1

 • 1% – Történelmi csúcson áll az evangélikus felajánlók száma

  Budapest – A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2019. szeptember 16-án nyilvánosságra hozta honlapján a 2018. adóévi (2019. rendelkező évi) Szja 1%-os rendelkező nyilatkozatokban a kedvezményezettek javára érvényesen felajánlott adóegyszázalékokat. E szerint a Magyarországi Evangélikus Egyház számára 2019. május 20-ig 392 160 607 forintot ajánlott fel mintegy 72 133 fő. Eddig ennyien még sosem rendelkeztek egyházunk felé adójuk egyszázalékáról. 2018-ban egyházunknak 308 804 940 forintot ajánlott fel 60 036 adózó. A többi egyház számára illetve az egyházakhoz köthető civil szervezetek számára felajánlott összegek is nőttek.

  Bővebben

 • Most először találkoztak evangélikus és görögkatolikus teológusok

  Budapest – Különleges találkozó zajlott 2019. szeptember 12-én Budapesten. A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola kispapjai és hittantanárai látogattak el az Evangélikus Országos Múzeumba illetve az Evangélikus Hittudományi Egyetemre, hogy megismerkedjenek egyházunkkal, valamint lelkészképzésünkkel.

  Bővebben

 • „Közös asztal-istentisztelet” volt Fancsalon

  Fancsal – Szeptember közepén „Közös asztal-istentiszteletre” jöttek össze a Fancsal-Hernádvécsei Evangélikus Egyházközség tagjai. Közel 70 gyülekezeti tag hallotta meg a hívást és ebből 17 gyermek volt jelen az alkalmon.

  Bővebben

 • Az egresiek öröme

  Vácegres – Hosszú volt a csend a templom falai között. Néha megzavarta ezt a természetellenes nyugalmat a betonkeverő, a kalapács és a fúró zaja, de a templom üres volt: padok és oltártér nélkül, szószék nélkül állt. Miután a nagy munka lezárult, újra megtelhetett a vácegresi evangélikusok szeretett temploma a szokásos berendezési tárgyakkal, no és persze magával a gyülekezettel: lélekkel és élettel. Sokak szerint soha nem volt ilyen szép templomszentelési emlékünnepünk, mint most.

  Bővebben

 • Csanádalberti 175 éves

  Csanádalberti – A település alapításának 175. évfordulójára emlékeztek szombaton Csanádalbertin, a jubileumi falunapon. Az evangélikus templomban ökumenikus istentiszteletet tartottak.

  Bővebben

 • 150 éve önálló a Székesfehérvári Evangélikus Egyházközség

  Székesfehérvár – A Székesfehérvári Evangélikus Egyházközség történetében elérkezett az az idő, amikor 150 éves önállóságára tekinthet vissza. Ennek alkalmából ünnepi programokat szerveztek 2019. szeptember 13-15-ig. A háromnapos eseménysorozat pénteken kiállítással és köszöntővel kezdődött.

  Bővebben

 • Templomszentelési évforduló volt a dunakeszi gyülekezetben

  Dunakeszi – 2019. szeptember 8-án hálaadó istentiszteleten ünnepelte a dunakeszi evangélikus gyülekezet temploma felszentelésének nyolcvanadik évfordulóját.

  Bővebben

 • Debreceni csoda alig három emberöltő alatt

  Debrecen – Hálaadó istentisztelet keretében adtak hálát a debreceni evangélikusok templomuk és gyülekezetük 130 éves fennállásáért. Az istentiszteleten Fabiny Tamás elnök-püspök hirdette Isten igéjét.

  Bővebben

 • Keresztény roma szakkollégiumok hallgatói találkoztak Szolnokon

  Szolnok – A hagyományokhoz híven immár kilencedik alkalommal gyűltek össze az ország felekezeti fenntartású roma szakkollégiumainak hallgatói.

  Bővebben

 • Megtartották a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) XII. kongresszusát

  Budapest – A magyarok erőfeszítésének és a kormány politikai teljesítményének köszönhetően vannak arra utaló jelek, hogy a világórát Európában egyre többen a magyar időhöz igazítják vagy fogják igazítani – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke 2019. szeptember 14-én a Parlamentben, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) XII. kongresszusán. Egyházunk részéről Fabiny Tamás elnök-püspök szólalt fel a rendezvényen.

  Bővebben

 • A művészet megérint – Megnyitották a XIII. Ars Sacra Fesztivált

  Budapest – Szeptember 13-án, pénteken délután tartották a XIII. Ars Sacra Fesztivál nyitó ünnepségét Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban dísztermében.

  Bővebben

 • Szeptemberben megjelenik A 17–18. századi barokk zene Sopronból című kottakiadvány

  Sopron – Idén ősszel jelenik meg A 17–18. századi barokk zene Sopronból című kottakiadvány. A kötet Leidemann Sylvia, argentin-magyar származású zenetörténész hat évig tartó akkurátus kutatómunkájának eredménye. Leidemann Sylvia a Soproni Evangélikus Levéltár dél-amerikai barokk dallamait kutatva, ez idáig kiadatlan zenei anyagra bukkant.

  Bővebben

 • Megtartották évadnyitó találkozójukat a nagykanizsai papok és lelkészek

  Nagykanizsa – Megtartották évadnyitó találkozójukat a nagykanizsai papok és lelkészek, akik ebben a körben havonta találkoznak, immár hatodik éve.

  Bővebben

 • Ismét lesz októberben 72 óra kompromisszum nélkül

  Budapest – 2019. október 10-13. között 12. alkalommal rendezik meg a 72 óra kompromisszum nélkül országos önkéntes ifjúsági akciót, melynek egyik fő szervezője a Magyarországi Evangélikus Egyház. Az akció a magyarországi és a határon túli magyar fiatalokat egyaránt hívja, hogy együtt tegyenek másokért, környezetükért, segítsenek ott, ahol szükség van rájuk!

  Bővebben

 • Elhunyt Marschalkó Gyula evangélikus lelkész

  Budapest – 2019. szeptember 13-án reggel, életének 98. évében elhunyt Marschalkó Gyula evangélikus lelkész.

  Bővebben

 • A kitartás eredménye az önmagunk feletti győzelem

  Budapest – Az Evangélikus Középiskolai Kollégium csapata, a „Koli-team” nevű futócsapat 11. helyezést ért el a 34. Budapest Wizz Air félmaraton futóversenyen. Ez önmagában is szép eredmény. Ez az eredmény azonban nem is akármilyen, mert ezt egy evangélikus két tagú futócsapat tudhatja magáénak!

  Bővebben

 • NAV: Az egyházaknak 4,8 milliárd forintot ajánlottak fel

  Budapest – A Nemzeti tehetség programnak tavaly csaknem 1,5 milliárd forintot, míg az egyházaknak 4,8 milliárd forintot ajánlottak fel az szja 1+1 százalékáról rendelkezők tavaly – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-vel.

  Bővebben

 • Pályázati felhívás tanulmányi illetve szociális ösztöndíjakra

  A Magyarországi Evangélikus Egyház országos presbitériuma a 6/2018. (IX.20.) szabályrendeletével egyházi ösztöndíjak kiírásáról rendelkezett az alábbiak szerint.

  Bővebben

 • „Itt minden várost egy ikeás bútorról neveztek el?”

  Vårdnäs – Budapest – Ez és ehhez hasonló viccek is színesítették azt az ötnapos találkozót, melyre a Linköping-i és a Déli Evangélikus Egyházkerület lelkészei voltak hivatalosak a svédországi Vårdnäs-ben. A jó hangulatú, baráti beszélgetések mellett tartalmas teológiai előadásokra, azok csoportos feldolgozására is sor került az eszkhatalógia témakörében, valamint istentiszteleteken élték meg az Úrral és az egymással való közösséget régi és új barátok.

  Bővebben

 • Sikerrel zárult a 8. Iskolakezdés együtt! segélyakció

  Budapest – Nyolcadszorra hirdette meg Iskolakezdés együtt! országos pénzadománygyűjtését az Ökumenikus Segélyszervezet. Az 1000 gyermek beiskolázásának támogatását célul kitűző segélyakció idén is egyenként 10 ezer forint értékű, személyre szabott, minőségi tanszercsomagokkal kívánta segíteni a nehéz sorsú iskolásokat. Idén is fontos cél volt, hogy az adományok még az első becsöngetés előtt célba érjenek.

  Bővebben

 • Gölles Martin karnagy és zeneszerző egyházi kórusművet írt

  Nagykanizsa – A tehetséges karnagy-zeneszerző, Gölles Martin, aki egyben a szepetneki evangélikus gyülekezetben kántori szolgálatot is ellát, Messe de la Joie című egyházi kórusművének három ősbemutatóját két francia városban tartották.

  Bővebben

 • Elhunyt Zügn Tamás lelkész

  Kőszeg – Zügn Tamás lelkész 2019. szeptember 10-én délben elhunyt kőszegi otthonában – adta tudtul Baranyay Csaba kőszegi lelkész.

  Bővebben

 • Engedd be Istent az életedbe (Hűha, és ha tényleg bejön?) – Meghallgatható Lackfi János előadása

  Budapest – Lackfi János volt az előadó a Budavári Evangélikus Szabadegyetem hetedik évadának első előadásán, 2019. szeptember 9-én. Az író, költő, irodalmi polihisztor, a Luther-rajzfilm szövegírója Engedd be Istent az életedbe (Hűha, és ha tényleg bejön?) címmel szólt a hallgatósághoz. Az alkalom elején Fabiny Tamás püspök tartott áhítatot.

  Bővebben

 • Nyolc amerikai önkéntes indult szolgálatra

  Budapest – A Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség temploma adott otthont 2019. szeptember 10-én a hazánkban illetve Szerbiában önkéntes szolgálatra elhívott amerikai fiatalok útrabocsátási szertartásának. A „Fiatal felnőttek a globális misszióban” (YAGM) nevű programban idén nyolc fiatal kapott lehetőséget hazánk, illetve egyházunk megismerésére.

  Bővebben

 • Ülésezett az esperesi tanács Balatonszárszón

  Balatonszárszó – Az esperesi tanács hagyományos szeptemberi ülésére nem hagyományos helyszínen, hanem Balatonszárszón került sor. A vasárnap este érkezők informális találkozása után hétfő reggel kezdődött Aradi András áhítatával a megbeszélés.

  Bővebben

 • Megújítaná tagságát a PRÚSZ-ban?

  Budapest – Megalakulásának 15. évfordulója alkalmából a Protestáns Újságírók Szövetsége (PRÚSZ) tagdíjfizetési amnesztiát hirdetett: akik december 31-ig befizetik a 2019-es tagdíjat, azoknak elengedik a felhalmozódott tartozásukat.

  Bővebben

 • Roma felzárkóztatási program, egyházi közreműködéssel

  Tiszabura – Magyarország Kormánya Felzárkózó települések néven olyan programot indított, amely a 300 leghátrányosabb falujának vagy városának fejlesztését szolgálja, különös tekintettel a roma lakosság körülményeinek javítására. A Vecsei Miklós miniszteri biztos által koordinált programban kiemelten számítanak az egyházak és az egyházi segélyszervezetek közreműködésére.

  Bővebben

 • „Ha olyanok nem lesztek, mint a kisgyermek…”

  Balatonszárszó – A jövő reménységei, a gyermekek álltak a középpontban a Déli Evangélikus Egyházkerület munkaévkezdő lelkészkonferenciáján, melyre 2019. augusztus 26–28. között került sor Balatonszárszón az Andorka Rudolf Evangélikus Konferencia- és Missziói Otthon változatlan vendégszeretetét élvezve.

  Bővebben

 • Továbbra is eredményes a Magyar Falu Program

  Budapest – Töretlen az érdeklődés a Magyar Falu Program iránt, népszerűségét jelzi, hogy már a potenciális pályázók, vagyis az ötezer lakosnál alacsonyabb lélekszámú települések 96 százaléka regisztrált a programra – jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

  Bővebben

 • Szeretsz-e engem? – Másoddiplomás lelkészi specializáció szakos hallgatók tanévkezdő csendesnapja

  Budapest – Az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológia mesterszakos, lelkészi specializáció hallgatói a lelkészi hivatásra fókuszáló csendesnappal kezdték a 2019/20-as tanév tanulmányait. Az újonnan induló képzésben a hallgatók munka és család mellett készülnek a lelkészi hivatásra, kihasználva minden olyan lehetőséget, amelyben az elméleti tanulmányok mellett a gyakorlat és a hivatásra való készülés megvalósulhat.

  Bővebben

Pages

Subscribe to 1