1

 • Egyházi táborok és programok finanszírozására lehet támogatást igényelni

  Budapest – Táborok és közösségi célú programok támogatására, illetve a hozzájuk kapcsolódó eszközbeszerzésre nyújthatnak be támogatási kérelmet magyarországi és határon túli, magyarajkú egyházi jogi személyek 2019. november 28-ig. Kettőszáz- és ötszázezer forint közötti összeget lehet igényelni, a támogatott programoknak 2020. január 1. és december 31. között kell megvalósulniuk.

  Bővebben

 • A téma az úrvacsora: a történelmi egyházak közös alapjait vitatták meg Debrecenben

  Debrecen – Ökumenikus tudományos szimpóziumon tanácskoztak a történelmi egyházak képviselői a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen. A tanácskozáson a magyar részvevőkön kívül, további három országból érkeztek előadók. A szimpózium témája az úrvacsora volt.

  Bővebben

 • Hívunk mindenkit James Barr Fundamentalizmus című könyvének bemutatójára

  Budapest – A Luther Kiadó mindenkit szeretettel hív James Barr Fundamentalizmus című könyvének bemutatójára.

  Bővebben

 • Öröm a köbön

  Aszód – 2019. november 10-e egy csodálatos és nagyon tartalmas nap volt az Aszódi Evangélikus Egyházközségben. A templomszentelési emlékünnep alkalmából a gyülekezet azért adott hálát, hogy közel 300 éve áll a templom és hangzik benne Krisztus evangéliuma. Lőrincz Csaba, a gyülekezet lelkésze a 84. zsoltár alapján hangsúlyozta, hogy a boldogság és öröm az Istennel való találkozásból fakad, s nem elég egy anyagból épített templomnak örülni; mindannyiunknak, testünknek és életünknek Isten templomává kell válnia.

  Bővebben

 • „Istenen kérjük azt számon, amiért mi vagyunk felelősek” – Evangélikus püspök elgondolkodtató szavai

  Gáncs Péter nyugalmazott evangélikus püspök érzékeny témáról a Kossuth Rádióban: az emberek miért hibáztatják Istent?

  Bővebben

 • A szociális munka napját ünnepelték Nyíregyházán is

  Nyíregyháza – 2019. november 11-én a Szociális munka napja alkalmából a Nyíregyháza-Kertváros Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház, mint fenntartó nevében Laborczi Géza igazgató lelkész és Sipos Ilona megbízott intézményvezető köszöntötte a Joób Olivér Gondozó és Rehabilitációs Szeretetintézmény munkatársait.

  Bővebben

 • Átadták a Sztehlo- és a Schedius-ösztöndíjakat

  Budapest – A Sztehlo tanulmányi támogatás, illetve a Sztehlo szociális támogatás mellett a Schedius tanulmányi támogatás is kiosztásra került az Evangélikus Hittudományi Egyetemen 2019. november 13-án rendezett ünnepségen. Egyházunk idén összesen több mint 20 millió forinttal támogatta a fiatalokat, akik közül 104-en nyújtottak be sikeres pályázatot.

  Bővebben

 • Közösen indítanak nővérképzést a történelmi egyházak

  Budapest – Közösen indítanak egészségügyi szakképzést a történelmi egyházak. Az erről szóló szándéknyilatkozatot szerdán Budapesten, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) székházában írták alá a Szent Ferenc-kórház, a Betegápoló Irgalmasrendi Kórházak, a Bethesda Gyermekkórház és a Mazsihisz Szeretetkórház fenntartói és a kórházak vezetői, valamint a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöke, Kondor Péter.

  Bővebben

 • „Miért is nem „zöld” még minden keresztény?” – Ökokört indított az ajkai gyülekezet

  Ajka – Ökokört indított az Ajkai Evangélikus Egyházközség. Az öt alkalomból álló foglalkozás sorozatot Kovácsné Sterczer Rita vezeti, aki maga és családja életét, s környezetét is igyekszik minél jobban „zöldíteni”.

  Bővebben

 • Evangelizációs és missziói gyülekezeti munkatársképzés volt Piliscsabán

  Piliscsaba – Evangelizációs és missziói gyülekezeti munkatársképzés zajlott 2019. november 8-10. között a piliscsabai Béthel Missziói Otthonban. Az előadásokat és áhítatokat Szeverényi János, Fűke Szabolcs, Kis János, Gáncs Péter, Kovács László, Sefcsik Zoltán, és Horváth-Csitári Boglárka Flóra lelkészek tartották. – KÉPRIPORT!

  Bővebben

 • Nyílt napot tartottak az Evangélikus Hittudományi Egyetemen

  Budapest – Nyílt napot tartottak 2019. november 13-án az Evangélikus Hittudományi Egyetemen, közel 90 diák részvételével. – KÉPRIPORT!

  Bővebben

 • Régi magyar templomok mennyezeti kazettáinak mintáiból készült kifestőkönyveket ajándékoztak gyermekeknek a johanniták

  Budapest – A több mint 900 éves történelmi Johannita Lovagrend a korai középkortól a török hódoltságig több száz éven keresztül jelen volt Magyarországon és támogatta az uralkodókat, miközben ispotályokat tartott fenn, ápolta a betegeket, segítette a rászorulókat és kulturális missziót is ellátott. A rend magyar tagozata most is ezen elvek mentén, de a mai kor sajátosságainak megfelelően végzi feladatát; a magyarságot történelmi síkon figyelemmel kísérő segítő akciói is jórészt a határokon túl rekedt honfitársaink megsegítésére koncentrálnak.

  Bővebben

 • Karácsonyi Angyalok – Cipősdoboz akció

  Idén is arra bátorítunk minél többeket, hogy bontsanak szárnyakat, váljanak egy-egy szegény gyermek karácsonyi angyalává! A szeretetcsomag gyűjtés részleteiről a plakáton olvashat.

  Bővebben

 • Két évtizede a békéscsabai evangélikus gimnáziumért

  Békéscsaba – Megalakulásának 20. évfordulója alkalmából tartott ünnepséget a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium Baráti Köre. A rendezvényen a múlt hagyományainak ápolása mellett a jövő építéséről is szó volt.

  Bővebben

 • Közös tudományos szimpóziumra készülnek

  Debrecen – „Mert egy a kenyér…” – Az eucharisztia ökumenikus perspektívában címmel közös tudományos szimpóziumot rendez a Both Antal Teológiai és Kulturális Alapítvány, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem november 14-én, csütörtökön a Debreceni Református Kollégium dísztermében.

  Bővebben

 • Márton-napi vigadalmak Dunaújvárosban és Kisapostagon

  Dunaújváros – Immáron 23. éve annak, hogy Dunaújvárosban Reisch György lelkész idején először volt Márton-napi lámpás felvonulás. Ez azóta hagyománnyá vált, hiszen minden évben megrendezték. Sőt, ezen alkalom annyira népszerűvé vált, hogy számos óvoda, iskola, játszóház is átvette ezt a szokást a gyülekezettől; így például Kisapostagon is már a település magáénak érzi ezt az ünnepet.

  Bővebben

 • Bemutatták Füller Tímea Egy papné titkos naplójából című kötetét

  Budapest – A Luther Kiadó a könyvesbolti esték legújabb alkalmán bemutatta Füller Tímea Egy papné titkos naplójából című kötetét. A szerzővel Péterné Mestery Rita beszélgetett november 11-én, az Üllői úti evangélikus könyvesboltban.

  Bővebben

 • Egy évtizede kezdődött a szeretet.éhség. elnevezésű adománygyűjtés a Tesco áruházakban

  Budapest – A Tesco idén tizedik éve vesz részt az Ökumenikus Segélyszervezet szeretet.éhség. szalagcímű Országos Adventi Pénzadománygyűjtő kampányában, mint a szervezet stratégiai partnere. A vásárlók november 11. és december 24. között 250 forintos adománykuponok vásárlásával támogathatják a segélyszervezetet abban, hogy minél több család ünnepét tudják szebbé tenni és minél többeknek nyújthassanak segítséget a hétköznapokban is. A tavalyi akció keretében több mint 66 millió forint gyűlt így össze.

  Bővebben

 • Őszi hétvégét tartott az Evangélikusok Közössége az Evangéliumért

  Velence – Kicsoda számodra az Úr Jézus? – ezzel a címmel tartotta az Evangélikusok Közössége az Evangéliumért (EKE) őszi ifjúsági hétvégéjét Velencén, 2019. november 8-10 között. Az ország különböző pontjairól – Kisvárda, Nyírtelek, Mandabokor, Balatonfüred, Érd, Győr – érkező 110 fiatal az Úr-Jézus szavain gondolkodhatott együtt: „Én vagyok a jó pásztor, az élet kenyere, a világosság, a feltámadás és az élet.”

  Bővebben

 • Márton-napi díjátadás Luther születésnapján

  Budapest – Bár kétségtelen, hogy a Márton-nap hagyománya a mai Szombathely területén 316-ban vagy 317-ben született Szent Márton püspök – honfoglalás előtt kialakult – kultuszában gyökerezik, és ünnepi emlékezetét évszázadokon át a római katolikus egyház ápolta, ám újabban a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) is megkülönböztetett figyelmet szentel a téli évnegyed kezdő dátumának. Igaz, a november 11-i Márton-napon – érintett ismerőseink, rokonaink köszöntésén túl – mi, protestánsok elsősorban egy másik „katolikusról”, a reformáció elindítójaként számon tartott Ágoston-rendi szerzetesről emlékezünk meg…

  Bővebben

 • Kondor Péter püspök köszöntése a Szociális munka napján

  Budapest – Az alábbiakban olvashatják Kondor Péter püspök levelét, amelyet 2019. november 12-én, a Szociális munka napja alkalmából írt az Evangélikus Diakónia intézményeiben dolgozók számára, megköszönve fáradhatatlan szolgálatukat.

  Bővebben

 • Előzetes: Videófilmjeink és képriportunk a Márton-napi ünnepségről

  Budapest – A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium harminc évvel ezelőtti újraindításáról is megemlékeztek a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) Márton-napi ünnepségén, 2019. november 10-én. Az alkalmon Ordass Lajos-díjjal tüntették ki Zászkaliczky Péter nyugalmazott lelkészt és Prónay Sándor-díjjal Bence Gábor kántor-karnagyot. Az elismeréseket Fabiny Tamás, az MEE elnök-püspöke és Prőhle Gergely, az MEE országos felügyelője adta át. – VIDEÓK! FOTÓK!

  Bővebben

 • Felelősség – öntevékenység – önazonosság – Megtartották a felügyelők országos konferenciáját

  Révfülöp – 2019. november 8. és 10. között a révfülöpi Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban gyűltek össze szerte az országból az evangélikus felügyelők. A konferencia a Felelősség – öntevékenység – önazonosság | Mit is jelent ma az „egyetemes papság”? címet viselte.

  Bővebben

 • A jótékonyság kapta a főszerepet – Márton-bált rendeztek a Székács-iskolában

  Orosháza – Kétszáznál is több vendég gyűlt össze a Székács József Evangélikus Iskola idei, már tizennegyedik alkalommal megrendezett Márton Bálján, az intézmény dísztermében. A rendezvény bevételét az elmúlt évekhez hasonlóan idén is jótékony célra fordították.

  Bővebben

 • Az Evangélikus Hittudományi Egyetem zenekara lépett fel Orosházán

  Orosháza – Az Evangélikus Hittudományi Egyetem diákzenekara érkezett 2019. november 8-án a Székács József Evangélikus Iskolába, koncerttel szórakoztatva az intézmény 11-12 osztályos tanulóit és tanáraikat. A vendégek célja a szórakoztatás mellett a teológiai képzések iránti érdeklődés felkeltése volt.

  Bővebben

 • Jézus Krisztus téged is keres, hogy megtartson – A Középhalmi Misszió csendeshetet tartott novemberben

  Szarvas – Megtiszteltetés számomra, hogy írhatok a 2019. november 4. és 8. között megrendezésre került csendeshétről. Mint a misszió elnöke, fontosnak tartom azt, hogy minden emberhez eljusson az evangélium. Jézus Krisztus értünk jött, betegekért, hogy meggyógyítson minket. A novemberi hét témája és vezérfonala a következő volt: Jézus Krisztus téged is keres, hogy megtartson.

  Bővebben

 • Fergeteges Márton-napi szeretetünnep volt Szarvason

  Szarvas – Az Ótemplomi Evangélikus Egyházközség második alkalommal hirdette meg a Márton-napi szeretetünnepet 2019. november 10-én.

  Bővebben

 • November közepétől kapható a Napi ige című kiadvány

  A Gyülekezeti és Missziói Osztály és a Luther Kiadó gondozásában megjelenő Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára című áhítatos könyvet közel százharminc evangélikus lelkész írta, hogy az év minden napjára egy-egy rövid elgondolkodtató és töltekező igei tartalmat adjanak az olvasók számára.

  Bővebben

 • Hervadó vagy hervadhatatlan – Fabiny Tamás püspök a Puskás Arénában tartott eseményről

  Budapest – Az Északi Evangélikus Egyházkerület Facebook oldalán Fabiny Tamás elnök-püspök a mai sajtóhírekkel kapcsolatban az alábbi gondolatokat közölte.

  Bővebben

 • Döntött a kormány: Mégsem lesz feltétel a középfokú nyelvvizsga a egyetemi felvételihez

  Budapest – A kormány visszavonja azt a korábbi döntését, amely középfokú nyelvvizsga meglétéhez kötötte a felsőfokú tanulmányok megkezdését – mondta a csütörtöki kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki hozzátette: számos szervezet kérte ezt, a többi közt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a roma szakkollégiumi hálózat, valamint a nyelvtanárok egyesülete.

  Bővebben

Oldalak

Feliratkozás 1 csatornájára