13772

 • Az EVT a hamis információk elleni küzdelemre szólította fel a vallási vezetőket

  Genf – Miközben egyre szélesebb körben érhető el a koronavírus elleni védőoltás, az Egyházak Világtanácsának (EVT) főtitkára, Ioan Sauca arra biztatja a vallási vezetőket, hogy vegyék ki részüket a bizalom építésében, harcoljanak a hamis információk ellen és aktívan támogassák a hazájukban elfogadott döntéseket.

  Bővebben

 • Covid és virtuális gyülekezet

  Még mindig a feldolgozás idejét éljük, hiszen a pandémia egy új, globális tapasztalata az emberiségnek. Ez a történet még eltart egy ideig.

  Bővebben

 • Ő miért kapott előbb oltást, mint én? – Egy lelkész válasza

  Az egymondatos válasz így hangzik: „Mert ő következett.” Egyetérthetünk abban, hogy globálisan és hazánkban is nagyon rövid időn belül össztársadalmi kérdés lesz, hogy a koronavírus elleni védekezés következő stádiumában ki mikor milyen vakcinát kaphat egészsége megóvása érdekében.

  Bővebben

 • Az Evangélikus digitális oktatás pillanatképei – Sorozat az evangélikus nevelés Youtube-csatornán

  Budapest – Mi történik a digitális oktatás idején az evangélikus iskolákban? – Az Evangélikus nevelés Youtube csatornáján sorozatot indítottak, amely bemutatja a diákok, tanárok és iskolai alkalmazottak életét a járvány idején.

  Bővebben

 • „Micsoda ereje is van egy krízishelyzetben a hitnek”– Hitélet járvány idején

  Budapest – Lassan egy éves a koronavírus magyarországi „pályafutása”, a bezártság és az előírások mindenkire egyre nagyobb nyomást helyeznek. Sok cikk foglalkozott az egészségügy helyzetével és a járvány gazdasági hatásaival. De vajon hogyan birkóznak meg a vallásos közösségek a személyes találkozások majdhogynem teljes megszűnésével, változott meg a hitélet? Újbuda és Buda gyülekezeteinek vezetőit kérdeztük.

  Bővebben

 • Missziói „leltár”

  Nem tűnik hálás feladatnak a 2020. esztendő missziói mérlegét megvonni, hiszen ez az év nem a misszióról szólt egyházunkban. Legalábbis nem úgy, ahogyan azt mi előre elgondoltuk. Sok mindent terveztünk a hagyományos missziói napokon és konferenciákon túl: Szélrózsa találkozó Gyulán, Ez az a nap! fesztivál a Puskás Arénában, eucharisztikus kongresszus, úrvacsora éve, egyebek. Újra meg kellett tanulnunk a jakabi feltétel megkerülhetetlen igazságát: „Ha az Úr akarja, akkor élünk, és ezt vagy azt fogjuk cselekedni.” (Jak 4,15) Latinul is gyakran idézzük: „Deo volente…”

  Bővebben

 • Újra tartanak istentiszteleteket a beledi evangélikus templomban

  Beled – Ihász Beatrix esperes a Rábaközi Televízió megkeresésére elmondta, hogy a megfelelő biztonsági intézkedések megtartásával újra tartanak istentiszteleteket a beledi evangélikus templomban. A 2020. tavaszán készített védekezési szabályzatot pontról-pontra átnézve és átdolgozva aktualizálták azt a mostani időszakra.

  Bővebben

 • Hittantanárként közösségben lenni – vírusveszély idején is

  Budapest – Hittantanárok munkájukat – akár egyházi iskolában, akár hit- és erkölcstan oktatásban – a szabadság és a rend különös játékában végzik. Aki ezt választja hivatásául, nap mint nap tapasztalja a kihasználható lehetőségekért és a barátságos körülményekért való küzdelem felelősségét és inspiráló örömét.

  Bővebben

 • Megkezdődött az evangélikus idősotthonokban lakók és az ott dolgozók oltása

  Budapest – Ahogy arról a kormányzati kommunikációból és a napi sajtóból értesülhettünk, elkezdődött az idősotthonokban lakók koronavírus elleni oltása. Így történt ez a napokban az evangélikus szeretetotthonokban is és sok helyen az intézmények dolgozói, valamint az idős ellátottak már meg is kapták a Pfizer oltóanyagát. – Az Evangélikus.hu összeállítása.

  Bővebben

 • Meddig bírjuk még idegileg a Covidot? – Kutatók válaszolnak

  Legyünk őszinték, elegünk van! A vírusból, a bezártságból, abból, hogy nem élhetjük megszokott, normális életünket. Nem mehetünk emberek közé, nem élhetünk társadalmi életet, nem ihatunk meg egy kávét egy étterem teraszán, és nem hajthatunk fel egy pofa sört a barátinkkal meccsnézés közben valamelyik csehóban. És elegünk van abból is, hogy nincs más téma, mint a Covid és minden, ami azzal áll összefüggésben. Szívesebben beszélnénk már akár az időjárásról is, a fociról, a politikáról, bármiről, csak ki ne ejtse valaki a száján még egyszer, azt a mondatot, hogy „a hatályban lévő egészségügyi előírások és távolságtartási szabályok betartásával” képzel el bármit is.

  Bővebben

 • A továbbtanulás útvesztőjében – segítünk eligazodni!

  Budapest – Közeledik az érettségi időszaka, amikor minden diák komoly kérdések előtt áll. A továbbtanulás sokak számára igazi útvesztőnek tűnhet, ahol egyedül kell döntést hozni, hogy később milyen munkát végez, hol dolgozik majd az ember. Ez kétségkívül nehéz feladat, amit most a digitális oktatás sem könnyített meg. A KötőSzó blog 2021. január 22-én, Facebook oldalán olyan beszélgetést szervezett, ahol a továbbtanulás, pályaválasztás, digitális oktatás kérdései kerültek elő.

  Bővebben

 • Elmarad az északi evangélikus egyházkerületi nap

  Budapest – A járványhelyzetre való tekintettel elmarad az északi evangélikus egyházkerületi nap, a Találkozó Veled. Az eseményt 2021. május 22-ére hirdettük meg, melynek ezúttal Óbuda belvárosa adott volna otthont. – Az alábbiakban a kerületi elnökség és a püspöki hivatal munkatársainak ezzel kapcsolatos nyilatkozatát olvashatják.

  Bővebben

 • A magyarországi egyházak többsége a védőoltás beadását szorgalmazza

  Budapest – Idővel egyre szélesebb rétegeknek lesz lehetősége beoltatni magát koronavírus elleni vakcinával, így hamarosan mindenkinek el kell döntenie, él-e a lehetőséggel. Hogyan állnak a kérdéshez az egyházak, melyek szavára a hívek százezrei figyelnek oda? – A Magyar Hang körkérdése.

  Bővebben

 • Fényablak – Imádkozzunk a gyászolókkal együtt!

  Ezekben a hetekben és hónapokban naponta százak esnek áldozatul a járványnak. A sötét időkben a gyászolókkal való együttérzésünket szeretnénk kifejezni.

  Bővebben

 • Kötelességünk az oltás?

  Hónapok óta vártuk, végre megérkezett, erre elbizonytalanodunk, hogy akarjuk-e. Zúdulnak ránk az egymásnak ellentmondó információk a koronavírus elleni védőoltással kapcsolatban, a kételyek közt pedig egyre nehezebb tájékozódni. Tud-e az Istenbe vetett hit fogódzót nyújtani a keresztyén ember számára, amikor arról hoz döntést, beoltassa-e magát vagy sem? Erről gondolkodik ebben az adásban a három szolgatárs: Nagy Zoltán esperes Békéscsabáról, Mezőberényből Lázárné Skorka Katalin, és Zsíros András gerendási lelkész.

  Bővebben

 • Miért kell az oltás? – Etikai kérdések a COVID–19 kutatásban

  A vakcina a leghatékonyabb eszköz a kezünkben a koronavírus ellen – hangsúlyozták a tudományos ülésen, kitérve arra, hogy más, etikailag elfogadhatóbb megoldásoknak kellene nagyobb teret nyernie a gyógyászatban a jövőben. Embrionális sejtek felhasználásának etikai vonatkozásai címmel tartott előadást Baranyi Marcell biológus a Magyar Bioetikai Társaság, a T72 Egészségügyi Munkacsoport, a Magyar Katolikus Orvosok Szent Lukács Egyesülete és a Szent. II. János Pál pápa Kutatóközpont közös online tudományos ülésén, 2021. január 14-én. Az evangélikus hozzáállással kapcsolatban megkérdeztük Orosz Gábor Viktor egyetemi docenst. Írása a cikk végén olvasható.

  Bővebben

 • Védőhálót jelentenek az egyházi közösségek

  Miskolc – A vallási közösségek nem hagyják magukra idős tagjaikat a járvány idején sem. Az egyházak számára is kihívást jelent a koronavírus miatt kialakult járványhelyzet, hiszen legtöbb helyen a közösségi élet az online térbe szorult vissza. A gyülekezetvezetők ezzel együtt is igyekeztek mozgósítani az erőiket a rászoruló idősek megsegítésére.

  Bővebben

 • A MEE országos elnökségének állásfoglalása a Covid-19 elleni oltás kapcsán

  Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház országos elnökségének tagjai, Fabiny Tamás püspök és Prőhle Gergely országos felügyelő közleményükben arra biztatják egyházunk tagjait, hogy éljenek a vakcina beadatásának lehetőségével. Az alábbiakban az állásfoglalás tejes szövegét olvashatják.

  Bővebben

 • Felszólalt az oltásellenesség ellen Seppo Häkkinen, Tapio Luoma és a finn pünkösdi egyház is

  Helsinki – A Finnországi Evangélikus Egyház honlapján megjelent cikkben Seppo Häkkinen püspök az elmúlt hetekben a koronavírus-oltás körül megélénkülő társadalmi vita kapcsán elmondta, hogy az ész és vele az orvostudomány és a gyógyszerészet vívmányai (így az oltások is) Isten ajándékai. Rámutatott, hogy egyesek a Bibliára hivatkozva ellenzik az oltásokat, ám az Isten szavának ily módon való értelmezése hibás, az ehhez fogható hit egészségtelen.

  Bővebben

 • Segíthet-e a hit, ha elkaptad a Covidot?

  A Covid-járvány második hullámának zenitjén járunk. Sokan úgy estünk át a betegségen, hogy észre sem vettük. És sokan aggódtak szerettükért, akinek látták szenvedését, megpróbáltatásait. Naponta szembesülünk az elkeserítő statisztikákkal, melyek szerint a halálozást tekintve lassan átlépjük a lélektani tízezres határszámot. Borzasztó, hogy el kell temetnünk egy hazai kisváros teljes lakosságát. A hírek és rémhírek mellett azonban fontos feltennünk a kérdést: miként éljük meg ezt az időszakot az érzések szintjén a lelkünkben, miként a fejünkben és a szívünkben?

  Bővebben

 • Angyalok százainak ebédje – Nagy sikerrel zárult egyházunk karácsonyi akciója

  Budapest – Budapesten és több nagyvárosban evangélikus összefogásban köszönték meg közel ezer egészségügyi dolgozó munkáját, mások iránt tanúsított figyelmét és szeretetét. A Magyarországi Evangélikus Egyház szervezésében 2020. december 26. és 2021. január 6. között megvalósult Angyalokat vendégelnek meg elnevezésű kezdeményezéshez országszerte több százan csatlakoztak.

  Bővebben

 • Püspöki ajánlás az ökumenikus imahéttel kapcsolatban

  Budapest – Győr – A Magyarországi Evangélikus Egyház püspökei 2021. vízkereszt ünnepén az alábbi nyilatkozatot adták ki.

  Bővebben

 • Az LVSZ által működtetett jeruzsálemi kórházban megkezdték a Covid-19 elleni védőoltásokat

  Jeruzsálem – Az Auguste Viktoria Kórházban, amely Kelet-Jeruzsálemben a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) által fenntartott kórház, elkezdték az első Covid-19 elleni oltások beadását. Az intézmény dolgozói már 2020. december 31-én megkapták az első dózist.

  Bővebben

 • Istenhit vs. oltás? – Egy lelkész véleménye vakcinaügyben

  Az elhúzódó pandémiás időszak újabb és újabb helyzetekben késztet reakcióra bennünket, keresztényeket is. Folyamatosan megválaszolandó kérdés templomaink vasárnapi nyitva- vagy zárvatartása, egyházi alkalmaink előírásoknak megfelelő megtartása vagy elhalasztása. Ami új, az a megérkező vakcina kérdése. Oltassam magam, vagy ne? Használ, vagy nem? Esetleg káros lehet? És itt említsük meg – ide nem hozva, de meglétüket tudatosítva – az összeesküvés-elméleteket is.

  Bővebben

 • Isten szeretetének ajtaja nem zárult be! – Püspökeink karácsonyi pásztorlevele

  Budapest – Karácsony közeledtével a Magyarországi Evangélikus Egyház Püspöki Tanácsa újabb pásztorlevelet adott ki a gyülekezeteknek, melyet az alábbiakban olvashatnak.

  Bővebben

 • Adományokat gyűjtenek a tanyavilágban szolgáló Filadelfia gyülekezetnek

  Budapest – Nyírtelek – Nyírszőlős – Az Filadelfia Evangélikus Egyházközség a nyírségi tanyavilágban 60 kistelepülést lát el, Nyírtelek-Nyírszőlős központtal. Hosszú évek óta tanyagondnoki feladatot vállalnak, támogató szolgálatot tartanak fenn és létrehozták a Biztos Kezdet Gyerekházat. A térségben az ellátottak közül azonban most sokan lettek betegek a koronavírus miatt, ezért a budapesti Kovász Közösség kezdeményezésére adventi adománygyűjtést szerveznek számukra és segítőik számára.

  Bővebben

 • Folyamatosan tesztelnek a szarvasi Ótemplomi Szeretetszolgálatnál

  Szarvas – Hetente kétszáz tesztet végeznek. Az elmúlt két hétben négy dolgozónál és összesen húsz ellátottnál beigazolódott a fertőzés, egy lakójuk elhunyt. – A koronavírussal kapcsolatos történéseikről számolt be a lakosságnak Lázár Zsolt, a szarvasi Ótemplomi Szeretetszolgálat intézményvezetője.

  Bővebben

 • Három haláleset volt a gyönki otthonban

  Gyönk – Gyászolnak Gyönkön. A múlt hónap végén tapasztalták az első koronavírus megbetegedést a Hegyhát Evangélikus Szeretetszolgálatnál az ellátottak és a dolgozók körében. Az elmúlt héten három elhalálozás történt.

  Bővebben

 • Aki nem tart távolságot

  Sokan úgy védekeznek a ránk zúduló rossz hírek ellen, hogy egyszerűen kizárják életükből az ezeket árasztó információforrásokat. De ez a struccpolitika éppen annyira veszélyes, mintha reggeltől estig mérgeznénk magunkat a legfrissebb járványstatisztikákkal és a különböző szakértői nyilatkozatokkal.

  Bővebben

 • Új korlátozásokat léptettek életbe Helsinkiben és környékén a koronavírus miatt

  Helsinki – A szaporodó esetek miatt ismét korlátozásokat vezetett be a helsinki és az espoo-i egyházkerület a gyülekezeti alkalmakra vonatkozóan. Az istentiszteletek és minden egyéb gyülekezeti helyszínen történő alkalom esetében december 13-ig 20 főben maximalizálták a szolgálattevők és a résztvevők összesített létszámát.

  Bővebben

Oldalak

Feliratkozás 13772 csatornájára