3999

 • Orgona határok nélkül 2019

  Sopron – Rust – Mörbisch – Balf – Idén immáron 9. alkalommal rendezték meg az Orgona határok nélkül elnevezésű, osztrák-magyar zenei fesztivált. A Rust, Mörbisch (Fertőmeggyes), Balf és Sopron templomaiban zajló programokon a határrégió legkiválóbb művészei és vendégművészek szólaltatják meg az orgonákat.

  Bővebben

 • 58 év után újra működni fog a német megosztottság egyik jelképe

  Berlin – A jövő héttől ismét mutatni fogja az időt a Kelet- és Nyugat-Berlin határán álló falnál lévő templom Megbékélés órája.

  Bővebben

 • Újabb régészeti leletek igazolják a bibliai történetet

  Nyílhegyeket, ékszereket és korsókat találtak abból az időszakból, amikor Babilónia elfoglalta Jeruzsálemet.

  Bővebben

 • Jövőre több pénzt kaphatnak a szlovákiai egyházak

  Pozsony – Jövőre változhat az egyházak finanszírozási rendszere, ha a szlovák parlament elfogadja a kulturális tárca javaslatát. A változtatás értelmében az egyházak 2020-ban több pénzt kapnának, és szabadabban is gazdálkodhatnának anyagi forrásaikkal.

  Bővebben

 • Minden eddiginél több gyereket öltek meg tavaly világszerte

  Tavaly érte a legnagyobb számú, akár halálos kimenetelű erőszak a legtöbb gyereket a világon, amióta az ENSZ évente összesítést végez ezekről az incidensekről – számolt be az Euronews.

  Bővebben

 • Műemlékké nyilvánítják a pancsovai és a torontálvásárhelyi templomot

  A szerb kormány döntése értelmében műemlékké nyilvánítják a pancsovai evangélikus templomot.

  Bővebben

 • „Sötét éjszaka volt” – Öt éve űzték el a keresztényeket a Ninivei-fennsíkról

  2014. augusztus 6-ról 7-re virradóra 125 ezer kereszténynek kellett drámai körülmények között elhagynia otthonát a Ninivei-fennsíkon, hogy elmeneküljenek az Iszlám Állam elől.

  Bővebben

 • A keresztények hétköznapjai 1700 éve

  A bázeli egyetem a közelmúltban egy szenzációs fölfedezésről adott hírt.

  Bővebben

 • Egy olasz kisvárosban betiltották az istenkáromlást

  Saonara – Akár 400 euró (kb. 130 ezer forint) büntetést is fizethet az, aki a Padua mellett található tízezres kisvárosban, Saonarában káromkodik, egészen pontosan istenkáromlást követ el – írja a Telegraph.

  Bővebben

 • Patrónusunk nyomában – Prónay Sándor (1760–1839) tóalmási kastélya

  Tóalmás – Prónay Sándor egyetemes felügyelő hajdani tóalmási könyvtárát ma a Podmaniczky-Degenfeld Könyvtár részeként őrzi az evangélikus egyház. Az Evangélikus Országos Gyűjtemény munkatársai (Balogh Kriszta, Czenthe Miklós, Hubert Gabriella) Tóalmáson jártak, hogy megnézzék, hol volt eredetileg a tóalmási könyvtár. A romosnál riasztóbb állapot tárult eléjük.

  Bővebben

 • Jeruzsálemet és Názáretet is meglátogatta a halasi lelkész

  Kiskunhalas – A kereszténység bölcsőjének is tartott Izraelbe zarándokolt Honti Irén, halasi evangélikus lelkész. A vallási helyszíneken átélt intenzív élményeiről mesélt hallgatóságának.

  Bővebben

 • Izraeli régészek megtalálhatták Péter és András apostol faluját

  Jeruzsálem – Izraeli régészek úgy vélik, megtalálták az újszövetségi Bétszaidát (Betesda), Péter és András apostol falvát – jelentette a Háárec című újság honlapja.

  Bővebben

 • A spiritualitás svédasztala

  Sok évvel ezelőtt hallottam már a Bajorországi Evangélikus Egyház által támogatott európai ökumenikus tanulmányi kurzusról, Josefstal neve belevésődött az emlékezetembe. Az Alpok alján fekvő hegyi falucskában mindenki a turizmusból él, sípályák veszik körül a gyönyörű tengerszemeket. Az ökumenikus oktatási központ erdő szélén áll, parkjában patak csörgedezik. Erre az idilli helyszínre érkezett a közel ötven résztvevő az idén május 13–22. között tartott szemináriumra, amelynek témája a spiritualitás újrafelfedezése volt.

  Bővebben

 • Csak tavaly majdnem félmillió hívőt veszítettek a német katolikus és protestáns egyházak

  Berlin – Egyes kutatások szerint 2060-ra megfeleződhet a német katolikus és protestáns egyházak tagsága. A Német Katolikus Egyház csak a tavalyi évben 216 078, míg a különböző protestáns egyházak 220 000 tagot vesztettek el – írja a Deutsche Welle a Német Katolikus Püspöki Konferencia és a Németországi Protestáns Egyház pénteken publikált adatai alapján.

  Bővebben

 • Szolgálat az ausztriai magyarok között

  Soproniként mindig is természetes volt számomra a szinte napi kapcsolat Ausztriával. Az elmúlt évtizedek egyes időszakaiban persze más és más módon voltak jelen szülővárosom mindennapjaiban és a saját életemben is – ahogyan nagyapám emlegette őket – a „sógorok”. Mégsem számoltam soha azzal, hogy egyszer lelkészként leszek része a szomszédos ország evangélikusai életének.

  Bővebben

 • Növekvőben a vallásokkal szembeni állami korlátozások – Európában is

  Erősödtek a vallásokkal szembeni állami korlátozások 2007 és 2017 között, a társadalmi szembenállás is változott – derült ki egy friss tanulmányból.

  Bővebben

 • Nemzetközi szeminárium Strasbourgban

  A napokban ért véget Strasbourgban az Ökumenikus Központ 53. nemzetközi szemináriuma, amelynek témája a Keresztyén Egyház tanítása és spiritualitása volt. A téma kihívása abban áll, hogy amíg a tanítás sok esetben a felekezeteket egymástól elválasztja, addig a lelkiség gyakran összeköti. A különböző egyházhoz tartozó lelki irányzatok vezetőinek előadásából kitűnt, hogy minden “sikeres” irányvonal olyan hitrejutott személyiségek vezetése alatt működik, akik Istennek szentelve életüket, naponta keresik az Úr közelségét és nagy hangsúlyt fektetnek a Lélek általi vezettetésre.

  Bővebben

 • Kilencezer évvel ezelőtti településre bukkantak a régészek Jeruzsálem közelében

  Izrael – Régészek kilencezer évvel ezelőtti, több ezer lakosú településre bukkantak Jeruzsálem mellett, a felfedezés újraírja ennek az ősi kornak a térségbeli történetét – jelentette a Jediít Ahronót című újság honlapja, a Ynet.

  Bővebben

 • ENSZ-jelentés: Az éhezők száma nem csökken, miközben az elhízás terjed

  820 millió körül volt 2018-ban azok száma, akik nem jutottak elegendő élelemhez, míg 2017-ben „csupán” 811 millióan; a negatív tendencia már harmadik éve tart – derült ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) július 15-én nyilvánosságra hozott jelentéséből.

  Bővebben

 • Megrongálták a reformáció genfi emlékművét

  Genf – A híres műemléket ismeretlenek vasárnapról hétfőre virradóra festékkel öntötték le. Azonnal megkezdték a szobrok megtisztítását, Genf vezetése feljelentést tett.

  Bővebben

 • Egyre súlyosabb a keresztények helyzete Burkina Fasóban

  A Vatican News az elmúlt napokban interjút készített a nyugat-afrikai ország fővárosában, Ouagadougouban szolgáló olasz misszionáriussal, miután Burkina Faso északi részén dzsihadisták meggyilkoltak négy katolikus világi hívőt. Az atya biztonsági okokból névtelensége megtartását kérte.

  Bővebben

 • A betlehemi Születés temploma lekerült a veszélyeztetett helyszínek listájáról

  Baku – A betlehemi Születés temploma és a chilei Humberstone és Santa Laura Salétromművek lekerülnek a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájáról – döntött Bakuban zajló ülésén az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi bizottsága, amely ugyanakkor veszélyeztetettként sorolta be a mexikói Kaliforniai-öböl szigeteit és védett területeit.

  Bővebben

 • Vendégségben a vesztfáliaiaknál: Fórumbeszélgetés a Kirchentagon

  Dortmund – Számos beszélgetés közül az egyiken ismét lehetőségünk volt bemutatni a Magyarországi Evangélikus Egyház egy-egy kis szeletét. Thomas Krieger, a vesztfáliai egyház ökumenéért felelős referense beszélgetett dr. Fabiny Tamás elnök-püspökkel és Cselovszkyné dr. Tarr Klára ökumenikus és külügyi osztályvezetővel. A beszélgetést egy – számunkra jól ismert – dallal indították Szidoly Roland és Balicza Klára segítségével: a Szélrózsa ének csendült fel Dortmund utcáján. Az operatőri szerepet Szeli Noéminek, a Szélrózsa koordinátorának köszönjük!

  Bővebben

 • Vendég a standunknál: Viking Dietrich és Johanna Olson

  Dortmund – A Kirchentag harmadik napján az Amerikai Evangélikus Egyház (ELCA) két képviselőjével, Viking Dietrichhel és Johanna Olsonnal beszélgettünk kirchentagos benyomásokról, az amerikai és az európai lutheranizmus különbözőségeiről és hasonlóságairól, valamint az ELCA és a MEE együttműködéséről.

  Bővebben

 • Menni-maradni… – Kibúcsúzott 16 teológiai hallgató a Protestáns Teológiai Intézetből

  Kolozsvár – 2019. június 30-án ünnepi istentisztelet keretén belül 16 teológiai hallgató ballagott el a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetből.

  Bővebben

 • Kutyfalván (Maros megyében) jártak az Evangélikus Országos Gyűjtemény munkatársai

  Kutyfalva – 2019. június 29-én rendezték meg az első kutyfalvi Degenfeld-kastélynapot. Podmaniczky-Degenfeld Könyvtárunk kapcsolódik a református Degenfeld család múltjához is. A kastélynapra meghívást kapott Balogh Kriszta, az Evangélikus Országos Könyvtár vezetője és dr. Hubert Gabriella, az Evangélikus Országos Gyűjtemény igazgatója.

  Bővebben

 • Vendég a standunknál: Norbert Denecke

  Dortmund – A Magyarországi Evangélikus Egyház dortmundi Kirchentagon felállított standjának egyik vendége volt Norbert Denecke egyházfőtanácsos, a Lutheránus Világszövetség (LVSZ / LVB-DNK) német nemzeti bizottságának ügyvezetője, akit Cselovszkyné dr. Tarr Klára ökumenikus és külügyi osztályvezető kérdezett.

  Bővebben

 • Vendég a standunknál: Enno Haaks, Najla Kassab és Haroutune Selimian

  Dortmund – Cselovszkyné dr. Tarr Klára moderálása mellett Enno Haaks, a Gustav-Adolf-Werk (GAW) főtitkárával, Najla Kassab, a Református Egyházak Világközösségének elnökével és Haroutune Selimian, az Örmény Protestáns Egyház lelkészével készült az alábbi interjú a 2019-es dortmundi Kirchentagon.

  Bővebben

 • Diakóniai vasárnap volt Bácsfaluban

  Bácsfalu – Amikor Jézus találkozott egy születése óta vak emberrel, tanítványai megkérdezték tőle: miért született így? A szülei vétkeztek, vagy a vak ember bűnös? Jézus így válaszolt: „Nem ő vétkezett, nem is a szülei, hanem azért van ez így, hogy nyilvánvalóvá legyenek rajta Isten cselekedetei.” Hogy ez mennyire igaz, az tudja a legjobban, aki fogyatékossággal küzdő, segítségre szoruló ember mellett él, vagy gyakran kapcsolatba kerül vele. Legyen az mozgássérült, Down-szindrómás, vak, siket, kerekes székben ülő, idős vagy fiatal, Isten nem félre teszi őt, hanem vele és erőtlensége által teszi nyilvánvalóvá kegyelmét.

  Bővebben

 • Elkészült a Köz-Ép-Pont Erdélyi Lutheránus Ifjúsági Találkozó végleges programja

  Tusnádfürdő – 2019. július 9-13. között szervezik meg a Köz-Ép-Pont Erdélyi Lutheránus Ifjúsági Találkozót. Közreadjuk a részletes programot.

  Bővebben

Oldalak

Feliratkozás 3999 csatornájára