3999

 • „Hangok a közösségből” a faji igazságosságért

  Az Egyházak Világtanácsának (EVT) globális közössége határozottan hallatja hangját ezekben a napokban is a rasszizmus ellen és kiáll az igazságosság mellett, miközben a szervezet szolidaritásra és cselekvésre ösztönzi tagjait. Ezek a hangok azt az elképzelést erősítik, hogy „változásra van szükség, ami eltörli a rasszizmus és faji diszkrimináció összes formáját”, ahogyan azt a szervezet végrehajtó bizottsága június 3-i nyilatkozatában az amerikai helyzetre tekintettel megfogalmazta. Az EVT videókonferencia sorozata.

  Bővebben

 • 4000 éves leleteket találtak Izraelben

  Művészi kővéseteket találtak Észak-Izraelben a rejtélyes, több mint négyezer éves temetkezési dolmenekben – jelentette a Háárec című izraeli újság honlapja szerdán.

  Bővebben

 • A német EU-elnökséggel egyeztettek az európai egyházak

  Az Európai Unió (EU) Tanácsa soros német elnökségének prioritásairól egyeztetett az Európai Egyházak Konferenciáját (CEC) és az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottságát (COMECE) képviselő küldöttség július 7-én Brüsszelben, ahol Michael Clauss nagykövettel, Németország állandó uniós képviseletének vezetőjével is tanácskozott az ökumenikus delegáció.

  Bővebben

 • Bővült a Leuenbergi Közösség

  Az Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE) felvette tagjai közé az Izlandi Evangélikus Egyházat, mindeközben a Közösség elnöke lemondásra kényszerült.

  Bővebben

 • Felújítják az evangélikus sírkertet Kassán

  Kassa – Egy új parkot alakítana ki a város vezetése abban a Forrás utca (Žriedlová ulica) feletti téren található temetőben, ahol 1687-tól 1889-ig, az első kassai köztemető megnyitásáig temetkeztek.

  Bővebben

 • Ivan Chalupecký, a Szepesség és a szepességi német egyház- és kultúrtörténet egyik szakértőjének emlékére

  2020. június 12-én távozott e világból dr. Ivan Chalupecký professzor, aki a Szepesség és a szepességi német egyház- és kultúrtörténet egyik legnagyobb avatott szakértője volt.

  Bővebben

 • Egyiptomi–török háború fenyeget – Az ortodox és evangélikus koptok kiállnak nemzetük mellett

  Kairó – A kopt ortodox egyház mindig, történelmének minden nehéz időszakában az egyiptomi nemzet mellett állt, most pedig biztosította a politikai és katonai vezetőket, hogy minden tőle telhetőt megtesz a határok és az ország biztonságának megvédéséért. A patriarkátus egyúttal méltatta az egyiptomiak eddig meg nem cáfolt szándékát, hogy diplomáciai úton kívánják megvédeni törvényes jogaikat.

  Bővebben

 • Egy egyszerű templom, tiszta formákkal

  Nagykürtös – Ma járási székhely, egykor a szlovákiai barnaszénbányászat egyik kiemelt központja volt. Ennek megfelelően a 20. század 50-es évei ízlésének és elvárásainak megfelelően alakították ki. A ma már érdekesnek tűnő úgynevezett Sztálin barokk stílus tömbházai és középületei és a későbbi szocialista toronyházerdők mellett tiszta csoda, hogy néhány korábbi emléke is megmaradt Nagykürtösnek. Többek közt az ágostai evangélikus templom, ahol Mikszáth Kálmán írót 1847. január 18-én megkeresztelték.

  Bővebben

 • Korszerűsítik a nagyváradi evangélikus-lutheránus parókia épületének a csatornahálózatát

  Nagyvárad – Az udvarnak a hátsó része már le van kövezve, és miután helyükre kerülnek az új vezetékek, befejezik a kövezést az udvar azon részén is, ahol a munkálatok zajlottak. Ennek a befektetésnek a költségvetése körülbelül 30 ezer lej, melyből 20 ezer lejt a megyei önkormányzattól kapott támogatásból biztosítanak, a különbözetet pedig önrészből, saját alapból.

  Bővebben

 • Életnagyságú kánaáni istenszobor jogarát találták meg a bibliai Lakis romjainál

  Jeruzsálem – Életnagyságú kánaáni istenszobor jogarát találták meg a bibliai Lakis romjainál folyó ásatásokon – jelentette a Háárec című újság honlapja.

  Bővebben

 • Különleges edények tanúskodnak a szentföldi zsidó életről a római hódítás után

  Jeruzsálem – Egy új kutatás segítségével pontosabb képet kaphatunk arról, hogy a második jeruzsálemi Szentély lerombolását és az ország feldúlását követően hogyan folytatták életüket a háborút túlélő és a maradás mellett döntő zsidó közösségek. A leletek tanúsága szerint a zsidók körében – vallási okokból – népszerű, mészkőből készült edények még legalább két évszázadon keresztül használatban voltak az északi Gálil (Galilea) térségében, mely a szentföldi zsidó élet központjává vált Jeruzsálem eleste után.

  Bővebben

 • Az Egyházak Világtanácsa nyilatkozatban óv a koreai konfliktus eszkalációjától és imádságra hív a békéért

  Ioan Sauca, az Egyházak Világtanácsának (EVT) megbízott főtitkára az ökumenikus szervezet súlyos aggodalmának és döbbenetének adott hangot a 2018-ban a két Korea közötti párbeszéd, valamint együttműködés koordinálására létrehozott keszongi Korea-közi összekötő iroda felrobbantása, és a Koreai-félszigetet újból fenyegető fegyveres konfliktus miatt.

  Bővebben

 • 10 millió dinárt ítélt meg a tartomány egyházi épületek felújítására

  Újvidék - A tartományi kormány az idén mintegy 10 millió dinárt különített el a vallási közösségek megsegítésére. A Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság nyilvános pályázatán templomok és egyházi épületek átalakítására és felújítására pályázhattak a közösségek

  Bővebben

 • 15.000 éves leletek Izraelben

  Tizenötezer évvel ezelőtt halászathoz használt horgokat találtak az izraeli régészek az ország északi részében, a Hula-tónál.

  Bővebben

 • Egy test, egy lélek, egy reménység – döntés született a 2023-as LVSZ nagygyűlés mottójáról

  A járványhelyzet miatt kivételes formában ülésezett idén a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) vezető testülete. A Tanács helyett az alelnökökből és bizottsági elnökökből álló Végrehajtó Bizottság (EC) tartott online tanácskozást június 10–16. között. Döntés született többek között a következő LVSZ nagygyűlés mottójáról is.

  Bővebben

 • Ima a menekültek világnapján

  Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése 2000. december 4-én a menekültek világnapjává nevezte ki június 20-át. Az Európai Egyházak Migrációs Bizottsága (CCME) és az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) arra hívja tagegyházait, valamint a kontinens keresztyén közösségeit, hogy június 21-én imádságban emlékezzenek meg azokról, akik háborúk, etnikai konfliktusok, klímakatasztrófa vagy kilátástalan élethelyzetük következtében kényszerültek elhagyni otthonaikat, hazájukat, és menekülés közben veszítették életüket.

  Bővebben

 • Képriport a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház kültéri istentiszteleteiről

  A hatósági rendelkezések lehetővé tették, hogy a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház kültéri istentiszteleteket tarthasson. Erről készült képriportból válogattunk.

  Bővebben

 • Online nyári kurzust hirdet a Európai Egyházak Konferenciája

  Genf – Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) online nyári kurzust hirdet, amelynek témája 'Emberi jogi kihívások a COVID-19 járvány idején'. A kurzus július 7-10-e között zajlik. A résztvevők különböző webinárokra regisztrálhatnak, ezek programja mellékelten olvasható. Az ökumenikus szemléletű kurzus mindenki számára nyitott és ingyenes, de regisztrációra szükség van. Az érdeklődőket kérjük, hogy 2020. június 22-ig töltsék ki a mellékelt jelentkezési lapot, majd juttassák azt vissza a jelentkezési lapon megadott e-mail címre.

  Bővebben

 • Emléktáblát helyeztek el Liszt Ferenc tiszteletére a rigai evangélikus dómban

  Riga – A balatonboglári gyülekezet tagja, Vizi László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kulturális Diplomáciai Főosztályának vezetője képviselte hazánkat január végén Rigában, a Liszt Ferenc tiszteletére elhelyezett emléktábla avatásán.

  Bővebben

 • Élet-alapú gazdaság

  Genf – Protestáns világszervezetek közös nyilatkozatot fogalmaztak meg, amellyel a nemzetek kormányait, a bankokat, az ENSZ tagjait és a keresztény közösségeket szólítják fel cselekvésre. „Egy élet-alapú gazdaságra van szükségünk. Olyan rendszerre, ahol a teremtett világ és az emberek nem eladóak; és egy olyan teológiai rendszerre, ahol a megváltás nem áru – nyilatkozta dr. Martin Junge, az LWF főtitkára. – Azért emeljük fel a hangunkat most, hogy létrejöjjön egy olyan gazdasági rendszer, ami az embereket és a bolygót veszi előre, nem pedig a profitot, és ami megvédi az emberi jogokat és mindenki megélhetését.”

  Bővebben

 • Maroknyi magyar kitartása – Az összetartozás napja Felvidéken

  Sajógömör – Nem Budapesten szeretnénk átélni ezt a napot – e sorok írói mindketten így éreztek a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójával kapcsolatban, de nem tudtuk, hol máshol tegyük. Amikor az évfordulót megelőző napon egy jövőbeli riportot egyeztetve felhívtuk Bálintné Varsányi Vilma lelkésznőt, kiderült: autó híján nem tud eljutni június 4-én a sajógömöri hívekhez, akikkel több éve ápolja a kapcsolatot, s akik között szolgál. Számunkra nem volt kérdés: szívesen elvisszük, és a gömöri közösséggel együtt fogunk emlékezni a máig felfoghatatlanra. Úti beszámoló június 4-ről.

  Bővebben

 • Ősi titkokat tár fel a holt-tengeri tekercsek DNS-vizsgálata

  Jeruzsálem – A genetikai és számítógépes elemzésekből kiderült, hogy az 1948-ban Qumránban talált kétezer éves pergamen- és papirusztekercsek egy része nem helyben készült, hanem odavitték őket. A holt-tengeri tekercsek DNS-vizsgálata ugyanis fényt derített arra, hogy milyen állat bőréből készítették a pergameneket – tette közzé a The Jerusalem Post.

  Bővebben

 • Trianoni megemlékezés Aradon: kitartás a hit és az anyanyelv mellett

  Arad – Ökumenikus imával emlékeztek meg Aradon az első világháborút lezáró, és a Magyarországot megcsonkító trianoni békeparancs aláírásának 100. évfordulójáról június 4-én, csütörtök délután.

  Bővebben

 • Ökumenikus istentisztelet a trianoni évfordulón Sepsiszentgyörgyön

  Sepsiszentgyörgy – Több százan vettek részt a magyar történelmi egyházak lelkészei által Sepsiszentgyörgy főterén tartott ökumenikus istentiszteleten, a száz évvel ezelőtt aláírt trianoni békeszerződésre emlékezve.

  Bővebben

 • Emelkedik a külhoni lelkészek jövedelemkiegészítése

  Budapest – Két részletben megkétszerezi a határon túli lelkipásztorok jövedelemkiegészítő támogatását a kormány – mondta el az MTI-nek 2020. június 4-én Balog Zoltán református lelkész.

  Bővebben

 • Lehet, mert kell – Adorjáni Dezső Zoltán püspök üzenete a trianoni békediktátum centenáriumára

  Kolozsvár – 1937 elején a budapesti Láthatárban Makkai Sándor regényíró és református püspök egy esszét jelentetett meg, Nem lehet címmel. Már a cím összefoglalta Makkainak a szövegben kifejtett mondanivalóját: „nem tudom elképzelni a kisebbségi életnek semmiféle emberhez méltó elrendezését, mert magát a kisebbségi ’kategóriát’ tartom emberhez méltatlannak és lelkileg lehetetlennek”.

  Bővebben

 • Trianon 100: Gesztust tett a magyarok felé a szlovák kormányfő – Erdélyben magyar egyházak erdélyi vezetői közösen fohászkodtak Istenhez

  Pozsony – Bukarest – Száz felvidéki magyart hívott meg a szlovák miniszterelnök tegnap este a pozsonyi várba, a trianoni megemlékezésre. Romániában nem lesz hivatalos ünnep a trianoni szerződés centenáriuma, de valamennyi román ortodox templomban megemlékeznek az úgynevezett Nagy-Románia hőseiről.

  Bővebben

 • Erdélyben is megkondulnak a történelmi magyar egyházak harangjai

  Kolozsvár – Erdélyben is megkondulnak a történelmi magyar egyházak harangjai csütörtök délután, helyi idő szerint fél hatkor (közép-európai idő szerint fél öt) a trianoni döntés centenáriumán, és ezzel egy időben megannyi helyszínen tartanak szűk körű koszorúzást.

  Bővebben

 • Amerikai egyházi vezetők elítélik George Floyd meggyilkolását – Folyamatosan frissítve!

  Washington – Amerikai egyházi vezetők elítélték George Floyd meggyilkolását, ami 2020. május 25-én történt Minneapolisban (Minnesota állam). Fehér rendőrök erőszakos módon léptek fel a fegyvertelen afroamerikai férfival szemben, aki az intézkedés következtében életét vesztette. Az eseményről videofelvétel készült, és óriási felháborodást váltott ki nemcsak az Egyesült Államokban, hanem világszerte.

  Bővebben

 • Tiltakozik az aradi evangélikus egyház a szomszédba tervezett apartman- és irodaház miatt

  Arad – Jóváhagyta az aradi önkormányzati képviselő-testület annak az új háztömbnek az építési terveit, amelyet a belváros egyik műemlékövezetébe tervezett a telek tulajdonosa, annak ellenére, hogy a közvetlen szomszédok, különösen az Aradi Evangélikus-Lutheránus Egyházközség határozottan kérte az elvetését. Az egyház a több mint százéves épületek statikáját is féltik a közelgő munkálatok miatt.

  Bővebben

Sivut

Tilaa syöte 3999