13772

 • Bátorító üzenet járvány idején

  Orosháza – „Nagyon bíztunk benne, hogy a tavaszi szünet után újra rendes kerékvágásban folytatódhat az iskolai élet. Amikor a visszatérés elhalasztásának hírét meghallottuk, akkor fogalmazódott meg bennünk a gondolat, hogy minél több embert (diákot, szülőt, orosházit és bárkit) szeretnénk elérni egy bátorító üzenettel” – írták a Székács-iskola által készített videót kísérő szövegben. A felvételen sok tanár és a fenntartó egyházközség képviselői, lelkészek is megfogalmazták üzenetüket.

  Bővebben

 • A lelkészek beoltását kérték

  Budapest – Közös levélben fordult a belügyminiszterhez Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, melyben azt kérik, hogy a papokat, lelkészeket és hitoktatókat – körülbelül tízezer főt – a pedagógusokkal együtt sorolják be az oltási rendbe.

  Bővebben

 • Az evangélikus egyház püspöki tanácsa körlevelet adott ki virágvasárnapra

  Budapest – Győr – Virágvasárnap igéjével köszöntjük az olvasót: „Az Emberfiának is fel kell emeltetnie, hogy aki hisz, annak örök élete legyen őbenne.” (Jn 3,14b–15)

  Bővebben

 • KARANTÉNBAN JÉZUSSAL

  Mondd, te meddig bírod egyedül? Töltöttél már akár csak egy napot teljesen egyedül? És napokat, heteket vagy hónapokat? Azt hiszem, egyedül én sem bírtam volna, de Jézussal sikerült. A 2020-as karantén idejét teljesen egyedül töltöttem. Emberi szemszögből tekintve borzalmasan hangzik, Isten látóköréből tekintve azonban áldássá volt. Azt hiszem, a 2020-as karantén időszaka eddigi életem legszebb napjai, hetei, hónapjai voltak. Soha eddig nem tapasztaltam olyan tartós lelki békét, mint akkor.

  Bővebben

 • „KEZEK EVANGÉLIUMA” – Süteményszolgálat a kórházi dolgozók felé

  Nyíregyháza – Ez év januárjában csatlakozott egyházközségünk a metodista testvéreink által már az elmúlt év végén elindított süteménysütési szolgálathoz. Ennek keretében szerdánként házilag készített süteményekkel igyekszünk megörvendeztetni a kórházi dolgozókat, biztosítva őket ezzel is a nagyrabecsülésünkről és a köszönetünkről.

  Bővebben

 • Különleges hálacsomagokat adtak át a kórházi dolgozóknak

  Kistarcsa – „Mi az, amit a csömöri evangélikus gyülekezet tagjaiként tehetnénk a kistarcsai kórház orvosaiért és ápolóiért ebben a nagyon súlyos harmadik hullámban? Vajon vihetnénk-e nekik süteményt?” – kérdeztem két héttel ezelőtt Eszlényi Ákos kórházlelkészt, aki hetente háromszor a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház COVID-osztályaira is bejár, hogy egy kis vigasszal, imával, igéslappal lelki támaszt adjon nemcsak a betegeknek, de adott esetben a heroikus küzdelmet vívó kórházi munkatársaknak is. „Igen, az jó ötlet lehet” – hangzott a válasz. És ekkor beindult a „gépezet”.

  Bővebben

 • Digitális segítséget nyújtanak az evangélikus egyház munkatársainak

  Budapest – Keresnénk egy könyvet vagy folyóiratot, de zárva van a könyvtár? Meg szeretnénk nézni egy tankönyv illusztrációját, de nincs meg az adott kötet? Erre a nehézségre ad könnyű elérési lehetőséget a teológia könyvtárának online adatbázisa! Tanításhoz és tanuláshoz, lelkészi szolgálathoz és hitoktatáshoz is díjmentes online adatbázis elérést kínál az evangélikus egyház munkatársai számára az Evangélikus Hittudományi Egyetem Könyvtára.

  Bővebben

 • Csak hittel lehet túlélni – Biztonságos érintés a Sareptában

  Budapest – A több mint egy éve tartó koronavírus-járvány minden következménye a szociális otthonok lakóinak és dolgozóinak életére is mázsás súllyal nehezedik. Az érvényben lévő látogatási tilalom mind a lakókat, mind hozzátartozóikat megfosztja a személyes találkozás, az ölelés, a simogatás vigasztaló, bátorító erejétől. A Sarepta Budai Evangélikus Szeretetott- honban a szeretet kreativitásával sikerült megoldást találni a helyzetre, megajándékozva a gondozottakat és szeretteiket egymás látásának, sőt biztonságos megérintésének élményével.

  Bővebben

 • Protokoll a covidban

  Néhány napja került kórházba. Nem a legjobb állapotban. Egyébként is több betegséggel a testében élte mindennapjait. Este, amikor hazafelé indult a bibliaórákról, jól esett, ha valaki hazavitte, a ködös estéken nehéz volt számára a levegővétel. Amikor megtudtuk, hogy covidos, nem csoda, hogy kétségbe estünk. Ha valakinek, neki pont jó lett volna megúszni a vírust.

  Bővebben

 • Angyalok – Beszélgetés Eszlényi Ákossal

  Csömör – Eszlényi Ákos Kerepes–Kistarcsa evangélikus gyülekezetplántáló lelkésze kórházlelkészként is szolgál a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban, így közvetlen közelről látja a koronavírus-járvány miatt ott kialakult helyzetet. A KötőSzó után Boda Zsuzsa a Csömöri Evangélikus Egyházközség Youtube-csatornáján is készített vele interjút.

  Bővebben

 • Mi hiányzik most neked leginkább? – Böjti gondolatok

  „Hiánnyal teltek vagyunk. A böjt is hiány, hiányteremtő. Van, aki egyes táplálékokat von meg magától, más az alkoholtól, a szórakozástól, a hobbijától vagy a vásárlástól tartózkodik” – írja Zászkaliczky Zsuzsanna művészettörténész. A fóti evangélikus gyülekezet tagjai napi üzenetet kapnak e-mailben. A sorozat címe: Negyven böjti szó. Az alábbiakban Zászkaliczky Zsuzsanna gondolatait olvashatjuk a mindenkit érintő, sokarcú hiányról.

  Bővebben

 • Evangélikus lelkész üzenete a Covid-osztályról

  „Ha megtehetném, megmutatnám a kételkedőknek, felelőtleneknek egy-egy Covid-osztály mindennapjait fényképen, vagy bevinném őket oda” – mondja Eszlényi Ákos. Kerepes–Kistarcsa evangélikus gyülekezetplántáló lelkésze kórházlelkészként is szolgál a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban, így közvetlen közelről látja a koronavírus-járvány miatt ott kialakult helyzetet. Tapasztalatairól, oltásról, a segítségnyújtás módjairól, az ima erejéről beszélgettünk vele.

  Bővebben

 • Kétszer annyian kérnek segítséget a járványhelyzet miatt

  Budapest – Az elmúlt 12 hónapban kétszer annyi kérés érkezett az Ökumenikus Segélyszervezet Országos Segélyközpontjába, mint az azt megelőző hasonló időszakban. Sokan kérnek élelmiszert, fertőtlenítő szereket és a védekezéshez szükséges felszereléseket, például maszkot. További számos megkeresésben az online oktatás otthoni biztosításához kérnek támogatást, többek között a digitális eszközök vagy az internetkapcsolat hiánya miatt.

  Bővebben

 • Imádkozzunk együtt a járvány megszűnéséért!

  Budapest – „Az operatív törzs tájékoztatása alapján járványügyi szempontból két nehéz hét áll előttünk. Ezért arra hívunk ismét mindenkit, hogy imádkozzunk együtt naponta a járvány megszűnéséért” – írta a Magyar Kurír katolikus hírportál a szigorítások bevezetésekor. A kezdeményezéshez Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök is csatlakozott.

  Bővebben

 • A Németországi Protestáns Egyház újra kiírta a Hackathon felhívást

  Hannover – A Németországi Protestáns Egyház (EKD) már második alkalommal írta ki idén a pályázatot „#glaubengemeinsam” mottóval, mely 2021. március 26-28-ig tart.

  Bővebben

 • Dr. Fabiny Tamás elnök-püspök videóüzenetet tett közzé a legújabb járványügyi helyzettel kapcsolatban

  Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház Püspöki Tanácsa 2021. március 5-én pásztorlevelet adott ki. Dr. Fabiny Tamás elnök-püspök ezzel kapcsolatban személyes videóüzenetet küldött a gyülekezeteknek.

  Bővebben

 • Az indonéz evangélikus egyházak projektje az online tanulás megkönnyítésére

  Jakarta – A Lutheránus Világszövetség (LVSZ) Indonéz Nemzeti Bizottsága projektet indított a vidéken élők internethez való hozzáférésének megkönnyítésére. Indonéziában a jó internetes kapcsolat főként a városokban élők kiváltsága, a járvány alatt sokan tapasztalták a nehézségeit annak, hogy az átjátszó tornyok hiánya miatt vidéken nem jutottak hozzá a szolgáltatásokhoz.

  Bővebben

 • Az egyházak óvintézkedései

  Budapest – Az M1 Ma reggel című műsorában beszélgetett Tari Titanilla műsorvezető dr. Fischl Vilmos MEÖT főtitkárral a járványügyi helyzet miatt kialakult egyházi döntésekről az istentiszteleti látogatások kapcsán.

  Bővebben

 • Webinárt tartottak az oltások spirituális, teológiai és etikai vetületeiről

  Genf – Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) 2021. február 18-án szervezett egy online szemináriumot, amelynek célja az volt, hogy feltérképezze a tudomány jelenlegi állását a COVID védőoltásokkal kapcsolatban, és reflektáljon azok keresztény etikai vetületeire is. Az előadók között az orvoslástudomány és a teológiai képviselői is szerepeltek.

  Bővebben

 • A püspöki tanács közleménye a jelenlegi járványhelyzetben

  Budapest – Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a püspöki tanács 2021. március 5-én kelt legújabb pásztorlevelét.

  Bővebben

 • Az egyház él, Isten igéje nincs karanténban

  Budapest – Rendkívüli online missziói konzultációt tartottak egyházunk missziói munkaágainak vezetői. Az „őrlángon” megélt elmúlt esztendő ellenére az egyház él, a munkaágak a legkülönbözőbb módon, a lehetőségek szerint végezték szolgálatukat.

  Bővebben

 • Az egyházak közösen emlékeznek a koronavírus-járvány áldozataira

  München – Egy európai kezdeményezés hatására Németországban számos gyülekezet csatlakozott a 2021. február 27-i megemlékezéshez. Istentisztelet keretében több helyszínről fogják közvetíteni az áprilisi alkalmakat.

  Bővebben

 • A járvány harmadik hulláma alatt sem engedi el a rászorulók kezét az Ökumenikus Segélyszervezet

  Budapest – Mára sok, a tavaly márciusban még kivételesnek számító rutin- és extrafeladat épült be az Ökumenikus Segélyszervezet országos intézményhálózatának mindennapi működésébe. A rendszeres fertőtlenítés és higiénés körülmények biztosítása mellett a fertőzésveszély csökkentését elősegítő védőeszközök használata is általánossá vált mind a munkatársak mind a támogatottak tekintetében. A járványhelyzet napjainkban egyre inkább felívelő harmadik hullámára pedig ismét gyorsan reagálnak az Ökumenikus Segélyszervezet különböző intézményei, annak érdekében, hogy küldetésüket a módosult működés mellett is be tudják tölteni.

  Bővebben

 • Szigorodtak a gyülekezés szabályai Finnországban

  Helsinki – A múlt héten életbe lépett állami szabályozások a korábbi tíz főről hat főre csökkentették az összegyülekezők számát a különösen veszélyeztetett, nagyobb fertőzésszámokat mutató területeken.

  Bővebben

 • Végre tarthatnak digitális üléseket a finn egyházban

  Helsinki – A Finn Parlament múlt szerdán egyhangúlag jóváhagyta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi, hogy az egyházi testületek fizikai jelenlét nélkül, távoli eléréssel tarthassanak üléseket.

  Bővebben

 • A Württembergi Protestáns Egyház az oltást nem tartja morális kötelezettségnek

  Stuttgart – A Württembergi Protestáns Egyház vezetősége a hatásmechanizmusokkal és a következményekkel kapcsolatos megfelelő ismeretek hiányában, mindenki egyéni belátására bízza az oltást. Ez a vélemény azonban változhat, amint több információ lesz az oltóanyagról – vélekedett Ulrich Heckel egyházi főtanácsos és Til Elbe Seiffart, egyházi tanácsos.

  Bővebben

 • Oltottak az Emmausban is

  Nyíregyháza – A testhőmérséklet mérése után a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinájával oltották be a nyíregyházi Emmaus Evangélikus Szeretetotthon idős lakóit, 2021. február 26-án.

  Bővebben

 • Az EVT a hamis információk elleni küzdelemre szólította fel a vallási vezetőket

  Genf – Miközben egyre szélesebb körben érhető el a koronavírus elleni védőoltás, az Egyházak Világtanácsának (EVT) főtitkára, Ioan Sauca arra biztatja a vallási vezetőket, hogy vegyék ki részüket a bizalom építésében, harcoljanak a hamis információk ellen és aktívan támogassák a hazájukban elfogadott döntéseket.

  Bővebben

 • Covid és virtuális gyülekezet

  Még mindig a feldolgozás idejét éljük, hiszen a pandémia egy új, globális tapasztalata az emberiségnek. Ez a történet még eltart egy ideig.

  Bővebben

 • Ő miért kapott előbb oltást, mint én? – Egy lelkész válasza

  Az egymondatos válasz így hangzik: „Mert ő következett.” Egyetérthetünk abban, hogy globálisan és hazánkban is nagyon rövid időn belül össztársadalmi kérdés lesz, hogy a koronavírus elleni védekezés következő stádiumában ki mikor milyen vakcinát kaphat egészsége megóvása érdekében.

  Bővebben

Oldalak

Feliratkozás 13772 csatornájára