3999

 • Elkezdődött a Lutheránus Világszövetség tanácsülése Genfben

  Genf – 2019. június 13-án elkezdődött a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) idei tanácsülése Genfben. A tagegyházakat képviselő negyvennyolc tagú testület, valamint a tanácsadók és az egyéb egyházi szervezetek küldöttei ebben az évben több olyan kérdésben is döntenek majd, amelyek alapjaiban határozzák meg a genfi főtitkárság működését. Az idei ülésen dől el a következő, 2023-ban tartandó nagygyűlés helyszíne is.

  Bővebben

 • Hitelesen kell szolgálni

  Alsószeli – A Szlovákiai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház egyedüli felvidéki származású, magyar nemzetiségű lelkészeként szolgál a mátyusföldi Alsószeliben Nagy Olivér. Levezetőlelkészként május végén a Magyar Evangélikus Tanácskozó Testület fórumát szolgálta falujában.

  Bővebben

 • Mitől vagyunk ennyire dühösek?

  Helsinki – Stockholm – A Conference of European Churches (CEC – Európai Egyházak Konferenciája) és a World Association of Christian Communication (WACC – Keresztény Kommunikáció Világszervezete) legutóbbi, Mitől vagyunk ennyire dühösek? című konferenciája a gyűlöletbeszéd, az álhírek és a kommunikációs jogok témáját járta körül, elsősorban európai kontextusban. A tanácskozás helyszíne – utalva az ökumené szimbólumára, amely egyben a CEC logója is – egy Helsinki és Stockholm között közlekedő hajó volt.

  Bővebben

 • Ülésezett a CEC vezetőtestülete

  Strasbourg – Az Európai Egyházak Konferenciájának (CEC) vezetőtestülete Franciaországban, Strasbourg városában ülésezett május 15–18. között, hogy meghatározzák a CEC munkájának fő irányvonalait, különös hangsúlyt fektetve az „Együtt a reménységben és tanúságtételben” kérdésére.

  Bővebben

 • Finnországi anzix – Személyes sorok egy debreceni tollából

  Debrecen – Jyväskylä – Családommal zenetanárként több évig éltem Finnországban. Férjemmel zeneiskolában tanítottunk, gyermekeim iskolába jártak. Bár már régen itthon élünk, kapcsolataink az évek során egyre nőttek, különösen nekem, hiszen szinte minden évben lehetőségem nyílt visszatérni „második hazámba”. Azt gondoltam, én már nem sok újat tapasztalhatok Suomiban, elég jól ismerem az országot, embereket, szokásokat. Tévedtem... A következőkben Joób Árpádné írását olvashatják:

  Bővebben

 • Reményik-dombormű az erdélyi panteonban

  A Magyarországon élő erdélyiek május 5-i budapesti találkozójának keretében leplezték le Reményik Sándor domborművét az Erdélyi Gyülekezet emlékparkjában. A kolozsvári evangélikus költő életútját Veres Emese-Gyöngyvér néprajzkutató vázolta fel avatóbeszédében.

  Bővebben

 • EVT-üzenet az egyház születésnapján

  Genf – Az Egyházak Világtanácsának elnöksége különleges üzenetet küldött tagegyházai híveinek a közelgő pünkösd alkalmából: „Prófétálni azt jelenti: igazságot hirdetni – áll az üzenetben. – Amiben nincs rang, nincs rassz, nem klub, sem férfi vagy nő, de még a vallásnak sincs monopóliuma az igazságra.”

  Bővebben

 • Fiatal családok hétvégéje volt Creglingenben

  Creglingen – A Württembergi Magyar Protestáns Gyülekezetben a Kőrösi Csoma Program (KCsP) munka zárásaként aktív és vidám hétvégét szerveztünk a bajor határ közelében, ahol majd negyven fővel igyekeztünk közönségből közösséggé kovácsolódni – írta Stermeczki András szerkesztőségünkhöz eljuttatott beszámolójában. Az alábbiakban a lelkész személyes gondolatait közöljük.

  Bővebben

 • Megtartották az Újszövetség-kutatók Nyolcadik Nemzetközi Kelet és Nyugat közötti Szimpóziumát

  Busteni – 2019. május 26–31. között került megrendezésre az Újszövetség-kutatók Nyolcadik Nemzetközi Kelet és Nyugat közötti Szimpóziuma. E három-négy évente megrendezésre kerülő konferenciák célja, hogy fórumot biztosítson a katolikus és protestáns nyugat, valamint az ortodox kelet újszövetséges kutatóinak eszmecseréjére, kutatási eredményeik, nézőpontbeli sajátosságaik megosztására.

  Bővebben

 • Fénykép határokkal

  Alsószeli – Jelképes a Wikipédián látható fénykép az alsószeli evangélikus templomról. Mintha a történelmi határeltolást jelképezné a torony aljánál mintegy a templomtestet leválasztó villanyvezeték. A felvidéki magyar evangélikusság is így választódik el az anyaországi egyháztesttől. Hozzátartozik, de mégis határ választja el őket egymástól. Itt, Alsószelin ülésezett május 24–25-én a Magyar Evangélikus Tanácskozó Testület, amelynek tagjai a Magyarországi Evangélikus Egyház püspökei és felügyelői mellett a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke, a külhoni magyar evangélikus és protestáns szervezetek és gyülekezetek küldöttei és más meghívottak voltak. Meggazdagító együttlét volt.

  Bővebben

 • A Felvidék legszebb temetője

  Lőcse – A lőcsei evangélikus temető sírkertje, amely valaha páratlan szépségéről volt híres, megmutatja az egykori szepesi székhely gazdag múltját. A város felvirágoztatói, valamint szabadságharcosok is ott alusszák örök álmukat.

  Bővebben

 • Hangosabb harangok

  Hírek Kelet-Közép-Európából.

  Bővebben

 • A Mátyusföldön ülésezett a Magyar Evangélikus Tanácskozó Testület

  Alsószeli – A mátyusföldi Alsószeliben ülésezett a Magyar Evangélikus Tanácskozó Testület (METT) 2019. május 24-25 között. Az együvé tartozás jegyében megtartott konferencia lehetőséget adott arra, hogy a Magyarországi Evangélikus Egyház külhoni magyar egyházakkal, az azokat képviselő lelkészekkel egyeztessen és átvegyék a külhoni magyar evangélikus gyülekezeteket érintő problémákat, valamint beszéljenek a további együttműködési lehetőségekről is.

  Bővebben

 • Pozsonyi Kifli: Evangélikus templomok Pozsonyban

  Pozsony – 2019. május 25-én Samarjay Zoltán tartott magyar nyelvű előadást a fővárosban „Evangélikus Pozsony” címmel. A rendezvény a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás égisze alatt valósult meg, társszervező a Pozsony–Óvárosi Evangélikus Egyházközség.

  Bővebben

 • Európai választások – út a megbékéléshez

  Bécs – Az Európai Protestáns Egyházak Közösségének Tanácsa (GEKE) nyilatkozatot adott ki, amelyben az európai parlamenti választásokon való részvételre buzdítja a kontinens állampolgárait.

  Bővebben

 • Folytatódik az együttműködés a Mikkeli Egyházkerület és a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület között

  Jyväskylä – Még 2014. február 16-án a győri öregtemplomban írta alá Szemerei János a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke és Seppo Häkkinen a finnországi Mikkeli Egyházkerület püspöke azt a testvér-egyházkerületi megállapodást, melynek célja a két egyházkerület közötti kapcsolat erősítése volt. Az akkori ünnepi alkalom óta öt esztendő telt el, melyben sok találkozás történt az egyházkerületek különböző csoportjai között munkatársi látogatásokkal, konferenciákon való részvétellel.

  Bővebben

 • Az EP-választásokon való részvételre buzdítanak az erdélyi evangélikusok

  Kolozsvár – Európai, keresztény, magyar jövőnk címmel tett közzé felhívást Adorjáni Dezső Zoltán püspök, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház vezetője, amelyben az EP-választásokon való részvételre buzdít.

  Bővebben

 • Németországban május második vasárnapja a hivatalos anyák napja

  Stuttgart – Stuttgart Bad Canstattban a Württembergi Magyar Protestáns Gyülekezetben a hónap második heti istentisztelete után terített asztalok mellett köszöntötték a gyermekek az édesanyákat. Versekből, énekekből és rózsákból készített gazdag csokrot adtak át.

  Bővebben

 • „Euróárvák” néven új program indul

  Bécs – A Kelet- és Közép-Európát sújtó elvándorlás családokra gyakorolt káros következményeinek enyhítésére indított támogatási programot az Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE).

  Bővebben

 • Elindult az Ausztriai Magyar Evangélikus Gyülekezet honlapja

  Bécs – Az Ausztriában élő evangélikus magyarok közössége új honlappal jelentkezett. A honlap a bemutatkozáson kívül a gyülekezeti eseményekről is tudósít, letölthető róla gyülekezeti újságunk, valamint meghallgathatók az istentiszteleteinken elhangzott igehirdetések is.

  Bővebben

 • Michael Chalupka lett az új osztrák evangélikus püspök

  Bécs – Az Ausztriai Evangélikus-Lutheránus Egyház új püspöke Michael Chalupka (59) lett, miután 2019. május 4-én, pénteken a zsinat delegáltjai a szükséges kétharmados szavazattal őt választották meg a 12. körben. A további jelöltek Andreas Hochmeir és Manfred Sauer voltak. Az új püspök Michael Bünker püspököt váltja, miután ő nyugdíjba vonul. Az új püspök szeptember elsejétől veszi át hivatalát.

  Bővebben

 • Megfeleződhet a legnagyobb keresztény felekezetek híveinek száma Németországban 2060-ra

  Berlin – Megfeleződhet az evangélikus és a katolikus egyház híveinek száma Németországban 2060-ig egy csütörtökön bemutatott előrejelzés szerint.

  Bővebben

 • A kereszténység a világ legüldözöttebb vallása

  A kereszténység hosszú évek óta vezeti a legüldözöttebb vallások ranglistáját, egy-egy év akár milliós eltéréseket is jelenthet, melynek a nacionalista törekvésektől kezdve az állami szintű üldöztetésig számos oka van. A keresztény nőket több országban duplán érik atrocitások nemük és hitük miatt is – derül ki az az Open Doors civil szervezet jelentéséből.

  Bővebben

 • „Isten országa Bennetek van. Nem fából és kőből épült házakban” – Maglódi presbiterek felvidéki kirándulása

  Maglód – Garamszeg – Mintegy két évvel ezelőtt Kérges László maglódi felügyelő és Németh Mihály lelkész baráti körükkel tett szlovákiai kirándulásuk során felkeresték Garamszeg (Hronsek) evangélikus fatemplomát, mely az UNESCO Kulturális Világörökségének része. Ekkor született meg szívükben az a vágy, hogy szeretnének a maglódi evangélikusoknak istentiszteletet tartani ebben a fából készült artikuláris templomban.

  Bővebben

 • Interaktív keresztút Württembergben

  Stuttgart – Holzhausen után a Württembergi Magyar Protestáns Gyülekezet tagjai számára Heilbronnban és Stuttgartban is látható és formálható volt az az interaktív keresztút, amelyet a Magyarországi Evangélikus Egyház Gyülekezeti és Missziós Osztálya (GYÜMI) szerkesztett és bocsátott rendelkezésre. A keresztút Jézus szenvedéstörténetét mutatja be meditatív és elgondolkodtató formában.

  Bővebben

 • Srí Lanka-i templomokra támadtak húsvétvasárnap

  Sri Lanka – Három keresztyén templomot és négy szállodát ért szinte egyidejű robbantásos támadás húsvétvasárnap délelőtt Srí Lankán – adta hírül az MTI.

  Bővebben

 • Együtt a reménységben és tanúságtételben

  Bécs – Az európai egyházaknak a gyökereikre, történelmükre kell tekinteniük és újra a béke és a kölcsönös megértés eszközévé lenniük – írják húsvét előtt kiadott nyilatkozatukban az Európai Egyházak Konferenciájának elnökségi tagjai.

  Bővebben

 • Hatvanadik alkalommal rendezték meg az Európai Magyar Evangéliumi Ifjúsági Konferenciát

  Holzhausen – Holzahusenben a jubileumi 60. Európai Magyar Evangéliumi Ifjúsági Konferencián, előtte pedig a Nyugat Európai Protestáns Presbiteri konferencián vett részt Stermeczki András lelkész. Erről küldött szerkesztőségünknek személyes beszámolót.

  Bővebben

 • Egyházi énekekkel és imádsággal bátorította a tűzoltókat az összegyűlt tömeg Párizsban

  Párizs – Kigyulladt, és órákon át erősen lángolt hétfőn este a Notre-Dame-székesegyház Párizsban. A katedrális felső része gyulladt ki, komoly füstfelhőbe burkolva az épületet. Az eddigi információk szerint este 7 óra előtt pár perccel a katedrális felújítása közben kaphatott lángra valami.

  Bővebben

 • Egy nemzet imádságát nem lehet betiltani

  A nemzeti himnusz olyan dal, ének vagy induló, amely egy nép együvé tartozását hivatott ünnepélyes formában megjeleníteni. Be lehet-e tiltani egy nemzeti imát? Erről kérdezte a Ma7.hu Nagy Olivért, az Alsószeli evangélikus gyülekezet lelkészét.

  Bővebben

Oldalak

Feliratkozás 3999 csatornájára