13772

 • Megkezdődött az országos koronavírus tesztelés

  Budapest – Mezőberény – Mint ismeretes, az országos covid teszt 2020. november 20-án a szociális intézményekben kezdődött, hétfőtől pedig folytatódott az egészségügyben, az iskolákban, óvodákban és a bölcsődékben. Az MTI által közreadott felvételen épp egyetemi hallgatók bevonásával a mezőberényi Petőfi Sándor evangélikus gimnáziumban 2020. november 25-én végzett tesztelést mutatják be.

  Bővebben

 • Mit mond az egyház koronavírus idején?

  Csődöt mondott az egyház a koronavírus idején? Túl keveset nyilatkoztak a lelkészek? Vagy épp túl sokat, de megoldást nem adtak? Van válasz a járványra? A koronavírus Isten büntetése vagy a természet bosszúja? Egy biztos: az emberek lelkigondozása és a hit dolgairól való beszéd mindennél fontosabb lett ezekben az embert próbáló időkben!

  Bővebben

 • Zárt templom – Harminc napig nem lesz istentisztelet a pápai egyházközségben

  Pápa – A Magyarországi Evangélikus Egyház Püspöki Tanácsa tagjainak pásztorlevele lehetőséget ad arra, hogy ne tartsanak istentiszteletet, ezért a pápai egyházközségben úgy döntöttek, harminc napig, azaz december 11-ig bezárják a templomot, tudtuk meg Polgárdi Sándortól, a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye esperesétől.

  Bővebben

 • Milyen hatása van a járványhelyzetnek a gyülekezetekben? – Online ülésezett az esperesi tanács

  Budapest – Egyházunk esperesi kara évenként négyszer ülésezik. Ha a helyzet engedte volna a személyes jelenléttel megtartott alkalmat, az előzetes tervek szerint Békéscsabán találkozták volna. A járványhelyzetre tekintettel azonban a találkozást végül – idén már harmadszor – online térbe helyezték át.

  Bővebben

 • „Jobb a kevés az Úr félelmével...” – Püspökeink pásztorlevele a járványhelyzettel kapcsolatban

  Budapest – A rendkívül nehéz és egyre súlyosabbá váló járványhelyzetben a Magyarországi Evangélikus Egyház Püspöki Tanácsának tagjai újabb pásztorlevélben fordultak a gyülekezetekhez. „Templomaink Isten vigasztaló jelenlétét fejezik ki. Ezért azokat a krízis idején sem zárjuk be és a bátorító, reménységet adó igehirdetések lehetőségét – kizárólag az alábbi feltételek szigorú betartásával – fenntartjuk” – írták. A pásztorlevelet teljes terjedelmében az alábbiakban közöljük.

  Bővebben

 • Lelki morzsa – Covid bűnözés?

  Pénteken a gázóránkat cserélték ki. Előre kaptunk egy pecsétes levelet, amelyben meg volt adva ez az időpont. Vártam őket, persze szinte az utolsó pillanatban érkeztek. Mielőtt ajtót nyitottam volna, a neten olvasgattam épp arról, hogy beindult a Covid bűnözés, azaz mindenféle indokkal, ilyen-olyan szolgáltatók nevében (vízmű, gázmű, Elmű...) keresik fel a lakosokat bűnözők, és amíg a lakos ajtót nyit és azt hiszi, hogy intézkedni jönnek és órát leolvasnak, cserélnek vagy ellenőriznek, addig kirabolják. Rossz érzéseim támadtak és elővettem újra az értesítést.

  Bővebben

 • Adorjáni Dezső Zoltán: Isten velünk van ezekben a nehéz időkben is

  Kolozsvár – A Székelyhon.ro portál az erdélyi történelmi magyar egyházak vezetőit kérdezte a végeláthatlannak tűnő rendkívüli helyzetről. Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke így szólt a hívekhez. – Mindenki számára nehéz volt az elmúlt időszak, a koronavírus-járvány senkinek sem kegyelmez. Különösen igaz ez az egyházakra, hiszen a személyes találkozókat a hívekkel nem lehet pótolni. Mégis lépni kellett valamit, reagálni valahogyan, és kihozni a legtöbbet a helyzetből. Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke az elmúlt hónapokat összegezte a Maszolnak is.– Hírösszefoglaló.

  Bővebben

 • A koronavírus miatt megkérdőjeleződött az Ökumenikus Egyházi Napok megtarthatósága

  Frankfurt am Main – Az elkövetkezendő napokban az Ökumenikus Egyházi Napok szervezői tanácskozni fognak Frankfurt am Main város vezetőségével arról, hogy vajon a 2021 májusára tervezett keresztény találkozót a koronavírus-járvány ellenére meg lehet-e tartani. Az egyházakért felelős városi tisztségviselő, Uwe Becker (CDU) szerint kevés a remény. A szervezők azonban hangsúlyozzák, hogy „még nincsen semmi sem veszve”.

  Bővebben

 • „Segítség a segítéshez” Avagy örömjelentés járvány idején

  Lehet, hogy valakinek a következő történet hétköznapi, lehet, hogy meghökkentő, lehet akár ambivalens is. De egy biztos: számomra nagyon nagy dolog, igazi öröm a legnagyobb bajok idején. Az Orosházi Evangélikus Egyházközségben dolgozom munkatársként, jelen esetben elsősorban gyülekezeti nővérként. Ez a státus egy ma még ismeretlen szolgálati forma. Röviden annyit, hogy az emberek egészségi helyzetéből kiindulva adottak a feladataim, egyénekre és közösségre egyaránt. Hozzám tartoznak a komplikált esetek, akut egészségügyi ellátások, szociális problémák és a jelen epidémiai helyzet adta feladatok is.

  Bővebben

 • Kényszerreformáció vagy reformációkényszer?

  A mi kényszerrel kezdődik, abból nem sok jó sülhet ki. Akire ráadták a kényszerzubbonyt, akit kényszergyógykezelésre ítéltek, akit annak idején kényszermunkára hurcoltak el, és ott tartották több éven keresztül, az tudja, ez mit jelent. Nem a saját akarata szerint éli az életét, hanem aszerint, ahogyan mások ráerőltetik.

  Bővebben

 • Kerítéses látogatás és e-kereszténység – Gyülekezeti élet járvány idején

  A karantén első időszakában, 2020. májusában Nem állt le az evangélikus élet címmel közöltünk összeállítást arról, milyen megoldásokat találtak egyházunk lelkészei Isten igéjének hirdetésére – ötletességről, leleményességről is tanúságot téve – a veszélyhelyzet miatt bevezetett korlátozások közepette. Most a vártnál súlyosabb második hullám kapcsán érdeklődtünk néhány gyülekezetben a tapasztalatokról. A válaszokból megtudhattuk, hogyan alakult az istentiszteletek rendje, látogatottsága; a kötelező maszkviselés és kézfertőtlenítés mellett milyen egyéb intézkedések, esetleg szigorítások szükségesek az úrvacsoraosztás során vagy a hétközi alkalmakon; milyen visszajelzéseket kaptak az online közvetítésekről; csökkent-e a perselypénz, az adakozási kedv. Képet kaptunk arról is, miként zajlanak most a család-, illetve a beteglátogatások, és a közösségek hogyan készülnek az adventi időszakra. – Az összeállítás még 2020. októberében készült.

  Bővebben

 • Ima járvány idején

  Könyörgünk hozzád! Könyörgünk a világért! Hallgass meg minket, Urunk!

  Bővebben

 • Házhoz vitt kitüntetések

  Budapest – Szokatlan módon, de annál meghittebb, bensőségesebb ünnep keretében került sor idén az Ordass Lajos- és Prónay Sándor-díjak átadására. Házhoz vitte egyházunk elnöksége – dr. Fabiny Tamás elnök-püspök és Prőhle Gergely országos felügyelő – azokat a kitüntetéseket, amelyeket eredetileg is ezen a napon, 2020. november 8-án, a Márton-napi ünnepségen, a Deák téri evangélikus templomban nyújottak volna át.

  Bővebben

 • Hogyan érjük el gyülekezeti tagjainkat a koronavírus idején?

  Budapest – Dr. Pángyánszky Ágnes adjunktus, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Gyakorlati Intézetének vezetője a nyár folyamán végzett kutatásában a karantén alatti új igehirdetési helyzet jellemzőit kereste, különös tekintettel arra, hogy a jövőbeni teológiai képzésre milyen hatást fejthetnek ki a lelkészek és gyülekezetek által az új helyzetben szerzett tapasztalatok. Az alábbiakban a kutatás fontosabb eredményeit adjuk közre.

  Bővebben

 • Pásztorlevél reformáció havában

  Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház Püspöki Tanácsának tagjai, Fabiny Tamás elnök-püspök, valamint Kondor Péter és Szemerei János püspökök a reformáció ünnepére és az új egyházi év közelgő kezdetére előretekintve szólították meg a testvéreket. Pásztorlevelüket az alábbiakban teljes terjedelmében olvashatják.

  Bővebben

 • A Lepramisszió Magyarország a világjárvány idején is várja a rászorulók támogatását

  Budapest – „A Lepramisszió világméretű nagy családjából sajnos sokkal több szenvedésről, betegről és halálról kapunk híreket, mint amik a mi hazánkra jellemzőek – írta Riskóné Fazekas Márta a Lepramisszió Magyarország igazgatója a szervezet októberi körlevelében. – Afrikai, ázsiai tagországainkban munkatársaink és minden ember küzdelme elképzelhetetlen a mi számunkra. Ahol nincs minimális egészségügyi ellátás és gondoskodás, ott a járvány akadályok nélkül tarol. Számokat sem tudni, mivel a kimutatások is esetlegesek és pontatlanok. Hősies küzdelmet vívnak a Lepramisszió orvosai, ápolói a napi feladatok ellátásában, miközben saját egészségük is bizony könnyen áldozatul esik! Nyissuk ki szívünket és szeretetünket azok felé, akik nálunknál mérhetetlenül nehezebb terheket kell, hogy viseljenek!”

  Bővebben

 • Szeretetet és önbecsülést varrnak

  Egyedi, Luther-rózsával díszített maszkok érkeztek a Luther Kiadó könyvesboltjába. A ma már mindennapi életünk részét képező viseletek nemcsak egyházunk jelképével, hanem mesefigurákkal, növénymotívumokkal vagy éppen matyó mintával készültek. Bereiné Siska Ildikót, a nyíregyházi Oltalom Szeretetszolgálat munkatársát, az ötletgazdát kérdeztük, kik varrják ezeket a textíliákat, merthogy ez sem hétköznapi történet.

  Bővebben

 • Gyászolnak a lengyelországi evangélikusok

  Varsó – Frissen érkezett a hír, hogy a Lengyelországi Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház két szolgatársát is elvesztette a napokban a COVID–19 járvány következtében.

  Bővebben

 • Énekeljünk együtt! – A Mandák Kórus hozzájárulása a gyülekezeti tagok számára járványhelyzetben

  Budapest – Fót – Az Evangélikus Kántorképző Intézet Mandák Kórusa szeretettel osztotta meg felvételeit az Evangélikus.hu szerkesztőségével és honlapunk használóival. A beszűkült éneklési lehetőségek közepette így próbálnak segíteni azoknak, akik online áhítatokat állítanak össze a járvány miatt kényszerűen távolmaradó gyülekezeti tagok számára.

  Bővebben

 • Megdöbbenve fogadták a szlovákiai egyházak a válságstáb bejelentését

  Pozsony – A Szlovákiában működő három legnagyobb – a katolikus, a református és az evangélikus - egyház vezetői egyaránt meglepetéssel és megdöbbenve fogadták a válságstáb azon javaslatát, miszerint október elsejétől ismét betiltásra kerülhetnek a szentmisék és az istentiszteletek a koronavírus járvány terjedése miatt. Úgy tűnik, a kormány részéről az egyházakkal ezt a lehetőséget senki nem ismertette. A Ma7.sk portál összefoglalta az egyházak reakcióit.

  Bővebben

 • Tanúság a világnak a világ népei között – Az LVSZ elnökének beszéde az első online európai egyházvezetői konzultáción

  Genf – „Van egyfajta ’prófétai ellenállás’ abban, hogy nem engedjük el egymást a COVID-19 alatt, hanem kutatjuk a kapcsolattartás lehetőségeit, utat keresve, hogy továbbra is tartsuk azokat a kapcsolatokat, amelyekbe Isten hív minket” – mondta a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) elnöke, dr. Panti Filibus Musa érsek (Krisztus Nigériai Evangélikus Egyháza) az európai egyházvezetői konzultáció megnyitóján.

  Bővebben

 • A nyári szünet után ismét ülésezett az Országos Presbitérium

  Budapest – Különleges körülmények között tartotta meg ülését az Országos Presbitérium 2020. szeptember 24-én.

  Bővebben

 • Pandémia – A SARS-COV-2 világjárvány globális ökológiai összefüggései

  Az idei évben is kora ősszel ünnepeljük a Teremtés hetét. A hálaadó vasárnapot megelőző héten, a 2020. szeptember 27. – október 4. közötti időszak lehetőséget kínál közösségeinknek, hogy figyelmünket a teremtett világ értékei felé fordítsuk és közösen ünnepeljük mindazt, amit Teremtőnktől kapunk. Az alábbiakban az Ökumenikus Teremtésvédelmi Munkacsoport által készített füzetben megjelent, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos gondolatokat adjuk közre.

  Bővebben

 • Hétfőtől digitálisan oktatnak a Székácsban

  Orosháza – Az orosházi Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium 2020. szeptember 19-én, szombaton tette közzé hivatalos közösségi oldalán a friss hírt, miszerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma digitális oktatást rendelt el intézményük 4. a osztályában, illetve a teljes felső tagozaton és a gimnáziumban is szeptember 21-től.

  Bővebben

 • Maszk 2.0

  „Amit szem nem látott, fül nem hallott, és ember szíve meg sem sejtett, azt készítette el Isten az őt szeretőknek.” 1Kor 2,9

  Bővebben

 • Mi a dolgod keresztényként a járványhelyzetben?

  A koronavírus-járvány második hullámában egészen más kihívások előtt állunk most, mint a tavaszi első hullám esetén. Akkor a magyar emberek engedelmességből vizsgáztak, az eredmények ismeretében jól. Most egy másik helyzet előtt, illetve bizonyos szempontból annak közepében állunk. A kormányzat kevésbé szigorú intézkedések, sok területen inkább ajánlások segítségével igyekszik működésben tartani a gazdaságot és az oktatást. Most, hogy nincs felülről ránk kényszerített korlátozás, egyéni felelősségvállalásból kell vizsgáznunk. A helyzetet elnézve nem lesz túl fényes az eredmény. Ezért is tartom fontosnak, hogy keresztény közösségeinkben is beszéljünk az egyéni felelősségről.

  Bővebben

 • Huszonkilenc igazolt koronavírusos Tótkomlóson

  Tótkomlós – A legfrissebb adatok szerint huszonkilenc pozitív koronavírusos beteget tartanak nyilván Tótkomlóson. Zajlik a tesztelés a szeretetszolgálat bentlakásos otthonában.

  Bővebben

 • Karanténtól Könyvhétig

  Hogyan élték meg a járványhelyzetet a hazai keresztyén könyvkiadók, milyen újdonságok megjelentetésére volt lehetőségük, és terveznek-e a Könyvhéttel? Körképünk a 91. Ünnepi Könyvhét online programjaira készülve.

  Bővebben

 • Ismételten fokozott óvatosságra intettek az evangélikus püspökök

  Budapest – „A tavaszihoz hasonló országos és általános templombezárásokat szeretnénk elkerülni, viszont a fertőzési gócpontok területein helyileg a templomok bezárása is szükségessé válhat” – írták az evangélikus püspökök, Fabiny Tamás, Kondor Péter és Szemerei János 2020. szeptember 12-én kelt pásztorlevelükben, amelyet az alábbiakban olvashatnak.

  Bővebben

 • Az Úrra tekintek szüntelen

  Bíztunk abban, hogy lecseng a nagy járvány, és minden rendeződik a világban. Hála Istennek, Magyarországon valóban javult a helyzet, de elég csak meghallgatni a híreket, és szembesülünk a világban lévő felfordulással, káosszal. Maszkokban szaladnak ki az emberek a kórházból, mert árvíz önti el az épületet. Földrengések pusztítanak. Erőszak ellen tüntetők autókat vernek szét utasaikkal együtt, szobrokat döntenek le, és nekimennek a rendőröknek.

  Bővebben

Oldalak

Feliratkozás 13772 csatornájára