1

 • Új kenyér ünnepe volt az Élimben

  Nyíregyháza – Második alkalommal rendezték meg augusztus 20-hoz kapcsolódóan az új kenyér ünnepét az Élim Evangélikus Szeretetotthonban. Az egész napot e téma köré építettük, így a délelőtt folyamán az EFOP 1.3.7-17-2017-00008 azonosítószámú pályázat keretében teaházat tartottunk, melyen Balázsné István Edit nemcsak az elmaradhatatlan zsíros kenyérrel, hanem egy előadással és egy magyar népmesével is megvendégelte a megjelenteket.

  Bővebben

 • Orgona határok nélkül 2019

  Sopron – Rust – Mörbisch – Balf – Idén immáron 9. alkalommal rendezték meg az Orgona határok nélkül elnevezésű, osztrák-magyar zenei fesztivált. A Rust, Mörbisch (Fertőmeggyes), Balf és Sopron templomaiban zajló programokon a határrégió legkiválóbb művészei és vendégművészek szólaltatják meg az orgonákat.

  Bővebben

 • Támogatást kér a csurgói evangélikus gyülekezet

  Csurgó – „2019. február 27-én a Csurgói Evangélikus Egyházközség gyülekezeti termét elöntötte a szennyvíz, rajtunk kívül álló okok miatt. A felelősséget nem vállalja senki, és a biztosító sem fizeti a kárt! Komoly megpróbáltatás ez fizikailag és anyagilag is gyülekezetünknek” – írták a Facebookon.

  Bővebben

 • További kitüntetéseket adtak át

  Budapest – Magyarország, a magyar gazdaság versenyképességében rejlik az ország hosszú távú sikerének kulcsa, éppen ezért az alkotó, értékteremtő ember a magyar nemzet legnagyobb értéke – hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter csütörtökön Budapesten, mielőtt állami kitüntetéseket adott át az államalapítás, augusztus 20-a alkalmából. Az evangélikus Ferenczi Ilona Szabolcsi Bence-díjas éa Károli Gáspár-díjas zenetörténész, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja Zenetudományi Intézetének nyugalmazott tudományos főmunkatársa a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült.

  Bővebben

 • Megkezdte a rászoruló családokat segítő tanszercsomagok összeállítását az Ökumenikus Segélyszervezet

  Budapest – Az Ökumenikus Segélyszervezet Iskolakezdés együtt! elnevezésű segélyakciójának második hetében megkezdődött az első adománycsomagok összeállítása. A segélyszervezet idén is gyermekenként 10 ezer forint értékű, minőségi tanszerekből összeállított, személyre szabott csomagokkal szeretné támogatni a nehéz sorsú iskolásokat. Az 1000 gyermek beiskolázásának támogatására meghirdetett pénzadománygyűjtést a 1353-as adományvonalon, hívásonként 250 forinttal lehet támogatni.

  Bővebben

 • Fejér Sándor szolgálatáért adtak hálát Mezőberényben

  Mezőberény – A nemzeti ünnep hosszú hétvégéjének első napján búcsúzott a Mezőberény II. Kerületi Evangélikus Egyházközség Fejér Sándor Istvántól 27 év parókus lelkészi szolgálat után.

  Bővebben

 • Csendesnapot tartottak a Filadelfia Evangélikus Egyházközségben

  Görögszállás – Nyírtelek – A Filadelfia Evangélikus Egyházközségben idén is megrendezték a szokásos augusztus huszadikai csendesnapot. A nap központi témája: Korunk kihívásai, és kísértései a hívő ember életében volt.

  Bővebben

 • Folytatódott Woodstock jegyében a Klub-Fesztivál Balassagyarmaton

  Balassagyarmat – Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, éppen ötven évvel ezelőtt, 1969. augusztus 15–18. között rendezték meg a legendás Woodstocki Fesztivált, amelyről a Balassagyarmati Evangélikus Egyházközség gyülekezeti termében is megemlékeztek augusztus 14-től 19-ig. A további koncertekről és fellépésekről szól cikkünk.

  Bővebben

 • Egy új Bajcsy-Zsilinszkyről szóló könyv kapcsán

  Az Osiris Kiadó igazgató-főszerkesztője, Gyurgyák János történész 2012-ben közreadott Magyar fajvédők című munkájában olvashatjuk: „Bár 1945 után többen foglalkoztak Bajcsy-Zsilinszky életművével, tudományos céllal készült, kiadott bibliográfiával nem rendelkezünk… Bajcsy-Zsilinszky műveinek publikálása és bemutatása helyett inkább értelmezések – de leginkább hamisítások és legendák születtek hihetetlen mennyiségben, s csak az utóbbi egy-két évtizedben születtek reális képet felvázoló publikációk...”

  Bővebben

 • Indián úrvacsorája

  Szeretjük a konferenciákat. Már az előkészületek is örömet adnak: megtalálni, elkérni az Úrtól a fő témát, az ahhoz illeszkedő igéket; felkérni az előadókat, bizonyságtevőket. Fontos az éneklés, a zene. Jó elővenni a régi és az új énekeket. „Aki énekel, kétszeresen imádkozik” (Augustinus). Már a Lélek általi éneklés alatt megszólíthat minket Isten. Egyházunk nagy kincsei a konferenciáknak helyet adó intézmények szerte az országban: hegyvidéken (Piliscsaba, Mátra), tóparton (Balaton). Több egyházmegyének és gyülekezetnek van a találkozáshoz saját helyszíne az ország különböző pontjain.

  Bővebben

 • Bilum az oltáron – A külmissziói egyesület nyári konferenciája

  Piliscsaba – Pápua Új-Guinea országára, az ott élők örömeire és nehézségeire terelődött idén a figyelem az Evangélikus Külmissziói Egyesület által szervezett nyári konferencián. E régió kiválasztásában szerepet játszott, hogy az egyesület ismét pályázatot hirdetett evangélikus iskolások körében, amelynek jutalma lett a július 4–7. között megtartott piliscsabai alkalmon való részvétel.

  Bővebben

 • Ökumenikus istentiszteletet tartottak az ünnep előestéjén

  Budapest – Ökumenikus istentiszteletet tartottak az államalapítás ünnepének előestéjén, 2019. augusztus 19-én, hétfőn Budapesten a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) szervezésében.

  Bővebben

 • Magyarok kenyere – Hálaadás az új kenyérért Igalban

  Kaposvár – Igal – A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programot minden eddiginél szélesebb körben, a Kárpát-medence teljes magyar gazdatársadalmát bevonva szervezte meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz: Igal adott otthont szombaton a somogyi búzaösszeöntésnek. Az ünnepségen megszegték az új kenyeret is, valamint gyülekezetünk lelkészei is hálát adtak az gondviselő Isten szeretetéért.

  Bővebben

 • Páneurópai Piknik 30

  Sopron – 2019. augusztus 19-én ökumenikus istentiszteletet tartottak a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulója alkalmából a soproni evangélikus templomban Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár részvételével. Az ökumenikus istentiszteleten együtt szolgált Erdő Péter bíboros, pírmás, Kondor Péter evangélikus püspök, Balog Zoltán református lelkész és Tóth Károly igazgató-lelkész.

  Bővebben

 • Állami kitüntetéseket adtak át az államalapítás ünnepe alkalmából

  Budapest – Az államalapítás ünnepe, augusztus 20-a alkalmából állami kitüntetéseket adott át augusztus 16-án Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Budapesten, a Pesti Vigadóban, valamint Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Várkert Bazárban. Augusztus 19-én Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából tartott díjátadót, az Országházban.

  Bővebben

 • Közös istentiszteleteket tartottak az evangélikusok és a reformátusok Komáromban

  Komárom – 2019 nyarának vasárnapjain – a komáromi református templom belső felújítása okán – a református gyülekezet tagjai az evangélikus imaházba jártak istentiszteletre. A 10 órakor kezdődő alkalmakon a két felekezet tagjai együtt ünnepeltek. Az igehirdetések felváltva hangzottak a gyülekezetekben szolgáló lelkipásztoroktól. A hónapok első vasárnapjain úrvacsorai közösségben lehettünk együtt. Képeink az augusztus első vasárnapi istentiszteleten készültek, amikor református keresztelőre is sor került.

  Bővebben

 • Az idősek mentális gondozásában a nyugdíjasok is aktívak

  A szombathelyi evangélikus gyülekezet tagjai közt is vannak olyan idősek, akik szívesen segítenek társaiknak önkéntesként. Ambrus Tivadarné Ildi néni 19 éve önkénteskedik a gyülekezetben. A legfrissebb KSH adatok szerint jelenleg 1,89 millió 65 és 433 ezer 80 év feletti ember él Magyarországon. A szervezett szociális ellátáson kívül fontos lenne a mentális támogatás, mert sok a magányos ember.

  Bővebben

 • A Páneurópai Piknik 30. évfordulóját ünneplik Sopronban

  Sopron – Koncertekkel, megemlékezéssel és kerekasztal-beszélgetésekkel ünneplik Sopronban a Páneurópai Piknik 30. évfordulóját és az államalapítás ünnepét augusztus 17. és 20. között. Augusztus 19-én 10 órakor a soproni evangélikus templomban Erdő Péter bíboros, Kondor Péter püspök, Balog Zoltán lelkész és Tóth Károly igazgató-lelkész zárt körű ökumenikus istentiszteletet tartanak, amelyen részt vesz és beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár is.

  Bővebben

 • Ajánló: Evangélikus műsorok a televízióban

  Az evangélikus ifjúsági műsor következő adásán túl a Páneurópai Piknik 30. évfordulóján a soproni evangélikus templomba megrendezésre kerülő ökumenikus istentisztelet adását ajánljuk.

  Bővebben

 • Valahol Európában – Koszorúzás a fertőrákosi barlangszínháznál

  „Ez olyan szép példázata az emberségnek, az összetartozásnak, a kitartásnak, az egymásra való odafigyelésnek, ami szerintem jelentősen hiányzik a világunkból és legalább egy komoly figyelmeztetés, hogy egymásra vagyunk utalva" – vallja a Sztehlo Gábor evangélikus lelkész munkásságáról készült Valahol Európában musical kapcsán Halasi Imre.

  Bővebben

 • A tudomány és a hit két kibékíthetetlen ellentét?

  Az M5 csatorna négyhetente sugározza a Püspökkenyér című műsort, amelyben Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök műsorvezetőként beszélget Kocsis Fülöp hajdúdorogi görögkatolikus érsek-metropolitával és Steinbach József dunántúli református püspökkel. A műsorban általában egy világi és egy egyházi témát járnak körül. A 2019. augusztus 4-i adásban a lelkészszentelésekről, az ötvenéves évfordulóját ünneplő holdraszállásról, valamint a tudomány és a hit kapcsolatáról beszélgetett a három egyházi vezető.

  Bővebben

 • „Erős vár a mi Istenünk!” – Lelki útravaló

  Hallhatóan evangélikus – Stifner-Kőháti Dorottyával és Hajdú Tiborral! Izgalmas témák, evangélikus tartalom a Kossuth Rádió evangélikus félórájában.

  Bővebben

 • Woodstockra hangolódva – Klub-Fesztivál Balassagyarmaton

  Balassagyarmat – Éppen ötven évvel ezelőtt, 1969. augusztus 15–18. között rendezték meg a legendás Woodstock Fesztivált, amely nemcsak a rockzene, hanem a közösségi kultúra történetének is máig páratlan jelentőségű eseménye. Tudjuk, ugye: szeretet, béke, öröm, szabadság... mintha csak Pál apostol galatákhoz írott levelét, vagy a hegyi beszédet idéznénk. Méltó hát megemlékezni róla. És ugyan mi mással lehetne ünnepelni, mint koncertekkel? A Balassagyarmati Evangélikus Egyházközség gyülekezeti termében augusztus 14-től 19-ig minden este fellép legalább egy, de néha kettő, sőt három előadó is. Az utolsó, hétfői napra pedig a koncert mellett egy stand up előadást is szerveztek, amelyen Kövesdi Miklós Gábor humorista, író, műfordító gondolkodtatja és szórakoztatja az érdeklődőket.

  Bővebben

 • Egyházi épületek energetikai korszerűsítésére lehet pályázni októbertől

  Tihany – Egyházi épületek energetikai fejlesztésére lehet pályázni októbertől, a keretösszeg 10 milliárd forint - jelentette be szerdai, tihanyi sajtótájékoztatóján az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára.

  Bővebben

 • Halvax Julianna lett az év Szupertanára

  Sopron – A soproni Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola tanítója lett a Dívány.hu és a Lidl üzletlánc által meghirdet pályázaton az év szupertanára. „Számomra a legfontosabb, hogy gondolkodásra, együttműködésre ösztönözzem a gyerekeket – mondja Halvax Julianna. Kreativitás, együttműködés és érzelmi intelligencia – nála ezek a kulcsszavak.

  Bővebben

 • Rászoruló iskolások javára indít országos akciót az Ökumenikus Segélyszervezet

  Töltsük meg együtt 1000 rászoruló gyerek iskolatáskáját! Iskolakezdés együtt! címmel hirdet országos pénzadománygyűjtést az Ökumenikus Segélyszervezet 1000 gyermek beiskolázásának támogatására. A Segélyszervezet idén is gyermekenként 10 ezer forint értékű, személyre szabott, minőségi tanszercsomagokkal szeretné támogatni a nehéz sorsú iskolásokat. Célkitűzés, hogy a segítség már az első becsöngetés előtt célba érhessen. Az összefogáshoz bárhonnan lehet csatlakozni a 1353-as adományvonalon, melyre minden hívás és SMS indításával 250 forintot lehet adományozni.

  Bővebben

 • Agrár- és vadgazda mérnök előadása a vadászatról Pápán

  Pápa – A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör augusztus eleji összejövetelén Borbély László agrármérnök tartott előadást külföldi vadászati kalandjairól Svédországtól Spanyolországig, azaz mégis szóba jöhet Skandinávia címmel múlt hétfőn az evangélikus látogatóközpontban.

  Bővebben

 • Itt megnézheti az Evangélikus magazin adását

  A Duna Televízió Evangélikus magazin aktuális számában két evangélikus tábort ismerhetnek meg a nézők.

  Bővebben

 • „Jó nekünk itt lennünk” – Megújult a gércei templom

  Gérce – Kívül-belül megújult templomáért adott hálát 2019. augusztus 10-én, szombaton a gércei gyülekezet.

  Bővebben

 • Vámbéry Ármin nyomában jártak Üzbegisztánban

  Különleges úton vett részt nemrég egy négyfős, részben Tolna megyeiekből álló csapat. Üzbegisztánt járták be, mégpedig Vámbéry Árminnak emléket állítva, az ő nyomdokain haladva. A Selyemút állomásait érintő túráról Gruber László, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium pedagógusa, az expedíció vezetője számolt be nekünk.

  Bővebben

Oldalak

Feliratkozás 1 csatornájára