1

 • Kórusélet és pandémia – Kelenföldön a tagok hűsége ad reményt a jövőre nézve

  Az evangélikus egyház legtöbb gyülekezetében Cantate vasárnapján újra kinyíltak a templomok kapui. Ha az arcmaszkok miatt halkabban is, de újra zengtek koráljaink. A hagyományos kórustalálkozókat azonban egyelőre továbbra sem lehetett megtartani. Az énekkarok, amelyek máskor hosszú hetekig készülnek ezekre az alkalmakra, többségében még a pandémia közösségi életet lebénító hatása alatt állnak. Mennyire sínylették meg a világjárvánnyal összefüggő korlátozó intézkedéseket a gyülekezeti kórusok? Milyen alternatív megoldásokkal tudták tartani a kapcsolatot a karnagyok a tagokkal? És hogyan, milyen reménységgel készülnek a nyitásra? Sorozatunkban eltérő létszámú, zenei előképzettség tekintetében is más-más adottságú, az ország különböző pontjain működő kórusok vezetőit szólaltatjuk meg. Az utolsó részben Bence Gábor kántor, karnagy számol be a budapest-kelenföldi gyülekezet kórusának elmúlt bő egy évéről.

  Bővebben

 • A líceumnak is van már centenáriumi zászlója

  Sopron és egész Magyarország ünnepli idén az 1921. december 14. és 16. közötti népszavazás 100. évfordulóját, amelyen a város és környékének lakossága azt döntötte el, hogy területük Magyarországhoz vagy Ausztriához tartozzon-e. Sopron történelmi hűségére emlékezve a közintézmények centenáriumi zászlót kapnak az önkormányzattól. A Líceumba egy volt tanítvány hozta az ünnepi lobogót.

  Bővebben

 • Kórusélet és pandémia – Az oroszlányiakat is szorongatja a közös munka élményének hiánya

  Az evangélikus egyház legtöbb gyülekezetében Cantate vasárnapján újra kinyíltak a templomok kapui. Ha az arcmaszkok miatt halkabban is, de újra zengtek koráljaink. A hagyományos kórustalálkozókat azonban egyelőre továbbra sem lehetett megtartani. Az énekkarok, amelyek máskor hosszú hetekig készülnek ezekre az alkalmakra, többségében még a pandémia közösségi életet lebénító hatása alatt állnak. Mennyire sínylették meg a világjárvánnyal összefüggő korlátozó intézkedéseket a gyülekezeti kórusok? Milyen alternatív megoldásokkal tudták tartani a kapcsolatot a karnagyok a tagokkal? És hogyan, milyen reménységgel készülnek a nyitásra? Sorozatunkban eltérő létszámú, zenei előképzettség tekintetében is más-más adottságú, az ország különböző pontjain működő kórusok vezetőit szólaltatjuk meg. Az ötödik részben Sztruhár András kórus- és zenekari elnök számol be az oroszlányi ének- és zenekar elmúlt bő egy évéről.

  Bővebben

 • Hogyan lehet új lendületet adni a testvérkapcsolatoknak?

  A bajor partnerkapcsolatokat ápoló gyülekezetek képviselőinek tartottak virtuális találkozót április 27-én a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának Ökumenikus és Külügyi Osztálya szervezésében. Az alkalomról Domokos Ildikó külügyi referens számol be.

  Bővebben

 • „Lélek s szabad nép tesz csuda dolgokat”

  Május 7-én ünnepeljük a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium névadója és egyik leghíresebb diákja születésének 245. évfordulóját.

  Bővebben

 • Tervezhetik a templomfelújítást Sopronban

  Hetvenmillió forintos támogatást nyújt a magyar kormány a soproni evangélikus templom teljes körű felújításának előkészítésére – jelentette be Soltész Miklós május 5-én a helyszínen.

  Bővebben

 • Nem ballagtak, de vizsgáznak

  A 2020/21-es tanév tavaszi érettségi időszakában a vizsgázó végzősökről és az írásbeli feladatok értékeléséről, értelmezéséről szóló híradásokban sok szó esik a koronavírus-járványról. Természetesen így van ez, mert ők azok a diákok, akiknek felkészülési idejét, az elmúlt majd másfél évet jelentősen átalakította a pandémia. A digitális oktatás során önálló, felelős döntéseket kívánó helyzetekkel találkoztak, érettségükről jóval hamarabb kellett tetteiken keresztül számot adniuk, mint ahogy a vizsganapokra sor került.

  Bővebben

 • Kórusélet és pandémia – Pécsett nem akarták online próbákkal megbontani a közösséget

  Az evangélikus egyház legtöbb gyülekezetében Cantate vasárnapján újra kinyíltak a templomok kapui. Ha az arcmaszkok miatt halkabban is, de újra zengtek koráljaink. A hagyományos kórustalálkozókat azonban egyelőre továbbra sem lehetett megtartani. Az énekkarok, amelyek máskor hosszú hetekig készülnek ezekre az alkalmakra, többségében még a pandémia közösségi életet lebénító hatása alatt állnak. Mennyire sínylették meg a világjárvánnyal összefüggő korlátozó intézkedéseket a gyülekezeti kórusok? Milyen alternatív megoldásokkal tudták tartani a kapcsolatot a karnagyok a tagokkal? És hogyan, milyen reménységgel készülnek ők a nyitásra? Sorozatunkban eltérő létszámú, zenei előképzettség tekintetében is más-más adottságokkal bíró, az ország különböző pontjain működő kórusok vezetőit szólaltatjuk meg. Sorozatunk 4. részében Lovász Péterné Balázs Magdolna számol be a pécsi evangélikus énekkar elmúlt bő egy évéről.

  Bővebben

 • Fokozatos nyitás és várva várt találkozások a segélyszervezet intézményeiben

  Megfeszített munkával és kitartással, sikerült megvalósítania az Ökumenikus Segélyszervezet országos intézményhálózatában dolgozó munkatársainak a tavaly tavasszal kitűzött célt: A járványhelyzetben sem engedni el a rászorulók kezét!

  Bővebben

 • Kórusélet és pandémia – Rákospalotán főként lelkileg szenvedik meg a próbák hiányát

  Az evangélikus egyház legtöbb gyülekezetében Cantate vasárnapján újra kinyíltak a templomok kapui. Ha az arcmaszkok miatt halkabban is, de újra zengtek koráljaink. A hagyományos kórustalálkozókat azonban egyelőre továbbra sem lehetett megtartani. Az énekkarok, amelyek máskor hosszú hetekig készülnek ezekre az alkalmakra, többségében még a pandémia közösségi életet lebénító hatása alatt állnak. Mennyire sínylették meg a világjárvánnyal összefüggő korlátozó intézkedéseket a gyülekezeti kórusok? Milyen alternatív megoldásokkal tudták tartani a kapcsolatot a karnagyok a tagokkal? És hogyan, milyen reménységgel készülnek ők a nyitásra? Sorozatunkban eltérő létszámú, zenei előképzettség tekintetében is más-más adottságokkal bíró, az ország különböző pontjain működő kórusok vezetőit szólaltatjuk meg. Sorozatunk 3. részében Csernyik Balázs számol be a rákospalotai gyülekezet énekkarának elmúlt bő egy évéről.

  Bővebben

 • Evangélikus Csodavár Pápán

  A Pápai Városi Óvodák Vajda Péter Lakótelepi Tagóvodája szeptembertől a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola tagintézményeként működik tovább. Az új intézmény nevét kedd délelőtt sajtótájékoztatón jelentették be az evangélikus egyházközség és az intézmény képviselői.

  Bővebben

 • Családias megemlékezés Andorka Rudolfról a nevét viselő intézményben

  Évek óta Androka Rudolf Széchenyi-díjas professzor, egykori zsinati elnök nevét viseli a balatonszárszói konferenciaközpont. Az üdülőben eddig nem utalt semmi arra, hogy ki is az intézmény névadója, ezért születése 90. évfordulóján – részben a számára oly kedves balatoni környezetben – őt ábrázoló nagyméretű fotókat helyeztek el az épület belső falán.

  Bővebben

 • Kórusélet és pandémia – Az online próbákból kimaradókra is gondol a Magdala karnagya

  Az evangélikus egyház legtöbb gyülekezetében Cantate vasárnapján újra kinyíltak a templomok kapui. Ha az arcmaszkok miatt halkabban is, de újra zengtek koráljaink. A hagyományos kórustalálkozókat azonban egyelőre továbbra sem lehetett megtartani. Az énekkarok, amelyek máskor hosszú hetekig készülnek ezekre az alkalmakra, többségében még a pandémia közösségi életet lebénító hatása alatt állnak. Mennyire sínylették meg a világjárvánnyal összefüggő korlátozó intézkedéseket a gyülekezeti kórusok? Milyen alternatív megoldásokkal tudták tartani a kapcsolatot a karnagyok a tagokkal? És hogyan, milyen reménységgel készülnek ők a nyitásra? Sorozatunkban eltérő létszámú, zenei előképzettség tekintetében is más-más adottságokkal bíró, az ország különböző pontjain működő kórusok vezetőit szólaltatjuk meg. Sorozatunk 2. részében Simon Barbara számol be a maglódi Magdala ökumenikus kórus elmúlt bő egy évéről.

  Bővebben

 • Hang, kép, film – az evangélikus kórusmozgalom szolgálatában

  Cantate vasárnapra állt össze az az internetes felület, amely helyettesíteni hívatott az elmaradt kórustalálkozót. Érdemes „rákeresni” az oldalra, mert sokrétű és értékes zenei anyagban válogathatunk. A csatorna még nyitott, gyarapítható – lám, az online találkozó apró előnye az, hogy a határidők kevésbé szigorúak.Az alábbiakban az eddigi felvételek értékeit foglalja össze Bence Gábor egyházzenész, a Kántorképző Intézet vezetője.

  Bővebben

 • Győrben tanácskozott a nyugati egyházkerület közgyűlése

  Az elnökség és a kerületi tisztségviselők jelentéseinek meghallgatása mellett választási üggyel és támogatási kérelmekkel foglalkozott a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület közgyűlése április 30-án, a győri Öregtemplomban személyes részvétellel tartott ülésén.

  Bővebben

 • Mindennapi felelősség a teremtettség iránt

  A témához illő környezetben, a teremtett világhoz közelebb lépve, személyes jelenléttel tarthatták meg egyházunk Lelkészakadémiájának kurzusát április 25–28. között Révfülöpön, az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban. „A szombat van az emberért” – Teremtésvédelmi alapok című képzésről az egyik résztvevő személyes hangvételű, reflexiókban is bővelkedő beszámolóját olvashatják. (A szerk.)

  Bővebben

 • Kórusélet és pandémia – A csákváriak két lezárás között edzőtáboroztak

  Az evangélikus egyház legtöbb gyülekezetében Cantate vasárnapján újra kinyíltak a templomok kapui. Ha az arcmaszkok miatt halkabban is, de újra zengtek koráljaink. A hagyományos kórustalálkozókat azonban egyelőre továbbra sem lehetett megtartani. Az énekkarok, amelyek máskor hosszú hetekig készülnek ezekre az alkalmakra, többségében még a pandémia közösségi életet lebénító hatása alatt állnak. Mennyire sínylették meg a világjárvánnyal összefüggő korlátozó intézkedéseket a gyülekezeti kórusok? Milyen alternatív megoldásokkal tudták tartani a kapcsolatot a karnagyok a tagokkal? És hogyan, milyen reménységgel készülnek ők a nyitásra? Sorozatunkban eltérő létszámú, zenei előképzettség tekintetében is más-más adottságokkal bíró, az ország különböző pontjain működő kórusok vezetőit szólaltatjuk meg. Elsőként Szebik Ildikó számol be a csákvári Harmonia Floriana Kórus elmúlt bő egy évéről.

  Bővebben

 • Tanulmánykötet jelent meg az egyházak és a katonai erők együttműködéséről

  Az egyházak és a katonai erők előtt álló kihívások, az együttműködés lehetőségei címmel jelentetett meg közös tanulmánygyűjteményt a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa Szociáletikai Bizottsága és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Az értekezéseket április 29-én egy minikonferencia keretében ismertették.

  Bővebben

 • Tánccal ad reményt az Ótemplomi Szeretetszolgálat

  A reményt vitte el a tánc a Magyarországi Evangélikus Egyház által fenntartott Ótemplomi Szeretetszolgálat idősotthonaiba. Az intézmény több mint 200 dolgozója és több mint 300 lakója közül nagyon sokan megmozdultak azért, hogy részt vegyenek a Jerusalema kihívásban.

  Bővebben

 • Május első vasárnapja mindig megrendítő az anyaóvóban

  Nyíregyháza Borbányának nevezett részén, egy csendes utcában áll az Oltalom Szeretetszolgálat fenntartásában működő Családok Átmeneti Otthona, vagy ahogy röviden nevezik: az anyaóvó. A bentlakásos intézmény a gyermekjóléti alapellátás keretében végzi a bántalmazás vagy rossz lakhatási körülmények folytán átmenetileg otthontalanná vált szülők és gyermekeik gondozását. A 40 férőhelyes otthon – „Noé bárkája”, ahogy az intézményrendszer igazgató lelkésze, Laborczi Géza mondja – 2014 óta fogadja itt az édesanyákat és 18 év alatti gyermekeiket. Pontosabban: immár apák is jöhetnek, ha az élet őket állítja próbatétel elé. A modern létesítménynek klubterme, játszóháza, barátságos udvara, saját játszótere, családi bölcsődéje is van. Anyák és gyermekeik oltalmat találnak falai között. 2021 májusának első vasárnapján, anyák napján innen hoztunk egy pillanatfelvételt.

  Bővebben

 • Hívogatás a nyári kántorképző tanfolyamokra

  Reménykedve a csendesülő vírushelyzetben, idén nyáron is három tanfolyamot szervezünk a nyárra, amelyet még a Mandák Kórus próbahétvégéje és a kántortovábbképző tanfolyam követ majd.

  Bővebben

 • Arnótról jelentkezik az Útmutató tévés műsor

  Az arnóti Abaffy Gyula Evangélikus Szeretetszolgálat munkáját mutatja be a Duna Televízió Útmutató című műsorának május 2-ai adása.

  Bővebben

 • A békéscsabai jaminai templomból közvetít istentiszteletet a tévé

  Május 2-án, a húsvét ünnepe utáni 4. vasárnapon 9 órától istentiszteletet közvetít a Duna Televízió a békéscsaba-erzsébethelyi (jaminai) evangélikus templomból. Igét hirdet Nagy Zoltán esperes.

  Bővebben

 • A középiskolák végzőseinek véget ért a tanév

  A Magyarországi Evangélikus Egyház 19 középiskolai intézményében búcsúztatják ezekben a napokban a végzős diákokat: a hagyományos ballagás helyett idén jellemzően online osztályfőnöki órákon, videóüzeneteken keresztül látják igazgatójukat, tanáraikat, iskolalelkészüket és társaikat a diákok.

  Bővebben

 • Szakos Csaba evangélikus lelkész a nyitás utáni tervekről

  Négy evangélikus templom újulhat meg a közeljövőben Bakonytamásiban, Bakonyszentlászlón, Sikátoron és Veszprémvarsányban. Szakos Csaba bakonytamási evangélikus lelkész elmondta, a március 15-i nemzeti ünnepen megtarthatták a hagyományos istentiszteletet, azóta a vírus átalakította a gyülekezetek életét is.

  Bővebben

 • Börtönlelkészeket jutalmaztak

  A börtönlelkészi szolgálat fennállásának huszadik évfordulóján tartott online konferencia keretében három evangélikus lelkész munkáját is elismerték.

  Bővebben

 • Ismét látogathatóak a bentlakásos diakóniai intézmények

  Az országos tisztifőorvos csütörtöki határozata feloldotta a szakosított szociális intézményekben decemberben elrendelt látogatási tilalmat. Nagy örömöt jelent ez a lakóknak és szeretteiknek egyaránt, hiszen hosszú idő óta először nyílik lehetőség a személyes találkozásokra.

  Bővebben

 • Andorka Rudolf öröksége

  Kilencven éve született Andorka Rudolf, az evangélikus egyházhoz mindvégig hű szociológusprofesszor. Életére, munkásságára és hitvallására Fabiny Tamás elnök-püspök emlékezik vissza.

  Bővebben

 • „Rendszerváltás utáni egyháztörténelmünk kiemelkedő személyisége volt”

  Születésének (1931. április 30.) kilencvenedik évfordulója alkalmából Andorka Rudolf szociológusprofesszorra, a rendszerváltozás után összeült zsinat elnökére emlékezik Prőhle Gergely országos felügyelő.

  Bővebben

 • MEÖT főtitkár: változó időpontokban nyitnak a protestáns egyházak

  „Az emberek lelki szempontból is kiéhezettek arra, hogy újra személyesen részt vehessenek a templomi alkalmakon” – fogalmazott néhány napja dr. Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkára, amikor az M1 televíziós csatorna egyik műsorában a templomok újranyitása kapcsán készítettek vele interjút.

  Bővebben

Pages

Subscribe to 1