1

 • A játékos kedv sosem múlik el! – Orosházi evangélikus idősek népszerűsítik a számítógépes játékokat

  Orosháza – Már megszokhattuk, hogy az orosházi Fénysugár Nyugdíjas Egyesület tagjai mindig élen járnak a médiában való megjelenés tekintetében. A korábban xboxozással és drónozással híressé vált aktív és agilis csapat tagjai nemrégiben Kárpátalján kirándultak, ám azóta sem tétlenkednek. Ma jelent meg a Magyar Telekom Facebook-oldalán az a reklámfilm, amelyben a telekommunikációs cég az ő segítségükkel bizonyítja, hogy nem számít a kor a számítógépes játékok terén.

  Bővebben

 • Magvetés a Magtárban

  Békéscsaba – Vendéglátóhellyel kiegészített ifjúsági centrumot alakít ki Békéscsabán, a Hunyadi téren az evangélikus egyház. A gyülekezet tulajdonában lévő, egykori magtár épületét a Nagytemplom felújításával együtt állami támogatásból építik át közösségi térré.

  Bővebben

 • Megjelent a Keresztyén Igazság

  Budapest – Megjelent a Keresztény Igazság, az Ordass Lajos Alapítvány negyedévi folyóirata 2018/2. száma.

  Bővebben

 • Miként kerülhetett kockacukor Tessedik Sámuel kezébe?

  Szarvas – A Szarvas-Ótemplomi Evangélikus Egyházközség második alkalommal nyitotta ki egy éjszakára az ajtaját. A nyitott Ótemplom éjszakáján, 2018. július 13-án, pénteken este fél 8-tól zenével, énekkel, feladatokkal, harangtoronymászással és egy kis tánccal gazdagodhatott mindenki, aki engedett a meghívásnak.

  Bővebben

 • Barlahidán, „az ország templomában”

  Barlahida – Nem tévedés a cím, mert így vált ismertté Barlahida országos gyűjtésből felépült temploma, amelyet 1935. július 28-án – vallási hovatartozástól függetlenül – hatalmas tömeg jelenlétében szentelt fel D. Kapi Béla dunántúli evangélikus püspök.

  Bővebben

 • „Ne csüggedj el, kicsiny sereg” – Toronyszentelés a tamási evangélikus gyülekezetben

  Tamási – Egy kis létszámú (alig 20 fős) gyülekezet Tolna megye egyik kis városában az élni és tenni akarásról tanúskodik. Hiszen nem sok esélye van annak, hogy egy ilyen kis közösség felvállalja, hogy templomát megszépíti. És mégis…

  Bővebben

 • Bakancsos istentiszteletet tartottak Csőváron

  Csővár – A Csővári Evangélikus Egyházközség és a 32. Dévai Bíró Mátyás Cserkészcsapat 2018. július 15-én, vasárnap délután együtt tartotta táborzáró istentiszteletét Csőváron, a Kilián-forrásnál, mely egyben a helyi gyülekezet első „bakancsos istentisztelete” is volt.

  Bővebben

 • Nyári szünet az országos irodában

  Budapest – Tájékoztatjuk egyházközségeink, intézményeink vezetőségét és tisztelt partnereinket, hogy a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája a nyári időszakban 2018. július 30., hétfő és augusztus 10., péntek között zárva tart, az ügyintézés ez idő alatt szünetel. Az első munkanap augusztus 13., hétfő a szokásos munkarend szerint.

  Bővebben

 • Angol szakos középiskolai tanárt keresnek Kőszegre

  Kőszeg – A Kőszegi Evangélikus Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium angol nyelv szakos középiskolai tanár munkatársat keres.

  Bővebben

 • Támaszt adó képzés

  „Spiritualitás és misszió az egyházban” elnevezéssel indul hiánypótló szakirányú továbbképzés a Károli Gáspár Református Egyetemen (KRE) protestáns lelkészek számára. Siba Balázs, a képzés szakfelelőse, a KRE Hittudományi Karának dékánhelyettese szerint az így formálódó protestáns műhely segít majd a lelkészeknek, hogy a Krisztusban történő növekedés és a növekedésben való támogatás mai lehetőségeit lelki, szellemi és szakmai közösségében együtt keressék. A képzés 2019 februárjában indul.

  Bővebben

 • Elköszönt a csurgói gyülekezettől Györgyi Zsolt

  Csurgó – A gyülekezet részéről Papp Istvánné Ilona felügyelő asszony, a Somogy-Zalai Evangélikus Egyházmegye részéről pedig Mátrai Zoltán egyházmegyei felügyelő búcsúztatta a nyolc éve Csurgón szolgálatot teljesítő lelkészt. KÉPRIPORT!

  Bővebben

 • Megosztották egymás között a feladatokat a püspöki tanács tagjai

  Budapest – A püspöki tanács megállapodása szerint 2018. július 1-től dr. Fabiny Tamás elnök-püspök felügyeli a külügyeket, médiát és a gyűjteményeket, Szemerei János felügyeli az oktatást és a missziót, Kondor Péter pedig a diakóniát és az ifjúsági munkát a Magyarországi Evangélikus Egyházban. Erről a testület 9/2018. (06. 25.) határozata szól – tudta meg szerkesztőségünk.

  Bővebben

 • „Tegyetek tanítvánnyá minden népet!” – Ökumenikus lelkészi és munkatársi konferenciát tartottak

  Révfülöp – Évente egy alkalommal, június utolsó hetében öt napon át tart a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) által szervezett lelkészi és munkatársi konferencia. Az utóbbi években a helyszínt az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központ adja Révfülöpön.

  Bővebben

 • Hagyományos eljárással készült a szarvasi új kenyér

  Szarvas – Mintegy nyolc kilogramm idén learatott búzából, hagyományos eljárással, kemencében sülve készült el az az impozáns méretű új kenyér, melyet a 21. aratónap és Kárpát-medencei nemzetiségek találkozóján Lázár Zsolt evangélikus esperes, Horváth Z. Olivér evangélikus lelkész és Székelykeve plébánosa, Csipak Csaba közösen szenteltek fel szombaton Szarvas-Ezüstszőlőben.

  Bővebben

 • „Titokzatos az út, amely előtted áll” – Endreffy Máté ordinációja

  Kecskemét – Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület új püspöke első kecskeméti látogatása alkalmából 2018. július 14-én, szombaton ünnepi istentisztelet keretében lelkésszé avatta Endreffy Mátét.

  Bővebben

 • Elhunyt id. Polgárdi Sándorné

  Pápa – Fájó szívvel, de a feltámadás reménységében tudatjuk, hogy Polgárdi Sándorné 2018. július 12-én reggel Pápán, a kórház sürgősségi osztályán életének 77. évében elhunyt.

  Bővebben

 • Beiktatták Csővár 32. parókus lelkészét

  Csővár – 2018. július 1-jén, vasárnap beiktatták Csőváron parókusi szolgálatába Czöndör István lelkészt. Az ünnepi istentiszteleten dr. Fabiny Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét, az iktatás szolgálatát Mekis Ádám, az Észak-Pest megyei Evangélikus Egyházmegye esperese végezte. Énekkel szolgált a penci és csővári énekkar Lestyánné Babinszki Zsuzsanna és Dianné Mangó Ildikó kántorok dirigálásával, valamint a gyermekekből és az ifjúságból álló gitárcsoport Jansik Tamás vezetésével.

  Bővebben

 • Nyári turnéra indul a miskolci RecitaTrio együttes – Evangélikus templomokban is fellépnek!

  Miskolc – 8 protestáns templomban – 5 evangélikus és 3 református gyülekezetben ad koncertet a RecitaTrio Miskolcról.

  Bővebben

 • A legjobb és legnagyobb Isten segedelmével – Fancsali diáriumfordítás

  Idestova kilenc esztendeje annak, hogy a fancsali evangélikus gyülekezet hagyatékából szerencsés módon előkerült egy 18. századi latin nyelvű forrás. Az 1719–1763 között Fancsalon szolgáló lelkész, Clementis János naplójának lefordíttatására az egyházközség pályázatot nyújtott be a Magyarországi Evangélikus Egyház Gyűjteményi Tanácsához. A bírálóbizottság a kérelmet egyhangúlag támogatásra méltónak találta, és 2010 elejére dr. Gyulai Éva tollából meg is született a kitűnő fordítás.

  Bővebben

 • „Én adok majd a szomjazónak az élet vizének forrásából ingyen.” (Jel 21,6c)

  Piliscsaba – Az év igéje volt a mottója az Evangélikus Missziói Központ által szervezett piliscsabai konferenciának 2018. július 1–4. között.

  Bővebben

 • Elfoglalták a gyerekek a pestszentimrei evangélikus gyülekezet játszóterét

  Budapest – Pestszentimre – Hivatalosan is használatba vették a gyerekek a pestszentimrei missziói evangélikus gyülekezet játszóterét. Az alkalmon áldást mondott Gáncs Péter nyugalmazott déli kerületi püspök, majd az ünnep grillpartival folytatódott. A gyülekezet lelkésze, Horváth-Csitári Boglárka beszámolóját olvashatják.

  Bővebben

 • Teremtés hete – Nálunk letölthető a 2018-as füzet!

  A teremtés hetét idén 2018. szeptember 30. és október 7. között ünnepeljük. A téma: Közösségben a teremtett világért – „Mert ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük.” (Mt 18,20)

  Bővebben

 • Elhunyt Endreffy Mária

  Budapest – A Fébé Evangélikus Diakonissza Egyesület ezúton is hírül adja, hogy Endreffy Mária diakonissza testvér néhány héttel 102. születésnapja előtt, július 3-án hajnalban hazatért Urához.

  Bővebben

 • Ellátogatott Pitvarosra az új püspök

  Pitvaros – Az Ambrózfalva–Csanádalberti–Pitvarosi Egyházközségnek nagy öröme volt 2018. július 9-én. A Déli Egyházkerület nemrég beiktatott új püspöke, Kondor Péter Radosné Lengyel Annával, a kerület leköszönő felügyelőjével látogatást tett Pitvaroson. A püspök első, gyülekezetekben tett útjai között kereste fel az egyházközséget. A felügyelő a gyülekezet presbitere, tagja már évek óta.

  Bővebben

 • Már 2003-ban tervben volt egy Evangélikus Egészségügyi Központ létrehozása

  Budapest – A napokban osztottuk meg azt a hírt, hogy a kormány nemrégiben meghozott döntése alapján megkezdődhet az evangélikus kórház tervezése. Az intézmény létrehozásának gondolata több mint másfél évtizeddel ezelőtt vetődött fel, még 2003-ban a Duna Televízió Isten kezében című műsorában. Azóta sok minden másként alakult ahhoz képest, ahogy akkor remélte egyházunk vezetősége, ezzel együtt a parázs nem aludt ki, és most egy új lehetőség körvonalazódik. Mindezzel együtt érdemes feleleveníteni az egykori terveket is.

  Bővebben

 • Nem csak közösséget, lelket is épít segítőivel a modern nádasdi lelkész asszony

  Nádasd – A Vaol.hu felkereste a nádasdi evangélikus lelkészt, Kőrösi Krisztinát, és a céljairól, korábbi sikerekről és nehézségekről kérdezte.

  Bővebben

 • Közel 34 millió forint adományt gyűjtött a Tesco a rászoruló gyermekek támogatására

  Budapest – A Tesco vásárlói közel 34 millió forint összegű támogatással járultak hozzá az Ökumenikus Segélyszervezet idei Felhőtlen gyermekkor adománygyűjtő programjához. A gyűjtés során befolyt adományokat a bántalmazott és mélyszegénységben élő gyermekeknek szóló nyári táborok szervezésére fordítják. Mindezek mellett pedig a Tesco az Ökumenikus Segélyszervezet stratégiai partnereként egy újabb módon is támogatja a szervezet munkáját: országosan csak az áruházlánc hipermarketeiben kaphatók a szervezet Kastélyosdombói Sajtműhelyében dolgozók által készített tejtermékek.

  Bővebben

 • Sajtótájékoztatót tartottak a Szélrózsáról

  Bük – 2018. július 10-én 10 órakor a Facebookon élő közvetítés indult arról a sajtótájékoztatóról, amelyben a Szélrózsa szervezői mondták el a tudnivalókat a találkozóról.

  Bővebben

 • Keken András nevét vette föl a mátraszentistváni menedékház

  Mátraszentistván – Hétvégén rendezték meg a Hegymenet fesztivált a mátraszentistváni menedékházban, amelynek egyik kiemelkedő eseményeként dr. Keken Andrásról nevezték el az intézményt. Az ünnepi gondolatokat és áldást dr. Fabiny Tamás elnök-püspök közvetítette, majd rövid előadást tartott Kelen András életéről.

  Bővebben

 • Igazi testvérekké váltak az elmúlt húsz esztendőben

  Paks – A szlovákiai Galántával húsz évvel ezelőtt, a VI. Gastroblues fesztiválon kötött testvérvárosi szerződést Paks. Ezt a megállapodást erősítette meg a két település szombaton a paksi evangélikus templomban.

  Bővebben

Oldalak

Feliratkozás 1 csatornájára