1

 • Már lehet csatlakozni az idei Ars Sacra Fesztivál programjaihoz

  Budapest – Az idei Ars Sacra Fesztivált a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal összehangolva rendezik meg szeptember 4-től 12-ig. Határainkon innen és túl várják az önkéntes művészi produkciók csatlakozását június 15-ig.

  Bővebben

 • Evangélikus magazin lesz a Duna Televízióban és a Duna Worldön

  Budapest – 2021. január 24-én, vasárnap 9.55-kor jelentkezik a Duna Televízióban egyházunk műsora, az Evangélikus magazin. Az adásban a 400 éve Csepregen történt fájdalmas eseményekre emlékezünk. Felidézzük a 25 évvel ezelőtti ökumenikus istentiszteletet, és tudósítunk az ez év január 19-ei megemlékezésről is.

  Bővebben

 • Bár az imaheti alkalmak elmaradtak, de a lelkészek közösen imádkoztak a közösségekért

  Székesfehérvár – Ezen a héten a járvány miatt nem a megszokott módon imádkozunk a keresztények egységéért. A közös alkalmak idén elmaradnak Székesfehérváron is, de 2021. január 19-én, kedden délelőtt a Budai úti református templomban Spányi Antal megyéspüspök vezetésével a különböző felekezetű lelkészek közösen imádkoztak a keresztények egységéért.

  Bővebben

 • Protestáns család érkezett a Deák téri múzeumba

  Budapest – Első látásra kevéssé tűnik érdekfeszítőnek a hír, hiszen egy múzeum elsősorban azért van, hogy látogatókat fogadjon, állandó és időszaki tárlatokon mutassa be a nagyközönségnek azt a kollekciót, amelynek megőrzésére és gyarapítására létrehozták. Természetesen a budapesti Deák téri Evangélikus Országos Múzeumot is sokan látogatják meg egyénileg és csoportosan, akár családosan is, egyházunk tagjai és kívülállók egyaránt. A szóban forgó család érkezése azonban rendkívüli, ezért tudósítok róla.

  Bővebben

 • Itt a farsang, áll a bál

  Ezzel a tartalmi összefoglalóval szeretnénk figyelmükbe ajánlani az Evangélikus Élet magazin legfrissebb számát. Olvassák szeretettel az Evangélikus Életet és vigyék a jó hírét!

  Bővebben

 • Elmúlt 5 éves az Elsősorban pápai Városbarát Egylet

  Pápa – Az Elsősorban pápai Városbarát Egylet (EpVE) 2020 novemberében ötéves születésnapját ünnepelte volna, de a járványhelyzet miatt sajnos ez elmaradt.

  Bővebben

 • A keresztény egység nem cél, hanem eszköz – Ökumenikus imaórát tartottak Kalocsán

  Kalocsa – Ökumenikus imaestet tartottak a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházban a keresztények egységéért tartott imahét hétfői napján, január 18-án. Az eseményen Balog Zoltán megválasztott dunamelléki református püspök hirdetett igét.

  Bővebben

 • Ökumené Debrecenben – Újabb alkalommal gyűltek össze a hívek

  Debrecen – A debreceni evangélikus templomban folytatódott hétfőn az ökumenikus imahét, a járványügyi intézkedések szigorú betartása mellett. Az eseményen Asztalos Richárd evangélikus lelki­pásztor köszöntötte a résztvevőket, dr. Pafkó Tamás baptista lelkipásztor hirdetett igét, valamint Sípos Barnabás ortodox parókus vezette az imaközösséget.

  Bővebben

 • Sok kicsi sokra megy: 36,6 millió forintot gyűjtött a Tesco a szeretet.éhség. kampányban

  Budapest – Az előző évekhez hasonlóan a Tesco 2020-ban is csatlakozott az Ökumenikus Segélyszervezet szeretet.éhség. Országos Adventi Pénzadománygyűjtő kampányához, mely december 24-én zárult le az áruházlánc üzleteiben. A Tesco vásárlói ebben az időszakban összesen 146.364 darab kupont vásároltak, amivel 36,6 millió forinttal támogatták a rászoruló családokat. Most először nemcsak az áruházi kasszáknál, hanem december 30-ig online is vásárolhattak adománykupont azok, akik nem személyesen intézték bevásárlásukat, azonban szerettek volna hozzájárulni a kampány sikeréhez. Emellett a Tesco a közép-európai áruházaiban tavaly eladott egyedi tervezésű arcmaszkok értékesítése után további közel 1 millió forinttal támogatja a Segélyszervezet munkáját.

  Bővebben

 • Jézus Krisztus nem tart távolságot követőitől – Elkezdődött az ökumenikus imahét Debrecenben

  Debrecen – A hagyományoknak megfelelően a görögkatolikus főszékesegyházban kezdődött meg az ökumenikus imahét debreceni programsorozata. Január 17-én vecsernyét végeztek a történelmi egyházak képviselői, igét a Debreceni Református Egyházmegye új esperese, Hadházi Tamás hirdetett.

  Bővebben

 • Közös imahét – Dunaújvárosban is

  Dunaújváros – Ezen a héten világszerte közös alkalmakat tartanak a keresztény egyházak hívei és lelkészei, papjai. A kezdeményezéshez Dunaújváros is csatlakozott – és senki sem marad le, hiszen a DSTV teljes hosszában, felvételről közvetíti majd az imaheti eseményeket.

  Bővebben

 • Milyen volt Nyíregyháza csaknem egy évszázada? – Klebelsberg az evangélikus iskola erkélyéről tartott beszédet

  Nyíregyháza – Lenyűgöző, majd száz éves képsorok, Klebelsberg Kunó a városháza erkélyén, lovaskocsik és villamos a Széchenyi utcán.

  Bővebben

 • Tessedik jegyezte fel a földmozgást

  Szarvas – A közelmúltban Békés megyében is lehetett érezni a horvátországi epicentrumú földrengés hatásait. Több helyen kilengtek a fenyőkön a díszek, a szekrényen a virágok dülöngéltek, megmozdultak a csillárok. A történelem során nem ez volt az első ilyen eset, sőt megtörtént, hogy térségünkben volt a földmozgás középpontja is. A teljesség igénye nélkül a megyét érintő földmozgások történetét elevenítettük fel.

  Bővebben

 • A lepra világnapja – Adjuk vissza a mosolyukat!

  Budapest – „Adjuk vissza a mosolyukat!” – adtuk mottóul az idei évben „A lepra világnapjára”. A leprabetegek sorsából következő mérhetetlen szomorúság a jellemző mind a felnőtt, mind a gyermek betegekre. Bár fizikai fájdalmat nem éreznek (hiszen a kórokozó éppen a fájdalomérzetet veszi el), lelki gyötrelmeik hatalmasok. Félelem, értetlenség, megbélyegzés, kirekesztés, kilátástalanság csak néhány azok közül, ami életérzésük lesz az első árulkodó jel észlelésétől kezdve. Sötét hiteik és őseik több évezred óta hagyományozott tudatlan, babonás gondolkozása gúzsba köti lelküket, átkozottnak és haszontalannak láttatja velük saját életüket.

  Bővebben

 • A Jézustól kapott szeretet életté válása – Ökumené a Budavárban

  Budapest – Az ökumenikus imahét jó alkalmat biztosít minden évben arra, hogy egymás felekezetét, templomát, szokásait megismerjük, s jó alkalom, hogy az egymást elválasztó falakból lebontsunk egy darabot. A bő száz éve indult imanyolcad ma már nagy hagyományokra tekint vissza, a „kötelező” udvariasságokon túl valóban az egységtörekvés fontos állomása lehet. „Egyedül a Jézustól kapott szeretet életté váltásában vagyunk képesek egységet alkotni.” – mondta Marton Zsolt váci püspök 2021. január 17-én az, ökumenikus imahét kezdetén a budavári gyülekezetben. A megyéspüspök dr. Fabiny Tamás elnök-püspök meghívására érkezett az evangélikus közösségbe, ahol két ökumenikus istentiszteleten szolgált igehirdetéssel.

  Bővebben

 • Evangélikus lelkész lett a KIE új elnöke

  Budapest – A KIE (Keresztyén Ifjúsági Egyesület) tisztújító küldöttgyűlést tartott 2021. január 16-án. A küldöttek támogató szavazatai alapján megújult az országos választmány, melynek elnöksége: Gregersen-Labossa György evangélikus lelkipásztor (elnök), Buzás Erzsébet Zsófia (alelnök).

  Bővebben

 • Megújult a nyíregyházi evangélikus nagytemplom

  Nyíregyháza – Visszakapta régi fényét a nyíregyházi evangélikus nagytemplom belső tere. Magyarország második legnagyobb evangélikus templomát kormányzati támogatással sikerült felújítani. Az épületben régi pompájában ragyog lenyűgöző kék-arany díszítőfestés és restaurátorok segítségével megújult a 19. század eleji oltár is. A kormányzati támogatás segítségével a templom mellett álló gyülekezeti termet is sikerült renoválni.

  Bővebben

 • Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Adorjáni Dezső Zoltán püspököt fogadta

  Budapest – Semjén Zsolt nemzet- és egyházpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a Karmelitában fogadta Adorjáni Dezső Zoltán evangélikus püspököt. A találkozó célja a kölcsönös tájékoztatás volt.

  Bővebben

 • Elkezdődött az imahét a Krisztus-hívők egységéért

  Budapest – A korábbi évektől eltérően, rövidebb liturgiával és szerényebb részvétellel kezdődött el az ökumenikus imahét, amelyet a budapesti Szent István-bazilikában tartott istentisztelettel nyitottak meg, 2021. január 17-én délután. Az istentiszteletet Erdő Péter bíboros, prímás és Steinbach József, a Magyarországi Református Egyház Dunántúli Református Egyházkerületének püspöke vezette a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) tagegyházai képviselőinek részvételével. Az alkalmon egyházunk részéről részt vett Fabiny Tamás elnök-püspök és Kondor Péter püspök.

  Bővebben

 • A budapesti gettó felszabadulásának évfordulójára emlékezünk

  Budapest – 76 éve, 1945. január 18-án szabadult fel az úgynevezett pesti „nagy” gettó. Erre emlékezve tartottak Az emlékezés virtuális sétája címmel online megemlékezést a Csányi5 – Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár szervezésében, 2021. január 17-én.

  Bővebben

 • Reflektorfényben a Mudrák Mariann – Ittzés Tamás művészházaspár

  Budapest – A Dunán a Család-barát magazin című adásban Mudrák Mariann magánének tanár és Ittzés Tamás a Bohém Ragtime jazz band vezetője a vírushelyzetben való művészi élet nehézségeiről meséltek.

  Bővebben

 • Kránitz Mihály: Keresztény egység

  Budapest – Debrecen – 2019. november 14-én a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen a Both Antal Teológiai és Kulturális Alapítvány kuratóriuma a Pro Unitate in Christo díjat első alkalommal Kránitz Mihály tanszékvezető egyetemi tanárnak adományozta, negyedszázados ökumenikus tevékenységéért. Kránitz Mihály professzor célja Krisztus utolsó vacsorai szándékának előmozdítása: „Legyetek mindnyájan egy!” (Jn 17,21).

  Bővebben

 • Az ökumenikus imahétről beszélgettek dr. Fischl Vilmossal – tévében, rádióban

  Budapest – Az M1 Ma reggel című műsorában beszélgetett Imre Balázs műsorvezető dr. Fischl Vilmos MEÖT főtitkárral arról, hogy kezdődik az ökumenikus imahét (2021. január 17-24).

  Bővebben

 • Védőhálót jelentenek az egyházi közösségek

  Miskolc – A vallási közösségek nem hagyják magukra idős tagjaikat a járvány idején sem. Az egyházak számára is kihívást jelent a koronavírus miatt kialakult járványhelyzet, hiszen legtöbb helyen a közösségi élet az online térbe szorult vissza. A gyülekezetvezetők ezzel együtt is igyekeztek mozgósítani az erőiket a rászoruló idősek megsegítésére.

  Bővebben

 • Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét

  Budapest – Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét, amelynek országos nyitó istentiszteletét a budapesti Szent István-bazilikában tartják – közölte a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) az MTI-vel.

  Bővebben

 • A MEE országos elnökségének állásfoglalása a Covid-19 elleni oltás kapcsán

  Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház országos elnökségének tagjai, Fabiny Tamás püspök és Prőhle Gergely országos felügyelő közleményükben arra biztatják egyházunk tagjait, hogy éljenek a vakcina beadatásának lehetőségével. Az alábbiakban az állásfoglalás tejes szövegét olvashatják.

  Bővebben

 • Az oltásra való regisztrációban is segítséget nyújt a MÖS

  Budapest – Bár folyamatosan növekszik Magyarországon a koronavírus elleni vakcinára regisztrálók száma, az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai több hátrányos helyzetű régió, illetve csoport esetében tapasztalják, hogy szükséges az oltással kapcsolatos információhoz jutás támogatása, illetve a regisztrációhoz nyújtott technikai feltételek biztosítása.

  Bővebben

 • A Hermeneutikai Kutatóközpont új kiadványokkal jelentkezik

  Budapest – Szeretettel ajánljuk a Hermeneutikai Kutatóközpont közelmúltban, illetve a tavasz folyamán megjelenő kiadványait, amelyek megvásárolhatók, illetve előjegyezhetők az intézményben.

  Bővebben

 • A reformátor nagyra becsült asszonya

  Feleség, édesanya, talpraesett gazdálkodó, teljes értékű szellemi-lelki társ férje oldalán, gyógynövényfőzetek ismerője, megváltott gyermeke Krisztusnak. E sokoldalú asszony nem más, mint Katharina von Bora, azaz Bóra Katalin, Luther Márton felesége. Sokat tudunk róla reformátor férje révén, de ő maga ritkán kerül reflektorfénybe. Pedig megérdemli. Ursula Koch magyarul immár második kiadásban megjelent, Rózsák a hóban című életrajzi regényének ő a főhőse.

  Bővebben

 • Fejlesztésekben gazdag évet zártak Vanyolán

  Vanyola – Az elmaradó közösségi programok miatt csonka, de alapvetően sikeres, fejlesztésekben gazdag évet zárt a község, derült ki Varga Rita polgármester évértékelőjéből. Kiderült, hogy többek között az evangélikus egyházközség templomtorony-felújítását is 500 ezer forinttal támogatták.

  Bővebben

Oldalak

Feliratkozás 1 csatornájára