3999

 • Újabb több száz családot segít tüzelővel és élelmiszerrel Kárpátalján az Ökumenikus Segélyszervezet

  Budapest – Beregszász – Tüzelő- és élelmiszeradományok osztásával folytatódik március végén a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) által támogatott másfél éves segélyprogram Kárpátalján. A 2017 őszén kezdődött, az Ökumenikus Segélyszervezet két évtizedes munkájába illeszkedő tevékenység során eddig összesen 3350 élelmiszer- és higiénés csomagot, valamint több mint 225 tonna biobrikettet osztottak ki az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai Beregszászban és a járásban, melyből nagycsaládosok, fogyatékkal élők és egyedülálló nyugdíjasok részesültek.

  Bővebben

 • „Az ember nem lehet keresztény anélkül, hogy ne dolgozna keményen az egyház egységéért”

  Genf – Matthias Türk, az evangélikus-katolikus párbeszéd jól ismert kulcsfigurája a Lutheránus Világszövetségben is nagy tiszteletnek örvend. Mivel gyakran utazott a genfi központba, és 1999 óta megszakítás nélkül részt vett az LVSZ tanácsülésein, szeretettel azt mondják, hogy ő a Tanács legrégebbi idő óta szolgáló tagja.

  Bővebben

 • A keresztyén egyházak elítélik az új-zélandi vérfürdőt

  Genf – Az Egyházak Világtanácsa (EVT) is csatlakozott az ázsiai egyházak nyilatkozatához, amelyben megerősítik a béke és biztonság melletti elkötelezettségüket, valamint az erőszakkal és gyűlöletkeltéssel szembeni ellenállásra hívják a vallási közösségeket az új-zélandi mecseteket ért pénteki terrortámadás után.

  Bővebben

 • Evangélikus Gyermek- és Ifjúsági Központ épül Szabadka közelében

  Szabadka – Evangélikus Gyermek- és Ifjúsági Központ épül Szabadka közelében még az idén – árulta el Szubjektív című műsorban Dolinszky Gábor, evangélikus püspökhelyettes.

  Bővebben

 • A Württembergi Magyar Protestáns Gyülekezetben az 1848–49-es szabadságharcra emlékeztek

  Stuttgart – A württembergi magyarok körében már szokás, hogy a protestáns gyülekezet ad otthont az 1848–49-es forradalom és szabadságharc ünnepi megemlékezésének. Ez az alkalom 2019-ben március 10-én Fellbach-ban volt. A hónap második vasárnapjára eső istentisztelet a fellbachi Lutherkircheben ökumenikus ünnepi alkalom volt. A megemlékezés aztán Paul-Gerhardt-Hausban folytatódott a Csöbörcsök Néptáncegyüttes és a Színjátszó Kör műsorával.

  Bővebben

 • Az azonosnemű párok megáldásáról szavaztak az osztrák evangélikusok

  Bécs – Az Ausztriai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház megszavazta, hogy a jövőben az azonos nemű párokat is megáldhassák a templomi szertartásokon, amennyiben korábban polgári esküvőt tartottak. Az egyház szerint a szinódus döntése a Biblián alapul, hozzátéve, hogy ez fontos lépés az egyenlő jogok irányába. Az osztrák evangélikusok szerint az azonos neműek polgári házassága megfelel a férfi és nő között kötött, életre szóló partneri kapcsolatnak.

  Bővebben

 • Államfőválasztás Szlovákiában – Erkölcsi példaként szolgáló jelöltekre szavaz az evangélikus egyház

  Pozsony – Az államfőválasztáson való részvételre szólítja fel híveit a Szlovákiai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház (ECAV) – közölte Eva Bachletová, az ECAV püspöki hivatalának mediális tanácsadója. Az ECAV egy köztársasági elnök-jelöltet sem preferál az államfői tisztségre.

  Bővebben

 • Hármas vezetői iktatás volt Szlovákiában

  Zólyom (Zvolen) – 2019. március 2-án Zólyomban telt házas ünnepen iktatták be szolgálatukba a Szlovákiai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház (ECAV) törvényesen megválasztott vezetőit.

  Bővebben

 • Bizalomra építők – Kirchentag 2019

  „Miben bízol?” Ez a mottója a június 19–23. között megrendezendő német protestáns egyházi napoknak. A kétévenként megtartott ötnapos – immár nemzetközi – találkozónak minden alkalommal más német város ad otthont: a 37. Kirchentag alkalmából Dortmundban köszönthetik egymást a régi és új érdeklődők.

  Bővebben

 • A külügyminiszter Stuttgartban megkoszorúzta Mindszenty József szobrát

  Stuttgart – A tavasz első napján, 2019. március 1-jén Stuttgartba látogatott Szijjártó Péter külügyminiszter. A történelmi Magyarországon kívül, ugyanis a Baden-Württemberg fővárosában található – Klaus remete, a későbbi Flüei Szent Miklós tiszteletére szentelt – római katolikus templom előtt állítottak először szobrot a mártír emlékű püspöknek, Mindszenty Józsefnek, kinek boldoggá avatása folyamatban van.

  Bővebben

 • Isten helye és ideje Németországban

  Hannover – A Hannoveri Evangélikus Egyház modern eszközökkel hívja fel az emberek figyelmét a mindennapi rohanásban. Az XRCS (excercise = gyakorlás) nevű alkalmazás lelki táplálékot nyújt, amely meg-megszakítja a felhasználók napi rutinját, és küzd a mindennapi stressz ellen. Az új alkalmazás megjelenése modern és egyszerű.

  Bővebben

 • Hétmillió koronáért kelt el egy Husszal összefüggő 15. századi dokumentum Prágában

  Prága – Nem bírta a versenyt a Nemzeti Könyvtár, ezért 7,2 millió koronáért (91 millió forint) magánszemélyhez került egy 1414-ből származó páratlan, a huszitizmus alapítójához köthető cseh egyházjogi dokumentum egy vasárnapi prágai árverésen – jelentette a CTK cseh hírügynökség. A dokumentum volt és új tulajdonosának nevét nem hozták nyilvánosságra.

  Bővebben

 • Félnapos ünnep lesz Ausztriában a nagypéntek

  Bécs – „Se hús, se hal” – ez volt a legvisszafogottabb reakció az osztrák kormány döntésére a közelgő nagypéntekkel kapcsolatban.

  Bővebben

 • Wagner Szilárdot is beválasztották az osztrák evangélikusok egyházzenei bizottságába

  Bécs – Az Ausztriai Evangélikus Egyház (Evangelische Kirche A.B. in Österreich) új zsinati ciklusának elején megválasztotta országos munkabizottságainak tagjait is. Ennek során Wagner Szilárdot, az Ausztriai Magyar Evangélikus Gyülekezet lelkészét, egyházzenészt az Istentiszteleti és Egyházzenei Bizottság tagjává választották, amelyben az országosan három, nem zsinati tag számára fenntartott hely egyikét nyerte el.

  Bővebben

 • Folytatódik Gömörben a gótikus út négy evangélikus templomának a felújítása

  Pozsony – Tovább halad Gömörben a Szlovák Gótikus Út négy gótikus templomának a felújítása Martonházán (Ochtiná), Gecelfalván (Koceľovce) és Csetneken (Štítnik) a Rozsnyói járásban, illetve Ratkón (Ratková – Nagyrőcei járás). Erről a Szlovákiai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház (ECAV) tájékoztatott a honlapján.

  Bővebben

 • Elkészült a Luther rajzfilmsorozat lengyel verziója

  Varsó – A 40 milliós Lengyelországban a mintegy 60 ezer tagot számláló evangélikus egyház a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) támogatásával, Jerzy Latos rendezésében valósította meg a nagy projektet, a Luther Animációs Műhely Luther Márton életét bemutató rajzfilmsorozatának lefordítását. A lengyelül szinkronizált filmek a bemutató napján útjára indított, önálló honlapon korlátlanul elérhetők.

  Bővebben

 • 473 éve halt meg Luther Márton

  473 éve, 1546. február 18-án halt meg Martin Luther (Luther Márton), a protestáns vallásreformáció elindítója, Biblia-fordításával a német irodalmi nyelv megteremtője. Tevékenységének korszakos szerepe volt a római egyház hatalmi egyeduralmának megtörésében, hittételeivel új korszak kezdődött a kereszténység történetében. – Az MTI összefoglalója.

  Bővebben

 • Befejezés előtt Mel Gibson feltámadásról szóló filmje

  Los Angeles – Talán már idén, de legkésőbb 2020 húsvétja előtt a mozikba kerül „A passió”-nak, minden idők legsikeresebb vallási témájú filmjének folytatása, mely a feltámadásról szól – adta hírül spanyol filmes portálokra hivatkozva az osztrák katolikus hírügynökség, a Kathpress.

  Bővebben

 • Magyar ökumené Ausztriában

  Bécs – „Az igazságra és csakis az igazságra törekedj…” (5Móz 16,20) Ez a mózesi ige állt a világ számos országában megrendezett ökumenikus imahét központjában, melynek mozgalmába az Ausztriai Magyar Evangélikus Gyülekezet Bécsben és Grazban lévő istentiszteleti közössége egyaránt bekapcsolódott.

  Bővebben

 • Európa protestáns egyházai az európai parlamenti választásokon való részvételre buzdítanak

  Bécs – Strasbourg – Az Európai Uniót érintő problémák és kihívások tükrében az Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE) arra kérte a kontinens polgárait, hogy májusban vegyenek részt az EU-választáson. A február 10-én kiadott állásfoglalásban a GEKE Tanácsa arra bátorít, hogy vegyünk részt Európa jövőjének és irányának alakításában.

  Bővebben

 • Az egyházak Valentin-napon a nők elleni erőszak ellen kampányolnak

  Bécs – Genf – Mivel az idei évben február 14-e csütörtökre esik, az Egyházak Világtanácsa (EVT) összekötötte a jeles nap ünneplését az általuk létrehozott Csütörtökön feketében kampánnyal, amelyben az erőszak ellen hívják fel a figyelmet. Az európai tagegyházak híveit ezért a mai napra fekete öltözet viselésére hívtak.

  Bővebben

 • Az utolsó vacsora jégszobra is látható a Fogarasi-havasokban épült jéghotelben

  Idén immár tizenötödik alkalommal építették fel a Fogarasi-havasokban, a Bâlea-tónál a Közép-Kelet-Európában unikumnak számító jéghotelt, melyben egy kápolnát is kialakítottak.

  Bővebben

 • Balog Zoltán: legyenek a politikai megosztottságon felül álló értékeink!

  Washington – „Fontos, hogy legyenek a politikai megosztottságon felül álló értékeink, és a kereszténységben mi ilyen értékeket látunk” – fogalmazott Balog Zoltán miniszterelnöki biztos az MTI-nek Washingtonban, ahol részt vett a hagyományos Nemzeti Imareggelin.

  Bővebben

 • Beiktatták hivatalába Kaisamari Hintikkát, az espoói egyházkerület új püspökét

  Espoo – Finnország legfiatalabb egyházkerülete, az espoói 2018. november elején tartott püspökválasztást, amelyen Kaisamari Hintikka kapta a legtöbb szavazatot. Hintikka az elmúlt nyolc évben Genfben dolgozott a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) főtitkárhelyetteseként és a teológiai osztály vezetőjeként.

  Bővebben

 • A helsinki dóm Japánba látogat

  Tokió – A Hokkaidó szigetén megrendezett szapporói hófesztiválon a japán–finn diplomáciai kapcsolatok százéves évfordulójának tiszteletére felépítették a helsinki dóm kicsinyített mását.

  Bővebben

 • Ne a gépek döntsenek az emberi életekről!

  Berlin – A Protestáns Sajtóirodával (epd) folytatott interjúban dr. Catrin Misselhorn, a Stuttgarti Egyetem Filozófiai Intézetének igazgatója a mesterséges intelligencia alkalmazása kapcsán felmerülő problémákról beszélt.

  Bővebben

 • Hiányoznátok nekünk!

  Berlin – Heinrich Bedford-Strohm tartományi püspök, a Németországi Protestáns Egyház tanácsának elnöke felszólította az európai egyházakat az Európai Békeprojekt támogatására. Egyúttal sajnálatát fejezte ki a nagy-britanniai események kapcsán, és rámutatott az egyházak felelősségére, amely jelentősen hozzájárulhat Európa egységének megtartásához.

  Bővebben

 • Különleges istentiszteletet tartottak az esseni dómban a kőszénfejtő bezárásának alkalmából

  Essen – 2018. december 20-án, a Ruhr-vidék utolsó kőszénfejtő üzeme működésének utolsó napja alkalmából tévés közvetítéssel egybekötött istentiszteletet tartottak az esseni dómban.

  Bővebben

 • Első zsinatára emlékezett az EKD

  Bielefeld – A Vesztfáliai Protestáns Egyház minden ősszel Bielefeld-Bethelben rendezi meg éves tartományi zsinatát. Idén a Németországi Protestáns Egyház (EKD) hetven évvel ezelőtt tartott első zsinati ülésére is emlékeztek.

  Bővebben

 • Egyházi párbeszéd az EU Tanácsának román elnökségével

  Bukarest – Európai egyházak delegációja találkozott január 28-án Bukarestben Teodor-Viorel Meleșcanuval, Románia külügyminiszterével, hogy egyeztessenek az Európai Unió Tanácsa román elnökségének prioritásairól.

  Bővebben

Pages

Subscribe to 3999