15111

 • Imaestet tartottak a fasori evangélikusok templomában az ökumenikus imahéten

  Budapest – Ökumenikus imaestet tartottak a fasori evangélikusok templomában a zuglói és az erzsébetvárosi gyülekezetek az ökumenikus imahét keddi napján, 2021. január 19-én 18 órakor. Az igehirdető Németi Zsolt, az Agape Pünkösdi Gyülekezet lelkésze volt.

  Bővebben

 • Ökumenikus imanyolcad Temesváron

  Temesvár – Temesváron 2021. január 24-én került sor az ökumenikus imanyolcad, immár hagyományosnak számító, záró istentiszteletének megtartására. Idén, a házigazda római-katolikus egyház meghívására, a különböző felekezetek képviselői a gyárvárosi Millénium templomban, Temesvár legnagyobb templomában találkoztak, különleges körülmények között, a hatályos egészségügyi biztonsági rendelkezések betartásával.

  Bővebben

 • A 2021-es székesfehérvári ökumenikus imaalkalmat láthatták a nézők a Hitünk és életünk műsorában

  Székesfehérvár – A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa 2021. január 17. és 24. között ismét megrendezte az ökumenikus imahetet. Hazánkban a járványügyi helyzetre való tekintettel sok helyen rendkívüli módon tartották meg a krisztushívők egységéért szóló istentiszteleteket. Székesfehérváron a város lelkipásztorai a hívek jelenlétét nélkülöző, on-line imaalkalmat szerveztek, melynek igehirdetője Spányi Antal püspök volt. Az imahét témájában megszólalnak a református, az evangélikus és baptista közösségek képviselői is, 2021. január 31-én, vasárnap, 19.20-kor a Fehérvár Televízióban.

  Bővebben

 • Ökumenikus alkalmon imádkoztak a Krisztusban hívők egységéért Bukarestben

  Bukarest – A Krisztusban hívők egységéért szervezett ökumenikus imanyolcad záró istentiszteletén, Bukarestben a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház képviseletében az alkalmon Koszta István püspökhelyettes szolgált igehirdetéssel, valamint Illyés Márton lelkész és Csendes László felügyelő, egyházkerületi presbiter képviselte az egyházat. Az istentiszteletre a Szent József római katolikus katedrálisban került sor a testvéregyházak püspökeinek, papjainak, lelkészeinek és híveinek részvételével.

  Bővebben

 • Felekezeteket és nemzetiségeket is egyesített az ökumenikus imaóra Temesváron

  Temesvár – A keresztények egységéért imádkoztak január 24-én a temesvár-gyárvárosi Millenniumi templomban az egyházmegye szervezésében. Pál József Csaba megyéspüspök hangsúlyozta: az ökumenikus imaóra lehetőség a Krisztus imája szerinti egységre – „Legyenek mindnyájan egyek” (vö. Jn 17,21) –, ugyanakkor a közösség, a testvériség megélésére is.

  Bővebben

 • „Csonka imahetet” tartottak Dunaújvárosban – A zárásra az evangélikusoknál került sor

  Dunaújváros– Dunaújváros is csatlakozott az ökumenikus imahét programjához, amely során a keresztény egyházak hívei és képviselői együtt fohászkodtak az Úrhoz. Idén a járványhelyzet miatt csak három alkalmat tartottak. A Dunaújváors TV felvételeit adjuk közre.

  Bővebben

 • „Maradjatok otthon a lelketekben!” – Díjátadással zárult az ökumenikus imahét Debrecenben

  Debrecen – Az ökumenikus imahét debreceni záróalkalmának a református nagytemplom adott otthont 2021. január 24-én. A szertartás keretében a Both Antal Teológiai és Kulturális Alapítvány átadta Pro Unitate in Christo díját Bóna Zoltán református lelkésznek, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa volt főtitkárának.

  Bővebben

 • Nagy István miniszter tett tanúságot hitéről a mosonmagyaróvári piaristáknál

  Mosonmagyaróvár – Az ökumenikus imahét keretén belül 2021. január 22-én a mosonmagyaróvári piarista kápolnában közös istentiszteletet tartottak a keresztény felekezetek. A délelőtti közös imádságot Kiss Miklós evangélikus esperes, Csáfordy Julianna református lelkipásztor, valamint Zsódi Viktor, a piarista iskola igazgatója vezette.

  Bővebben

 • Isten történelmi hivatást bízott ránk – Keresztény–zsidó imaóra Budapesten

  Budapest – Az ökumenikus imahét utolsó, nyolcadik napján, 2021. január 24-én, vasárnap keresztény–zsidó imaórát tartottak Budapesten, az Avilai Nagy Szent Teréz-templomban. A szertartást Erdő Péter bíboros, prímás és Frölich Róbert főrabbi vezette, a keresztény felekezetek képviselői imával szolgáltak.

  Bővebben

 • Mint a mustármag – Idén csak egy alkalmat tartottak az ökumenikus imahéten Veszprémben

  Veszprém – Isten törődik az övéivel, neki a kicsi kiemelten fontos, mondta Szemerei János evangélikus püspök az ökumenikus imahét alkalmán vasárnap a Margit templomban.

  Bővebben

 • „Nem emberi igyekezet, hanem ajándék” – Imaóra a Krisztus-hívők egységéért Szombathelyen

  Szombathely – Az ökumenikus imahéten a Szombathelyi Egyházmegye több településén is összegyűlnek a katolikus, református, evangélikus és baptista testvérek, hogy hitet tegyenek Krisztus és a keresztények egysége mellett. 2021. január 20-án a szombathelyi székesegyházban tartottak közös imaórát – püspökeik vezetésével.

  Bővebben

 • Együtt a hegyen – Ökumenikus vecsernyét tartottak a Szent Margit Kórház kápolnájában

  Budapest – Az ökumenikus imahét keretében 2021. január 21-én, csütörtökön a budapesti Szent Margit Kórház kápolnájában ökumenikus vecsernyét tartottak, melyen részt vett Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Balog Zoltán református püspök, Fischl Vilmos a Magyar Ökumenikus Tanács főtitkára és Puthukulathil Sabu József szalézi szerzetes, az intézmény kórházlelkésze is.

  Bővebben

 • Balog Zoltán: Botrány az, hogy nem tudunk együtt ünnepelni

  Népegyház vagy szubkultúra? – tette fel a kérdést a Szólj be a papnak! szervezésében összehívott online vitaest január 21-én, csütörtökön. A Szólj be a püspöknek! extra beszélgetés során a válaszadást Balog Zoltán beiktatás előtt álló református püspök, Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök, Deák Viktória Hedvig domonkos rendi főnöknő és Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita vállalta.

  Bővebben

 • Krisztushoz kötődni és szeretetét gyümölcsözni – Rövidített imahét a budavári templomban

  Budapest – Idén a járványügyi korlátozások miatt az online térben tanácskozva egy rövidített, négynapos imahét mellett döntöttek a Budapest 1. kerületi keresztény felekezetek vezetői. „Úgy gondoltuk, hogy ezúttal csak egy helyen legyenek az istentiszteletek, mi, evangélikusok pedig szívesen felajánlottuk Bécsi kapu téri templomunkat, amit a többiek el is fogadtak. Annál is inkább, mert már rendelkezünk digitális közvetítő rendszerrel, melynek segítségével élőben tudjuk közvetíteni alkalmainkat az otthon maradók számára is” – írta Péter Zoltán budavári lelkész szerkesztőségünknek küldött beszámolójában.

  Bővebben

 • „Türelmet öltsetek magatokra” – Püspökök szolgáltak Szegeden az ökumené jegyében

  Szeged – Immáron hagyomány, hogy az ökumenikus imahéten a három nagy történelmi egyház vezetői közös istentiszteleten vesznek részt. Az alkalomnak otthont adó szegedi Fogadalmi templom 2020. január 19-én este a járványügyi helyzet miatt a megszokotthoz képest korlátozott számban fogadta a híveket és a társegyházak lelkészeit. Az alkalom liturgusa Kondé Lajos római katolikus plébános volt, a zenei szolgálatot Szamosi Szabolcs orgonaművész, a szegedi dóm zeneigazgatója adta.

  Bővebben

 • Mobilalkalmazás az ökumenikus imahétre – idén már arab nyelven is

  Genf – Immár az arab nyelvű hívek is anyanyelvükön kapcsolódhatnak be az imádságokba és a bibliai elmélkedésekbe az ökumenikus imahéten. Az Egyházak Világtanácsa által 2016-ban indított bibliai mobiltelefonos applikációt arabra is lefordították.

  Bővebben

 • Az online térbe költözött idén az imahét Nagyváradon

  Nagyvárad – Idén „Maradjatok meg szeretetemben, és sok gyümölcsöt teremtek” (Jn 15, 5–9) mottóval zajlanak az alkalmak a Krisztus-hívők egységéért való ökumenikus imahéten január 17–25. között. A fizikai együttléttel járó összejövetelek elmaradnak, ezek helyett minden egyház a saját templomában vezeti le az imaalkalmakat, és online közvetítéssel buzdítja közös imára a más felekezetekhez is tartozó felebarátokat (Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor/Imádság a Krisztus-hívők egységéért Facebook-oldal).

  Bővebben

 • Bár az imaheti alkalmak elmaradtak, de a lelkészek közösen imádkoztak a közösségekért

  Székesfehérvár – Ezen a héten a járvány miatt nem a megszokott módon imádkozunk a keresztények egységéért. A közös alkalmak idén elmaradnak Székesfehérváron is, de 2021. január 19-én, kedden délelőtt a Budai úti református templomban Spányi Antal megyéspüspök vezetésével a különböző felekezetű lelkészek közösen imádkoztak a keresztények egységéért.

  Bővebben

 • Ökumené Debrecenben – Újabb alkalommal gyűltek össze a hívek

  Debrecen – A debreceni evangélikus templomban folytatódott hétfőn az ökumenikus imahét, a járványügyi intézkedések szigorú betartása mellett. Az eseményen Asztalos Richárd evangélikus lelki­pásztor köszöntötte a résztvevőket, dr. Pafkó Tamás baptista lelkipásztor hirdetett igét, valamint Sípos Barnabás ortodox parókus vezette az imaközösséget.

  Bővebben

 • Jézus Krisztus nem tart távolságot követőitől – Elkezdődött az ökumenikus imahét Debrecenben

  Debrecen – A hagyományoknak megfelelően a görögkatolikus főszékesegyházban kezdődött meg az ökumenikus imahét debreceni programsorozata. Január 17-én vecsernyét végeztek a történelmi egyházak képviselői, igét a Debreceni Református Egyházmegye új esperese, Hadházi Tamás hirdetett.

  Bővebben

 • Ökumenikus imahét – 4. NAP: KÖZÖS IMÁDKOZÁS

  „Többé nem mondalak titeket szolgáknak (…), azonban barátaimnak mondalak…” (Jn 15,15)

  Bővebben

 • Közös imahét – Dunaújvárosban is

  Dunaújváros – Ezen a héten világszerte közös alkalmakat tartanak a keresztény egyházak hívei és lelkészei, papjai. A kezdeményezéshez Dunaújváros is csatlakozott – és senki sem marad le, hiszen a DSTV teljes hosszában, felvételről közvetíti majd az imaheti eseményeket.

  Bővebben

 • Az olasz keresztény felekezetek levélben buzdítják összefogásra a híveket

  Róma – 2021-ben január 17. és 24. között tartjuk az ökumenikus imahetet, amelyre készülve az olaszországi katolikus, ortodox és evangélikus felekezetek levélben buzdítják összefogásra a híveket. Az imahét idei témája az összefogás; bibliai mottója a János evangéliumából vett idézet: „Maradjatok meg szeretetemben, és sok gyümölcsöt teremtek” (Jn 15,5–9).

  Bővebben

 • Ökumenikus imahét – 3. NAP: EGY TEST

  „…úgy szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek titeket.” (Jn 15,12b)

  Bővebben

 • Elkezdődött az imahét a Krisztus-hívők egységéért

  Budapest – A korábbi évektől eltérően, rövidebb liturgiával és szerényebb részvétellel kezdődött el az ökumenikus imahét, amelyet a budapesti Szent István-bazilikában tartott istentisztelettel nyitottak meg, 2021. január 17-én délután. Az istentiszteletet Erdő Péter bíboros, prímás és Steinbach József, a Magyarországi Református Egyház Dunántúli Református Egyházkerületének püspöke vezette a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) tagegyházai képviselőinek részvételével. Az alkalmon egyházunk részéről részt vett Fabiny Tamás elnök-püspök és Kondor Péter püspök.

  Bővebben

 • Ökumenikus imahét – 2. NAP: BELSŐ ÉRÉS

  „Maradjatok énbennem, és én tibennetek.” (Jn 15,4a)

  Bővebben

 • Ökumenikus imahét – 1. NAP: ISTEN HÍVÁSA

  „Nem ti választottatok ki engem, hanem én választottalak ki titeket…” (Jn 15,16a)

  Bővebben

 • Kránitz Mihály: Keresztény egység

  Budapest – Debrecen – 2019. november 14-én a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen a Both Antal Teológiai és Kulturális Alapítvány kuratóriuma a Pro Unitate in Christo díjat első alkalommal Kránitz Mihály tanszékvezető egyetemi tanárnak adományozta, negyedszázados ökumenikus tevékenységéért. Kránitz Mihály professzor célja Krisztus utolsó vacsorai szándékának előmozdítása: „Legyetek mindnyájan egy!” (Jn 17,21).

  Bővebben

 • Az ökumenikus imahétről beszélgettek dr. Fischl Vilmossal – tévében, rádióban

  Budapest – Az M1 Ma reggel című műsorában beszélgetett Imre Balázs műsorvezető dr. Fischl Vilmos MEÖT főtitkárral arról, hogy kezdődik az ökumenikus imahét (2021. január 17-24).

  Bővebben

 • Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét

  Budapest – Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét, amelynek országos nyitó istentiszteletét a budapesti Szent István-bazilikában tartják – közölte a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) az MTI-vel.

  Bővebben

Oldalak

Feliratkozás 15111 csatornájára