2

 • Isten budafoki bárányai

  „Fiókegyházként” alakult 1921-ben, majd hét év elteltével missziói egyházközségként önállósult a budafoki evangélikusok közössége. Az egyházközség címerében a Jézusra utaló bárányszimbólum, hírlevelének címében a Budafoki Evangélikus Egyházközség névből alakított betűszó: BEE. A Budafok, Budatétény, Nagytétény, Albertfalva és Kelenvölgy területét magában foglaló egyházközség első lelkésze, az Erdélyből érkezett Petrovics Pál templomépítő pásztorként tette le az alapokat 1925-től. Gyülekezeteket bemutató riportsorozatunk késő őszi állomásaként Dél-Budát, a szüreti fesztiváljáról (is) ismert XXII. kerületet kerestük fel.

  Bővebben

 • Megférnek egymással a földi és az égi kérdések

  Jó másfél éven át zajlott Budapesten az M3-as metró déli szakaszának felújítása, közben az Üllői úton metrópótló buszok szállították az utasokat. A középső szakasz munkálatai még most is folynak. A pótlás lebonyolításában részt vett Közép- és Kelet-Európa egyik vezető építőipari cége. Pethő Gáborral, a vállalat munkatársával a feladatáról, a metrópótlás komplexitásáról és evangélikus identitásáról is beszélgettünk.

  Bővebben

 • Tud az egyház mindenkihez szólni?

  A Való Világról nyilván mindenkinek megvan a véleménye, de az már kérdés lehet, hogy az egyházak tudnának-e mit mondani egy villalakónak. A kérdés nem csak rájuk vonatkozik természetesen, hanem azokra is, akik elidegenedtek az egyháztól, annak nyelvezetétől, szokásaitól. Őket meg tudják szólítani az egyházak? Kell egyáltalán?

  Bővebben

 • Simon András Négyfalu százéves pedagógusa

  Szeptember 29-én töltötte be századik életévét Simon András, aki a Brassó megyei Négyfaluban, ezen belül Bácsfaluban lakik. Simon András fiatalokat megszégyenítő memóriával rendelkezik: emlékezik tanítványaira, a település jelenlegi és egykori lakosaira, kivel, mikor, mi történt. Vele elbeszélgetni olyan volt, mint a trianoni szerződés óta eltelt száz évet filmbe sűrítve újranézni. Az idős pedagógus fiával együtt fogadott az otthonában.

  Bővebben

 • Adventi üzenet – Gémes Pál

  Az Evangélikus.hu az MEE OI Ökumenikus és Külügyi Osztályával együttműködve Adventi üzenet című, hetente jelentkező sorozatában országhatárainkon túl élő evangélikus lelkészeket szólít meg. Gémes Pál, a németországi Stuttgart városában szolgáló evangélikus lelkész advent első hetének üzenetéről, valamint a gyülekezetéről is beszél.

  Bővebben

 • „Az ember valódi bére nem az, amit munkájával megszerez, hanem amivé általa válik”

  Budapest – Csűry Csaba 18 évesen a Görögkatolikus Papnevelő Intézetbe jelentkezett, teológiai tanulmányait a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen fejezte be. Nem mindennapi, hogy a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspökének a titkára lett. Megtisztelő és különös feladatnak érzi, hogy afféle egyházdiplomataként a közeledésben és megismerésben szolgálni tudja az egyház egységét. 2020 szeptemberétől a Pázmány jogi karának hallgatója. Jogászként, amit képviselni szeretne: Isten a szerzője az igazságos és méltányos rendnek.

  Bővebben

 • ...És háza népével együtt megkeresztelkedett

  A fiatal házaspár, Hajnal Andrea és Szaxinger Attila Budapestről vidékre, Nagytarcsára költözött. Andrea és Attila szüleiktől nem kaptak vallásos nevelést, ennek ellenére gyermekeiket a helyi evangélikus óvodába járatták. Így kerültek kapcsolatba az ovistársak szüleivel, majd a lelkészházaspárral. Őszinte nyitottságuk révén így jutottak el az óvodától a templomig, s az evangélikus hitet választva megkeresztelkedtek.

  Bővebben

 • Haza – Asztali beszélgetések Tompa Andreával és Szabó B. Andrással

  Budapest – Tompa Andrea író, a Jelenkor Kiadónál megjelent Haza című regény szerzője és Szabó B. András evangélikus lelkész, az Evangélikus Hittudományi Egyetem oktatója voltak az online megrendezésre kerülő Asztali beszélgetések sorozat vendégei november 26-án.

  Bővebben

 • Egybecsengés: Ember tervez... – 16. rész

  Nyíregyháza – Pécs – Az EPSZTI honlapjának sorozatát a távolságot találkozásra cserélés jegyében indították és az evangélikus nevelés sokszínűségét, értékgazdagságát hetente egy-egy páros portrén keresztül mutatják be. A legutóbbi, rendhagyó alkalomhoz hasonlóan ezúttal is egyazon intézmény két munkatársát szólították meg. Ami viszont változatlan: most is azokat a pontokat keressük interjúalanyaink között, amelyek hasonlóságról, egybecsengésről árulkodnak. – Mekkora a valószínűsége annak, hogy egy angol nyelvtanárt és egy német nemzetiségi óvodapedagógust kérdezve az derül ki, eredetileg mindketten a külkereskedői pályával kacérkodtak? Szűcsné Veress Katalinnal és Gengelné Nyírő Eszterrel beszélgettünk.

  Bővebben

 • Magunkat is a jóra kell nevelni

  Sorozatunkban a Magyarországi Evangélikus Egyház intézményeiben szolgálatot végzőket szólaltatjuk meg indíttatásukról, munkájukról, céljaikról. Limpár Zoltánné a Bakonycsernyei Evangélikus Óvoda óvodapedagógusa. A gyermeki tisztaságról, hivatástudatról, istenképűségről és a gyermekről mint példáról is beszélgettünk.

  Bővebben

 • A Jóisten megtermeli a szőlőt

  Az Aklan György lesencetomaji borászatában készült borok kiváló minőségét a borversenyeken kapott érmek is mutatják. 2017-es cabernet franc-ja a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület bora lett.

  Bővebben

 • „A lényemből fakad, hogy másoknak segítsek”

  Végtelen számú út kanyarog előttünk, és rajtunk múlik, hogy melyiket választjuk. Akad, aki hamar ráakad a megfelelő ösvényre, míg mások hosszasan keresgélnek, mire rálépnek a megfelelőre. Bogdányi Mária evangélikus lelkész földrajzi és lelki értelemben is nagy utat tett meg, mire rátalált hivatására.

  Bővebben

 • Luther-szobor keresi gazdáját

  Ady Endre és Lázár Ervin élethű mása egy kávézóasztalnál ücsörögve köszönti az érkezőt, velük szemben Maminti, a kicsi zöld tündér üldögél virágos tüllruhájában, az előtér hátsó sarkában Luther Márton tartja kezében a 95 tételt, míg a szomszédos teremből Csukás István embernagyságú, textilből készített mesehősei integetnek a most érkezett látogatóknak, akik történetesen épp mi vagyunk. Megyeri János péceli műtermébe lépve csak ámulunk, és ennek hangot is adunk, mire a művész is megjelenik, hogy üdvözöljön, és a műhelyben körbevezetve munkáival további ámulatba ejtsen.

  Bővebben

 • Milyen egy lelkész? Miért jó lelkésznek lenni? – VIDEÓ!

  Ha behunyod a szemed, és magad elé képzelsz egy lelkészt, mit látsz? Egy fekete ruhás, templomban beszélő alakot, aki Bibliát tart a kezében? Pedig a lelkész, ha kell, menedzser, kórusvezető, építész, pályázatíró, olykor temetkezési vállalkozó, ezermester, sofőr vagy egyszemélyes lelkisegély-szolgálat. Kíváncsi vagy, miért lesz valaki lelkész és milyen küzdelmei vannak? – A Luther Kiadó gondozásában megjelent Égi hívás – földi pálya című kötet apropóján beszélgetett Antal Bálint, a Luther Kiadó igazgatója, Kézdi Beáta, a KötőSzó szerkesztője és az Evangélikus Élet főszerkesztője, Pongrácz Máté és Pongráczné Győri Boglárka (Vlográczék) evangélikus lelkészházaspár, a KötőSzón megjelenő videós adások rendszeres szereplői valamint Szabó Lajos, az Evangélikus Hittudományi Egyetem nyugalmazott rektora, a kötet szerkesztője.

  Bővebben

 • „Hiszem, hogy képesek vagyunk a jóra nevelni”

  Sorozatunkban a Magyarországi Evangélikus Egyház intézményeiben szolgálatot végzőket szólaltatjuk meg indíttatásukról, munkájukról, céljaikról. Prekler Katalinnal, a Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium óvodapedagógusával, néptáncoktatóval kreativitásról, irodalomról és önismeretről, valamint a diákok inspirálásáról is beszélgettünk.

  Bővebben

 • Valljuk meg felekezeti hovatartozásunkat

  A reformáció hónapjában indult el a Magyarországi Evangélikus Egyház kampánya, amely arra hívja fel az evangélikus testvérek és az egyházunkhoz vékonyabb szállal kötődők figyelmét egyaránt, hogy a jövő évi magyarországi népszámláláskor ne feledkezzünk meg felekezeti hovatartozásunk megjelöléséről. Bátran valljuk meg, ne szégyelljük kimondani: „Evangélikus vagyok.” Ugyanakkor a reformáció üzenetét továbbvíve rokonainkat, barátainkat se féljünk megkérdezni: „És te?” A közelgő népszámlálással kapcsolatban is kérdeztük egyházunk püspökeit.

  Bővebben

 • Spartanok lettek!

  Milyen egy Spartan? Imádja a kihívásokat. Nem ismer lehetetlent. Mindent bevállal, a földön kúszástól a kőgörgetésen át a függeszkedésig. Nem félti a térdét a horzsolástól, a ruháját a sártól vagy a szakadástól. Ki akar lépni a komfortzónájából, és meg akarja mutatni, mire képes. Talán mindenekelőtt magának szeretné bizonyítani, hogy ő nem egy puhány, elkényelmesedett alak, hanem egy igazi harcos.

  Bővebben

 • Kerítéses látogatás és e-kereszténység – Gyülekezeti élet járvány idején

  A karantén első időszakában, 2020. májusában Nem állt le az evangélikus élet címmel közöltünk összeállítást arról, milyen megoldásokat találtak egyházunk lelkészei Isten igéjének hirdetésére – ötletességről, leleményességről is tanúságot téve – a veszélyhelyzet miatt bevezetett korlátozások közepette. Most a vártnál súlyosabb második hullám kapcsán érdeklődtünk néhány gyülekezetben a tapasztalatokról. A válaszokból megtudhattuk, hogyan alakult az istentiszteletek rendje, látogatottsága; a kötelező maszkviselés és kézfertőtlenítés mellett milyen egyéb intézkedések, esetleg szigorítások szükségesek az úrvacsoraosztás során vagy a hétközi alkalmakon; milyen visszajelzéseket kaptak az online közvetítésekről; csökkent-e a perselypénz, az adakozási kedv. Képet kaptunk arról is, miként zajlanak most a család-, illetve a beteglátogatások, és a közösségek hogyan készülnek az adventi időszakra. – Az összeállítás még 2020. októberében készült.

  Bővebben

 • Nem elég vasárnapi kereszténynek lenni

  Magyarország második legnépesebb településén, a több mint kétszázezer fős cívisvárosban a református Nagytemplomtól, azaz a város főterétől néhány percnyi sétára áll az evangélikus templom és a hozzá tartozó épületkomplexum. Bár a gyülekezet a felekezeti számarányokat tekintve kicsi, de elkötelezett és nyitott közösséget alkotva igyekszik az evangélikusságot képviselni Debrecenben. Hogy miként tud egy ezerötszáz főt számláló egyházközség a három másik történelmi felekezet mellett láthatóan evangélikus lenni? Erről beszélgettünk Asztalos Richárd parókus lelkésszel, Abaffy Zoltán felügyelővel és néhány gyülekezeti taggal.

  Bővebben

 • Itt állok – Evangélikus kezdeményezés a wormsi birodalmi gyűlésre emlékezve

  Budapest – Evangélikus lelkészek egy csoportja hozta létre az Ittallok.hu címen található weboldalt azzal a céllal, hogy segítsen emlékezni Luther Mártonnak a wormsi birodalmi gyűlésen történt bátor és világformáló, Szentírás mellett való kiállására. „A lutheri életút szempontjából 1517-ben a 95 tétel kiszögelése csak a küzdelem nyitánya volt, ami a tetőpontját 1521-ben Wormsban, a birodalmi gyűlésen érte el. Luther Mártonnak itt elmondott szavai az evangélikus identitás számára az origót jelentik, olyan csúcspontot és fordulópontot, mely a későbbi eseményeket és fejlődési irányt visszavonhatatlanul meghatározta” – magyarázta érdeklődésünkre a kezdeményezés egyik megálmodója, Győri Tamás József.

  Bővebben

 • Isten csalja az arcunkra a legtöbb mosolyt

  „Mindig volt egy dédelgetett álmom: hogy egyszer önellátó gazdaságom lesz, és úgy fogok élni, mint a nagyszüleim. Úgy szoktam mondani, hogy jó lenne, ha egyetlen főnököm lenne, a Jóisten, és szerettem volna, hogy ne függjünk senki mástól, csak tőle.” Riportalanyunk, Tomka Anna ma már valóban a saját biogazdaságát vezeti a Somogy megyei Szennán. Megvalósult álmáról és az életében folyamatosan megtapasztalt isteni iránymutatásról beszélgettünk a zselici dombok között a Tomka és Lányai családi vállalkozás vezetőjével.

  Bővebben

 • A reformáció emléknapja: Isten most is mellettünk áll

  Alsószeli – A reformáció napja több protestáns egyházban október 31-én tartott emléknap. Nagy Olivért, az alsószeli evangélikus egyházközség lelkészét kérdeztük a reformáció fontosságáról, üzenetéről, és arról, hogyan lehet a hit segítségével átvészelni a járvány időszakát.

  Bővebben

 • Az egyházi intézménynek lelke van

  Sorozatunkban a Magyarországi Evangélikus Egyház intézményeiben szolgálatot végzőket szólaltatjuk meg indíttatásukról, munkájukról, céljaikról. Szvitek Ákosné könyvelőként dolgozik a Bakonycsernyei Evangélikus Óvodában. A gyülekezet és az óvoda összefonódó, egymást erősítő közösségéről beszélgettünk.

  Bővebben

 • A csodák útközben történnek velünk

  Nomád teológia címmel jelent meg a közelmúltban dr. Varga Gyöngyi legújabb kötete a Luther Kiadó gondozásában. Az Evangélikus Hittudományi Egyetem Ószövetségi Tanszékének vezetője izgalmas teológiai, hitbeli kalandozásra hív. Általános bibliaismeretnél többre nincs szükség utunkon, csupán az elindulás bátorságára és minden vándor alaptulajdonságára: a felfedezés vágyára, nyitottságra, kíváncsiságra. A három éven át írt, három fő fejezetbe – Indulás, Lépések, Távlatok – rendezett, bőséges jegyzetanyaggal és bibliográfiával kísért teológiai munka hatalmas tudásanyagát a szerző nemcsak a teológusszakma, hanem minden hitben épülni vágyó olvasó számára öntötte formába. – Honlapunkon az Evangélikus Élet magazinban megjelent cikk bővített változata olvasható.

  Bővebben

 • Egybecsengés: „Jó tanár is holtig tanul” – 15. rész

  Budapest – Albertirsa – Az EPSZTI honlapjának sorozatát a távolságot találkozásra cserélés jegyében indították és az evangélikus nevelés sokszínűségét, értékgazdagságát hetente egy-egy páros portrén keresztül mutatják be. A legutóbbi, rendhagyó alkalomhoz hasonlóan ezúttal is egyazon intézmény két munkatársát szólították meg. Ami viszont változatlan: most is azokat a pontokat keressük interjúalanyaink között, amelyek hasonlóságról, egybecsengésről árulkodnak. – Magasan szárnyalni vagy a lassú hullámokkal kitartóan úszni a másik part felé? A tanítás-tanulás során mindkettőre lehet törekedni és mindkettőt meg lehet élni, pedagógusként, diákként egyaránt. Reményi Judittal és Kökény Károllyal beszélgettek a minap.

  Bővebben

 • Mentál Odú Pestszentimrén: Keresztény misszió és mentális segítségnyújtás egy tető alatt

  A pestszentimrei evangélikus gyülekezet ad otthont november közepétől a Mentál Odú Mentálhigiénés Központnak. Mit jelent a mentális egészség, és miért érezték fontosnak evangélikus lelkészek és mentálhigiénés szakemberek, hogy ilyen formában is segítsék a lelki válságban lévőket? A központ szervezőivel a kezdeményezésről, mentálhigiéné és egyház kapcsolatáról és a lelki egészségről beszélgettünk.

  Bővebben

 • Luther szól!

  Az elmúlt évtizedekben szép lassan országunkban is teret nyert az ősz vége felé mindent elárasztó halottkultusz, valamint a tengerentúlról érkező zavaros ideológiák és szokások áradata. Így a reformáció ünnepe mára Európa egyik legszínesebb protestáns hagyományaival rendelkező országában is teljesen háttérbe szorult.

  Bővebben

 • „Az én megküzdött történetem másoknak erőt és reményt ad”

  Budapest – A lombikprogram teológiai problematikája újra aktuális kérdésként került elő az elmúlt hetekben Veres András győri megyéspüspök újbóli kijelentése nyomán, miszerint a lombikprogram bűn: „a még mindig nagyon fájdalmas” lombikprogramot „teljesen ki kéne iktatni a gyakorlatból, súlyos bűnöket követünk el vele!” Bóna Judit, a Karc FM rádió munkatársa beszélgetett dr. Pángyánszky Ágnessel, az Evangélikus Hittudományi Egyetem adjunktusával, a Gyakorlati Intézet vezetőjével.

  Bővebben

 • Portréfilm Arató János Lóránd evangélikus lelkészről

  Kiskőrös – 2020. július 19-én búcsúztatták el a nyugdíjba vonuló Lupták György esperest a kiskőrösi evangélikus templomban, és még aznap a gyülekezet megválasztotta az új lelkészt Arató János Lóránd személyében, akit augusztus 22-én Homoki Pál esperes iktatott be hivatalába. A Kiskörős TV egy rövidfilmben mutatta be Kiskőrös új evangélikus lelkészét.

  Bővebben

 • Akit rabul ejtett a palóc táj

  A festőművész, grafikus, művésztanár a kimagasló rajzkészségét édesapjától, evangélikus egyházi gyökereit édesanyjától kapta. Sosem vágyott el a szülővárosából, Balassagyarmatról: fiatalon rabul ejtette a palóc táj és az emberek szépsége. Az ezerráncú néni, a parasztporta vagy a göcsörtös fa a folyónál szinte megelevenedik rajzain. Személyiségéből és környezetéből harmónia árad; ez azoknak a sajátja, akik – élve a kapott isteni talentummal – helyükön vannak hitük, családjuk, hivatásuk minden szegletében. Lengyel Péter a hetvenedik születésnapja alkalmából nekünk, alkotásai nézőinek ad ajándékot. Tiszta, alázatos életre szóló meghívást papíron, vásznon, Rotring tollal, festékkel, kevés aranyfüstporral. Az Evangélikus Országos Múzeum szervezésében rendezett kiállításának címe: Lengyel Péter 70 – művésztanár az Ipoly mentéről. A kertes, csupa léleknyugtató színnel, fénnyel teli otthonában kerestük fel a művészt.

  Bővebben

Seiten

2 abonnieren