1

 • Megújult az orgona és a gyülekezeti ház Bakonytamásiban

  Bakonytamási – Méltó hálaadással, istentisztelettel és családi délutánnal ünnepelték meg az elmúlt két év fejlesztéseit, a gyülekezeti ház és az orgona felújítását.

  Bővebben

 • Elhunyt Ugrin Aranka

  Budapest – A gyászolók fájó szívvel, a feltámadás reményében tudatják, hogy Ugrin Aranka irodalmi szerkesztő, néhai dr. Bodrog Miklós evangélikus lelkész felesége 2019. július 20-án elhunyt. Temetése 2019. szeptember 19-én csütörtökön lesz Budapesten, a Szent István Bazilika Altemplomában.

  Bővebben

 • Rofusz Ferenc animációs filmje díjat nyert Argentínában

  Budapest – A legjobb animációs rövidfilm díját nyerte Rofusz Ferenc Az utolsó vacsora című alkotása a Jesus Cine Festen, az Argentínai Nemzetközi Keresztény Film Fesztiválon – olvasható a fesztivál honlapján (jesuscinefest.com).

  Bővebben

 • Evangélikus mentőöv a szegedi MÁV Kollégiumnak

  Szeged – A Vasút a Gyermekekért Alapítvány szegedi intézményei – köztük a 115 éves MÁV Kollégium – a Magyarországi Evangélikus Egyház fenntartása alatt működnek tovább 2019. szeptemberétől.

  Bővebben

 • Mezőberényben is megtartották a Nyitott templomok napját

  Mezőberény – 2019. szeptember 14-én, szombaton a Mezőberény II. Kerületi tót/szlovák templom is csatlakozott az Ars Sacra Fesztivál keretein belül megrendezett „Nyitott templomok napja” programhoz.

  Bővebben

 • Tizedik alkalommal tartottak családi napot Mandabokorban

  Nyíregyháza – Mandabokor – 2019. szeptember 14-én hatalmas gyermekzsivajtól volt hangos a mandabokori imaház közel félhektáros területe. Több száz gyermek, családos és egyedülálló, fiatal és idős volt kíváncsi a megszámlálhatatlanul sok programra, melyet az evangélikus gyülekezet nagy összefogással szervezett.

  Bővebben

 • Imé míly jó, gyönyörűséges...

  Kötcse – Bár a fenti ének nem hangzott el Magyarországi Evangélikus Egyház és a Menyegző Értékőrző Egyesület "Közösségben, közös ég alatt" című projektjének múlt vasárnap rendezett kötcsei családi napján, a több mint száz résztvevő lelkes jelenléte bizonyságot tett a köztük formálódó közösségről és egységről is.

  Bővebben

 • Fát ültettek az összetartozás jegyében Kaposváron

  Kaposvár – Ünnepélyes keretek között, kisiskolások bevonásával és az evangélikus gyülekezet közreműködésével ültettek fát 2019. szeptember 16-án, hétfőn kora délután a kaposvári Berzsenyi Parkban. A faültetés hátterében a 90 éves evangélikus templom és szintén 90 éves Berzsenyi Iskola közös jubileuma állt. Pongráczné Győri Boglárka lelkész köszöntőjében kiemelte, nemcsak a park, de Berzsenyi Dániel személye is összeköti az iskolát és az evangélikusokat.

  Bővebben

 • Szüreti mulatság volt a szarvasi szeretetotthonban

  Szarvas – Szüreti mulatság volt Szarvason, az Ótemplomi Szeretetszolgálat Rákóczi utcai otthonában 2019. szeptember 16-án. A műsorvezető Brachna Ági először Babák Mihály polgármestert és Lázár Zsolt intézményvezetőt szólította a színpadra, akik köszöntötték a lakókat és a dolgozókat.

  Bővebben

 • Keressük az önkéntesség fiatal nagyköveteit!

  Budapest – A 72 óra szervezői a legújabb, „Legyél Te is a 72 óra nagykövete” című akciójukkal szeretnék felhívni a figyelmet az önkéntes segítségnyújtás fontosságára, és még több fiatalt meghívni az októberi akcióra, hogy megtapasztalják a segítségnyújtás örömét és fontosságát. A #tobbvagyhaadsz és #segitsszeretettel hashtagekkel olyan képeket, videókat, történeteket várnak a közösségi médiában, ahol a fiatalok megmutatják, számukra mit jelent önkénteskedni, miért jó segíteni, és a mindennapokban hogy élik ezt meg. A legkreatívabb fiatal „nagykövetek” díjazásban részesülnek.

  Bővebben

 • Idén októberben lesz 20 éve, hogy aláírták a Megigazulástanról szóló nyilatkozatot

  Genf – A Lutheránus Világszövetség (LVSZ) és a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsa arra hívja idén októberben az evangélikus és a katolikus egyház tagjait világszerte, hogy október 31-én közösen kidolgozott liturgiával ünnepeljék meg együtt azt, hogy húsz évvel ezelőtt, 1999. október 31-én Augsburgban írták alá a Megigazulástanról szóló közös nyilatkozatot.

  Bővebben

 • „Az Ablakok csodája” – Kiállításmegnyitó Fóton

  Fót – Dr. Cserhátiné Szabó Izabella evangélikus lelkész köszöntő szavait követően tekinthették meg 2019. szeptember 15-én a szép számban megjelent érdeklődők az „Ablakok csodája” című tematikus kiállítást Fóton.

  Bővebben

 • Hálát adtak a 26 éves Emmaus Evangélikus Szeretetotthonért és a 15 éve felszentelt templomért

  Nyíregyháza – Áldjad, én lelkem, a dicsőség örök királyát! Őnéki mennyei karokkal együtt zengj hálát! – a 2019. szeptember 14-én, szombaton 10 órától tartott ünnepség elején ezzel az énekkel köszönte meg a gyülekezet Urunk gondviselését, amellyel segített létrehozni, és az eltelt 26 évben működtetni a nyíregyházi Emmaus Evangélikus Szeretetotthont.

  Bővebben

 • Tanévnyitó istentiszteletet tartottak Kiskunhalason

  Kiskunhalas – 2019. szeptember 8-án tanévnyitó istentisztelet volt a kiskunhalasi evangélikus gyülekezetben. A szervezés folyamán felmerült a kérdés, hogy ki fog eljönni egy második tanévnyitóra. A kiskunhalasi gyülekezethez tartozó evangélikus diákok többsége (kétharmada) ugyanis református, illetve katolikus általános és középiskolában tanul. Az egyházi iskolák templomaiban pedig már megvolt a tanévnyitó.

  Bővebben

 • Szolgálati kerékpárokat állítottak forgalomba Szarvason

  Szarvas – Mobilitás hét első napján 11 új kerékpárt adtak át a Szarvas-Ótemplomi Szeretetszolgálat munkatársainak. Az Ótemplomi Szeretetszolgálat 226 munkatársa ötven szolgálati kerékpárt használnak naponta. Emellett 12 szolgálati gépjármű segíti a tanyán élők, az idősek, fogyatékosok és hajléktalanok életét. Ezek az autók évente 15700 liter üzemanyagot használnak el és közel 200 000 kilométert tesznek meg.

  Bővebben

 • Bemutatták az újonnan revideált Károli-Biblia legújabb kiadását

  Budapest – 2019. szeptember 11-én a Budahegyvidéki Evangélikus Egyházközség templomában mutatták be az újonnan revideált Károli-Biblia legújabb kiadását, és adtak hálát a megtett útért és Isten Igéjéért.

  Bővebben

 • „Krisztus szabadságra szabadított meg minket.” (Gal 5,1) – Képriport Győrből

  Győr – 2019. szeptember 14-én családi napot tartottak a Győri Evangélikus Egyházközség szervezésében. A nyitó áhítaton cserkészeket avattak, majd Ittzés Szilvia tanárnő tartott előadást „Anya vagyok – fogságban és szabadon” címmel. Ezután állatbemutató következett, majd a délután folyamán Franko Mátyás lelkész és dr. Nagy Erzsébet orvos, pszichoterapeuta tartottak előadást „Szabadság – vagy amit akartok!” címmel. Ezután a Fajusz családi zenekar zenélt, és moldvai táncház volt a Cifra Műhellyel. A nap úti áldással ért véget. – KÉPRIPORTOT adunk közre.

  Bővebben

 • A méltóságos asztalosról írt könyvet az orosházi helytörténész

  Orosháza – Thék Endre halálának a 100. évfordulóján tiszteleg a város híres szülöttének emléke előtt. Nemrégiben emléktábla került a róla elnevezett utcában az evangélikus gyülekezeti ház falára. Verasztó Antal helytörténész pedig a 2008-ban kiadott Thék-monográfia második, bővített és javított kiadását készítette el.

  Bővebben

 • Ismét ösztöndíjat hirdet fiatal egyháztörténészek számára a MANK

  Budapest – Október elsejéig várják a pályázatokat a Szegedi Kis István kutatói ösztöndíjra, amelynek célja a magyar kultúrtörténet és egyháztörténet korai protestáns egyház-, irodalom-, liturgia- és társadalomtörténeti, valamint egyházművészeti kutatásának támogatása.

  Bővebben

 • 1% – Történelmi csúcson áll az evangélikus felajánlók száma

  Budapest – A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2019. szeptember 16-án nyilvánosságra hozta honlapján a 2018. adóévi (2019. rendelkező évi) SZJA 1%-os rendelkező nyilatkozatokban a kedvezményezettek javára érvényesen felajánlott adóegyszázalékokat. Eszerint a Magyarországi Evangélikus Egyház számára 2019. május 20-ig 392 160 607 forintot ajánlott fel mintegy 72 133 fő. Eddig ennyien még sosem rendelkeztek egyházunk felé adójuk egyszázalékáról, hiszen 2018-ban egyházunknak 308 804 940 forintot ajánlott fel 60 036 adózó. A többi egyház számára illetve az egyházakhoz köthető civil szervezetek számára felajánlott összegek is nőttek.

  Bővebben

 • Most először találkoztak evangélikus és görögkatolikus teológusok

  Budapest – Különleges találkozó zajlott 2019. szeptember 12-én Budapesten. A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola kispapjai és hittantanárai látogattak el az Evangélikus Országos Múzeumba illetve az Evangélikus Hittudományi Egyetemre, hogy megismerkedjenek egyházunkkal, valamint lelkészképzésünkkel.

  Bővebben

 • „Közös asztal-istentisztelet” volt Fancsalon

  Fancsal – Szeptember közepén „Közös asztal-istentiszteletre” jöttek össze a Fancsal-Hernádvécsei Evangélikus Egyházközség tagjai. Közel 70 gyülekezeti tag hallotta meg a hívást és ebből 17 gyermek volt jelen az alkalmon.

  Bővebben

 • Az egresiek öröme

  Vácegres – Hosszú volt a csend a templom falai között. Néha megzavarta ezt a természetellenes nyugalmat a betonkeverő, a kalapács és a fúró zaja, de a templom üres volt: padok és oltártér nélkül, szószék nélkül állt. Miután a nagy munka lezárult, újra megtelhetett a vácegresi evangélikusok szeretett temploma a szokásos berendezési tárgyakkal, no és persze magával a gyülekezettel: lélekkel és élettel. Sokak szerint soha nem volt ilyen szép templomszentelési emlékünnepünk, mint most.

  Bővebben

 • Csanádalberti 175 éves

  Csanádalberti – A település alapításának 175. évfordulójára emlékeztek szombaton Csanádalbertin, a jubileumi falunapon. Az evangélikus templomban ökumenikus istentiszteletet tartottak.

  Bővebben

 • 150 éve önálló a Székesfehérvári Evangélikus Egyházközség

  Székesfehérvár – A Székesfehérvári Evangélikus Egyházközség történetében elérkezett az az idő, amikor 150 éves önállóságra tekinthet vissza. Ennek alkalmából ünnepi programokat szerveztek 2019. szeptember 13–15. között. A háromnapos eseménysorozat pénteken kiállítással és köszöntővel kezdődött.

  Bővebben

 • Templomszentelési évforduló volt a dunakeszi gyülekezetben

  Dunakeszi – 2019. szeptember 8-án hálaadó istentiszteleten ünnepelte a dunakeszi evangélikus gyülekezet temploma felszentelésének nyolcvanadik évfordulóját.

  Bővebben

 • Debreceni csoda alig három emberöltő alatt

  Debrecen – Hálaadó istentisztelet keretében adtak hálát a debreceni evangélikusok templomuk és gyülekezetük 130 éves fennállásáért. Az istentiszteleten Fabiny Tamás elnök-püspök hirdette Isten igéjét.

  Bővebben

 • Keresztény roma szakkollégiumok hallgatói találkoztak Szolnokon

  Szolnok – A hagyományokhoz híven immár kilencedik alkalommal gyűltek össze az ország felekezeti fenntartású roma szakkollégiumainak hallgatói.

  Bővebben

 • Megtartották a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) XII. kongresszusát

  Budapest – A magyarok erőfeszítésének és a kormány politikai teljesítményének köszönhetően vannak arra utaló jelek, hogy a világórát Európában egyre többen a magyar időhöz igazítják vagy fogják igazítani – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke 2019. szeptember 14-én a Parlamentben, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) XII. kongresszusán. Egyházunk részéről Fabiny Tamás elnök-püspök szólalt fel a rendezvényen.

  Bővebben

 • A művészet megérint – Megnyitották a XIII. Ars Sacra Fesztivált

  Budapest – Szeptember 13-án, pénteken délután tartották a XIII. Ars Sacra Fesztivál nyitó ünnepségét Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban dísztermében.

  Bővebben

Seiten

1 abonnieren