4

 • Gitárkíséretes korálok – Az akkordjelek értelmezése; 2. sorozat/2.

  A hármas és hatos lüktetésű énekekben találkozunk leggyakrabban aszimmetrikus harmónia-váltásokkal. Elegendő azonban észben tartani, hogy „hánynegyedes” ütemben is vagyunk, azonnal érthetővé válnak az akkordjelek is. Példaként a „Jézus, világ Megváltója” (191) és a „Jer, tárjunk ajtót még ma mind” (137) kezdetű énekeink szolgálnak. Egy mondat erejéig kitérünk a felütések kérdésére és a transzponálás adta lehetőségekre is.

  Bővebben

 • Legeredményesebb iskola díjat kapott a bonyhádi evangélikus iskola a Diákolimpián

  Székesfehérvár – Több mint fél év után végre újra Diákolimpia ® országos döntőt rendezhettek a hétvégén. Székesfehérváron kissé zord időjárás kíséretében zajlott az MVM Atlétika Ügyességi és Váltófutó Csapatbajnokság Diákolimpia ® Országos Döntő. Az eseményen a III.–IV. és az V.–VI. korcsoport versenyzői mérték össze tudásukat, hogy a küzdelem végén a legjobbak megszerezzék a „Magyarország diákolimpiai bajnoka” címet.

  Bővebben

 • 12 fácskát ültettek el a nyáregyházi parókiakertben

  Nyáregyháza – Lelkes gyerekcsapat gyülekezett össze a Nyáregyházi Evangélikus Leányegyházközség parókia udvarán. A Teremtés hete keretében néhány facsemete került elültetésre és így egy jó kis közösségi program kerekedett a gyülekezetünkben.

  Bővebben

 • Három nap önzetlenség – A Székács-iskola minden osztálya megmozdul

  Orosháza – „Mutasd meg, mire vagy képes!” – olvasható a 72 óra kompromisszumok nélkül önkéntes ifjúsági akció holnapján. Mert adni és másokért tenni még mindig jó! Ezt bizonyítják be ismét az evangélikus iskola diákjai.

  Bővebben

 • Online tartják meg a tervezett bábos képzést

  Budapest – 2020-as évre tervezett országos evangélikus bábképzést, és az azt követő Országos Evangélikus Bábfesztivált sajnos nem tudjuk megtartani – adta hírül a Gyülekezeti és Missziói Osztály. A jelenlegi vírushelyzet miatt kialakult szabályozások figyelembevétele mellett azt tartjuk biztonságos és felelősségteljes döntésnek, ha az ország különböző pontjairól nem hívjuk össze a résztvevőket előadásaik, műsoraik bemutatására.

  Bővebben

 • Több mint 5000 fiatal önkénteskedik – Megkezdődik a tizenharmadik 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes ifjúsági akció

  Budapest – Megkezdődött a 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes ifjúsági akció, amelyre idén több mint 5000 fiatal jelentkezett, kb. 200 projekttel. Az eseményt már tizenharmadik alkalommal rendezi meg a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával. Október 8. és 11. között országszerte és határon túl összefognak a fiatalok, hogy a járványhelyzet ellenére is megmutassák: önkénteskedni jó. „Segítsünk együtt!” – szól az akció szlogenje, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy közösen többre vagyunk képesek, és érdemes csapatot, közösséget szervezni egy jó ügyért.

  Bővebben

 • Gitárkíséretes korálok – Három korál; 3. sorozat/2. – Cezúrák nélkül

  Vannak olyan korálok, amelyek nem feltétlenül kívánnak lélegzetvételnyi megállásokat – azaz cezúrákat – a dallamsorok között. Ennek több oka lehet: 1. A rövid versszakot el lehet énekelni szinte egyetlen lendülettel. 2. Maga az ének ritmusa időt ad a levegővételre, a szerző már így írta meg dallamát. 3. A dallam olyan táncos, lendületes, hogy a cezúra felborítaná az ének lüktetését.

  Bővebben

 • Futunk? EHE!

  Budapest – 2020. október 2-3 között rendezték meg idén az UltraBalatont, melynek célja, hogy a jelentkezők egyénileg vagy csapatban körbefussák a Balatont egy nap alatt. Az Evangélikus Hittudományi Egyetem csapata is az indulók között volt. Takács Hajnalka beszámolóját adjuk közre.

  Bővebben

 • ELMARAD! – Maharadzsa kincse – KÖSZI tábor Piliscsabán

  A járványhelyzetre való tekintettel az alább meghirdetett tábor elmarad.

  Bővebben

 • Szabálytalan szépségek

  Ágfalva – Ágfalván 2020. október 4-én tizenhárom fiatal részesedett konfirmációi áldásban. Különleges ünnep volt, hiszen látszólag semmi nem a tervek szerint alakult...

  Bővebben

 • Gyógy- és fűszernövénykertet ültettek az evangélikus kampuszon

  Budapest – A Teremtés hetén, 2020. október 1-én délután az Evangélikus Hittudományi Egyetem, az Evangélikus Teológus Otthon és a Melanchthon Evangélikus Szakkollégium diákjai, tanárai és munkatársai közösségi gyógy- és fűszernövénykert ültetést tartottak a Magyarországi Evangélikus Egyház Ararát Teremtésvédelmi Munkaágának szervezésében. Borsodi Bence kertészmérnök, a Megyeri Szabolcs Kertészet munkatársa gondoskodott az alkalom szakmai koordinálásáról, a „lelki kertészkedést” pedig Réz-Nagy Zoltán tartotta.

  Bővebben

 • Felhívás: XII. ONLINE BIBLIAISMERETI VERSENY

  Budapest – A Magyar Bibliatársulat Alapítvány ismét online bibliaismereti versenyt hirdet „Ne féljetek!” címmel, amelyre középiskolásokat, valamint fiatal(os) felnőtteket is szeretettel várunk. A játék öt héten keresztül tart majd. A verseny nem titkolt célja rávenni a fiatalokat arra, hogy minél gyakrabban és minél nagyobb kedvvel vegyék a kezükbe a Szentírást. Úgy véljük, ehhez az egyik legjárhatóbb út, ha különféle feladatokat kell megoldaniuk, amihez forgatniuk kell a Bibliát.

  Bővebben

 • Rendhagyó konfirmáció volt Rozsrétszőlőn

  Nyíregyháza – Rozsrétszőlő – Isten iránti hálával számolunk be a Nyíregyházi Evangélikus Egyházközség IV. számú körzetének konfirmációjáról. Rendhagyónak számított az alkalom, mert a pandémia miatt 2020 május 30-a helyett, 2020 augusztus 23-án adatott lehetőség megrendezni. Idén a nagytemplom felújítása miatt – szokástól eltérően – Rozsrétszőlőn, a Betlehem Evangélikus Gyülekezeti Házban tartottuk a konfirmációi ünnepélyt.

  Bővebben

 • Konfirmációt tartottak Szügyön

  Szügy – Konfirmációi vizsgát és konfirmációi istentisztelet tartottak 2020. szeptember 27-én a Szügyi Evangélikus Egyházközségben. Az anyagyülekezethez tartozó négy gyülekezetből, összesen 13 konfirmandus tett sikeres vizsgát, vallotta meg a hitét, majd vett úrvacsorát az ünneplő gyülekezet előtt. Az igehirdetésben a Bírák könyvéből kapott igével (Bír 7,1-7) indulhattak el a gyülekezeti életbe, szolgálatba, a keskeny úton.

  Bővebben

 • Megünnepelték a Magyar Népmese Napját a Podmaniczkyban

  Budapest – A Magyar Népmese Napját a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére ünnepeljük 2005 óta. A jeles ünnepnap Benedek Elek születésnapjához kötődik. 2020. szeptember 30. helyett a Podmaniczky János Evangélikus Óvoda és Általános Iskolában 2020. október 1-jén online mesehallgatással ünnepelték a népmeséket. Gregus László mesemondót a Tekergő Meseösvény Egyesület jóvoltából videón hallgathatta az alsó tagozatos gyermeksereg.

  Bővebben

 • Gitárkíséretes korálok – Alapvetés 1. sorozat/3. – A dallamsorok tagolásáról

  Az „Alapvetés” sorozat harmadik része az eddigiek mellett (lelkesítő, hasznos, kézenfekvő) még egy komoly előnyét emeli ki a gitáros kíséretnek: gitározás közben szembe lehet fordulni az éneklőkkel. A gitáros tekintete és kisugárzása felerősítheti a zene lendületét: a közösség bátrabban énekel.

  Bővebben

 • Gitárkíséretes korálok – Alapvetés 1. sorozat/2. – Mi haszna a gitárkíséretnek?

  Vajon elengedhetetlen-e a hangszeres kíséret, ha azt szeretnénk, hogy a mai keresztyének énekeljenek? Tud-e valamit énekelni egy ifjúsági kör, ha a gitárosa éppen beteg? Mi az oka, hogy néhány évtized alatt teljesen lemondtunk a kíséret nélküli éneklésről?

  Bővebben

 • Fókuszban a felzárkózás

  Benkőbokor – Nagycserkesz – Evangélikus tanodát avattak 2020. szeptember 29-én, kedden a Nyíregyházához tartozó Benkőbokorban. Az Oltalom Szeretetszolgálat kötelékében megvalósult tanoda egy újabb eszköz a legelesettebb, legrászorultabb családok segítésére, a hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek fejlesztésére. Első osztályostól nyolcadikosig, összesen húsz gyermek kap itt személyre szóló segítséget, támogatva ezzel az iskolai sikerességüket, esélyt adva egy jobb életre. A Nyíregyháza-kertvárosi gyülekezethez kapcsolódó legújabb intézmény szervesen illeszkedik ahhoz a hosszú évek óta végzett szolgálathoz, melyet a társadalom peremén élőkért végeznek. Ennek megünneplése, illetve a hálaadás előtt újabb munkát kezdtek az ügyért elkötelezett szakemberek: délelőtt Nagycserkeszen megtartotta első ülését az Oltalom Felzárkózási Munkacsoport.

  Bővebben

 • Evangélikus iskola diákja kapta meg az ösztöndíjat

  Orosháza – Idén Papp Flórián, az orosházi Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium tanulója kapta meg a dr. Fehér Dezső, a lovassport atyja által életre hívott Fehér-Pusztai Alapítvány ösztöndíjat. Az elismerést Csorvás díszpolgárával való egyeztetés után minden évben az intézmény egyik csorvási diákja veheti át. A díjat hagyományosan a Csorvásiak Baráti Társaságának közgyűlésén adják át.

  Bővebben

 • Orosházi iskolaigazgató: a digitális munkarend nem egyenlő a karanténnal

  Orosháza – Az orosházi Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium minden osztálya 2020. szeptember 28-ától a minisztérium döntése értelmében, újra a hagyományos munkarendben dolgozik. Nagy Róbert igazgató az intézmény közösségi oldalán az elmúlt hét viszontagságai kapcsán felmerült kérdéseket összegezte.

  Bővebben

 • Rendhagyó konfirmáció zajlott Sopronban – 44 fiatal vehetett először úrvacsorát

  Sopron – A kialakult szokásoktól több ponton is eltért az idei konfirmáció a soproni gyülekezetben. A szokásos pünkösdi időpont helyett szeptember 27-én tartották az ünnepet.

  Bővebben

 • Halálának 90. évfordulóján Rátz Lászlóra emlékeztek a soproni Líceumban

  Sopron – Rátz László a soproni Líceum diákja volt, itt kapta az alapokat és az elköteleződést, hogy aztán ő legyen világhírű tanítványok tanára. Nevét az egyik legelismertebb pedagógus-kitüntetés is őrzi.

  Bővebben

 • Egyházmegyei ifjúsági napot tartottak Kispesten

  Budapest – 2020 elején határozta el a Pesti Evangélikus Egyházmegye presbitériuma, hogy ez év szeptemberére ifjúsági napot szervez. Sajnos közben megérkezett a koronavírus-járvány, de a nehézségek ellenére folyamatosan zajlott a szervezés, s végül – az előírt óvintézkedések betartásával – 2020 szeptember 26-án a kispesti evangélikus templomban, együtt lehetett az egyházmegyei ifjúságának közel negyven tagja.

  Bővebben

 • Fény derült a titok nyitjára a 19. KÖSZI Nyomkereső detektívtábor kamasz turnusában

  Piliscsaba – Bár sokáig bizonytalan volt, hogy idén sor kerülhet-e ottalvós táborokra, végül sikeresen megtarthattuk a tizenéveseknek szóló 19. KÖSZI Nyomkereső detektívtábor kamasz turnusát. A nyomozás idén az eddigi évektől eltérő módon nem csupán egy hétvége erejéig, hanem egy egész héten át tartott, 2020. augusztus 9-15. között.

  Bővebben

 • A nyomozóink felfedték a rejtélyt a 19. KÖSZI Nyomkereső detektívtábor kölyök turnusában

  Piliscsaba – Egy örök élmény marad mindenki számára a 19. KÖSZI Nyomkereső detektívtábor kölyök turnusa. Az izgalmas rejtély megfejtése 2020. július 26. és augusztus 1. között zajlott, mely során 3–8. osztályos gyerekek kutakodtak az igazság után rengeteg egyéb vidám, mozgalmas és szórakoztató program kíséretében. Az eseményre a piliscsabai Béthel Otthonban került sor. A tábor vezetője Tóth Lilla Eszter volt, a gyerekek és szervezők lelki jólétéért pedig Bonnyai Zsuzska felelt.

  Bővebben

 • Amíg a szülők istentiszteleten, addig a gyerekek foglalkozáson vehetnek részt

  Tab – Az elmúlt vasárnaptól kezdve az istentiszteleteken az igehirdetés ideje alatt a gyerekek a közösségi házban külön foglalkozáson vehetnek részt, ahol életkoruknak megfelelően játékos, kötetlen formában hallhatják Isten igéjét. Az első alkalmat Endreffyné Sikter Anna tartotta a fiataloknak.

  Bővebben

 • Megszépült a malomsoki óvodaudvar és megújult a tornacsarnok tetőszerkezete is

  Malomsok – A Magyar Falu Programba benyújtott nyertes pályázatok révén két beruházást adtak át 2020. szeptember 26-án, szombaton Malomsokon. A támogatások segítségével megvalósult az óvodaudvar fejlesztése, illetve a tornacsarnok tetőszerkezetének felújítása.

  Bővebben

 • Gitárkíséretes korálok – Három korál; 3. sorozat/1. – Az egyszerűtől a bonyolultabbig – Bálint Ádám bemutatója

  Jó tanácsok az énekvezetéshez, példák a pengetésmódokra három, egészen különböző gyökerű dallamhoz: pentaton kínai dallam, romantikus népének és aszimmetrikus ritmusú magyar népdal.

  Bővebben

 • Gitárkíséretes korálok – Az akkordjelek értelmezése; 2. sorozat/1. – Ütemenként egy akkord

  Az Iskolai énekeskönyv gitárakkord-jelzései nem kerültek a kottasorok fölé, hanem külön, táblázatos formában olvashatók. A jelek közötti ütemvonalak segítenek a tájékozódásban, milyen sokáig kell tartani egy-egy harmóniát. Sokat segítenek tehát az értelmezésben a gyermekkorunk szolfézsóráin tanultak: hány negyed fér egy-egy ütembe, s ha azt elfelezzük, milyen ritmusértéket kapunk. A nagyon egyértelmű – ütemenként változó – akkordváltások még nemigen okoznak fejtörést senkinek. A következő epizódokban egyre összetettebb jelölésekkel is találkozunk majd.

  Bővebben

 • Gitárkíséretes korálok – Alapvetés; 1. sorozat/1. – Ifjúsági dal vagy gyülekezeti ének?

  Egy német ének példáján hallhatjuk, hogy milyen a „dalosan” előadott korál, s milyen, amikor a gitárkíséret a templomi énekmódhoz alkalmazkodik. Szó esik arról a különbségről is, ami a könnyűzenei eszközökkel feldolgozott – átalakított – gyülekezeti ének (pl. Korál-sziget, Lift!, Közel együttes) és a gitárral korálszerűen kísért énekmód között van. Mindkettő értékes lehet: a feldolgozás úgy, mint előadási szám, zenés bizonyságtétel, a „dalos” és a templomi pedig – amely ragaszkodik az ének eredeti ritmusához, hangsúlyrendjéhez – mint a közös éneklést segítő hangszeres közreműködés.

  Bővebben

Oldalak

Feliratkozás 4 csatornájára