1

 • Senior Gamer díjat nyertek az orosházi evangélikus szépkorúak

  Siófok – Az ország legnagyobb IT- és videójáték-rendezvénye, a PlayIT Show először látogatott a hétvégén a magyar tengerhez. Az Orosházi Evangélikus Egyházközség Fénysugár nyugdíjas-egyesületének tagjai is meghívást kaptak az eseményre, melyről kitüntetéssel térhettek haza.

  Bővebben

 • Böjte Csaba fővédnökségével rendezik meg az idei 72 óra kompromisszum nélkült

  Budapest – A 72 óra kompromisszum nélkül szociális, önkéntes, ifjúsági akciót 11. alkalommal rendezi meg a három történelmi keresztény egyház hazánkban 2018. október 11–14. között. Az akció Magyarország fiatalságát közös összefogásra hívja, hogy együtt tegyünk másokért, környezetünkért. Az ország bármely pontján élő diákok a 72ora.hu honlapon már regisztrálhatnak az eseményre. A rendezvény fővédnöke Böjte Csaba ferences szerzetes.

  Bővebben

 • Országos evangelizáció 2018.

  „Én adok majd a szomjazónak az élet vizének forrásából ingyen” mottóval rendezik meg 2018. október 6-án az országos evangelizációt a Deák téren.

  Bővebben

 • Luther öröksége az Evangélikus Országos Múzeumban

  Az Evangélikus Országos Múzeum megújult kiállításáról és a múzeum történetéről a City Tv készített összeállítást Zászkaliczky Zsuzsannával, a múzeum munkatársával.

  Bővebben

 • Jótékonysági koncert a kárpátaljai „elfelejtett” árvák javára

  A fóti Evangélikus Kántorképző Intézet Mandák Kórusának jótékonysági koncertje.

  Bővebben

 • A Reformáció Európai Kulturális Útvonala

  Az INTERREG Central Europe program keretén belül 12 partner együttműködésével olyan kulturális útvonal kerül kidolgozásra, melynek célja a reformáció gazdag örökségének fenntartható módon történő hasznosítása.

  Bővebben

 • Ökumenikus istentiszteletet tartottak Budapesten augusztus 20. előestéjén

  Csakis Isten áldásainak köszönhetően építhetünk maradandó közösségeket, egyházat és hazát – hangsúlyozták a magyarországi keresztyén egyházak vezetői a szokásos augusztus 19-i ökumenikus istentiszteleten. Az államalapítás ünnepének előestéjén Budapesten idén több százan adtak hálát az új kenyérért és imádkoztak közösen Magyarország jövőjéért.

  Bővebben

 • Protestánsként Szent Istvánról

  Győr – Szemerei János püspök mondott beszédet a Győr-Moson-Sopron megyei díszközgyűlésen. 2018. augusztus 16-án, a győri Eszterházy-palotában tartott díszközgyűlésen emlékezett meg Győr-Moson-Sopron megye önkormányzata az államalapító Szent István királyról. Ebből az alkalomból adták át a megye legrangosabb kitüntetéseit is.

  Bővebben

 • Oroszlány kultúrájáért díjat kapott a helyi gyülekezet

  Oroszlány – Több mint egy évtizede alapította a Za Oroslánsku Kultúru (Oroszlány kultúrájáért) díjat a Falu- Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, amelyet minden évben a Falunap programjainak keretében nyújtanak át az azt kiérdemlő személyeknek, csoportoknak, együtteseknek, családoknak.

  Bővebben

 • Ajánló: Evangélikus félóra lesz a Kossuth Rádióban

  Augusztus 20-án délután fél kettőkor „Erős vár a mi Istenünk!” címmel jelentkezik az evangélikus egyház félórája a Kossuth rádió hullámhosszán.

  Bővebben

 • Lakatos projekt | Videó

  Lakatos Projekt. Július 26-án volt 10 éve, hogy Lakatos Béla evangelizáló koncertet szervezett Ózdon a romák felemelkedéséért és ébredéséért. Az ökumenikus csapatban szerepelt a nemzetközi keresztyén énekesek között rangos helyen jegyzett Rontó Kitti is.

  Bővebben

 • Az Így látjuk „Mi!” csoport fotókiállítása a dunaújvárosi evangélikus templomban

  Dunaújváros – A hónap végéig még látogatható az Így látjuk „Mi!” csoport fotókiállítása a Dunaújváros – Kisapostagi Társult Evangélikus Egyházközösség épületében, közismertebb nevén az evangélikus templomban. Azon túl, hogy megér egy félórányi figyelmet, most már egy jótékony akció is kapcsolódik hozzá.

  Bővebben

 • Megjelent A szolgálat útján – Gyülekezeti munkaprogram 2018/2019

  A Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében megjelent és digitálisan elérhető a lelkészeknek és gyülekezeti munkatársaknak szánt gyakorlati kézikönyv.

  Bővebben

 • Töltsük meg együtt 1000 rászoruló gyerek iskolatáskáját!

  Iskolakezdés együtt! címmel hetedszerre hirdet országos pénzadománygyűjtést az Ökumenikus Segélyszervezet 1000 gyermek beiskolázásának támogatására. A Segélyszervezet idén is gyermekenként 10 ezer forint értékű, személyre szabott, minőségi tanszercsomagokkal szeretné támogatni a nehéz sorsú iskolásokat. Célkitűzés, hogy a segítség már az első becsöngetés előtt célba érhessen. Az összefogáshoz bárhonnan lehet csatlakozni a 1353-as adományvonalon, amellyel minden hívás és SMS indításával 250 forintot lehet adományozni.

  Bővebben

 • 90 éves a Budafoki Evangélikus Gyülekezet

  Önállóvá válásának 90. évfordulóját ünnepelte augusztus 12-én a Budafoki Evangélikus Egyházközség.

  Bővebben

 • 80 éves a magyar sport egyik legnagyobb alakja, Balczó András

  Csütörtökön ünnepli 80. születésnapját Balczó András háromszoros olimpiai, tízszeres világbajnok öttusázó, a Nemzet Sportolója.

  Bővebben

 • Itt megnézheti az Evangélikus magazin legújabb adását

  Az Evangélikus magazin legújabb adásában összefoglalót láthatnak a Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozóról.

  Bővebben

 • A Lelkipásztor augusztus–szeptemberi számát ajánljuk

  A Lelkipásztor – Evangélikus lelkészi szakfolyóirat 2018/8–9. számában többek között a norvég evangélikus egyház katechetikai munkaprogramjáról, Ordass Lajosról, a Kis káté aktualitásáról és Wolfhart Pannenberg munkásságáról is olvashatnak. Egy folyóirat, amely nem csak lelkészeknek, hanem a teológiára nyitott gondolkodóknak is szól.

  Bővebben

 • 200 éve született a csabai polihisztor, Haan Lajos

  200 esztendeje, 1818. augusztus 13-án látta meg a napvilágot Haan Lajos evangélikus lelkész, tanár, történetíró, polihisztor. Egész életében Békéscsaba felemelkedéséért tett és a település múltjának kutatásával foglalkozott. A megyeszékhelyen utca és tér viseli nevét, a szoborsétányon mellszobor őrzi emlékét, az evangélikus nagytemplomban vörös márványtábla, az egykori lelkészi házán emléktábla, a róla elnevezett utcában, a Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium bejáratánál magyar nyelvű tábla emlékezik meg Haan Lajosról. Ismerjük meg a páratlan ember páratlan életét!

  Bővebben

 • Ideje felébredni!

  Ideje felébredni! Ezzel a két szóval lehet a legrövidebben összefoglalni a Szélrózsán található Ökosátor péntek délelőtti előadásának lényegét. Antal Bálint, a Luther Kiadó munkatársa bő egy órán keresztül beszélt egy olyan érdekfeszítő témáról, amelyet a szó szoros értelmében ma már mindenki a bőrén érez. Hiszen a klímaváltozás bolygónkon és azon belül itt, Európában is már nemcsak teória, hanem valóság, a globális felmelegedésről nemcsak beszélünk, hanem következményeivel már itt a kontinensen is szembesülnünk kell.

  Bővebben

 • Püspökkenyér

  Az M5 ökumenikus közéleti műsorának legújabb adását ajánljuk. Három egyház püspökei beszélgetnek mindenkit érintő, vallási vagy aktuális kérdésekről.

  Bővebben

 • Szentföld fotós szemmel

  Répceszemere – A falunap keretében nyitották meg a ,,Szentföld – magyar Szentföld" című fotókiállítást Répceszemerén az evangélikus imaházban.

  Bővebben

 • Lelkészváltás az Ősagárdi Evangélikus Gyülekezetben

  Ősagárd – Augusztus 12-én ünnepi istentiszteletre gyűlt össze az ősagárdi gyülekezet. Eszlényi Ákos távozása után – akitől július 29-én köszöntek el – Magyar Tamás helyettes lelkész bemutatkozó szolgálatával megkezdte lelkészi munkáját.

  Bővebben

 • A kereszténység lesz a fő témája az Operaház új évadának

  Ókovács Szilveszter főigazgató az MTI-nek elmondta, a tematikus évadban olyan darabokat fognak bemutatni, amelyek mélységében foglalkoznak a kereszténységgel.

  Bővebben

 • Új lelkészt köszönt a nagyszénási evangélikus gyülekezet

  Hivatalosan vasárnap kezdte meg szolgálatát a nagyszénási evangélikus gyülekezetben Győri Veronika Ágnes lelkésznő, aki Bács-Kiskun megyéből érkezett, ahol iskolalelkészként dolgozott.

  Bővebben

 • Ökumenikus hálaadó istentisztelet lesz állami ünnepünk előestéjén

  A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának tagegyházai és tagszervezetei nevében szeretettel hívjuk az ezeréves történelmünk ünneplésének részeként megrendezésre kerülő ökumenikus hálaadó istentiszteletre.

  Bővebben

 • Veszélyben a fazekasvarsándi evangélikus templom

  Fazekasvarsánd, Románia – „A fazekasvarsándi evangélikus templom tornya kritikus állapotba került. Kérjük, segítsenek a száztíz év után életveszélyessé vált templomtorony felújításában!” – fogalmazott Kalit Eszter evangélikus lelkész. A gyülekezet gyűjtést indított a templom felújításáért.

  Bővebben

 • Lakatos Béla és barátai | Videó

  A pesterzsébeti Ificoffee sorozatból: Lakatos Béla és barátai.

  Bővebben

 • Helyzetkép a határon túli magyar evangélikusokról

  „Mindenekelőtt legyetek kitartóak az egymás iránti szeretetben” – ez a mottóul választott igeszakasz (1Pt 4,8) komoly feladat elé állítja a külhoni magyar evangélikus gyülekezetek és egyháztestek vezetőit. A Magyar Evangélikus Tanácskozó Testület június 28–29-én Szarvason tartott ülésén az egybegyűltek visszatekintettek a reformáció indulásának ötszázadik évfordulója alkalmából tavaly szervezett ünnepi eseményekre, megosztottak egymással örömteli híreket is – mindemellett a határon túli, főképpen a Kárpát-medencei lelkészek igen komoly nehézségekről is beszámoltak.

  Bővebben

 • A szélrózsa minden irányából záporoztak a kérdések

  Sokfelől érkezők sokféle kérdésére válaszoltak vállalkozó szellemű lelkészeink, papjaink a kétévente megrendezésre kerülő országos evangélikus ifjúsági találkozón, a Szélrózsán. A keresztyén fesztiválnak is nevezhető találkozónak idén a dunántúli Bük adott otthont 2018. július 25-től 29-ig. Nem is volt kérdés, hogy itt is lesz pódiumbeszélgetésünk, hiszen a debreceni csapat tagjainak és Gombkötő Beáta evangélikus lelkésznek, a budapesti alkalmak gyakori válaszadójának fejében szinte egyszerre született meg a gondolat: a Szélrózsa olyan esemény, ahol mindenképp szükség van egy Szólj be a papnak! vitaestre.

  Bővebben

Oldalak

Feliratkozás 1 csatornájára