1

 • A MEE országos elnökségének állásfoglalása a Covid-19 elleni oltás kapcsán

  Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház országos elnökségének tagjai, Fabiny Tamás püspök és Prőhle Gergely országos felügyelő közleményükben arra biztatják egyházunk tagjait, hogy éljenek a vakcina beadatásának lehetőségével. Az alábbiakban az állásfoglalás tejes szövegét olvashatják.

  Bővebben

 • Az oltásra való regisztrációban is segítséget nyújt a MÖS

  Budapest – Bár folyamatosan növekszik Magyarországon a koronavírus elleni vakcinára regisztrálók száma, az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai több hátrányos helyzetű régió, illetve csoport esetében tapasztalják, hogy szükséges az oltással kapcsolatos információhoz jutás támogatása, illetve a regisztrációhoz nyújtott technikai feltételek biztosítása.

  Bővebben

 • A Hermeneutikai Kutatóközpont új kiadványokkal jelentkezik

  Budapest – Szeretettel ajánljuk a Hermeneutikai Kutatóközpont közelmúltban, illetve a tavasz folyamán megjelenő kiadványait, amelyek megvásárolhatók, illetve előjegyezhetők az intézményben.

  Bővebben

 • A reformátor nagyra becsült asszonya

  Feleség, édesanya, talpraesett gazdálkodó, teljes értékű szellemi-lelki társ férje oldalán, gyógynövényfőzetek ismerője, megváltott gyermeke Krisztusnak. E sokoldalú asszony nem más, mint Katharina von Bora, azaz Bóra Katalin, Luther Márton felesége. Sokat tudunk róla reformátor férje révén, de ő maga ritkán kerül reflektorfénybe. Pedig megérdemli. Ursula Koch magyarul immár második kiadásban megjelent, Rózsák a hóban című életrajzi regényének ő a főhőse.

  Bővebben

 • Fejlesztésekben gazdag évet zártak Vanyolán

  Vanyola – Az elmaradó közösségi programok miatt csonka, de alapvetően sikeres, fejlesztésekben gazdag évet zárt a község, derült ki Varga Rita polgármester évértékelőjéből. Kiderült, hogy többek között az evangélikus egyházközség templomtorony-felújítását is 500 ezer forinttal támogatták.

  Bővebben

 • Ózongenerátort kaptak az evangélikusok a mezőhegyesi ménesbirtoktól

  Mezőhegyes – A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. az elmúlt években igyekezett szorosabbá tenni az együttműködést Mezőhegyessel. A Mezőhegyesi Evangélikus Leányegyház 1 millió forint támogatást kapott, részükre egy ózongenerátort is vásárolt a cég.

  Bővebben

 • Petőfi nyomában Kecskeméten

  Kecskemét – Kecskemét a Petőfi-emlékhelyek egyike, az a város, amelyhez a költő gyermek-és ifjúkorának fontos eseményei kötődnek. Itteni tartózkodásainak helyszínei ma is jól beazonosíthatók. Ezeket járta körbe a Kecskeméti Lapok Székelyné Kőrösi Ilona történész segítségével.

  Bővebben

 • Túlélő írta: bokáig jártak a vérben

  Csepreg – Vallási háborúnak tüntették fel, valójában súlyos hatalmi kérdés volt az a több mint ezer áldozatot követelő összeütközés, amely január 9-én négyszáz éve volt, és „Csepreg dúlásaként” ismeretes a történelemben. Sági Ferenccel beszélgetett a Vaol.hu.

  Bővebben

 • Megjelent az andrásfai Nagy Angyalka „A szívünk mélyén” című kötete

  Szombathely – Szombathelyen a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskolában alsó tagozatban tanító Nagy Angyalka újabb könyve 2020 végén jelent meg A szívünk mélyén címmel a Szülőföld Kiadó gondozásában. Az andrásfai származású lány első könyvét 2017-ben adták ki.

  Bővebben

 • Rózsás emlékpark a költőnő tiszteletére Dukán

  Duka – A Hugarikum Bizottság egyedi elbírálás alapján 4,4 millió forintot ítélt meg a kemenesaljai kis falu törekvésének támogatására, hogy Dukai Takách Judit költőnő tiszteletére emlékhelyet alakítson ki, és felélénkítse hagyományának ápolását.

  Bővebben

 • Népegyház vagy szubkultúra? – Szólj Be a Püspöknek! Extra

  Mi a keresztények jövőképe? Népegyház kis aktív maggal és nagyszámú, lazán kapcsolódó „szimpatizánssal”? Vagy a többséghez képest alternatív életformát felmutató „szubkultúra”? Milyen lelki „szolgáltatást” tud nyújtani az egyház a többségi társadalomnak a XXI. században? Az egyházi iskolák elitképzők vagy a hitre nevelnek? Az ökumenikus imahét kapcsán kérdezhetjük tabuk nélkül a magyarországi nagy egyházak képviselőit (köztük egy szerzetes nővért is!) az egyház jövőképével kapcsolatban, 2021. január 21-én 19 órától.

  Bővebben

 • Angyalok százainak ebédje – Nagy sikerrel zárult egyházunk karácsonyi akciója

  Budapest – Budapesten és több nagyvárosban evangélikus összefogásban köszönték meg közel ezer egészségügyi dolgozó munkáját, mások iránt tanúsított figyelmét és szeretetét. A Magyarországi Evangélikus Egyház szervezésében 2020. december 26. és 2021. január 6. között megvalósult Angyalokat vendégelnek meg elnevezésű kezdeményezéshez országszerte több százan csatlakoztak.

  Bővebben

 • Mezőberényben megemlékezést tartottak a malenykij robotra elhurcoltakról

  Mezőberény – Január 6., vízkereszt ünnepe. 1945-ben ezen a napon hurcolták el a Mezőberényi Evangélikus Egyházközség akkori fiataljait jóvátételi kényszermunkára – malenykij robotra. „Ma már csak kevesen élnek közöttünk. Szeretteikkel emlékezünk megpróbáltatásaikra, kitartásukra, egyben Isten mentő szeretetére” – írták a gyülekezet Facebook oldalán.

  Bővebben

 • Virtuális szószékcsere korona idején – Hogyan lesz a 2021-es ökumenikus imahét?

  Budapest – A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) vezetősége 2021-ben is úgy tervezi, hogy megtartják az imahetet. Ez azonban idén nem lesz egyszerű a járványhelyzet miatt, s az is nehézséget okoz, hogy a különböző tagegyházak más-más rendszabályokat hoztak templomaikban, gyülekezeteikben. Összegyűjtöttük az ezzel kapcsolatos előzetes véleményeket, gondolatokat, tapasztalatokat.

  Bővebben

 • Ha Istentől vársz ma egy jelet, akkor ez az!

  Budapest – Szarvas – Szombathely – Több szálon indult a történet, de a szálak szerencsére összeértek és összefogás lett belőle. A Credo Rádió, az Evangélikus Rádiómisszió és a Rádió Szarvas ma már közösen készítik a Napi igét, és az azokhoz kapcsolódó áhítatokat, hogy Isten üzenete minél többekhez eljuthasson nem csak írott, de hangzó formában is.

  Bővebben

 • Megjelent a Lelkipásztor 2021/1. száma

  Budapest – 2021-ben is havonta jelenik meg a Lelkipásztor – Evangélikus teológiai szakfolyóirat, Orosz Gábor Viktor szerkesztésében. Az alábbiakban az idei első számot ajánljuk.

  Bővebben

 • „Harcoltak értem – egy kis emberért” – Köszönet a Johanneum dolgozóinak

  „Elkapott egy betegség, úgy fizikailag, mint szellemileg, szinte reménytelen esetnek számítottam. ... És akkor jött az emberi segítség, összefogtak értem, nem engedtek elmenni az életből. Harcoltak értem – egy kis emberért – és láss csodát, megmaradtam! Mindent köszönök Önöknek, összefogásukkal egy kis haladékot kaptam az élettől.”

  Bővebben

 • Püspöki ajánlás az ökumenikus imahéttel kapcsolatban

  Budapest – Győr – A Magyarországi Evangélikus Egyház püspökei 2021. vízkereszt ünnepén az alábbi nyilatkozatot adták ki.

  Bővebben

 • Földrengésben súlyosan sérült középiskola újjáépítését támogatja az Ökumenikus Segélyszervezet Horvátországban

  Zágráb – Petrinja – Glina – Egy hete utazott Az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa a Horvátországot megrázó földrengés helyszínére, hogy részt vegyen a károk pontos felmérésében és megtervezze a Segélyszervezet hosszú távú segítségnyújtását. A földrengés epicentrumában, Petrinjában és a környező településeken több szociális intézményt, óvodákat, iskolákat és egy idősek otthonát is érintő felmérést folyamatos földmozgások nehezítették.

  Bővebben

 • Tizennégy kiválóság nevét őrzi majd a csabai Hírességek sétánya

  Békéscsaba – Készül a leendő Munkácsy-negyedben, a Csabagyöngye Kulturális Központ és a megyei könyvtár közötti területen a Hírességek sétánya, a lerakott kövekre tizennégy békéscsabai kiválóság nevét, titulusát, születési és halálozási dátumát vésik fel. – Köztük számos evangélikus híresség is fellelhető.

  Bővebben

 • Falra mászik a ninja tiszteletes

  Dunaújváros – Stermeczki András evangélikus lelkész még 2018-ban a TV2 egyik nagy sikerű műsorában, a Ninja Warriorban mérette meg magát az igen nehéz akadálypályán. 2021. január 9-én a Tények Plusz adásában szerették volna a lelkész egy napját nyomon követni. Bemutatták, hogy az „Isten sokoldalú követe” milyen örökmozgó: felmászik a templom falára épített mászófalon, a hittanórák után focizik egyet a gyerekekkel, aztán a hívei idősebb tagjaihoz igyekszik: házhoz megy a vírus miatt egy imádságra. Ha ez még mind nem lenne elég, bárki megnézheti a lelkész 650 darabból álló, különleges matchbox gyűjteményét, amit hol máshol, mint a templomban állítottak ki.

  Bővebben

 • Kövesse nyomon az Aliansz-imahét nyíregyházi alkalmait! – FRISSÍTVE!

  Nyíregyháza – Ahogyan arról honlapunkon hírt adtunk, 2021. január 3-án elkezdődött az Aliansz Magyar Evangéliumi Szövetség által szervezett felekezetközi imahét. A nyitóalkalmat a Golgota Gyülekezetben tartották, Budapesten. Ezzel párhuzamosan Nyíregyházán is elkezdődtek az alkalmak, amelyeket az Aliansz Nyíregyháza YouTube-csatornáján mi is követhetünk napról napra.

  Bővebben

 • Konok Tamásra emlékeztek a Ludwig Múzeumban

  Budapest – Az Asztali beszélgetések sorozat és a Ludwig Múzeum közös online rendezvényén a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas festőművészre, Konok Tamásra emlékeztek pályatársai, barátai a művész 91. születésnapján, 2021. január 9-én.

  Bővebben

 • Kimaradtak a digitális oktatásból, de leküzdötték a hátrányt

  Budapest – Sikeresen zárult év végén a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és az E.ON Hungária csoport közös programja, amelynek célja a digitális oktatásból tavasszal kimaradt gyerekek felzárkóztatása volt. A csaknem fél éven át tartó Kapaszkodó 2.0 programsorozat különböző állomásain több száz gyerek vett részt, és a megszerzett tapasztalatok alapján a segélyszervezet szakértői egy új oktatási módszertant dolgoztak ki. A gyerekek fejlesztését nyári táborokban kezdték, az őszi-téli időszakban tanulóműhelyekben folytatták, a felzárkóztatást élménynapok egészítették ki.

  Bővebben

 • Csepreg 400 – A templomba menekültek az erőszak elől

  Csepreg – Sági Ferenc csepregi helytörténész legfrissebb kutatási eredményei pár évvel ezelőtt jelentek meg a Vaol.hu oldalán. Összeállításunkat ez alapján készítettük.

  Bővebben

 • Evangélikus műsorajánló: Megismerhetjük a Budakeszin felépült evangélikus templom építésének történetét

  Budapest – Az előttünk álló időszakban több evangélikus műsor is szerepel a közmédia programján. Ezeket gyűjtöttük most egy csokorba.

  Bővebben

 • A Hermeneutikai Kutatóközpont munkatársat keres

  Budapest – A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán (1088 Budapest, Reviczky u. 4.) 1993-ban indult Hermeneutikai Kutatóközpont Intézet (hermeneutika-btk.eu) és a 2012 óta működő Jonathan Edwards Center – Hungary (jec.hu) 2021. február 1-től adminisztrátori munkakörben munkatársat keres heti 30 órában (napi 6 óra).

  Bővebben

 • Vízkereszt a keresztség ünnepe is

  Miskolc – Jézus Krisztus saját keresztelőjével adott példát és hívott meg bennünket az Isten országába.

  Bővebben

 • Köztünk az irgalmas szeretet az alap – Krámer György évkezdő gondolatai

  Budapest – Mivel a jelenlegi helyzet nem tette lehetővé a személyes találkozást és a közös újévi kezdést, ezért Krámer György, a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának igazgatója levélben küldte el köszöntését a munkatársak részére. „Az a reménységem, hogy ki-ki egészségben, családdal eltöltött ünnepléssel, pihenéssel töltötte az elmúlt két hetet – írta Krámer György. – Munkánk ugyanabban a rendben folytatódik, vagyis a járványhelyzet miatt bevezetett igazgatói utasítások továbbra is érvényben vannak.”

  Bővebben

 • Új képzések indulnak az Evangélikus Hittudományi Egyetemen

  Budapest – Az Evangélikus Hittudományi Egyetem szeretettel vár minden érdeklődőt a szupervizor-diakóniai mentor szakirányú továbbképzés, valamint a hittanár, katekéta és kántor képzések online információs napjaira.

  Bővebben

Pages

Subscribe to 1