Reuss Andrást köszöntötte az Evangélikus Hittudományi Egyetem

Reuss Andrást köszöntötte az Evangélikus Hittudományi Egyetem

Share this content.

Szöveg és fotó: Galambos Ádám
Budapest – Ünnepi konferenciával és meglepetés ajándékokkal köszöntötte az Evangélikus Hittudományi Egyetem a nyolcvanéves Reuss András professzort.

A hivatalos születésnapi köszöntéseken túlmutató, közvetlen, ugyanakkor a teológiát középpontba helyező alkalommal ünnepelte az Evangélikus Hittudományi Egyetem a professor emeritus nyolcvanadik születésnapját.

Reuss András „egész életében a teológiát hivatásként, szeretetből, jézusi feladatként vállalta” – fogalmazott köszöntőjében Béres Tamás, az EHE Rendszeres Teológia Tanszékének vezetője, az ünnepi konferencia szervezője.

A Magyarországi Evangélikus Egyház nevében Fabiny Tamás köszöntötte a professzort. Az elnök-püspök személyes történeteket elevenített fel, majd kiemelte, hogy Reuss András alázattal és szűnni nem akaró erővel végezte mind lelkészi, mind tudományos szolgálatát. „Egyházunk igazi bölcse lettél. Nagyon kevés az az ember, akinek a véleményére szekértáboroktól függetlenül adnak az emberek. Különböző kegyességű, különböző látású és politikai nézetű emberek egyaránt figyelnek a szavadra” – fogalmazott Reuss András felé fordulva az elnök-püspök.

Lackner Pál, a püspöki tanács referense A Magyarországi Evangélikus Egyház Hitvallási Iratai sorozat negyedik kötetének első példányának átadásával köszöntötte a professzort.

Orosz Gábor Viktor a Lelkipásztor júliusi lapszámának első példányát nyújtotta át a professzornak, melynek tanulmányrovatában teológusok tudományos írásokkal köszöntik Reuss Andrást.

„A jelenlévők közül a legtöbben úgy gondolnak rám, mint teológiai tanárra, de el kell mondanom, hogy nagyon szívesen voltam lelkész is” – fogalmazott az ünnepi alkalmon Reuss András. A professzor felelevenítette gyülekezeti szolgálati helyeit, majd beszámolt arról, hogy 1988-ban miként hívta meg id. Fabiny Tibor dékán oktatónak. Az ünnepelt elmondta, hogy a teológián töltött időszakban és ma is meghatározó számára a munkatársakkal való együttműködés. Reuss András mintegy ars poeticaként megfogalmazta, hogy nem az egyes ember érdemei a lényegesek, sokkal inkább az az ügy, mely saját életét is kitöltötte: „Isten szeretetéről és hűségéről beszéljünk.”

Az ünnepi konferencián Csepregi András az Egyességi irat – A Magyarországi Evangélikus Egyház Hitvallási Iratai 5 című könyv Reuss András által írt tanulmánya alapján tartott előadást. Béres Tamás A megújulás teológiai alapja – Reuss András professzor 80 éves címmel értekezett. Kodácsy-Simon Eszter a Kis káté aktualitásának és használhatóságának kérdésébe vezette be a hallgatóságot, míg Csepregi Zoltán egyháztörténész a Schmalkaldeni cikkek keletkezéstörténetéről tartott a lutheri levelek alapján előadást.

Reuss András professzorral az Evangélikus Élet magazin 2018. július 15-én megjelenő lapszámában olvashatnak interjút.

Képgaléria:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!