3999

 • Befejezték az egyik legkülönlegesebb erdélyi Szent László-falkép restaurálását

  Somogyom – A Szeben megyei Somogyom szász evangélikus templomában található 38 négyzetméteres Szent László-falképet restaurálták a magyar kormány finanszírozta Rómer Flóris-terv keretéből – közölte a projektet lebonyolító Teleki László Alapítvány.

  Bővebben

 • Az építész professzor szerint több templom áll üresen, mint gondoljuk

  Hannover – Karlsruhe – Kerstin Gothe várostervező és építész asszony az elhagyott templomok hasznosítását támogatja. „Az üresen álló és használaton kívüli templomok száma nagyobb, mint köztudott” – nyilatkozta Gothe a Volkswagen-Alapítvány nemzetközi szimpóziumán. Közel 350 európai szakértő fogja a lehetőségeket és a kilátásokat megvitatni és a hasznosításukkal kapcsolatban megoldásokat kidolgozni.

  Bővebben

 • Német főtitkára lesz a Nemzetközi Protestáns Szövetségnek

  Bad Blankenburg – Bonn – 2021. március 6-án iktatják be a Nemzetközi Protestáns Szövetség, a WEA új és és első német főtitkárát, Thomas Schirrmachert. A 60 éves teológus és emberjogi szakértő lesz Efraim Tendero püspök utódja. A vezető szakértő a vallásszabadság témájában és korábban együttműködött az ÖKR-rel és a Vatikánnal is.

  Bővebben

 • A lippei egyház csatlakozott a beszállítói láncot érintő kezdeményezéshez

  Detmold – A lippei egyház csatlakozott az országos kezdeményezéshez annak érdekében, hogy megfelelő törvény születhessen a környezetvédelmi, emberi jogi és teremtésvédelmi kérdésekről a gazdasági folyamatok során. Ide tartoznak a veszélyes munkahelyek és a gyermekmunka is.

  Bővebben

 • Az egyházak közösen emlékeznek a koronavírus-járvány áldozataira

  München – Egy európai kezdeményezés hatására Németországban számos gyülekezet csatlakozott a 2021. február 27-i megemlékezéshez. Istentisztelet keretében több helyszínről fogják közvetíteni az áprilisi alkalmakat.

  Bővebben

 • Steinmeier szövetségi elnök ellátogat Wormsba a Luther emlékünnepre

  Worms – Frank-Walter Steinmeier április 16-án részt vesz a Wormsban megrendezésre kerülő emlékünnepen, melyet Luther Márton Wormsi Reichstag-beli fellépésének 500. évfordulója alkalmából szerveznek.

  Bővebben

 • 73 éves korában elhunyt a libériai Harris püspök

  Neuendettelsau – Monrovia – A Libériai Evangélikus Egyház (LCL) előző püspöke, Sumoward E. Harris 2021. január 14-én, három nappal a születésnapja után hunyt el rövid betegség után. 1995-től 2012-ig a harmadik püspök volt az LCL történetében, hivatali ideje alatt zajlott a polgárháború (1989–2003) az államban.

  Bővebben

 • Szigorodtak a gyülekezés szabályai Finnországban

  Helsinki – A múlt héten életbe lépett állami szabályozások a korábbi tíz főről hat főre csökkentették az összegyülekezők számát a különösen veszélyeztetett, nagyobb fertőzésszámokat mutató területeken.

  Bővebben

 • Végre tarthatnak digitális üléseket a finn egyházban

  Helsinki – A Finn Parlament múlt szerdán egyhangúlag jóváhagyta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi, hogy az egyházi testületek fizikai jelenlét nélkül, távoli eléréssel tarthassanak üléseket.

  Bővebben

 • A Württembergi Protestáns Egyház az oltást nem tartja morális kötelezettségnek

  Stuttgart – A Württembergi Protestáns Egyház vezetősége a hatásmechanizmusokkal és a következményekkel kapcsolatos megfelelő ismeretek hiányában, mindenki egyéni belátására bízza az oltást. Ez a vélemény azonban változhat, amint több információ lesz az oltóanyagról – vélekedett Ulrich Heckel egyházi főtanácsos és Til Elbe Seiffart, egyházi tanácsos.

  Bővebben

 • A keresztények számára mindig az élet az első – Beszélgetés Friedrich Kramer püspökkel

  Erfurt – Friedrich Kramer a Közép-Németországi Protestáns Egyház püspöke nyíltan fellépett az asszisztált öngyilkossággal szemben. „Az az ember, aki bekerül valamelyik diakóniai intézménybe, vagy egy keresztény kórházba, fontos, hogy bízhasson abban, hogy ott nem teszik el láb alól” – mondta. Az asszisztált öngyilkosság az élet erőszakos végét jelenti.

  Bővebben

 • Szenvedés és betegség – Bedford-Strohm elutasítja az asszisztált öngyilkosságot

  Berlin – Folytatódik az eutanázia téma vitája a Németországi Protestáns Egyházon (EKD) belül. Ulrich Lilie diakóniai elnök és további teológusok, így Bedford-Strohm püspök is megszólalt.

  Bővebben

 • Meghalt Kepenyes Pál szobrász, ötvösművész

  Acapulcó – 2021. február 28-án a mexikói Acapulcóban elhunyt a Pal Kepenyesként világhírűvé vált Kepenyes Pál – tette közzé Bojár Iván András a Facebookon. A szobrász, ötvösművész Kondorosról, evangélikus családból származott.

  Bővebben

 • Az EVT a hamis információk elleni küzdelemre szólította fel a vallási vezetőket

  Genf – Miközben egyre szélesebb körben érhető el a koronavírus elleni védőoltás, az Egyházak Világtanácsának (EVT) főtitkára, Ioan Sauca arra biztatja a vallási vezetőket, hogy vegyék ki részüket a bizalom építésében, harcoljanak a hamis információk ellen és aktívan támogassák a hazájukban elfogadott döntéseket.

  Bővebben

 • Virtuálisan is végigjárhatjuk a jeruzsálemi Via Dolorosát a nagyböjtben

  Jeruzsálem – A szentföldi kusztos, Francesco Patton OFM olyan, az online térben megvalósuló projektről számolt be a Vatikáni Rádiónak, amely a világ minden tájáról Jeruzsálembe vezetheti a hívőket a nagyböjt idején.

  Bővebben

 • Közös iszlám-zsidó-keresztény imahely épülhet Berlinben

  Berlin – A három nagy monoteista világvallás közös temploma épülhet fel az egykori Kelet-Berlinben egy, még a kommunista diktatúra idején lerombolt templom helyén, írja a Guardian, mely azt állítja, hogy az új épületet máris „templomecsetógaként” említik, ami angolul úgy hangzik, „churmosquagoge”, a német eredetijét pedig nem árulták el.

  Bővebben

 • Népszámlálás Felvidéken: Miben látják jelentőségét az egyházak?

  Pozsony – A népszámlálás fontos mérföldkő lesz a felvidéki magyarság életében. 2021-ben (február 15. és március 31. között) digitális kérdőív kitöltésével adnak majd számot önmagunkról, családi helyzetükről, társadalomban betöltött szerepükről. A megválaszolandó kérdések sorában megtalálható a vallási hovatartozás, a nemzetiség és az anyanyelv vállalásának, megvallásának lehetősége. A Reflex24.sk oldalán a Garam és az Ipoly mente egyházi tisztviselői fejtették ki véleményüket. – Köztük Barcsik Zoltán evangélikus lelkész.

  Bővebben

 • Hét hét elzártság nélkül – Hamvazószerdától ismét elindul a németországi akció

  Berlin – Előttünk áll a Hét hét elzártság nélkül című Németországban szervezett böjti kampány. A koronavírus alatti korlátozások miatt ez a szlogen most eléggé furcsán cseng, hiszen ritkán vagyunk ennyire lefékezve a tevékenységeinket illetően: most nincsen foci edzés, moziba sem megyünk, és a kórházba sem mehetnek látogatók. Az éttermek és szórakozóhelyek is zárva vannak. Ezek a korlátozások szükségesek, el kell fogadjuk őket. De szervezők azt szeretnék, ha a böjti időszakban felemelnénk fejünket, hogy többet lássunk a bezárt ajtóknál.

  Bővebben

 • Ritka római érmére bukkant egy izraeli katona a gyakorlótéren

  Jeruzsálem – Kiképzés közben egy 1800 éves pénzérmet talált egy katona Észak-Izraelben – jelentette kedden a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

  Bővebben

 • Európai egyházak a francia törvényjavaslatról

  Párizs – Genf – Az európai egyházak aggodalmukat fejezik ki az iszlám radikalizmus fenyegetése miatt tervezett francia törvénymódosítás miatt. Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) levélben fordult a francia kormányhoz, amelyben a francia tagegyházaival együtt figyelmeztet arra, hogy a törvény károsan hatással lehet a vallási közösségekre, és további kormányzati egyeztetéseket sürget egyházi és vallási vezetőkkel.

  Bővebben

 • Gömör evangélikus értékei

  Csetnek – Rimaszombat – Sajógömör – Felvidéken a legoptimistább becslések szerint is már csak mintegy tízezer magyar evangélikus él. Az országban valamivel több mint 300 ezren vallják magukat evangélikusnak, tehát a magyar ajkú hívek jelentős kisebbségben vannak. Nagy részük a történelmi Gömör-Kishont vármegye területén él. Szlovákiai szinten is mindössze 24 településen van igény magyar szolgálatra. Viszont, ha megnézzük az evangélikusok épített örökségét, akkor szinte hihetetlen gazdagság tárul elénk, de érzékeljük az utolsó évszázad változásait is.

  Bővebben

 • Lélegeztetőgépeket juttat el Ukrajnába a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet

  Budapest – Mariupol – Az Ökumenikus Segélyszervezet január végén Beregszászról indította útnak Magyarország Kormányának adományát, 50 db lélegeztetőgépet ukrajnai kórházak részére. Az elmúlt másfél hétben a Segélyszervezet munkatársai 10 kormányzóságon keresztül kísérték a szállítmányt és szervezték meg az átadásokat az egészségügyi intézmények számára.

  Bővebben

 • Egyházi szervezetek az Európai Unió jövőjéről egyeztettek

  Brüsszel – Sokéves hagyományt követve az európai egyházi szervezetek megbeszélést folytattak az EU Tanácsának soros elnökségét betöltő Portugália képviselőivel. Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) és az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) részvételével november 28-án tartottak online tanácskozást a következő hat hónap kiemelt céljairól Nuno Brito nagykövettel, Portugália Európai Unió melletti állandó képviseletének vezetőjével.

  Bővebben

 • Tökéletes ütemben haladnak a kolozsvári evangélikus templom renoválási munkálatai

  Kolozsvár – Új szakaszába érkezett a kolozsvári templom restaurálási munkálata, amelyet a Kvadrum Axis cég végez. Fehér Attila esperes-főtanácsos, a templomrenoválási projekt vezetője ellenőrizte a projektet.

  Bővebben

 • Ökumenikus istentisztelet-sorozat Kézdivásárhelyen

  Kézdivásárhely – A kézdivásárhelyi evangélikus templom a város ökumenikusságának a szimbólumának tekinthető, hiszen vasárnaponként evangélikus, református és unitárius istentiszteletet is tartanak. Három évvel ezelőtt a lelkészek úgy döntöttek, hogy minden hónap negyedik vasárnapján közös ökumenikus istentiszteleten ünnepelnek.

  Bővebben

 • Ökumenikus imanyolcad Temesváron

  Temesvár – Temesváron 2021. január 24-én került sor az ökumenikus imanyolcad, immár hagyományosnak számító, záró istentiszteletének megtartására. Idén, a házigazda római-katolikus egyház meghívására, a különböző felekezetek képviselői a gyárvárosi Millénium templomban, Temesvár legnagyobb templomában találkoztak, különleges körülmények között, a hatályos egészségügyi biztonsági rendelkezések betartásával.

  Bővebben

 • Göttingenben könyv jelenik meg a magyar evangélikus iskolákról

  Göttingen – A göttingeni V&R unipress kiadónál – a tervek szerint – idén márciusban jelenik meg a Solymár Mónika, a bécsi egyetem protestáns teológiai fakultása valláspedagógiai intézetének munkatársa által írt Evangélikus iskolák Magyarországon című könyv, amely a szerző 2018-ban készített habilitációjának átdolgozott változata a magyarországi evangélikus iskolák önértelmezéséről és profiljáról.

  Bővebben

 • Ökumenikus alkalmon imádkoztak a Krisztusban hívők egységéért Bukarestben

  Bukarest – A Krisztusban hívők egységéért szervezett ökumenikus imanyolcad záró istentiszteletén, Bukarestben a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház képviseletében az alkalmon Koszta István püspökhelyettes szolgált igehirdetéssel, valamint Illyés Márton lelkész és Csendes László felügyelő, egyházkerületi presbiter képviselte az egyházat. Az istentiszteletre a Szent József római katolikus katedrálisban került sor a testvéregyházak püspökeinek, papjainak, lelkészeinek és híveinek részvételével.

  Bővebben

 • Amikor egy lelkész megmentett 1600 gyermeket

  Bécs – Gyors keresztség, hamisított papírok és veszélyes akciók az utolsó pillanatban: Sztehlo Gábor magyar evangélikus lelkész 1600 zsidó gyermeket mentett meg a holokauszttól úgy, hogy egy gyermekotthonban rejtette el őket. Később közülük néhányukkal megalapította a Gaudiopolis Köztársaságot. A befogadottak egyike az ORF osztrák televíziós csatornának beszélt arról, hogyan határozta meg őt az ott eltöltött időszak. A filmet 2021. január 29-én mutatják be.

  Bővebben

 • Esperesi vizitáció: Nagyszabású tervek vannak Besztercén és Marosvásárhelyen

  Beszterce – Marosvásárhely – Fehér Attila főtanácsos, esperes Besztercére látogatott felmérni a folyamatban lévő fejlesztések és beruházások jelenlegi helyzetét, valamint munkamegbeszélés keretében megvitatni a jövőbeli célokat, lehetőségeket és a soron következő, Besztercére tervezett egyházmegyei közgyűlés programját.

  Bővebben

Oldalak

Feliratkozás 3999 csatornájára