A rendkívüli helyzetben is megmutatkozik a tehetség – Flóra versben mondja el

A rendkívüli helyzetben is megmutatkozik a tehetség – Flóra versben mondja el

Share this content.

Forrás: bdeg.hu
Sopron – A soproni Líceum nyolcadik osztályos tanulója, Juhász Flóra is kénytelen nélkülözni az iskolát és az osztálytársakat, de a digitális oktatásban is megtalálta a témát, a lehetőséget. Flóra rímbe szedte gondolatait arról a hálóról, ami most a kapcsolatot jelenti a külvilággal. Sorait azonnal felkapta a vers főszereplője, a net.

Egy aranyos és szellemes vers született a digitális oktatás első napján a licista, Juhász Flóra tollából. A soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium egy hétvége alatt megoldotta a digitális oktatásra való átállást: mivel eddig is használtak modern eszközöket a tanuláshoz, a technikai feltételek már adva voltak. A világháló nyújtotta lehetőség eddig csak eszközként, segítségként volt jelen, most pedig ez vált az egyetlen módjává a tanítás-tanulás folyamatának. Hasonló gondolatokkal a fejében Flóra otthon, számítógépe előtt foglalta versbe a tanulás egy új oldalát.

 

Légy gyors, netem!

 

Net! – olyan vagy, mint
Forró, száraz, sivatagbéli
Embernek egy csepp nedv,
Oly éltető és kedves.
Ne hagyj el minket,
Fejleszd tovább a géket,
Légy okosabb és gyorsabb,
Míg majd téged fognak
Az éltetőnek nevezni,
S érted nagyon epedni.
Karold fel a függőket,
Mutasd meg, hogy tőled
Nem csupán játékot,
Múlandó árnyékot,
Hanem hasznos tanulmányt
Kap, mit ha jól használ,
Hasznára vál.
Légy okos, gyors és működő, net!

 

A rendhagyó fohász sorait azonnal felkapta a világháló, a lány versével pedig sok embernek csalt mosolyt az ajkára. Flóra elárulta, hogy 2013 óta farag rímeket, elsősorban azért, mert így tudja leginkább átadni az érzéseit, gondolatait. A téma bármi lehet, ahogyan ő fogalmaz: a biológiától egészen az internetig, de persze, nem mindig a tananyag ihleti meg. Általában a családtagjainak és barátainak mutatja meg verseit, de a legjobbakat az interrnetre is felteszi. 

Egy kedves tanárnőm, Barlai Zsófia küldött a digitális oktatás első napján a Google Classroom csoportunkba egy üdvözlő üzenetet, amelynek végére beírta a kedvenc versét. Ez a vers, azaz Dsida Jenő: Légy szent, fiacskám! adta az alapötletet, és ennek mentén, vagy ha úgy tetszik, ennek formájára épült a versem, mint egy mai kori átirat. Édesapám honlapjának részeként létezik egy saját, „mini-weboldalam”, ide szoktam feltölteni a verseimet. Nagyon felderít, örömmel tölt el, hogy másoknak is tetszik." - meséli Flóra.

A nyolcadikos tanulónak Lackfi János a kedvenc költője, a rímfaragás mellett pedig érdekli a fotózás is. Flórának határozott véleménye van mindenről, többek között a versírás művészetéről: "Szerintem a hobbi az, amit az ember bármikor űzni tud, amikor van rá egy kis ideje, de a verselés nem ilyen. Az ötlet vagy jön, vagy sem. Ezért én a versírást nem tekintem hobbinak, hanem annál komolyabbnak. Amikor az ötlet jön, rögtön papírra vetem. A vers lelke a jó téma és ihlet, mely néha csak egy villanásnyi ideig fut át agyunk szövevényes szürkeállományában. Erről eszembe jutott valami...”

 

Ihlet

 

Az nem gomb,

Amit ha megnyomsz,

Dől belőle rím,

Azért ennél több kell,

Hogy szép verset írj.

 

Várd a jó ihletet,

Míg be nem csenget

Ajtódon a művészet,

És halkan súgja füledbe,

Hogy jó lészen,

 

Most fejezd be!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!