Réti Zoltán-emléknap lesz Balassagyarmaton

Réti Zoltán-emléknap lesz Balassagyarmaton

Share this content.

Szöveg: Harmati Béla
Balassagyarmat – Gazdag programmal emlékezik a város és intézményei a 94 éves korában nemrég elhunyt művésztanárra, zene- és festőművészre, a fáradhatatlan kulturális közéleti emberre, aki Madách Imre és Mikszáth Kálmán nyomán hazánk és Nógrád értékeinek őrzője és továbbfejlesztője volt.

Nehéz meghatározni, összefoglalni, ki is volt Réti Zoltán... Festő, grafikus, zenepedagógus, író vagy inkább fáradhatatlan kulturális közéleti ember, akit különösen is tisztel Balassagyarmat városa és Nógrád megye!

Nagyorosziban született 1923. május 13-án, majd érsekvadkerti és balassagyarmati iskolai tanulmányai és fájdalmas hadifogolyévek után 1953-tól zenetanár lett, de érdeklődése a képzőművészet iránt 1969-től a Magyar Képzőművészeti Főiskolára vitte, ahol Kontuly Béla tanítványa volt. Balassagyarmaton élt és alkotott, itt a Rózsavölgyi Márk zeneiskola alapítója és húsz éven át igazgatója lett. Iskolája kevéssé ismert névadójának életét és zenei munkásságát alapos történeti-kritikusi kutatással foglalta könyvbe.

A dimbes-dombos, gyönyörű nógrádi tájak meghatározták festői, grafikusi munkásságát. Hozzájuk kapcsolódnak Nógrád egész nemzetünket megajándékozni akaró mestereinek, Madách Imrének és Mikszáth Kálmánnak a műveit illusztráló képei és hangulatos akvarelljei. Elénk varázsolja az Ember tragédiája jeleneteit ugyanolyan megértő és beleérző képességgel, mint ahogyan meg tudja eleveníteni Mikszáth palócait vagy a koruk társadalmára jellemző, humorral ábrázolt köztisztviselőit. Farkas András művészkollégájával együtt készített Madách-illusztrációi a Magyar Posta filatéliai újdonságai. Számos egyéni és csoportos kiállításon mutatkozott be a közönségnek hazánkban és határainkon kívül is.

Balassagyarmat városa és Nógrád megye rendezésében október 19-én gazdag programokkal emlékeznek életére, műveire, tevékenységére. Az emlékezők csapatához csatlakozik az evangélikus egyház is, megköszönve mindazt, amit gyülekezeteink, egyházunk javáért is végzett, különösen az orgona mellett. Sok tálentumot, ajándékot, zenei, képzőművészeti, írói, pedagógusi tehetséget kapott a Teremtőtől, és ezeket hosszú évtizedeken át kamatoztatta mindnyájunk számára, hiszen nemzedékeket nevelt, tanított és gyönyörködtetett.

Hálát adva életéért Istennek kérjük Jézus Krisztus áldását népes családja fiataljaira, akik zenei-művészi-tanári munkájának folytatásával már eddig is szép eredményeket értek el! Emléke legyen áldott!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!