3999

 • Izraeli régészek megtalálhatták Péter és András apostol faluját

  Jeruzsálem – Izraeli régészek úgy vélik, megtalálták az újszövetségi Bétszaidát (Betesda), Péter és András apostol falvát – jelentette a Háárec című újság honlapja.

  Bővebben

 • A spiritualitás svédasztala

  Sok évvel ezelőtt hallottam már a Bajorországi Evangélikus Egyház által támogatott európai ökumenikus tanulmányi kurzusról, Josefstal neve belevésődött az emlékezetembe. Az Alpok alján fekvő hegyi falucskában mindenki a turizmusból él, sípályák veszik körül a gyönyörű tengerszemeket. Az ökumenikus oktatási központ erdő szélén áll, parkjában patak csörgedezik. Erre az idilli helyszínre érkezett a közel ötven résztvevő az idén május 13–22. között tartott szemináriumra, amelynek témája a spiritualitás újrafelfedezése volt.

  Bővebben

 • Csak tavaly majdnem félmillió hívőt veszítettek a német katolikus és protestáns egyházak

  Berlin – Egyes kutatások szerint 2060-ra megfeleződhet a német katolikus és protestáns egyházak tagsága. A Német Katolikus Egyház csak a tavalyi évben 216 078, míg a különböző protestáns egyházak 220 000 tagot vesztettek el – írja a Deutsche Welle a Német Katolikus Püspöki Konferencia és a Németországi Protestáns Egyház pénteken publikált adatai alapján.

  Bővebben

 • Szolgálat az ausztriai magyarok között

  Soproniként mindig is természetes volt számomra a szinte napi kapcsolat Ausztriával. Az elmúlt évtizedek egyes időszakaiban persze más és más módon voltak jelen szülővárosom mindennapjaiban és a saját életemben is – ahogyan nagyapám emlegette őket – a „sógorok”. Mégsem számoltam soha azzal, hogy egyszer lelkészként leszek része a szomszédos ország evangélikusai életének.

  Bővebben

 • Növekvőben a vallásokkal szembeni állami korlátozások – Európában is

  Erősödtek a vallásokkal szembeni állami korlátozások 2007 és 2017 között, a társadalmi szembenállás is változott – derült ki egy friss tanulmányból.

  Bővebben

 • Nemzetközi szeminárium Strasbourgban

  A napokban ért véget Strasbourgban az Ökumenikus Központ 53. nemzetközi szemináriuma, amelynek témája a Keresztyén Egyház tanítása és spiritualitása volt. A téma kihívása abban áll, hogy amíg a tanítás sok esetben a felekezeteket egymástól elválasztja, addig a lelkiség gyakran összeköti. A különböző egyházhoz tartozó lelki irányzatok vezetőinek előadásából kitűnt, hogy minden “sikeres” irányvonal olyan hitrejutott személyiségek vezetése alatt működik, akik Istennek szentelve életüket, naponta keresik az Úr közelségét és nagy hangsúlyt fektetnek a Lélek általi vezettetésre.

  Bővebben

 • Kilencezer évvel ezelőtti településre bukkantak a régészek Jeruzsálem közelében

  Izrael – Régészek kilencezer évvel ezelőtti, több ezer lakosú településre bukkantak Jeruzsálem mellett, a felfedezés újraírja ennek az ősi kornak a térségbeli történetét – jelentette a Jediít Ahronót című újság honlapja, a Ynet.

  Bővebben

 • ENSZ-jelentés: Az éhezők száma nem csökken, miközben az elhízás terjed

  820 millió körül volt 2018-ban azok száma, akik nem jutottak elegendő élelemhez, míg 2017-ben „csupán” 811 millióan; a negatív tendencia már harmadik éve tart – derült ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) július 15-én nyilvánosságra hozott jelentéséből.

  Bővebben

 • Megrongálták a reformáció genfi emlékművét

  Genf – A híres műemléket ismeretlenek vasárnapról hétfőre virradóra festékkel öntötték le. Azonnal megkezdték a szobrok megtisztítását, Genf vezetése feljelentést tett.

  Bővebben

 • Egyre súlyosabb a keresztények helyzete Burkina Fasóban

  A Vatican News az elmúlt napokban interjút készített a nyugat-afrikai ország fővárosában, Ouagadougouban szolgáló olasz misszionáriussal, miután Burkina Faso északi részén dzsihadisták meggyilkoltak négy katolikus világi hívőt. Az atya biztonsági okokból névtelensége megtartását kérte.

  Bővebben

 • A betlehemi Születés temploma lekerült a veszélyeztetett helyszínek listájáról

  Baku – A betlehemi Születés temploma és a chilei Humberstone és Santa Laura Salétromművek lekerülnek a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájáról – döntött Bakuban zajló ülésén az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi bizottsága, amely ugyanakkor veszélyeztetettként sorolta be a mexikói Kaliforniai-öböl szigeteit és védett területeit.

  Bővebben

 • Vendégségben a vesztfáliaiaknál: Fórumbeszélgetés a Kirchentagon

  Dortmund – Számos beszélgetés közül az egyiken ismét lehetőségünk volt bemutatni a Magyarországi Evangélikus Egyház egy-egy kis szeletét. Thomas Krieger, a vesztfáliai egyház ökumenéért felelős referense beszélgetett dr. Fabiny Tamás elnök-püspökkel és Cselovszkyné dr. Tarr Klára ökumenikus és külügyi osztályvezetővel. A beszélgetést egy – számunkra jól ismert – dallal indították Szidoly Roland és Balicza Klára segítségével: a Szélrózsa ének csendült fel Dortmund utcáján. Az operatőri szerepet Szeli Noéminek, a Szélrózsa koordinátorának köszönjük!

  Bővebben

 • Vendég a standunknál: Viking Dietrich és Johanna Olson

  Dortmund – A Kirchentag harmadik napján az Amerikai Evangélikus Egyház (ELCA) két képviselőjével, Viking Dietrichhel és Johanna Olsonnal beszélgettünk kirchentagos benyomásokról, az amerikai és az európai lutheranizmus különbözőségeiről és hasonlóságairól, valamint az ELCA és a MEE együttműködéséről.

  Bővebben

 • Menni-maradni… – Kibúcsúzott 16 teológiai hallgató a Protestáns Teológiai Intézetből

  Kolozsvár – 2019. június 30-án ünnepi istentisztelet keretén belül 16 teológiai hallgató ballagott el a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetből.

  Bővebben

 • Kutyfalván (Maros megyében) jártak az Evangélikus Országos Gyűjtemény munkatársai

  Kutyfalva – 2019. június 29-én rendezték meg az első kutyfalvi Degenfeld-kastélynapot. Podmaniczky-Degenfeld Könyvtárunk kapcsolódik a református Degenfeld család múltjához is. A kastélynapra meghívást kapott Balogh Kriszta, az Evangélikus Országos Könyvtár vezetője és dr. Hubert Gabriella, az Evangélikus Országos Gyűjtemény igazgatója.

  Bővebben

 • Vendég a standunknál: Norbert Denecke

  Dortmund – A Magyarországi Evangélikus Egyház dortmundi Kirchentagon felállított standjának egyik vendége volt Norbert Denecke egyházfőtanácsos, a Lutheránus Világszövetség (LVSZ / LVB-DNK) német nemzeti bizottságának ügyvezetője, akit Cselovszkyné dr. Tarr Klára ökumenikus és külügyi osztályvezető kérdezett.

  Bővebben

 • Vendég a standunknál: Enno Haaks, Najla Kassab és Haroutune Selimian

  Dortmund – Cselovszkyné dr. Tarr Klára moderálása mellett Enno Haaks, a Gustav-Adolf-Werk (GAW) főtitkárával, Najla Kassab, a Református Egyházak Világközösségének elnökével és Haroutune Selimian, az Örmény Protestáns Egyház lelkészével készült az alábbi interjú a 2019-es dortmundi Kirchentagon.

  Bővebben

 • Diakóniai vasárnap volt Bácsfaluban

  Bácsfalu – Amikor Jézus találkozott egy születése óta vak emberrel, tanítványai megkérdezték tőle: miért született így? A szülei vétkeztek, vagy a vak ember bűnös? Jézus így válaszolt: „Nem ő vétkezett, nem is a szülei, hanem azért van ez így, hogy nyilvánvalóvá legyenek rajta Isten cselekedetei.” Hogy ez mennyire igaz, az tudja a legjobban, aki fogyatékossággal küzdő, segítségre szoruló ember mellett él, vagy gyakran kapcsolatba kerül vele. Legyen az mozgássérült, Down-szindrómás, vak, siket, kerekes székben ülő, idős vagy fiatal, Isten nem félre teszi őt, hanem vele és erőtlensége által teszi nyilvánvalóvá kegyelmét.

  Bővebben

 • Elkészült a Köz-Ép-Pont Erdélyi Lutheránus Ifjúsági Találkozó végleges programja

  Tusnádfürdő – 2019. július 9-13. között szervezik meg a Köz-Ép-Pont Erdélyi Lutheránus Ifjúsági Találkozót. Közreadjuk a részletes programot.

  Bővebben

 • Szórványnapot rendeztek Brassóban

  Brassó – Nyolcadik alkalommal szervezte meg a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház Brassói Egyházközsége a Szórványnapot, amely idénre háromnapos rendezvénysorozattá nőtte ki magát. A rendezvény társszervezői az Evangélikus Ifjúsági Keresztyén Egyesület és a Bartalis János Keresztyén Kulturális Egyesület, támogatói a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alap, a Petőfi Sándor Program, a Communitas Alapítvány és a Paprika – a magyar ízek boltja, médiatámogatói a Brassaï Magyar Adás és a Brassói Lapok.

  Bővebben

 • Indiai evangélikus küldöttség járt Erdélyben

  Kolozsvár – Brassó – 2019. június 13–17. között az indiai egyház képviselői látogatták meg a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyházat. Csütörtökön Kolozsvárra érkeztek, pénteken a Püspöki Hivatal és a Protestáns Teológiai Intézet meglátogatása után Segesvárt érintve Brassóba utaztak. Vasárnap a két püspök a brassói és a türkösi egyházközségekben hirdette az igét.

  Bővebben

 • Életet lehelnek a Degenfeld-kastélyba

  Kutyfalva – Először nyílik meg a nagyközönség előtt szombaton a kutyfalvi Degenfeld-kastély, amelyet eddig jóformán csak azok láthattak, akik a szocialista éra valamelyik korszakában az épületben dolgoztak. A pályázati pénzekben reménykedő tulajdonos kulturális-információs központot hozna létre a jelentős restaurálásra szoruló épületben.

  Bővebben

 • Menjetek és hirdessétek! – A Kirchentag utolsó napja

  Dortmund – 2019. június 23-án zárult a harminchetedik európai protestáns egyházi napok. A szervezők célkitűzése az egyéni felelősség felébresztése volt – csak a résztvevőkön múlik, miként viszik tovább és keltik életre az itt kapott útravalót a világ számos táján, otthoni közösségeikben.

  Bővebben

 • Azokra emlékezünk, akik a biztonságot keresve vesztették életüket az úton

  Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) elnöke és az Európai Egyházak Menekültügyi Bizottságának (CCME) főtitkára közös levélben fordult tagegyházaikhoz a nenekültek világnapja alkalmából. Felhívásukban imádságra hívnak a biztonsághoz vezető úton menekülőkért, valamint azt kérik, emlékezzünk meg az út során életüket elveszített menekültekről június 23-án, vasárnap.

  Bővebben

 • Egyház és politika – Szombati benyomások a Kirchentagról

  Dortmund – A Kirchentag utolsó teljes napja is tartogatott érdekességeket a látogatóknak. A Kirchentag.de oldal cikkeiből csemegéztünk.

  Bővebben

 • Ábrahámtól az összeesküvés-elméletekig

  Dortmund – A Kirchentag.de cikkeinek érdekesebb részleteit emeljük ki a német protestáns rendezvény pénteki napjáról.

  Bővebben

 • Globális és egyéni – A Kirchentag 4. napja

  Dortmund – 2019. június 22-én zárult a dortmundi Kirchentag protestáns egyházi napok eseménysorozatának pavilonos kiállítása, de ez a nap is rengeteg további programmal várta még az idelátogatókat.

  Bővebben

 • Érezzétek és lássátok – A Kirchentag 3. napja

  Dortmund – A 2019. június 19–23-ig tartó dortmundi európai protestáns egyházi fesztivál különböző helyszínei gazdag kínálatot nyújtanak a hit útján járók és keresők számára.

  Bővebben

 • Magyar püspökök a német Kirchentagon – Élő bejelentkezés a Facebookon!

  Dortmund – 2019. június 21-én a Magyarországi Evangélikus Egyház standjánál beszélgetett Cselovszkyné Tarr Klára Fabiny Tamás elnök-püspökkel és Szemerei János püspökkel.

  Bővebben

 • Érdekességek Dortmundból

  Dortmund – A Kirchentag második napján a németeket érintő nagy kihívások is előtérbe kerültek. A menekültkérdés mellett a fenntartható fejlődés és a digitalizálás is központi téma volt.

  Bővebben

Seiten

3999 abonnieren