3999

 • A pandémia ellenére idén is lesz betlehemi láng

  Bécs – November közepén jelentette be az ORF osztrák közszolgálati televízió, hogy a hagyományoknak megfelelően idén is meggyújtják a béke lángját a betlehemi Születés Templomában. 1986 óta minden évben kiutazik egy gyermek Ausztriából Betlehembe, hogy a Jézus Krisztus születésének helyét jelképező, 14 ágú ezüstcsillag fölötti örökmécsesről meggyújtsa a lángot.

  Bővebben

 • Éneklő közösség – Ünnepeljük együtt Isten ajándékainak sokféleségét, egyediségét és egységességét!

  Genf – Az idei adventben ismét folytatja „Éneklő közösség” (Singing Communion) nevű sorozatát a Lutheránus Világszövetség (LVSZ). A tavalyi és a tavalyelőtti évhez hasonlóan minden nap egy-egy tagegyház adventi énekével ismerkedhetünk meg. Idén a Világszolgálati Osztály (World Service) segélyprogramjainak helyszínei kerülnek fókuszba. Az LVSZ jelenleg összesen 25 afrikai, ázsiai, közép-amerikai, karibi és közel-keleti országban van jelen ilyen módon.

  Bővebben

 • Bátorító üzenet koronavírus idején – Barátság és együttműködés az iowai evangélikusokkal

  Budapest – Iowa – Több mint 10 éve van partneri szerződés az Északi Evangélikus Egyházkerület és a Norteastern Iowai Egyházkerület között. Ennek keretében kölcsönös látogatásokra és közös konferenciákra is sor került, továbbá ifjúsági csoportok is kapcsolatba léptek egymással.

  Bővebben

 • Közös célért dolgozik az RMDSZ Nőszervezete az egyházi nőszövetségekkel

  Kolozsvár – Az RMDSZ Nőszervezetének kezdeményezésére hétfőn virtuális kerekasztal-beszélgetést tartottak az erdélyi magyar egyházak nőszövetségei vezetőivel az RMDSZ-es női vezetők. A párbeszéd témája a járványügyi intézkedések megszorításaiból fakadó közösségi gondok és elvárások összegzése, illetve közös megoldási lehetőségek keresése.

  Bővebben

 • Felavatták Wigner Jenő és felesége felújított síremlékét Princetonban

  Princeton – Felavatta és megkoszorúzta Wigner Jenő és felesége felújított sírját a Nobel-díjas magyar-amerikai fizikus születése napján, 2020. november 17-én, kedden Pásztor István New York-i főkonzul és B. Nagy Péter, a magyar közösségért felelős diplomata.

  Bővebben

 • Az EVT párbeszédet sürget Etiópiában

  Genf – Az Egyházak Világtanácsának (EVT) vezetőtestülete, a videókonferencia keretében ülésező Végrehajtó Bizottság nyilatkozatában imádságra hív az etióp népért és egyházakért az országot sújtó kiélezett krízisben, valamint párbeszédet sürget a szembenállás helyett. A polgárháború szélére sodródott országban kialakult drámai helyzet oka az, hogy politikusok és szélsőséges fanatikusok egyaránt ellentétet szítanak a társadalmon belül, eszközként használva az etnikai és vallási különbségeket, ami immár a nemzet egységét és az egész nép biztonságát fenyegeti.

  Bővebben

 • A kereszténység még mindig a legüldözöttebb vallás a világon

  Budapest – Jelentősen nő az üldözött keresztények száma világszerte, segélykiáltásukat meg kell hallania a nemzetközi közösségnek – hangsúlyozta az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár hétfőn ez International Christian Concern nevű keresztény emberi jogi szervezet online konferenciáján.

  Bővebben

 • Koronavírus – 2020: Hogyan hatnak a lelkünkre az újabb korlátozások?

  Berlin – Mivel ismét növekvőben van a megfertőzöttek száma, újabb és újabb korlátozásokat rendelnek el a kormányok szerte a világon. A koronavírus rendkívüli módon befolyásolja a mindennapjainkat. Hatással van a közérzetünkre, idegrendszerünkre, alvásunkra, étkezésünkre is. Egy felmérés is erre világított rá.

  Bővebben

 • Érdekesség: Szlovákia lakosságának nemzetiségi és vallási összetétele az 1950. évi népszámlálás községsoros adatai alapján

  Pozsony – A 2. világháború után megtartott csehszlovák népszámlálások közül az 1950-es népszámlálás községsoros nemzetiségi és felekezeti adatsorai különleges jelentőséggel bírnak.

  Bővebben

 • Adorjáni Dezső Zoltán: Isten velünk van ezekben a nehéz időkben is

  Kolozsvár – A Székelyhon.ro portál az erdélyi történelmi magyar egyházak vezetőit kérdezte a végeláthatlannak tűnő rendkívüli helyzetről. Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke így szólt a hívekhez. – Mindenki számára nehéz volt az elmúlt időszak, a koronavírus-járvány senkinek sem kegyelmez. Különösen igaz ez az egyházakra, hiszen a személyes találkozókat a hívekkel nem lehet pótolni. Mégis lépni kellett valamit, reagálni valahogyan, és kihozni a legtöbbet a helyzetből. Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke az elmúlt hónapokat összegezte a Maszolnak is.– Hírösszefoglaló.

  Bővebben

 • Először fog digitális formában ülésezni a vesztfáliai tartományi zsinat

  Bielefeld – A Vesztfáliai Tartományi Egyház a koronavírus-járvány miatt, történelmében először kénytelen arra, hogy a digitális térben tartsa meg zsinatát. A Bielefeldben lévő Országos Egyházi Hivataluk lesz ezen a héten a centruma és koordinátora az élő bejelentkezéseknek és a közvetítés zavartalanságát is innen felügyelik.

  Bővebben

 • A koronavírus miatt megkérdőjeleződött az Ökumenikus Egyházi Napok megtarthatósága

  Frankfurt am Main – Az elkövetkezendő napokban az Ökumenikus Egyházi Napok szervezői tanácskozni fognak Frankfurt am Main város vezetőségével arról, hogy vajon a 2021 májusára tervezett keresztény találkozót a koronavírus-járvány ellenére meg lehet-e tartani. Az egyházakért felelős városi tisztségviselő, Uwe Becker (CDU) szerint kevés a remény. A szervezők azonban hangsúlyozzák, hogy „még nincsen semmi sem veszve”.

  Bővebben

 • Két püspök videóüzenete a Magyarország-Izland Európa Bajnokság pótselejtezője előtt

  Budapest – Reykjavik – Dr. Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök és Agnes M. Sigurðardóttir izlandi evangélikus püspök videóüzenetet küldött szerkesztőségünknek a Magyarország-Izland Európa Bajnokság pótselejtezője előtt. Az alábbiakban ezt a felvételt tekinthetik meg.

  Bővebben

 • A Német Protestáns Egyház csökkenti a költségvetését

  Hannover – A Német Protestáns Egyház (EKD) a tagok létszámának csökkenése, valamint a kieső bevételek miatt megtakarításokra kényszerül. Előrejelzések szerint 2030-ban tizenhétmillió euróval kevesebb kiadással kell számolni, mint 2019-ben. Ez sok egyházi intézmény számára drasztikus megszorításokat jelent.

  Bővebben

 • Beomlott az alcinai evangélikus erődtemplom mennyezete

  Alcina – A Szeben megyében található Alcina község középkori evangélikus erődtemplomának beszakadt a főhajót borító mennyezete szerdán – közölte a Romániai Evangélikus Egyház nyomán a G4Media hírportál és a Maszol.ro portál.

  Bővebben

 • Andorka Hanna: „Soha nem gondoltuk, hogy terrortámadás történhet Bécsben”

  Bécs – A véletlenen múlt, hogy nem voltam ott a terrortámadásnál hétfőn este, mondja elborzadva Andorka Hanna, aki régóta Bécsben él. Az osztrák evangélikus egyháznál a „nőkért szervezet” vezető munkatársa, a bécsi művészvilág ismert személyisége. Korábban volt férje révén sokat tartózkodott Balatonfüreden.

  Bővebben

 • Egyházak és az EU párbeszéde – Ökumenikus delegáció és a német soros EU-elnökség online találkozója

  Berlin – Az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE), az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) és a Német Protestáns Egyház (EKD) ökumenikus delegációja 2020. október 27-én Michael Roth európai ügyekért felelős külügyi államtitkárral tanácskozott online a német EU-elnökség prioritásairól.

  Bővebben

 • Korai keresztény templom maradványaira bukkantak Észak-Izraelben

  Tel Aviv – Korai, 400 körül épített keresztény templom maradványaira bukkantak Észak-Izraelben – közölte a The Times of Israel című angol nyelvű honlap október 28-án.

  Bővebben

 • Bécsi terrortámadás: Egyházi vezetők imádságra szólítottak fel

  Bécs – „Ha a szavak csődöt mondanak, csak a csendes imádság marad az áldozatokért és azok hozzátartozóikért, valamint a segítséget nyújtókért. Bécs összetart az ebben a városban lévő életéért. A terror sem szakíthatja szét ezt az összetartást! – írta Michael Chalupka az Osztrák Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház püspöke Facebook oldalán miután lövöldözés tört ki Bécs belvárosában 2020. november másodikán, hétfőn este 8 óra körül a Schwedenplatz közelében és öt másik helyszínen is volt lövöldözés.

  Bővebben

 • Újraszentelték a nizzai bazilikát és szentmisét mutattak be az áldozatokért

  Nizza – Az október 29-én, csütörtök reggel történt terrortámadás három áldozatáért mutattak be szentmisét mindenszentek ünnepén, november 1-jén este a nizzai Miasszonyunk-bazilikában – adta hírül a helyi egyházmegye. A szertartást André Marceau püspök vezette, koncelebrált a dél-franciaországi város valamennyi papja.

  Bővebben

 • Az egyházak is elítélik a nizzai terrortámadást – FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ CIKKÜNK!

  Genf - Nizza – Az Egyházak Világtanácsa (EVT) nevében a szervezet főtitkára, Ioan Sauca szolidaritását fejezte ki a francia egyházakkal és emberekkel, és részvétnyilvánítással fordult az áldozatok gyászoló családjaihoz az elmúlt napok szélsőséges támadásait, köztük a három ember halálát követelő nizzai terrorcselekményt követően.

  Bővebben

 • A csehek leginkább a hadseregben és a rendőrségben, legkevésbé a pártokban és az egyházakban bíznak

  Prága – A csehek leginkább a hadseregben és a rendőrségben, legkevésbé a pártokban és az egyházakban bíznak – derült ki egy szeptemberi országos felmérésből, amelynek eredményét 2020. október 26-án hozták nyilvánosságra Prágában.

  Bővebben

 • Alkotmányellenesnek találta a lengyel alkotmánybíróság a beteg magzatok művi vetélését

  Varsó – Alkotmányellenesnek találta 2020. október 22-én a lengyel alkotmánybíróság a beteg, akár több hónapos magzatok művi vetélését lehetővé tevő előírást. Az államfői szóvivő elégedettséggel, az ellenzék felháborodással nyugtázta a döntést.

  Bővebben

 • A holland protestáns egyház bűnösnek érzi magát, mert nem küzdött az antiszemitizmus ellen a világháború alatt

  Amszterdam – Brüsszel – A holland protestáns egyház (PKN) bűntudatának adott hangot amiatt, hogy nem küzdött az antiszemitizmus ellen a második világháború alatt, és elismerte, hogy hallgatásával hozzájárult a zsidók üldözéséhez – írta 2020. október 22-én a helyi sajtó.

  Bővebben

 • November 8-án világimanap az üldözött keresztényekért – Fókuszban Algéria

  Jézus mondja: „Ha gyűlöl titeket a világ, tudjátok meg, hogy engem előbb gyűlölt, mint titeket.... Ha engem üldöztek, titeket is üldözni fognak...” (Jn 15,18-20)

  Bővebben

 • Továbbra is gyilkolják a lelkészeket Nigériában

  Kaduna – Fulánik öltek meg egy lelkipásztort és több másik keresztényt Nigéria Kaduna államában a héten. A Kemara Rimi-i és a budai adara közösségeket támadták meg a Kajuru kormányzati térségben. Szeptember elején két támadást is végrehajtott a szélsőséges csoport. Hét embert elraboltak.

  Bővebben

 • Ökumenikus imádságot tartottak a járványok és háborúk áldozataiért

  Róma – A járványok és háborúk áldozataiért imádkozva sürgetett összefogást és békét a világban Ferenc pápa a nagy vallások képviselőivel a római Capitolium-dombon, 2020.október 20-án, kedd délután kezdődött találkozón.

  Bővebben

 • Irodalmi szenzáció: ismeretlen Gyóni Géza versekre bukkantak Szibériában

  Krasznojarszk – Takarítás közben értékes kortörténeti, irodalmi dokumentumok kerültek elő a Krasznojarszki Helytörténeti Múzeumban. Dobozokból füzetek estek ki, köztük az evangélikus kötődésű Gyóni Géza eddig nem ismert versei és életrajza. A 20 kötetnyi anyagot a múzeum dolgozza fel egy magyar-orosz alapítvány és kutatók segítségével.

  Bővebben

 • A Lepramisszió Magyarország a világjárvány idején is várja a rászorulók támogatását

  Budapest – „A Lepramisszió világméretű nagy családjából sajnos sokkal több szenvedésről, betegről és halálról kapunk híreket, mint amik a mi hazánkra jellemzőek – írta Riskóné Fazekas Márta a Lepramisszió Magyarország igazgatója a szervezet októberi körlevelében. – Afrikai, ázsiai tagországainkban munkatársaink és minden ember küzdelme elképzelhetetlen a mi számunkra. Ahol nincs minimális egészségügyi ellátás és gondoskodás, ott a járvány akadályok nélkül tarol. Számokat sem tudni, mivel a kimutatások is esetlegesek és pontatlanok. Hősies küzdelmet vívnak a Lepramisszió orvosai, ápolói a napi feladatok ellátásában, miközben saját egészségük is bizony könnyen áldozatul esik! Nyissuk ki szívünket és szeretetünket azok felé, akik nálunknál mérhetetlenül nehezebb terheket kell, hogy viseljenek!”

  Bővebben

 • Ökumenikus összefogás a gyűlöletbeszéd és kirekesztés ellen

  Genf – Az Egyházak Világtanácsa (EVT) online előadássorozatot indít „gyűlöletbeszéd és fehérség” címmel. Az október 19. és 23. között elérhető öt webináriumot az EVT igazságosság és béke zarándoklata elnevezésű programjának teológiai tanulmányi munkacsoportja szervezi. Az ökumenikus szervezettel együttműködő Keresztény Kommunikációs Világszövetség (WACC) európai tagozata pedig online kiadványt tett közzé, amely keresztyén közösségek és gyülekezetek számára ad útmutatást a közösségi médiában elharapózó gyűlöletbeszéd és megosztottság elleni küzdelemhez.

  Bővebben

Oldalak

Feliratkozás 3999 csatornájára