1

 • Bakonycsernyei örökségek

  A bakonycsernyei evangélikus gyülekezet első anyakönyve az 1726. évtől íródott. Egyidős a gyülekezettel, valamint az első templommal. A féltve őrzött anyakönyv a felvidéki Nyitra és Trencsén megyei szlovák ajkú lakosságról tanúskodik, amely Bátorkő uraitól és a Zichy grófoktól szabad vallásgyakorlást kapott.

  Bővebben

 • A lelki megerősítés percei a Credo Rádióban

  Szombathely – A Credo Rádió Szombathelyen indított egy rovatot reggeli, déli, esti imákkal, a lelki megerősítés jegyében. A korábbi illetve a következő napok imádságait itt találják meg.

  Bővebben

 • Szeretettel ajánljuk az evangélikus tévéműsorokat!

  Budapest – A következő hétvégén ismét számos evangélikus műsort láthatunk majd a közmédiában. Virágvasárnap Bonyhádról közvetítenek istentiszteletet, de Útmutató címmel levetítik a Font Sándor, déli egyházkerületi felügyelőről készített portréfilmet is. Sőt, lesz Evangélikus ifjúsági műsor a nyíregyházi Luther Folk Banddel.

  Bővebben

 • Átmeneti otthonokban is készülnek maszkok az Ökumenikus Segélyszervezetnél

  Budapest – Különleges hétindító értekezletre került sor az Ökumenikus Segélyszervezet országos központjában. A szervezet vezető munkatársai mellett a megbeszélésen részt vett Lévai Anikó jószolgálati nagykövet is.

  Bővebben

 • Felnőtt hitmélyítő csendes hétvégét tartott az EKE

  Piliscsaba – Az Evangélikusok Közössége az Evangéliumért (EKE) 2020. március 13-15. között Piliscsabán, a Béthel Evangélikus Missziói Otthonban felnőtt hitmélyítő csendes hétvégét tartott. Rédai Péter személyes beszámolója.

  Bővebben

 • Elhunyt Pőcze Istvánné Ruborics Tímea

  Nagycenk – Szombathely – Mélyen megrendült szívvel, de a hit reménységével tudatjuk, hogy drága szerettünk Pőcze Istvánné Ruborics Tímea (1968–2020) életének 53. évében, 2020. március 21-én, visszaadta lelkét az Örökkévalónak. Utolsó földi útjára kísérjük 2020. március 31-én, kedden 14.45 órakor Szombathelyen a Jáki úti temetőben.

  Bővebben

 • János-passió a Deák téren

  Budapest – Az idei virágvasárnapi és nagyszombati János-passiót nem tudják megtartani a Lutherániával a Deák téri evangélikus templomban. Ezért most az előző évi János-passió felvételt adjuk közre honlapunkon.

  Bővebben

 • Rendkívüli helyzet – Evangélikus Élet ajánló

  Ki hitte volna, hogy az Evangélikus Élet „rendkívüli kiadása” rendkívüli veszélyhelyzetben kerül az olvasók kezébe? Márpedig ennek az ajánlónak az írásakor – igazoltan – már nyolcvanötre nőtt Magyarországon a koronavírussal fertőzöttek száma. A hatóságok valószínűsítik, hogy százezrek fognak megfertőződni az influenzaszerű tüneteket produkáló kórral, amely a szépkorúak életét ráadásul meg is rövidítheti. Persze a klasszikus influenzához hasonlóan az ifjabb generációk soraiból is szedhet halálos áldozatokat a COVID-19, és hát már rég nem vagyunk tízmillióan…

  Bővebben

 • Távolléti formában ülésezett az Országos Presbitérium

  Budapest – 2020. március 26-án megtartották az Országos Presbitérium (OP) esedékes ülését. Dr. Fabiny Tamás elnök-püspök, az Országos Presbitérium legutóbbi ülésének levezető elnöke a következőkről adott tájékoztatást.

  Bővebben

 • Pályázati felhívás intézményvezetői munkakör betöltésére

  Budapest – A Csillaghegyi Evangélikus Egyházközség fenntartó pályázatot hirdet a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház (1038 Budapest, Mező utca 12.) intézményvezetői munkakörének betöltésére. A pályázat feltételeit az alábbiakban olvashatják.

  Bővebben

 • Utómunkával a minőségi felvételekért – Technikai tanácsok videók készítéséhez 2.

  Budapest – Győri András Timótheus kollégánk az elmúlt héten már adott technikai tanácsokat azoknak a gyülekezeteknek, lelkészeknek, akik most rákényszerültek arra, hogy videót vagy hangfelvételeket készítsenek istentiszteleteikről. Az operatőr, vágó és rendező kollégánk folytatta tanácsait.

  Bővebben

 • Imanapot hirdet a Evangéliumi Világszövetség (WEA)

  Budapest – A folyamatban lévő koronavírus-járvány közepette az Evangéliumi Világszövetség (WEA) arra hívja a gyülekezeteket és a hívőket, hogy jövő vasárnap (2020. március 29.) csatlakozzanak az itt meghirdetett ima és böjt világimanaphoz.

  Bővebben

 • Nem előétel, hanem desszert! – A szexualitásról szólt a Szólj be a papnak! legutóbbi alkalma

  Kecskemét – A desszerthez, mint az étkezés megkoronázásához hasonlították a szexualitást a Szólj be a papnak! március 24-i kecskeméti alkalmának résztvevői, az ugyanis jóval több a nemi vágy puszta megélésénél, kielégítésénél. A Szentírás szerint a szexualitást Isten a házasság biztonságos keretei közé tervezte, és egymás minél teljesebb megismerésének lehetőségét adta általa az embereknek.

  Bővebben

 • Segítség a segítséghez – A MEE pályázata gyülekezeteknek

  Budapest – A rendkívüli helyzetre való tekintettel egyházunk rövid határidejű, gyors elbírálású pályázati lehetőséget kínál egyházközségek részére.

  Bővebben

 • „Pulszky Ferencz ajándoka” – Ma nyílik az Evangélikus Országos Múzeum virtuális kiállítása

  Budapest – A kor és a járványhelyzet kihívásaihoz az Evangélikus Országos Múzeum is alkalmazkodik: ugyan valóságos formában rendezte meg új időszaki kiállítását, de a megnyitó a Youtube-on fog zajlani.

  Bővebben

 • Karanténban működő átmeneti otthonokban élő családok ellátására fogad adományokat az Ökumenikus Segélyszervezet

  Budapest – Példaértékű felajánlás érkezett az Ökumenikus Segélyszervezethez a napokban. A Life- és az Ozone televízió elsőként csatlakozott ahhoz az összefogáshoz, amelyet átmeneti otthonokban élő, a járvány miatt karanténba került családok ellátására hirdetett meg a szervezet. A felajánlott 5 millió forintból a Segélyszervezet az öt általa működtetett átmeneti otthon egyikének 3 havi teljes ellátását tudja biztosítani. Ez elsősorban a napi háromszori étkezést, a védekezéshez szükséges tisztító, fertőtlenítő és személyes higiéniai termékeket jelenti, de jut belőle játékokra is.

  Bővebben

 • A szentmiséket és az istentiszteleteket az online térbe költöztették Veszprém megyében is

  Pápa – A kormány rendelkezéseivel összhangban az egyházakban is mellőzik a személyes találkozásokat, valamint átmenetileg szünetelnek az ételosztások. Az istentiszteletekbe és a szentmisékbe az interneten keresztül kapcsolódhatnak be a hívek.

  Bővebben

 • Nézd velünk a Luther-rajzfilmet a Facebookon!

  Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook oldalán 2020. március 24-től kétnaponta, este 18 órai kezdettel megosztjuk a Luther-rajzfilm egy-egy részét.

  Bővebben

 • Vágyódás Isten igéje után – Lelki közösség a képernyő előtt

  Budapest – 2020. március 22-én (vasárnap) 11 órától evangélikus istentiszteletet közvetített a Magyar Televízió Duna csatornája a budafoki evangélikus templomból.

  Bővebben

 • „Köszönöm, hogy oly sok áldozatot hoztak eddig is” – Levél az evangélikus diakóniai intézmények munkatársainak

  Budapest – Kondor Péter diakóniáért felelős püspök, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke levélben köszönte meg a diakóniában dolgozóknak a mai nehéz körülmények között mutatott helytállásukat. Üzenetében higgadtságra és a megszokott magas színvonalú szakmai munkára buzdít és támogatásáról biztosítja a diakóniai munkatársakat. Levelét az alábbiakban változtatás nélkül közöljük.

  Bővebben

 • Az első hét tapasztalatai – Körkapcsolás a nevelési-oktatási intézmények vezetőivel

  Budapest – A 2020. március 16-tól a járványügyi rendelet miatt életbe lépett tantermen kívüli digitális munkarend bevezetéséről az intézményvezetőktől folyamatosan kértük és kaptuk a tájékoztatást, elsősorban e-mailben, telefonon – tájékoztatott Varga Márta, a nevelési és oktatási osztály vezetője a videó beszélgetések szervezésének szükségességéről.

  Bővebben

 • BESZ: Dr. Reuss András tartott előadást az úrvacsoráról

  Budapest – Dr. Reuss András Úrvacsora egység vagy egyenetlenség? címmel tartott előadást 2020. március 9-én a Budavári Evangélikus Szabadegyetemen.

  Bővebben

 • Evangélikus igehirdetések lesznek a Magyar Televízióban a járvány idején

  Budapest – Szombathely – Bár hagyományos istentisztelet jelenleg nincsen gyülekezeteinkben, a Magyar Televízió számára készültek áhítat felvételek a szombathelyi templomban, evangélikus lelkészek közreműködésével. A MTVA felajánlotta a történelmi egyházaknak, hogy hetente rendszeresen közvetítenek előre rögzített áhítatokat.

  Bővebben

 • Újabb pályázatok jelentek meg a Magyar Falu Programban

  Budapest – Újabb két pályázatot hirdetett meg a kormány a Magyar Falu Program keretében, a pályázatok az egyházi, illetve önkormányzati tulajdonú közösségi tér ki-/átalakítására és foglalkoztatás támogatására adnak lehetőséget 10 milliárd forint keretösszegben. A két pályázat e célok támogatásával ad lehetőséget a falvak közösségeinek megerősödésére, illetve a nemzeti és helyi identitástudat megszilárdítására – tájékoztatta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn az MTI-t.

  Bővebben

 • Elindul a 1357-es adományvonal és a Segitunkegymasnak.hu

  Budapest – Elindul a 1357-es adományvonal és a Segitunkegymasnak.hu weboldal, előbbin pénzt, utóbbin többek között önkéntes munkát, eszközt lehet felajánlani – jelentette be Révész Máriusz, az önkéntességet és adományozást koordináló akciócsoport vezetője szombati, budapesti sajtótájékoztatóján.

  Bővebben

 • Közlemény: Továbbra is ajánljuk a Luther Kiadó kiadványait

  Budapest – A koronavírus-járvány miatt kialakult kényszerű helyzetben a Luther Kiadónak számos kényszerű lépést kellett megtennie. Az alábbiakban a kiadó közleményét olvashatják.

  Bővebben

 • Legyen jó minőségű a hangod! – Néhány tanács egyházi hang-, és videófelvételek készítéséhez

  Budapest – Győri András Timótheus kollégánkat arra kértük, adjon technikai tanácsokat azoknak a gyülekezeteknek, lelkészeknek, akik most kényszerültek rá arra, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben, megtegyék az első lépéseket a digitális sztrádán. Az operatőr, vágó és rendező kollégánk figyelembe véve a technikai lehetőségeket, többféle megoldást is leírt.

  Bővebben

 • Színházi élmény otthon, a koronavírus idején

  A színházak ugyan bezártak egy időre, de így sem kell színházi élmény nélkül maradnunk. Tíz, számítógépről is elérhető előadást gyűjtöttünk össze, melyet a kényszerű otthonlét idejére ajánlunk családoknak, egyedülállóknak, időseknek és fiataloknak, vagy az egész napos munka és tanulás utáni kikapcsolódásra vágyóknak. Reméljük, mindenki talál egy kedvére való előadást ebben a színes összeállításban.

  Bővebben

 • Evangélikusok online – Folyamatosan frissül!

  Budapest – Arra kértük az evangélikus lelkészeket, jelezzék szerkesztőségünknek, ha gyülekezetükben online istentisztelet közvetítések vannak, illetve, ha az igehirdetések valamilyen formában később megtalálhatóak az interneten. Íme a lista. További információk esetén folyamatosan bővítjük gyűjteményünket. A szerkesztoseg@lutheran.hu email címre várjuk az információkat.

  Bővebben

 • „Hittanórák távoktatásban” – Továbbképzés az EHE szervezésében

  Budapest – Egy héttel a rendkívüli helyzet meghirdetése után le is zajlott az első távoktatási képzés, több mint harminc evangélikus hitoktató és lelkész részvételével.

  Bővebben

Sivut

Tilaa syöte 1