3999

 • Ferenc pápa péntekre is közös imára hívta a keresztényeket

  Vatikánváros – Irgalmasságot kért az emberiségnek, támaszt a betegeknek, valamint az őket ápolóknak Ferenc pápa azzal a miatyánk imádsággal, melyet szerdán délben mondott el a Vatikánban egyenes nemzetközi közvetítésben.

  Bővebben

 • Imádkozzuk együtt a Miatyánkot! – Az evangélikusok is csatlakoztak Ferenc pápa felhívásához

  Róma – A Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki tanácsa az Lutheránus Világszövetség vezetésének bátorítására arra kéri egyházunk híveit, hogy ma déli 12 órakor csatlakozzanak Ferenc pápa felhívásához a Miatyánk közös elimádkozására. Egy helyen most nem tudunk közösen összejönni, hogy imádkozzunk, de ha a Jézustól tanult imádságot együtt mondjunk, akkor tér és idő fölött össze leszünk kötve egymással és a világ más keresztényeivel. Az imádságban egyesülve imádkozunk Isten irgalmáért, gyógyító erejéért és a járvány elmúlásáért.

  Bővebben

 • A nápolyi protestáns kórház életmentő szolgálata

  Nápoly – Pár héttel ezelőtt a nápolyi családok még a tengerparton sétálgattak és beszélgettek, élvezve a meleg napsütést – idézi fel Cordelia Vitello. Mára úgy tűnik, mindez mintha ezer éve történt volna. Olaszországban azóta széleskörű lezárások vannak érvényben, miután az ország a koronavírus (COVID-19) által leginkább sújtott és a legtöbb halálesetet is jelentő állammá vált a Kínán kívüli világban.

  Bővebben

 • Közbenjáró imádság rendkívüli időben

  Genf – A Lutheránus Világszövetség az alábbi imádságot osztotta meg tagegyházaival.

  Bővebben

 • Be kell tartani a szabályokat és felelősnek kell lenni – Üzenet Olaszországból

  Róma – Elisabetta Ricci Olaszországban élő, olasz-magyar származású valdens teológus testvérünk levelet küldött az Evangélikus.hu számára, melyben beszámol az ottani intézkedésekről és drámai helyzetről. Ricci Magyarországon a Budavári Evangélikus Egyházközség tagja, valamint az Evangélikus Hittudományi Egyetemmel is kapcsolatban van. Levelét Olaszországból küldte, arra hívva fel a figyelmet, hogy vegyük komolyan a koronavírus kockázatait, valamint tegyük meg azokat a keresztény felelősségünkből is fakadó intézkedéseket, melyek a vírus megfékezését szolgálják. Arra kérjük olvasóinkat, hogy imádságban gondoljunk az Olaszországban és más országokban élő embertársainkra is.

  Bővebben

 • A Lutheránus Világszövetség vezetői imádságra buzdítanak a nehéz időkben

  Genf – „Minden nap új híreket kapunk a COVID-19, azaz a koronavírus terjedéséről. A világ számos országában korlátozó intézkedéseket vezetnek be, hogy kordában tartsák a terjedést és elkerüljék az egészségügyi ellátó rendszer túlterhelődését” – írták a Lutheránus Világszövetség vezetői, dr. Musa Panti Filibus érsek, LVSZ elnök és dr. Martin Junge LVSZ főtitkár a tagegyházaknak írt levelükben, majd így folytatták: „A március 10-re szóló útmutatói igében ezt olvashattuk: Mert nem a félelem lelkét adta nekünk Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét (2Tim 1,7). Szeretnénk bátorítani az LVSZ tagegyházait, annak vezetőit és tagjait, hogy ezekben a nehéz időkben véssék jól szívükbe ezt a bibliai verset.”

  Bővebben

 • Az LVSZ elkötelezett a menekültek jogainak védelme iránt

  Genf – Dr. Martin Junge, a Lutheránus Világszövetség főtitkára levelet írt a menekültkérdésről Ursula von der Leyennek, az Európa Bizottság elnökének. Az alábbiakban olvasható az írás.

  Bővebben

 • Ausztria: Elhalasztják az egyházi ünnepségeket és az istentiszteletek sem lesznek megtartva

  Bécs – Az Osztrák Szövetségi Kormány arra kérte az egyházakat és vallási közösségeket, hogy halasszák el rendezvényeiket és ne tartsanak istentiszteleteket vagy csak kis körben jöjjenek össze a hívek. Ezt a kérést figyelembe véve a vallási közösségek úgy döntöttek, hogy eleget tesznek a felhívásnak és nem tartanak templomi istentiszteleteket.

  Bővebben

 • Koronavírus: Felelősségteljes magatartásra szólított fel a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház

  Kolozsvár – „A koronavírus gyors terjedése miatt, felelősséget érezve egyháztagjaink iránt arra kérjük Testvéreinket, hogy tartsák be a hatóságok által előírt óvintézkedéseket” – áll a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház által kiadott közleményben.

  Bővebben

 • A következő két hétben elmaradnak Szlovákiában az evangélikus istentiszteletek

  Pozsony – A Szlovákiai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház (ECAV) arról tájékoztatott a honlapján, hogy az új típusú koronavírus megelőzése érdekében, és a szlovák kormány intézkedéseinek eleget téve legalább két hétig nem fognak istentiszteletet tartani. Ugyanígy megfogadva a válságstáb ajánlásait, a Szlovák Püspöki Konferencia is elrendelte, hogy a papság a következő két hétben ne tartson nyilvános szentmisét.

  Bővebben

 • Új rektora van a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetnek

  Kolozsvár – A Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet szavazótestülete 2020. február 25-én dr. Kolumbán Vilmos József református teológiai tanárt választotta az intézet rektorává a 2020-2024 időszakra.

  Bővebben

 • Világimanappal összevont csendes nap volt Marosvásárhelyen

  Marosvásárhely – Világimanapot és egyházmegyei csendes napot tartottak pénteken Marosvásárhelyen az evangélikus-lutheránus asszonyok. Immár második alkalommal tartották közösen ezt az alkalmat, lehetőséget teremtve az együttlétre, beszélgetésre, de igehallgatásra, imádkozásra is.

  Bővebben

 • Böjtben lemondunk a műanyagról! #NoPlasticsforLent

  Washington – Az Amerikai Evangélikus Egyház (ELCA) fiatal felnőttekkel foglalkozó osztálya különleges kampányt hirdetett böjt alkalmából: lemondanak a műanyagról.

  Bővebben

 • Bizakodás – 7 hét pesszimizmus nélkül

  Hannover – Az idei évben a Németországi Protestáns Egyház támogatásával ismét különleges böjtöt hirdettek meg. Az idei évben a bizakodás áll a hét hétig tartó akció középpontjában, mely szerint a pesszimizmust kellene mindenkinek leküzdenie ez alatt az időszak alatt.

  Bővebben

 • Keresztény értékek közvetítése – Új közösségi alkalmak Berlinben

  Berlin – Sinkó Gábor és felesége, Sinkó-Szabó Lilla idén a Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíj keretében Berlinben és környékén teljesít missziós jellegű szolgálatot. Ennek keretében döntöttek úgy még szeptemberben, hogy új közösségi alkalmakat szeretnének rendezni, illetve megvalósítani a városban. Erről írtak szerkesztőségünknek küldött személyes beszámolójukban.

  Bővebben

 • Az Evangélikus Külmissziói Egyesület munkatársai egészségügyi tábort szerveztek Nairobiban

  Nairobi – Ahogyan arról honlapunkon is beszámoltunk, a Magyarországi Evangélikus Külmissziói Egyesület (EKME) tizenhárom önkéntese indult el 2020. február 15-én a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről Kenyába. Nairobiba érve „Medical Camp”-et (egészségügyi tábort) szerveztek az egyesület pártfogoltjai számára.

  Bővebben

 • Ősi kánaáni templomot találtak Baál isten szobrával

  Tel Lakis – Ősi kánaáni templomot találtak Baál isten szobrával Izrael déli részén, a Tel Lakis régészeti feltárásnál – jelentette a Háárec című újság honlapja hétfőn. A Kr. e. 12. században épített templomra a Bibliában is szereplő Lakis város feltárása közben bukkantak.

  Bővebben

 • A bajban derül ki, ki a testvér, ki a barát – Összefogás Vuhanért

  Vuhan – „Mindig szeret a barát, de testvérré a nyomorúságban válik” (Példabeszédek 17,17) – jut eszembe az ószövetségi ige, amint sorjáznak az újabb és újabb hírek a kínai angol nyelvű honlapokon arról az országos, szinte kontinensnyi segélyakcióról, amely a hatalmas országban kibontakozik. Hálára indító látni, hogy idős nénike a két jüanját viszi oda a gyülekezeti perselybe, vagy hogy egész tartományok egyháztanácsai összesítik sok-sok gyülekezet adományait gyógyszerre, maszkra, digitális hőmérőre, védőruhákra, és a koronavírus áldozatai családjaink a megsegítésére.

  Bővebben

 • Ökumenikus imanap volt Kolozsváron – Képriport!

  Kolozsvár – Ökumenikus imanapon imádkoztak Kolozsváron a keresztyének egységéért a görögkatolikus templomban. A Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyházat az alkalmon Fejér Olivér kolozsvári lelkipásztor képviselte.

  Bővebben

 • Sepsiszentgyörgyi ökumenikus imahét: Istenért vagy Istennel?

  Sepsiszentgyörgy – Sepsiszentgyörgyön idén január 17-26. között tartották az ökumenikus imaalkalmakat. A megyeszékhelyen már több mint 20 éves hagyománya van az imatizednek: a római katolikus, református, evangélikus, unitárius hívek idén is a város különböző keresztény templomaiban imádkoztak tíz estén át megbocsátásért a sérelmekért, bűnökért, amiket a történelem során a különböző felekezetek egymás ellen elkövettek, illetve azért, hogy megértsük, elfogadjuk egymást a különbözőségek ellenére, hiszen valahol mindannyian a Krisztus-követés útján igyekszünk maradni.

  Bővebben

 • „…nem mindennapi emberséget tanúsítottak irántunk.” (ApCsel 28,2) – Ökumenikus imahét Besztercén

  Beszterce – A történelmi egyházak képviselői immár 12. alkalommal szervezték meg Besztercén az ökumenikus imahetet, január 18 – 24. között. Geréd Péter római katolikus főesperes, Frisan Ioan görögkatolikus esperes, Bujor Ioan ortodox pap, András Péter református, Johann Dieter Krauss szász evangélikus és Tóth Zoltán Csaba magyar evangélikus–lutheránus lelkészek és az egyházközségek gyülekezeti tagjai vettek részt napról napra a 17.00 órától tartott ima alkalmakon.

  Bővebben

 • Drámai imafelhívás a koronavírus városából, Vuhanból

  Vuhan – A kínai egyházi életet kívülről követők, de belülről ismerők angol nyelvű online lapja, a Chinasource egyik rovata, a Chinese Church Voices angol fordításban közli azt a drámai hangú, mégis hittel bizakodó felhívást, amit a koronavírus által leginkább sújtott területen, a szellemvárossá vált sokmilliós Vuhanban élő lelkészek egyesült csoportja fogalmazott meg. Az írás címe: VUHANI EGYHÁZAK KIÁLTVÁNYA A NAGY VESZEDELEM IDEJÉN. Benne először háromnapos imára és böjtölésre hívnak, majd folyamatos imára és böjtre szólítanak fel minden keresztyént szerte a világon.

  Bővebben

 • Az EVT főtitkára lesz a norvég evangélikusok vezetője

  Genf – Oslo – A Norvég Evangélikus Egyház Központi Tanácsa 2020. január 30-cal elnök-püspökké nevezte ki és hazahívta az Egyházak Világtanácsa (EVT) sok éven át volt főtitkárát, neves ökumené-szakértőt, dr. Olav Fykse Tveit lelkészt.

  Bővebben

 • Püspököt iktattak Eperjesen

  Eperjes – A találkozások zajától lett hangos 2020. február 1-jén délután az eperjesi evangélikus püspöki hivatal tanácsterme. Ide gyülekeztek az újonnan megválasztott kelet-szlovákiai evangélikus püspökök, a Peter Mihoč iktatására érkező külföldi testvéregyházak képviselői. A Magyarországi Evangélikus Egyházat dr. Fabiny Tamás elnök-püspök, a hazai szlovák gyülekezeteket pedig Szpisák Attila tótkomlósi lelkész, valamint a Tótkomlósi Evangélikus Egyházközség (Evanjelický cirkevný zbor a. v. v Slovenskom Komlóši) népes delegációja képviselte.

  Bővebben

 • Ultimátum, nem béketerv

  Genf – Nem a békéhez vezető út állomásának, hanem ultimátumnak tartja a Trump-Netanjahu egyezményt az Egyházak Világtanácsának (EVT) főtitkára.

  Bővebben

 • A CEC szolidaritásra hív a Brexit kapcsán

  Genf – Az európai egyházak egységét és töretlen szolidaritását hangsúlyozza a Brexit kapcsán az Európai Egyházak Konferenciájának (CEC) elnöksége.

  Bővebben

 • „A bizonyságtételt nem csupán lehetőségként kell kezelnünk”

  Nagyvárad – A nagyvárad-újvárosi református templomban folytatódott vasárnap este az idén az „...igen emberségesen bántak velünk...” (ApCsel 28,2) mottó jegyében zajló ökumenikus imahét a Krisztus-hívők egységéért. Mátyás Attila evangélius lelkipásztor prédikált.

  Bővebben

 • „Európai egyházak vagyunk, és a jövőben is azok leszünk”

  London – Küszöbön a brexit: most pénteken megszűnik az Egyesült Királyság európai uniós tagsága. Habár országuk 2020. január 31-én elhagyja az EU-t, ők nem hagyják el Európát – üzenik nekünk nyílt levelükben az Egyesült Királyság egyházai.

  Bővebben

 • A Közel-keleti Egyházak Tanácsa azt kéri, Kelet-Jeruzsálem legyen az önálló palesztin állam fővárosa

  Lárnaka – Nicosia – Ciprus – Január 21–22-én Cipruson tartotta ülését a Közel-keleti Egyházak Tanácsa (The Middle East Council of Churches – MECC). A keresztény egységhéttel egy időben zajló találkozón a keresztényüldözéssel, a szíriai és a libanoni helyzettel, Ciprus újraegyesítésével és a független palesztin állam kérdésével foglalkoztak.

  Bővebben

 • Evangélikus–katolikus közös megemlékezés Luther kiátkozásának 500. évfordulóján

  Genf – A Lutheránus Világszövetség (LVSZ) és a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsa (PCPCU) 2020. január 14-én tartotta közös munkatársi ülését Genfben, dr. Martin Junge LVSZ főtitkár és Kurt Koch bíboros elnökletével.

  Bővebben

Oldalak

Feliratkozás 3999 csatornájára