1

 • Idén is nyolc tanár kapta meg a Rácz Tanár Úr Életműdíjat

  Budapest ; Idén 19. alkalommal adták át a több világhírű magyar tudós tudományos karrierjét is elindító Rátz László tanár úrról elnevezett életműdíjat, az elismerést nyolcan vehették át.

  Bővebben

 • Prevenciós, figyelemfelhívó matricákat helyeztek a buszokra

  Békéscsaba – Baleset-megelőzési témájú ötleteket hordozó autóbuszokat mutattak be 2019. december 5-én a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság és a Volánbusz sajtótájékoztatóján. A járatokra felkerült rajzos dekorációkat a békéscsabai evangélikus gimnázium művészeti szakgimnáziumának grafikus diákjai készítették.

  Bővebben

 • Önzetlen segítőinek mondott köszönetet az Ökumenikus Segélyszervezet az önkéntesek világnapján

  Budapest – December 5-ét az ENSZ nyilvánította az önkéntesek világnapjává. E jeles alkalomból az elmúlt évek során végzett lelkes, kitartó és önzetlen munkáért mondott köszönetet önkénteseinek az Ökumenikus Segélyszervezet az Adventi Ünnep a Bazilikánál elnevezésű rendezvénysorozat helyszínén felállított adománypontjánál. A díjazottak között volt Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó is.

  Bővebben

 • Közgyűlést tartott a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa

  Budapest – A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa 2019. december 4-én, szerdán 15.00 órakor tartotta éves rendes közgyűlését. Először Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke nyitó áhítatában Jézus Krisztus „Én vagyok a világ világossága!” (János 8,12–14) és „Ti vagytok a világ világossága!” (Máté 5,14–16) kijelentései kapcsán tárta elénk gondolatait.

  Bővebben

 • Családtörténet és sorsközösség – Asztali beszélgetés Závada Pál új könyve kapcsán

  Budapest – Závada Pál Kossuth-, József Attila- és Prima Primissima díjas író és Toronyi Zsuzsanna muzeológus, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár vezetője volt a vendége az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány szervezte, Galambos Ádám evangélikus teológus vezette beszélgetéssorozat idei második alkalmának október 24-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A sorsfordító történelmi eseményekről és az ezek vonatkozásában előálló súlyos etikai dilemmákról szóló disputa témájául az író új, Hajó a ködben című regénye szolgált.

  Bővebben

 • Ég a Hit gyertyája Szeged koszorúján

  Szeged – Fellobbant az első adventi gyertya lángja a Dóm téren. Vincze Délia evangélikus lelkész úgy fogalmazott, a karácsony közeledtével ráébredünk arra, mi jelenti az igazi fényességet az életünkben, kik vagy mik adnak számunkra melegséget.

  Bővebben

 • Megjelent a Határidőnapló Lutherrel 2020!

  Budapest – Nemcsak műfajában, hanem tartalmában is újdonságnak számít a Határidőnapló Lutherrel 2020. Az A5-ös lapokból álló, spirálkötésű kiadvány egyszerre több funkciót is betölt: egyszerre naptár, napló és jegyzettömb.

  Bővebben

 • Már kapható az Evangélikus naptár 2020!

  Budapest – Kívül-belül megújult formában várja olvasóit a több évtizedes múltra visszatekintő Evangélikus naptár. A színes, kalendárium jellegű kiadvány tartalmi részében a 2020. esztendő tizenkét hónapjának megfelelően olvashatnak írásokat az érdeklődők.

  Bővebben

 • Advent három arca

  Salgótarján – Közel 60-an gyűltek össze a salgótarjáni evangélikus imaházban 2019. november 30-án. Nagy várakozás és kíváncsiság előzte meg a csendesnapot, hiszen Balicza Iván, egykori salgótarjáni lelkész (1979-1990) és felesége, Ferenczi Ilona látogatta meg a gyülekezetet.

  Bővebben

 • Advent alkalmával mindenki tapasztalja meg a feltétel nélküli szeretet csodálatos érzését!

  Debrecen – Az igazi finn mikulás december 5-i debreceni látogatása kapcsán Bódor Edit Joulupukki üzenetét is tolmácsolta, aki szerint: legyünk jók és a karácsonyi béke és szeretet töltse be szíveinket! A Főnix Rendezvényszervező ügyvezetője kiemelte, hogy a Mikulás csütörtökön 15.45-kor indul a Régi Városházától és 16 órára érkezik meg a Kossuth térre. Joulupukki és manói a kb. félórás szabadtéri program után a DMJV Család- és Gyermekjóléti Központjába is ellátogatnak.

  Bővebben

 • Révfülöpi ölelés

  Révfülöp – Evangélikus lelkészek és hitoktatók gyülekeztek össze házastársaikkal együtt a révfülöpi evangélikus oktatási központban, november utolsó napjaiban. A Magyarországi Evangélikus Egyház Gyülekezeti és Missziói Osztálya által szervezett Ölelj át elnevezésű programon nyolc házaspár vett részt, akiket két vezető – Guba Imre és Tóth András – segített kapcsolatuk megerősödésének útján.

  Bővebben

 • Kiváló Szociális Munkáért járó kitüntetéseket adtak át Békéscsabán

  Békéscsaba – A Szociális Munka Napja alkalmából Kiváló Szociális Munkáért elnevezésű kitüntetéseket adtak át a Békéscsabai Evangélikus Szeretetszolgálat és a Békéscsabai Kistérségi Egyesített Szociális Központ házi segítségnyújtást végző gondozó munkatársai részére a CsabaParkban.

  Bővebben

 • Az első ádventi hétvége Kisapostagon, Rácalmáson és Dunaújvárosban

  Dunaújváros – Sok szép programot kínált ádvent eleje a dunaújvárosi és a hozzá tartozó gyülekezetekben. 2019. november 30-án délelőtt Kisapostagon Kaisler Gitta Téli hangulatú című festménykiállítását nyitották meg a templomban, majd az ádventi jótékonysági vásár következett. Kati néni koordinálásával számos megvarrt ötlet és karácsonyi tárgy került értékesítésre a feldíszített és meleg teával kedveskedő gyülekezeti házban.

  Bővebben

 • Ádventi vendég, végy szállást minálunk...

  Pápa – A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör adventi első alkalmának vendége Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke volt.

  Bővebben

 • Történelmi csúcs és a háttér – Tanulságos adatok az idei egyszázalékos felajánlásokról

  Történelmi csúcson áll az evangélikus felajánlók száma – ezzel a címmel jelent meg hír az evangélikus médiában a 2019-es egyszázalékos kampány eredményéről. Idén 72 133 ember döntött úgy, hogy személyi jövedelemadójának egyházi egy százalékát a Magyarországi Evangélikus Egyháznak ajánlja fel. Ez összesen 392 160 607 forintot jelent. Egyházunk nevében ezúton is köszönjük mindenkinek, aki ilyen módon támogatta az evangélikus egyház munkáját. De nézzünk a számok mögé!

  Bővebben

 • Sorra állítják fel a betlehemeket Veszprém megye településein

  Veszprém – Advent első vasárnapja alkalmából Veszprém megye több településén is meggyújtották az első gyertyát és felállították a betlehemeket.

  Bővebben

 • Meggyulladt az első adventi gyertya Ajkán

  Ajka – Tömeg várta, hogy kigyulladjon az első gyertya az adventi koszorú, jelezve, hogy közeledik a karácsony. Évek óta hagyomány, hogy advent idején minden szombat este háromnegyed hatkor ökumenikus istentisztelet keretében meggyújtják a gyertyát az ünnepi díszbe öltöztetett Agórán.

  Bővebben

 • Egy jeles nap krónikája – Templomszentelési emlékünnep Zuglóban

  Budapest – Zugló – Szép hagyományai vannak gyülekezetünkben az ünnepeknek. Olyankor nem csak a templom öltözik ünneplőbe, hanem a lelkek is. Más a liturgia, szebben zeng az ének, s más húrokon pendül a prédikáció.

  Bővebben

 • Talán nem kell újra Kijevbe menni egy darabig…

  Kijev – A hétvégén beiktatták tisztségébe az Ukrajnai Német Evangélikus Egyház új püspökét, Pawlo Schwarzot. Az ünnepi ceremónia hátterébe Hajdú Tibor püspöki titkár avatja be olvasóinkat.

  Bővebben

 • „Készítsetek adaptert a templomhoz!”

  Szolnok – Sajátos parafrázisa ádvent mottójának, Keresztelő János szavainak – aki arra biztatott, hogy „készítsétek az Úr útját, és egyengessétek ösvényeit” (Mt 3,3) – az, ahogyan a Szolnoki Evangélikus Egyházközségben fogalmaznak: készítsetek adaptert a templomnak, akadálymentesítsétek a lelkek útját az Úrhoz!

  Bővebben

 • Adventi muzsika és imádság Kölcsén

  Kölcse – Zenés istentisztelettel nyitotta meg az adventi várakozás és bűnbánat idejét a Kölcsei Evangélikus Egyházközség. A falu közössége együtt volt éneklésben, igahallgatásban, a felcsendülő korálok lélekemelő hallgatásában.

  Bővebben

 • Fordított adventi naptárral hív összefogásra az Ökumenikus Segélyszervezet

  Budapest – December napjaiban nincs is jobb, mint várni, mit rejt az adventi kalendáriumunk következő ablaka. Vagy mégis van? Az Ökumenikus Segélyszervezet Fordított adventi naptárjának célja, hogy napról napra közelebb vigye az embereket a karácsony fő üzenetéhez: a cselekvő szeretethez. A szeretetehseg.hu honlapra látogatók a létrehozott virtuális adventi kalendárium ablakait kinyitva olyan célkitűzéseket ismerhetnek meg, amelyek támogatásával az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül tudnak nehéz helyzetben lévő családoknak segíteni.

  Bővebben

 • Építészszemmel a pápai lutheránus templomról

  Pápa – Az evangélikus templom műszaki történetéről, felújításáról, építészeti érdekességeiről tartott előadást Csizmadia László építész a Gyurátz körben Pápán.

  Bővebben

 • A szekszárdi evangélikus templomban szólt az ének

  Szekszárd – Közel másfél évtizede szervez Protestáns-napi hangversenyeket a megyeszékhely evangélikus templomában a Szekszárdi Gárdonyi Zoltán Református Együttes. A nemrégiben megtartott koncert az Országos Protestáns Napok kiemelt rendezvénye volt.

  Bővebben

 • Semjén: jelentősen nőtt az egyházak oktatási és köznevelési szerepvállalása

  Budapest – Csaknem kétszeresére nőtt az egyházak oktatási és köznevelési szerepvállalása 2010 óta – jelentette ki a nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes 2019.december másodikán, az Országgyűlés igazságügyi bizottsága előtti éves meghallgatásán.

  Bővebben

 • Édes Gyönk kiállítás nyílt az evangélikus templomban

  Gyönk – Mint nyolc esztendeje minden évben, úgy most is elkészült adventre „Édes Gyönk”. A mézeskalács települést a gyönki evangélikus templomban láthatja a közönség vasárnap óta.

  Bővebben

 • Szemerei János püspök előadást tartott a Veszprémi Egyházmegyében

  Révfülöp – A Veszprémi Evangélikus Egyházmegye közgyűlését az egyházi esztendő utolsó napján, ádvent előtt egy nappal tartották Révfülöpön, az Evangélikus Oktatási Központban. A közgyűlést Bálintné Sári Judit egyházmegyei felügyelő nyitotta meg.

  Bővebben

 • Konferenciát tartottak Evangélikus Budapest címmel az evangélikus múzeumban

  Budapest – Több évtizedes terv kezd valóra válni azzal, hogy 2016-ban a Reformációi Emlékbizottság felkarolta az Evangélikus Budapest elnevezésű vállalkozást. A jubileumi évre való felkészülés, 2017 sűrű eseményei és az emlékezés lecsengése miatt nehéz volt túllépni a tervezés fázisán. Idén azonban már két konferencia is lezajlott az evangélikus múzeumban Budapest evangélikus történetét feldolgozó előadásokkal.

  Bővebben

 • Ismered-e az Urat? – Adventi evangelizációs sorozat volt Mandabokorban

  Mandabokor – Erre a létkérdésre kereste a választ a Nyíregyházi Evangélikus Gyülekezet mandabokri többfunkciós közösségi házában Kádár László misszionárius, a Wol Élet Szava Magyarország Alapítvány munkatársa; bibliatanár november 25-28 között, akit Zsarnai Krisztián esperes, a körzet parókusa hívott meg, hogy négy estén át, Ruth könyve alapján hirdesse az örök evangéliumot az Úr érkezését (adventus Domini) váró christianusoknak.

  Bővebben

 • Megjelent a Dunántúli Harangszó decemberi száma

  Győr – Elérkeztünk a Dunántúli Harangszó idei utolsó számához.

  Bővebben

Seiten

1 abonnieren