3999

 • Ősi titkokat tár fel a holt-tengeri tekercsek DNS-vizsgálata

  Jeruzsálem – A genetikai és számítógépes elemzésekből kiderült, hogy az 1948-ban Qumránban talált kétezer éves pergamen- és papirusztekercsek egy része nem helyben készült, hanem odavitték őket. A holt-tengeri tekercsek DNS-vizsgálata ugyanis fényt derített arra, hogy milyen állat bőréből készítették a pergameneket – tette közzé a The Jerusalem Post.

  Bővebben

 • Trianoni megemlékezés Aradon: kitartás a hit és az anyanyelv mellett

  Arad – Ökumenikus imával emlékeztek meg Aradon az első világháborút lezáró, és a Magyarországot megcsonkító trianoni békeparancs aláírásának 100. évfordulójáról június 4-én, csütörtök délután.

  Bővebben

 • Ökumenikus istentisztelet a trianoni évfordulón Sepsiszentgyörgyön

  Sepsiszentgyörgy – Több százan vettek részt a magyar történelmi egyházak lelkészei által Sepsiszentgyörgy főterén tartott ökumenikus istentiszteleten, a száz évvel ezelőtt aláírt trianoni békeszerződésre emlékezve.

  Bővebben

 • Emelkedik a külhoni lelkészek jövedelemkiegészítése

  Budapest – Két részletben megkétszerezi a határon túli lelkipásztorok jövedelemkiegészítő támogatását a kormány – mondta el az MTI-nek 2020. június 4-én Balog Zoltán református lelkész.

  Bővebben

 • Lehet, mert kell – Adorjáni Dezső Zoltán püspök üzenete a trianoni békediktátum centenáriumára

  Kolozsvár – 1937 elején a budapesti Láthatárban Makkai Sándor regényíró és református püspök egy esszét jelentetett meg, Nem lehet címmel. Már a cím összefoglalta Makkainak a szövegben kifejtett mondanivalóját: „nem tudom elképzelni a kisebbségi életnek semmiféle emberhez méltó elrendezését, mert magát a kisebbségi ’kategóriát’ tartom emberhez méltatlannak és lelkileg lehetetlennek”.

  Bővebben

 • Trianon 100: Gesztust tett a magyarok felé a szlovák kormányfő – Erdélyben magyar egyházak erdélyi vezetői közösen fohászkodtak Istenhez

  Pozsony – Bukarest – Száz felvidéki magyart hívott meg a szlovák miniszterelnök tegnap este a pozsonyi várba, a trianoni megemlékezésre. Romániában nem lesz hivatalos ünnep a trianoni szerződés centenáriuma, de valamennyi román ortodox templomban megemlékeznek az úgynevezett Nagy-Románia hőseiről.

  Bővebben

 • Erdélyben is megkondulnak a történelmi magyar egyházak harangjai

  Kolozsvár – Erdélyben is megkondulnak a történelmi magyar egyházak harangjai csütörtök délután, helyi idő szerint fél hatkor (közép-európai idő szerint fél öt) a trianoni döntés centenáriumán, és ezzel egy időben megannyi helyszínen tartanak szűk körű koszorúzást.

  Bővebben

 • Amerikai egyházi vezetők elítélik George Floyd meggyilkolását – Folyamatosan frissítve!

  Washington – Amerikai egyházi vezetők elítélték George Floyd meggyilkolását, ami 2020. május 25-én történt Minneapolisban (Minnesota állam). Fehér rendőrök erőszakos módon léptek fel a fegyvertelen afroamerikai férfival szemben, aki az intézkedés következtében életét vesztette. Az eseményről videofelvétel készült, és óriási felháborodást váltott ki nemcsak az Egyesült Államokban, hanem világszerte.

  Bővebben

 • Tiltakozik az aradi evangélikus egyház a szomszédba tervezett apartman- és irodaház miatt

  Arad – Jóváhagyta az aradi önkormányzati képviselő-testület annak az új háztömbnek az építési terveit, amelyet a belváros egyik műemlékövezetébe tervezett a telek tulajdonosa, annak ellenére, hogy a közvetlen szomszédok, különösen az Aradi Evangélikus-Lutheránus Egyházközség határozottan kérte az elvetését. Az egyház a több mint százéves épületek statikáját is féltik a közelgő munkálatok miatt.

  Bővebben

 • Nyelveken szóltak – 21 nyelven olvasták fel a pünkösdi történetet

  Genf – A Lutheránus Világszövetség (LVSZ) 2020-as pünkösdi videójában az Apostolok Cselekedetei 2. fejezetében (1-21. vers) leírt pünkösdi történetet olvasta fel a közösség 21 tagegyházának egy-egy tagja, 21 különböző nyelven. Hallható rajta az angol, burmai, orosz, mandarin, lengyel, német, spanyol, finn, indonéz, swahili, arab, portugál, izlandi, hausa, francia, Fülöp-szigeteki, tamil, és svéd nyelvek mellett egy magyarul elhangzó részlet is.

  Bővebben

 • Templomnyitás – Csak óvatosan!

  Frankfurt – A napokban nagy port kavart Németországban az az eset, amikor egy Frankfurt am Mainban lévő baptista gyülekezetben a templomnyitás után több mint százan betegedtek koronavírus miatt. Az oroszországi németek közösségében most újra kénytelenek voltak bezárni a templomajtókat, és csak az interneten közvetítik az alkalmakat. A hivatalos szervek nyomoznak, és próbálják kideríteni, mi okozhatta a problémát.

  Bővebben

 • Hetek óta először nem volt üres a Szent Péter tér a pápa vasárnapi beszéde alatt

  Róma – Egymástól méteres távolságra, több tucatnyian voltak a vatikáni Szent Péter téren vasárnap. Ez volt az első alkalom március 10. óta, hogy Ferenc pápa nem az üres teret látta, amikor beszéde után kinézett az apostoli paloták ablakából.

  Bővebben

 • Adorjáni Dezső Zoltán: Segíts, hogy segíthessünk!

  Kolozsvár – Nagyon érdekes, roppant különleges, precedens nélküli időket élünk. Felkavart, rettegő és megzavarodott a világunk, amikor az ellentmondásos nyilatkozatok, végzések, eljárások még jobban összezavarják és elbátortalanítják az embereket. Az összekapaszkodó félelemben mondja Isten igéje: légy bátor és erős! – írja Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke.

  Bővebben

 • Bánk bán videochatben – Élő online előadással „turnézik” a Váróterem Projekt

  Kolozsvár – Budapest – Online felületre adaptálta Bánk bán? Jelen! című osztálytermi előadását a kolozsvári Váróterem Projekt. A színészek otthonaikból játsszák az élőben közvetített előadást, amellyel megpróbáltak előnyt kovácsolni a videochat korlátaiból.

  Bővebben

 • Megállapodást írt alá Kárpátalja új kormányzója és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet vezetője

  Ungvár – Együttműködési megállapodást írt alá Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, Olekszij Petrov, Kárpátalja Megyei Állami Közigazgatási Hivatal új elnöke és Gerevich János, a Segélyszervezet ukrajnai képviseletének vezetője 2020. május 21-én, Ungváron.

  Bővebben

 • A Lutheránus Világszövetség főtitkára bejelentette lemondását

  Genf – A Lutheránus Világszövetség főtitkára, dr. Martin Junge 2020. május 20-án bejelentette, hogy 2021. október 31-én, három évvel a hivatali ideje lejárta előtt lemond jelenlegi posztjáról.

  Bővebben

 • Evangélikusok Európában

  Magyarországon kívül szolgálatot végző lelkészek beszámolói a külföldi evangélikusság mindennapjairól.

  Bővebben

 • Püspökké szentelték az EVT korábbi főtitkárát

  Olaf Fykse Tveit a Norvég Evangélikus Egyház elnök-püspöke lett. Trondheim városában, a Nidarosi katedrálisban szentelték a helyi egyházmegye püspökévé az Egyházak Világtanácsa (EVT) márciusban leköszönt főtitkárát. Tveitet egyben az egyház püspökkari konferenciája elnökévé is beiktatták.

  Bővebben

 • Bar Kohba korabeli érmét találtak Jeruzsálemben

  Különleges, a rómaiak elleni Bar Kohba-felkelés korából, csaknem 1900 évvel ezelőttről származó bronzérmét találtak Jeruzsálemben a régészek – jelentette be hétfőn az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA).

  Bővebben

 • Felvidéki bejelentkezés

  Külhoni magyar evangélikus testvéreinket kértük meg arra, hogy videós üzenetben számoljanak be nekünk arról, hogyan élnek, hogyan éreznek és gondolkodnak a koronavírus-járvány idején. Most a sajógömöri gyülekezet (Felvidék) felügyelőjének, Kis Tamásnak és Lóczy Tibor presbiternek a bejelentkezését láthatják.

  Bővebben

 • A gyülekezeti közösséget semmivel sem lehet pótolni

  Bécs – Külhoni magyar evangélikus testvéreinket kértük meg arra, hogy videós üzenetben számoljanak be nekünk arról, hogyan élnek, hogyan éreznek és gondolkodnak a koronavírus-járvány idején. Dr. Wagner Szilárd Bécsből, a 16. kerületi osztrák gyülekezet orgonája mellől jelentkezett be.

  Bővebben

 • Székelyföldért megmozgatjuk Európát – Ma még aláírhatjuk a kezdeményezést!

  Székelyföldért megmozgatjuk Európát – ezzel a jelszóval indította útjára európai polgári kezdeményezését a Székely Nemzeti Tanács tavaly májusban. Az aláírásokkal az uniós döntéshozók figyelmét szeretnék ráirányítani a székelyföldi autonómia-igényekre, és jogi, illetve anyagi támogatást kérnek a hagyományos nemzeti közösségek identitásmegőrzéséhez. 2020. május 7-én éjfélig írhatjuk alá a kezdeményezést.

  Bővebben

 • Orvosi segédeszközök beszerzését támogatta Irakban a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet

  Budapest – Moszul – 2020. április 26-án az Ökumenikus Segélyszervezet iraki irodájának munkatársai sikeresen hajtottak végre egy egészségügyi segélyakciót az iraki Ninive-fennsíkon.

  Bővebben

 • Az egyház a koronavírus idején – LVSZ pásztorlevél

  Genf – „Ma újra pásztorlevelet írunk, mivel továbbra is figyelemmel követjük az LVSZ tagegyházainak visszajelzéseit és tanúságtételét a COVID-19 járvánnyal kapcsolatosan. Ismételten szeretnénk perspektívát mutatni, bátorságot nyújtani és reméljük, hogy ezzel támogatni tudjuk mind tagegyházaink helyi szolgálatát, mind egyházközösségünk közös tanúságtételét. „Mindig készek legyetek megfelelni mindenkinek, aki számon kéri tőletek a bennetek élő reménységet” (1Péter 3,15)” – írták a Lutheránus Világszövetség vezetői, dr. Panti Filibus Musa érsek, LVSZ elnök és dr. Martin Junge LVSZ főtitkár a tagegyházaknak küldött levelükben.

  Bővebben

 • A hit ad erőt a mindennapokhoz – Zelenák József esperes üzenete

  Sepsiszentgyörgy – Külhoni magyar evangélikus testvéreinket kértük meg arra, hogy videós üzenetben számoljanak be nekünk arról, hogyan élnek, hogyan éreznek és gondolkodnak a koronavírus-járvány idején. Zelenák József az erdélyi Sepsiszentgyörgyről jelentkezett be. Az esperes arra hívta fel figyelmünket, hogy ebben a nehéz helyzetben ne feledkezzünk el arról, hogy van hitünk, amely erőt ad nekünk a megpróbáltatások idején is.

  Bővebben

 • Adorjáni Dezső Zoltán: osztozzunk önzetlenül embertársaink sorsában!

  Kolozsvár – Ebben a mai kritikus helyzetben jellemezzen bennünket feltétlenül egy kettős szemlélet, egy kettős rálátás a valóságra – írja Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke.

  Bővebben

 • Kerti áhítatokkal élik meg a közösségi életet a heidelbergi diákok

  Heidelberg – Külhoni magyar evangélikus testvéreinket kértük meg arra, hogy videós üzenetben számoljanak be nekünk arról, hogyan élnek, hogyan éreznek és gondolkodnak a koronavírus-járvány idején. Fabiny Márton harmadéves teológushallgató ebben a tanévben a Heidelbergi Egyetem ösztöndíjasa. Most az ő beszámolóját adjuk közre.

  Bővebben

 • Krízisalapot hoztak létre az olasz protestánsok

  Róma – A Tavola, a Valdens Egyház vezetőtestülete véglegesítette tervét a koronavírus-járvány miatt kialakult krízishelyzet enyhítését szolgáló 8 millió eurós segélycsomag első üteméről. A rendkívüli alapból első körben az egészségügyi rendszert és ellátást közvetlenül segítő programok részesednek. A kritikus időszakot követően a járvány társadalmi és gazdasági következményeit kezelő és az újjáépítést támogató projektek kerülnek sorra.

  Bővebben

 • Öntsük szavakba a koronavírussal kapcsolatos érzéseinket! – Iránymutatás a krízis feldolgozásához

  Helsinki – Korábbi cikkünkben Panu Pihkala, a Helsinki Egyetem teológiai tanszékének munkatársa nyilatkozott a „Remény és tettek” nevű projektről (LINK), amelynek célja, hogy modellt biztosítson a globális kérdések oktató-nevelő munkában történő feldolgozásához. A gyakorlatias megközelítésű modell elsősorban a klímaváltozás és a jelenséghez kapcsolódó érzések megvitatására szolgál, célcsoportként a felsősöket és gimnazistákat jelöli meg. A koronavírus miatt azonban a modell gyakorlati anyagainak egy részét átdolgozták, hogy az aktuális helyzetben is használhatóak legyenek.

  Bővebben

 • Külföldi siker: Magyar fiú videója nyert a koronavírusos kampányban

  A Bázeli Zeneakadémia pályázatot hirdetett, melynek lényege egy olyan zenemű elkészítése, melyben köszönetet mondanak a járvány idején frontvonalban küzdő embereknek, és lelki támogatást nyújtanak az érintetteknek. Erre adta be pályaművét Mentes Dániel, mellyel megnyerte a hétszáz frankos első díjat, valamint esélyes a zsűri különdíjára is. Dániel az Áldjad, én lelkem, a dicsőség örök Királyát! kezdetű egyházi éneket dolgozta fel nyertes videójában, melynek nemcsak átdolgozott szövege, hanem kreatív videója is kiemelkedő lett.

  Bővebben

Seiten

3999 abonnieren