1

 • Ötödik alkalommal tartottak cserkész tábort a péteri Ó-hegyen

  „Legyen bennetek Isten szeretete, a haza tisztelete, az embertárs megbecsülése. Nem megszokott a kitartás, az elköteleződés, de Isten hűségére számíthatunk. Az utóbbi időben a személyes találkozást kerülni kellett. A személyes kapcsolatok nélkül nincs élő közösség. Ameddig van lehetőségünk találkozni, tegyük meg! Mindez ideig megsegített minket az Úr!” – vallja Óvári Péter evangélikus lelkész, aki beszámolót küldött szerkesztőségünknek a péteri gyülekezet cserkészeinek táboráról.

  Bővebben

 • Parókusi alkalmassági vizsgálatot hirdetnek 2020. novemberére

  Budapest – Az Északi Evangélikus Egyházkerület Püspöki Hivatala rendhagyó módon idén újabb parókusi alkalmassági vizsgálatot hirdet az egyházkerület azon lelkészei számára, akik a Magyarországi Evangélikus Egyház 2005. évi III. törvényének 12., 13., 14. paragrafusaiban előírt feltételeknek megfelelnek.

  Bővebben

 • Hafenscher Károly tartja a Budavári Evangélikus Szabadegyetem évadkezdő előadását

  Budapest – A Budavári Evangélikus Szabadegyetem évadkezdő alkalmát 2020. szeptember 14-én, hétfőn 19 órai kezdettel tartják a Bécsi kapu téri evangélikus templom kápolnájában (1014 Budapest, Táncsics Mihály u. 28.). Dr. Fabiny Tamás elnök-püspök rövid áhítatát követően dr. Hafenscher Károly, a MEE Zsinatának lelkészi elnöke, tanszékvezető egyetemi tanár tart előadást Zenei élmény, vagy lelki táplálék? – Az úrvacsora igéi J. S. Bach Máté passiójában címmel.

  Bővebben

 • A hirosimai atomtámadás 75. évfordulóján – Fabiny Tamás püspök imádsága

  Hirosima – 17 ezer tonna TNT erejével rendelkezett az a robbanószerkezet, amelyet a világ első, háborúban bevetett atombombájaként ismer a világ. Ma 75 éve, hogy a Little Boy nevű bombát ledobták Hirosimára. Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök imádságát közöljük az évfordulón.

  Bővebben

 • Imádkozzunk Libanonért! – Frissítve!

  Bejrút – Genf – Budapest – A bejrúti robbanás nem csak Libanont, hanem az egész világot megrázta: egyházi és állami vezetők fejezik ki részvétüket a libanoni emberek felé. Ferenc pápa külön megemlékezett katekézisén a történtekről, míg magyar részről Orbán Viktor miniszterelnök és Erdő Péter bíboros is táviratban fejezte ki szolidaritását a tragédia után.

  Bővebben

 • Nem vagy egyedül! – Lelkészt iktattak Hartán

  Harta – Új úton indulni mindig izgalmas kihívás és egyben hitbeli lépés is. Nem tudhatjuk mi vár ránk, éppen ezért választotta e címet Farkas Sándor beiktatási alapigéjének. A Hartai Evangélikus Egyházközség sajnálatos hirtelenséggel maradt pásztor nélkül, Halasi László októberben örökre távozott a Duna-parti település közösségéből. A megüresedett szolgálati helyre a gyülekezet Farkas Sándor kiskőrösi iskolalelkészt hívta meg, majd a választási folyamat a járványügyi helyzet miatt csak most érhetett véget.

  Bővebben

 • Köszönetet mondtak az Élimben

  Nyíregyháza – 2020. augusztus 3-án reggel nagy készülődésre lehetett mindenki figyelmes az Élim Evangélikus Szeretetotthon udvarán. Asztalok, székek, napernyők egymás után kerültek felállításra. Szépen lassan minden dekoráció a helyére került, és már kora délelőttől ínycsiklandó illatok lengték be a környéket.

  Bővebben

 • Békéscsabára megérkeztek a tankönyvek

  Békéscsaba – A kormány döntése értelmében 2020 szeptemberétől minden nappali tagozatos diák, csaknem 1,2 millió tanuló ingyen kap tankönyvet. Az évkezdésre már az intézmények is készülnek, a békéscsabai Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnáziumban diákmunkásokkal válogatták át korosztályonként a könyvcsomagokat.

  Bővebben

 • „Uram, jó nekünk itt lenni!” – Lezárult a 163. nyári kántorképző tanfolyam Fóton

  Fót – Vannak dolgok, amelyek örökké meghatározóak az ember életében, identitást adnak és kísérnek bennünket az úton. Azt hiszem, mindazok nevében mondhatom, akik már jártak ott, hogy a fóti Kántorképző Intézet egy ilyen hely. Örök bástya, biztos tájékozódási pont, az orgona- és énekszó hazája ez a csoda-hely.

  Bővebben

 • Halljuk meg a kirekesztő szavakat!

  Budapest – A budapest-terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templomban tartottak ökumenikus imádságot augusztus 3-án a Sant’Egidio közösség szervezésében a roma holokauszt (pharrajimos) és a kislétai gyilkosság évfordulóján. Az imaórát Székely János püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate Bizottságának elnöke vezette.

  Bővebben

 • Bencze Imrére emlékezünk születésének 100. évfordulóján – VIDEÓ!

  Budapest – Szeretettel emlékezünk a 100 éve, 1920. augusztus 5-én született Bencze Imre testvérünkre azokkal a sorokkal, amelyekkel az Evangélikus Külmissziói Egyesület alapításának centenáriumára 2009-ben kiadott könyvben (Brebovszky Gyula: A Magyarországi Evangélikus Külmissziói Egyesület története) ismertették életét és szolgálatát.

  Bővebben

 • A szentendreieknek is tetszett a kiskőrösi bor

  Kiskőrös – Szentendre – Az idei nemzetközi kadarka borversenyen Maráz Annabella – aki a Kiskőrösi Evangélikus iskola akkor még végzős, jelenleg már végzett bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus tanulója – Kadarka siller borával a neves borászatok között aranyérmet nyert. Ezzel az eredményével kiérdemelte Kiskőrös város polgármesterének különdíját és a Szentendrei Kadarka Kör különdíját.

  Bővebben

 • A keresztény vitakultúra példája – Katolikus szemmel Luther Mártonról

  Budapest – Ha korunkra tekintünk, nem túlzás azt mondani, hogy a vitakultúra szempontjából sekélyes időket élünk. Ebben siet segítségünkre Peter Neuner dogmatikaprofesszor Luther Márton reformációja című izgalmas kötete – írta a Magyar Kurír könyvajánlójában.

  Bővebben

 • Új tanév, új kezdet és új óvodavezető a soltvadkerti evangélikus óvodában

  Soltvadkert – Jelen pillanatban még mindenki a nyár adta örömökkel, strandolással, pihenéssel van elfoglalva, és aki teheti, épp szabadságát tölti. Szeptember 1-től – reményeink szerint – a 2020-2021-es új tanév elindul. Hogy ez normál oktatás mellett, vagy digitális módon kezdődik meg még kérdéses, hiszen nem tudhatjuk, hogy lesz-e második hulláma a koronavírus-járványnak. Bízunk benne, hogy nem.

  Bővebben

 • Mentálhigiénés szakmai nap volt Szombathelyen

  Ágfalva – Szombathely – Július 23-án a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ mentálhigiénés munkatársai szakmai találkozóra hívták az ágfalvi kollégákat Szombathelyre. A márciusban kihirdetett egészségügyi veszélyhelyzet óta nem volt lehetőségünk a személyes találkozásra, a kapcsolatot csak telefonon és levélben tudtuk egymással tartani. A júniusi nyitással azonban lehetőségünk adódott egy újabb személyes találkozót megszervezni. Ez az összejövetel intézményünk egyházi átvétele után már a harmadik szakmai találkozó, ahol a két mentálhigiénés csoport tagjai ismerkedni tudnak egymással és erősítik együttműködésüket. A korábbi két találkozó kötött programja után, most egy lazább, nyárias, a karatén helyzet utáni nyitás hangulatához illő találkozóban gondolkodtunk. + Hanganyaggal!

  Bővebben

 • Egy írásmagyarázó teológus halálára – In memoriam Nemeshegyi Péter SJ

  Budapest – Kilencvenhét éves korában, június 13-án elhunyt Nemeshegyi Péter jezsuita szerzetes. 1923. január 27-én született Budapesten, 1944-ben lépett be a Jézus Társaságába. 1949-ben el kellett hagynia hazáját; Rómában, a Pápai Gergely Egyetemen szerzett teológiai doktorátust 1956-ban. Ugyanebben az évben Japánba utazott; egyetemen tanított teológiát egészen 1993-ig, Magyarországra való visszatéréséig. Réthelyi Miklós írása egy olyan ökumenikus alkalmat idéz fel, amelynek a tudós teológus is a részese volt.

  Bővebben

 • 2000 iskolatáska megtöltésében segít a Tesco

  Budapest – A Tesco vásárlói augusztus 3. és szeptember 6. között adománykuponok megvásárlásával támogathatják az Ökumenikus Segélyszervezet Iskolakezdés együtt! adománygyűjtő kampányát. A kasszáknál kapható 250 forintos kuponok eladásából befolyt összeget az áruházlánc a Segélyszervezet számára ajánlja fel, akik az adományból hátrányos helyzetű gyermeknek biztosítanak iskolaszereket.

  Bővebben

 • Ökumenikus imaórán emlékeznek a roma holokauszt és a kislétai romagyilkosság áldozataira

  Budapest – Ökumenikus imaórán emlékeznek a roma holokauszt és a kislétai romagyilkosság áldozataira 2020. augusztus 3-án, este, Budapesten, az Avilai Nagy Szent Teréz-templomban, a Sant'Egidio közösség szervezésében.

  Bővebben

 • Elindult a Vajda Péter Emlékprojekt

  Pápa – Vajda Péter reformkori irodalmár-természetbúvár-pedagógus-társadalomkritikus elhunytának közelgő 175. évfordulója alkalmából az Elsősorban pápai Városbarát Egylet (EpVE) – a Kossuth Szövetség Veszprém megyei Csoportja – Vajda Péter Emlékprojektet indított.

  Bővebben

 • A Sándy és a Konok művészcsaládról nyílik kiállítás a Műcsarnokban

  Budapest – Négy generációra kiterjedő családtörténeti kiállítást tekinthetnek meg a látogatók a Műcsarnokban szerdától: id. Sándy Gyula (1827-1894) festő, ifj. Sándy Gyula (1868-1953) építész, id. Konok Tamás (1898-1971) haditudósító fotós és a három életművet összekapcsoló, szintetizáló, az idén 90. születésnapját ünneplő Konok Tamás festő munkáiból látható válogatás október 25-ig.

  Bővebben

 • Ordináció 1848-ban – Az Evangélikus Országos Gyűjtemény újabb értékes irattal gazdagodott

  Szekszárd – Budapest – A szekszárdi gyülekezet tiszteletbeli presbitere, a 92 esztendős Korossy József levéltárunknak adományozta dédapja, Czipott Rudolf (1825-1901) lelkészi oklevelét. A dédunoka maga is teológiát végzett 1953-ban, de mégsem lett lelkész, világi pályát választott. Evangélikus egyházunkat mindig hűséggel szolgálta, amiért 2019-ben megkapta a Déli Evangélikus Egyházkerület hűségérmét.

  Bővebben

 • Ismét szólnak a büki evangélikus templom harangjai

  Bük – Ismét szólnak a büki evangélikus templom harangjai. A torony egész belsejét felújították és új a harangokat mozgató elektronika és informatikai rendszer is. – VIDEÓ!

  Bővebben

 • Evangélikus istentisztelet lesz vasárnap a Duna Televízióban

  Budapest – Augusztus 2-án, vasárnap 11 órai kezdettel a Duna Televízió evangélikus ifjúsági istentiszteletet közvetít felvételről az Ökumenikus Központ kápolnájából. Igét hirdet Molnár Lilla lelkész.

  Bővebben

 • Megtartották a 9. SZIVI Ifjúsági vezetőképző tábort

  Piliscsaba – A 9. SZIVI Ifjúsági vezetőképző tábort idén is, mint az elmúlt két évben, a KÖSZI Napvető mesetáborával egy időben tartották. A képzés táborvezetője idén Koknya Dorottya volt, rajta kívül még Halász Endre és Tóth Lilla trénerként segítették a képzősöket. Természetesen az ifisek is, amiben tudták, támogatták a vezetőket. Idén kettő másodéves, valamint öt elsőéves ifis vett részt a képzésen, azzal a szándékkal érkeztek mind, hogy minél több dolgot tanulhassanak a táborvezetésről, és segítsék a táborvezetők munkáját.

  Bővebben

 • A Nyíregyháza–Vargabokor Immánuel imaház fölszentelésének 30. évfordulóját ünneplik

  Nyíregyháza – Vargabokor – Harminc éve történt a vargabokori Immánuel evangélikus imaház fölszentelése. Idén a gyülekezet tagjai nem tudtak olyan ünnepséget tartani, mint szerették volna, mivel közbejött a világjárvány és az imaház felújítása sem fejeződött még be. Ezért a templomszentelési ünnepen készült egykori videót teszik közzé a Nyíregyházi Evangélikus Egyházközség YouTube csatornáján, 2020. július 29-én 17 órakor. Hálaadással emlékezünk mi is Isten csodáira a próbák közepette is!

  Bővebben

 • Erőnk forrása – A debreceni evangélikus bölcsődéről

  Debrecen – Bő fél éve indította el bölcsődéjét a Debreceni Evangélikus Egyházközség. A Miklós utcai ingatlanban, az egykori lelkészlakás helyén kialakított két csoportszobás bölcsibe jelenleg öten járnak, de akár 14 gyermeket is tudnak fogadni – adta hírül a Dehír.hu.

  Bővebben

 • Régi adósság: pályázaton keresik a Trianon100-emlékmű alkotóját Szombathelyen

  Szombathely – Elkészült az ötletpályázat szövege a trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából tervezett szombathelyi emlékműhöz. Így – ha fel már nem is épülhet a centenárium évében, de – sínre kerül a civil kezdeményezés. Széles összefogás körvonalazódik: a város polgárai, hét egyesület, az önkormányzat, és Szombathely országgyűlési képviselője is támogatja a megvalósítást.

  Bővebben

 • Hálát adtak a hazatérésért Mezőberényben

  Mezőberény – 73 évvel ezelőtt, 1947. július 29-én tért haza a „málenykij robotra” Szovjetunióba deportált majdnem hatszáz mezőberényi fiatal nagy része. Sajnos egyesek nem ekkor, hanem csak öt évnyi jóvátételi munkát követően szabadulhattak meg, az ércbányába került fiatalemberek nagy része sosem tért haza, ha mégis, szilikózisban hunyt el. Évtizedeken át nem lehetett szólniuk arról, hol jártak és mit csináltak ez idő alatt, hiszen megfenyegették őket: ha beszélnek, visszaviszik őket a kényszermunkára. A vád a német származás (nyelv vagy nemzetiség) volt, egyben a németek kollektív háborús bűnössége.

  Bővebben

 • Nyári szünet lesz az országos irodában

  Budapest – „Tájékoztatjuk egyházközségeink, intézményeink vezetőségét és tisztelt partnereinket, hogy a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája és az Evangélikus Országos Gyűjtemény a nyári időszakban 2020. augusztus 3. (hétfő) és 2020. augusztus 14. (péntek) között zárva tart, az ügyintézés ez idő alatt szünetel. Az első munkanap augusztus 17., hétfő a szokásos munkarend szerint” – írta szerkesztőségünknek küldött közleményében Krámer György országos irodaigazgató.

  Bővebben

 • Megjelentek az idei utolsó pályázatok a Magyar falu programban

  Budapest – Megjelentek az idei utolsó pályázatok a Magyar falu program keretében, ezúttal 12 milliárd forint keretösszegben lehet pályázni önkormányzati kerékpárutak építésére, temetőfejlesztésre, építési telkek kialakítására, valamint elhagyott ingatlanok közcélra történő megvásárlására – jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos 2020. július 27-én, hétfőn, budapesti sajtótájékoztatóján.

  Bővebben

Oldalak

Feliratkozás 1 csatornájára