3999

 • Dr. Carsten Rentzing a VELKD új megbízottja

  Erlangen – A Németországi Egyesült Evangélikus-Lutheránus Egyház vezetőségének (Vereinigte Evangelisch-Lutherische Kirche Deutschlands – VELKD) közép-kelet-európai evangélikus egyházi kapcsolatok támogatásáért felelős új megbízottja 2020. november 1-től dr. Carsten Rentzing, akinek kinevezése hat évre szól, szolgálatának helye az erlangeni székhelyű Martin-Luther-Bund (Luther Márton Szövetség). Jövőbeni feladatai közül az egyik legmeghatározóbb, a 2023-ban Krakkóban (Lengyelország) megrendezésre kerülő Lutheránus Világszövetség közgyűlésének előkészítése.

  Bővebben

 • 10 millió forintos segélyprogramot hajt végre a MÖS Örményországban a Hungary Helps Program támogatásával

  Budapest – A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖS) a Hungary Helps Program támogatásával 10 millió forint értékben nyújt humanitárius segítséget az örmény-azeri fegyveres konfliktus elől menekülő civilek számára. A segélyszervezet az elsők között érkezett a helyszínre és gyorssegély formájában támogatja a fegyveres összecsapások miatt otthonukat elhagyni kényszerülő örményeket. Hegyi-Karabah népességének fele, mintegy 75 000 ember menekült el korábbi lakhelyéről, akik számára élelmiszer-, higiéniás csomagok, valamint ruházat és háztartási felszerelések osztásával segít a szervezet a krízishelyzetben.

  Bővebben

 • A párizsi iszlamista merényletről – Fischl Vilmost kérdezték

  Budapest – Párizs – A nyílt utcán fejezett le egy tanárt egy iszlamista merénylő Párizs külvárosában. Az elkövető azért végezte ki a pedagógust, mert az óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákoknak. Szemtanúk szerint a merénylő azt kiáltotta: Allahu Akbár, azaz Allah a leghatalmasabb. A kegyetlen gyilkosság óriási felháborodást és megdöbbenést váltott ki az emberekből. Az M1 Ma este című műsorában Somorjai Balázs műsorvezető dr. Fischl Vilmos külügyi szakértővel, a hadtudomány doktorával beszélgetett a gyilkosságról.

  Bővebben

 • A csőr című képéért magyar fotóst is díjaztak a természetfotózás Oscarján

  London – A Wildlife Photograhper of the Year versenyen az állatportré kategóriában a magyar fotós Daróczi Csaba A csőr című képe jutott el a döntőbe, ahol a Highly Commend (nagy elismerés) méltatást kapta.

  Bővebben

 • A MEÖT és az MKPK közös nyilatkozatot adott ki a susai székesegyház elleni támadással kapcsolatban

  Budapest – Susa – A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szomorúan értesült arról, hogy a hegyi-karabahi konfliktusban 2020. október 8-án az azeri erők súlyos károkat okoztak a susai Megváltó Krisztus Székesegyházban. Osztozunk örmény keresztény testvéreink fájdalmában – írták a szerkesztőségünkhöz eljuttatott nyilatkozatban.

  Bővebben

 • Gyászolnak a lengyelországi evangélikusok

  Varsó – Frissen érkezett a hír, hogy a Lengyelországi Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház két szolgatársát is elvesztette a napokban a COVID–19 járvány következtében.

  Bővebben

 • Száz kárpátaljai gyerek futott együtt Kokóval – virtuálisan

  Budapest – Beregszász – Virtuális közösségben, de valódi célokért futottak együtt kárpátaljai gyerekek és az Ökumenikus Segélyszervezet budapesti önkéntesei. A rendkívüli akciót Kovács "Kokó" István, a Segélyszervezet jószolgálati nagykövetének vezetésével hirdették meg csütörtök délután a Margitszigetre. Az olimpiai bajnok bokszoló és a hozzá csatlakozó önkéntes futók online módon kapcsolódtak össze a beregszászi iskolás gyerekekkel, akik pedig a hagyományosan októberben megszervezett – ám idén a járvány miatt elmaradó – Beregszászi Jótékonysági Félmaraton helyszínén „álltak rajthoz”.

  Bővebben

 • Eltávolítják a „szerecsen király“ szobrát az ulmi evangélikus nagytemplom betleheméből

  Ulm – Az ulmi evangélikus közösség döntött: a templom több száz éves betlehemét idén a három király nélkül mutatják be – számol be a Welt. Ennek oka: Menyhért, a szerecsen király „egyértelműen rasszista ábrázolása”.

  Bővebben

 • Újraválasztották a Gustav Adolf Segélyszervezet főtitkárát

  Lipcse – Hofgeismar – Enno Haaks lelkészt túlnyomó többséggel ismételten megválasztották a Gustav Adolf Segélyszervezet – Gustav Adolf Werk (GAW) főtitkárának immáron a harmadik hatéves hivatali ciklusra; az elnökségbe új tagként Birgit Hamrich lelkésznő került be.

  Bővebben

 • A protestáns egyház digitális kongresszuson vitatja meg a változásokat

  Hannover – A protestáns tartományi egyházak dolgozói az egyház jövőjét döntően pozitívan látják, 70 százalékuk optimistán tekint a következő évekre. A szeptember 18-án megtartott úgynevezett jövőfórumon 20 tartományi egyházból 500 delegált vett részt, hogy megvitassák a változtatási javaslatokat és az új perspektívákat.

  Bővebben

 • Az aradi vértanúkra emlékeztek a Felvidéken

  Pozsony – 2020. október 6-án Pozsonyban, a Kecske-kapu-i evangélikus temetőben a Híd, az MKP és az Összefogás pártok képviselői közösen tisztelegtek az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc vértanúinak emléke előtt, és együtt koszorúzták meg báró Jeszenák János és Rázga Pál, evangélikus lelkész síremlékeit.

  Bővebben

 • Az aradi vértanúkra emlékeztek Nagyváradon is

  Nagyvárad – A nagyváradi Szent László római katolikus templomban megtartott ökumenikus istentisztelettel, majd Szacsvay Imre mártír jegyző szobrának megkoszorúzásával emlékeztek közösen az aradi vértanúkra Nagyváradon az RMDSZ, a történelmi egyházak és a civil szervezetek képviselői.

  Bővebben

 • 100 éves a Svájci Protestáns Egyházszövetség

  Bern – Megemlékeztek a Svájci Protestáns Egyházszövetség (SEK) 100 évvel ezelőtti megalapításáról. A szövetséget 1920. szeptember 7-én 15 kantonegyház és 2 diaszpóraszervezet 32 képviselője alapította, és fontos szerepet játszott egészen 2019 év végéig, amikor is újjászerveződött és utódjaként létrejött a Svájci Protestáns Egyház (EKS) megalapításáig.

  Bővebben

 • Folytatódnak a Német Ökumenikus Kirchentag előkészületei

  Frankfurt – A Német Ökumenikus Kirchentag előkészítői megerősítették, hogy a koronavírus-járvány ellenére folytatják a rendezvény előkészületeit, természetesen figyelembe véve az előírásokat és a résztvevők biztonságát. Úgy látják, hogy a mostani krízishelyzetben kiemelten fontos lehetőséget biztosítani a társadalmi összetartozást erősítő találkozásokra és beszélgetésekre.

  Bővebben

 • A lelkész, aki maga vitte bitófáját a vesztőhelyre

  Pozsony – A tizenhárom aradi vértanún kívül más magyar áldozata is volt az 1848–49-es forradalom és szabadságharc utáni osztrák megtorlásnak. Elrettentésül nyilvánosan megvertek egy nőt, és kivégeztek egy egyházi személyt. A papokat, Isten szolgáit ritkán szokták felakasztani, Haynau táborszernagy mégis megtette ezt Rázga Pállal, a pozsonyi evangélikusok lelkészével. Rázga lelkész úr a Kecske kapui temetőben nyugszik, egy 2008-as nyári vihar után helyreállított sírköve pedig a pozsonyi ’48-as megemlékezések egyik helyszíne.

  Bővebben

 • Megjelent Ferenc pápa új enciklikája

  Róma – Ferenc pápa szombaton Assisiben írta alá a „Fratelli tutti”, azaz a „Testvérek mindnyájan” kezdetű harmadik enciklikáját. Témáját tekintve szociális kérdésekkel foglalkozik benne a szentatya, amelyben nemet mond a háborúra és a közöny globalizációjára.

  Bővebben

 • Dietrich Brauer német állami kitüntetésben részesült

  Berlin – Moszkva – A Német Szövetségi Köztársaság nagykeresztet adományozott Dietrich Brauernek, az Oroszország és utódállamai területén működő evangélikus egyház (ELCROS) érsekének a „felekezetközi kapcsolatok, a szolidaritás és a megbékélés érdekében Oroszországban és külföldön” végzett munkája elismeréseképp.

  Bővebben

 • A fehérorosz egyház az LVSZ-alapból vett védőeszközökkel segíti a helyi iskolákat

  Grodno – A fehéroroszországi Grodno városának evangélikus gyülekezete a Lutheránus Világszövetség COVID gyorssegélyéből vásárolt védőeszközöket a helyi óvodák és iskolák számára. Bár az oktatás Fehéroroszországban ingyenes, a működési költségek jó részét (felújítások, felszerelések) az iskoláknak maguknak kell előteremteniük.

  Bővebben

 • Nyitott kapuk – Új stratégiát adott ki a Finnországi Evangélikus Egyház a 2020-2026-os időszakra

  Helsinki – „Nyitott kapuk” címmel jelent meg a Finnországi Evangélikus Egyház új stratégiája, amely a mai kor jelenségeire kíván választ adni. Ahogy a stratégia címe is utal rá, olyan egyházat szeretnének, amely mind befelé (a tagok felé), mind kifelé (a világ felé) nyitott.

  Bővebben

 • Elkerülhetetlen a vallásgyakorlás visszaszorulása

  Bécs – Paul Michael Zulehner bécsi pasztorálteológus az elmúlt hónapokban hatalmas, 14.000 fős minta alapján végzett felmérést a karantén vallási hatásaival kapcsolatban.

  Bővebben

 • Miatyánk és Összetartozás – Evangélikus harangszentelési ünnepség volt Kolozsváron

  Kolozsvár – Felszentelték 2020. október 2-án délután a kolozsvári evangélikus-lutheránus egyházközség két új harangját, a Miatyánkot és az Összetartozást. A két harang kiöntését magyarországi támogatásból sikerült megvalósítani.

  Bővebben

 • Közösen az Úr asztalánál? – Ökumenikus javaslat súlyos kérdőjelekkel

  Egy évvel ezelőtt, 2019. szeptember 11-én mutatta be a katolikus és lutheránus teológusokból álló német Ökumenikus Munkacsoport (Ökumenischer Arbeitskreis) Közösen az Úr asztalánál című dokumentumát, amely megjelenése után azonnal vitákat gerjesztett. A dokumentumban foglalt javaslat recepciója most új szakaszba lépett: a Hittani Kongregáció levélben nyilvánított véleményt a szövegről. A fejleményeket Görföl Tibor, a Vigilia főszerkesztője foglalja össze.

  Bővebben

 • Megdöbbenve fogadták a szlovákiai egyházak a válságstáb bejelentését

  Pozsony – A Szlovákiában működő három legnagyobb – a katolikus, a református és az evangélikus - egyház vezetői egyaránt meglepetéssel és megdöbbenve fogadták a válságstáb azon javaslatát, miszerint október elsejétől ismét betiltásra kerülhetnek a szentmisék és az istentiszteletek a koronavírus járvány terjedése miatt. Úgy tűnik, a kormány részéről az egyházakkal ezt a lehetőséget senki nem ismertette. A Ma7.sk portál összefoglalta az egyházak reakcióit.

  Bővebben

 • Imádkozzunk együtt reformáció ünnepén!

  A Lutheránus Világszövetség (LVSZ) 2020 reformáció ünnepére javaslatot tett közzé az istentiszteleti közbenjáró imádságra. Javasolt evangéliumi olvasmány a 2020-as reformációi megemlékezésre: Jn 15,1–5. „Én vagyok az igazi szőlőtő, és az én Atyám a szőlősgazda. Azt a szőlővesszőt, amely nem terem gyümölcsöt énbennem, lemetszi, és amely gyümölcsöt terem, azt megtisztítja, hogy még több gyümölcsöt teremjen. Ti már tiszták vagytok az ige által, amelyet szóltam nektek. Maradjatok énbennem, és én tibennetek. Ahogyan a szőlővessző nem teremhet gyümölcsöt magától, ha nem marad a szőlőtőn, úgy ti sem, ha nem maradtok énbennem. Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők: aki énbennem marad, és én őbenne, az terem sok gyümölcsöt, mert nélkülem semmit sem tudtok cselekedni.”

  Bővebben

 • Reformációi programokkal és anyagokkal segíti a tagegyházakat a Lutheránus Világszövetség

  Genf – A reformáció hónapjának elején a Lutheránus Világszövetség számos ötlettel és anyaggal segíti a tagegyházakat a reformációi megemlékezésre való készülődésükben.

  Bővebben

 • Összefogtak a kárpátaljai rászorulókért

  Budapest – Az ősz az Ökumenikus Segélyszervezetnél évek óta a kárpátaljai rászorulók megsegítésére indított pénzadománygyűjtő kampány és az ahhoz kapcsolódó figyelemfelhívó, illetve segélyakciók időszaka. Idén a korábbinál is nagyobb szükség van a segítségre: a gazdasági kihívások, az emelkedő élelmiszer és energiaárak mellett a járvány következményei még küzdelmesebb helyzet elé állították az amúgy is nehéz körülmények között élő kárpátaljai családokat.

  Bővebben

 • Az EVT aggodalmát fejezte ki a Hegyi-Karabahi konfliktus miatt

  Genf – Ioan Sauca, az Egyházak Világtanácsa (EVT) főtitkára súlyos aggodalmának adott hangot a kiújuló és súlyos következményekkel fenyegető konfliktus miatt Hegyi-Karabah vitatott térségében, amely szeptember 27-én lángolt fel újra egy azerbajdzsáni katonai támadást követően. Az összecsapás több tucat áldozatot követelt, köztük civileket, és a fegyveres konfliktus kirobbanásával fenyeget a régióban.

  Bővebben

 • Tanúság a világnak a világ népei között – Az LVSZ elnökének beszéde az első online európai egyházvezetői konzultáción

  Genf – „Van egyfajta ’prófétai ellenállás’ abban, hogy nem engedjük el egymást a COVID-19 alatt, hanem kutatjuk a kapcsolattartás lehetőségeit, utat keresve, hogy továbbra is tartsuk azokat a kapcsolatokat, amelyekbe Isten hív minket” – mondta a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) elnöke, dr. Panti Filibus Musa érsek (Krisztus Nigériai Evangélikus Egyháza) az európai egyházvezetői konzultáció megnyitóján.

  Bővebben

 • Új főtitkárt keres az LVSZ

  Numan – Genf – Dr. Panti Filibus Musa érsek, az LVSZ elnöke az egyházak vezetőinek írt levélben kérte, hogy javasoljanak jelölteket az egyházi világszervezet vezetőjének, azaz a szervezet kilencedik főtitkárának posztjára. A 2020. szeptember 14-én kiadott hivatalos felhívást az elnök azután tette közzé, hogy a tisztséget betöltő dr. Martin Junge lelkész ez évben korábban bejelentette, hogy jövő ősszel távozik. Junge – az első latin-amerikai [chilei] ebben a pozícióban – jelenleg második ciklusát tölti, miután 2017-ben újra főtitkárrá választották.

  Bővebben

 • Nyolcvanéves a taizéi közösség

  Taizé – Roger Schütz református lelkész 1940. augusztus 20-án alapította a taizéi ökumenikus közösséget. A jeles évforduló kapcsán augusztus 18. és 20. között online programsorozattal emlékeztek az alapítóra és az eltelt nyolcvan esztendő fontos eseményeire.

  Bővebben

Sivut

Tilaa syöte 3999