3999

 • Nyitott ajtók Dürer városában

  Nürnberg – Az elmúlt héten a bajor és a magyar evangélikus egyházak vezetői megtartották éves konzultációjukat a bajorországi, azaz frankföldi Nürnbergben, a magyar származású Ajtósi Albrecht Dürer városában. Az eseménynek egyetlen furcsasága volt: az időpontja. Ugyanis a 2019. évi konzultációt 2020. január 16-17. között tartotta a két egyház vezetősége.

  Bővebben

 • Három nyelven imádkozták a Miatyánkot az ökumenikus imahét megnyitóján Nagyváradon

  Nagyvárad – Nagyváradon tizenegyedik éve ünneplik együtt a város keresztény felekezetei a Krisztus-hívők egységéért rendezett imahetet, amely idén január 18. és 28. között zajlik. Az imahét mottója: „…igen emberségesen bántak velünk…” (ApCsel 28,2), és arra a meglepően emberséges bánásmódra utal, amelyben Málta szigetén a pogány lakosok részesítették a hajótörést szenvedett Pál apostolt és utastársait.

  Bővebben

 • A horvát EU-elnökséggel egyeztettek az európai egyházak

  Zágráb – Az Európai Unió (EU) Tanácsának soros horvát elnöksége prioritásokról egyeztetett az Európai Egyházak Konferenciáját (CEC) és az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottságát (COMECE) képviselő küldöttség január 20-án Zágrábban Andrej Plankovic horvát miniszterelnökkel.

  Bővebben

 • Magyar gyülekezet alakul Lipcsében

  Lipcse – 2019. szeptemberében kezdtük meg lelkészi szolgálatunkat férjemmel, Sinkó Gáborral a KCSP (Kőrösi Csoma Sándor Program) keretében, mint egyházi ösztöndíjasok. A Berlini Magyar Protestáns Gyülekezet lelkészeiként elsősorban missziói munkát végzünk Berlinben, Drezdában, valamint Lipcsében. Ez utóbbi két területen a közösségek megerősítése vagy alakítása is feladatunk, hiszen sajnos számos nagyvárosban (ahol sok magyar is él) nincs magyar gyülekezet vagy közösség.

  Bővebben

 • Finn evangélikus küldöttséget fogadott Ferenc pápa

  Róma – Az idei ökumenikus imahéthez és Szent Henrik ünnepéhez kapcsolódva január 17-én, pénteken fogadta a pápa a Vatikánban a finnországi evangélikus keresztények küldöttségét. Beszédében a keresztségből eredő közös elkötelezettségre hívta fel a figyelmet, mely a vendéglátásban is megnyilvánul.

  Bővebben

 • Ökumenikus együttműködés Európában

  Strasbourg – Megerősítette együttműködését az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) a Szentszék állandó képviseletével az Európa Tanács strasbourgi konzultációja keretében.

  Bővebben

 • Graz várja a közép-európai keresztényeket

  Graz – Tizedik alkalommal rendezik meg 2020 nyarán a közép-európai keresztény találkozót. Az eseményre, amelynek az ausztriai Graz lesz a helyszíne, a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának Ökumenikus és Külügyi Osztálya is szeretettel hív és vár minden érdeklődőt. Magyarországról közösen – szervezett busszal vagy buszokkal – is eljuthatnak majd az utazók a rendezvényre.

  Bővebben

 • Az EVT főtitkára az iráni konfliktusról

  Genf – Maximális önmérsékletre szólított fel az éleződő amerikai-iráni konfliktus kapcsán január 3-i nyilatkozatában Olav Fykse Tveit, az Egyházak Világtanácsának (EVT) főtitkára.

  Bővebben

 • Marad és folytatja a segítségnyújtást Irakban az Ökumenikus Segélyszervezet

  Erbil – Az Irakban történt – többek között az észak-iraki Erbil térségét is érintő – rakéta támadások ellenére folytatja a térségben a munkáját az Ökumenikus Segélyszervezet. A magyar humanitárius szervezet 2016 óta működtet állandó képviseletet Erbilben. A központjában dolgozó három magyar és több mint 20 helyi munkatársa biztonságban van. A Segélyszervezet folyamatosan monitorozza a kialakult biztonsági helyzetet, mindenek elé helyezi a segélyprogramokat végrehajtó munkatársak biztonságát, ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a családok ezreit segítő programjai folytatódjanak.

  Bővebben

 • „Bízhatunk a Szentlélek jelenlétében” – Alois testvér a wrocławi taizéi találkozón

  Wroclaw – December 28-án kezdődött a Taizéi Közösség 42. európai találkozója, melyet Mindig úton, de nem gyökértelenül mottóval tartanak a lengyelországi Wrocławban. A találkozó közös esti imáinak végén az ökumenikus közösség vezetője, Alois testvér szól a jelenlévő fiatalokhoz.

  Bővebben

 • Wroclawban megkezdődött a 42. európai taizéi ifjúsági találkozó

  Varsó – Wroclaw – A világ hetven országából érkező több mint 20 ezer fiatal részvételével, közös imaesttel megkezdődött szombaton a taizéi ökumenikus vallási közösség 42. európai ifjúsági találkozója a nyugat-lengyelországi Wroclawban.

  Bővebben

 • Befejeződött a nagyváradi evangélikus parókia tetőcseréje

  Nagyvárad – Mátyás Attila evangélikus esperes fogadta Pásztor Sándort, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnökét, és megmutatta neki, mit sikerült elvégezniük a megyei önkormányzat által az egyházközségnek kiutalt támogatásból.

  Bővebben

 • Karácsonyváró lampionos felvonulás

  Ipolyság – A nem éppen kedvező időjárási viszonyok mellett közel százan vettek részt az advent negyedik vasárnapján megtartott lampionos felvonuláson. Az esemény részeként láthatták az ipolyságiak először a Városligetben felállított betlehemet.

  Bővebben

 • Krisztus igyekezete bátorít arra, hogy mindenkinek élete legyen

  Genf – „...én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek.” (Jn 10,10) – A Lutheránus Világszövetség főtitkárának újévi üzenetét olvashatják.

  Bővebben

 • Egy közülünk

  Genf – A testetöltés titka az egész teremtett világ reménysége – emlékeztet karácsonyi üzenetében Olav Fykse Tveit, az Egyházak Világtanácsának főtitkára.

  Bővebben

 • Fény a sötétségben – A Lutheránus Világszövetség karácsonyi üzenete

  Genf – „A világosság a sötétségben fénylik, de a sötétség nem fogadta be.” (Jn 1,5)

  Bővebben

 • Gyűjtés Eperjesnek

  Eperjes – Tótkomlós – Mint ahogyan a hírekből már értesülhettünk róla, 2019. december hatodikán gázrobbanás miatt kigyulladt egy 12 emeletes panelház a szlovákiai Eperjesen. A detonációban legalább öt ember életét vesztette, negyvenkilencen megsérültek. A tragikus esetről értesülve Tótkomlóson úgy gondolták, gyűjtést indítanak.

  Bővebben

 • Hogyan jelentkezhetünk a KEKT-re?

  Graz – Budapest – A MEE Ökumenikus és Külügyi Osztályának tájékoztatása szerint 2020. július 3-5. között Grazban kerül megrendezésre a Közép-európai Keresztény Találkozó (a 2016-os budapesti Föld Sója következő állomása). Cikkünk mellékletében megtalálják az ezzel kapcsolatos fontos információkat.

  Bővebben

 • Fabiny Tamás püspök Pozsonyban szolgált

  Pozsony – Dr. Fabiny Tamás elnök-püspök december 7-én és 8-án Pozsonyban szolgált. Ez a látogatás beleilleszkedik abba a stratégiába, amelynek keretében egyházunk erősíteni kívánja a kapcsolatot a határon túli közösségekkel, és támogatja a kisebbségi sorban élő magyar evangélikusokat.

  Bővebben

 • A magyar Oscar Schindler – Egy lelkész, aki többszáz magyar zsidó életét mentette meg

  Az Amerikai Evangélikus-Lutheránus Egyház lapja, amely a Living Lutheran címet viseli, nemrégiben cikket jelentetett meg Sztehlo Gábor evangélikus lelkészről A magyar Oscar Schindler – Egy lelkész, aki többszáz magyar zsidó életét mentette meg címmel. Honlapunkról letölthető és elolvasható az angol nyelvű cikk.

  Bővebben

 • Felújítják a Vajdaság legnagyobb evangélikus templomát Verbászon

  Verbász – Verbász a második világháború előtt erős német közösséggel rendelkezett, akik nagyrészt evangélikus vallásúak voltak. Éppen ezért a XIX. században jelentős templom épült itt, amely egyházmegyei székhely is volt a történelmi Magyarországon. Az idők szele sajnos az egyházközösséget és a templomot is megtépázta, és mára az evangélikus egyház egyik legromosabb temploma lett. Szerencsére anyaországi támogatással megkezdődött a felújítása.

  Bővebben

 • Együtt Európáért – Az augsburgi jubileumi ünnepségről

  Augsburg – 20 évvel ezelőtt, 1999. október 31-én Augsburgban a katolikus és az evangélikus egyház képviselői aláírták a megigazulásról szóló közös nyilatkozatot. Ünnepi pillanatok voltak. Az elmúlt 20 évben létrejött egy kezdeményezés, az „Együtt Európáért”, melynek vezetői minden évben a találkozókat szerveznek. Idén a 20 éves évfordulóra szólt a meghívás. A jubileumi ünnepségre 20 országból mintegy 300 résztvevő érkezett. Az elmúlt 20 évben sok szép gyümölcse volt az „Együtt Európáért” mozgalomnak a különböző országokban. A szervezők tudomására jutott, hogy hazánkban együtt szolgálunk a tranzitzónában a menekültek között katolikus, protestáns testvérek; ezért kérték, hogy néhány percben számoljunk be erről. Így kaptam meghívást az ünnepségre.

  Bővebben

 • Megkezdődött az Ökumenikus Segélyszervezet téli segélyprogramja Kárpátalján

  Beregszász – Az Ökumenikus Segélyszervezet több mint két évtizede segíti Kárpátalján a legszegényebbeket élelmiszerrel, tűzifával, gyermekeket és időseket támogató programokkal. Szeptember 24-én országos pénzadománygyűjtést hirdettek a 1353-as adományvonalon, hogy minél több rászoruló családnak nyújthassanak segítséget a legnehezebb téli hónapok előtt. A figyelemfelhívás célját szolgálta a szeptember 28-án megrendezett 5. Beregszászi Jótékonysági Félmaraton is, ahol Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, a segélyszervezet önkéntesének vezetésével mintegy hatszáz versenyző állt rajthoz a szolidaritás és az összefogás üzenetével.

  Bővebben

 • Országos reformációi ünnepségsorozatot tartottak Sepsiszentgyörgyön

  Sepsiszentgyörgy – A romániai Evangélikus–Lutheránus Egyház 2019. október 25–26-án Sepsiszentgyörgyön szervezte meg országos reformációi ünnepségsorozatát, amelynek keretében könyvbemutatóra, kiállításmegnyitóra és szoboravatásra is sor került.

  Bővebben

 • Kiért szól a harang? – A Prúsz nemzetközivé szélesített médiaműhelye Révkomáromban

  Révkomárom – A Magyar Országgyűlés a trianoni békediktátum századik évfordulóját jegyző 2020. esztendőt – idén júniusban – a nemzeti összetartozás évének nyilvánította. A Protestáns Újságírók Szövetsége (Prúsz) némiképp már ennek jegyében szervezte meg őszi médiaműhelyét, melyen a külhoni, illetőleg a határokon átívelő kommunikáció módozatait vették górcső alá, különös tekintettel a protestáns tartalmakat (is) közvetítő médiumokra.

  Bővebben

 • Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön is megtöltötte a sportcsarnokot Nick Vujicic

  Kolozsvár – Szerda este Kolozsváron, csütörtök délelőtt Sepsiszentgyörgyön töltötte meg a helyi sportcsarnokot Nick Vujicic világhírű keresztény motivációs tréner, aki a magyar kormány támogatásával érkezett Erdélybe.

  Bővebben

 • Az imádság közös nyelv – Pünkösdi–lutheránus párbeszéd Madagaszkáron

  Madagaszkár – A nemzetközi evangélikus–pünkösdi párbeszédbizottság negyedik ülését szeptember 7–13. között tartották az afrikai Madagaszkáron, Antananarivóban. A klasszikus pünkösdi egyházak képviselői és a genfi központú Lutheránus Világszövetség küldöttsége ezúttal a szegénység témáját járta körül. A konferencián régiónkat dr. Gáncs Tamás kelenföldi igazgató lelkész, biblikus teológus képviselte, aki tagja a világszövetség héttagú delegációjának, amelynek ötéves megbízása 2020-ig tart.

  Bővebben

 • Interfilm szeminárium és tisztújító közgyűlés zajlott Erlangenben

  Erlangen – Idén ősszel a nemzetközi ökumenikus filmszervezet, az Interfilm Erlangenben tartotta tisztújító közgyűlését október 19-én, ezt megelőzően pedig filmszemináriumát Vallási témák a kortárs mozifilmekben („Religious Elements in Contemporary Cinema") címmel.

  Bővebben

 • Evangélikus örökségünk nyomában jártak az aszódiak

  Aszód – Felvidék – 2019. október 11–13. között egy 38 főből álló csoport indult Felvidékre az Aszódi Evangélikus Egyházközség szervezésében.

  Bővebben

 • Cigánykérdés Szarajevóban

  Szarajevó – Október 9-12-ig 210 résztvevő gyűlt össze a 3. Európai Cigány Konferenciára. Az elsőt 2014-ben Budapesten tartották, az USA-ban élő kínai pünkösdi keresztények kezdeményezésére, a másodikat két évvel később Békésen már teljességgel saját berkeken belül, a harmadikat pedig ebben az évben – Bosznia-Hercegovina fővárosában – Szarajevóban.

  Bővebben

Stránky

Subscribe to 3999