1

 • A Gryllus testvérek kaptáka Szikra-életműdíjat

  Budapest – Immár negyedik alkalommal ítélték oda a legjobb keresztény szellemiségű előadókat elismerő Szikra-díjat. A díjátadó a koronavírus-járvány miatt ezúttal jelképesen zajlott le szerdán, az életműdíjat Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos kapta.

  Bővebben

 • „A szívünk templommá legyen” – Püspöki pásztorlevél a Magyarországi Evangélikus Egyház népéhez

  Budapest – A templomi közösséget egyelőre nem gyakorolhatjuk. Hitünket viszont sokféleképpen megélhetjük. – A Magyarországi Evangélikus Egyház Püspöki Tanácsa pásztorlevélben fordult az egyház tagjaihoz. A levelet az alábbiakban olvashatják.

  Bővebben

 • Mit csinálnak a papok otthon a karanténban? – Az első néhány #papokotthon videó

  Budapest – A „Szólj be a papnak!” csapata március közepén kihívást hirdetett papoknak, lelkészeknek a koronavírus-járvány idejére. Arra kérik a lelkipásztorokat, készítsenek egy rövid videót arról, hogyan telnek a napjaik otthon, a gyülekezet, a hívek fizikai jelenléte nélkül, de velük mégis kapcsolatban maradva. A szervezők március 31-én válogatást tettek közzé az első néhány #papokotthon videóból.

  Bővebben

 • Kedves szavak a postaládába

  Kiskunhalas – A Kiskunhalasi Evangélikus Egyházközség néhány tagja pár nap óta kézzel írott leveleket ír. Néhány sort vetnek így papírra azoknak, akiknek nincs internetük. A kedves sorok nemcsak azoknak esnek jól, akik kapják, hanem azoknak is jót tesznek lelkükben és szívükben, akik írják. A szépen megírt leveleket a lelkésznő, Honti Irén vágja össze és koordinálja a gyülekezeti tagok segítségével a kézbesítést. A lelkésznőtől megtudtuk, hogy a kezdeményezést már a helyi baptista gyülekezet is átvette és szeretettel ajánlják más gyülekezeteknek is az ötletet.

  Bővebben

 • Mészáros Tamás egyházkerületi felügyelő üzenete

  Győr – Csákvár – „A közmédián keresztül most mindenki sokkal több lehetőséget kap a lelki töltekezésre – amiért nagyon hálásak vagyunk. De a helyi lelkészt, templomot, gyülekezeti termet – ami a mienk – nehéz helyettesíteni. ... Bevallom, nehéz belegondolni, hogy mi lesz, ha ez a veszély még húsvétkor is házainkba, lakásainkba kényszerít bennünket. Hitünk közepének, keresztyénségünk lényegének ünnepét hiszem, hogy akkor is átélhetjük.” – Mészáros Tamás a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület felügyelőjének üzenetét az alábbiakban olvashatják illetve meg is tekinthetik videó formájában.

  Bővebben

 • Folytatják a beledi evangélikus gyülekezeti ház felújítását

  Beled – Ihász Beatrix evangélikus esperes a Rábaközi Televízióban beszámolt arról, hogy tavaly a Magyar Falu Program keretében már kicserélték a nyílászárókat és felújították a tetőt. Tavasszal az épület szigetelését és a fűtés korszerűsítését szeretnék megoldani. A teljes felújítás 15 millió forintba kerül.

  Bővebben

 • Saját erőből és németországi támogatással renoválják a sátoraljaújhelyi evangélikus templomot

  Sátoraljaújhely – Sok sátoraljaújhelyi talán még soha nem járt az Esze Tamás utcai evangélikus templomban. Ahogyan az más templomoknál is tapasztalható a vizesedés okozott problémát, így másfél méter magasságban újra vakolják a falakat, és más rekonstrukciós munkák is várnak az épületre. Ehhez a Gustav-Adolf-Werk Alapítványtól kapott 8000 euró támogatást az egyházközség. Év végén a remények szerint ismét igét hirdethet itt a Tokaj és környéke Evangélikus Egyház lelkésze, Gerlai Pál.

  Bővebben

 • Nekünk pedagógusoknak hiányoznak a gyerekek – Felrobbantotta a netet az evangélikus aranyanyu

  Budapest – Az Evangélikus Középiskolai Kollégium igazgatója, Kecskemétiné Szilvási Zsuzsa saját Facebook profilján tett közzé egy bejegyzést arról, hogyan érzik magukat a tanárok az üres iskolában. A bejegyzés több mint 2000 megosztásnál és 3000 reakciónál tart, az olvasók száma folyamatosan nő. Alig két nap alatt internetes portálok lehozták, rádióinterjúban kérdezték róla. A legnagyobb meglepetés az volt, hogy még angol nyelvre is lefordították, hogy Ausztráliában is meg tudják osztani.

  Bővebben

 • Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

  Budapest – 83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán – tájékoztatta a Fideloi.hut a művész családja.

  Bővebben

 • Neonhal: Írd az égre!

  Debrecen – Budapest – A Neonhal zenekar 2020. március 24-én közzétett kompozíciójának címe: Írd az égre! A dal a választás fontosságáról szól, arról, hogy ha elkötelezed magad valami vagy esetükben inkább Valaki mellett, akkor ezt – kerülj bármilyen helyzetbe is – mindig vállald fel a világ előtt! A dal szövegét a hazai keresztény előadók seregszemléjének (Szikra-díj) zsűrije 2020 márciusában az öt potenciális nyertes közé válogatta a Legjobb dalszöveg kategóriában, ahol a legtöbb közönségszavazatot érte el.

  Bővebben

 • Iskolai és óvodai beiratkozások – Közeleg a határidő

  Orosháza – A járványhelyzettől függetlenül vannak határidők, amiket idén is ugyanúgy szem előtt kell tartaniuk a szülőknek! Ilyen a három évesek óvodai, és a napcsoportosok iskolai beiratkozása. A Székács evangélikus és az Eötvös katolikus intézményben járt az Oroscafe.hu.

  Bővebben

 • Itt élünk – Bár elmaradt a beszélgetés, a tervezett előadók nyilatkoztak

  Dunaújváros – 2020. március 31-én lett volna a dunaújvárosi evangélikus gyülekezet szervezésében a következő „Itt élünk” című közéleti beszélgetés, melyre három szaktekintély fogadta el a meghívást: dr. Somorácz György epidemiológus, dr. Mészáros Lajos urológus, igazgató és dr. Halmai Richárd nephrológus. Nyilván már korábban eldőlt, hogy ezt a beszélgetést ebben a járványhelyzetben nem tudják megtartani, de a felkért előadók pár soros véleményét telefonon elkérte a gyülekezet lelkésze, Stermeczki András.

  Bővebben

 • Intézményvezetői pályázat – Dél-Balatoni Gárdonyi Géza Evangélikus Általános Iskola

  Szőlősgyörök – A Balatonboglári Evangélikus Egyházközség pályázatot hirdet a Dél-Balatoni Gárdonyi Géza Evangélikus Általános Iskola intézményvezetői állására. A részletek az alábbiakban olvashatóak.

  Bővebben

 • Bakonycsernyei örökségek

  A bakonycsernyei evangélikus gyülekezet első anyakönyve az 1726. évtől íródott. Egyidős a gyülekezettel, valamint az első templommal. A féltve őrzött anyakönyv a felvidéki Nyitra és Trencsén megyei szlovák ajkú lakosságról tanúskodik, amely Bátorkő uraitól és a Zichy grófoktól szabad vallásgyakorlást kapott.

  Bővebben

 • A lelki megerősítés percei a Credo Rádióban

  Szombathely – A Credo Rádió Szombathelyen indított egy rovatot reggeli, déli, esti imákkal, a lelki megerősítés jegyében. A korábbi illetve a következő napok imádságait itt találják meg.

  Bővebben

 • Szeretettel ajánljuk az evangélikus tévéműsorokat!

  Budapest – A következő hétvégén ismét számos evangélikus műsort láthatunk majd a közmédiában. Virágvasárnap Bonyhádról közvetítenek istentiszteletet, de Útmutató címmel levetítik a Font Sándor, déli egyházkerületi felügyelőről készített portréfilmet is. Sőt, lesz Evangélikus ifjúsági műsor a nyíregyházi Luther Folk Banddel.

  Bővebben

 • Átmeneti otthonokban is készülnek maszkok az Ökumenikus Segélyszervezetnél

  Budapest – Különleges hétindító értekezletre került sor az Ökumenikus Segélyszervezet országos központjában. A szervezet vezető munkatársai mellett a megbeszélésen részt vett Lévai Anikó jószolgálati nagykövet is.

  Bővebben

 • Felnőtt hitmélyítő csendes hétvégét tartott az EKE

  Piliscsaba – Az Evangélikusok Közössége az Evangéliumért (EKE) 2020. március 13-15. között Piliscsabán, a Béthel Evangélikus Missziói Otthonban felnőtt hitmélyítő csendes hétvégét tartott. Rédai Péter személyes beszámolója.

  Bővebben

 • Elhunyt Pőcze Istvánné Ruborics Tímea

  Nagycenk – Szombathely – Mélyen megrendült szívvel, de a hit reménységével tudatjuk, hogy drága szerettünk Pőcze Istvánné Ruborics Tímea (1968–2020) életének 53. évében, 2020. március 21-én, visszaadta lelkét az Örökkévalónak. Utolsó földi útjára kísérjük 2020. március 31-én, kedden 14.45 órakor Szombathelyen a Jáki úti temetőben.

  Bővebben

 • János-passió a Deák téren

  Budapest – Az idei virágvasárnapi és nagyszombati János-passiót nem tudják megtartani a Lutherániával a Deák téri evangélikus templomban. Ezért most az előző évi János-passió felvételt adjuk közre honlapunkon.

  Bővebben

 • Rendkívüli helyzet – Evangélikus Élet ajánló

  Ki hitte volna, hogy az Evangélikus Élet „rendkívüli kiadása” rendkívüli veszélyhelyzetben kerül az olvasók kezébe? Márpedig ennek az ajánlónak az írásakor – igazoltan – már nyolcvanötre nőtt Magyarországon a koronavírussal fertőzöttek száma. A hatóságok valószínűsítik, hogy százezrek fognak megfertőződni az influenzaszerű tüneteket produkáló kórral, amely a szépkorúak életét ráadásul meg is rövidítheti. Persze a klasszikus influenzához hasonlóan az ifjabb generációk soraiból is szedhet halálos áldozatokat a COVID-19, és hát már rég nem vagyunk tízmillióan…

  Bővebben

 • Távolléti formában ülésezett az Országos Presbitérium

  Budapest – 2020. március 26-án megtartották az Országos Presbitérium (OP) esedékes ülését. Dr. Fabiny Tamás elnök-püspök, az Országos Presbitérium legutóbbi ülésének levezető elnöke a következőkről adott tájékoztatást.

  Bővebben

 • Pályázati felhívás intézményvezetői munkakör betöltésére

  Budapest – A Csillaghegyi Evangélikus Egyházközség fenntartó pályázatot hirdet a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház (1038 Budapest, Mező utca 12.) intézményvezetői munkakörének betöltésére. A pályázat feltételeit az alábbiakban olvashatják.

  Bővebben

 • Utómunkával a minőségi felvételekért – Technikai tanácsok videók készítéséhez 2.

  Budapest – Győri András Timótheus kollégánk az elmúlt héten már adott technikai tanácsokat azoknak a gyülekezeteknek, lelkészeknek, akik most rákényszerültek arra, hogy videót vagy hangfelvételeket készítsenek istentiszteleteikről. Az operatőr, vágó és rendező kollégánk folytatta tanácsait.

  Bővebben

 • Imanapot hirdet a Evangéliumi Világszövetség (WEA)

  Budapest – A folyamatban lévő koronavírus-járvány közepette az Evangéliumi Világszövetség (WEA) arra hívja a gyülekezeteket és a hívőket, hogy jövő vasárnap (2020. március 29.) csatlakozzanak az itt meghirdetett ima és böjt világimanaphoz.

  Bővebben

 • Nem előétel, hanem desszert! – A szexualitásról szólt a Szólj be a papnak! legutóbbi alkalma

  Kecskemét – A desszerthez, mint az étkezés megkoronázásához hasonlították a szexualitást a Szólj be a papnak! március 24-i kecskeméti alkalmának résztvevői, az ugyanis jóval több a nemi vágy puszta megélésénél, kielégítésénél. A Szentírás szerint a szexualitást Isten a házasság biztonságos keretei közé tervezte, és egymás minél teljesebb megismerésének lehetőségét adta általa az embereknek.

  Bővebben

 • Segítség a segítséghez – A MEE pályázata gyülekezeteknek

  Budapest – A rendkívüli helyzetre való tekintettel egyházunk rövid határidejű, gyors elbírálású pályázati lehetőséget kínál egyházközségek részére.

  Bővebben

 • „Pulszky Ferencz ajándoka” – Ma nyílik az Evangélikus Országos Múzeum virtuális kiállítása

  Budapest – A kor és a járványhelyzet kihívásaihoz az Evangélikus Országos Múzeum is alkalmazkodik: ugyan valóságos formában rendezte meg új időszaki kiállítását, de a megnyitó a Youtube-on fog zajlani.

  Bővebben

 • Karanténban működő átmeneti otthonokban élő családok ellátására fogad adományokat az Ökumenikus Segélyszervezet

  Budapest – Példaértékű felajánlás érkezett az Ökumenikus Segélyszervezethez a napokban. A Life- és az Ozone televízió elsőként csatlakozott ahhoz az összefogáshoz, amelyet átmeneti otthonokban élő, a járvány miatt karanténba került családok ellátására hirdetett meg a szervezet. A felajánlott 5 millió forintból a Segélyszervezet az öt általa működtetett átmeneti otthon egyikének 3 havi teljes ellátását tudja biztosítani. Ez elsősorban a napi háromszori étkezést, a védekezéshez szükséges tisztító, fertőtlenítő és személyes higiéniai termékeket jelenti, de jut belőle játékokra is.

  Bővebben

 • A szentmiséket és az istentiszteleteket az online térbe költöztették Veszprém megyében is

  Pápa – A kormány rendelkezéseivel összhangban az egyházakban is mellőzik a személyes találkozásokat, valamint átmenetileg szünetelnek az ételosztások. Az istentiszteletekbe és a szentmisékbe az interneten keresztül kapcsolódhatnak be a hívek.

  Bővebben

Seiten

1 abonnieren