A rendkívüli körülmények között is megértek a Vajdás diákok

A rendkívüli körülmények között is megértek a Vajdás diákok

Share this content.

Szöveg és fotó: Mészáros Tünde
Szarvas – Az idén minden más volt, mint máskor. A rendkívüli egészségügyi helyzetre való tekintettel, március 16-ával iskolánk, a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium is áttért a digitális tanrendre. A hirtelen átállás mindenkinek nehézséget okozott, de legnehezebb dolguk az érettségi előtt álló tanulóinknak volt, illetve az őket felkészítő pedagógusainknak. Még az elején azt sem lehetett tudni, lesz-e egyáltalán érettségi. Később is csak találgatni tudtunk, írásbeli vagy szóbeli, vagy mindkettő? Amikor megszületett a döntés, gőzerővel kezdtek el készülni tanulóink az írásbeli vizsgákra.

Mivel ebben a tanévben a továbbtanulni szándékozó diákoknak legalább egy emelt szintű érettségi vizsgát kellett tenni, így a 93 érettségiző közül 79 tanuló egyik tantárgyát vagy Békéscsabán, vagy Orosházán írta. Emelt szinten a legtöbben az angol nyelvet választották, hiszen ezzel két követelményt is kipipálhatnak egyszerre. Nagyon sok egyetemnél az angol a választható tárgyak közé tartozik, és egy jól sikerült, 60 százalék feletti dolgozattal pedig középfokú nyelvvizsgát is szerezhetnek. Az orvosi egyetemre készülők biológiát választottak, a műszaki irányba készülők pedig matematikát. Aki a testneveléssel készül tovább, sajnos a gyakorlati vizsgák elmaradása miatt, szóban kellett számot adnia tudásáról. Sportolóink nem ijedtek meg ettől a feladattól, 90 százalék fölött teljesítettek emelt szinten.

A középszinten megírt érettségi vizsgákkal is elégedettek lehetünk, bár sajnálatos módon a szóbeli vizsgák elmaradtával a javítási lehetőség is elmaradt. 

Szóbeli vizsgát csak azokból a tantárgyakból lehetett tenni, ahol nincs írásbeli vizsga, például a hittan. Ebből a tárgyból született a legjobb eredmény, egy 100 százalékos feleletet hallhatott a vizsgabizottság.

A rendkívüli helyzet ellenére is voltak kitűnő és jeles tanulóink is szép számmal.

Kitűnő érettségi bizonyítványt kapott: Gyekiczki Fanni, Bánfi Péter, Fabó Csenge, Seregélyes Viktória és Opauszki Kata.

Jeles bizonyítványt szerzett: Ganyecz Zalán, Gerhát Regina, Hankó Gergő, Lustyik Anna, Gulyás Szilveszter, Komáromi Nikolett, Kósa Judit, Filip Dániel, Megyik Róza, Pribelszki Boglárka.

A bizonyítványok kiosztására a szarvasi evangélikus Újtemplomban került sor ünnepélyes keretek között. Ezzel is szerettük volna egy kicsit kompenzálni az elmaradt ballagást, így méltóképpen tudtunk egymástól búcsút venni.

A frissen érett tanulóinkra már csak a ponthatárhúzás vár, vajon hová veszik fel őket és hol fognak továbbtanulni.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!