1

 • Változóban a vallások is

  Szeged – A vallási intézményeknek komoly szerepük van a világban Máté-Tóth András szerint. Vasárnap volt a Vallások Világnapja, a valláskutató szerint az emberek többsége hisz Istenben.

  Bővebben

 • Párbeszéd a béketeremtésről

  Miskolc – Először rendeztek Béke Konferenciát hazánkban hagyományteremtő céllal. Neves vendég­ előadók járták körbe a béketeremtés, a párbeszéd és a tolerancia kérdését a Béke Konferencián pénteken a Tettre Kész Adományvonal, a Herman Ottó Múzeum és a helyet adó Miskolci Galéria szervezésében.

  Bővebben

 • Bibliai bábjáték kurzust hirdet az Evangélikus Hittudományi Egyetem

  Budapest – Hat alkalmas gyakorlati kurzust hirdet az Evangélikus Hittudományi Egyetem hittanároknak, hitoktatóknak, lelkészeknek, gyülekezeti munkatársaknak. A gyakorlati foglalkozások során különféle bábfajtákkal ismerkedhetnek meg a résztvevők, bábokat készítenek, báboznak, dramatizálnak. A bábjáték ismerete a későbbiekben a hitoktatásban, a lelkészi munkában és a valláspedagógia területein is sikeresen alkalmazható.

  Bővebben

 • Az apostolok cselekedeteire összpontosít az ökumenikus imahét

  Budapest – Az apostolok cselekedeteire összpontosít a vasárnap kezdődő ökumenikus imahét – emelte ki a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkára az M1-en.

  Bővebben

 • Egyeztetés – Szerveződik a gyermek- és ifjúsági önkormányzat Mezőberényben

  Mezőberény – A Csendes közben, a helyi evangélikus óvoda területén található önkormányzati épület, elsősorban az ott lévő tornaszoba kérdéséről egyeztetett Siklósi István a közelmúltban az egyház képviselőivel.

  Bővebben

 • Hihetetlen mértékű a keresztényüldözés a világban

  Párizs – Elkészült a „Portes Ouvertes" francia egyesület legfrissebb jelentése, melyből kiderül, hogy évről évre egyre több keresztényt ölnek meg világszerte a vallásuk miatt. 2019-ben naponta nyolc keresztény esett áldozatul az ellenük irányult támadásoknak, és egyre több templomot zárnak be vagy rongálnak meg – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

  Bővebben

 • Ünnepségre hívnak a leprások világnapján

  Budapest – 2020. január 26-án, vasárnap 16 órakor kerül sor az újpesti baptista templomban (1043 – Budapest, Kassai utca 26.) a Lepramisszió által a leprások világnapjára szervezett központi ünnepségre. Az alkalmon képes előadásban bemutatásra kerülnek a misszió kongói-, indiai- és etiópiai tevékenységei. Elhangzik majd Riskóné Fazekas Márta igazgató beszámolója is a 2019. évről. Közreműködik: Somoss Johanna zongoraművész.

  Bővebben

 • Ahol tudnak, idén is segítenek a szarvasi ótemplomi angyalok

  Szarvas – Tavaly tizennyolc alkalommal szervezett ételosztást az Ótemplomi Evangélikus Egyházközség, melynek eredményeképpen mintegy 18 ezer adag ételt osztottak ki. A nagy sikerű karitatív akció során idén hetedik alkalommal indul útjára az Angyali segítség az Ótemplomból elnevezésű kezdeményezés, mely főként a karácsony utáni, fajsúlyosabb, téli időszakot célozza meg.

  Bővebben

 • Médiás felkészítő lelkészeknek

  Budapest – Előkészítő szakmai megbeszélésre gyűltek össze a közmédiában ez évben igét hirdető lelkészek 2020. január 14-én az Északi Evangélikus Egyházkerület Püspöki Hivatalában. Ezúttal Gundel Takács Gábor televíziós műsorvezető, újságíró, a SZEMlélek portál munkatársa volt a meghívott előadó. A reformációhoz személyesen, de hivatalosan is kötődő médiaszakember – 2017-ben a Reformáció 500 emlékév nagykövete volt – inspiráló gondolatokat és hasznos tanácsokat osztott meg a televíziós és rádiós szerepléshez kevésbé szokott lelkipásztorokkal.

  Bővebben

 • Pécsi zenész testvérek látogatása Szekszárdon

  Szekszárd – A téli egyházi ünnepeink lezárásaként Svigruha Károly és Barátai együttes adott koncertet a szekszárdi evangélikus templomban. Az Ócsai Zoltán lelkész vezette pécsi testvérek magyar költők istenes verseinek megzenésített változataival szolgáltak a gyülekezetben. A testvéri közösség tagja volt többek között Hajduch-Szmola Patrik parókus lelkész és a néhai Kapi Béla püspök unokája és dédunokája is. A testvéreket a szekszárdi lelkész, Sefcsik Zoltán és a felügyelőasszony, Németh Judit fogadta. Az együttlét szeretetvendégséggel zárult.

  Bővebben

 • Úrvacsorabor – Dokumentumfilm az Ősagárd-felsőpetényi ifikör 1981-es iharosberényi táborában történtekről

  2020 az Úrvacsora éve egyházunkban és ez méltó időpont arra, hogy közel négy évtized távlatából élő bizonyságtétellé éledjenek Győri János Sámuel lelkész korábbi felvételei. Gondolataival együtt adjuk közre a film előzetesét. A film ősbemutatója a zuglói evangélikus templomban lesz, 2020. február 1-én, szombaton a 10.00-kor kezdődő missziói istentiszteleten.

  Bővebben

 • Páholy és oltár – A szabadkőművesség volt a téma a gyűjteményi estéken

  Budapest – „Vajon lehet-e egy lelkész szabadkőműves?” – ezzel az érdekes kérdésfelvetéssel vezette be Zászkaliczky Zsuzsanna a Magyarországi Evangélikus Egyház és az Evangélikus Országos Gyűjtemény által szervezett Evangélikus örökség – Gyűjteményi esték: Páholy és oltár című alkalmát, amelyet 2020. január 15-én tartottak az Üllői úton. Az érdekes előadások során a hit, a vallásosság, valamint a szabadkőművesség viszonyát, illetve az evangélikus egyházi vonatkozásokat boncolgatták az előadók.

  Bővebben

 • Felvételt hirdettek az Evangélikus Hittudományi Egyetemre

  Budapest – Az Evangélikus Hittudományi Egyetem felvételt hirdet 2020 szeptemberi kezdéssel az alábbi szakokra.

  Bővebben

 • A Keresztyén Igazság 2019. 4. számát ajánljuk

  Budapest – A Keresztyén Igazság 2019. évi utolsó számában Id. Hafenscher Károly ádvent második vasárnapján elmondott igehirdetését közlik. Az igehirdetés emlékeztet arra, hogy az Úr Jézus egy napon hatalommal és dicsőséggel jelenik meg a világban, s akkor azaz ember állhat Jézus jobbjára, aki az el nem múló igére építette életét.

  Bővebben

 • Három nap a támogatott árvák testi-lelki egészségéért

  Immár négy esztendeje annak, hogy az Evangélikus Külmissziói Egyesület (EKME) szervezésében támogatott kenyai árva gyermekekkel tölthettünk három napot egy táborban, Nairobi közelében. Csodálatos élmény volt, olyan, amilyet az ember többször szeretne átélni. Isten segítségével 2020 februárjában valóra válik az, amire a gyermekek és mi is annyira vágyunk: ismét elutazunk Nairobiba, Kenya fővárosába, és elvisszük az egész kis csapatot egy táborba.

  Bővebben

 • Megajándékozott ajándékozók

  Vízkereszt ünnepének emblematikus szereplői a napkeleti bölcsek. Tudós kíváncsiságuk vitte őket Jézus jászolához, és a Megváltóval való találkozásuk indította vissza őket hazájukba, hogy továbbadják az örömhírt. A világ első „misszionáriusaiként” is emlékezhetünk rájuk, hiszen külhonba általuk jutott el először az evangélium. Az Evangélikus Külmissziói Egyesület ezért is választotta immár hetedik alkalommal meghirdetett – vízkereszttől húsvétig tartó – adománygyűjtő akciójának mottójául a talán már ismerőssé vált mondatot: „Vízkereszt a külmisszió ünnepe”.

  Bővebben

 • Vajon kettészakad-e Líbia? – Dr. Fischl Vilmossal beszélgettek

  Budapest – Az M1 Ma este című műsorában beszélgetett Mészáros Kata dr. Fischl Vilmos kül- és biztonságpolitikai szakértővel Líbiáról. Vajon kettészakad-e Líbia? Milyen nemzetközi szereplők játszanak szerepet az ország életében? Vajon aláírják-e a felek a békemegállapodást?

  Bővebben

 • A közmédia evangélikus műsorai – 2020. januártól áprilisig

  A Kossuth Rádióban és a Duna Televízióban 2020-ban, januártól áprilisig tervezett evangélikus műsorok.

  Bővebben

 • Egyházunk főbb eseményei 2020-ban

  A Magyarországi Evangélikus Egyház főbb egyházi eseményeinek gyűjteménye.

  Bővebben

 • A feltámadás reményében – Dr. Cserháti Sándor temetése

  Budapest – 2020. január 11-én a Budapest-fasori evangélikus templomban vettek búcsút dr. Cserháti Sándor evangélikus lelkésztől, nyugalmazott teológiai tanártól. A gyászistentiszteleten igét hirdetett dr. Fabiny Tamás elnök-püspök, 1Kor 15, 20-21. versei alapján. A liturgiai szolgálatban dr. Bácskai Károly és Aradi György lelkészek segédkeztek.

  Bővebben

 • Kiskőrös címerében a méhkas a lakosság szorgalmát is jelképezi

  Kiskőrös – A Kunság szívében található Kiskőrös, Bács-Kiskun megye legdinamikusabban fejlődő települése. Címerében egy méhkas a lakosság szorgalmára és a méhtenyésztésre utal, a kőrisfák az erdőket, a nyíllal átlőtt nyakú szarvas a vadászatot, a gabonakalászok a mezőgazdaságot jelképezik.

  Bővebben

 • Nagy evangélikus–katolikus közeledést hozhat a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus

  Budapest – Az Úrvacsora évével a Magyarországi Evangélikus Egyház közelebb hozza az emberekhez az úrvacsora szentségét – mondta az egyház elnök-püspöke. Fabiny Tamás az InfoRádióban arra is kitért, hogy milyen összefüggés lehet az Úrvacsora éve és a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus között.

  Bővebben

 • Főként a hozzátartozók feladata a temetői nyughelyek gondozása

  Békéscsaba – A temetők karbantartása a fenntartók részéről folyamatos, viszont a megváltott sír- és urnahelyek gondozása, illetve azokon az élő és művirágok cseréje a tulajdonosok feladata – tudta meg a Beol.hu egy olvasói megkeresés nyomán Nagy Zoltán evangélikus esperestől.

  Bővebben

 • A Don-kanyarban elesett katonákról emlékeztek meg Szarvason

  Szarvas – Szarvason az Ótemetőben álló emlékműnél emlékeztek meg a Don-kanyarban 1943. januárjában elesett csaknem százötvenezer magyar katonáról 2020. január 11-én, szombat délután.

  Bővebben

 • Így kapcsolódik az úrvacsora a nukleáris erőmű építéséhez

  Bátaapáti – A reformáció genfi emlékműve előtt. Ez a címe lllyés Gyula azon versének, melynek egy részlete Decsi-Kiss Jánost is megihlette: „szobádban volna villany,/ ha nem lép Giordano Bruno a tűzbe?/ Hol kezdődött, hogy atomerő is van/ S holnap rakétán repülsz ki az űrbe?” A máglyától az atommáglyáig, a tűztől a nukleáris energiáig, a Földtől a világűrig ívelő gondolatsor napjainkban is tartó, sőt, a jövőben is működtethető cselekvési programot indukált.

  Bővebben

 • Megújul a siófoki fatemplom

  Siófok – Siófokon megújul az evangélikus templom. A beruházás a Makovecz Imre-életmű gondozására jóváhagyott csaknem tizenkét és fél milliárd forintból valósul meg.

  Bővebben

 • A Magyarországi Evangélikus Egyház püspökeinek szolgálatai az ökumenikus imahéten

  Budapest – Az alábbiakban a püspöki hivatalok munkatársainak segítségével összegyűjtöttük azokat az ökumenikus imaheti alkalmakat, amelyeken evangélikus püspökeink is szolgálni fognak.

  Bővebben

 • 65 millió forintot gyűjtöttek a Tesco vásárlói a szeretet.éhség. adománygyűjtésen

  Budapest – 2019. december 24-én lezárult a Tesco áruházakban az Ökumenikus Segélyszervezet szeretet.éhség. elnevezésű Országos Adventi Pénzadománygyűjtése, melyben az áruházlánc már tizedik alkalommal vett részt. Az áruházlánc kollégái ezúttal 260 715 darab kupont értékesítettek a kasszáknál, melyek megvásárlásával a vásárlók összesen több mint 65 millió forintot adományoztak rászoruló családok számára.

  Bővebben

 • Kilencedik alkalommal hirdették meg az Ökumenikus Diákfilmszemlét

  Budapest – Az Evangélikus Pedagógiai Intézet, a Magyarországi Református Egyház Zsinati Oktatási Irodája, a Katolikus Pedagógiai Intézet valamint a Budapesti Piarista Gimnázium meghirdeti 9. országos filmszemléjét a katolikus, református és evangélikus általános- és középiskolák diákjai számára. A díjkiosztóra és eredményhirdetésre 2020. május 23-án kerül sor. Mivel a 2020-as év az Úrvacsora éve lesz a Magyarországi Evangélikus Egyházban, ezért a filmszemle kiemelt témája is ez lett MINDENNAPI KENYERÜNK – Amikor a hétköznapi valóságokban, eseményekben TÖBB történik címmel.

  Bővebben

 • Marad és folytatja a segítségnyújtást Irakban az Ökumenikus Segélyszervezet

  Erbil – Az Irakban történt – többek között az észak-iraki Erbil térségét is érintő – rakéta támadások ellenére folytatja a térségben a munkáját az Ökumenikus Segélyszervezet. A magyar humanitárius szervezet 2016 óta működtet állandó képviseletet Erbilben. A központjában dolgozó három magyar és több mint 20 helyi munkatársa biztonságban van. A Segélyszervezet folyamatosan monitorozza a kialakult biztonsági helyzetet, mindenek elé helyezi a segélyprogramokat végrehajtó munkatársak biztonságát, ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a családok ezreit segítő programjai folytatódjanak.

  Bővebben

Oldalak

Feliratkozás 1 csatornájára