Kenyér és bor színében – Rendkívüli kiállításmegnyitó az EOM-ban

Kenyér és bor színében – Rendkívüli kiállításmegnyitó az EOM-ban

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám, fotó: Szőnyi István / EOGY, Galambos Ádám
Budapest – Kenyér és bor színében – Az úrvacsora kortárs szemmel nyílt csoportos kiállítás az Evangélikus Országos Múzeumban, november 10-én. A megnyitó egyedi volt, ugyanis a koronavírus-járvány miatt hozott óvintézkedések miatt, a kiállítást a múzeum újranyitásáig csupán néhány óráig láthatta a közönség.

A kiállításmegnyitó ünnepséget a távolságtartás betartása érdekében a Deák téri evangélikus templomban rendezték meg. Harmati Béla László elmondta, hogy a kiállítás a megnyitóünnepséget követően a kormányzati döntés értelmében – más múzeumhoz hasonlóan – ideiglenesen bezár. A szervezők bíznak a minél előbbi újranyitásban, hogy a 2021. március 28-ig tartó kiállítást – melyhez igényes katalógus is készült – minél többen meg tudják nézni. A múzeum vezetője ismertette: a Magyarországi Evangélikus Egyház nyílt képző- és iparművészeti pályázatot hirdetett az úrvacsora évében. A felhívásra száztizenöten regisztráltak, és százhúsz fölötti pályamű érkezett. A kurátorok ebből válogatták ki azt a huszonkét művészt, akiknek az alkotásaik kiállításra kerültek az Evangélikus Országos Múzeumban.

„Az úrvacsora évének meghirdetésében az vezérelt bennünket, hogy hitünk e csodálatos voltát valami módon reflektorfénybe helyezzük” – mondta köszöntőjében Hafenscher Károly. A zsinat lelkészi elnöke hangsúlyozva, hogy azt szeretnék, hogy a hit titkairól minél több szó essen a társadalom széles körében. „Amikor az úrvacsora évében sokszor úrvacsorai böjtöt kell hirdetnünk, akkor is itt vannak az igék, amik Luther szerint a bűnbocsánat örömüzenetét hordozzák” – fogalmazott a járvány miatt kialakult egyházi megszorító intézkedésre utalva az Evangélikus Hittudományi Egyetem egyetemi tanára, az úrvacsora éve szervezője. Hafenscher Károly a kortárs alkotók kiállított munkáit megköszönve elmondta, hogy a művészek velünk együtt „az úton lévők közösségében vannak, akik segítenek minket jobban érteni és jobban látni. A pályázat és a kiállítás betöltötte az úrvacsora éve célkitűzéseit. Olyan érték teremtetődött, amely segít mélyebben gondolkodni, a titokhoz közelebb kerülni, segít Krisztussal való közösséget átélni.”

„Az úrvacsora legkoncentráltabb értelmezését a múlt, jelen és jövő hármasában látom. Múlt, mert mindaz, ami Jézus utolsó vacsorájánál történt, és az is, amit eleink gyakoroltak és megéltek. Jelen, ma is megtapasztalható a Krisztussal és testvéreinkkel való közösség, így nekünk szóló, minket invitáló személyes életesemény tud lenni. És jövő, mert Jézus visszajövetelére való várakozás alkalma is” – fogalmazott megnyitóbeszédében Galambos Ádám, e sorok írója. Az evangélikus teológus elmondta, hogy a művészet építheti az egyházi gondolkodást, új perspektívát nyithat és fordítva is: az egyház inspirálhatja a művészetet: „Egyház és művészet párbeszéde, az egyes kérdések újból és újból történő megértésének kísérlete, az együttműködés, a közösen a mélyre ásás meglátásom szerint szükségszerű ahhoz, hogy az európai művészet képes legyen jelen időben is a szép, a jó és az igaz keresésre.” Erre a kölcsönösségre mutat példát az Evangélikus Országos Múzeumban rendezett tárlat. [A megnyitóbeszéd teljes terjedelmében olvasható lesz az Evangélikus.hu honlapon.]

A kiállításmegnyitó ünnepségen Mekis Péter orgonaművész működött közre, aki többek között a tárlat címét adó, Luther Márton által szerzett „Krisztus Jézus, mi Megváltónk, sok halálos sebből gyógyítónk” kezdősorú ének dallamára improvizált.

A nyílt pályázatra érkezett műveket Harmati Béla László, Schneller János, Tatai Erzsébet és Zászkaliczky Zsuzsanna, mint szakmai zsűri értékelte. A díjakat Hafenscher Károly és Zászkaliczky Zsuzsanna adta át.

Iparművészeti kategória díjazottai: (1) Elek Ágnes, (2) Balázs Marianna, (3) Balogh Éva

Képzőművészeti kategória díjazottai: (1) S. Hegyi Béla, (2) Kohut Ilona, (3) Tolnay Imre

Kenyér és bor színében – Az úrvacsora kortárs szemmel

Kiállító művészek: Ambrus Szilvia, Balanyi Károly, Balázs Marianna, Balogh Éva, Cszizmadia Imre, Elek Ágnes, Ghyczy György, Horváth Kitti, Kállai Henrik, Kárpáti Zsuzsanna, Kohut Ilona, Kovács Máté, Murányi Marcell, Sándor József Attila, Sárkány Tamás, S. Hegyi Béla, Sinkó István, Szabó Norbert, Szolláth Katalin, Tolnay Imre, Tóthmátyás Edit, Végh Júlia

A kiállítás kurátorai: Harmati Béla László, Kertész Botond, Zászkaliczky Zsuzsanna

A tárlat a járványügyi intézkedések miatti zárvatartást követően 2021. március 28-ig tekinthető meg az Evangélikus Országos Múzeumban.

Képgaléria (Fotó: EOGY, Szőnyi István):

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!