1

 • „Az Ablakok csodája” – Kiállításmegnyitó Fóton

  Fót – Dr. Cserhátiné Szabó Izabella evangélikus lelkész köszöntő szavait követően tekinthették meg 2019. szeptember 15-én a szép számban megjelent érdeklődők az „Ablakok csodája” című tematikus kiállítást Fóton.

  Bővebben

 • Hálát adtak a 26 éves Emmaus Evangélikus Szeretetotthonért és a 15 éve felszentelt templomért

  Nyíregyháza – Áldjad, én lelkem, a dicsőség örök királyát! Őnéki mennyei karokkal együtt zengj hálát! – a 2019. szeptember 14-én, szombaton 10 órától tartott ünnepség elején ezzel az énekkel köszönte meg a gyülekezet Urunk gondviselését, amellyel segített létrehozni, és az eltelt 26 évben működtetni a nyíregyházi Emmaus Evangélikus Szeretetotthont.

  Bővebben

 • Tanévnyitó istentiszteletet tartottak Kiskunhalason

  Kiskunhalas – 2019. szeptember 8-án tanévnyitó istentisztelet volt a kiskunhalasi evangélikus gyülekezetben. A szervezés folyamán felmerült a kérdés, hogy ki fog eljönni egy második tanévnyitóra. A kiskunhalasi gyülekezethez tartozó evangélikus diákok többsége (kétharmada) ugyanis református, illetve katolikus általános és középiskolában tanul. Az egyházi iskolák templomaiban pedig már megvolt a tanévnyitó.

  Bővebben

 • Szolgálati kerékpárokat állítottak forgalomba Szarvason

  Szarvas – Mobilitás hét első napján 11 új kerékpárt adtak át a Szarvas-Ótemplomi Szeretetszolgálat munkatársainak. Az Ótemplomi Szeretetszolgálat 226 munkatársa ötven szolgálati kerékpárt használnak naponta. Emellett 12 szolgálati gépjármű segíti a tanyán élők, az idősek, fogyatékosok és hajléktalanok életét. Ezek az autók évente 15700 liter üzemanyagot használnak el és közel 200 000 kilométert tesznek meg.

  Bővebben

 • Bemutatták az újonnan revideált Károli-Biblia legújabb kiadását

  Budapest – 2019. szeptember 11-én a Budahegyvidéki Evangélikus Egyházközség templomában mutatták be az újonnan revideált Károli-Biblia legújabb kiadását, és adtak hálát a megtett útért és Isten Igéjéért.

  Bővebben

 • „Krisztus szabadságra szabadított meg minket.” (Gal 5,1) – Képriport Győrből

  Győr – 2019. szeptember 14-én családi napot tartottak a Győri Evangélikus Egyházközség szervezésében. A nyitó áhítaton cserkészeket avattak, majd Ittzés Szilvia tanárnő tartott előadást „Anya vagyok – fogságban és szabadon” címmel. Ezután állatbemutató következett, majd a délután folyamán Franko Mátyás lelkész és dr. Nagy Erzsébet orvos, pszichoterapeuta tartottak előadást „Szabadság – vagy amit akartok!” címmel. Ezután a Fajusz családi zenekar zenélt, és moldvai táncház volt a Cifra Műhellyel. A nap úti áldással ért véget. – KÉPRIPORTOT adunk közre.

  Bővebben

 • A méltóságos asztalosról írt könyvet az orosházi helytörténész

  Orosháza – Thék Endre halálának a 100. évfordulóján tiszteleg a város híres szülöttének emléke előtt. Nemrégiben emléktábla került a róla elnevezett utcában az evangélikus gyülekezeti ház falára. Verasztó Antal helytörténész pedig a 2008-ban kiadott Thék-monográfia második, bővített és javított kiadását készítette el.

  Bővebben

 • Ismét ösztöndíjat hirdet fiatal egyháztörténészek számára a MANK

  Budapest – Október elsejéig várják a pályázatokat a Szegedi Kis István kutatói ösztöndíjra, amelynek célja a magyar kultúrtörténet és egyháztörténet korai protestáns egyház-, irodalom-, liturgia- és társadalomtörténeti, valamint egyházművészeti kutatásának támogatása.

  Bővebben

 • 1% – Történelmi csúcson áll az evangélikus felajánlók száma

  Budapest – A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2019. szeptember 16-án nyilvánosságra hozta honlapján a 2018. adóévi (2019. rendelkező évi) SZJA 1%-os rendelkező nyilatkozatokban a kedvezményezettek javára érvényesen felajánlott adóegyszázalékokat. Eszerint a Magyarországi Evangélikus Egyház számára 2019. május 20-ig 392 160 607 forintot ajánlott fel mintegy 72 133 fő. Eddig ennyien még sosem rendelkeztek egyházunk felé adójuk egyszázalékáról, hiszen 2018-ban egyházunknak 308 804 940 forintot ajánlott fel 60 036 adózó. A többi egyház számára illetve az egyházakhoz köthető civil szervezetek számára felajánlott összegek is nőttek.

  Bővebben

 • Most először találkoztak evangélikus és görögkatolikus teológusok

  Budapest – Különleges találkozó zajlott 2019. szeptember 12-én Budapesten. A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola kispapjai és hittantanárai látogattak el az Evangélikus Országos Múzeumba illetve az Evangélikus Hittudományi Egyetemre, hogy megismerkedjenek egyházunkkal, valamint lelkészképzésünkkel.

  Bővebben

 • „Közös asztal-istentisztelet” volt Fancsalon

  Fancsal – Szeptember közepén „Közös asztal-istentiszteletre” jöttek össze a Fancsal-Hernádvécsei Evangélikus Egyházközség tagjai. Közel 70 gyülekezeti tag hallotta meg a hívást és ebből 17 gyermek volt jelen az alkalmon.

  Bővebben

 • Az egresiek öröme

  Vácegres – Hosszú volt a csend a templom falai között. Néha megzavarta ezt a természetellenes nyugalmat a betonkeverő, a kalapács és a fúró zaja, de a templom üres volt: padok és oltártér nélkül, szószék nélkül állt. Miután a nagy munka lezárult, újra megtelhetett a vácegresi evangélikusok szeretett temploma a szokásos berendezési tárgyakkal, no és persze magával a gyülekezettel: lélekkel és élettel. Sokak szerint soha nem volt ilyen szép templomszentelési emlékünnepünk, mint most.

  Bővebben

 • Csanádalberti 175 éves

  Csanádalberti – A település alapításának 175. évfordulójára emlékeztek szombaton Csanádalbertin, a jubileumi falunapon. Az evangélikus templomban ökumenikus istentiszteletet tartottak.

  Bővebben

 • 150 éve önálló a Székesfehérvári Evangélikus Egyházközség

  Székesfehérvár – A Székesfehérvári Evangélikus Egyházközség történetében elérkezett az az idő, amikor 150 éves önállóságra tekinthet vissza. Ennek alkalmából ünnepi programokat szerveztek 2019. szeptember 13–15. között. A háromnapos eseménysorozat pénteken kiállítással és köszöntővel kezdődött.

  Bővebben

 • Templomszentelési évforduló volt a dunakeszi gyülekezetben

  Dunakeszi – 2019. szeptember 8-án hálaadó istentiszteleten ünnepelte a dunakeszi evangélikus gyülekezet temploma felszentelésének nyolcvanadik évfordulóját.

  Bővebben

 • Debreceni csoda alig három emberöltő alatt

  Debrecen – Hálaadó istentisztelet keretében adtak hálát a debreceni evangélikusok templomuk és gyülekezetük 130 éves fennállásáért. Az istentiszteleten Fabiny Tamás elnök-püspök hirdette Isten igéjét.

  Bővebben

 • Keresztény roma szakkollégiumok hallgatói találkoztak Szolnokon

  Szolnok – A hagyományokhoz híven immár kilencedik alkalommal gyűltek össze az ország felekezeti fenntartású roma szakkollégiumainak hallgatói.

  Bővebben

 • Megtartották a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) XII. kongresszusát

  Budapest – A magyarok erőfeszítésének és a kormány politikai teljesítményének köszönhetően vannak arra utaló jelek, hogy a világórát Európában egyre többen a magyar időhöz igazítják vagy fogják igazítani – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke 2019. szeptember 14-én a Parlamentben, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) XII. kongresszusán. Egyházunk részéről Fabiny Tamás elnök-püspök szólalt fel a rendezvényen.

  Bővebben

 • A művészet megérint – Megnyitották a XIII. Ars Sacra Fesztivált

  Budapest – Szeptember 13-án, pénteken délután tartották a XIII. Ars Sacra Fesztivál nyitó ünnepségét Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban dísztermében.

  Bővebben

 • Szeptemberben megjelenik A 17–18. századi barokk zene Sopronból című kottakiadvány

  Sopron – Idén ősszel jelenik meg A 17–18. századi barokk zene Sopronból című kottakiadvány. A kötet Leidemann Sylvia, argentin-magyar származású zenetörténész hat évig tartó akkurátus kutatómunkájának eredménye. Leidemann Sylvia a Soproni Evangélikus Levéltár dél-amerikai barokk dallamait kutatva, ez idáig kiadatlan zenei anyagra bukkant.

  Bővebben

 • Megtartották évadnyitó találkozójukat a nagykanizsai papok és lelkészek

  Nagykanizsa – Megtartották évadnyitó találkozójukat a nagykanizsai papok és lelkészek, akik ebben a körben havonta találkoznak, immár hatodik éve.

  Bővebben

 • Ismét lesz októberben 72 óra kompromisszum nélkül

  Budapest – 2019. október 10-13. között 12. alkalommal rendezik meg a 72 óra kompromisszum nélkül országos önkéntes ifjúsági akciót, melynek egyik fő szervezője a Magyarországi Evangélikus Egyház. Az akció a magyarországi és a határon túli magyar fiatalokat egyaránt hívja, hogy együtt tegyenek másokért, környezetükért, segítsenek ott, ahol szükség van rájuk!

  Bővebben

 • Elhunyt Marschalkó Gyula evangélikus lelkész

  Budapest – 2019. szeptember 13-án reggel, életének 98. évében elhunyt Marschalkó Gyula evangélikus lelkész.

  Bővebben

 • A kitartás eredménye az önmagunk feletti győzelem

  Budapest – Az Evangélikus Középiskolai Kollégium csapata, a „Koli-team” nevű futócsapat 11. helyezést ért el a 34. Budapest Wizz Air félmaraton futóversenyen. Ez önmagában is szép eredmény. Ez az eredmény azonban nem is akármilyen, mert ezt egy evangélikus két tagú futócsapat tudhatja magáénak!

  Bővebben

 • NAV: Az egyházaknak 4,8 milliárd forintot ajánlottak fel

  Budapest – A Nemzeti tehetség programnak tavaly csaknem 1,5 milliárd forintot, míg az egyházaknak 4,8 milliárd forintot ajánlottak fel az szja 1+1 százalékáról rendelkezők tavaly – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-vel.

  Bővebben

 • Pályázati felhívás tanulmányi illetve szociális ösztöndíjakra

  A Magyarországi Evangélikus Egyház országos presbitériuma a 6/2018. (IX.20.) szabályrendeletével egyházi ösztöndíjak kiírásáról rendelkezett az alábbiak szerint.

  Bővebben

 • „Itt minden várost egy ikeás bútorról neveztek el?”

  Vårdnäs – Budapest – Ez és ehhez hasonló viccek is színesítették azt az ötnapos találkozót, melyre a Linköping-i és a Déli Evangélikus Egyházkerület lelkészei voltak hivatalosak a svédországi Vårdnäs-ben. A jó hangulatú, baráti beszélgetések mellett tartalmas teológiai előadásokra, azok csoportos feldolgozására is sor került az eszkhatalógia témakörében, valamint istentiszteleteken élték meg az Úrral és az egymással való közösséget régi és új barátok.

  Bővebben

 • Sikerrel zárult a 8. Iskolakezdés együtt! segélyakció

  Budapest – Nyolcadszorra hirdette meg Iskolakezdés együtt! országos pénzadománygyűjtését az Ökumenikus Segélyszervezet. Az 1000 gyermek beiskolázásának támogatását célul kitűző segélyakció idén is egyenként 10 ezer forint értékű, személyre szabott, minőségi tanszercsomagokkal kívánta segíteni a nehéz sorsú iskolásokat. Idén is fontos cél volt, hogy az adományok még az első becsöngetés előtt célba érjenek.

  Bővebben

 • Gölles Martin karnagy és zeneszerző egyházi kórusművet írt

  Nagykanizsa – A tehetséges karnagy-zeneszerző, Gölles Martin, aki egyben a szepetneki evangélikus gyülekezetben kántori szolgálatot is ellát, Messe de la Joie című egyházi kórusművének három ősbemutatóját két francia városban tartották.

  Bővebben

 • Elhunyt Zügn Tamás lelkész

  Kőszeg – Zügn Tamás lelkész 2019. szeptember 10-én délben elhunyt kőszegi otthonában – adta tudtul Baranyay Csaba kőszegi lelkész.

  Bővebben

Stránky

Subscribe to 1