3999

 • Az EVT elítéli a szíriai erőszakot

  Genf – Humanitárius vészhelyzetről beszél és újabb menekülthullám veszélyére figyelmeztet az Egyházak Világtanácsa (EVT) nyilatkozatában, amelyet Törökország szíriai katonai beavatkozását követően adott ki.

  Bővebben

 • Október 6. Nagyváradon: a vértanúk halála bizonyságtétel

  Nagyvárad – A Nagyvárad-Olaszi templomban megtartott ökumenikus istentisztelettel és Nagysándor József emléktáblájának megkoszorúzásával emlékeztek kivégzésük 170. évfordulóján a 13 aradi vértanúra.

  Bővebben

 • Megkoszorúzták Pozsonyban báró Jeszenák János és Rázga Pál sírhelyét

  Pozsony – Megsajdul a szív és könnybe lábad a szem, ha arra gondolunk, hogy a történelem során hány jó magyar hazafi áldozta életét a hazáért, a szabadságért, az eszméért, hányat küldtek bitófára, taszítottak a halálba, sokszor ártatlanul, ok nélkül. Az aradi vértanúk mindig a nemzet legnagyobb hőseiként élnek emlékezetünkben. Százhetven éve ez az ő emléknapjuk. De az Aradon kivégzettek mellett a haza számos pontján végeztek ki szabadságharcosokat és civileket egyaránt.

  Bővebben

 • A Lutheránia és Prőhle Gergely felügyelő a német egység napján

  Potsdam – Potsdam városa – Brandenburg tartomány fővárosa – az idei évben magyar napok keretében emlékezett meg Németország újraegyesítésének harmincadik évfordulójáról a német egység napjához kötődő eseményeken. Evangélikus egyházunk két alkalommal is közreműködött a magyar napok programjában.

  Bővebben

 • Oros László helytörténész monográfiáját mutatták be Felsőszeliben

  Felsőszeli – A mátyusföldi település evangélikus templomában mutatták be az elmúlt vasárnap Oros László helytörténész legújabb könyvét, a Leskó Mihály (1808–1879) életéről írt monográfiát.

  Bővebben

 • Luther-szobrot állítanak Sepsiszentgyörgyön

  Sepsiszentgyörgy – Egész alakos szobrot állít az evangélikus egyház Luther Márton protestáns reformátornak Sepsiszentgyörgyön. A bronz emlékmű Vargha Mihály szobrászművész alkotása, és a templom előtti téren kap helyet.

  Bővebben

 • 20 éves a nagyváradi evangélikus óvoda

  Nagyvárad – Húsz éve tárta ki kapuit a Nagyváradi Evangélikus-Lutheránus Óvoda. A gyülekezet és az óvoda dolgozói, a jelenlegi és volt óvodások ünnepi istentiszteleten adtak hálát az elmúlt két évtizedért. Örömükben osztoztak a penzlini testvérgyülekezet és a nagytarcsai Szivárvány Evangélikus Óvoda képviselői is.

  Bővebben

 • Átadták a Zajzoni Rab István-díjakat

  Brassó – 2019 szeptember 29-én 10 órai kezdettel a brassói evangélikus templomban került sor az idei Zajzoni Rab István-díjak kiosztására.

  Bővebben

 • Vezetőképző Wittenbergben

  Wittenberg – A Lutheránus Világszövetség minden évben közös felkészülésre, informatív és lelki együttlétre invitálja az evangélikus egyházak frissen megválasztott vezetőit. A résztvevők megismerkednek a Világszövetség genfi központjával, majd a reformáció bölcsőjében, Wittenbergben mélyednek el a Biblia és Luther Márton vezetéssel kapcsolatos gondolataiban.

  Bővebben

 • 125 éve a pályán – Mindig jelen a kisiklott helyzetekben

  Berlin – 2019. szeptember 26-án és 27-én kongresszus és ökumenikus áhítat keretében ünnepelték Berlinben a Bahnhofsmission (pályaudvari misszió) fennállásának 125. évfordulóját. A mintegy 500 önkéntes mellett számos prominens személy részvétele jelezte a jubileumi alkalom jelentőségét.

  Bővebben

 • Isten jelenlétében való találozások – Nemzedékek Találkozója volt Aradon

  Arad – Az Aradi Magyar Napok idei programjában 2019. szeptember 21-én, szombaton az arad-belvárosi római katolikus templomban 9 órakor ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét a Nemzedékek Találkozója.

  Bővebben

 • „Jézus mondja: Kövess engem!”

  Felsőszeli – „Erős vár a mi Istenünk” – hangzott el a kezdő zsoltár a 14. alkalommal megrendezett felvidéki magyar evangélikus országos missziós napon, amelyet ezúttal a mátyusföldi Felsőszeliben tartottak. A hittestvérek a lelkipásztorok vezetésével az emberi félelmek és krízishelyzetek problémájára keresték a megoldást Jézus hívó szavának: Kövess engem jegyében.

  Bővebben

 • Jövő nyáron Grazban lesz a következő Közép-európai Keresztyén Találkozó

  Graz – Budapest – 2020 nyarán immár 10. alkalommal rendezik meg a Közép-európai Keresztény Találkozót, ezúttal az ausztriai Grazban. Ahogy videónkban is látják, hallják: szeretettel hívunk és várunk minden kedves érdeklődőt!

  Bővebben

 • A gyógyulás szerepe az egyház életében

  Antananarivo – A nemzetközi evangélikus-pünkösdi párbeszéd bizottsága 2019. szeptember 7–13-án, Madagaszkáron, Antananarivoban tartott negyedik ülésén a hangsúly a gyógyulás és a szabadítás egyházi életben betöltött szerepén volt. A Magyarországi Evangélikus Egyház képviseletében dr. Gáncs Tamás volt jelen a találkozón.

  Bővebben

 • A migráció korunk legnagyobb jele – A világ vallási vezetői a határok nélküli békére hívnak

  Madrid – 2019. szeptember 17-én, a Sant’Egidio közösség által Madridban szervezett béketalálkozó harmadik, utolsó napján a világ vallási vezetői békefelhívást írtak alá, békeölelést váltottak és elkötelezték magukat a határok nélküli béke építése mellett.

  Bővebben

 • Békekonferenciát tartottak Párizsban az Európai Egyházak Konferenciája szervezésében

  Párizs – Ahogyan arról már honlapunkon beszámoltunk, az Európai Egyházak Konferenciája (Conference of European Churches, röviden CEC) 2019. szeptember 10-e és 12-e között „békekonferenciát” szervezett a párizsi Protestáns Teológiai Intézet épületében. A konferencia apropója az első világháborút lezáró, 1919. évi versailles-i béke 100. évfordulója volt. A magyar olvasónak az első világháború vége kapcsán talán az 1920-as évszám és a trianoni béke kulcsszavak inkább csengenek ismerősen, de igazság szerint ezek csak a Magyarországgal kötött békére vonatkoznak, a világháborút lezáró békediktátumok sorát tényleg a győztes hatalmak és Németország között létrejött szerződés kezdte, amelyet 1919. június 28-án írtak alá a versailles-i kastély nevezetes tükörtermében.

  Bővebben

 • Biblia és reformáció címmel kiállítás nyílt Rimaszombaton

  Rimaszombat – 2019. szeptember 17-én nyílt meg a Gömör-Kishonti Múzeum kiállítótermében a Biblia és reformáció című kiállítás. Az alkalmon köszöntőt mondott Igor Misina szlovák nyugalmazott evangélikus püspök, valamint Lázár Zsolt, a Nyugat-Békési Evangélikus Egyházmegye esperese. A tárlat kurátorai Zuzana Moncolová espereshelyettes és Pohóczky Béla lelkész. A tárlat szeptember 30-ig látható.

  Bővebben

 • Aláírták a varsói nyilatkozatot – Frissítve!

  Varsó – 2019. szeptember 17-én írták alá Varsóban a V4-ek evangélikus egyházai azt a közös nyilatkozatot, amelyben napjaink kihívásaira reagálva célul tűzik ki, hogy a jövőben szorosabbra fűzik kapcsolatukat, és a Lutheránus Világszövetségen (LVSZ) belül a kelet-európai régió együttműködését kiemelten kezelik.

  Bővebben

 • Egyházak és vallások a békéért

  Párizs – Felekezeti és vallási sokszínűség jellemezte az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) párizsi békekonferenciájának második és harmadik, záró napját, az európai egyházak mellett a közel-keleti keresztyén és muszlim hang is szerephez jutott.

  Bővebben

 • CEC békekonferencia: a múlt tanulságai és a jövő reménysége

  Párizs – A múlttal való szembenézésen volt a hangsúly az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) európai és közel-keleti egyházak, valamint vallási vezetők hozzájárulásával zajló békekonferenciájának első napján. Ennek része volt a közel 100 évvel ezelőtti Párizs-környéki békeszerződések kritikus felidézése.

  Bővebben

 • „Itt minden várost egy ikeás bútorról neveztek el?”

  Vårdnäs – Budapest – Ez és ehhez hasonló viccek is színesítették azt az ötnapos találkozót, melyre a Linköping-i és a Déli Evangélikus Egyházkerület lelkészei voltak hivatalosak a svédországi Vårdnäs-ben. A jó hangulatú, baráti beszélgetések mellett tartalmas teológiai előadásokra, azok csoportos feldolgozására is sor került az eszkhatalógia témakörében, valamint istentiszteleteken élték meg az Úrral és az egymással való közösséget régi és új barátok.

  Bővebben

 • Békekonferenciát tartanak Párizsban

  Párizs – Az egyházaknak a béketeremtés folyamatában vállalt aktuális felelősségéről szervez felekezet- és vallásközi konferenciát az Európai Egyházak Konferenciája az első világháborút lezáró békeszerződések századik évfordulóján.

  Bővebben

 • Pedagógusok ökumenikus istentisztelete Sepsiszentgyörgyön

  Sepsiszentgyörgy – Az oktatás érdekében végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Trefort Ágoston-díjat adományozott a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma Péter Sándornak, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) háromszéki elnökének. A Kásler Miklós tárcavezető által jegyzett oklevelet és a hozzá tartozó emlékérmet Burus-Siklódi Botond, az országos szervezet elnöke tegnap nyújtotta át a kitüntetettnek a pedagógusok hagyományos tanévnyitó ökumenikus istentiszteletén a sepsiszentgyörgyi evangélikus templomban.

  Bővebben

 • Késmárki képek

  Késmárk – Késmárkon két evangélikus templom áll egymás szomszédságában. A nagyobb, feltűnőbb, újabb épület a 19. században épült. Vörös kupoláját jól látni a város körüli dombokról. Az evangélikus ótemplom, más néven fatemplom magyar szempontból nevezetessége, hogy itt található Thököly Imre sírja.

  Bővebben

 • Először tartották meg a vallásüldözés áldozatainak nemzetközi emléknapját

  Washington – Bár a hazai sajtó és közvélemény elsiklott felette, az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 2019. májusi közgyűlésének döntése értelmében idén augusztus 22-én tartották meg először a vallásüldözés áldozatainak nemzetközi emléknapját.

  Bővebben

 • Szeretetünnep Erdélyben – Áhítatok a Köz-Ép-Pont találkozón

  Idén engem ért a baráti és megtisztelő felkérés, hogy a júliusban Tusnádfürdőn megrendezett negyedik Köz-Ép-Pont erdélyi evangélikus ifjúsági találkozó igei felvezetőit megtartsam. A fesztivál programpontjait ugyan ismertem, de nem volt további közös egyeztetés a szervezőkkel – az áhítatok textusválasztásában, kidolgozásában teljesen szabad kezet kaptam…

  Bővebben

 • Orgona határok nélkül 2019

  Sopron – Rust – Mörbisch – Balf – Idén immáron 9. alkalommal rendezték meg az Orgona határok nélkül elnevezésű, osztrák-magyar zenei fesztivált. A Rust, Mörbisch (Fertőmeggyes), Balf és Sopron templomaiban zajló programokon a határrégió legkiválóbb művészei és vendégművészek szólaltatják meg az orgonákat.

  Bővebben

 • 58 év után újra működni fog a német megosztottság egyik jelképe

  Berlin – A jövő héttől ismét mutatni fogja az időt a Kelet- és Nyugat-Berlin határán álló falnál lévő templom Megbékélés órája.

  Bővebben

 • Újabb régészeti leletek igazolják a bibliai történetet

  Nyílhegyeket, ékszereket és korsókat találtak abból az időszakból, amikor Babilónia elfoglalta Jeruzsálemet.

  Bővebben

 • Jövőre több pénzt kaphatnak a szlovákiai egyházak

  Pozsony – Jövőre változhat az egyházak finanszírozási rendszere, ha a szlovák parlament elfogadja a kulturális tárca javaslatát. A változtatás értelmében az egyházak 2020-ban több pénzt kapnának, és szabadabban is gazdálkodhatnának anyagi forrásaikkal.

  Bővebben

Oldalak

Feliratkozás 3999 csatornájára