1

 • Tervezhetik a templomfelújítást Sopronban

  Hetvenmillió forintos támogatást nyújt a magyar kormány a soproni evangélikus templom teljes körű felújításának előkészítésére – jelentette be Soltész Miklós május 5-én a helyszínen.

  Bővebben

 • Fokozatos nyitás és várva várt találkozások a segélyszervezet intézményeiben

  Megfeszített munkával és kitartással, sikerült megvalósítania az Ökumenikus Segélyszervezet országos intézményhálózatában dolgozó munkatársainak a tavaly tavasszal kitűzött célt: A járványhelyzetben sem engedni el a rászorulók kezét!

  Bővebben

 • Kórusélet és pandémia – Rákospalotán főként lelkileg szenvedik meg a próbák hiányát

  Az evangélikus egyház legtöbb gyülekezetében Cantate vasárnapján újra kinyíltak a templomok kapui. Ha az arcmaszkok miatt halkabban is, de újra zengtek koráljaink. A hagyományos kórustalálkozókat azonban egyelőre továbbra sem lehetett megtartani. Az énekkarok, amelyek máskor hosszú hetekig készülnek ezekre az alkalmakra, többségében még a pandémia közösségi életet lebénító hatása alatt állnak. Mennyire sínylették meg a világjárvánnyal összefüggő korlátozó intézkedéseket a gyülekezeti kórusok? Milyen alternatív megoldásokkal tudták tartani a kapcsolatot a karnagyok a tagokkal? És hogyan, milyen reménységgel készülnek ők a nyitásra? Sorozatunkban eltérő létszámú, zenei előképzettség tekintetében is más-más adottságokkal bíró, az ország különböző pontjain működő kórusok vezetőit szólaltatjuk meg. Sorozatunk 3. részében Csernyik Balázs számol be a rákospalotai gyülekezet énekkarának elmúlt bő egy évéről.

  Bővebben

 • Evangélikus Csodavár Pápán

  A Pápai Városi Óvodák Vajda Péter Lakótelepi Tagóvodája szeptembertől a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola tagintézményeként működik tovább. Az új intézmény nevét kedd délelőtt sajtótájékoztatón jelentették be az evangélikus egyházközség és az intézmény képviselői.

  Bővebben

 • Családias megemlékezés Andorka Rudolfról a nevét viselő intézményben

  Évek óta Androka Rudolf Széchenyi-díjas professzor, egykori zsinati elnök nevét viseli a balatonszárszói konferenciaközpont. Az üdülőben eddig nem utalt semmi arra, hogy ki is az intézmény névadója, ezért születése 90. évfordulóján – részben a számára oly kedves balatoni környezetben – őt ábrázoló nagyméretű fotókat helyeztek el az épület belső falán.

  Bővebben

 • Kórusélet és pandémia – Az online próbákból kimaradókra is gondol a Magdala karnagya

  Az evangélikus egyház legtöbb gyülekezetében Cantate vasárnapján újra kinyíltak a templomok kapui. Ha az arcmaszkok miatt halkabban is, de újra zengtek koráljaink. A hagyományos kórustalálkozókat azonban egyelőre továbbra sem lehetett megtartani. Az énekkarok, amelyek máskor hosszú hetekig készülnek ezekre az alkalmakra, többségében még a pandémia közösségi életet lebénító hatása alatt állnak. Mennyire sínylették meg a világjárvánnyal összefüggő korlátozó intézkedéseket a gyülekezeti kórusok? Milyen alternatív megoldásokkal tudták tartani a kapcsolatot a karnagyok a tagokkal? És hogyan, milyen reménységgel készülnek ők a nyitásra? Sorozatunkban eltérő létszámú, zenei előképzettség tekintetében is más-más adottságokkal bíró, az ország különböző pontjain működő kórusok vezetőit szólaltatjuk meg. Sorozatunk 2. részében Simon Barbara számol be a maglódi Magdala ökumenikus kórus elmúlt bő egy évéről.

  Bővebben

 • Hang, kép, film – az evangélikus kórusmozgalom szolgálatában

  Cantate vasárnapra állt össze az az internetes felület, amely helyettesíteni hívatott az elmaradt kórustalálkozót. Érdemes „rákeresni” az oldalra, mert sokrétű és értékes zenei anyagban válogathatunk. A csatorna még nyitott, gyarapítható – lám, az online találkozó apró előnye az, hogy a határidők kevésbé szigorúak.Az alábbiakban az eddigi felvételek értékeit foglalja össze Bence Gábor egyházzenész, a Kántorképző Intézet vezetője.

  Bővebben

 • Győrben tanácskozott a nyugati egyházkerület közgyűlése

  Az elnökség és a kerületi tisztségviselők jelentéseinek meghallgatása mellett választási üggyel és támogatási kérelmekkel foglalkozott a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület közgyűlése április 30-án, a győri Öregtemplomban személyes részvétellel tartott ülésén.

  Bővebben

 • Mindennapi felelősség a teremtettség iránt

  A témához illő környezetben, a teremtett világhoz közelebb lépve, személyes jelenléttel tarthatták meg egyházunk Lelkészakadémiájának kurzusát április 25–28. között Révfülöpön, az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban. „A szombat van az emberért” – Teremtésvédelmi alapok című képzésről az egyik résztvevő személyes hangvételű, reflexiókban is bővelkedő beszámolóját olvashatják. (A szerk.)

  Bővebben

 • Kórusélet és pandémia – A csákváriak két lezárás között edzőtáboroztak

  Az evangélikus egyház legtöbb gyülekezetében Cantate vasárnapján újra kinyíltak a templomok kapui. Ha az arcmaszkok miatt halkabban is, de újra zengtek koráljaink. A hagyományos kórustalálkozókat azonban egyelőre továbbra sem lehetett megtartani. Az énekkarok, amelyek máskor hosszú hetekig készülnek ezekre az alkalmakra, többségében még a pandémia közösségi életet lebénító hatása alatt állnak. Mennyire sínylették meg a világjárvánnyal összefüggő korlátozó intézkedéseket a gyülekezeti kórusok? Milyen alternatív megoldásokkal tudták tartani a kapcsolatot a karnagyok a tagokkal? És hogyan, milyen reménységgel készülnek ők a nyitásra? Sorozatunkban eltérő létszámú, zenei előképzettség tekintetében is más-más adottságokkal bíró, az ország különböző pontjain működő kórusok vezetőit szólaltatjuk meg. Elsőként Szebik Ildikó számol be a csákvári Harmonia Floriana Kórus elmúlt bő egy évéről.

  Bővebben

 • Tanulmánykötet jelent meg az egyházak és a katonai erők együttműködéséről

  Az egyházak és a katonai erők előtt álló kihívások, az együttműködés lehetőségei címmel jelentetett meg közös tanulmánygyűjteményt a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa Szociáletikai Bizottsága és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Az értekezéseket április 29-én egy minikonferencia keretében ismertették.

  Bővebben

 • Tánccal ad reményt az Ótemplomi Szeretetszolgálat

  A reményt vitte el a tánc a Magyarországi Evangélikus Egyház által fenntartott Ótemplomi Szeretetszolgálat idősotthonaiba. Az intézmény több mint 200 dolgozója és több mint 300 lakója közül nagyon sokan megmozdultak azért, hogy részt vegyenek a Jerusalema kihívásban.

  Bővebben

 • Május első vasárnapja mindig megrendítő az anyaóvóban

  Nyíregyháza Borbányának nevezett részén, egy csendes utcában áll az Oltalom Szeretetszolgálat fenntartásában működő Családok Átmeneti Otthona, vagy ahogy röviden nevezik: az anyaóvó. A bentlakásos intézmény a gyermekjóléti alapellátás keretében végzi a bántalmazás vagy rossz lakhatási körülmények folytán átmenetileg otthontalanná vált szülők és gyermekeik gondozását. A 40 férőhelyes otthon – „Noé bárkája”, ahogy az intézményrendszer igazgató lelkésze, Laborczi Géza mondja – 2014 óta fogadja itt az édesanyákat és 18 év alatti gyermekeiket. Pontosabban: immár apák is jöhetnek, ha az élet őket állítja próbatétel elé. A modern létesítménynek klubterme, játszóháza, barátságos udvara, saját játszótere, családi bölcsődéje is van. Anyák és gyermekeik oltalmat találnak falai között. 2021 májusának első vasárnapján, anyák napján innen hoztunk egy pillanatfelvételt.

  Bővebben

 • Hívogatás a nyári kántorképző tanfolyamokra

  Reménykedve a csendesülő vírushelyzetben, idén nyáron is három tanfolyamot szervezünk a nyárra, amelyet még a Mandák Kórus próbahétvégéje és a kántortovábbképző tanfolyam követ majd.

  Bővebben

 • Arnótról jelentkezik az Útmutató tévés műsor

  Az arnóti Abaffy Gyula Evangélikus Szeretetszolgálat munkáját mutatja be a Duna Televízió Útmutató című műsorának május 2-ai adása.

  Bővebben

 • A békéscsabai jaminai templomból közvetít istentiszteletet a tévé

  Május 2-án, a húsvét ünnepe utáni 4. vasárnapon 9 órától istentiszteletet közvetít a Duna Televízió a békéscsaba-erzsébethelyi (jaminai) evangélikus templomból. Igét hirdet Nagy Zoltán esperes.

  Bővebben

 • A középiskolák végzőseinek véget ért a tanév

  A Magyarországi Evangélikus Egyház 19 középiskolai intézményében búcsúztatják ezekben a napokban a végzős diákokat: a hagyományos ballagás helyett idén jellemzően online osztályfőnöki órákon, videóüzeneteken keresztül látják igazgatójukat, tanáraikat, iskolalelkészüket és társaikat a diákok.

  Bővebben

 • Szakos Csaba evangélikus lelkész a nyitás utáni tervekről

  Négy evangélikus templom újulhat meg a közeljövőben Bakonytamásiban, Bakonyszentlászlón, Sikátoron és Veszprémvarsányban. Szakos Csaba bakonytamási evangélikus lelkész elmondta, a március 15-i nemzeti ünnepen megtarthatták a hagyományos istentiszteletet, azóta a vírus átalakította a gyülekezetek életét is.

  Bővebben

 • Börtönlelkészeket jutalmaztak

  A börtönlelkészi szolgálat fennállásának huszadik évfordulóján tartott online konferencia keretében három evangélikus lelkész munkáját is elismerték.

  Bővebben

 • Ismét látogathatóak a bentlakásos diakóniai intézmények

  Az országos tisztifőorvos csütörtöki határozata feloldotta a szakosított szociális intézményekben decemberben elrendelt látogatási tilalmat. Nagy örömöt jelent ez a lakóknak és szeretteiknek egyaránt, hiszen hosszú idő óta először nyílik lehetőség a személyes találkozásokra.

  Bővebben

 • Andorka Rudolf öröksége

  Kilencven éve született Andorka Rudolf, az evangélikus egyházhoz mindvégig hű szociológusprofesszor. Életére, munkásságára és hitvallására Fabiny Tamás elnök-püspök emlékezik vissza.

  Bővebben

 • „Rendszerváltás utáni egyháztörténelmünk kiemelkedő személyisége volt”

  Születésének (1931. április 30.) kilencvenedik évfordulója alkalmából Andorka Rudolf szociológusprofesszorra, a rendszerváltozás után összeült zsinat elnökére emlékezik Prőhle Gergely országos felügyelő.

  Bővebben

 • MEÖT főtitkár: változó időpontokban nyitnak a protestáns egyházak

  „Az emberek lelki szempontból is kiéhezettek arra, hogy újra személyesen részt vehessenek a templomi alkalmakon” – fogalmazott néhány napja dr. Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkára, amikor az M1 televíziós csatorna egyik műsorában a templomok újranyitása kapcsán készítettek vele interjút.

  Bővebben

 • Bibliaismereti verseny a gondviselő Istenről

  A Magyar Bibliatársulat Alapítvány ismét online bibliaismereti versenyt hirdet „A gondviselő Isten” címmel.

  Bővebben

 • Videóval készült a templomok nyitására az elnök-püspök

  Istennek hála május 2-án, vasárnap immár személyes találkozásokkal is tarthatunk istentiszteleteket evangélikus templomainkban.

  Bővebben

 • Szeptemberben indul a kecskeméti Barackvirág Óvoda

  Javában zajlik az új alapítású kecskeméti evangélikus óvoda pedagógiai programjának kidolgozása, és hamarosan az épület fizikai megvalósulásához szükséges munkálatok is megkezdődnek.

  Bővebben

 • Jövőre lesz a 20. Ez az a nap!

  Még egy évet tolódik a jubileumi, 20. Ez az a nap! rendezvény. A Puskás Arénába szervezett hálaadó- és dicsőítő alkalom új időpontja 2022. július 23. – adták hírül szervezők.

  Bővebben

 • Úton a túlsó part felé – Lelkészkonferencia az újrakezdés reményében

  A Gyülekezeti és Missziói Osztály Túlsó Part címmel online lelkészkonferenciát hirdetett meg az újrakezdés és újat kezdés reményében. A résztvevők húsvét és pünkösd között négy alkalom keretében gyűjtik össze és osztják meg egymással az elmúlt egy év tapasztalatait és tanulságait, valamint együtt keresik a folytatás, az építkezés lehetőségeit a jövőre nézve, Jézus kezébe helyezve ötleteiket és közösen kidolgozott terveiket. A közös útkeresésben az Egyházi Fejlesztők munkatársai (Gulyás Péter és Koncz András) vannak segítségükre.

  Bővebben

 • Lapszemle: Sztehlo kapcsán készített nagyinterjút Kertész Botonddal az Újkor.hu

  A vészkorszakban ezreket megmentő Sztehlo Gábor evangélikus lelkész életútjának tudományos feltárására állított fel kutatócsoportot az Evangélikus Hittudományi Egyetem és az Evangélikus Országos Gyűjtemény 2021 márciusában, amelynek vezetésével Kertész Botondot bízták meg. Ennek apropóján készített nagyinterjút a történésszel eddigi pályájáról és a kutatócsoport tervezett munkájáról az Újkor.hu részéről Szőts Zoltán Oszkár.

  Bővebben

 • Gyurátz Ferenc – A püspök, akinek neve fogalom a pápai evangélikusok körében

  180 éve született Gyurátz Ferenc, a Dunántúli Evangélikus Egyházkerület szuperintendense. 1872-től szolgált Pápán, haláláig a városban élt. Az egykori püspök gazdag életútjára április 22-én, a helyi lutheránus szigeten emlékeztek vissza.

  Bővebben

Stránky

Odoberať 1