1

 • "Egy percre megfogom, ami örök"

  Dunaújváros – A gyermekkor élményeit, benyomásait idézik fel Kelemen Marián Éva képzőművész festményei és plasztikái. Az összeállítást a dunaújvárosi evangélikus templomban tekinthetik meg az érdeklődők.

  Bővebben

 • Elhunyt Nagy Tamás építész

  Életének 69. évében elhunyt Nagy Tamás Ybl-díjas, Prima-díjas építész, a MOME volt tanszékvezetője, egyetemi tanára, a kortárs építészet egyik legkimagaslóbb alkotó egyénisége és gondolkodója, számos középület és templom tervezője.

  Bővebben

 • A szociális és gyerekvédelmi területen hangsúlyos szerepet kapnak az egyházak

  Dunakeszi – A kormánynak 2010 óta stratégiai partnerei az egyházak, amelyek jelentős szerepet töltenek be a szociális ellátórendszerben – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára pénteken a Magyarországi Evangélikus Egyház Dunakeszi Életfa Rehabilitációs Intézetében tartott sajtótájékoztatón.

  Bővebben

 • Megmentette az utókornak az évszázados síremlékeket

  Farád – Százötven régi, kidőlt, növényekkel benőtt, indákkal befutott síremléket mentett meg az utókornak Farádon Élő Imre. Kis csapatával az evangélikus temető elhagyott területén dolgoztak napokon keresztül. Az eredmény látható.

  Bővebben

 • „Ne mondd, hogy fiatal vagy…” – Hittantábor Harkán

  2020. június 22-26-ig hittantábort tartottunk 1-8. osztályos gyermekek számára. „Ne mondd, hogy fiatal vagy…” - a táborban Jeremiás elhívásával foglalkoztunk.

  Bővebben

 • Trianonról a friss Credóban

  Amikor ezeket a sorokat írom, még a fülemben kondul a valódi vagy online térben hallott harangszó. A trianoni diktátum aláírása századik évfordulójának egyik valós üzenete évtizedeken és országhatárokon átívelő összetartozásunk és az igény, hogy ezt megélhessük. Azonban fontos, hogy mind többet tudjunk meg nemcsak a számunkra gyászosan végződő béketárgyalásokról, hanem azokról a történelmi körülményekről is, amelyek ide vezettek, illetve azokról a folyamatokról, közösségi vagy személyes történetekről, amelyek innen indultak. A Credo folyóirat 2020/2. száma ehhez az utóbbihoz kíván némi támpontot nyújtani és az emlékév kiadványtömegében valamiféle saját színt felmutatni.

  Bővebben

 • Lelkészt választottak a Hartai Evangélikus Egyházközségben

  Harta – Halasi László hartai lelkész hirtelen halála egész egyházunkban óriási döbbenetet keltett, a gyülekezet máig nem ocsúdott fel teljesen. Bár a helyettesítés idején rendben megkezdődött a lelkészválasztási folyamat, a kialakult járványhelyzet meghosszabbította a lelkészválasztási eljárást.

  Bővebben

 • Esperesválasztás volt a Bács-Kiskun Egyházmegyében

  Kiskőrös – A Bács-Kiskun Egyházmegye Jelölő- és Szavazatszedő Bizottsága Lupták György nyugdíjba vonulása miatt megüresedett esperesi tisztségre lefolytatta a választási eljárást. A járvány miatt elhúzódó folyamat során, június 21-én tartották meg az egyházmegye presbitériumai a voksolást.

  Bővebben

 • Az Év kiállítása díj jelölést kapott az Evangélikus Országos Múzeum cipszer kiállítása

  Budapest – 2019-ben rendezett időszaki kiállítást Kik a cipszerek? a szepesi szász identitás családi emlékei címmel az Evangélikus Országos Múzeum, amely hivatalosan az Év kiállítása 2020 díj egyik jelöltje lett. A Pulszky Társaság által meghirdetett pályázaton a zsűri 2020. június 11-i ülésén választotta ki a továbbjutó kiállításokat (a kiírás szerint két kategóriában 6-6 jelöltet választhat ki). A továbbjutók listájának közzététele után a jelölt múzeumok használhatják AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2020 díj jelöltje címet. Izgalommal várjuk a szeptember 26-i díjátadót.

  Bővebben

 • Digitális tananyagfejlesztést indít az Evangélikus Pedagógiai Intézet – Új utak az evangélikus pedagógiában

  Budapest – A digitális tananyagfejlesztés az evangélikus oktatási intézményekben volt a témája egy izgalmas, és egészen újszerű pedagógiai célt megfogalmazó találkozónak 2020. július 1-én az Üllői úton. Az ország számos pontjáról érkező, közel 30 pedagógus részvételével zajló közös gondolkodás mérföldkőnek számít az tantermi oktatás megújítására törekvő pedagógiai szakmai szervezet számára.

  Bővebben

 • Új elnököt és új tagokat választottak a szombathelyi Y's Men Klubban

  Szombathely – 2020. június 27-én, szombaton tartotta évzáró találkozóját szombathelyi gyülekezetünk Y's Men Klub Egyesülete. Ezen az alkalmon új elnököt és új tagokat is avattak.

  Bővebben

 • Kapcsoljunk ki!

  Ezzel a tartalmi összefoglalóval szeretnénk figyelmükbe ajánlani az Evangélikus Élet magazin legfrissebb számát. Olvassák szeretettel az Evangélikus Életet és vigyék a jó hírét!

  Bővebben

 • A piliscsabai Béthelben a járvány idején sem tétlenkedtek

  Piliscsaba – Több evangélikus üdülőnket és konferencia-központunkat is megkérdeztük már arról, hogyan vészelték át a járványt, és mire számítanak a nyáron, hogyan tervezik a jövőt. Ezúttal a piliscsabai Béthel Missziói Otthon vezetője, Kézdy Péter mondta el gondolatait.

  Bővebben

 • Egyre vonzóbbak az egyházi iskolák

  Kaposvár – Évről évre növekszik az egyházi gimnáziumok száma az országban. Míg a 2016/2017-es tanévben 195 intézménybe járhattak a diákok, addig az elmúlt tanévben már hatvannal többe. Egyházi általános iskolásból is több van, a 2019/2020-as tanévben 111 ezren jártak vallási intézménybe.

  Bővebben

 • Felment a hegyre, és ott leült – Erdei istentisztelet Pécsett

  Pécs – A nyár első valódi kánikulai vasárnapján, június 28-án a pécsi gyülekezet erdei úrvacsorás istentiszteletet tartott a Kis-Tubesen. A ránk törő kánikulában maroknyi csapat vállalta a rövid sétát közeli parkolótól a csodálatos panorámát nyújtó kilátóig. Igehirdetéssel Hajduch-Szmola Patrik, gitárkísérettel Ócsai Zoltán szolgált.

  Bővebben

 • Tanári csendes nap(ló)

  Szarvas – A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium tanárai csendesnapot tartottak, amelyről Salka Zsuzsanna készített személyes összefoglalót. Az alábbiakban ezt olvashatják.

  Bővebben

 • Sport, rádió, hit – Bemutatták a Novotny Zoltánnal készült interjúkötetet

  Budapest – A Luther Kiadó gondozásában még a karantén ideje alatt jelent meg a Sport, rádió, hit című interjúkötet, amelynek bemutatójára 2020. június 30-án került sor a Deák téri evangélikus templomban. Novotny Zoltánnal és Boda Zsuzsával, a kötet szerzőjével Gáncs Péter nyugalmazott püspök beszélgetett.

  Bővebben

 • Feltöltődés – Intézményvezetői konzultációt tartottak

  Budapest – Az idén elmaradt Nyári Evangélikus Pedagógus Akadémia helyett, 2020. június 29-én szakmai nap keretében teremtették meg a lehetőséget arra, hogy intézményvezetőink szellemileg, szakmailag és lelkileg is feltöltődjenek a fővárosban. Ehhez az intézményvezetői konzultációhoz az Evangélikus Középiskolai Kollégium adta a helyszínt és a rendkívül színvonalas és szívélyes vendéglátást.

  Bővebben

 • JAÚ – Gurultak egyet az evangélikus motorosok

  Piliscsaba – 2020. augusztusra Karintiába terveztek közös gurulást az evangélikus motorosok, akik idén sajnos a koronavírus-járvány miatt lemondani kényszerültek a találkozót, de egy szezonnyitó közös motorozás a karantén feloldásával azért belefért. Majd negyven tagjuk indult Piliscsabára 2020. június 26-án egy hétvégi beszélgetésre. A motorosok egy kb. 200 kilométeres tiszteletkört is tettek a Duna-kanyar, Szlovákia és Nógrád megye körbejárásával, pontosabban Piliscsaba–Esztergom–Felvidék–Balassagyarmat–Drégelypalánk–Vác–Tahitótfalu–Piliscsaba érintésével.

  Bővebben

 • Ismét személyesen tanácskozhattak az országos presbitérium tagjai

  Budapest – Február 6-a óta először ülésezett a megszokott körülmények között az országos presbitérium (OP), hiszen márciustól kezdve a koronavírus-járvány miatt csak virtuális tanácskozásra volt lehetőség. Arra kértük Fabiny Tamás elnök-püspököt, az ülés levezető elnökét, hogy foglalja össze a 2020. június 25-i ülésen elhangzottakat.

  Bővebben

 • 40 éve Jézus jó katonája Nyíregyházán

  Nyíregyháza – Bensőséges hálaadó istentisztelet helyszíne volt Nyíregyháza-Kertvárosban a Bolyai téri evangélikus gyülekezeti központ vasárnap, az igazgatólelkész Laborczi Géza felszentelésének 40. évfordulója alkalmából. Az alkalomra dr. Hafenscher Károlyt, a Zsinat lelkészi elnökét, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Gyakorlati Teológia Tanszékének vezetőjét, az évfolyamtársként egyszerre végzett régi barátot is meghívta a gyülekezet. Az óvatos nyitás elvét valló, és a vasárnapi istentiszteleteket inkább online követő gyülekezet tagjai nagy számban jöttek el a templomba ezen a vasárnapon, illetve az egyház, a kertvárosi gyülekezet fenntartásában működő intézmények munkatársai is együtt adtak hálát Laborczi Géza négy évtizedes nyíregyházi szolgálatáért.

  Bővebben

 • Boltvezetőt és adminisztrációs ügyintézőt keres a Luther Kiadó

  Budapest – Boltvezetőt és adminisztrációs ügyintézőt keres a Luther Kiadó. Részleteket itt olvashatnak.

  Bővebben

 • Tamás-mise: Múlik

  Budapest – Szentháromság ünnepe utáni harmadik vasárnap immáron a harmadik online karanTamás-misére került sor. Az évad utolsó virtuális Tamás-miséje félig már élő, félig még virtuális volt, a távolabb lévők szolgálatával színesítve.

  Bővebben

 • Messziről, de mégis közelről – Célhoz ért a segítség

  Gyón – Dabas – Gyúró – Tordas – Mint arról korábban már hírt adtunk, villámárvíz okozott katasztrófaállapotot a Fejér megyei Gyúrón. A gyóni gyülekezet összefogott, és gyűjtést szervezett a katasztrófát szenvedett emberek számára. Alábbiakban Balog Eszter evangélikus lelkész számol be arról, hogy egy újabb akció keretében miként segítettek a rászorulóknak.

  Bővebben

 • Megtartották a konfirmációi vizsgát a sandi és a pati gyülekezetekben

  Sand – Pat – Jól szerepeltek a gyerekek a konfirmációi vizsgán a sandi–pati gyülekezetben. A konfirmációi istentiszteleteket – reménység szerint – augusztus 30-án tartják majd meg. KÉPRIPORT!

  Bővebben

 • Egy ősi gyümölcs, jelkép: a dió

  Pápa – A közelmúltban, az Ars Sacra Fesztivál egyik vidéki programja keretében, a pápai református Ótemplomban egy igen érdekes előadást hallhattam az MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetéhez tartozó Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert kurátorától, Fráter Erzsébettől. A tudós előadó több száz fotóval illusztrált, „A Biblia növényei” címet viselő kötete alapján beszélt hallgatóságának – kóstolóval is egybekötötten – a Szentírás növényeiről, gyümölcseiről. Ezek közül a diófa, a dió különösen megragadott, hiszen ez az, ami nálunk is szélesen ismert, kedvelt, nálunk is simán megél, s amelynek termését – napi három-öt szemet pucoltan – jómagam is gyermekkorom óta napi rendszerességgel fogyasztok, és ezt jó szívvel tudom ajánlani mindenkinek is, hiszen már ekkora adag is elegendő ahhoz, hogy a diófogyasztás kedvezően befolyásolja az ember egészségét.

  Bővebben

 • Eltemették Udvaros Béla rendezőt

  Budapest – 2020. május 14-én hajnalban – kilencvenöt éves korában – elhunyt Udvaros Béla rendező, író, az Evangélium Színház alapító igazgatója. Temetésére június 26-án Budapesten, a Farkasréti temetőben került sor.

  Bővebben

 • Krízisközpontot alakított ki a Johannita Segítő Szolgálat Mórahalmon

  Mórahalom – Adományraktárként és a szervezet kirendeltségeként is működő krízisközpontot alakított ki a Johannita Segítő Szolgálat a Csongrád-Csanád megyei Mórahalmon. A létesítményt 2020. június 24-én, szerdán adták át.

  Bővebben

 • Megjelent a legújabb Híd magazin

  Budapest – Megjelent a Híd magazin legújabb száma. Néhány név a szerzők és az interjúalanyok közül: Prof. Csermely Péter, dr. Szalai András, Kondor Péter, Balicza Iván, dr. Nagypál Szabolcs, dr. Szigeti Jenő, dr. Szabados Ádám, Gáncs Péter, dr. Hafenscher Károly, dr. Garádi Péter, Balogh Tibor, Cseri Kálmán, Böjte Csaba, Ribár János, Frenyó Lászlóné dr. Várally Lenke, Győri János Sámuel, Jásdi Beáta, Csorba István és mások.

  Bővebben

 • Védőfelszereléseket kaptak az intézmények a kínai evangélikusoktól

  Ózd – Több önkormányzatot, köztük az ózdit is támogatta a Kínai Evangélikus Gyülekezet. A helyi városházán a koronavírussal szemben használt védőfelszereléseket adományozott a szervezet képviselője, amelyet a város nevében Janiczak Dávid polgármester vett át. A dobozokban védőruhák, kesztyűk és fertőtlenítőszerek voltak, amelyek szükség esetén az újbóli hatékony védekezést szolgálhatják majd.

  Bővebben

Stránky

Odoberať 1