3999

 • Az olasz keresztény felekezetek levélben buzdítják összefogásra a híveket

  Róma – Január 18. és 25. között tartjuk az ökumenikus imahetet, amelyre készülve az olaszországi katolikus, ortodox és evangélikus felekezetek levélben buzdítják összefogásra a híveket. Az imahét idei témája az összefogás; bibliai mottója a János evangéliumából vett idézet: „Maradjatok meg szeretetemben, és sok gyümölcsöt teremtek” (Jn 15,5–9).

  Bővebben

 • Az új finn oktatási miniszter szerint elavult a felekezeti vallásoktatás modellje

  Helsinki – Az előző finn oktatási miniszter szülési szabadsága miatt Jussi Saramo vette át a tárcát egy körülbelül féléves időszakra. Ez alkalomból interjú készült vele az iskolai vallásoktatás tervezett reformjáról, amelynek előkészítése januárban kezdődik szakértői meghallgatásokkal, és a helyettes-miniszter egyik első feladata lesz.

  Bővebben

 • Hiánnyal számolnak a helsinki gyülekezetek a 2021-es költségvetésben

  Helsinki – A helsinki gyülekezetek egyesített presbitériuma elfogadta a 2021-es költségvetést, amelynek mérlege mínusz 7,2 millió euró. A hiány oka elsősorban a 2021-es évre tervezett nagy beruházásokban rejlik, de a jövőben a csökkenő adóbevételekkel is számolni kell majd.

  Bővebben

 • A püspökök kritizálják a dánok prédikációs terveit

  Schleswig – Koppenhága – A német és a dán püspökök erősen kritizálták a dán kormány tervét, mely szerint minden idegen nyelvű prédikációt dán nyelvre le kell fordítani. Egy ilyen intézkedés a törvényhozók részéről nagyfokú bizalmatlanságot kelt a kisebbségek nyelvi gyakorlatával szemben.

  Bővebben

 • Felszólalt az oltásellenesség ellen Seppo Häkkinen, Tapio Luoma és a finn pünkösdi egyház is

  Helsinki – A Finnországi Evangélikus Egyház honlapján megjelent cikkben Seppo Häkkinen püspök az elmúlt hetekben a koronavírus-oltás körül megélénkülő társadalmi vita kapcsán elmondta, hogy az ész és vele az orvostudomány és a gyógyszerészet vívmányai (így az oltások is) Isten ajándékai. Rámutatott, hogy egyesek a Bibliára hivatkozva ellenzik az oltásokat, ám az Isten szavának ily módon való értelmezése hibás, az ehhez fogható hit egészségtelen.

  Bővebben

 • Német teológusok az egyház digitalizálási esélyeiről konzultáltak

  Bonn – A digitalizáció az istentiszteletek formáját is meg fogja változtatni. A virtuális terek is valóságos terekké váltak, a formák igazi, új lehetőségeket nyújtanak, és otthont adhat azok számára, akik a gyülekezetben nem érzik ezt.

  Bővebben

 • A pandémia a gyász új formáit hozta

  Köln – „A pandémia idején a halál a gyász új formáit hozta el" – véli Petra Bahr püspökasszony és etikai szakértő. A gyászhoz olyan helyszínek is tartoznak, melyek a korlátozások miatt zárva tartanak: „Nehezen tanuljuk, hogy adott esetben digitálisan tudunk vagy kell valakitől elbúcsúznunk.”

  Bővebben

 • Döntöttek: Digitális formában kerül megrendezésre az Ökumenikus Kirchentag 2021-ben

  Frankfurt a.M. – Nem lesz külső látogató, nem lesznek tömegrendezvények, minden program digitális lesz: 2021-ben Frankfurtban az Ökumenikus Kirchentag (ÖKT) nem lesz olyan, ahogy tervezték, közölték a szervezők. A pandémia miatt ugyanis nem lehetséges a megbízható és biztonságos tervezés a hagyományos formában.

  Bővebben

 • Csatlakozzunk online az Egyházak Világtanácsa közös, globális ökumenikus imádságához!

  Genf – Az Egyházak Világtanácsa közös, globális ökumenikus imádságra hív, amely a pandémia miatt most egy online alkalmon valósul meg, mivel sajnos még nem lehetséges a valós találkozás. De így is bátran bízhatunk abban, hogy a közös imádság segít rajtunk mind a pandémia nehézségeinek elviselésében, mind pedig azért, mert reménységünk van, hogy az Úr megkönyörül rajtunk, és egyszer véget ér a járvány. Isten adja, hogy így legyen!

  Bővebben

 • A Német Evangéliumi Aliansz imahetét stafétaátadás követi

  Bad Blankenburg – A Német Evangéliumi Aliansz kreatív ötlettel állt elő a 2021 januárjára meghirdetett imahéttel kapcsolatosan. Újdonság, hogy a kezdeményezést a Németországi Keresztény Egyházak Munkaközösségével (ACK) együtt 14 napra bővítik. Az első héten, január 10-17-ig a közös imádságokért tartalmilag az Evangéliumi Aliansz, a második héten, január 18-24-ig pedig az ACK felel, a két hét közepén a stafétabotot ünnepélyesen a Berlini Dómban adják át.

  Bővebben

 • Az EVT-nek fontos feladata az üldözött keresztények támogatása

  Genf – Az orosz ortodox egyház és az Orosz Egyesület a Vallásszabadságért közös online konferenciáján Peter Prove, az Egyházak Világtanácsának nemzetközi ügyekért felelős tanácsadó bizottságának igazgatója tartott előadást az afrikai keresztények helyzetéről. Statisztikákra hivatkozva elmondta, hogy jelenleg minden negyedik keresztény Afrikában él, 2030-ra ez az arány 40 százalékra emelkedik majd, 2050-ig pedig az afrikai keresztények számának duplázódása várható.

  Bővebben

 • Megvan a helyszín: A Kirchentag 2025-ben Hannoverben lesz

  Hannover – A város tanácsa többségi szavazattal döntött az ötnapos rendezvényről, melyre kb. 100.000 résztvevőt várnak. Stephan Weil (SPD) miniszterelnök szerint „sokan szép emlékeinkben őrizzük a hannoveri Német Protestáns Egyházi Napok (Kirchentag) rendezvényeit, különösen a legutóbbit, a 2005-öst”. Így már negyedik alkalommal tér vissza a rendezvény az alapító városba.

  Bővebben

 • Az EU-csúcs előtt: az egyházak kritizálták a bizottság klímacélját

  Brüsszel – Berlin – A decemberi EU-csúcsra reflektálva Németország mindkét nagy egyháza kritikával illette az EU-bizottság által javasolt 2030-as klímacélt. „A kilátásba helyezett csökkentés nem elegendő ahhoz, hogy a párizsi klímaszerződést be lehessen tartani" - magyarázta a katolikus főpap, Karl Jüsten és a protestáns prelátus, Martin Dutzmann Berlinben. A kritika szerint a cél sem transzparens, és félrevezető lehet az ipar számára is.

  Bővebben

 • Kitüntették az LVSZ elnökét

  Abuja – A Lutheránus Világszövetség elnöke, dr. Musa Panti Filibus érsek megkapta az Afrikai Egyházak Konferenciájának kitüntetését a nemi alapú erőszak és a nőket érő igazságtalanság elleni harc érdekében végzett munkájáért. A kitüntetés átadására a nemi alapú erőszak elleni, évente megrendezett 16 napos kampány lezárásaként került sor Nigéria fővárosában, Abujában.

  Bővebben

 • Az erdélyi történelmi egyházak vezetői az oltásról: bízzunk az orvostudományban

  Kolozsvár – Javában zajlik Romániában az egészségügyi személyzet beoltása a koronavírus ellen. A következő szakaszban, január 15-től a pedagógusokkal együtt a lelkipásztorok is kérvényezhetik a vakcinát. Ennek kapcsán arról kérdeztük az erdélyi történelmi egyházak vezetőit, hogy ők hogyan vélekednek az oltásról.

  Bővebben

 • Földrengésben súlyosan sérült középiskola újjáépítését támogatja az Ökumenikus Segélyszervezet Horvátországban

  Zágráb – Petrinja – Glina – Egy hete utazott Az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa a Horvátországot megrázó földrengés helyszínére, hogy részt vegyen a károk pontos felmérésében és megtervezze a Segélyszervezet hosszú távú segítségnyújtását. A földrengés epicentrumában, Petrinjában és a környező településeken több szociális intézményt, óvodákat, iskolákat és egy idősek otthonát is érintő felmérést folyamatos földmozgások nehezítették.

  Bővebben

 • Az LVSZ által működtetett jeruzsálemi kórházban megkezdték a Covid-19 elleni védőoltásokat

  Jeruzsálem – Az Auguste Viktoria Kórházban, amely Kelet-Jeruzsálemben a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) által fenntartott kórház, elkezdték az első Covid-19 elleni oltások beadását. Az intézmény dolgozói már 2020. december 31-én megkapták az első dózist.

  Bővebben

 • A Capitolium lerohanását követően az LVSZ főtitkára támogató levelet küldött az ELCA-nak

  Genf – A Lutheránus Világszövetség (LVSZ) és az evangélikusok közössége támogatja az Amerikai Evangélikus Egyház (ELCA) törekvéseit a kiengesztelődés, az igazságosság és a békesség helyreállítása érdekében az amerikai nemzet történelmének ebben a kritikus pillanatában.

  Bővebben

 • Sokan mindenüket elvesztették a földrengés miatt – A helyszínről jelentik a MÖS munkatársai

  Budapest – Zágráb – Petrinja – Egy hét telt el az első és egyben addig példátlan, Horvátországot megrázó földrengés óta: az emberéleteket is követelő, sorozatos földmozgások azóta is tartanak. Az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa a helyszínen csatlakozott a károk pontos felméréséhez. A szervezet szoros együttműködésben dolgozik Petrinja és a környező települések vezetőivel, valamint koordinációs központokkal annak érdekében, hogy a segélyszervezet által indított adománygyűjtésből megvalósuló segítségnyújtás a lehető legjobban támogassa a helyi igényeket.

  Bővebben

 • A német katolikus és evangélikus egyház közös karácsonyi üzenete: Ne féljetek!

  München – Németországban a közelgő karácsony alkalmából bátorító hangú ökumenikus üzenettel fordult a hívekhez Georg Bätzing püspök, a Német Püspöki Konferencia elnöke, valamint Heinrich Bedford-Strohm püspök, a Németországi Protestáns Egyház Tanácsának elnöke.

  Bővebben

 • Imádkozzunk az üldözött keresztényekért! – Itt elolvashatják az Open Doors decemberi hírlevelét

  Budapest – Kiskőrös – Az Open Doors hírei a keresztényüldözés helyzetére világítanak rá, úgy Európában ahogy a nagyvilágban is. Lupták György nyugdíjas evangélikus lelkész havonta egy-egy körlevelet állít össze ezekből, ezt találják meg a cikkünkben letölthető formában.

  Bővebben

 • Meglepő karácsony – váratlan öröm – Az LVSZ karácsonyi üzenete – 2020

  „...és megszülte elsőszülött fiát. Bepólyálta, és a jászolba fektette, mivel a szálláson nem volt számukra hely." (Lk 2,7)

  Bővebben

 • Megerősítette együttműködési szándékát az Ökumenikus Segélyszervezet és Kárpátalja új kormányzója

  Ungvár – Az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, Lehel László és Kárpátalja új kormányzója, Anatolij Poloszkov Ungváron találkozott és egyeztetett kedden. A találkozó céljai között szerepelt, hogy a kormányzó és a segélyszervezet vezetője áttekintse az Ökumenikus Segélyszervezet Ukrajnában, különös tekintettel Kárpátalján végzett több évtizedes humanitárius munkáját, és megbeszélje a szervezet és a Megyei Közigazgatási Hivatal együttműködési irányelveit a jövőre nézve.

  Bővebben

 • Hölvényi: az egyházak számára nagy lehetőség, hogy részt vegyenek Európa jövőjének alakításában

  Brüsszel – Az egyházak és vezetőik számára nagy lehetőség, hogy részt vegyenek Európa jövőjének alakításában, miután a koronavírus-járvány és az azzal kapcsolatos kihívások nyitottabbá tették az embereket az új üzenetekre és megoldásokra – jelentette ki Hölvényi György KDNP-s európai parlamenti (EP-) képviselő 2020. december 9-én, az Európai Néppárt vallásközi párbeszédet elősegítő éves konferenciáján.

  Bővebben

 • Megismétlődik a Jézus születését jövendölő együttállás

  A Jézus születését jelző betlehemi csillagot két legnagyobb bolygónk együttállása jeleníthette meg 2000 éve. A jelenség most karácsonykor megismétlődik.

  Bővebben

 • Együttműködési megállapodást írtak alá a börtönlelkészi szolgálatról Finnországban

  Helsinki – Finnországban kiterjedt börtönlelkészi szolgálat működik, most azonban olyan együttműködési megállapodás született az egyházak és a büntetésvégrehajtási felügyeleti intézmény között, amelynek értelmében a börtönökben végzett lelki munka egységesebbé válhat.

  Bővebben

 • Irmgard Schwaetzer, az EKD zsinati elnöke visszavonul

  Hannover – A Németországi Protestáns Egyház (EKD) zsinati ülésének végén, 2020. november elején, Irmgard Schwaetzer 78 éves elnökasszony bejelentette a visszavonulását, ugyanis a jövőre alakuló új egyházi parlament tevékenységében már nem kíván részt venni. Schwaetzer 2013-óta volt az EKD zsinati elnöke, egyben FDP-politikus.

  Bővebben

 • Az egyházak támogatják az etiópiai humanitárius folyosót

  Genf – Egyházvezetők, ökumenikus szervezetek és egyházi segélyszervezetek is üdvözlik az Etiópia és ENSZ közötti megállapodást a humanitárius folyosó megnyitásáról, amely „akadálymentes, biztonságos és fenntartható” eljutást biztosít a segélyszállítmányoknak Tigráj északi régiójába.

  Bővebben

 • Leszakadt az ég – Luther 500 éve égette el a pápai átoklevelet

  Frankfurt am Main – Hallatlan dolog történt 1520. december 10-én, amikor Luther Márton (1483–1546) professzor a hallgatókkal és a tanárokkal együtt a wittenbergi városfal előtt elégette X. Leó pápa (1475–1521) átoklevelét, továbbá az egyházjogi és teológiai könyveket is. Ezt megelőzően a pápa hívei Németalföldön tűzre dobták Luther írásait.

  Bővebben

 • Szövetségest talált a finn missziói egyházkerület

  Helsinki – A Finnországi Evangélikus Egyházban működő, konzervatív és fundamentalista vonalat képviselő „missziói egyházkerület” (korábbi nevén Luther Alapítvány) éves közgyűlésén döntés született arról, hogy a szervezet szövetségre lép az egyesült államokbeli Missouri Synod (LCMS) egyházzal.

  Bővebben

Pages

Subscribe to 3999