3999

 • Folytatódik az együttműködés a Mikkeli Egyházkerület és a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület között

  Jyväskylä – Még 2014. február 16-án a győri öregtemplomban írta alá Szemerei János a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke és Seppo Häkkinen a finnországi Mikkeli Egyházkerület püspöke azt a testvér-egyházkerületi megállapodást, melynek célja a két egyházkerület közötti kapcsolat erősítése volt. Az akkori ünnepi alkalom óta öt esztendő telt el, melyben sok találkozás történt az egyházkerületek különböző csoportjai között munkatársi látogatásokkal, konferenciákon való részvétellel.

  Bővebben

 • Az EP-választásokon való részvételre buzdítanak az erdélyi evangélikusok

  Kolozsvár – Európai, keresztény, magyar jövőnk címmel tett közzé felhívást Adorjáni Dezső Zoltán püspök, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház vezetője, amelyben az EP-választásokon való részvételre buzdít.

  Bővebben

 • Németországban május második vasárnapja a hivatalos anyák napja

  Stuttgart – Stuttgart Bad Canstattban a Württembergi Magyar Protestáns Gyülekezetben a hónap második heti istentisztelete után terített asztalok mellett köszöntötték a gyermekek az édesanyákat. Versekből, énekekből és rózsákból készített gazdag csokrot adtak át.

  Bővebben

 • „Euróárvák” néven új program indul

  Bécs – A Kelet- és Közép-Európát sújtó elvándorlás családokra gyakorolt káros következményeinek enyhítésére indított támogatási programot az Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE).

  Bővebben

 • Elindult az Ausztriai Magyar Evangélikus Gyülekezet honlapja

  Bécs – Az Ausztriában élő evangélikus magyarok közössége új honlappal jelentkezett. A honlap a bemutatkozáson kívül a gyülekezeti eseményekről is tudósít, letölthető róla gyülekezeti újságunk, valamint meghallgathatók az istentiszteleteinken elhangzott igehirdetések is.

  Bővebben

 • Michael Chalupka lett az új osztrák evangélikus püspök

  Bécs – Az Ausztriai Evangélikus-Lutheránus Egyház új püspöke Michael Chalupka (59) lett, miután 2019. május 4-én, pénteken a zsinat delegáltjai a szükséges kétharmados szavazattal őt választották meg a 12. körben. A további jelöltek Andreas Hochmeir és Manfred Sauer voltak. Az új püspök Michael Bünker püspököt váltja, miután ő nyugdíjba vonul. Az új püspök szeptember elsejétől veszi át hivatalát.

  Bővebben

 • Megfeleződhet a legnagyobb keresztény felekezetek híveinek száma Németországban 2060-ra

  Berlin – Megfeleződhet az evangélikus és a katolikus egyház híveinek száma Németországban 2060-ig egy csütörtökön bemutatott előrejelzés szerint.

  Bővebben

 • A kereszténység a világ legüldözöttebb vallása

  A kereszténység hosszú évek óta vezeti a legüldözöttebb vallások ranglistáját, egy-egy év akár milliós eltéréseket is jelenthet, melynek a nacionalista törekvésektől kezdve az állami szintű üldöztetésig számos oka van. A keresztény nőket több országban duplán érik atrocitások nemük és hitük miatt is – derül ki az az Open Doors civil szervezet jelentéséből.

  Bővebben

 • „Isten országa Bennetek van. Nem fából és kőből épült házakban” – Maglódi presbiterek felvidéki kirándulása

  Maglód – Garamszeg – Mintegy két évvel ezelőtt Kérges László maglódi felügyelő és Németh Mihály lelkész baráti körükkel tett szlovákiai kirándulásuk során felkeresték Garamszeg (Hronsek) evangélikus fatemplomát, mely az UNESCO Kulturális Világörökségének része. Ekkor született meg szívükben az a vágy, hogy szeretnének a maglódi evangélikusoknak istentiszteletet tartani ebben a fából készült artikuláris templomban.

  Bővebben

 • Interaktív keresztút Württembergben

  Stuttgart – Holzhausen után a Württembergi Magyar Protestáns Gyülekezet tagjai számára Heilbronnban és Stuttgartban is látható és formálható volt az az interaktív keresztút, amelyet a Magyarországi Evangélikus Egyház Gyülekezeti és Missziós Osztálya (GYÜMI) szerkesztett és bocsátott rendelkezésre. A keresztút Jézus szenvedéstörténetét mutatja be meditatív és elgondolkodtató formában.

  Bővebben

 • Srí Lanka-i templomokra támadtak húsvétvasárnap

  Sri Lanka – Három keresztyén templomot és négy szállodát ért szinte egyidejű robbantásos támadás húsvétvasárnap délelőtt Srí Lankán – adta hírül az MTI.

  Bővebben

 • Együtt a reménységben és tanúságtételben

  Bécs – Az európai egyházaknak a gyökereikre, történelmükre kell tekinteniük és újra a béke és a kölcsönös megértés eszközévé lenniük – írják húsvét előtt kiadott nyilatkozatukban az Európai Egyházak Konferenciájának elnökségi tagjai.

  Bővebben

 • Hatvanadik alkalommal rendezték meg az Európai Magyar Evangéliumi Ifjúsági Konferenciát

  Holzhausen – Holzahusenben a jubileumi 60. Európai Magyar Evangéliumi Ifjúsági Konferencián, előtte pedig a Nyugat Európai Protestáns Presbiteri konferencián vett részt Stermeczki András lelkész. Erről küldött szerkesztőségünknek személyes beszámolót.

  Bővebben

 • Egyházi énekekkel és imádsággal bátorította a tűzoltókat az összegyűlt tömeg Párizsban

  Párizs – Kigyulladt, és órákon át erősen lángolt hétfőn este a Notre-Dame-székesegyház Párizsban. A katedrális felső része gyulladt ki, komoly füstfelhőbe burkolva az épületet. Az eddigi információk szerint este 7 óra előtt pár perccel a katedrális felújítása közben kaphatott lángra valami.

  Bővebben

 • Egy nemzet imádságát nem lehet betiltani

  A nemzeti himnusz olyan dal, ének vagy induló, amely egy nép együvé tartozását hivatott ünnepélyes formában megjeleníteni. Be lehet-e tiltani egy nemzeti imát? Erről kérdezte a Ma7.hu Nagy Olivért, az Alsószeli evangélikus gyülekezet lelkészét.

  Bővebben

 • Megrendezték a XV. Reményik Sándor-emlékünnepséget – Reményik-díjat kapott id. Zászkaliczky Pál

  Arad – Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, a Kolozsvári Reményik Sándor Művészstúdió Alapítvány és az Arad-belvárosi Református Egyházközség 2019. április 7-én, vasárnap szervezte meg a XV. Reményik Sándor-emlékünnepséget „Egy lángot adok, ápold, add tovább” címmel az aradi belvárosi református templomban. Reményik Sándor-díjat kapott többek között id. Zászkaliczky Pál nyugalmazott evangélikus lelkész.

  Bővebben

 • Ferenc pápa az újságírókhoz: Elég volt az álhírekből, adjunk helyet a jó híreknek!

  Róma – Ferenc pápa április 4-én az Apostoli Palota Pápák termében fogadta a német katolikus és evangélikus újságírók küldöttségét.

  Bővebben

 • Világimanapi találkozó volt Stuttgartban

  Stuttgart – A női világimanaphoz csatlakozott a Württembergi Magyar Protestáns Gyülekezet, ahol immáron évtizedes hagyomány, hogy a Württembergben élő magyarok is részt vesznek abban a nemzetközi munkában, amely egy adott országot mutat be és egy segítségre szoruló csoportot támogat.

  Bővebben

 • Soproni licisták jártak Liszt szülőházában

  Doborján – A doborjáni Liszt-központ folyamatosan igyekszik kapukat nyitni Magyarország felé. Március 30-án egy soproni diákcsoport látogathatta meg Liszt Ferenc szülőházát, és vehetett részt fiatal zongoraművészek koncertjén.

  Bővebben

 • Mindenkit vár a Kirchentag!

  Dortmund – Harminchetedik alkalommal kerül megrendezésre idén – 2019. június 19–23. között – a „DEKT” (Deutscher Evangelischer Kirchentag). Nagy szeretettel és elképesztő energiákkal vetették bele magukat a szervezésbe a rendezők, és ezzel a lelkesedéssel várják Dortmundba azokat a világ minden tájáról, akik akár először, akár sokadszorra látogatnának el a négynapos rendezvényre.

  Bővebben

 • Egyházmegyei lelkészértekezlet Zselyken

  Zselyk – 2019. március 27-én az Zselyki Evangélikus-Lutheránus Egyházközségben gyűlt össze a kolozsvári egyházmegye „nagycsaládja”, hogy lelkészértekezleten beszéljék meg az egyházmegye jövőjét.

  Bővebben

 • Fastenaktion: Három nagy magyarországi projektre adakoztak bajor evangélikus testvéreink

  München – Ortenburg – Az elmúlt hétvégén, 2019. március 15–17. között zajlott az idei év böjti gyűjtése (Fastenaktion), amelyet minden évben meghirdet a Bajorországi Evangélikus Egyház (Evangelisch-Lutherische Landeskirche in Bayern) és amelynek kedvezményezettje ez alkalommal a Magyarországi Evangélikus Egyház volt.

  Bővebben

 • „Betlehem, Betlehem a te határidba...”

  Betlehem – Egyházunk több vezetője is tagja volt annak a csoportnak, amely magánúton a Szentföldön járt. Részt vett az utazáson Fabiny Tamás elnök-püspök, akit a régi személyes kapcsolat okán Munter Isaq, a Betlehemben működő evangélikus gyülekezet lelkésze hivott meg szolgálatra, a város szívében álló, német misszionáriusok által a XIX. század végén épült templomba.

  Bővebben

 • Iskolák újjáépítésével folytatódik az Ökumenikus Segélyszervezet iraki segélyprogramja

  Budapest – Az Ökumenikus Segélyszervezet 2014 óta segíti a háború után visszatérő családokat, kiemelt figyelmet fordítva az üldözött keresztényekre. Az elmúlt években többek között lakóházak újjáépítésével támogatta a visszatérőket, a segélyprogramja most induló szakaszának részeként a harcokban károkat szenvedett iskolák újjáépítését, felszerelését is segíti a helyszínen.

  Bővebben

 • Újabb több száz családot segít tüzelővel és élelmiszerrel Kárpátalján az Ökumenikus Segélyszervezet

  Budapest – Beregszász – Tüzelő- és élelmiszeradományok osztásával folytatódik március végén a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) által támogatott másfél éves segélyprogram Kárpátalján. A 2017 őszén kezdődött, az Ökumenikus Segélyszervezet két évtizedes munkájába illeszkedő tevékenység során eddig összesen 3350 élelmiszer- és higiénés csomagot, valamint több mint 225 tonna biobrikettet osztottak ki az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai Beregszászban és a járásban, melyből nagycsaládosok, fogyatékkal élők és egyedülálló nyugdíjasok részesültek.

  Bővebben

 • „Az ember nem lehet keresztény anélkül, hogy ne dolgozna keményen az egyház egységéért”

  Genf – Matthias Türk, az evangélikus-katolikus párbeszéd jól ismert kulcsfigurája a Lutheránus Világszövetségben is nagy tiszteletnek örvend. Mivel gyakran utazott a genfi központba, és 1999 óta megszakítás nélkül részt vett az LVSZ tanácsülésein, szeretettel azt mondják, hogy ő a Tanács legrégebbi idő óta szolgáló tagja.

  Bővebben

 • A keresztyén egyházak elítélik az új-zélandi vérfürdőt

  Genf – Az Egyházak Világtanácsa (EVT) is csatlakozott az ázsiai egyházak nyilatkozatához, amelyben megerősítik a béke és biztonság melletti elkötelezettségüket, valamint az erőszakkal és gyűlöletkeltéssel szembeni ellenállásra hívják a vallási közösségeket az új-zélandi mecseteket ért pénteki terrortámadás után.

  Bővebben

 • Evangélikus Gyermek- és Ifjúsági Központ épül Szabadka közelében

  Szabadka – Evangélikus Gyermek- és Ifjúsági Központ épül Szabadka közelében még az idén – árulta el Szubjektív című műsorban Dolinszky Gábor, evangélikus püspökhelyettes.

  Bővebben

 • A Württembergi Magyar Protestáns Gyülekezetben az 1848–49-es szabadságharcra emlékeztek

  Stuttgart – A württembergi magyarok körében már szokás, hogy a protestáns gyülekezet ad otthont az 1848–49-es forradalom és szabadságharc ünnepi megemlékezésének. Ez az alkalom 2019-ben március 10-én Fellbach-ban volt. A hónap második vasárnapjára eső istentisztelet a fellbachi Lutherkircheben ökumenikus ünnepi alkalom volt. A megemlékezés aztán Paul-Gerhardt-Hausban folytatódott a Csöbörcsök Néptáncegyüttes és a Színjátszó Kör műsorával.

  Bővebben

 • Az azonosnemű párok megáldásáról szavaztak az osztrák evangélikusok

  Bécs – Az Ausztriai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház megszavazta, hogy a jövőben az azonos nemű párokat is megáldhassák a templomi szertartásokon, amennyiben korábban polgári esküvőt tartottak. Az egyház szerint a szinódus döntése a Biblián alapul, hozzátéve, hogy ez fontos lépés az egyenlő jogok irányába. Az osztrák evangélikusok szerint az azonos neműek polgári házassága megfelel a férfi és nő között kötött, életre szóló partneri kapcsolatnak.

  Bővebben

Seiten

3999 abonnieren