Robbantás volt egy egyiptomi kopt keresztény kápolnánál

Robbantás volt egy egyiptomi kopt keresztény kápolnánál

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, Guardian
Kairó – Háromnapos gyásznapot rendeltek el Egyiptomban, miután vasárnap az ország központi kopt keresztény katedrálisa melletti kápolnára mért támadás következtében 25 ember meghalt és 49 megsebesült. A legtöbb áldozat nő és gyerek volt.

Eddig senki nem vállalja a felelősséget a támadásért, melynek célpontja egy kairói kopt keresztény katedrális melletti kápolna volt. Az egyiptomi állami televízió híradása szerint 12 kiló TNT-t használtak a robbantáshoz.

Az állami televízió híradásában Abdel Fatah al-Sisi elnök összefogásra buzdította a keresztényeket és a muszlimokat a terrorizmussal szemben, amely "minden egyiptomi közös harca" kell hogy legyen. Az elnök úgy nyilatkozott, hogy nyomást gyakorol a kormányra, hogy a történtekre adott válasz annak megfelelően határozott és gyors legyen, mert ez az elmúlt évek vallási kisebbségeket érintő legsúlyosabb csapása volt az országban.

Több száz ember gyűlt össze a katedrális körül a robbantás után, egyikük így nyilatkozott az állami televíziónak:

„Ezek az emberek imádkozás közben ölték meg. Még csak nem is az otthonukban haltak meg.” Másikuk szerint „a kormány nem tud megvédeni általában a terrorizmussal szemben.”

„Ez minden egyiptomi számára súlyos sérelem” – állítja Boules Hailem atya, a Kopt Katolikus Egyház szóvivője. Ez nem csak a kopt közösségről szól, ez egy minden egyiptomi ellen intézett támadás volt."

Pénteken egy biztonsági ellenőrzőpontnál robbant pokolgép a gízai piramisok közelében, a támadásban legalább hat rendőr életét vesztette, és többen megsebesültek. A merénylet elkövetőjeként az addig viszonylag ismeretlen Hazm Mozgalom jelentkezett.

A civilek és a keresztények elleni támadások eddig nem számítottak megszokottnak Egyiptomban.

Címkék: robbantás - kopt - Egyiptom -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!