1

 • Hogyan telik egy pápai tűzoltó mindennapi szolgálata?

  Pápa – A Pápai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság vezetője által a tűzoltók mindennapjaiba pillanthattak be a Gyurátz Körbe látogatók hétfőn.

  Bővebben

 • Jeruzsálemet és Názáretet is meglátogatta a halasi lelkész

  Kiskunhalas – A kereszténység bölcsőjének is tartott Izraelbe zarándokolt Honti Irén, halasi evangélikus lelkész. A vallási helyszíneken átélt intenzív élményeiről mesélt hallgatóságának.

  Bővebben

 • Sötétség nélküli hajnalok

  Nyíregyháza – Ezernyi fantasztikus élménnyel tértek haza nemrégiben a nyíregyházi fiatalok az ezer tó országából.

  Bővebben

 • Kettős évfordulót ünnepeltek a szarvasiak – Kondor Péter püspök díszpolgár lett

  Szarvas – Kettős ünnepet tartottak a Körös menti településen. Szarvas újratelepítésének 297., valamint várossá válásának 53. évfordulójára emlékeztek kedden délután az Evangélikus Ótemplomban.

  Bővebben

 • Hálaadás a szolgálatért

  Veszprém – 2019. július 20-án dr. Harmati Béla nyugalmazott evangélikus püspök hálaadó istentiszteletet tartott a veszprémi evangélikus templomban, gyémántdiplomás emlékezéssel. A gyülekezet azért is különösen közel áll a püspökhöz, mert 1959-ben, felszentelése után ez volt az első gyülekezet, ahol elkezdhette lelkészi munkáját. A megjelent hívek és családtagok körében jelen volt Polgárdi Sándor, a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye esperese is.

  Bővebben

 • 80. születésnapja alkalmából köszöntötték Detre János nyugalmazott esperest

  Aszód – Detre János nyugalmazott evangélikus esperest nemrégiben családja és gyülekezete köszöntötte fel 80. születésnapja alkalmából. Életútját az alábbiakban olvashatják.

  Bővebben

 • Kitárta kapuit a Tarisznya Evangélikus Udvar a Művészetek Völgyében

  Taliándörögd – Zarándokúttal, gyermekfoglalkozásokkal, fórumbeszélgetésekkel, Szólj be a papnak! programmal, életút-labirintussal és a teremtett világ megóvására fókuszáló foglalkozásokkal is várja az érdeklődőket a július 19–28. között zajló Művészetek Völgye fesztivál keretében a taliándörögdi Tarisznya Evangélikus Udvar.

  Bővebben

 • 170 esztendeje halt hősi halált Szalóky Sámuel Ihásznál

  Nemesszalók – Az 1848/49-es magyar polgári forradalom és szabadságharc egyetlen jelentős Veszprém megyei ütközetében, a Pápa városa mellett vívott ihászi csatában elesett Szalóky Sámuel Vilmos-huszár halálának 170. évfordulójára emlékezett szülőfalujának evangélikus gyülekezete július 21-i istentisztelete keretében.

  Bővebben

 • Pályázat a Nádasdi Evangélikus Diakóniai Központ intézményvezetői állásának betöltésére

  Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Presbitériuma (1085 Budapest, Üllői u. 24.) pályázatot hirdet a Nádasdi Evangélikus Diakóniai Központ (9915 Nádasd, Kossuth L. u. 66.) intézményvezetői álláshelyének betöltésére.

  Bővebben

 • Aranyérmet szereztek a magyar diákok a világ legrangosabb biológiaversenyén – köztük volt egy evangélikus iskola diákja!

  Szeged – Négy diák képviselte Magyarországot a Szegeden rendezett 30. Nemzetközi Biológia Diákolimpián. Az az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola diákjai, Búzafalvi Dénes és Vizkeleti Péter, Kozma Csaba a Bonyhádi Evangélikus Gimnázium és Hunyadi Marcell Dávid a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanulói 72 ország diákjaival mérték össze tudásukat.

  Bővebben

 • Orgonák éjszakája szerte az országban – Békéscsaba is csatlakozott

  Békéscsaba – Békéscsaba is csatlakozott az Orgonák éjszakája elnevezésű országos programsorozathoz. Az evangélikus nagytemplomban Alföldi Csaba adott hangversenyt, melynek első darabja Kovács Szilárd Intrada című műve az ország több mint 50 orgonáján egyszerre csendült fel.

  Bővebben

 • Patrónusoktól a magyarok Mózeséig

  A magyar reformáció politikai teológiája, avagy a világi hatalmasságok hitbéli megközelítései a tizenhatodik században. A Magyarországi Luther Szövetség és az Evangélikus Országos Múzeum szervezésében Zászkaliczky Márton történész, tudományos munkatárs (MTA BTK ITI) A magyar reformáció politikai teológiája címmel tartott előadást. Az alkalmon bevezető gondolatokat mondott Lackner Pál.

  Bővebben

 • Evangélikus temető a Kopogó felett

  Selmecbányán tizenkét temető is várja az utazót, aki a múltban szeretne barangolni. A legrégebbiben nyugszik Krassai Kerpely Antal kohómérnök. Síremlékének gyönyörűen kidolgozott kovácsoltvas kerítése és vaskos gránitoszlopai utalnak életművére, de a bányaváros hajdani erejére, dicsőségére is. Selmecen úgy tartották, a holtak a hegyoldalból figyelhetik, hogyan sáfárkodnak javaikkal.

  Bővebben

 • A jövőt ostromló képzelet

  Tihany – A következőkben Szalay László Pál református lelkipásztor, a konferencia egyik előadójának személyes benyomásait adjuk közre a tihanyi bencés apátságban megrendezett Közös gondolkodás a jövőnkről című konferenciáról.

  Bővebben

 • Kis esti zene szólt a kissomlyói templomban

  Kissomlyó – Nyitott kapukkal várta a kissomlyói evangélikus templom és a templomkert a komolyzene kedvelőit a hétvégén.

  Bővebben

 • 60 éve történt: Ordináció a Deák téren

  Ma hatvan éve, 1959. július 19-én a budapesti Deák téri evangélikus templomban került sor ifj. Harmati Béla, Labossa László és ifj. Zászkaliczky Pál lelkésszé avatására.

  Bővebben

 • Tíz éve énekelnek

  A Pestújhelyi–Újpalotai Evangélikus Gyülekezet kórusa június 1-én ünnepelte tízéves születésnapját. Az ünnepség nemcsak közös éneklésről, hanem múltidézésről is szólt.

  Bővebben

 • 17 fotó a hazai evangélikusság 20. századi történetéből

  A Fortepan egy 2010-ben indult közösségi, szabad felhasználású fotóarchívum, amelyen jelenleg 115.982 fotó található. Az oldal lehetőséget ad arra, hogy régi fotókon keresztül egy olyan világba csöppenjünk, amelyről csak a történelemkönyvekben tanultunk, és arra is, hogy ismerős helyszínekre, arcokra bukkanjunk a legváratlanabb pillanatban. Elsőként a legizgalmasabb evangélikus vonatkozású, 20. századi (és egy kicsit még korábbi) fotókat gyűjtöttük össze.

  Bővebben

 • Ajánló: Evangélikus műsorok a Duna Televízióban

  A Duna Televízió Evangélikus ifjúsági műsorának és az Evangélikus riportoknak a következő adásait ajánljuk.

  Bővebben

 • Benne élni a város mindennapjaiban

  Beszélgetés Tóth Melinda evangélikus lelkésszel és Csikainé Mihalik Éva református lelkésszel.

  Bővebben

 • Kert készül a templom mellé Nádasdon

  Impozáns kert épül a nádasdi evangélikus templomnál. Futónövények, virágok adnak majd árnyékot, és padokat is kihelyeznek. Az őszi becsengetésre elkészülhet a tér.

  Bővebben

 • Jézus igájában – Lelkészavatás Budahegyvidéken

  Budapest – Családias légkörben zajlott Szemerei G. Benjamin ordinációja a budahegyvidéki evangélikus templomban 2019. július 6-án. Unokaöccsét Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke indította el a lelkészi szolgálat útján.

  Bővebben

 • Magyarország vallási térképe

  Magyarországon a 2011-es népszámláláskor 5,4 millió fő vallotta magát valamely felekezethez tartozónak. A településszintű adatok alapján az ATLO019 csapata az alábbi térképeken azt mutatjuk be, hogy hol élnek a vallásos honfitársaink.

  Bővebben

 • Felvételt hirdet a Luther Otthon – Szakkollégium

  A 2019/2020-as tanévre diákok számára felvételt hirdet a Luther Otthon – Szakkollégium.

  Bővebben

 • Fejlesztik a pitvarosi evangélikus közösségi házat

  Pitvaros – Az Ambrózfalva-Csanádalberti-Pitvarosi Evangélikus Egyházközség az elnyert támogatást közösségi célú programokat megkönnyítő eszközök, így asztalok, székek, elektronikai eszközök vásárlására fordítja, melyek Pitvaroson segítik majd a hit- és közösségi élet erősítését.

  Bővebben

 • Krisztus szeretete szorongat – Lelkészavatás Harkán

  Harka – A közösség története során első alkalommal került sor ordinációs ünnepségre a harkai gyülekezetben 2019. július 5-én, amikor Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke lelkésszé avatta Sinkó-Szabó Lillát.

  Bővebben

 • Megtalálták a város maradványait, ahová Dávid menekült Saul elől

  Megtalálta és azonosította egy nemzetközi kutatócsoport a bibliai Ciklág városát, ahová Saul király elől menekült Dávid király – jelentette az izraeli média hétfőn.

  Bővebben

 • Blues a templomban

  Ózd – Rendhagyó koncertet tartottak az ózdi evangélikus templomban. Tóth Melinda szervezésében a City Blues Band örvendeztette meg a hallgatóságot, az eseményen több hazai és külföldi sláger is felcsendült. A lelkész szerint mindenkinek lehetőséget kell biztosítani a bemutatkozásra.

  Bővebben

 • Jótékonysági koncert Dunaújvárosban

  Dunaújváros – A Megmaradásunkért Kultúrcsoport jótékonysági koncertje volt a Dunaújvárosi Evangélikus templomban.

  Bővebben

 • Szarvason mindenki név szerint ismeri a csicskákat

  Százötven embert tartanak modernkori rabszolgaságban, csicskaként Szarvason. Az egész város tud róla, mindenki név szerint ismeri a csicskákat, van, aki szökni segít nekik, de a boltból például kitiltották őket, amiért ételt lopnak. Az Ótemplomi Szeretetszolgálat 20 éve próbálja kimenteni ezeket az embereket, de évente csak egy-kettő olyat sikerül, aki nem tér vissza a tartóihoz. A csicskák inkább tűrik, hogy éheztessék vagy verjék őket, mert semmiképp nem akarnak visszakerülni a hajléktalanellátásba. A szarvasi családok az egész Alföldre kiterjedő hálózatot építettek ki, vidéki nagyvárosok hajléktalanszállóiról vadásszák össze az embereket. A rendőrség tehetetlen, Szarvason még soha senkit nem ítéltek el csicskáztatásért. Helyszíni riport.

  Bővebben

Sivut

Tilaa syöte 1