Felavatták a békéscsabai kórház alapítójának síremlékét – Dr. Réthy Pál ötven évig volt evangélikus presbiter

Felavatták a békéscsabai kórház alapítójának síremlékét – Dr. Réthy Pál ötven évig volt evangélikus presbiter

Share this content.

Szöveg: evangelikus.hu
Békéscsaba – A békéscsabai önkormányzat és a Békés Megyei Központi Kórház kezdeményezésére helyezték új sírba dr. Réthy Pál (1809–1896) orvos földi maradványait. A megyeszékhely kórházának alapítóját, aki fél évszázadon keresztül volt az evangélikus gyülekezet presbitere, a békéscsabai felsővégi evangélikus temetőben helyezték örök nyugalomra a közelmúltban.

Új síremlékét 2017. június 30-án avatták fel. A város és az egészségügyi intézmény mellett a helyi evangélikus gyülekezet, illetőleg temetkezési cége is támogatta a terv megvalósítását.

Szarvas Péter polgármester ünnepi beszédében emlékezetett arra, hogy Réthy az evangélikus egyház bevonásával, közadakozásból hozta létre kórházát, később pedig úgynevezett szegényházat alakított ki a gyámolatlanok befogadására. A békéscsabaiak azért is emlékeznek rá szeretettel, mert a feljegyzések szerint ő volt az első orvos, aki a csabaiakra tekintettel szlovákul is megtanult. A városvezető kiemelte, hogy egy közösség számára mindig fontos tájékoztatási pontul szolgál a Réthyhez hasonló jeles személyekre való emlékezés.

Dr. Becsei László, a Békéscsabai Központi Kórház főigazgatója felvázolta dr. Réthy Pál pályaképét, és arról is beszélt, hogy az intézmény hogyan őrzi alapítójának szellemi örökségét: jelenleg szakmai kitüntetés és műalkotás is őrzi dr. Réthy Pál emlékét. Rámutatott, hogy az alapító szakmaiságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy Semmelweis Ignác kortársaként hozta létre korszerű intézményét Csabán.

Az ünnepségen – amelyen Szabó Lilla és Kis Anna muzsikált, Liszi Melinda, a Békéscsabai Jókai Színház művésze pedig verset mondott – Kutyej Pál evangélikus lelkész áldotta meg a sírkövet és az egybegyűlteket. Az alkalom végén virágot helyezett el mások mellett a Réthy család több tagja is a síremléken.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!