1

 • Kis esti zene szólt a kissomlyói templomban

  Kissomlyó – Nyitott kapukkal várta a kissomlyói evangélikus templom és a templomkert a komolyzene kedvelőit a hétvégén.

  Bővebben

 • 60 éve történt: Ordináció a Deák téren

  Ma hatvan éve, 1959. július 19-én a budapesti Deák téri evangélikus templomban került sor ifj. Harmati Béla, Labossa László és ifj. Zászkaliczky Pál lelkésszé avatására.

  Bővebben

 • Tíz éve énekelnek

  A Pestújhelyi–Újpalotai Evangélikus Gyülekezet kórusa június 1-én ünnepelte tízéves születésnapját. Az ünnepség nemcsak közös éneklésről, hanem múltidézésről is szólt.

  Bővebben

 • 17 fotó a hazai evangélikusság 20. századi történetéből

  A Fortepan egy 2010-ben indult közösségi, szabad felhasználású fotóarchívum, amelyen jelenleg 115.982 fotó található. Az oldal lehetőséget ad arra, hogy régi fotókon keresztül egy olyan világba csöppenjünk, amelyről csak a történelemkönyvekben tanultunk, és arra is, hogy ismerős helyszínekre, arcokra bukkanjunk a legváratlanabb pillanatban. Elsőként a legizgalmasabb evangélikus vonatkozású, 20. századi (és egy kicsit még korábbi) fotókat gyűjtöttük össze.

  Bővebben

 • Ajánló: Evangélikus műsorok a Duna Televízióban

  A Duna Televízió Evangélikus ifjúsági műsorának és az Evangélikus riportoknak a következő adásait ajánljuk.

  Bővebben

 • Benne élni a város mindennapjaiban

  Beszélgetés Tóth Melinda evangélikus lelkésszel és Csikainé Mihalik Éva református lelkésszel.

  Bővebben

 • Kert készül a templom mellé Nádasdon

  Impozáns kert épül a nádasdi evangélikus templomnál. Futónövények, virágok adnak majd árnyékot, és padokat is kihelyeznek. Az őszi becsengetésre elkészülhet a tér.

  Bővebben

 • Jézus igájában – Lelkészavatás Budahegyvidéken

  Budapest – Családias légkörben zajlott Szemerei G. Benjamin ordinációja a budahegyvidéki evangélikus templomban 2019. július 6-án. Unokaöccsét Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke indította el a lelkészi szolgálat útján.

  Bővebben

 • Magyarország vallási térképe

  Magyarországon a 2011-es népszámláláskor 5,4 millió fő vallotta magát valamely felekezethez tartozónak. A településszintű adatok alapján az ATLO019 csapata az alábbi térképeken azt mutatjuk be, hogy hol élnek a vallásos honfitársaink.

  Bővebben

 • Felvételt hirdet a Luther Otthon – Szakkollégium

  A 2019/2020-as tanévre diákok számára felvételt hirdet a Luther Otthon – Szakkollégium.

  Bővebben

 • Fejlesztik a pitvarosi evangélikus közösségi házat

  Pitvaros – Az Ambrózfalva-Csanádalberti-Pitvarosi Evangélikus Egyházközség az elnyert támogatást közösségi célú programokat megkönnyítő eszközök, így asztalok, székek, elektronikai eszközök vásárlására fordítja, melyek Pitvaroson segítik majd a hit- és közösségi élet erősítését.

  Bővebben

 • Krisztus szeretete szorongat – Lelkészavatás Harkán

  Harka – A közösség története során első alkalommal került sor ordinációs ünnepségre a harkai gyülekezetben 2019. július 5-én, amikor Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke lelkésszé avatta Sinkó-Szabó Lillát.

  Bővebben

 • Megtalálták a város maradványait, ahová Dávid menekült Saul elől

  Megtalálta és azonosította egy nemzetközi kutatócsoport a bibliai Ciklág városát, ahová Saul király elől menekült Dávid király – jelentette az izraeli média hétfőn.

  Bővebben

 • Blues a templomban

  Ózd – Rendhagyó koncertet tartottak az ózdi evangélikus templomban. Tóth Melinda szervezésében a City Blues Band örvendeztette meg a hallgatóságot, az eseményen több hazai és külföldi sláger is felcsendült. A lelkész szerint mindenkinek lehetőséget kell biztosítani a bemutatkozásra.

  Bővebben

 • Jótékonysági koncert Dunaújvárosban

  Dunaújváros – A Megmaradásunkért Kultúrcsoport jótékonysági koncertje volt a Dunaújvárosi Evangélikus templomban.

  Bővebben

 • Szarvason mindenki név szerint ismeri a csicskákat

  Százötven embert tartanak modernkori rabszolgaságban, csicskaként Szarvason. Az egész város tud róla, mindenki név szerint ismeri a csicskákat, van, aki szökni segít nekik, de a boltból például kitiltották őket, amiért ételt lopnak. Az Ótemplomi Szeretetszolgálat 20 éve próbálja kimenteni ezeket az embereket, de évente csak egy-kettő olyat sikerül, aki nem tér vissza a tartóihoz. A csicskák inkább tűrik, hogy éheztessék vagy verjék őket, mert semmiképp nem akarnak visszakerülni a hajléktalanellátásba. A szarvasi családok az egész Alföldre kiterjedő hálózatot építettek ki, vidéki nagyvárosok hajléktalanszállóiról vadásszák össze az embereket. A rendőrség tehetetlen, Szarvason még soha senkit nem ítéltek el csicskáztatásért. Helyszíni riport.

  Bővebben

 • Egy kis gyülekezet nagy álma – Ötszörös hálaadás Meszlenben

  Meszlen – Temploma, oltára, orgonája és gyülekezeti háza felújításáért, illetve az ifjúsági tábor huszonötödik jubileumáért adott hálát 2019. június 30-án, vasárnap a Nemescsó-Meszlen-Acsád- Kőszegdoroszlói Társult Evangélikus Egyházközséghez tartozó meszleni gyülekezet.

  Bővebben

 • Hálaadás 60 év után – Harmati Béla szolgálata Veszprémben

  Veszprém – Harmati Béla ny. püspök nyilvános hálaadó istentiszteletet tart 60 évvel ezelőtt itt kezdett lelkészi szolgálatáért (ordinációs, gyémántdiplomás emlékezés).

  Bővebben

 • Színházjegyekkel ajándékozta meg dolgozóit az Ótemplomi Szeretetszolgálat

  Első ízben fordult elő, hogy egy helyi munkáltató színházjegyekkel jutalmazta a dolgozóit a cafeteria rendszerén belül – állítja Csasztvan András, a Cervinus Teátrum igazgatója. Az Ótemplomi Szeretetszolgálat 226 alkalmazottját lepte meg a több mint hárommillió forint összértékű ajándékkal. A színház úgy állította össze a kínálati rendszert, hogy mindenki megtalálhassa a számára kedves műfajt, és arról is dönthessen, hogy az adott elődásra egy vagy több jegyet vásárol.

  Bővebben

 • Bormustra a pápai templomkertben

  Pápa – Harmadik alkalommal tartottak borversenyt a Pápai Evangélikus Egyházközségben a közelmúltban.

  Bővebben

 • Isten országát keresve – Baranyay Bence ordinációja

  Kőszeg – Különleges alkalmat jelentett Kőszegen a gyülekezetben szolgáló lelkészházaspár gyermekének ordinációja 2019. június 29-én. Baranyay Bencét Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke indította el a szolgálat útján. Az úrvacsorás istentisztelet liturgiájában szülei, Baranyay Csaba és Baranyayné Rohn Erzsébet lelkészek, az Evangélikus Hittudományi Egyetem képviseletében dr. Bácskai Károly tanszékvezető egyetemi docens, valamint a helyi énekkar működött közre.

  Bővebben

 • Aktuális társadalmi kihívások közép-európai teológusok szemével

  Bécs – 2019. július 4–7. között került megrendezésre a Bécsi Egyetem Evangélikus Teológiai Fakultásán a SOMEF, azaz a dél-, kelet-, közép-európai protestáns teológiai fakultások 11. konferenciája.

  Bővebben

 • Szeretetre hangoltan – Véget ért az erdélyi lutheránus ifjúsági találkozó

  Formabontó istentisztelettel nyílt, formabontó istentisztelettel zárult július 12-én, pénteken a IV. KÖZ-ÉP-PONT – erdélyi lutheránus ifjúsági találkozó: a mintegy háromszáz fiatalból álló gyülekezet tagjainak egy, a Tusnádfürdőn töltött négy nap programjaira kérdező keresztrejtvényt kellett megfejteniük. A vízszintes sorokba írt válaszok egy-egy – egymás alá került – betűje adta ki azután azt az egyetlen szót, amellyel a két szolgálattevő lelkész szerint leginkább kifejezhető a találkozó egésze. Eszerint mindaz, amit e közösség az együtt töltött napok során átélt, nem volt más, mint – istentisztelet.

  Bővebben

 • Köz-Ép-Pont Ifjúsági Találkozó: Fotó- és videóriport – 3. Nap

  Negyedik alkalommal szervezték meg KÖZ-ÉP-PONT elnevezéssel az erdélyi lutheránus ifjúsági találkozót. Az idén július 9–13. között zajló rendezvénysorozat helyszíne a székelyföldi Tusványfürdő, mottója pedig a jól ismert jézusi kérdés: „Szeretsz-e engem?” A harmadik nap videó- és fényképriportját tesszük közzé.

  Bővebben

 • Levélben fejezte ki részvétét Trócsányi László Boleratzky Lóránd halála miatt

  Dr. Trócsányi László európai parlamenti képviselő, jogtudós, korábbi igazságügyi miniszter levélben fejezte ki részvétét Dr. Boleratzky Lóránd egyházjogász családjának. Alábbiakban a gyászoló családnak írt levelet közöljük.

  Bővebben

 • Az anyanyelv és a hit megőrzésére biztatta Soltész Miklós az erdélyi lutheránus tábor résztvevőit

  Az ifjúsági tábor előadói a krisztusi tanításból fakadó "Szeretsz-e engem?" kérdés kapcsán vizsgálják, hogy milyen módon van jelen a család-, az egyház- és a hazaszeretet a fiatalok életében.

  Bővebben

 • Gyülekezeti nap és táborzáró alkalom Nádasdon

  Nádasd – Gyülekezeti napunk idén egyben a hittantábor záró alkalma is volt. Minden bizonnyal ennek is köszönhető, hogy szép számmal, megközelítőleg százötvenen voltunk együtt kicsik és nagyok.

  Bővebben

 • Valahol Európában: Premier készül

  A Soproni Petőfi Színház bemutatóval tiszteleg a városhoz is kötődő Sztehlo Gábor munkássága előtt, aki a városban érettségizett és az evangélikus teológiát is ott végezte. Az általa alapított és működtetett Gaudiopolis – Örömváros adta a mintát a „Valahol Európában” című Radványi Géza rendezte filmhez.

  Bővebben

 • Köz-Ép-Pont Ifjúsági Találkozó Fotó- és videóriport – 2. Nap

  Negyedik alkalommal szervezték meg KÖZ-ÉP-PONT elnevezéssel az erdélyi lutheránus ifjúsági találkozót. Az idén július 9–13. között zajló rendezvénysorozat helyszíne a székelyföldi Tusványfürdő, mottója pedig a jól ismert jézusi kérdés: „Szeretsz-e engem?” A második nap videó- és fényképriportját tesszük közzé.

  Bővebben

 • Pótfelvételt hirdet az Evangélikus Hittudományi Egyetem

  Az Evangélikus Hittudományi Egyetem pótfelvételt hirdet 2019 szeptemberi kezdéssel az alábbi szakokra.

  Bővebben

Oldalak

Feliratkozás 1 csatornájára