2

 • Aláírásaikkal nyilvánították ki: a Szentírást tekintik életük vezérlő alapjának

  Több mint ötszázan írták alá április 18-ig Luther Márton mai örököseinek rövid nyilatkozatát az ittalok.hu oldalon. A kezdeményezés hátteréről és folytatásáról Győri Tamás József evangélikus lelkészt kérdeztük. Emellett gyülekezeti tagokat kértünk arra, fogalmazzák meg, miért érezték fontosnak, hogy csatlakozzanak az akcióhoz, mit jelent számukra evangélikusnak/lutheránusnak lenni, és hogyan mutatkozik meg a mindennapjaikban, hogy életük vezérlő alapja a Szentírás?

  Bővebben

 • Napi falatok a lelki éhség csillapítására

  Amellett, hogy négygyermekes családanya, a Balatonboglár–Hács–Somogyvámosi Társult Evangélikus Egyházközség és a hozzájuk tartozó gyülekezetek lelkésze, a Somogy-Zalai Egyházmegye esperese, sok talentummal megáldott művészalkat is Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna. Aki nem ismeri őt személyesen, közösségi oldalára feltett fotóiból maga is meggyőződhet arról, hogy mestercukrászok munkáját idéző tortakülönlegességeket készít, varrónőket megszégyenítő babákat varr, és az ecset is jól áll a kezében. Most mégis a Balatonboglár város támogatásával és a Luther Kiadó gondozásában napvilágot látott Napi falatok – Gondolatok 2020-ból című könyve apropóján beszélgettünk a boglári templom padjaiban ülve.

  Bővebben

 • Egybecsengés: Vallásra és hazára is szükségünk van

  Egyikükhöz a sport, másikukhoz a zene áll nagyon közel, de mindketten a 19. században élnének szívesen. Az EPSZTI Egybecsengés című, az evangélikus nevelés sokszínűségét és értékgazdagságát bemutatni kívánó sorozatában ezúttal Péterfi Gábor és Kertész Botond történészeket kérdezték egyebek mellett arról, hogy mire kötelez bennünket a nemzeti hovatartozásunk és mire a keresztségünk, az egyházhoz való kötődésünk.

  Bővebben

 • Mélyülő ismeretek szakmában és házasságban

  Nem szokványos, hogy egy házaspár tagjai együtt ülnek iskolapadba. Mórotzné Kiss Györgyi és férje, Mórotz Zsolt tavaly óta hallgatói az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE) Diakóniai Képzési Központjának. A 2020-ban elindított szupervizor-diakóniai mentor szakirányú képzésről beszélgettünk a bobai evangélikus házaspárral.

  Bővebben

 • Covidból fölgyógyult testvérek bizonyságtétele

  Covidból fölgyógyult hálás szívű testvérekkel beszélgetett Győri János Sámuel evangélikus lelkész abban a videóban, amely a szentendrei gyülekezet online bibliaórájára készült. A beszélgetés résztvevői Becsjanszki Judit, a zsámboki roma gyülekezet missziói munkatársa, Drenyovszky Péter, a pesterzsébeti evangélikus gyülekezet felügyelője és Várócziné Nagy Judit, szintén a pesterzsébeti evangélikus gyülekezet tagja. Olyan kérdéseket járnak körbe, mint például hogy mit jelentett számukra a betegség alatt a hit, és az a tudat, hogy imádkoznak értük vagy hogy volt-e lehetőségük bizonyságtételre ez idő alatt a sorstársaik között.

  Bővebben

 • „Nem egy szokványos párosítás” – Csűry Csaba görögkatolikus teológusként szolgál az evangélikus elnök-püspök titkáraként

  Csűry Csaba görögkatolikus teológus évek óta dolgozik Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök titkáraként, valamint újabban tanácsosaként. A Magyar Kurír katolikus hírportál az ökumenéről és a keresztény üzenet továbbadásáról beszélgetett vele.

  Bővebben

 • Ami az örökkévalóság szempontjából fontos

  Egyházunk központi internetes portáljának, az Evangélikus.hu-nak az élén április 10-től új felelős szerkesztő áll Vitális Judit személyében, mivel az eddigi szerkesztő, Horváth-Bolla Zsuzsanna ezentúl – a nyugdíjba vonult Nagy László utódjaként – az evangélikus rádió- és televízió-műsorok szerkesztéséért felel. Judit neve sok olvasónknak ismerősen csenghet, hiszen korábban az Evangélikus Élet csapatát erősítve hat éven keresztül – kislányai megszületéséig – nemcsak a szerkesztőségi titkári feladatokat látta el, hanem rendszeresen írt is lapunkba. A honlappal kapcsolatos teendők mellett májustól magazinunk hírszerkesztői feladatkörét is átveszi a szintén nyugdíjba vonuló T. Pintér Károlytól.

  Bővebben

 • Állatokkal suttogó aranyérmes

  Sopron – Baráth Ágnes Magdolna, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium 11/d osztályos tanulója, a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) agrártudományi szekciójának középiskolás tagozatában első helyezést ért el!

  Bővebben

 • A közösségépítés kovásza a közös hit – Interjú Prőhle Gergellyel

  Hol a helyünk? Egyebek mellett erről is beszélgetett a 24.hu a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelőjével, Prőhle Gergely korábbi berlini nagykövettel. Nagyinterjú a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatójával, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézetének vezetőjével.

  Bővebben

 • A diákok szolgálatában – Nagy István bonyhádi tanár

  A Mol Alapítvány Mester-M díjának 2020-as nyertesei közé került Nagy István, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium kémia, fizika és néprajz szakos tanára. A kiváló pedagógussal rövidfilmet készített az alapítvány.

  Bővebben

 • Csak pontosan, szépen! – Az íróasztalnál: Magyarkuti Gyuláné Tóth Katalin

  Idén indult sorozatunkban lelkészekkel találkozhatnak olvasóink „háttérmunka” közben: elsősorban arról kérdezzük őket, miként készülnek a prédikációra, s eközben milyen tárgyak veszik őket körül. Magyarkuti Gyuláné Tóth Katalint, a Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség lelkészét otthonában, íróasztalánál kérdeztük istentiszteletre készülésének műhelytitkairól.

  Bővebben

 • Végbement a csodálatos csere – Szarka István esperessel beszélgettünk

  Fejér megyében az evangélikusság létszámaránya az országos átlag feletti. Jelen vannak a megyeszékhelyen, és az egészen kicsi falvakban is. Most ők is a nagy ünnepet élik, így ezzel kapcsolatban beszélgettünk Szarka István esperessel.

  Bővebben

 • Laza, vagány és nyitott lelkész a Szentesi Evangélikus Egyházközség élén – Interjú Veres-Ravai Rékával

  Inkább gondolnám bohém képzőművésznek, mint lelkésznek. Idén tíz éve látja el szolgálatát a Szentesi Evangélikus Egyházközség élén. Laza, nyitott és talán ezért is gyarapszik szépen a gyülekezet. Hogyan lesz egy erdélyi unitárius lányból evangélikus lelkész? Miért választja Isten szolgálatát? Húsvét üzenete mellett többek között erről is beszélgettünk Veres-Ravai Rékával.

  Bővebben

 • Keresztünnep –  Oberlander Báruch és Gáncs Péter beszélgetése

  A Klubrádió húsvét hétfői adásában a keresztény és a zsidó húsvét közös gyökereiről és eltérő utóéletéről beszélgettek Gáncs Péter evangélikus püspökkel és Oberlander Báruch rabbival.

  Bővebben

 • Prőhle Gergely a keresztre feszítés emberi drámájáról

  Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője volt a Heti TV Pirkadat című műsorának vendége húsvét alkalmából.

  Bővebben

 • Fabiny Tamás: Jézus erősebb a templom falainál

  Jézus erősebb a templom falainál, és ahogy a bezárkózott tanítványokat, úgy a karanténban lévő mai embert is meg tudja szólítani – mondta a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke húsvét alkalmából az MTI-nek.v

  Bővebben

 • Minden szál a helyén a szőttesben

  Dabas – Gyón – Egy kis Insula Lutheranával büszkélkedhet Dabason a Luther utca. Az Isten háza, a templomkert, a parókia, a gyülekezeti ház és a Gyóni Géza-emlékszoba alkotta együttes élénk közösségi életnek ad otthont. Bő egy éve hét apró gyermek csivitelése is betölti már a teret: a Kisharang Evangélikus Családi Bölcsőde első csapatáé. A közeljövőben a helyi önkormányzat által felújított hajdani evangélikus elemi iskola épületébe költözhet át, ezáltal további hét férőhellyel bővülhet az intézmény. A tények mögé nézve kerek s önmagán túlmutató történet bontakozik ki: szól Istenről, emberekről, közösségről, gyógyulásról, egyházi misszióról. De főleg a jövőbe vetett hitről. Az Úristen szeretetmatematikája szerint hét meg hét egyenlő megszámlálhatatlan örömmel, lehetőséggel, ajándékkal.

  Bővebben

 • Teológuspassió járvány idején – Beszélgetés Bányai Tamással és Szikra Benedekkel

  Budapest – Az Evangélikus Hittudományi Egyetem a koronavírus-járvány miatt idén online formában tartja meg teológuspassióját. A formabontó animációsfilm-előadás premierjére nagypénteken kerül sor. A film szervezőivel, Bányai Tamás és Szikra Benedek teológus-lelkész szakos hallgatókkal az előkészület kihívásain kívül arról is beszélgettünk, hogy mi lesz a film érdekessége.

  Bővebben

 • Főnixmadár-akció

  „Nem a jelenlegi helyzetet kell konzerválni, hanem új tereket kell nyitni, új utakat keresni” – mondja Ihász Beatrix beledi lelkész, a Soproni Egyházmegye esperese. Családjával együtt 2017-ben Orosházáról került a Győr-Moson-Sopron megyei kisvárosba, egy évre kapta püspöki kiküldetését, de már 2018 márciusában beiktatták parókus lelkésznek, két hónap múlva pedig esperessé választották. Az eltelt idő alatt változásokon ment keresztül a tradicionális gyülekezet, legutóbb épp a karantén adott új lendületet a közösségnek. Minderről a helyszínen beszélgettünk a lelkésszel és a gyülekezet néhány tagjával.

  Bővebben

 • Mózes-tábla törülközőből, evangélikus lelkész katonatisztből

  Párját ritkító könyv jelent meg a közelmúltban az Evangélikus Gyűjteményi Kiadványok sorozat részeként. A Lelki napló a munkatáborból – Sztupkay Sándor pásztori szolgálata 1945–1947 című kötet egy fogolytáborba kalauzol. A második világháborúban szovjet fogságba került, súlyosan beteg tiszt evangélikus lelkésznek füllenti magát, így több mint két esztendőn keresztül lelkigondozója lesz fogolytársainak, miközben nemcsak prédikál, hanem úrvacsorát oszt, és temet is – mindezt előzetes tapasztalat vagy teológiai végzettség nélkül. Sztupkay Sándor tintaceruzával írt igehirdetései, imádságai, istentiszteleti rendtartása jelentős részben fennmaradtak. Többéves kitartó kutatómunkával mindezeket sajtó alá rendezte Korányi András, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Egyháztörténeti Tanszékének egyetemi tanára, pestszentlőrinci lelkész. Együtt lapoztuk át a könyvet.

  Bővebben

 • Könnyűzenével is az Úr szolgálatában

  Budapest – „Az E-hangműhely a Magyarországi Evangélikus Egyház könnyűzenei műhelye, ami azzal a céllal jött létre, hogy az evangélikus egyház évtizedes könnyűzenei hagyományára építve szakmailag segítse az evangélikus és az evangélikussághoz közel álló, kezdő és haladó könnyűzenészeket” – fogalmazták meg az új kezdeményezés szervezői. Szidoly Rolanddal, egyházunk országos irodája gyülekezeti és missziói osztályának gyermek- és ifjúságimunkaág-vezetőjével beszélgettünk.

  Bővebben

 • Ki van a sisak alatt? – Egy Yamahás evangélikus motoros

  Fót – Karvai Ottóval, az Evangélikus motorosok csapatának egyik tagjával készített beszélgetést a Motorozz velem blog. Az alábbiakban ezt adjuk közre.

  Bővebben

 • Friss diplomás tanár őszintén a mai gyerekekről, hivatásról, hitoktatásról

  Budapest – Szabadosné Kustra Nikolett januárban diplomázott hittanár-nevelő és földrajz tanári szakon. Lelkészcsaládban nőtt fel, de ő tanítani akar. Miért megy ma egy fiatal tanárnak? A 21. századi gyerekekről, a Biblia iránti fogékonyságukról és a munkába állás utáni első benyomásokról beszélgettünk.

  Bővebben

 • Csodásan működik az Úr Bényén is

  „Az Úr csodásan működik” – mondta a nagymama, Kopcsándi Károlyné, Margit néni, amikor legidősebb unokája bejelentette, hogy hittanári szakra jelentkezik az Evangélikus Hittudományi Egyetemre. A Bényei Evangélikus Egyházközség felügyelő asszonya akkor úgy gondolta: micsoda boldogság, hogy unokája tanárként gyerekeket fog a hit dolgaira tanítani! A nagymamát azonban még nagyobb öröm érte, amikor Mészáros Anna Zsóka végül egy év után a lelkész szak mellett döntött. Nagymama és unokája különleges kapcsolatát, hitéletének alakulását és a gyülekezet rövid történetét mutatjuk be.

  Bővebben

 • Angyalok – Beszélgetés Eszlényi Ákossal

  Csömör – Eszlényi Ákos Kerepes–Kistarcsa evangélikus gyülekezetplántáló lelkésze kórházlelkészként is szolgál a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban, így közvetlen közelről látja a koronavírus-járvány miatt ott kialakult helyzetet. A KötőSzó után Boda Zsuzsa a Csömöri Evangélikus Egyházközség Youtube-csatornáján is készített vele interjút.

  Bővebben

 • Hitről, etikáról a gyermekekért

  Budapest – „Pedagógusként, keresztyénként a cél, hogy a gyermekek szabad döntést hozhassanak a különféle élethelyzetekben, pontos ismeretük legyen hitről, erkölcsről, Istenről, egyházról, az egyes etikai kérdésekről. Ehhez elengedhetetlen, hogy mi, tanárok váljunk jó eszközökké.” A tavaszi hónapok a be- és átiratkozások, a különféle csoportok megszervezésének időszaka, amikor a szülőknek a kötelező hit- és erkölcstan vagy az etika tantárgyak közül kell választaniuk. Mennyiben mond ellent egymásnak ez a két tárgy, vannak-e átfedések közöttük, jogosak-e a velük kapcsolatos előítélek? A Parókia.hu portál Deák Gabriella hittantanárt kérdezte, aki többszakos pedagógusként mindkét tantárgy oktatásában szerzett tapasztalatokat.

  Bővebben

 • Felkerestük a húsz évvel ezelőtti Kossuth-film szereplőit

  Monok és Tállya, Kossuth Lajos születésének és keresztelésének helyszínei hagyományosan evangélikus lakossággal is rendelkező települések. Tállyán a Zemplén legnagyobb temploma hirdeti az arra járók számára a mai napig az evangélikus jelenlétet. Nem véletlenül: a filoxéra szőlőbetegség 19. század végi pusztítása előtti években ötszáz felett volt a település evangélikus lakosainak száma, és ott található a regionálisan ma is talán legfontosabb evangélikus templom. Monokon csak az 1910-es években épült egy kis templom, de biztosan nem véletlen, hogy épp Kossuth szülőházával szemben. A környék Kossuth-kultuszáról és a Fabiny Tamás elnök-püspök által a napokban megosztott, húsz évvel ezelőtti videófelvétel szereplőiről és jelenlegi életükről szól cikkünk.

  Bővebben

 • Fókuszban az úrvacsora üzenete – Beszélgetés Zászkaliczky Zsuzsannával

  „A művészet ambíciója tulajdonképpen nem más, mint a tényektől eljutni a valóságig” – fogalmazott Pilinszky János. Különösen is aktuális ez a kijelentés, ha a keresztény művészetre gondolunk. Milyen teológiai üzenetet közvetítenek számunkra a régi korok és a kortárs alkotások? Miként fogalmazzák meg a mai alkotók az úrvacsora üzenetét? Zászkaliczky Zsuzsanna művészettörténésszel, az Evangélikus Országos Gyűjtemény közművelődési igazgatóhelyettesével, az Evangélikus Országos Múzeumban megrendezett Kenyér és bor színében kiállítás egyik kurátorával Galambos Ádám beszélgetett.

  Bővebben

 • Segítőknek segít a Diakóniai Képzési Központ

  A Magyarországi Evangélikus Egyház 2020-ban az Evangélikus Hittudományi Egyetem szervezeti egységeként létrehozta a Diakóniai Képzési Központot. A központ képzéskínálatáról Molnár Enikővel, a képzések szervezőjével beszélgettünk.

  Bővebben

 • „Azt gondolom, nem jártam rossz úton... Ez a kegyelem.” – Beszélgetés Balogh Éva evangélikus lelkésszel

  Budapest – A Duna Televízió Isten kezében című magazinműsorában, 2021. március 14-én, Erhardt Ágoston készített interjút Balogh Éva lelkésznővel élet és halál kérdéseiről.

  Bővebben

Pages

Subscribe to 2