2

 • Missziói terület is a kollégium – Két évtizede a Rózsák terén

  Sorozatunkban a Magyarországi Evangélikus Egyház intézményeiben szolgálatot végző munkatársakat szólaltatjuk meg indíttatásukról, feladataikról, céljaikról. Németh Enikő 1998 óta dolgozik a budapesti Rózsák terén működő Evangélikus Középiskolai Kollégiumban. A pedagógussal, kollégiumi ápolóval az evangélikus intézmény szellemiségéről, a hit megtartó és utat mutató erejéről és a munkatársi közösségről is beszélgettünk.

  Bővebben

 • Nekik 20-30 perc gondolkodtató szórakozás, nekem 6-7 óra munka volt

  Sopron – Rendhagyó tanév lett a 2019–2020-as: második féléve túlzás nélkül nemzedéki élmény lesz a diákoknak és örök emlék szülőknek és pedagógusoknak is. A tavalyi év Szupertanárával, Halvax Juliannával utoljára egy évvel ezelőtt beszélgettünk, a friss győztes akkor nagy lelkesedéssel és némi izgalommal várta, mit tartogat majd neki a következő tanév. Érték meglepetések.

  Bővebben

 • Több száz milliót keresni játékkal? – Beszélgetés Kutyej Dániel gamer teológussal

  A videójáték függővé és agresszívvé tesz. A videójátékok gyerekeknek valók, de nekik sem kellene ilyenekkel játszani, hiszen az kész időpocsékolás. A videójátékkal játszók antiszociális kockák, akik képtelenek társas kapcsolatok kialakítására. Ezek a sztereotípiák teljesen elveszítették létjogosultságukat egy olyan világban, ahol a gamerek olyan népszerűek, mint a filmes celebek, és annyit is keresnek. Kutyej Dániel gamer – számítógépes játékos – teológussal, az Evangélikus Hittudományi Egyetem hallgatójával beszélgettem.

  Bővebben

 • Egybecsengés – Gallai Tamás és Ráczné Hock Erika

  Sorozatunkban a távolságot találkozásra cseréljük. Az evangélikus nevelés sokszínűségét és értékgazdagságát hetente egy páros portrén keresztül mutatjuk be. Van pedagógus, akinek nem a nyári szünet minden gondolata? Igen! Egybecsengés videónkban mindjárt kettőt is mutatunk! Veszprémi és szentendrei ovisaink pedagógusai a hivatásukban megélt teljességről beszélgetnek.

  Bővebben

 • „Jó nekünk itt lennünk” – Generációk, felekezetek, nemzetiségek összhangban Domonyban

  A tanítványok mondják az írásunk címeként olvasható mondatot Jézusnak a megdicsőülés hegyén, mintegy kétezer évvel később pedig egy Pesthez közeli falu evangélikusai jellemzik így közösségüket. Az Aszódi járásban fekvő, kétezer lelkes Domony gyülekezete az 1700-as évek második felében alapíttatott, temploma a falu középpontjában áll. A hétszáz fős, tót ajkú evangélikusság egy-egy énekében még ma is őrzi a szlovák hagyományokat.

  Bővebben

 • Interjú Tölli Balázs igazgatóval

  Az Evangélikus Nevelés legújabb videójában a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium igazgatója, Tölli Balázs összegzi a digitális oktatás tapasztalatait. Az igazgató ennek kapcsán az evangélikus nevelés jellemzőit is összegyűjtötte.

  Bővebben

 • Homoki Pál soltvadkerti lelkész esperes lesz: életút, hitvallás és tervek

  A Magyarországi Evangélikus Egyház alulról építkező egyházszervezeti rendszerben működik, ahol demokratikus módon, választással döntenek a vezetők személyéről. A Bács-Kiskun Evangélikus Egyházmegye 3 közigazgatási megye 13 evangélikus gyülekezetét fedi le, melynek lelkészi vezetője az esperes.

  Bővebben

 • Hiányzó kedves arcok – Beszélgetés Réz-Nagy Zoltánnal a mögöttünk hagyott időszak tanulságairól

  Az Evangélikus Hittudományi Egyetem oktatási rendjében és mindennapjaiban is jelentős változásokat hoztak a koronavírus-járvány miatt bevezetett állami, illetve intézményi megelőző intézkedések. A szokatlan, új körülményekről, a digitális oktatásról, az elmaradt szuplikációkról és teológuspassióról, valamint a mögöttünk hagyott időszak tanulságairól is kérdeztük Réz-Nagy Zoltánt, aki 2017 szeptemberétől látja el egyházunk felsőoktatási intézményének egyetemi lelkészi szolgálatát.

  Bővebben

 • Templomtúra – Irány a déli part!

  Talán 10 éves lehettem, amikor a szüleimmel Siófokon kirándultunk. Mivel vasárnap volt, úgy döntöttünk, elmegyünk templomba. Gyermeki elképzeléseim szerint, a templom szépen fehérre festett falú, tiszta, átlátszó ablakú, láttató oltárképpel ellátott hely, ahol egy magas szószékről beszél a papbácsi hosszan, míg én a matchboxal játszhatok a padban – de a siófoki evangélikus templom örökre megváltoztatta az elképzeléseimet.

  Bővebben

 • Háló-Zsák – Milyen lesz az első evangélikus online tábor?

  „Idén nem pakolod össze a hátizsákodat a táborba indulván, de igyekszünk a háló-zsákodat minél több közös élménnyel megtölteni” – olvasható a Magyarországi Evangélikus Egyház Gyülekezeti és Missziói Osztálya által szervezett első online napközis tábor invitálásában. Darvas Anikó táborvezetőt kérdeztük, hogy milyen programokkal és élményekkel készülnek a táborra.

  Bővebben

 • Lillalulla tündérkertje – „Vedd a helyit!”

  Kondul a lullai katolikus templom harangja, amikor a májusi napfényben fürdő, zöldellő somogyi dombok között megbújó Lillalulla Vendégház elé érünk. A tulajdonosok, Perger-Wenszky Lilla, a férje, Perger Csaba, valamint Lilla édesanyja, Horváth Ágota sietnek elénk, s kísérnek a gondozott kertben álló szaletlibe. A kis családi vállalkozás olyan ritka értékeket kínál a városi, megfáradt vándoroknak, mint falusi vendégasztal, kemencés sütés, csillagászat és kézműves élelmiszerek sora. No meg személyre szabott figyelem, vendégszeretet, derűs beszélgetések. Írásunk evangélikus szereplői felismert értékekről, felülről kapott erőről, a családi összefogás ajándékáról és a hit útjairól mesélnek gasztronómiai riportsorozatunk legújabb állomásán.

  Bővebben

 • Úrvacsorai közösség vegyes házasságban

  Budapest – A római katolikus világegyház a 2020 szeptemberére tervezett budapesti eucharisztikus világkongresszusra készült, hazai evangélikus egyházunk pedig ebben az esztendőben ünnepelte volna több programmal az Úrvacsora Évét. A koronavírus-járvány miatt el kellett térni az eredeti tervektől, ám az eucharisztia illetve úrvacsora kérdése fontos a két egyház életében. A Keresztyén Igazság című folyóirat Prőhle Gergelyt, országos felügyelőt és feleségét, Korányi Noémit kérdezte meg, mint evangélikus–katolikus vegyes házasságban élő házaspárt, hogy az ő családjukban hogyan alakult az úrvacsora gyakorlata. – A Keresztyén Igazság szerkesztőbizottsága bocsátotta az Evangélikus.hu rendelkezésére az interjút, amelyből most részleteket közlünk.

  Bővebben

 • Egybecsengés: Mélység és magasság – 6. rész

  Bonyhád – Kiskőrös – Új sorozatot indított az EPSZTI honlapján. A távolságot találkozásra cserélés jegyében az evangélikus nevelés sokszínűségét és értékgazdagságát hetente egy-egy páros portrén keresztül mutatják be. A cikkekben mindig két olyan embert szólítanak meg, akik valamilyen módon kapcsolódnak az evangélikus oktatáshoz. Az egymást személyesen nem feltétlenül ismerő interjúalanyok egyazon kérdéssor alapján válaszolnak, és válaszaik alapján hasonlóságról, egybecsengésről árulkodó pontokat keresnek. A hatodik részben Illésné Pál Etelkával, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola titkárságvezetőjével és Suba Róberttel a kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Szakgimnázium portásával, paralimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok sportolóval beszélgettek.

  Bővebben

 • Hátizsákos emberek Jézus vállán – Milyen lesz az ONLINE SZÉLRÓZSA?

  Budapest – Szombathely – Nagyon sokan szomorúan vettük tudomásul, hogy a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztják a Gyulára tervezett Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozót, amelyet kétévente szerveznek meg. Aki ott volt az előzőn, valószínű, hogy azóta várta az ideit, aki pedig eddig csak hallott róla, minden bizonnyal szerette volna átélni azt, amit azok éltek át, akik meséltek neki rendezvényről. Jó hír viszont, hogy lesz ONLINE SZÉLRÓZSA, július 15-től július 19-ig.

  Bővebben

 • Hab a tortán, vagyis a szappan tetején – Ajándékok Balatonszárszón

  Végh Szabolcsnak, az Andorka Rudolf Evangélikus Konferencia- és Missziói Otthon igazgatójának a Facebook-oldalán figyeltünk fel arra, hogy a kényszerű leállás alatt egészségőrző termékek előállításába kezdtek a balatonszárszói intézményben. A szép és hasznos kézműves áruk a járvány elmúltával is kelendő portékák lehetnek. Milyen a szappan, a levendulapárna, a méz, ha „evangélikus”? A munkahelymegőrző találékonyság és a bajban kreatív erőket mozgósító összefogás példaértékű történetének jártunk utána, Végh Szabolccsal beszélgetve.

  Bővebben

 • Lelkészváltás Szombathelyen – A Credo Rádió riportja

  Szombathely – A Szombathelyi Evangélikus Egyházközség parókus lelkésze, Gregersen-Labossa György 24 év után távozik a gyülekezetből. Hogy miért döntött a váltás mellett és milyen új feladatok várnak rá, arról a Credo Rádióban beszélt.

  Bővebben

 • Csak az tud jól nevelni, aki maga is tanítvány

  Sorozatunkban a Magyarországi Evangélikus Egyház intézményeiben szolgálatot végzőket szólaltatjuk meg indíttatásukról, munkájukról, céljaikról. Osgyán Gáborné, Emília a Bakonycsernyei Evangélikus Óvoda vezetője. Az óvodapedagógussal a keresztény nevelésről, a munkatársi közösség szemléletének kialakításáról és az éneklés öröméről is beszélgettünk.

  Bővebben

 • Léleksimogató: szavak, melyek megmozdítanak – Hoffmann Ágnessel

  Orosháza – Hoffmann Ágnes számomra egy titokzatos asszony. Sokan tudják róla, hogy hegedűművész, illetve hogy lelkészfeleség, de ha ránézek, úgy érzem, mindezeken túl még száz “alakja” létezik.

  Bővebben

 • Egybecsengés: Kell-e módszer a hitelességhez? – 5. rész

  Budapest – Új sorozatot indított az EPSZTI honlapján. A távolságot találkozásra cserélés jegyében az evangélikus nevelés sokszínűségét és értékgazdagságát hetente egy-egy páros portrén keresztül mutatják be. A cikkekben mindig két olyan embert szólítanak meg, akik valamilyen módon kapcsolódnak az evangélikus oktatáshoz. Az egymást személyesen nem feltétlenül ismerő interjúalanyok egyazon kérdéssor alapján válaszolnak, és válaszaik alapján hasonlóságról, egybecsengésről árulkodó pontokat keresnek. Az ötödik részben Asztalos György EPSZTI pedagógiai szakértőjével és Szabó Pállal a budapesti Podmaniczky János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola tanítójával beszélgettek.

  Bővebben

 • Feltétel nélküli istenhittel – Egy nehéz életű, de könnyű lelkű lelkész-költő a 17. században

  Jézus tanítványai a Mesterrel töltött idő alatt sokszor átélhették az ő isteni hatalmát, csodatévő lépességét, békességet árasztó szeretetét. Időnként mégis elbizonytalanodtak, vagy félelem töltötte el a szívüket. Ám – mentségükre legyen mondva – ilyenkor kapaszkodót is kerestek; a Mester nélkül töltött első pünkösdkor például együtt imádkoztak. A Jézus-követők életében a későbbiekben is mindig voltak próbatételek. Az 1600-as években élt Paul Gerhardt német evangélikus lelkész a vállára nehezedő súlyos terhek ellenére is így írt: „Hogyne dicsérném az Istent / Zengedező énekkel, / Ki dolgában oly bölcs, oly szent, / És jót tesz mindenekkel!” (EÉ 53) Az énekszövegszerzőről dr. Kinczler Zsuzsanna egyházzenésszel, tanárral beszélgettünk.

  Bővebben

 • Akire rátalál a pillanat – Daróczi Csaba természetfotós a megismételhetetlen képekről

  Japán, Belgium, Oroszország, Spanyolország – néhány hely azok közül, ahol Daróczi Csaba képei díjat nyertek. Ám a Soltvadkerten élő pedagógus, természetfotós azt mondja: a kép nem attól lesz jó, hogy valahova messzire elutazik az ember, a lakóhelyünkön is találkozhatunk csodákkal. A nemzetközileg elismert fotóssal a kezdetekről és az elkapott pillanatok varázsáról is beszélgettünk.

  Bővebben

 • Lelkészváltások a Vasi Evangélikus Egyházmegyében

  Szombathely – Gregersen-Labossa György, a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség parókus lelkésze 2020. augusztus 31-vel lemondott lelkészi állásáról. Elkezdődött a lelkészválasztás folyamata. A szombathelyi gyülekezet jelölés útján választ új lelkészt/lelkészeket. A jelöltekkel a hétvégén megismerkedhetnek a hívek. A lelkészválasztás tradíciójáról, a jelenlegi folyamatról Rostáné Piri Magdával, a Vasi Evangélikus Egyházmegye esperesével beszélgettek a Credo Rádióban. Az esperes asszony az egyházmegyét érintő aktualitásokra is kitér az interjúban, Nádasdon is várható változás, lassan beindul az élet a rendkívüli járványhelyzet után.

  Bővebben

 • Egybecsengés: Ész és szív – 4. rész

  Kőszeg – Új sorozatot indított az EPSZTI honlapján. A távolságot találkozásra cserélés jegyében az evangélikus nevelés sokszínűségét és értékgazdagságát hetente egy-egy páros portrén keresztül mutatják be. A cikkekben mindig két olyan embert szólítanak meg, akik valamilyen módon kapcsolódnak az evangélikus oktatáshoz. Az egymást személyesen nem feltétlenül ismerő interjúalanyok egyazon kérdéssor alapján válaszolnak, és válaszaik alapján hasonlóságról, egybecsengésről árulkodó pontokat keresnek. A negyedik részben Illés Péter Gábor biológiatanárral, a Kőszegi Evangélikus Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 55 éves igazgatóhelyettesével és Várallai Márkkal, az iskola 19 éves, logisztikát tanuló diákjával beszélgettek.

  Bővebben

 • Az elmúlt hónapok kihívásai a diakóniában

  Szombathely – Budapest – A diakóniai intézmények munkáját a rendkívüli helyzetben is segítette a Magyarországi Evangélikus Egyház Diakóniai Osztálya, amelynek vezetőjével Kelemen Anna Gyönggyel beszélgettek a Credo Rádió műsorában, az elmúlt hónapok kihívásairól és az aktualitásokról.

  Bővebben

 • A zsiráfnyelven is beszélő lelkész

  Budapest – Börönte Márta mindig is szívügyének érezte, hogy segítséget nyújtson embertársainak. Kerületünk evangélikus lelkésze, mentálhigiénés szakember, a Csillaggyertyafény Alapítvány elnöke a nehéz időkben is igyekszik lelki vigaszt adni. Ebben egy különleges kommunikációs forma, a zsiráfnyelv is a segítségére van. – A lelkésznő sokoldalú szolgálatáról a XVI. Kerületi Újság idei 8., április 24-i számában megjelent interjút idézzük.

  Bővebben

 • A koronavírus-járvány ideje alatt vajon környezettudatosabbá váltak az emberek?

  Budapest – Szombathely – Koltai Zsuzsával, az Ararát Teremtésvédelmi Munkaág koordinátorával a környezettudatosságról beszélgettek a Credo Rádió egyik adásában. A riportban hallhatunk arról is, hogy mióta kap igazán figyelmet a környezettudatosság, hogyan élhetünk zöldebben, és Koltai Zsuzsi arról is elmondja a véleményét, hogy vajon a koronavírus-járvány ideje alatt tudatosabbá váltak-e a témával kapcsolatban az emberek, jobban értékelik-e a természetet. Mi mindenre világít rá az elmúlt időszak és ennek mekkora ára van?

  Bővebben

 • Hogy áll a fóti Kántorképző Intézet felújítása? – Beszélgetés dr. Bence Gáborral

  Fót – Az Evangélikus Kántorképző Intézet működésének idei menetrendjét is átírta a koronavírus-járvány. Dr. Bence Gábort, az intézet igazgatóját nemcsak a téli tanfolyam vizsgáinak pótlásáról és a nyári tanfolyamok sorsáról, hanem az Énekeskönyv-kiállításról is kérdezte a Credo Rádió. Kiderül a beszélgetésből, hogy hol tart az intézet felújítása, milyen digitális tartalmakkal látták el a rendkívüli helyzetben az érdeklődőket és a kántorképző múltja, szellemisége is szóba kerül a beszélgetésben.

  Bővebben

 • Átrajzolt térképek – 1920. június 4. következményei egyházunkban

  Trianon. Több mint szó: fogalom. Velünk él száz éve. Diktátum, oktrojált „béke”. Egy nép, közösségek, egyházak, családok, egyének drámája, amely magába foglal küzdelmet, reményt, veszteséget, megbékélést, összefogást, összetartozást. Az első világháborúban győztes hatalmak diktátumának következményeiről így írt az irodalmi Nobel-díjas Winston Churchill brit miniszterelnök: „Az egykori Habsburg Birodalmat alkotó népek és tartományok számára a függetlenség olyan kínszenvedéseket hozott, amelyeket a régi költők és teológusok csak az elkárhozottak számára tudtak elképzelni.” Gyökeres átalakulást hozott az új helyzet egyházunkban is. Ennek részleteit dr. Lackner Pál korábbi tábori püspök, egyházunk püspöki tanácsának titkára tárta fel doktori disszertációjában. Őt kértük elemző beszélgetésre.

  Bővebben

 • László Viktor az Ez az a nap további terveiről mesélt – Podcast

  Budapest – László Viktor az Ez az a nap megálmodója év elején még úgy tervezte, hogy az új Puskás Ferenc Stadionban az első, nem sportjellegű esemény Jézus Krisztusról szól majd és 2020. július 18-ára óriási felekezetközi rendezvényt terveztek, ám a járványügyi helyzet miatt jelenleg nem tartható meg ez sem. T. Pintér Károly riporter a 2021-es tervekről kérdezte a főszervezőt.

  Bővebben

 • Ünnepek online, a négy fal között

  Nyújthat-e a szertartás ugyanolyan intenzív, euforikus élményt a nappalinkban? Vallásosabbak vagyunk válsághelyzet idején? Meghozhatja-e a lelki vezetők, gyülekezetek online jelenléte a vallási élet megújulását? Milyen egy gyülekezet, amelyik nem gyülekezhet? Lesz-e euforikus újrakezdés pünkösdkor? Vallási vezetőket és hívőket is megkérdeztünk.

  Bővebben

Seiten

2 abonnieren