3999

 • Nyelveken szóltak – 21 nyelven olvasták fel a pünkösdi történetet

  Genf – A Lutheránus Világszövetség (LVSZ) 2020-as pünkösdi videójában az Apostolok Cselekedetei 2. fejezetében (1-21. vers) leírt pünkösdi történetet olvasta fel a közösség 21 tagegyházának egy-egy tagja, 21 különböző nyelven. Hallható rajta az angol, burmai, orosz, mandarin, lengyel, német, spanyol, finn, indonéz, swahili, arab, portugál, izlandi, hausa, francia, Fülöp-szigeteki, tamil, és svéd nyelvek mellett egy magyarul elhangzó részlet is.

  Bővebben

 • Templomnyitás – Csak óvatosan!

  Frankfurt – A napokban nagy port kavart Németországban az az eset, amikor egy Frankfurt am Mainban lévő baptista gyülekezetben a templomnyitás után több mint százan betegedtek koronavírus miatt. Az oroszországi németek közösségében most újra kénytelenek voltak bezárni a templomajtókat, és csak az interneten közvetítik az alkalmakat. A hivatalos szervek nyomoznak, és próbálják kideríteni, mi okozhatta a problémát.

  Bővebben

 • Hetek óta először nem volt üres a Szent Péter tér a pápa vasárnapi beszéde alatt

  Róma – Egymástól méteres távolságra, több tucatnyian voltak a vatikáni Szent Péter téren vasárnap. Ez volt az első alkalom március 10. óta, hogy Ferenc pápa nem az üres teret látta, amikor beszéde után kinézett az apostoli paloták ablakából.

  Bővebben

 • Adorjáni Dezső Zoltán: Segíts, hogy segíthessünk!

  Kolozsvár – Nagyon érdekes, roppant különleges, precedens nélküli időket élünk. Felkavart, rettegő és megzavarodott a világunk, amikor az ellentmondásos nyilatkozatok, végzések, eljárások még jobban összezavarják és elbátortalanítják az embereket. Az összekapaszkodó félelemben mondja Isten igéje: légy bátor és erős! – írja Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke.

  Bővebben

 • Bánk bán videochatben – Élő online előadással „turnézik” a Váróterem Projekt

  Kolozsvár – Budapest – Online felületre adaptálta Bánk bán? Jelen! című osztálytermi előadását a kolozsvári Váróterem Projekt. A színészek otthonaikból játsszák az élőben közvetített előadást, amellyel megpróbáltak előnyt kovácsolni a videochat korlátaiból.

  Bővebben

 • Megállapodást írt alá Kárpátalja új kormányzója és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet vezetője

  Ungvár – Együttműködési megállapodást írt alá Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, Olekszij Petrov, Kárpátalja Megyei Állami Közigazgatási Hivatal új elnöke és Gerevich János, a Segélyszervezet ukrajnai képviseletének vezetője 2020. május 21-én, Ungváron.

  Bővebben

 • A Lutheránus Világszövetség főtitkára bejelentette lemondását

  Genf – A Lutheránus Világszövetség főtitkára, dr. Martin Junge 2020. május 20-án bejelentette, hogy 2021. október 31-én, három évvel a hivatali ideje lejárta előtt lemond jelenlegi posztjáról.

  Bővebben

 • Evangélikusok Európában

  Magyarországon kívül szolgálatot végző lelkészek beszámolói a külföldi evangélikusság mindennapjairól.

  Bővebben

 • Püspökké szentelték az EVT korábbi főtitkárát

  Olaf Fykse Tveit a Norvég Evangélikus Egyház elnök-püspöke lett. Trondheim városában, a Nidarosi katedrálisban szentelték a helyi egyházmegye püspökévé az Egyházak Világtanácsa (EVT) márciusban leköszönt főtitkárát. Tveitet egyben az egyház püspökkari konferenciája elnökévé is beiktatták.

  Bővebben

 • Bar Kohba korabeli érmét találtak Jeruzsálemben

  Különleges, a rómaiak elleni Bar Kohba-felkelés korából, csaknem 1900 évvel ezelőttről származó bronzérmét találtak Jeruzsálemben a régészek – jelentette be hétfőn az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA).

  Bővebben

 • Felvidéki bejelentkezés

  Külhoni magyar evangélikus testvéreinket kértük meg arra, hogy videós üzenetben számoljanak be nekünk arról, hogyan élnek, hogyan éreznek és gondolkodnak a koronavírus-járvány idején. Most a sajógömöri gyülekezet (Felvidék) felügyelőjének, Kis Tamásnak és Lóczy Tibor presbiternek a bejelentkezését láthatják.

  Bővebben

 • A gyülekezeti közösséget semmivel sem lehet pótolni

  Bécs – Külhoni magyar evangélikus testvéreinket kértük meg arra, hogy videós üzenetben számoljanak be nekünk arról, hogyan élnek, hogyan éreznek és gondolkodnak a koronavírus-járvány idején. Dr. Wagner Szilárd Bécsből, a 16. kerületi osztrák gyülekezet orgonája mellől jelentkezett be.

  Bővebben

 • Székelyföldért megmozgatjuk Európát – Ma még aláírhatjuk a kezdeményezést!

  Székelyföldért megmozgatjuk Európát – ezzel a jelszóval indította útjára európai polgári kezdeményezését a Székely Nemzeti Tanács tavaly májusban. Az aláírásokkal az uniós döntéshozók figyelmét szeretnék ráirányítani a székelyföldi autonómia-igényekre, és jogi, illetve anyagi támogatást kérnek a hagyományos nemzeti közösségek identitásmegőrzéséhez. 2020. május 7-én éjfélig írhatjuk alá a kezdeményezést.

  Bővebben

 • Orvosi segédeszközök beszerzését támogatta Irakban a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet

  Budapest – Moszul – 2020. április 26-án az Ökumenikus Segélyszervezet iraki irodájának munkatársai sikeresen hajtottak végre egy egészségügyi segélyakciót az iraki Ninive-fennsíkon.

  Bővebben

 • Az egyház a koronavírus idején – LVSZ pásztorlevél

  Genf – „Ma újra pásztorlevelet írunk, mivel továbbra is figyelemmel követjük az LVSZ tagegyházainak visszajelzéseit és tanúságtételét a COVID-19 járvánnyal kapcsolatosan. Ismételten szeretnénk perspektívát mutatni, bátorságot nyújtani és reméljük, hogy ezzel támogatni tudjuk mind tagegyházaink helyi szolgálatát, mind egyházközösségünk közös tanúságtételét. „Mindig készek legyetek megfelelni mindenkinek, aki számon kéri tőletek a bennetek élő reménységet” (1Péter 3,15)” – írták a Lutheránus Világszövetség vezetői, dr. Panti Filibus Musa érsek, LVSZ elnök és dr. Martin Junge LVSZ főtitkár a tagegyházaknak küldött levelükben.

  Bővebben

 • A hit ad erőt a mindennapokhoz – Zelenák József esperes üzenete

  Sepsiszentgyörgy – Külhoni magyar evangélikus testvéreinket kértük meg arra, hogy videós üzenetben számoljanak be nekünk arról, hogyan élnek, hogyan éreznek és gondolkodnak a koronavírus-járvány idején. Zelenák József az erdélyi Sepsiszentgyörgyről jelentkezett be. Az esperes arra hívta fel figyelmünket, hogy ebben a nehéz helyzetben ne feledkezzünk el arról, hogy van hitünk, amely erőt ad nekünk a megpróbáltatások idején is.

  Bővebben

 • Adorjáni Dezső Zoltán: osztozzunk önzetlenül embertársaink sorsában!

  Kolozsvár – Ebben a mai kritikus helyzetben jellemezzen bennünket feltétlenül egy kettős szemlélet, egy kettős rálátás a valóságra – írja Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke.

  Bővebben

 • Kerti áhítatokkal élik meg a közösségi életet a heidelbergi diákok

  Heidelberg – Külhoni magyar evangélikus testvéreinket kértük meg arra, hogy videós üzenetben számoljanak be nekünk arról, hogyan élnek, hogyan éreznek és gondolkodnak a koronavírus-járvány idején. Fabiny Márton harmadéves teológushallgató ebben a tanévben a Heidelbergi Egyetem ösztöndíjasa. Most az ő beszámolóját adjuk közre.

  Bővebben

 • Krízisalapot hoztak létre az olasz protestánsok

  Róma – A Tavola, a Valdens Egyház vezetőtestülete véglegesítette tervét a koronavírus-járvány miatt kialakult krízishelyzet enyhítését szolgáló 8 millió eurós segélycsomag első üteméről. A rendkívüli alapból első körben az egészségügyi rendszert és ellátást közvetlenül segítő programok részesednek. A kritikus időszakot követően a járvány társadalmi és gazdasági következményeit kezelő és az újjáépítést támogató projektek kerülnek sorra.

  Bővebben

 • Öntsük szavakba a koronavírussal kapcsolatos érzéseinket! – Iránymutatás a krízis feldolgozásához

  Helsinki – Korábbi cikkünkben Panu Pihkala, a Helsinki Egyetem teológiai tanszékének munkatársa nyilatkozott a „Remény és tettek” nevű projektről (LINK), amelynek célja, hogy modellt biztosítson a globális kérdések oktató-nevelő munkában történő feldolgozásához. A gyakorlatias megközelítésű modell elsősorban a klímaváltozás és a jelenséghez kapcsolódó érzések megvitatására szolgál, célcsoportként a felsősöket és gimnazistákat jelöli meg. A koronavírus miatt azonban a modell gyakorlati anyagainak egy részét átdolgozták, hogy az aktuális helyzetben is használhatóak legyenek.

  Bővebben

 • Külföldi siker: Magyar fiú videója nyert a koronavírusos kampányban

  A Bázeli Zeneakadémia pályázatot hirdetett, melynek lényege egy olyan zenemű elkészítése, melyben köszönetet mondanak a járvány idején frontvonalban küzdő embereknek, és lelki támogatást nyújtanak az érintetteknek. Erre adta be pályaművét Mentes Dániel, mellyel megnyerte a hétszáz frankos első díjat, valamint esélyes a zsűri különdíjára is. Dániel az Áldjad, én lelkem, a dicsőség örök Királyát! kezdetű egyházi éneket dolgozta fel nyertes videójában, melynek nemcsak átdolgozott szövege, hanem kreatív videója is kiemelkedő lett.

  Bővebben

 • Egy évvel elhalasztják a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust

  Róma – Budapest – Ferenc pápa a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Pápai Bizottságával, valamint a katolikus világesemény szervezőivel egyeztetve – tekintettel az egészségügyi krízisre és annak következményeire – úgy döntött, hogy egy évvel elhalasztja a 2020 szeptemberére tervezett budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK).

  Bővebben

 • Az ökumenikus mozgalom tavaszát éljük – Búcsúzott az Egyházak Világtanácsa főtitkára

  Genf – A La Croix katolikus napilap április 1-jén adott hírt arról, hogy március 20-án véget ért Olav Fykse Tveit evangélikus lelkész, az Egyházak Világtanácsa (EVT) főtitkárának megbízatása. Az EVT központi bizottsága március 20. és 30. között ült volna össze, hogy megválasszák az új főtitkárt, azonban a járvány miatt el kellett halasztani az ülést.

  Bővebben

 • A gyülekezet és a hit fontos kapaszkodópontot jelenthetnek a krízis során

  Helsinki – A koronavírus keltette érzések szoros kapcsolatot mutatnak a klímaszorongás tüneteivel. Ennek a részterületnek a szakértője és elismert kutatója Panu Pihkala, a Helsinki Egyetem munkatársa. A jelenlegi helyzet kapcsán is több írása jelent meg a két jelenség párhuzamairól és eltéréseiről valamint a megküzdési stratégiákról. Ezekről a kérdésekről nyilatkozott az Evangélikus.hu-nak.

  Bővebben

 • Újra engedélyezik az istentiszteleteket Csehországban

  Prága – Április végétől újra engedélyezik a nyilvános miséket és az egyházi rendezvényeket a csehországi templomokban – jelentette be Andrej Babiš cseh miniszterelnök 2020. április 17-én, pénteken egy rádióinterjúban.

  Bővebben

 • Hogyan reagáltak a finn evangélikus egyházban a koronavírus-járványra?

  Helsinki – A koronavírus-járvány és a nyomában járó korlátozások kivétel nélkül minden korosztályt érintenek minden országban. A Magyarországi Evangélikus Egyházban különösen is figyelemmel kísérjük a finn helyzet alakulását is, hiszen közel százéves, szoros testvéregyházi és számos testvérgyülekezeti kapcsolat fűz bennünket egymáshoz.

  Bővebben

 • A koronavírus-járvány miatt kellett hazajönnie a finnországi ösztöndíjasnak

  Helsinki – Budapest – Külhoni magyar evangélikus testvéreinket kértük meg arra, hogy videós üzenetben számoljanak be nekünk arról, hogyan élnek, hogyan éreznek és gondolkodnak a koronavírus-járvány idején. Varga Nárcisz ebben a tanévben a Helsinki Egyetem teológiai karán volt ösztöndíjas hallgató. Azért a múlt idő, mert a májusi hazautazását a kialakult helyzet miatt kénytelen volt előre hozni. Videós bejelentkezésében Nárcisz a finnországi helyzetről, ottani tapasztalatairól is beszámolt.

  Bővebben

 • Koronavírus idején: Tamásy Éva köszöntése Clevelandből

  Cleveland – Külhoni magyar evangélikus testvéreinket kértük meg arra, videós üzenetben számoljanak be nekünk arról, hogyan élnek, hogyan éreznek és gondolkodnak a koronavírus járvány idején. Most Tamásy Éva lelkésznő bejelentkezését láthatják Clevelandből, az Amerikai Egyesült Államok Ohio államából.

  Bővebben

 • Nagy Olivér a Felvidékről jelentkezik a járvány idején

  Alsószeli – Külhoni magyar evangélikus testvéreinket kértük meg arra, videós üzenetben számoljanak be nekünk arról, hogyan élnek, hogyan éreznek és gondolkodnak a koronavírus járvány idején. Most Nagy Olivér Alsószeli (Felvidék) lelkész bejelentkezését láthatják.

  Bővebben

 • Ausztriai evangélikus gyülekezeti élet a korona-járvány idején

  A koronavírus-járvány és a hozzá kapcsolódó kormányzati intézkedések az Ausztriai Magyar Evangélikus Gyülekezet életét is jelentősen érintik. Az istentiszteletek Bécsben és Grazban elmaradnak de a gyülekezet vezetője és tagjai digitális formában különféle módon lelkileg is támogatják egymást ebben a kihívásokkal teli időszakban is.

  Bővebben

Oldalak

Feliratkozás 3999 csatornájára