3999

 • Emlékmű a hadadi németeknek

  Hadad, Románia – Szombaton a hadadi evangélikus templom kertjében emléket állítottak azoknak a hadadi németeknek az emlékére, akiknek ősei Németországból telepedtek ide, utódaik pedig Hadadról Németországba.

  Bővebben

 • Több mint ötezer-ötszáz brit templom állt át megújuló energiaforrásokra

  London – Több mint ötezer-ötszáz brit templom tért már át megújuló energiaforrások használatára, beleértve az Egyesült Királyság leghíresebb katedrálisai közül is néhányat, hogy segítsék az éghajlatváltozás elleni küzdelmet.

  Bővebben

 • 111 ezer euró a dunaszerdahelyi és a galántai járásbeli templomok felújítására

  Csallóközcsütörtök – Gelle – Bacsfa – Év végéig több dunaszerdahelyi és galántai járásbeli templom megújul a kulturális minisztérium támogatásából. Van, ahol már elkezdték a munkát, máshol folyamatban van a közbeszerzési eljárás.

  Bővebben

 • Lehetőség megismerni egy másik kultúrát és az ott élők hitét – Evangélikus ifjúsági fesztivál Houstonban

  Houston – Kérlek, egy kicsit csukd be a szemed, képzeld el egy átlagos napod. Csak nagy vonalakban, minden szokással, berögződéssel együtt. És most képzeld el mindezt hétórás időeltolódással, egy másik kontinensen, több mint nyolcezer kilométerre a hazádtól, kizárólag ismeretlen emberek között, közel egy hónapig. Egyszerre elképesztő és ijesztő, igaz? Azonban valami, valami nem is olyan apró dolog mintha megszüntette volna a távolságokat, a kontinenseket és a különbségeket. Ez a valami egymás és Isten szeretete volt. Nekem ebben volt részem 2018. június 15. és július 9. között Amerikában. De hadd legyek egy kicsit konkrétabb, hogy megpróbáljam átadni mindazt, amit a Magyarországi Evangélikus Egyház küldötteként átélhettem ott.

  Bővebben

 • Bírálta Seehoferéket a német protestánsok vezetője

  München – A német protestánsok vezetője egy interjúban kritizálta a bajor politikusokat migrációval kapcsolatos kemény megszólalásaik miatt.

  Bővebben

 • Félmillióval csökkent a németországi keresztény egyházak tagjainak száma

  Berlin – Egy év alatt 660 ezerrel csökkent a németországi nagy keresztény egyházak tagjainak száma – mutatott rá pénteken a Németországi Protestáns Egyház (EKD) és a római katolikus egyház német püspöki konferenciája.

  Bővebben

 • Nemzetközi ökumenikus szerzetestalálkozót rendeztek Németországban

  Selbitz – 13 ország 38 képviselője vett részt a 37. nemzetközi ökumenikus szerzetestalálkozón (EIIR) július 4. és 10. között a németországi Selbitzben. Magyarországot Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita képviselte.

  Bővebben

 • Törvényszéki vizsgálat cáfolja a torinói lepel valódiságát

  Róma – A legnagyobb valószínűség szerint középkori hamisítvány a Krisztus halotti lepleként számon tartott torinói lepel, amelyet ezúttal törvényszéki vizsgálatnak vetettek alá a kutatók, kizárólag a vérnyomoknak vélt vörös foltokra koncentrálva a relikvián.

  Bővebben

 • Egyházellenes irányt vett az AfD

  Berlin – Választ ad a radikális jobboldali Alternatíva Németországért párt (AfD) a Bajorországot egyedül kormányzó CSU stratégiájára: míg Markus Söder tartományi miniszterelnök kereszteket helyeztetett ki a közhivatalokban, az AfD most leveteti őket az októberi választások előtt.

  Bővebben

 • Elbúcsúztatták Hans Kascht Wittenbergben

  Wittenberg – 2018. június 25-én búcsúzott Hans Kasch Wittenbergben. Az LVSZ-centrum igazgatója 2009 februárja óta vezette az intézményt, szervezte a Luther-szemináriumokat, és koordinálta a programsorozatot, mely a tavalyi reformációi emlékévben érte el tetőpontját.

  Bővebben

 • Hármas egyeztetés a keresztségről Finnországban

  Helsinki – Finnországban a 80-as években folytak az első történelmi jelentőségű párbeszédek az evangélikus, pünkösdi és szabadegyházak között. Az azóta eltelt idő szükségessé tette a viszonyok újbóli áttekintését.

  Bővebben

 • „Németország beszél” – Vélemények találkozója

  Berlin – 2018. szeptember 23-án a Die Zeit hetilap szervezésében és Frank-Walter Steinmeier német államfő védnöksége alatt kerül megrendezésre az a kezdeményezés, amelynek célja, hogy olyan emberek találkozhassanak, akik bizonyos, a világot érintő kérdésekben ellentétes véleményen vannak.

  Bővebben

 • Keresztelési applikáció

  Berlin – Német vagy németül is tudó, keresztelőre készülő testvéreink immáron lelkészeik és a gyülekezet tagjai mellett a Taufbegleiter (szó szerint: keresztelési kísérő) applikációra is számíthatnak a keresztelő előkészítésében, illetve abban, hogy mire kell figyelni az ünnep előtt és a keresztelőt követően. Segítség lehet ez a szülőknek és keresztszülőknek egyaránt.

  Bővebben

 • Egy német püspök fájlalja az egyre növekvő EU-ellenességet

  Újvidék – Petra Bosse-Huber, a németországi protestáns egyház külügyekért felelős püspöke az Európai Egyházak Konferenciájának (CEC) Újvidéken, (Novi Sad, Szerbia) tartott nagygyűlésén arról beszélt, hogy Európára mint békeprojektre már nem lehet tekinteni, mert ahhoz talán épp a megszokottá vált, békés hétköznapok és az egyre inkább érzékelhető szétszakítottság miatt már nincs elegendő ereje. A szakadások több területen, például a Brexit és az EU-reformok körüli viták, valamint a populizmus és nacionalizmus kapcsán figyelhetők meg – derült ki Bosse-Hubernek a franciaországi Emmanuel ortodox metropolitával és Justin Welby canterburyi érsekkel Európa jövőjéről szóló vitájából.

  Bővebben

 • Az elmúlt tíz Luther-év tudományos mérlege

  Wittenberg – A Luther-évtized 2008 szeptemberében Wittenbergben vette kezdetét azzal a céllal, hogy a 2017-es reformációi jubileumot előkészítse. Az elmúlt tíz esztendő fókuszba helyezte a reformátor központi gondolatait, amelyeket a közönség számtalan rendezvényen ismerhetett meg.

  Bővebben

 • Lutheránusok között Nyugat-Afrikában – Kapcsolatfelvétel Nigéria evangélikus egyházával

  Musa Panti Filibus evangélikus érsek hivatalának ablaka a Benue folyóra néz. A Lutheran Church of Christ in Nigeria (Krisztus Nigériai Evangélikus Egyháza) első embere a Lutheránus Világszövetség elnöke is. Mindkét minőségében találkozunk vele, hiszen Buda Annamáriával, egyházunk országos irodája diakóniai osztályának vezetőjével azért érkeztünk június 12-én Nigériába, hogy az itteni evangélikusok diakóniai munkáját tanulmányozzuk; a cserekapcsolatot a világszövetség támogatja.

  Bővebben

 • Tavak és erdők földjén – Finn vendégszeretet Mikkeliben

  Mikkeli – Négy évvel ezelőtt kötött partnerkapcsolati szerződést a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület a Finn Evangélikus Egyház Mikkeli Egyházkerületével. Az azóta eltelt időszak bővelkedett a kölcsönös látogatásokban, az egymástól való tanulás lehetőségeinek felfedezésében. Idén a finn testvérek meghívták a nyugati kerület elnökségét – Szemerei János püspököt és Mészáros Tamás egyházkerületi felügyelőt –, az egyházmegyék képviselőit, illetve a győri püspöki hivatal munkatársait, hogy a személyes találkozás által is mélyülhessen a két egyház közötti partnerség.

  Bővebben

 • Európai egyházak a populizmus ellen

  Malaga – Immár ötödik alkalommal szervezték meg az emberi jogok nyári egyetemét. A spanyolországi tanácskozáson az egyházak képviselői elutasították, hogy a politika saját céljaira éljen vissza a vallással.

  Bővebben

 • A horvát válogatott edzője a hitéből merít erőt

  Moszkva – 2018. július 15-én, vasárnap Horvátország labdarúgó-válogatottja Franciaországgal mérkőzik a 2018-as futball-világbajnokság kupájáért, miután július 11-én legyőzték az angol csapatot. Médiabeszámolók szerint Horvátország válogatottjának a vezetője, Zlatko Dalić mély hitéből táplálkozva vezeti győzelemről győzelemre csapatát. Az edző korábban megvallotta, hogy jelenlegi sikerének záloga az istenhite, továbbá, hogy mindig magánál tartja rózsafüzérét, melynek elimádkozása mindig átsegíti a nehéz időkön.

  Bővebben

 • Diakonisszák találkoztak a bielefeldi Bethelben

  Bielefeld – 2018. június 14–17. között a bielefeldi Bethel diakóniai központban 43. alkalommal hívta össze tagjait a Kaiserswerther Generalkonferenz (KGK) nemzetközi diakóniai tetőszervezet. A Fébé Evangélikus Diakonissza Egyesület főnökasszonyának személyes sorait adjuk közre.

  Bővebben

 • Bizonyságtétel kerekesszékből

  Sepsiszentgyörgy – Sepsiszentgyörgyön mutatták be 2018. július 4-én a budapesti Rusznák Emese Mesi mesék, avagy legkedvesebb firkáim című könyvét. A szerző mozgássérült, kerekesszékkel közlekedik, és már több mint tíz éve részt vesz a Romániai Máltai Szeretetszolgálat sepsiszentgyörgyi fiókja által a Benedekmezőn szervezett mozgássérülttáborban, ahol történetei egy részéhez ihletet kapott.

  Bővebben

 • Digitális perselybe várják a templomi adományokat

  Berlin – A Berlin-Brandenburg-Oberlausitzi Evangélikus Egyház bevezette a digitális perselyt a hívek adományainak összegyűjtésére. A digitális persely lehetővé teszi a készpénz nélküli adományozást, ráadásul PIN-kód nélkül.

  Bővebben

 • Búcsú egy transzilvanista tudóstól

  Brassó – Kevesen ismerték. A legtöbben nem is hallottak róla. Haláláról a brassói többségi sajtó sem írt. Noha ő volt a 20. század legavatottabb szász levéltárosa, helytörténésze. Ha ugyan szabad helytörténészként aposztrofálni azt, aki az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb vallási, ideológiai, oktatási folyamatának, a reformációnak a kezdeteit kutatta ott, ahonnan az Erdély-szerte kisugárzott.

  Bővebben

 • A Lutheránus Világszövetség tanácsának tagjai

  2017 májusában a namíbiai nagygyűlésen választották meg a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) új tanácstagjait, akik a 2017–2024 közötti időszakban a szervezet genfi irodájának működését segítik és felügyelik. Az új tanács tagjai – a tanácsadókkal és az LVSZ-hez kapcsolódó szervezetek képviselőivel kiegészülve – 2018. június 27. és július 2. között találkoztak első alkalommal Genfben.

  Bővebben

 • VI. Egyházi napok Szlovákiában

  Zólyom – A hagyományosan kétévente megrendezésre kerülő, a Szlovákiai Evangélikus Egyház által szervezett egyházi napok idén június 29. és július 1. között valósultak meg Zólyomban. Két évvel ezelőtt hazánkban Békéscsaba adott otthont ennek a színvonalas nemzetközi rendezvénysorozatnak.

  Bővebben

 • Nem lehet Luther és Kálvin utca Marosvásárhelyen?

  Marosvásárhely – A két hónappal ezelőtti leváltása előtt egy utolsó „ajándékkal” lepte meg a marosvásárhelyi magyarokat Lucian Goga prefektus. A kormánybiztos közigazgatási bíróságon támadta meg azt a két, tavaly hozott tanácsi határozatot, melynek értelmében a Maroshévíz utcát Lutherről, a Posta utcát Kálvinról neveznék el.

  Bővebben

 • Frízföldi reformáció – Protestáns gyűjtemények konferenciája

  Emden – Az alsó-szászországi Kelet-Frízföld (Ostfriesland) központja, Emden városa adott otthont idén az európai protestáns gyűjtemények konferenciájának. A Németország északnyugati csücskében, közel a holland határhoz fekvő települést történelme és emlékei alapján a reformáció emlékhelyei („Reformationsstadt”) közé sorolják. Az április 26–29. között megrendezett találkozó helyszíne a mintegy ötvenezres északi-tengeri kikötőváros régi temploma, a nagytemplom volt.

  Bővebben

 • „Amikor a szív visszahúz” – Balogpádárban a kitelepítésekre emlékeztek

  Balogpádár – Az 1947-ben kitelepített, főként evangélikus vallású magyar családokra, valamint az első és második világháborúban hősi halált halt katonákra emlékeztek meg a Rimaszombattól 10 km-re északra, a nyelvhatáron fekvő balogpádári evangélikus templomban. Az ünnepi istentiszteletre a gyönyörűen feldíszített templom zsúfolásig megtelt mindazokkal, akik kötődnek a faluhoz.

  Bővebben

 • Papnék az Óperencián túl

  Az Enns ausztriai folyón túli területről (ob der Enns) került a magyar nyelvbe az Óperencia, amely valami távoli helyet kíván jelölni. Papnétársammal, Fűkéné Menczer Kornéliával, Nellivel június 4-én elindultunk, hogy vendégként megnézzük, a messzi vidéken vajon miről is álmodnak a papnék.

  Bővebben

 • Meghalt dr. Balla Bálint

  Berlin – A protestáns magyar szabadegyetemi mozgalom és közélet utolsó élő nagy alakja, dr. Balla Bálint professzor 2018. június 25-én távozott körünkből Berlinben.

  Bővebben

Oldalak

Feliratkozás 3999 csatornájára