Ismét találkoztak egymással a repülőtéri lelkészek

Ismét találkoztak egymással a repülőtéri lelkészek

Share this content.

Szöveg és fotó: dr. Fischl Vilmos
Párizs – A Repülőtéri Lelkészek Nemzetközi Szövetsége (IACAC) 49. konferenciáját tartotta 2016. augusztus 22-28 között Párizsban, Franciaországban. A szövetség összefogja a repülőtéri lelkészeket szerte a világban. A szervezet nem csak keresztény lelkészeket fog össze ökumenikus szinten, hanem rabbikat és imámokat is.

A 49 évvel ezelőtt alakult szövetség fontosnak tartja, hogy a reptéri lelkészek évente egyszer találkozzanak, továbbképzésben részesüljenek az előadásokon keresztül és megismerjék a konferenciát rendező ország repülőterének szakmai életét. Ilyenkor a szervezők szem előtt tartják azt is, hogy a lelkészek a szervező várost is megismerjék, annak világi és egyházi vezetőivel együtt.

Így idén találkozhattunk a Párizs Orly Nemzetközi Repülőtér igazgatójával, aki kiemelte a repülőtéri lelkészek szerepét a repülőtér életében. Bibliatanulmányon keresztül mélyedhettünk el, helyi teológiai professzorok segitségével, mind az Ó-, mind az Újszövetségben. 

Előadásokat hallhattunk arról, hogy krízis helyzetben a pszichológus és a reptéri lelkész milyen fontos szerepet tölt be a rászorulók életében. Különös hangsúly került a biztonságra a szakelőadók részéről.

A konferencián hetvenen voltunk szerte a világból.

A szövetség megtartotta évi rendes közgyűlését, is amelyen elfogadta a jövő évi költségvetést is és döntött arról, hogy 2017-ben az évi konferencia és közgyűlés Stockholmban, Svédországban lesz a reptéri lelkészek meghívása alapján.

Utoljára 2011-ben vehettem részt a szövetség konferenciáján Aberdeenben, Skóciában, ezért volt megtiszteltetés számomra, hogy 5 év kihagyás után újra a reptéri lelkészekkel együtt lehettem.

A közgyűlésen örömmel számoltam be arról, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Közforgalmú Repülőtéren új kápolna nyílt a 2/B Terminál galéria szintjén.

Ezúton adok hálát Istennek, hogy 15 éve végezhetem a repülőtéri lelkészi szolgálatot az utasok, kísérők, várakozók és alkalmazottak között.

Nemzetközi konferenciánkat most beárnyékolta két szomorú tény. Az egyik, hogy a konferenciánkkal egy időben történt az olaszországi földrengés, több mint 100 halottal és több mint 300 sebesülttel.
A másik pedig az volt, hogy elvágták a torkát Franciaországban mise közben egy szolgálatot végző katolikus papnak a terroristák. Ezért a konferencia alatt végig motoros rendőrök kísértek bennünket és fegyveres őrök vigyáztak ránk bárhova mentünk.

Bízom abban, hogy a jövőben nem lesz szükség ilyen jellegű biztonsági intézkedésekre, amikor lelkészek találkoznak ökumenikus és nemzetközi szinten.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!