3999

 • Srí Lanka-i templomokra támadtak húsvétvasárnap

  Sri Lanka – Három keresztyén templomot és négy szállodát ért szinte egyidejű robbantásos támadás húsvétvasárnap délelőtt Srí Lankán – adta hírül az MTI.

  Bővebben

 • Együtt a reménységben és tanúságtételben

  Bécs – Az európai egyházaknak a gyökereikre, történelmükre kell tekinteniük és újra a béke és a kölcsönös megértés eszközévé lenniük – írják húsvét előtt kiadott nyilatkozatukban az Európai Egyházak Konferenciájának elnökségi tagjai.

  Bővebben

 • Hatvanadik alkalommal rendezték meg az Európai Magyar Evangéliumi Ifjúsági Konferenciát

  Holzhausen – Holzahusenben a jubileumi 60. Európai Magyar Evangéliumi Ifjúsági Konferencián, előtte pedig a Nyugat Európai Protestáns Presbiteri konferencián vett részt Stermeczki András lelkész. Erről küldött szerkesztőségünknek személyes beszámolót.

  Bővebben

 • Egyházi énekekkel és imádsággal bátorította a tűzoltókat az összegyűlt tömeg Párizsban

  Párizs – Kigyulladt, és órákon át erősen lángolt hétfőn este a Notre-Dame-székesegyház Párizsban. A katedrális felső része gyulladt ki, komoly füstfelhőbe burkolva az épületet. Az eddigi információk szerint este 7 óra előtt pár perccel a katedrális felújítása közben kaphatott lángra valami.

  Bővebben

 • Egy nemzet imádságát nem lehet betiltani

  A nemzeti himnusz olyan dal, ének vagy induló, amely egy nép együvé tartozását hivatott ünnepélyes formában megjeleníteni. Be lehet-e tiltani egy nemzeti imát? Erről kérdezte a Ma7.hu Nagy Olivért, az Alsószeli evangélikus gyülekezet lelkészét.

  Bővebben

 • Megrendezték a XV. Reményik Sándor-emlékünnepséget – Reményik-díjat kapott id. Zászkaliczky Pál

  Arad – Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, a Kolozsvári Reményik Sándor Művészstúdió Alapítvány és az Arad-belvárosi Református Egyházközség 2019. április 7-én, vasárnap szervezte meg a XV. Reményik Sándor-emlékünnepséget „Egy lángot adok, ápold, add tovább” címmel az aradi belvárosi református templomban. Reményik Sándor-díjat kapott többek között id. Zászkaliczky Pál nyugalmazott evangélikus lelkész.

  Bővebben

 • Ferenc pápa az újságírókhoz: Elég volt az álhírekből, adjunk helyet a jó híreknek!

  Róma – Ferenc pápa április 4-én az Apostoli Palota Pápák termében fogadta a német katolikus és evangélikus újságírók küldöttségét.

  Bővebben

 • Világimanapi találkozó volt Stuttgartban

  Stuttgart – A női világimanaphoz csatlakozott a Württembergi Magyar Protestáns Gyülekezet, ahol immáron évtizedes hagyomány, hogy a Württembergben élő magyarok is részt vesznek abban a nemzetközi munkában, amely egy adott országot mutat be és egy segítségre szoruló csoportot támogat.

  Bővebben

 • Soproni licisták jártak Liszt szülőházában

  Doborján – A doborjáni Liszt-központ folyamatosan igyekszik kapukat nyitni Magyarország felé. Március 30-án egy soproni diákcsoport látogathatta meg Liszt Ferenc szülőházát, és vehetett részt fiatal zongoraművészek koncertjén.

  Bővebben

 • Mindenkit vár a Kirchentag!

  Dortmund – Harminchetedik alkalommal kerül megrendezésre idén – 2019. június 19–23. között – a „DEKT” (Deutscher Evangelischer Kirchentag). Nagy szeretettel és elképesztő energiákkal vetették bele magukat a szervezésbe a rendezők, és ezzel a lelkesedéssel várják Dortmundba azokat a világ minden tájáról, akik akár először, akár sokadszorra látogatnának el a négynapos rendezvényre.

  Bővebben

 • Egyházmegyei lelkészértekezlet Zselyken

  Zselyk – 2019. március 27-én az Zselyki Evangélikus-Lutheránus Egyházközségben gyűlt össze a kolozsvári egyházmegye „nagycsaládja”, hogy lelkészértekezleten beszéljék meg az egyházmegye jövőjét.

  Bővebben

 • Fastenaktion: Három nagy magyarországi projektre adakoztak bajor evangélikus testvéreink

  München – Ortenburg – Az elmúlt hétvégén, 2019. március 15–17. között zajlott az idei év böjti gyűjtése (Fastenaktion), amelyet minden évben meghirdet a Bajorországi Evangélikus Egyház (Evangelisch-Lutherische Landeskirche in Bayern) és amelynek kedvezményezettje ez alkalommal a Magyarországi Evangélikus Egyház volt.

  Bővebben

 • „Betlehem, Betlehem a te határidba...”

  Betlehem – Egyházunk több vezetője is tagja volt annak a csoportnak, amely magánúton a Szentföldön járt. Részt vett az utazáson Fabiny Tamás elnök-püspök, akit a régi személyes kapcsolat okán Munter Isaq, a Betlehemben működő evangélikus gyülekezet lelkésze hivott meg szolgálatra, a város szívében álló, német misszionáriusok által a XIX. század végén épült templomba.

  Bővebben

 • Iskolák újjáépítésével folytatódik az Ökumenikus Segélyszervezet iraki segélyprogramja

  Budapest – Az Ökumenikus Segélyszervezet 2014 óta segíti a háború után visszatérő családokat, kiemelt figyelmet fordítva az üldözött keresztényekre. Az elmúlt években többek között lakóházak újjáépítésével támogatta a visszatérőket, a segélyprogramja most induló szakaszának részeként a harcokban károkat szenvedett iskolák újjáépítését, felszerelését is segíti a helyszínen.

  Bővebben

 • Újabb több száz családot segít tüzelővel és élelmiszerrel Kárpátalján az Ökumenikus Segélyszervezet

  Budapest – Beregszász – Tüzelő- és élelmiszeradományok osztásával folytatódik március végén a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) által támogatott másfél éves segélyprogram Kárpátalján. A 2017 őszén kezdődött, az Ökumenikus Segélyszervezet két évtizedes munkájába illeszkedő tevékenység során eddig összesen 3350 élelmiszer- és higiénés csomagot, valamint több mint 225 tonna biobrikettet osztottak ki az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai Beregszászban és a járásban, melyből nagycsaládosok, fogyatékkal élők és egyedülálló nyugdíjasok részesültek.

  Bővebben

 • „Az ember nem lehet keresztény anélkül, hogy ne dolgozna keményen az egyház egységéért”

  Genf – Matthias Türk, az evangélikus-katolikus párbeszéd jól ismert kulcsfigurája a Lutheránus Világszövetségben is nagy tiszteletnek örvend. Mivel gyakran utazott a genfi központba, és 1999 óta megszakítás nélkül részt vett az LVSZ tanácsülésein, szeretettel azt mondják, hogy ő a Tanács legrégebbi idő óta szolgáló tagja.

  Bővebben

 • A keresztyén egyházak elítélik az új-zélandi vérfürdőt

  Genf – Az Egyházak Világtanácsa (EVT) is csatlakozott az ázsiai egyházak nyilatkozatához, amelyben megerősítik a béke és biztonság melletti elkötelezettségüket, valamint az erőszakkal és gyűlöletkeltéssel szembeni ellenállásra hívják a vallási közösségeket az új-zélandi mecseteket ért pénteki terrortámadás után.

  Bővebben

 • Evangélikus Gyermek- és Ifjúsági Központ épül Szabadka közelében

  Szabadka – Evangélikus Gyermek- és Ifjúsági Központ épül Szabadka közelében még az idén – árulta el Szubjektív című műsorban Dolinszky Gábor, evangélikus püspökhelyettes.

  Bővebben

 • A Württembergi Magyar Protestáns Gyülekezetben az 1848–49-es szabadságharcra emlékeztek

  Stuttgart – A württembergi magyarok körében már szokás, hogy a protestáns gyülekezet ad otthont az 1848–49-es forradalom és szabadságharc ünnepi megemlékezésének. Ez az alkalom 2019-ben március 10-én Fellbach-ban volt. A hónap második vasárnapjára eső istentisztelet a fellbachi Lutherkircheben ökumenikus ünnepi alkalom volt. A megemlékezés aztán Paul-Gerhardt-Hausban folytatódott a Csöbörcsök Néptáncegyüttes és a Színjátszó Kör műsorával.

  Bővebben

 • Az azonosnemű párok megáldásáról szavaztak az osztrák evangélikusok

  Bécs – Az Ausztriai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház megszavazta, hogy a jövőben az azonos nemű párokat is megáldhassák a templomi szertartásokon, amennyiben korábban polgári esküvőt tartottak. Az egyház szerint a szinódus döntése a Biblián alapul, hozzátéve, hogy ez fontos lépés az egyenlő jogok irányába. Az osztrák evangélikusok szerint az azonos neműek polgári házassága megfelel a férfi és nő között kötött, életre szóló partneri kapcsolatnak.

  Bővebben

 • Államfőválasztás Szlovákiában – Erkölcsi példaként szolgáló jelöltekre szavaz az evangélikus egyház

  Pozsony – Az államfőválasztáson való részvételre szólítja fel híveit a Szlovákiai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház (ECAV) – közölte Eva Bachletová, az ECAV püspöki hivatalának mediális tanácsadója. Az ECAV egy köztársasági elnök-jelöltet sem preferál az államfői tisztségre.

  Bővebben

 • Hármas vezetői iktatás volt Szlovákiában

  Zólyom (Zvolen) – 2019. március 2-án Zólyomban telt házas ünnepen iktatták be szolgálatukba a Szlovákiai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház (ECAV) törvényesen megválasztott vezetőit.

  Bővebben

 • Bizalomra építők – Kirchentag 2019

  „Miben bízol?” Ez a mottója a június 19–23. között megrendezendő német protestáns egyházi napoknak. A kétévenként megtartott ötnapos – immár nemzetközi – találkozónak minden alkalommal más német város ad otthont: a 37. Kirchentag alkalmából Dortmundban köszönthetik egymást a régi és új érdeklődők.

  Bővebben

 • A külügyminiszter Stuttgartban megkoszorúzta Mindszenty József szobrát

  Stuttgart – A tavasz első napján, 2019. március 1-jén Stuttgartba látogatott Szijjártó Péter külügyminiszter. A történelmi Magyarországon kívül, ugyanis a Baden-Württemberg fővárosában található – Klaus remete, a későbbi Flüei Szent Miklós tiszteletére szentelt – római katolikus templom előtt állítottak először szobrot a mártír emlékű püspöknek, Mindszenty Józsefnek, kinek boldoggá avatása folyamatban van.

  Bővebben

 • Isten helye és ideje Németországban

  Hannover – A Hannoveri Evangélikus Egyház modern eszközökkel hívja fel az emberek figyelmét a mindennapi rohanásban. Az XRCS (excercise = gyakorlás) nevű alkalmazás lelki táplálékot nyújt, amely meg-megszakítja a felhasználók napi rutinját, és küzd a mindennapi stressz ellen. Az új alkalmazás megjelenése modern és egyszerű.

  Bővebben

 • Hétmillió koronáért kelt el egy Husszal összefüggő 15. századi dokumentum Prágában

  Prága – Nem bírta a versenyt a Nemzeti Könyvtár, ezért 7,2 millió koronáért (91 millió forint) magánszemélyhez került egy 1414-ből származó páratlan, a huszitizmus alapítójához köthető cseh egyházjogi dokumentum egy vasárnapi prágai árverésen – jelentette a CTK cseh hírügynökség. A dokumentum volt és új tulajdonosának nevét nem hozták nyilvánosságra.

  Bővebben

 • Félnapos ünnep lesz Ausztriában a nagypéntek

  Bécs – „Se hús, se hal” – ez volt a legvisszafogottabb reakció az osztrák kormány döntésére a közelgő nagypéntekkel kapcsolatban.

  Bővebben

 • Wagner Szilárdot is beválasztották az osztrák evangélikusok egyházzenei bizottságába

  Bécs – Az Ausztriai Evangélikus Egyház (Evangelische Kirche A.B. in Österreich) új zsinati ciklusának elején megválasztotta országos munkabizottságainak tagjait is. Ennek során Wagner Szilárdot, az Ausztriai Magyar Evangélikus Gyülekezet lelkészét, egyházzenészt az Istentiszteleti és Egyházzenei Bizottság tagjává választották, amelyben az országosan három, nem zsinati tag számára fenntartott hely egyikét nyerte el.

  Bővebben

 • Folytatódik Gömörben a gótikus út négy evangélikus templomának a felújítása

  Pozsony – Tovább halad Gömörben a Szlovák Gótikus Út négy gótikus templomának a felújítása Martonházán (Ochtiná), Gecelfalván (Koceľovce) és Csetneken (Štítnik) a Rozsnyói járásban, illetve Ratkón (Ratková – Nagyrőcei járás). Erről a Szlovákiai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház (ECAV) tájékoztatott a honlapján.

  Bővebben

 • Elkészült a Luther rajzfilmsorozat lengyel verziója

  Varsó – A 40 milliós Lengyelországban a mintegy 60 ezer tagot számláló evangélikus egyház a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) támogatásával, Jerzy Latos rendezésében valósította meg a nagy projektet, a Luther Animációs Műhely Luther Márton életét bemutató rajzfilmsorozatának lefordítását. A lengyelül szinkronizált filmek a bemutató napján útjára indított, önálló honlapon korlátlanul elérhetők.

  Bővebben

Oldalak

Feliratkozás 3999 csatornájára