításokkal és digitális bizottsági ülésekkel már előzetesen is. Két és fél napos ülésre számítunk.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!