1

 • Megjelent a Lelkipásztor 2019/12. száma

  Budapest – Szeretettel ajánljuk nem csak lelkészeknek a Lelkipásztor idei utolsó számát. A tartalomból...

  Bővebben

 • Ajándékkészítő játszóház volt Dunaújvárosban

  Dunaújváros – Dunaújvárosban advent második vasárnapján ajándékkészítő játszóházat tartottak az evangélikus templom galériájában. Összesen öt asztalon lehetett öt különböző ajándékokat készíteni a legkisebbektől a nagyobbakig.

  Bővebben

 • Félidejéhez érkezett a szeretet.éhség. Országos Adventi Pénzadománygyűjtés

  Budapest – Félidejéhez érkezett az Ökumenikus Segélyszervezet adventi adománygyűjtése. Az ország legnagyobb ünnepi összefogásához már az akció első heteiben több százezren csatlakoztak. Advent első vasárnapja óta 100 ezren tárcsázták a 1353-as adományvonalat, ami hívásonként 250 forintnyi adománnyal számolva már 25 millió forint felajánlás. A Tesco áruházakban november közepétől közel 190 ezer adománykupon kelt el a kasszáknál, azaz eddig 47,5 millió forintot adományoztak az áruházlánc vásárlói.

  Bővebben

 • Fabiny Tamás püspök Pozsonyban szolgált

  Pozsony – Dr. Fabiny Tamás elnök-püspök december 7-én és 8-án Pozsonyban szolgált. Ez a látogatás beleilleszkedik abba a stratégiába, amelynek keretében egyházunk erősíteni kívánja a kapcsolatot a határon túli közösségekkel, és támogatja a kisebbségi sorban élő magyar evangélikusokat.

  Bővebben

 • Megnéztük, hogyan gyakorol a Vasi Kislegényczéh

  Budapest – A Fölszállott a páva! televíziós népzenei és néptánc tehetségkutató verseny Luca-napi középdöntőjébe jutott a szombathelyi Reményik Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola néptáncos tanulóiból álló Vasi Kislegényczéh. A másnapi megmérettetésre készülő tánccsoportot a MTVA székházában látogattuk meg.

  Bővebben

 • Karácsonyi püspöki körlevél – 2019

  Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház püspökei az egyház gyülekezeteinek, intézményeinek és gyülekezeti tagjainak 2019. karácsonyán írott levelét az alábbiakban olvashatják.

  Bővebben

 • Evangélikus diakonisszák a 20. század első felében – Előadás az EOM-ban

  Budapest – A Magyarországi Luther Szövetség és az Evangélikus Országos Gyűjtemény nyilvános előadásokat rendez havonta az Evangélikus Országos Múzeumban. A reformáció öröksége című sorozatban 2019. december 12-én Kondor Beáta múzeumpedagógus (EOGY) tartott előadást a 20. század első felében munkálkodó diakonisszákról. Az előadás előtt Lackner Pál nyugalmazott tábori püspök tartott áhítatot.

  Bővebben

 • Átadták a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület díjait

  Kecskemét – 2019. december 11-én tartotta év végi záróünnepségét a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület. A Bozsó Gyűjteményben rendezett összejövetelen átadták a szervezet 2019-es elismeréseit is.

  Bővebben

 • Ne bízd a zsűrire a döntést! – Szavazz a Vasi Kislegényczéhre!

  Budapest – Szombathely – 2019. december 13-án lép színpadra a Vasi Kislegényczéh a Fölszállott a páva című népzenei tehetségkutató műsorban. A táncos lábú kislegények a szombathelyi Reményik Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Művészeti Iskola diákjai. Támogassuk őket!

  Bővebben

 • Mintegy 400 korcsolyázó diák formázta meg a 1353-as adományvonal számjegyeit a műjégen

  Budapest – Mintegy 400 korcsolyázó diák – köztük a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium több diákja – formázta meg a 1353-as adományvonal számjegyeit a városligeti műjégpályán, hogy felhívják a figyelmet a rászorulók megsegítésének fontosságára.

  Bővebben

 • Elhunyt dr. Cserháti Sándor evangélikus lelkész, nyugalmazott teológiai professzor

  Budapest – Szomorúan tudatjuk, hogy férjem és édesapánk, dr. Cserháti Sándor tegnap, 2019. december 10-én délután elhunyt. A temetés időpontjáról később tudunk tájékoztatást adni.

  Bővebben

 • Advent Gyenesdiáson – Képriport!

  Gyenesdiás – Értékes együtt töltött idő. Kondor Péter püspök szolgált adventben a Kapernaum Evangélikus Szeretetotthonban.

  Bővebben

 • Adventi kórustalálkozót tartottak Pápán

  Pápa – Adventi kórustalálkozót tartottak a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete és a Pápai Evangélikus Egyházközség kórusa szervezésében 2019. december 8-án, az evangélikus templomban. A tizennyolc éves múltra visszatekintő eseményen Baán Éva elnök köszöntötte a megjelenteket, majd Unger Tamás alpolgármester mondott ünnepi beszédet.

  Bővebben

 • „Forrás, amelyből nem fogy ki a víz” – Elkészült az ima- és pihenőház Kiszsidányban

  Kiszsidány – Ádvent második vasárnapján, 2019. december 8-án szentelte fel Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke az elkészült ima- és pihenőházat a kőszegi egyházközséghez tartozó Kiszsidányban. Az úrvacsorás istentisztelet liturgiájában Rostáné Piri Magda, a vasi egyházmegye esperese mellett Baranyay Csaba és Baranyayné Rohn Erzsébet helyi lelkészek vettek részt. Közreműködött a gyülekezet énekkara.

  Bővebben

 • 300 karácsonyi élelmiszercsomagot indított útjára a MÖS

  Budapest – 300 doboznyi tartósélelmiszert indított útnak az Ökumenikus Segélyszervezet Országos Segélyközpontja rászoruló családokhoz. Az ünnepi adománycsomagok összeállításában és az első csomag kiszállításában olyan ismert önkéntesek segítettek, mint Berki Krisztián, olimpiai bajnok tornász és Vastag Csaba énekes. Az Országos Segélyközpont egész éves segítségnyújtásának csupán töredéke ez a mennyiség.

  Bővebben

 • Melanchthon-kötettel gyarapodott egyházi gyűjteményünk

  Monor – Budapest – Kovács Endre monori másodfelügyelő Melanchthon-kötetet adományozott a Magyarországi Evangélikus Egyháznak.

  Bővebben

 • A karácsony lesz a téma az idei utolsó Püspökkenyér adásban

  Budapest – 2019. december 22-én lesz látható a a Püspökkenyér című műsor év végi utolsó adása az M5 csatornán, amelyben Fabiny Tamás evangélikus püspök, a műsor vezetője beszélget egyházi vezető társaival, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolitával és Steinbach József dunántúli református püspökkel, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa elnökével.

  Bővebben

 • Hogyan hatottak kultúránkra az evangélikusok? – Kiderült a Somogyi-könyvtárban

  Szeged – A magyarországi evangélikusok az ország művelődésében és kultúrájában – 18–20. század című kötetet mutatták be a Somogyi könyvtár első emeleti folyóiratolvasó termében, 2019. december 9-én.

  Bővebben

 • Erőtlenségünkben épít újjá – Adventi találkozó nyugdíjas lelkészekkel és lelkészözvegyekkel

  Budapest – Még nem volt példa a nyugdíjas lelkészek és lelkészözvegyek találkozóinak történetében, hogy mindhárom hivatalban lévő püspök egyszerre tudjon jelen lenni az adventi összejövetelen, 2019-ben ez most kétszeresen is megvalósult. Az aktívak mellett három nyugalmazott püspök is részt vett a három egyházkerület szervezésében megrendezett alkalmon.

  Bővebben

 • A rejtett szerkezet üzenete

  Budapest – Szoktuk mondani: hiszem, ha látom. A Budavári Evangélikus Szabadegyetem legutóbbi előadásának mottója inkább az lehetne: értem, ha látom. És Békési Sándor református lelkész, teológiai professzort hallgatva az emberben leginkább az fogalmazódott meg, hogy még akkor sem biztos, hogy értem, ha látom… A vizuális nyelvről szóló, lebilincselően érdekes fejtegetés során a hallgatóság rádöbbenhetett arra, hogy bizony a lényeg, az üzenet töredékét sem fogadja be, ha csupán néz, de valójában nem ért meg egy-egy festményt.

  Bővebben

 • Előkerült a város nevét elsőként említő oklevél

  Dunaföldvár – „Monasterium de Felduar 1199 – 2019” címmel nyílt fotókiállítás advent első vasárnapján a dunaföldvári evangélikus templomban.

  Bővebben

 • Adventi éneklés – kórustalálkozó a szepetneki templomban

  Szepetnek – A német nemzetiségi önkormányzat szervezésében Adventi éneklés címmel kórustalálkozóra került sor vasárnap az evangélikus templomban.

  Bővebben

 • Evangélikus püspök ünnepelt együtt a bányászokkal

  Budapest – Szent Borbála ünnepén, december 4-én az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület szervezésében ünnepi ökumenikus szertartást tartottak a zsúfolásig megtelt Gellért-hegyi Sziklakápolnában, melynek keretében igét hirdetett dr. Fabiny Tamás evangélikus püspök, aki immáron 10. éve ünnepel a bányászokkal.

  Bővebben

 • A „mi kis falunk” életének felpezsdítése, avagy a Magyar Falu Program Rábaszentandráson

  Rábaszentandrás – A kis települések, falvak életében nagy lehetőség a Magyarország Kormánya által meghirdetett Magyar Falu Program. A Rábaszentandrási Evangélikus Egyházközség A helyi egyházi közösségi terek fejlesztése című pályázaton közel 23 millió forintot nyert. Az összegnek a felhasználása három fő egységre oszlik el.

  Bővebben

 • Megjelent a Miskolci Keresztény Szemle 2019. évi utolsó száma

  Miskolc – A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége miskolci csoportjának lapja az Eszmék és Értékek Alapítvány támogatásával másfél évtizede tudósítja olvasóit a város és a régió egyházi életének eseményeiről, a keresztények társadalmi felelősségvállalásának történéseiről. Ezek mellett teret kapnak a folyóiratban az egyházi kötődéssel rendelkező kulturális eseményekről szóló beszámolók is.

  Bővebben

 • Közgyűlést tartott a Keresztény-Zsidó Társaság – Soltész Miklós államtitkár volt a vendég

  Budapest – 2019. december 3-án a MAZSIHISZ Síp utcai székházában tartotta közgyűlését a Keresztény-Zsidó Társaság.

  Bővebben

 • 25 éves a farkasréti templom

  Budapest – Templomszentelési ünnepre gyűltek össze Újbudán, a farkasréti evangélikus és református gyülekezetek tagjai, hogy közösen adjanak hálát közös templomukért, melyet negyed évszázaddal ezelőtt szenteltek fel.

  Bővebben

 • Hetven éves a Magyar Bibliatársulat – Gáncs Péter lett az új elnök

  Budapest – Megalakulására emlékezve tartott ünnepi konferenciát 2019. december 3-án a Magyar Bibliatársult Alapítvány.

  Bővebben

 • Hogyan szervez(z)ünk Bárkarit?

  Budapest – Amikor még nyáron Máté megkérdezte, megszervezzük-e együtt idén is a Bárka-karácsonyt, kapásból nem-et mondtam. Pontosabban azt, hogy biztos, hogy nem. Aztán mégis úgy alakult, hogy megjött hozzá a lelkesedés, szerettem volna valami igazán széppel befejezni meviszes pályafutásomat.

  Bővebben

 • Dr. Bánszki Istvánt köszöntötték

  Nyíregyháza – Csodálatos párhuzam kíséri végig dr. Bánszki István nyugalmazott igazgató és a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium történetét: az utolsó, még egyházi évfolyamon érettségizett itt 1948-ban, és amikor az evangélikus egyház visszakapta az intézményt, igazgatóként ő szervezhette meg újból az iskola életét.

  Bővebben

Stránky

Subscribe to 1