1

 • Evangélikus „búcsú” volt Kismányokon

  Kismányok – Hagyományos evangélikus „búcsú” volt Kismányokon 2018. november 10-én, szombaton, amelyet a helyi német nemzetiségi önkormányzat rendezett. Simon Lászlóné elnöktől a Teol.hu megtudta, 1719. november 11-én tartották első istentiszteletüket elődeik, ehhez kötik „búcsújukat”. Ez azt jelenti, hogy jövőre 300 éves lesz az újratelepített község és a gyülekezet. Az is kiderült, hogy hajdan, még 1945 előtt háromnaposak voltak ezek az események, de ma az is nagy öröm, hogy néhány éve sikerült újjáéleszteni ezt a helyi ünnepet.

  Bővebben

 • Együttműködési nyilatkozatot írtak alá az egyházi kórházak

  Budapest – Együttműködési nyilatkozatot írtak alá a Budapesti Szent Ferenc Kórház, a Betegápoló Irgalmasrendi kórházak, a Bethesda Gyermekkórház és a Mazsihisz Szeretetkórház fenntartói és a kórházak vezetői kedden Budapesten. Az együttműködésben részt vesznek a készülő evangélikus és görögkatolikus kórházak fenntartói is. A készülő evangélikus kórház a krónikus betegek ellátását és rehabilitálást végzi majd.

  Bővebben

 • Hátrányos helyzetű családokon segít a magyar komló

  Kastélyosdombó – Több mint húsz év után ismét elindul Magyarországon a komlótermelés, így hamarosan hazai komlóból készülhet majd a Soproni sör. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. egy olyan modellt valósít meg Kastélyosdombón, amely kereskedelmi szempontból hosszú távon fenntartható, emellett hozzájárul a termesztésben részt vevő, hátrányos helyzetű családok megélhetéséhez is.

  Bővebben

 • Őszi evangélikus országos óvodai szakmai nap volt Vásárhelyen

  Hódmezővásárhely – Ideje van címen futott a 2018. november 13-án megrendezett őszi országos óvodai szakmai nap Hódmezővásárhelyen, melyen az ország több tucat evangélikus óvodája képviseltette magát.

  Bővebben

 • Kecskeméti hálaadás – jubileumokkal

  Kecskemét – Többszörös hálaadásra telt meg a kecskeméti evangélikus templom 2018. november 11-én. Ünnepi istentisztelet keretében emlékeztek az épület 155, az orgona 90 és a harang 25 évvel ezelőtti felszentelésére, valamint Kis János igazgató lelkész szolgálatba lépésének 30. évfordulójára.

  Bővebben

 • Veres József evangélikus lelkész Zalában lelt új otthonra

  Surd – Mindig érdekelt maga az ember, hogy kiben mi rejlik. Az a dolgom, hogy beszélgessek velük, és megmutassam nekik, hogy bármilyen élethelyzetben, mindig van remény – vallja Veres József evangélikus lelkész, akit a közelmúltban neveztek ki három település gyülekezetének élére.

  Bővebben

 • Örömüzeneted érkezett

  Velence – Szombathelytől Kisvárdáig, Salgótarjántól Csurgóig az ország számos pontjáról indultak útnak fiatalok 2018. november 9-én Velencére az Evangélikusok Közössége az Evangéliumért (EKE) ifjúsági hétvégéjére, hogy az örömüzenetet személyesen átvegyék.

  Bővebben

 • Szakmai napot rendeztek a testnevelésről

  Sopron – Dr. Budavári Ágota két előadásából sokat megtudhattak a résztvevők a tehetséggondozásról, majd Németh Dánieltől hallhatták, hogyan lehet a saját súly felhasználásával edzeni.

  Bővebben

 • Tudás, hit, szakértelem és az új NAT – Evangélikus és református pedagógusok szakmai találkozója

  Budapest – Tudással – hittel – szakértelemmel címmel szervezett szakmai találkozót az Evangélikus Pedagógia Intézet (EPSZTI) evangélikus és református nevelési-oktatási intézményekben dolgozó pedagógusoknak, szakértőknek és szaktanácsadóknak 2018. november 12-én, hétfőn. A Magyarországi Evangélikus Egyház Üllői úti székházában lévő józsefvárosi templom teljes mértékben megtelt a rendkívüli alkalomra.

  Bővebben

 • A béke útján – Európai találkozót tartottak Iserlohnban

  Iserlohn – A Nyíregyházi Evangélikus Egyházközség és Nyíregyháza város delegációja vendégei voltak a Vesztfáliai Protestáns Egyház, Iserlohn város és a Letmathei Protestáns Egyházközség közösségének az Iserlohni Európa-napok elnevezésű, 2018. november 2–4-ig tartó rendezvényen.

  Bővebben

 • Tűzjelzőket adományozott a katasztrófavédelem az evangélikus szeretetszolgálatnak

  Szarvas – Tíz darab füstérzékelőt kapott az Ótemplomi Szeretetszolgálat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tűzoltósági Főfelügyelőségétől. Ezek olyan készülékek, melyek éles, erős hangjelzést adnak, hogy arra felébred az ember. A katasztrófavédelem szakemberei bevizsgáltak több típust, és abból választották ki azt a modellt, mely az eredmények alapján elnyerte a bizalmukat.

  Bővebben

 • Szociális munka napja, 2018 – Kondor Péter püspök köszöntése

  Budapest – Kondor Péter diakóniai munkáért felelős püspök a szociális munka napján, november 12-én köszöntő levelet írt annak az immáron több mint kétezer, az evangélikus diakóniai intézményrendszerben dolgozó munkatársnak, akik a különböző szolgáltatási területeken mindennap hivatásszerűen tesznek jót közel nyolcezer embertársunkkal országszerte.

  Bővebben

 • Visszakerült a Balassa-kódex egyházunkhoz – Átadták az Ordass- és Prónay-díjakat – VIDEÓ!

  Budapest – 2018. november 11-én került sor a hagyományos Márton-napi ünnepségre az evangélikus egyház szervezésében. Az alkalmon kiosztották az Ordass- és Prónay-díjakat, és átadták az egyház gyülekezeteiben az iraki üldözött keresztények támogatására összegyűjtött mintegy 10 millió forintot is. Prőhle Gergely országos felügyelő átvette továbbá az Országos Széchényi Könyvtártól (OSZK) azt a 15 könyvritkaságot, köztük a Balassa-kódexet, amelyet 1950 óta letétként őriztek.

  Bővebben

 • Örömhíres evangélikusok – Megtartották a felügyelők országos konferenciáját

  Budapest – Minden évben novemberben tartják a felügyelők országos konferenciáját Révfülöpön, az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban. Az idén november 9–11. között megrendezett program rendkívül konstruktív és előremutató szellemben zajlott. A tisztújításon során átformálódott gyülekezeti felügyelői gárdában sokan vannak újak, köztük sok a fiatal is.

  Bővebben

 • Márton-napi szeretetünnep volt Szarvason

  Szarvas – A Szarvas-Ótemplomi Evangélikus Egyházközség, az Evangélikus Diakónia és a Cigány Értelmiség Érdekvédelmi Egyesülete meghívását sokan olvashatták a napokban a Márton-napi szeretetünnep elnevezésű, egész napos rendezvényre. Sokan el is fogadták a meghívást, így együtt adhattunk hálát Istennek ezen a különleges napon – írta Lázár Zsolt esperes az egyházközség hivatalos Facebook-oldalán.

  Bővebben

 • Luther-szobrot avattak Piliscsabán

  Piliscsaba – Ünnepi istentiszteletre és szoboravatásra gyűltek össze Szent Márton napján a Piliscsabai Evangélikus Egyházközség hívei. Luther Márton születése másnapján részesült a szent keresztségben, a szombathelyi születésű Tours-i Szent Márton napján, így a Márton nevet kapta.

  Bővebben

 • A lelkészi hivatás útjai – A bajor–magyar konzultációról

  Budapest – Révfülöp – A Bajorországi Evangélikus Egyház képviselői és a Magyarországi Evangélikus Egyház vezetői több mint negyed évszázados testvérkapcsolatuk révén rendszeresen tartanak konzultációkat. A lelkészi hivatás útjai – Késői elhívás, világi szolgatársak, laikus prédikátorok, egyházzenészek címmel zajlott idén az őszi program Budapesten és Révfülöpön november 8. és 10. között.

  Bővebben

 • Márton-napi felhívás

  Szent Márton (316/317–397), Savaria – ma Szombathely – szülötte. Római katona, a későbbi tours-i püspök, aki köpenyének felét adta a koldusnak. Ez volt mindene, hiszen a köpenye másik fele a Római Birodalom tulajdonát képezte. A legenda úgy folytatódik, hogy Jézus Krisztus, amikor a feltámadás után dicsőségesen bevonul a mennyországba, az angyalok csodálkozva fogadják, mert egy viseltes római katonai köpeny felében látják viszont. Kérdőre vonják, mire Jézus így válaszol: „Barátom, Márton adta nekem.”

  Bővebben

 • Indul a szeretet.éhség. országos adventi pénzadománygyűjtés a Tesco áruházaiban

  Budapest – A Tesco az Ökumenikus Segélyszervezet stratégiai partnereként idén is részt vesz a szeretet.éhség. országos adventi pénzadománygyűjtésben. Bár a kampány hivatalosan advent első vasárnapján veszi kezdetét, a Tesco-vásárlók már november 12-től segíthetik a rászorulókat a kasszáknál december 24-ig kapható, 250 forintos kupon megvásárlásával. Tavaly több mint 60 millió forintot gyűjtöttek az adományozók az áruházakban.

  Bővebben

 • Földön fekvőbe nem rúgunk bele – Egyházi vélemények migránsokról, hajléktalanokról

  Budapest – Vigyázni kell, a „migránsozás” ugyanolyan mérgező, mint a „cigányozás” és a „zsidózás” – figyelmeztetett Gáncs Péter evangélikus püspök azon a vallásról és politikáról szóló fórumon, amelyet csütörtök délután rendeztek a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Síp utcai székhelyén.

  Bővebben

 • Megjelent az Evangélikus Lelkészek Magyarországon (Elem) II/1. kötete

  Budapest – Megjelent az Evangélikus Lelkészek Magyarországon (Elem) II/1. kötete a Magyar Evangélikus Digitális Tárban (MEDiT). Csepregi Zoltán újabb kötete a zsolnai zsinattól (1610) a soproni országgyűlésig (1681) tartó időszak nyugat-magyarországi lelkészeinek adattárát közli.

  Bővebben

 • Jézus ezt mondta: „Kövess engem!” (Mt 9,9) – Lelkésziktatás Őrimagyarósdon

  Őrimagyarósd – Ünnepre készülődött az őrimagyarósdi evangélikus gyülekezet. 2018. október 27-én lelkészt iktattak az egyházközségben. Dobó Dánielt Rostáné Piri Magda esperes asszony iktatta be a gyülekezet szolgálatába, aki az Északi Egyházkerületből, Nagycserkeszről érkezett Isten hívásának engedelmeskedve. Az ünnepi úrvacsorás istentiszteleten Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét.

  Bővebben

 • Az elnök-püspöknél jártak a hazánkban szolgáló amerikai misszionáriusok

  Budapest – Hivatalos fogadáson vettek részt Fabiny Tamás elnök-püspöknél 2018. november 7-én az Amerikai Evangélikus Egyház Fiatal felnőttek a globális misszióban (Young Adults in Global Mission – YAGM) programjának keretében Közép-Európában szolgáló amerikai önkéntesek.

  Bővebben

 • Elkötelezett szeretettel az egyház és a világ iránt – LVSZ európai regionális találkozó

  Alsómarác (Moravske Toplice) – 2018. november 5–7-ig tartott a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) európai regionális találkozója, amelyen a Magyarországi Evangélikus Egyház részéről hárman vettek részt. Az alábbiakban Slezák Bence ifjúsági küldött személyes beszámolóját olvashatják.

  Bővebben

 • Lelkészt iktattak a Magyargencsi–Kemeneshőgyészi Társult Evangélikus Egyházközségben

  Kemeneshőgyész – Hét év után ismét van parókus lelkésze a Kemeneshőgyész–Magyargencsi Társult Evangélikus Egyházközségnek. 2018. október 27-én Pablényi Edina lelkésznő beiktatását ünnepelhette a gyülekezet a 231 éves kemeneshőgyészi templomban.

  Bővebben

 • „Tudással – hittel – szakértelemmel” – Szakmai találkozó

  Szeretettel hívjuk és várjuk az evangélikus és református nevelési-oktatási intézményekben dolgozó pedagógusokat, szakértőket és szaktanácsadókat egy szakmai találkozóra, melynek célja, hogy a résztvevők megismerkedjenek a magyarországi oktatásfejlesztési lehetőségekkel.

  Bővebben

 • EBBE-konferencia

  Budapest – Konferencianapot tartanak az Evangélikus Belmissziói Baráti Egyesület (EBBE) szervezésében a Budapest-Józsefvárosi Evangélikus Egyházközség templomában (Budapest, Szentkirályi utca 51.) 2018. november 17-én. A program itt olvasható.

  Bővebben

 • Parókusi alkalmassági vizsgálat zajlott az Északi Evangélikus Egyházkerületben

  Budapest – Parókusi alkalmasságukról adhattak számot a jelentkezők vizsgabizottság előtt az Északi Evangélikus Egyházkerület Püspöki Hivatalában 2018. november 6-án.

  Bővebben

 • Új kezdet az életút-labirintusban

  Balatonszárszó – Jócskán benne járva a nyárias őszben itt az ideje annak, hogy felelevenítsük, mi is történt 2018. szeptember 21–23. között az Andorka Rudolf Evangélikus Konferencia- és Missziói Otthonban.

  Bővebben

 • Ismét igényelhető állami támogatás egyházi közösségi programok, illetve felújítások finanszírozására

  Budapest – Egyházi közösségi célú programok, beruházások és az egyházi épített örökség védelmének támogatásáról tett közzé felhívást november 1-jén a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága.

  Bővebben

Oldalak

Feliratkozás 1 csatornájára