1

 • Az evangélikus templom „csodás koncerthelyszín” volt a Kerekdomb fesztiválon

  Tállya – Szeptember 13. és 16. között került megrendezésre a kapolcsi Művészetek Völgye szervezőcsapata által megrendezett Kerekdomb fesztivál. Ebben az évben először szerepelt a tállyai evangélikus templom, Kossuth Lajos keresztelkedési helye a fesztivál helyszínei között, és mindjárt a legkomolyabb előadók kaptak helyet Zemplén megye legnagyobb evangélikus templomában.

  Bővebben

 • Szívükben papok

  Gyenesdiás – 2018. szeptember 13. és 15. között ismét a gyenesdiási Kapernaumban zajlott az evangélikus gyülekezeti karvezetők és evangélikus iskolákban tanító énektanárok VIII. zenei konferenciája. A Kendeh Gusztáv elnökletével működő egyházzenei bizottság által szervezett programot ezúttal a hagyományosan koncerttel záruló kórusműhely mellett a nem lelkészi (lévita) szolgálat bibliai gyökereinek feltárása tette izgalmassá.

  Bővebben

 • Jób könyvéből vették az idei Ars Sacra fesztivál mottóját

  Kaposvár – Jób könyvéből választott mottóval nyitották meg az idei Ars Sacra fesztivált szombaton, a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban. Az idei esztendőben is sokakat várnak a szakrális hét programjaira, melyek lelki feltöltődést jelenthetnek bárkinek, vallási hovatartozástól függetlenül.

  Bővebben

 • Kiállítás nyílt Csorba Béla evangélikus kántor képeiből

  Apostag – Az apostagi faluházban, az egykori zsinagóga épületében néhai Csorba Béla evangélikus kántor képeiből nyílt kiállítás. Közöttük szerepel egyebek mellett az apostagi templomról és oltáráról készült alkotás, valamint egy betlehemes is, alattuk a kántor saját verseivel.

  Bővebben

 • Jézus Krisztus felé haladunk…

  Nagykanizsa – Közös imádságra hívja Nagykanizsa közösségét az ökumenikus kör. A harmadik alkalommal meghirdetett Város a városért elnevezésű imaséta és zarándoklat, valamint az azt követő családi nap szeptember 29-én lesz. A lelkiségi program részleteit hétfőn egyeztették a katolikus, református és evangélikus gyülekezetek képviselői a Jézus szíve plébánián.

  Bővebben

 • Újra nyit a gyűjteményi olvasóterem

  Budapest – Örömmel adjuk hírül, hogy 2018. szeptember 17-én, hétfőn megnyílik az Evangélikus Országos Gyűjtemény megújult, közös olvasóterme, és az Evangélikus Országos Könyvtár újra fogadja olvasóit. Cím: 1085 Budapest, Üllői út 24. I. emelet. (Megközelítés a Szentkirályi u. 51. alatti portán keresztül.)

  Bővebben

 • Több mint 60 ezren támogatták idén a Magyarországi Evangélikus Egyházat

  Budapest – Az adózók közül 60 036 fő ajánlotta fel idén adója 1%-át a Magyarországi Evangélikus Egyház javára, ezzel 308 804 940 forinttal támogatták idén egyházunk társadalmi szolgálatát. A felajánlott összeg összesen 45 832 940 forinttal nőtt 2018-ban, a felajánlók száma pedig 2 429 fővel több, mint a tavalyi évben volt. Köszönjük felajánlásaikat!

  Bővebben

 • Milyen volt a nagytarcsai lévita tanító élete? – VIDEÓ!

  Nagytarcsa – A múlt század első felében id. Zászkaliczky Pál nagyapja, Blaskovits Oszkár volt a nagytarcsai lévita kántortanító. A kulturális örökség napjai keretében Németh Katalin igazgatási előadó meghívására gyermekkori emlékeiről tartott vetített képes előadást. Pali bácsi visszaemlékezésével nyerhettünk bepillantást a nagytarcsai evangélikusok múlt század eleji életébe. VIDEÓ!

  Bővebben

 • Istenfiúságunk felelőssége – presbiteri csendesnap Cinkotán

  Budapest – Cinkota – A Cinkotai Evangélikus Egyházközségben az általános tisztújítást követően sok új testvér lépett be a szolgálók közösségébe. A presbitérium is gazdagodott lelkes tagokkal, akik számára eddig még kevéssé volt ismert az egyházkormányzás ezen testületének munkája. Elsősorban rájuk gondolva szerveztek csendesnapot, hogy közösen készüljenek az előttük álló feladatokra.

  Bővebben

 • A maglódi pünkösdi templomdíszítő szokás felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére

  Budapest – Újabb elemek kerültek fel a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére szeptember 14-én. Az erről szóló dokumentumokat az Országházban, a kulturális örökség napjai megnyitó ünnepségén adták át, ahol Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár így fogalmazott: ezzel elismerik a hagyományokat ápoló közösségek munkáját, és azt üzenik, hogy van értelme fáradozni az értékmentés nemes területén. A jegyzékbe felkerült egy evangélikus tavaszköszöntő egyházi szokás is, mégpedig a maglódi, pünkösdi templomdíszítés hagyománya.

  Bővebben

 • A lelkész megy, Isten marad

  Sajógömör – Rusznyák Dezsőt szinte mindenki ismeri. Felvidéki magyar evangélikusok kapcsán az ő neve, személye jut eszünkbe először. Nemcsak honi egyházunkban, hanem Erdélyben, Németországban, Svájcban, a Lutheránus Világszövetség irodáiban, mindenütt. Több évtized szolgálat és többévi készülődés után ment nyugdíjba.

  Bővebben

 • Evangélikus segítség Iraknak – „Mindig szeret a barát, de testvérré a nyomorúságban válik.” (Péld 17,17)

  Budapest – Észak-Irak üldözött keresztényeinek és a közel-keleti háborúk áldozatainak javára gyűjtést hirdet a Magyarországi Evangélikus Egyház.

  Bővebben

 • Mennyország kapujában

  Ágfalva – A Speciális Nézőpont esélyegyenlőségi rendezvény célja a fogyatékkal élő alkotók be- és megmutatkozása, valamint a közösségi együttlét volt. A fotókiállítással, filmvetítéssel és beszélgetéssel egybekötött rendezvény a Berzsenyi Dániel Könyvtár, a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület, valamint a H+ Média és Kulturális Egyesület közös szervezésében valósult meg 2018. szeptember 27-én. A szervezők a programba beválogatták a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ Ágfalvi Pszichiátriai Betegek Otthona lakói által 2017-ben, a Kőszegi Filmes Napok keretében készült Mennyország kapujában című kisfilmet.

  Bővebben

 • Kulturális ajánló

  Az Evangélikus Élet kulturális ajánlóját adjuk közre.

  Bővebben

 • Öröm és hála – Ünnep az Evangélikus Országos Gyűjteményben

  Budapest – 2018. szeptember 14-én, pénteken szakmunkatársak és meghívott vendégek ünnepi ülés keretében mondtak hálát az Üllői úti székházban megújult gyűjteményi terekért. Az áhítat és a bemutató után sétát is tettek a gyűjtemények épületrészében.

  Bővebben

 • Jó így kezdeni az új tanévet – Tanévnyitó istentisztelet a Debreceni Evangélikus Egyházközségben

  Debrecen – Az idei Szélrózsa találkozó záró istentiszteletén döntöttük el, hogy a Voice of the Glory csapatát meghívjuk tanévnyitó istentiszteletünkre. Nagy élmény volt számunkra a zenei szolgálatuk, ezért szerettük volna, ha a gyülekezetünk is megismerhetné és hallhatná ezeket a lelkes orosházi fiatalokat. Hálásak vagyunk nekik, amiért igent mondtak a felkérésünkre, annak ellenére, hogy az Összegyülekezés napja alkalmát tartották éppen az anyagyülekezetükben. Nagy örömünkre Szigethy Szilárd orosházi iskolalelkész is szívesen elvállalta az igehirdetés szolgálatát. Asztalos Éva személyes beszámolóját olvashatják.

  Bővebben

 • Misszióra kiküldve – Amerikai önkéntesek szolgálnak ismét hazánkban

  Budapest – A budapest–fasori evangélikus templomban ünnepi istentiszteletre gyűltek össze azok az amerikai önkéntesek, akik az Amerikai Evangélikus-Lutheránus Egyház Fiatal Felnőttek a Globális Misszióban (Young Adults in Global Mission – YAGM) programján keresztül a magyarországi, illetve szerbiai evangélikusok gyülekezeteiben és intézményeiben fognak szolgálni. 2018. szeptember 12-én a kibocsátó istentiszteleten az új önkéntesek magyarországi és szerbiai mentorai is jelen voltak.

  Bővebben

 • Reménység és élni akarás – Hálaadó ünnep a felújított parókiáért Pitvaroson

  Pitvaros – A pitvarosi gyülekezet közel 20 millió forintból újította fel a romos parókia épületét. Az ünnepi istentiszteleten Kondor Péter püspök hirdette az igét.

  Bővebben

 • Révfülöpön tanácskozott az esperesi kar

  Révfülöp – 2018. szeptember 9. és 11. között Révfülöpön, az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban tanácskoztak egyházunk esperesei. A tisztújítás után megújult kar hétfőn Keczkó Pál esperes áhítatával indította a tanácskozást.

  Bővebben

 • „Minden nyelv Istent magasztalja!” – Új harangot és harangjátékot kapott az oroszlányi templom

  Oroszlány – A második világháborúban elvitt harang pótlása mellett új, digitális harangjátékkal is gazdagodott az oroszlányi evangélikus templom. A felszentelésre 2018. szeptember 8-án, szombaton délután ünnepi istentisztelet keretében került sor, melyen Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét. A liturgiában Szarka István fejér-komáromi esperes és Farkas Etelka helyi lelkész közreműködött. Énekkel szolgált a gyülekezet kórusa.

  Bővebben

 • Mennyei szervezés – Családi gyülekezeti napot rendeztek Tésen

  Tés – 2018. augusztus 26-án a szervezők borús tekintettel nézték az esőt hozó felhőket és a hőmérők erőteljes lehűlést mutató értékeit, aztán gyors döntéssel lemondták a délutánra meghirdetett családi napot. „Ami lassan jön, jobban várod, ami késik, jobban kívánod” (Evangélikus énekeskönyv, 340/4.) – írja egyik szép énekünk. A tésieknek két hetet kellett várniuk, hogy immár ragyogó napsütésben összegyűlhessenek a minden évben megrendezett családi programra, mely egyben a nyári hittantábor résztvevőinek a találkozója is.

  Bővebben

 • Gondolatok a bánfalvi búcsúhoz...

  Sopronbánfalva – Egy nappal a magyarországi németek Ágfalván tartott országos egyházi kórustalálkozója után Bánfalván gyűltek össze az evangélikus hívek az évente megrendezésre kerülő búcsúra. Heinrichs Eszter lelkésznő személyes gondolatait osztjuk meg.

  Bővebben

 • Napelemes templom óvja a környezetet Békéscsabán

  Békéscsaba – Több mint ötezer brit templom tért már át megújuló energiaforrások használatára, hogy segítsék az éghajlatváltozás elleni küzdelmet. Hazánkban csak néhány templom termeli saját magának az energiát, közülük egy a békési megyeszékhelyen található.

  Bővebben

 • Grosser Gott, wir loben dich... – Kórustalálkozó volt Ágfalván

  Ágfalva – 2018. szeptember 8-án, szombaton Ágfalván tartották a Landesrat nagyszabású rendezvényét, a magyarországi németek országos kórustalálkozóját. Az alkalmon tizenkét kórus vett részt az ország minden részéből. Jó volt találkozni. Annál is inkább, mert a magyarországi németek a második világháborút követő évek óta szinte minden településen kisebbségben vannak.

  Bővebben

 • BESZ: A vonzó liturgia maga a misszió

  Budapest – A jó templom olyan, hogy az ember egyre beljebb és beljebb akar menni, alig képes ellenállni az épület vonzásának – mondta Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, hozzátéve: az ember elsődleges feladata, hogy a lehető legközelebb jusson Istenhez, és ebben segíti őt a bizánci templom térszerkezete és a Szent Liturgia egyaránt.

  Bővebben

 • Uram, szeretem házadat... – Templomszentelési és hálaadó ünnep Farmoson

  Farmos – 2018 tavaszán lezárult a Dél-Pest Megyei Evangélikus Egyházmegye farmosi gyülekezeti imaházának átfogó felújítása. A gyülekezet tagjai gondos előkészület után hálaadó, templomszentelő istentiszteletre gyűltek össze a megújult épületben 2018. szeptember 8-án, szombaton.

  Bővebben

 • Beiktatták Barbara Lötzsch német lelkésznőt budapesti gyülekezetébe – KÉPRIPORT!

  Budapest – Ünnepelt a hétvégén a budapesti német ajkú evangélikus gyülekezet: új lelkészt iktattak be hivatalába Barbara Lötzsch lelkésznő személyében 2018. szeptember 9-én. A gyülekezet új vezetője Szászországból, Lipcse környékéről érkezett. Korábban tizenegy évet szolgált a németországi Machern evangélikus gyülekezetében.

  Bővebben

 • Megnyitották a tanévet az Evangélikus Hittudományi Egyetemen

  Budapest – Tanévnyitó istentisztelettel vette kezdetét a 128. tanév az Evangélikus Hittudományi Egyetemen (EHE). A 2018. szeptember 7-én tartott istentiszteleten dr. Fabiny Tamás elnök-püspök hirdette Isten igéjét. Az istentisztelethez kapcsolódó ünnepi ülésen dr. Csepregi Zoltán megbízott rektor mondott ünnepi beszédet. A tanévnyitón került sor az elsőévesek fogadalomtételére, a hatodévesek szolgálati helyükre küldésére és a 2019 februárjában induló esti tagozatos lelkészképzés bejelentésére is.

  Bővebben

 • Újraválasztották a kiskőrösi intézmény igazgatónőjét – A Z generáció oktatása új kihívás a pedagógusoknak

  Kiskőrös – Szentgyörgyiné Szlovák Mária, a Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium igazgatónője 2023. július 31-ig újabb öt éven keresztül vezetheti az evangélikus oktatási intézményegységet. A Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Presbitériuma újraválasztással szavazott bizalmat a korábbi iskolavezetőnek.

  Bővebben

 • Kültéri betlehemes – pályázati kiírás

  Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE OI) Országos Irodája Gyülekezeti és Missziói Osztálya pályázatot hirdet gyülekezeteknek kültéri betlehemes figurák beszerzésére. A betlehemes házikót a gyülekezetnek kell elkészítenie.

  Bővebben

Pages

Subscribe to 1