1

 • Veszélyben a fazekasvarsándi evangélikus templom

  Fazekasvarsánd, Románia – „A fazekasvarsándi evangélikus templom tornya kritikus állapotba került. Kérjük, segítsenek a száztíz év után életveszélyessé vált templomtorony felújításában!” – fogalmazott Kalit Eszter evangélikus lelkész. A gyülekezet gyűjtést indított a templom felújításáért.

  Bővebben

 • Lakatos Béla és barátai | Videó

  A pesterzsébeti Ificoffee sorozatból: Lakatos Béla és barátai.

  Bővebben

 • Helyzetkép a határon túli magyar evangélikusokról

  „Mindenekelőtt legyetek kitartóak az egymás iránti szeretetben” – ez a mottóul választott igeszakasz (1Pt 4,8) komoly feladat elé állítja a külhoni magyar evangélikus gyülekezetek és egyháztestek vezetőit. A Magyar Evangélikus Tanácskozó Testület június 28–29-én Szarvason tartott ülésén az egybegyűltek visszatekintettek a reformáció indulásának ötszázadik évfordulója alkalmából tavaly szervezett ünnepi eseményekre, megosztottak egymással örömteli híreket is – mindemellett a határon túli, főképpen a Kárpát-medencei lelkészek igen komoly nehézségekről is beszámoltak.

  Bővebben

 • A szélrózsa minden irányából záporoztak a kérdések

  Sokfelől érkezők sokféle kérdésére válaszoltak vállalkozó szellemű lelkészeink, papjaink a kétévente megrendezésre kerülő országos evangélikus ifjúsági találkozón, a Szélrózsán. A keresztyén fesztiválnak is nevezhető találkozónak idén a dunántúli Bük adott otthont 2018. július 25-től 29-ig. Nem is volt kérdés, hogy itt is lesz pódiumbeszélgetésünk, hiszen a debreceni csapat tagjainak és Gombkötő Beáta evangélikus lelkésznek, a budapesti alkalmak gyakori válaszadójának fejében szinte egyszerre született meg a gondolat: a Szélrózsa olyan esemény, ahol mindenképp szükség van egy Szólj be a papnak! vitaestre.

  Bővebben

 • Nógrádi missziói nap

  Szügy – „Boldog nemzet” mottóval került megrendezésre az idei nógrádi egyházmegyei evangelizáció augusztus 5-én vasárnap délután. A helyszín ezúttal nem a szabad tér volt, hanem egy templom: az egyházmegye legnagyobb evangélikus temploma Szügyön.

  Bővebben

 • Napi üzenet

  Vágyódni az igazi otthon után. Győri Péter Benjámin evangélikus esperes gondolatai a barlangból kiszabadult thai fiúk története alapján.

  Bővebben

 • Jó hírek érkeztek Dél-Ázsiából Bükre

  Beszámolót hallhattunk a Szélrózsán a Jó család életéről. A Szélrózsa Küldetés sátrában – amely egyébként először a 2014-es soltvadkerti Szélrózsán mutatkozott be, hogy az egyházunk által végzett bel- és külmissziói szolgálatokat megismertesse az érdeklődőkkel – mindig történt valami. Színes ruhák, egzotikus tájakról vetített képek, érdekes előadások, játékos programok... Az idei mottó jegyében pedig valamennyi közös nevezője az volt, hogy az előadók által bemutatott szolgálatok sok esetben a legkevésbé sem ideális körülmények között történnek, ám a küldetésre elhívottak MÉGIS elindultak, vállalták, hogy hirdessék az evangéliumot a világ távoli tájain, idegen kulturális közegeiben, szélsőséges időjárási helyzetek, európai ember számára ismeretlen veszélyek közepette.

  Bővebben

 • Vallás a börtönökben – Négy egyház harmincöt börtönlelkésze segíti a reintegrációt

  A büntetés-végrehajtás kiemelt feladata a fogvatartottak társadalmi reintegrációjának elősegítése: ebben jelentős szerep jut a vallásgyakorlásnak, az egyházaknak. A négy történelmi egyház – a katolikus, a református, az evangélikus és az izraelita – harmincöt börtönlelkésze végzi jelenleg egyházi irányítás és felügyelet alatt, ökumenikus szellemben tevékenységét a hazai büntetés-végrehajtási intézetekben, amelyek mindegyikében biztosított a szabad vallásgyakorlás.

  Bővebben

 • „Erős vár a mi Istenünk!” – A Kossuth Rádió evangélikus félórája

  Rendhagyó műsorral jelentkezik a Hallhatóan evangélikus, a Kossuth Rádió evangélikus félórája. Az adásban összeállítás hallható a 12. Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozóról.

  Bővebben

 • Fiatalok közösségi terévé alakítják át a békéscsabai magtár épületét

  Békéscsaba – Ifjúsági központot alakítanak ki az evangélikus egyház tulajdonában lévő volt békéscsabai magtár épületében. A munkálatok nagyban zajlanak, a fiatalok várhatóan ősszel már birtokba is vehetik a Hunyadi téri központot, ahol egy étkezde is helyet kap.

  Bővebben

 • Fischl Vilmos volt az M1 reggeli műsorának a vendége

  Fischl Vilmos evangélikus lelkész, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára Líbiai útjáról és a menekültek helyzetéről is beszélt.

  Bővebben

 • Megemlékezés Ordass Lajos halálának 40. évfordulóján

  Ordass Lajos püspök halálának negyvenedik évfordulóján megemlékezést tart az Ordass Lajos Alapítvány.

  Bővebben

 • Ökumenikus imádságot tartottak Budapesten a roma holokausztra emlékezve

  Budapest – Szőke Péter, a Szent Egyed Közösség budapesti felelőse, Michels Antal józsefvárosi plébános, Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, Kiss Ulrich jezsuita szerzetes, Radnóti Zoltán rabbi, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Rabbitestületének elnöke, Székely János szombathelyi megyéspüspök és Balog Zoltán református lelkész vett részt a roma holokauszt 74. és a kislétai gyilkosság kilencedik évfordulóján tartott ökumenikus imádságon, a fővárosi Jézus Szíve-templomban 2018. augusztus 2-án.

  Bővebben

 • A Szélrózsa negyedik napján – VIDEÓK!

  Bük – 2018. július 28-án szombaton véleményeket gyűjtöttünk a Szélrózsa-találkozóról. Többek között megszólaltattuk Simon Réka büki lelkésznőt, Szeli Noémi Szélrózsa koordinátort, Szemerei János nyugati (dunántúli) püspököt, Pongrácz Máté Szélrózsa lelkészt, Molnár Lilla lelkésznőt, Prőhle Gergely országos felügyelőt, Cserháti Sándor szegedi lelkészt, Fabiny Tamás elnök-püspököt. Izelítőt adunk a szombati jótékonysági futóversenyről, fórumelőadásokról, érdekes és értékes történeteket adunk közre. Győri András Timótheus felvételei.

  Bővebben

 • Neves művészek hangversenyeznek a debreceni evangélikus templomban

  Debrecen – Sztahura Ágnes orgonaművész és Szurasenkó Dániel magyar rekorder ad koncertet 2018. augusztus 3-án, pénteken.

  Bővebben

 • A Szélrózsa harmadik napján – Élmények, értékes beszélgetések – VIDEÓK!

  Bük – 2018. július 27-én is tartalmas beszélgetéseknek voltunk szem és fültanúi. Ezeket szeretnénk most megosztani. – Győri András Timótheus felvételei.

  Bővebben

 • Cigányok közötti szolgálatban

  Bük – „Az ember azt nézi, ami a szeme előtt van, de az Úr azt nézi, ami a szívben van.” (1Sám 16,7) – Cigánymissziós tapasztalatairól számolt be Szeverényi János országos missziói lelkész, akinek köszönhetően a cigánymisszió bekerült egyházunkban a hivatalos missziói munkaágak közé. Az előadás másik felében Bakay Péter lelkész, cigánypasztorációs referens szólalt fel, akinek munkáját 2015-ben Raoul Wallenberg-díjjal tüntették ki.

  Bővebben

 • Rózsaszellő

  A kétévente megrendezésre kerülő Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozó hagyományosan egyházunk legtöbb embert megmozgató rendezvénye. Idén sem volt ez másként. A cikkekben, kiértékelésekben, beszámolókban jönnek majd az egzakt számok a résztvevőkről, programgazdagságról, áhítatokról, előadókról stb. Ezek a számok növekedést mutatnak és örömteliek!

  Bővebben

 • A közösség öröme – Tarisznya evangélikus udvar 2018

  Taliándörögd – „Itt az ember megpihenhet, új ismereteket szerezhet, és megismerheti az egyház gondolkodását. Jó itt lenni!” – fogalmazott egy fiatal látogató a Tarisznya evangélikus udvarról a Művészetek Völgyében. A gyülekezeti és missziói osztály által működtetett udvarba a fesztivál idején több mint ötezer látogató tért be.

  Bővebben

 • A Szélrózsa második napján – Fórumok, beszélgetések – VIDEÓK!

  Bük – 2018. július 26-án, a második nap volt az első teljes napunk az idei Szélrózsán. Gazdag programokat, fórumbeszélgetéseket, kiállításmegnyitót és koncertrészleteket mutatunk be a Győri András Timótheus által készített videóinkban.

  Bővebben

 • Tovább folytatódott a zarándokút az ökumenikus egységért

  Bakonybél – A bencések, illetve a dunántúli evangélikus és református püspökség védnöksége alatt már második alkalommal indultak útnak azok a keresztény testvérek, akik az ökumenikus egység keresésének és kifejezésének módjaként a zarándoklatot választották.

  Bővebben

 • Mindennek megvan a rendelt ideje – Harangszentelés Legénden

  Legénd – Ünnepi istentisztelet keretében történt meg a Legéndi Evangélikus Egyházközség által a reformáció ötszázadik évfordulójára Isten kegyelméből újraöntetett, 1952-ben Káldy Miklóstól kapott harang felszentelése. A felszentelés és igehirdetés szolgálatát dr. Cserhátiné Szabó Izabella püspökhelyettes végezte, a liturgiában Eszlényi Ákos, az egyházközség lelkésze és édesapja, Eszlényi László működtek közre.

  Bővebben

 • Elköszönt a legéndi gyülekezettől Eszlényi Ákos

  Legénd – 2018. július 29-én, a vasárnapi istentiszteleten köszönt el Eszlényi Ákos és a Legéndi Evangélikus Egyházközség egymástól.

  Bővebben

 • „A Te szavadra mégis kivetem a hálókat!” (Lk 5,5)

  Bük – Sokaknak a Szélrózsa nem jelent többet a koncerteknél és a különféle kreatív, érdekes programoknál, azonban a találkozó jelszava erős lelki háttérrel támogatja meg ezt a különleges pár napot. Az idei Szélrózsa a „mégis!” mottója köré épült, áhítatainak, a csoportos beszélgetéseknek és bibliatanulmányozásoknak ez az elsőre nagyon egyszerű szó adta az alapját. A reggeli és esti áhítatokban feltárulhatott a résztvevők előtt a „mégis” bibliai történetekben megjelenő gazdagsága, személyes elhívásunkra és keresztyén közösségünkre vonatkozó üzenete is.

  Bővebben

 • A Szélrózsa első napján – Találkozások – Nyitó istentisztelet – VIDEÓK!

  Bük – A 12. Szélrózsa evangélikus országos ifjúsági találkozó 2018. július 25-én vette kezdetét Bükön. Összegyűjtöttük az első nap videóit!

  Bővebben

 • Véget ért a Szélrózsa találkozó!

  Bük – 2018. július 29-én a záró istentisztelettel ért véget a 12. Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozó Bükön. A liturgiában Farkas Zsófia és Molnár Lilla lelkészek működtek közre, igét hirdetett Pongrácz Máté Szélrózsa-lelkész. Zenélt a VoG, báboztak a győri Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ diákjai Oberling Zsanett vezetésével. A felolvasásban Farkas Zsófia győri tanítványai is segédkeztek.

  Bővebben

 • Szélrózsa – negyedik nap: Futásomat elvégeztem!

  Bük – A Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozó negyedik napján, 2018. július 28-án érdekes és értékes előadásokat hallgathattunk, tornáztunk, futottunk, énekeltünk, táncoltunk. Utolsó teljes napunkat töltöttük Bükön.

  Bővebben

 • Szélrózsa – harmadik nap: Már több mint 2500-an jöttek el a találkozóra!

  Bük – Túlvagyunk a 2018-as Szélrózsa találkozó több mint a felén. Fárad a csapat, de nem hagyjuk magunkat! 2018. július 27-én is tartalmas beszélgetések és fergeteges koncertek voltak.

  Bővebben

 • Szélrózsa – második nap: Mi a küldetésünk?

  Bük – A második nap volt az első teljes napunk az idei Szélrózsán. A nap témáját a küldetés fogalma köré építve az önkéntesség, adakozás, misszió és elhívás kérdései mentén járjuk körbe beszámolónkban.

  Bővebben

 • Elkezdődött a Szélrózsa találkozó: Mégis!

  Bük – A 12. Szélrózsa evangélikus országos ifjúsági találkozó kezdetét vette Bükön. A nyitó istentiszteleten bemutatkoztak a vendéglátók is színes műsorukkal.

  Bővebben

Oldalak

Feliratkozás 1 csatornájára