3999

 • A magyar Oscar Schindler – Egy lelkész, aki többszáz magyar zsidó életét mentette meg

  Az Amerikai Evangélikus-Lutheránus Egyház lapja, amely a Living Lutheran címet viseli, nemrégiben cikket jelentetett meg Sztehlo Gábor evangélikus lelkészről A magyar Oscar Schindler – Egy lelkész, aki többszáz magyar zsidó életét mentette meg címmel. Honlapunkról letölthető és elolvasható az angol nyelvű cikk.

  Bővebben

 • Felújítják a Vajdaság legnagyobb evangélikus templomát Verbászon

  Verbász – Verbász a második világháború előtt erős német közösséggel rendelkezett, akik nagyrészt evangélikus vallásúak voltak. Éppen ezért a XIX. században jelentős templom épült itt, amely egyházmegyei székhely is volt a történelmi Magyarországon. Az idők szele sajnos az egyházközösséget és a templomot is megtépázta, és mára az evangélikus egyház egyik legromosabb temploma lett. Szerencsére anyaországi támogatással megkezdődött a felújítása.

  Bővebben

 • Együtt Európáért – Az augsburgi jubileumi ünnepségről

  Augsburg – 20 évvel ezelőtt, 1999. október 31-én Augsburgban a katolikus és az evangélikus egyház képviselői aláírták a megigazulásról szóló közös nyilatkozatot. Ünnepi pillanatok voltak. Az elmúlt 20 évben létrejött egy kezdeményezés, az „Együtt Európáért”, melynek vezetői minden évben a találkozókat szerveznek. Idén a 20 éves évfordulóra szólt a meghívás. A jubileumi ünnepségre 20 országból mintegy 300 résztvevő érkezett. Az elmúlt 20 évben sok szép gyümölcse volt az „Együtt Európáért” mozgalomnak a különböző országokban. A szervezők tudomására jutott, hogy hazánkban együtt szolgálunk a tranzitzónában a menekültek között katolikus, protestáns testvérek; ezért kérték, hogy néhány percben számoljunk be erről. Így kaptam meghívást az ünnepségre.

  Bővebben

 • Megkezdődött az Ökumenikus Segélyszervezet téli segélyprogramja Kárpátalján

  Beregszász – Az Ökumenikus Segélyszervezet több mint két évtizede segíti Kárpátalján a legszegényebbeket élelmiszerrel, tűzifával, gyermekeket és időseket támogató programokkal. Szeptember 24-én országos pénzadománygyűjtést hirdettek a 1353-as adományvonalon, hogy minél több rászoruló családnak nyújthassanak segítséget a legnehezebb téli hónapok előtt. A figyelemfelhívás célját szolgálta a szeptember 28-án megrendezett 5. Beregszászi Jótékonysági Félmaraton is, ahol Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, a segélyszervezet önkéntesének vezetésével mintegy hatszáz versenyző állt rajthoz a szolidaritás és az összefogás üzenetével.

  Bővebben

 • Országos reformációi ünnepségsorozatot tartottak Sepsiszentgyörgyön

  Sepsiszentgyörgy – A romániai Evangélikus–Lutheránus Egyház 2019. október 25–26-án Sepsiszentgyörgyön szervezte meg országos reformációi ünnepségsorozatát, amelynek keretében könyvbemutatóra, kiállításmegnyitóra és szoboravatásra is sor került.

  Bővebben

 • Kiért szól a harang? – A Prúsz nemzetközivé szélesített médiaműhelye Révkomáromban

  Révkomárom – A Magyar Országgyűlés a trianoni békediktátum századik évfordulóját jegyző 2020. esztendőt – idén júniusban – a nemzeti összetartozás évének nyilvánította. A Protestáns Újságírók Szövetsége (Prúsz) némiképp már ennek jegyében szervezte meg őszi médiaműhelyét, melyen a külhoni, illetőleg a határokon átívelő kommunikáció módozatait vették górcső alá, különös tekintettel a protestáns tartalmakat (is) közvetítő médiumokra.

  Bővebben

 • Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön is megtöltötte a sportcsarnokot Nick Vujicic

  Kolozsvár – Szerda este Kolozsváron, csütörtök délelőtt Sepsiszentgyörgyön töltötte meg a helyi sportcsarnokot Nick Vujicic világhírű keresztény motivációs tréner, aki a magyar kormány támogatásával érkezett Erdélybe.

  Bővebben

 • Az imádság közös nyelv – Pünkösdi–lutheránus párbeszéd Madagaszkáron

  Madagaszkár – A nemzetközi evangélikus–pünkösdi párbeszédbizottság negyedik ülését szeptember 7–13. között tartották az afrikai Madagaszkáron, Antananarivóban. A klasszikus pünkösdi egyházak képviselői és a genfi központú Lutheránus Világszövetség küldöttsége ezúttal a szegénység témáját járta körül. A konferencián régiónkat dr. Gáncs Tamás kelenföldi igazgató lelkész, biblikus teológus képviselte, aki tagja a világszövetség héttagú delegációjának, amelynek ötéves megbízása 2020-ig tart.

  Bővebben

 • Interfilm szeminárium és tisztújító közgyűlés zajlott Erlangenben

  Erlangen – Idén ősszel a nemzetközi ökumenikus filmszervezet, az Interfilm Erlangenben tartotta tisztújító közgyűlését október 19-én, ezt megelőzően pedig filmszemináriumát Vallási témák a kortárs mozifilmekben („Religious Elements in Contemporary Cinema") címmel.

  Bővebben

 • Evangélikus örökségünk nyomában jártak az aszódiak

  Aszód – Felvidék – 2019. október 11–13. között egy 38 főből álló csoport indult Felvidékre az Aszódi Evangélikus Egyházközség szervezésében.

  Bővebben

 • Cigánykérdés Szarajevóban

  Szarajevó – Október 9-12-ig 210 résztvevő gyűlt össze a 3. Európai Cigány Konferenciára. Az elsőt 2014-ben Budapesten tartották, az USA-ban élő kínai pünkösdi keresztények kezdeményezésére, a másodikat két évvel később Békésen már teljességgel saját berkeken belül, a harmadikat pedig ebben az évben – Bosznia-Hercegovina fővárosában – Szarajevóban.

  Bővebben

 • Hitvalló óvodapedagógusaink éves továbbképzése zajlott Benediktbeuernben

  Benediktbeuern – Több mint két évtizede találkoznak bajor és magyar evangélikus óvodapedagógusok, hogy egymástól tanuljanak, egymást gazdagítsák, szakmai kihívásaik aktuális témáit közösen dolgozzák föl.

  Bővebben

 • Az üldözött keresztények érdekében tett magyar erőfeszítésekért vehetett át elismerést Azbej Tristan Libanonban

  Bejrút – A Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkárát a Levantine Gathering által szervezett első nemzeti imareggelin díjazták.

  Bővebben

 • Az EVT elítéli a szíriai erőszakot

  Genf – Humanitárius vészhelyzetről beszél és újabb menekülthullám veszélyére figyelmeztet az Egyházak Világtanácsa (EVT) nyilatkozatában, amelyet Törökország szíriai katonai beavatkozását követően adott ki.

  Bővebben

 • Október 6. Nagyváradon: a vértanúk halála bizonyságtétel

  Nagyvárad – A Nagyvárad-Olaszi templomban megtartott ökumenikus istentisztelettel és Nagysándor József emléktáblájának megkoszorúzásával emlékeztek kivégzésük 170. évfordulóján a 13 aradi vértanúra.

  Bővebben

 • Megkoszorúzták Pozsonyban báró Jeszenák János és Rázga Pál sírhelyét

  Pozsony – Megsajdul a szív és könnybe lábad a szem, ha arra gondolunk, hogy a történelem során hány jó magyar hazafi áldozta életét a hazáért, a szabadságért, az eszméért, hányat küldtek bitófára, taszítottak a halálba, sokszor ártatlanul, ok nélkül. Az aradi vértanúk mindig a nemzet legnagyobb hőseiként élnek emlékezetünkben. Százhetven éve ez az ő emléknapjuk. De az Aradon kivégzettek mellett a haza számos pontján végeztek ki szabadságharcosokat és civileket egyaránt.

  Bővebben

 • A Lutheránia és Prőhle Gergely felügyelő a német egység napján

  Potsdam – Potsdam városa – Brandenburg tartomány fővárosa – az idei évben magyar napok keretében emlékezett meg Németország újraegyesítésének harmincadik évfordulójáról a német egység napjához kötődő eseményeken. Evangélikus egyházunk két alkalommal is közreműködött a magyar napok programjában.

  Bővebben

 • Oros László helytörténész monográfiáját mutatták be Felsőszeliben

  Felsőszeli – A mátyusföldi település evangélikus templomában mutatták be az elmúlt vasárnap Oros László helytörténész legújabb könyvét, a Leskó Mihály (1808–1879) életéről írt monográfiát.

  Bővebben

 • Luther-szobrot állítanak Sepsiszentgyörgyön

  Sepsiszentgyörgy – Egész alakos szobrot állít az evangélikus egyház Luther Márton protestáns reformátornak Sepsiszentgyörgyön. A bronz emlékmű Vargha Mihály szobrászművész alkotása, és a templom előtti téren kap helyet.

  Bővebben

 • 20 éves a nagyváradi evangélikus óvoda

  Nagyvárad – Húsz éve tárta ki kapuit a Nagyváradi Evangélikus-Lutheránus Óvoda. A gyülekezet és az óvoda dolgozói, a jelenlegi és volt óvodások ünnepi istentiszteleten adtak hálát az elmúlt két évtizedért. Örömükben osztoztak a penzlini testvérgyülekezet és a nagytarcsai Szivárvány Evangélikus Óvoda képviselői is.

  Bővebben

 • Átadták a Zajzoni Rab István-díjakat

  Brassó – 2019 szeptember 29-én 10 órai kezdettel a brassói evangélikus templomban került sor az idei Zajzoni Rab István-díjak kiosztására.

  Bővebben

 • Vezetőképző Wittenbergben

  Wittenberg – A Lutheránus Világszövetség minden évben közös felkészülésre, informatív és lelki együttlétre invitálja az evangélikus egyházak frissen megválasztott vezetőit. A résztvevők megismerkednek a Világszövetség genfi központjával, majd a reformáció bölcsőjében, Wittenbergben mélyednek el a Biblia és Luther Márton vezetéssel kapcsolatos gondolataiban.

  Bővebben

 • 125 éve a pályán – Mindig jelen a kisiklott helyzetekben

  Berlin – 2019. szeptember 26-án és 27-én kongresszus és ökumenikus áhítat keretében ünnepelték Berlinben a Bahnhofsmission (pályaudvari misszió) fennállásának 125. évfordulóját. A mintegy 500 önkéntes mellett számos prominens személy részvétele jelezte a jubileumi alkalom jelentőségét.

  Bővebben

 • Isten jelenlétében való találozások – Nemzedékek Találkozója volt Aradon

  Arad – Az Aradi Magyar Napok idei programjában 2019. szeptember 21-én, szombaton az arad-belvárosi római katolikus templomban 9 órakor ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét a Nemzedékek Találkozója.

  Bővebben

 • „Jézus mondja: Kövess engem!”

  Felsőszeli – „Erős vár a mi Istenünk” – hangzott el a kezdő zsoltár a 14. alkalommal megrendezett felvidéki magyar evangélikus országos missziós napon, amelyet ezúttal a mátyusföldi Felsőszeliben tartottak. A hittestvérek a lelkipásztorok vezetésével az emberi félelmek és krízishelyzetek problémájára keresték a megoldást Jézus hívó szavának: Kövess engem jegyében.

  Bővebben

 • Jövő nyáron Grazban lesz a következő Közép-európai Keresztyén Találkozó

  Graz – Budapest – 2020 nyarán immár 10. alkalommal rendezik meg a Közép-európai Keresztény Találkozót, ezúttal az ausztriai Grazban. Ahogy videónkban is látják, hallják: szeretettel hívunk és várunk minden kedves érdeklődőt!

  Bővebben

 • A gyógyulás szerepe az egyház életében

  Antananarivo – A nemzetközi evangélikus-pünkösdi párbeszéd bizottsága 2019. szeptember 7–13-án, Madagaszkáron, Antananarivoban tartott negyedik ülésén a hangsúly a gyógyulás és a szabadítás egyházi életben betöltött szerepén volt. A Magyarországi Evangélikus Egyház képviseletében dr. Gáncs Tamás volt jelen a találkozón.

  Bővebben

 • A migráció korunk legnagyobb jele – A világ vallási vezetői a határok nélküli békére hívnak

  Madrid – 2019. szeptember 17-én, a Sant’Egidio közösség által Madridban szervezett béketalálkozó harmadik, utolsó napján a világ vallási vezetői békefelhívást írtak alá, békeölelést váltottak és elkötelezték magukat a határok nélküli béke építése mellett.

  Bővebben

 • Békekonferenciát tartottak Párizsban az Európai Egyházak Konferenciája szervezésében

  Párizs – Ahogyan arról már honlapunkon beszámoltunk, az Európai Egyházak Konferenciája (Conference of European Churches, röviden CEC) 2019. szeptember 10-e és 12-e között „békekonferenciát” szervezett a párizsi Protestáns Teológiai Intézet épületében. A konferencia apropója az első világháborút lezáró, 1919. évi versailles-i béke 100. évfordulója volt. A magyar olvasónak az első világháború vége kapcsán talán az 1920-as évszám és a trianoni béke kulcsszavak inkább csengenek ismerősen, de igazság szerint ezek csak a Magyarországgal kötött békére vonatkoznak, a világháborút lezáró békediktátumok sorát tényleg a győztes hatalmak és Németország között létrejött szerződés kezdte, amelyet 1919. június 28-án írtak alá a versailles-i kastély nevezetes tükörtermében.

  Bővebben

 • Biblia és reformáció címmel kiállítás nyílt Rimaszombaton

  Rimaszombat – 2019. szeptember 17-én nyílt meg a Gömör-Kishonti Múzeum kiállítótermében a Biblia és reformáció című kiállítás. Az alkalmon köszöntőt mondott Igor Misina szlovák nyugalmazott evangélikus püspök, valamint Lázár Zsolt, a Nyugat-Békési Evangélikus Egyházmegye esperese. A tárlat kurátorai Zuzana Moncolová espereshelyettes és Pohóczky Béla lelkész. A tárlat szeptember 30-ig látható.

  Bővebben

Oldalak

Feliratkozás 3999 csatornájára