4

 • Ifjúsági istentiszteletet szervezett a Hajdú-Szabolcsi Evangélikus Egyházmegye

  Nyíregyháza – Mandabokor – A Hajdú-Szabolcsi Evangélikus Egyházmegye 2019. szeptember 15-én második alkalommal rendezte meg ifjúsági istentiszteletét. Ez alkalommal Mandabokor evangélikus gyülekezete látta vendégül az ifjúságot és az egyházmegye vezető lelkészeit.

  Bővebben

 • Evangélikus mentőöv a szegedi MÁV Kollégiumnak

  Szeged – A Vasút a Gyermekekért Alapítvány szegedi intézményei – köztük a 115 éves MÁV Kollégium – a Magyarországi Evangélikus Egyház fenntartása alatt működnek tovább 2019. szeptemberétől.

  Bővebben

 • Vasi Kislegényczéh a Páva-válogatón

  Szombathely – Budapest – 2019-ben is megrendezi a Magyar Televízió a Fölszállott a páva című, néptáncosok, népzenészek tehetségkutató versenyét, melyen idén ismét a gyerekeké lesz a főszerep. Az elmúlt vasárnap tartották a műsor válogatóját az MTVA székházában, ahol a mintegy félszáz jelentkező néptáncegyüttes közül tizenhét csoport mutathatta meg magát élőben is a zsűri előtt.

  Bővebben

 • Példaértékű összefogással támogatják egymást a diákok Sopronban

  Sopron – A soproni Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola 4.c és 5.a osztályos tanulói összefogtak és jó szándékkal felajánlották könyveiket. Nekik köszönhetően a mélykúti Szent Tamás Katolikus Iskola hátrányos helyzetű 3. osztályos tanulói Berg Judit Rumini című nagysikerű gyermekregényét olvashatják idén kötelező olvasmányként.

  Bővebben

 • Mekk Elek a Péterfyben

  Győr – A mesék világába vezet egy nemzetközi paverpol-kiállítás, amely a Péterfy Sándor Evangélikus Iskola falait díszíti 2019. szeptember 16-tól.

  Bővebben

 • A kis herceg csodálatos világa

  Szarvas – Rendhagyó kiállítás bemutatására kaptak lehetőséget a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium diákjai a szarvasi Járási Hivatal galériájában. 2019. szeptember 6.án került sor a szokatlan kiállítási anyaggal bemutatására, hiszen a Kis herceg és barátja, a róka történetén keresztül mutatták meg kreativitásukat, tehetségüket, sokszínűségüket diákjaink a nagyobb közönség előtt is.

  Bővebben

 • Keressük az önkéntesség fiatal nagyköveteit!

  Budapest – A 72 óra szervezői a legújabb, „Legyél Te is a 72 óra nagykövete” című akciójukkal szeretnék felhívni a figyelmet az önkéntes segítségnyújtás fontosságára, és még több fiatalt meghívni az októberi akcióra, hogy megtapasztalják a segítségnyújtás örömét és fontosságát. A #tobbvagyhaadsz és #segitsszeretettel hashtagekkel olyan képeket, videókat, történeteket várnak a közösségi médiában, ahol a fiatalok megmutatják, számukra mit jelent önkénteskedni, miért jó segíteni, és a mindennapokban hogy élik ezt meg. A legkreatívabb fiatal „nagykövetek” díjazásban részesülnek.

  Bővebben

 • Harminc éve együtt: Szarvas – Vajda – Wittlich – Cusanus

  Szarvas – Harminc évvel ezelőtt kezdődött minden, pontosan a rendszerváltás évében, amikor a Vajda Péter Gimnázium tanulói előtt kinyílt a kapu, és lehetőséget kaptak egy kicsit „nyugatra” kitekinteni. 1989-ben indult a cserediák kapcsolat a szarvasi Vajda és a wittlichi Cusanus Gimnáziumok között. Harminc év óta diákjaink minden évben találkoznak, egyik évben ők jönnek hozzánk, következő évben mi megyünk. Az érdeklődést iskolánk iránt az is mutatja, hogy egyre több német diák kíváncsi hazánkra, iskolánkra, kultúránkra, szokásainkra.

  Bővebben

 • Most először találkoztak evangélikus és görögkatolikus teológusok

  Budapest – Különleges találkozó zajlott 2019. szeptember 12-én Budapesten. A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola kispapjai és hittantanárai látogattak el az Evangélikus Országos Múzeumba illetve az Evangélikus Hittudományi Egyetemre, hogy megismerkedjenek egyházunkkal, valamint lelkészképzésünkkel.

  Bővebben

 • Ismét lesz októberben 72 óra kompromisszum nélkül

  Budapest – 2019. október 10-13. között 12. alkalommal rendezik meg a 72 óra kompromisszum nélkül országos önkéntes ifjúsági akciót, melynek egyik fő szervezője a Magyarországi Evangélikus Egyház. Az akció a magyarországi és a határon túli magyar fiatalokat egyaránt hívja, hogy együtt tegyenek másokért, környezetükért, segítsenek ott, ahol szükség van rájuk!

  Bővebben

 • Pályázati felhívás tanulmányi illetve szociális ösztöndíjakra

  A Magyarországi Evangélikus Egyház országos presbitériuma a 6/2018. (IX.20.) szabályrendeletével egyházi ösztöndíjak kiírásáról rendelkezett az alábbiak szerint.

  Bővebben

 • Vívd meg a csatáidat! – KÖSZI Napvető kalandtábor

  Piliscsaba – 2019. augusztus 11–17. között Lovagregény címmel rendezték meg a 23. KÖSZI Napvető kalandtábor, melynek tematikáját a középkorból merítette a fiatal és lendületes szervezői csapat. A 3-8. osztályos táborozók vezetője Szitó Mátyás volt, lelki jól-létükről pedig Bonnyai Zsuzsanna gondoskodott.

  Bővebben

 • A legbiztosabb töltőállomás – KÖSZI Koktélbár a Csillagponton

  Debrecen – A KÖSZI Koktélbár ismét fontos közösségi helyszínként szerepelt az idei Csillagpont Református Ifjúsági Találkozón, 2019. július 23–27. között. A 17 éves Tóth Lilla Eszter vezette a 21 fős csapatot, akik idén is jókedvvel és szeretettel készítették a különböző alkoholmentes hűsítőket és frissítőket a fesztivál résztvevőinek, akik két program között vagy egy áttáncolt koncert után látogatták meg a KÖSZI Koktélbár hangulatos standját.

  Bővebben

 • Bevonótábort szerveztek a roma szakkollégisták számára

  Bodrogkeresztúr – Megtartották augusztus végén az Evangélikus Roma Szakkollégium diákjai számára a felvételi eljárás második fordulóját. A bevonótábort Bodrogkeresztúron, a Betlehem Evangélikus Pihenőházban szervezték meg idén is. Harminchét jelentkezővel utaztak a helyszínre, hogy az ERSZK Felvételi Bizottsága alapos mérlegeléssel kiválaszthassa azt a harminc fiatalt, aki szakkollégista lehet ebben a szemeszterben. Összetartó, csapatépítő program is volt ez egyben, a FeB pedig ezúttal sem volt könnyű helyzetben…

  Bővebben

 • Napnyugta után gyönyörködtek a Stromboli tűzijátékában

  Bonyhád – Nem sokkal korábban megszilárdult láván gyalogoltak, két nagyobb kitörés között jártak a Strombolinál – idén is izgalmasra sikerült a bonyhádi gimnazisták vulkántúrája, amelyről Gruber László szervező, a csoport vezetője számolt be.

  Bővebben

 • Én vagyok az ajtó – A tanév új igéje hangzott Orosházán

  Orosháza – Új, a Bibliából származó igével vág neki a tanévnek az orosházi Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium. A nevelőtestület 2019. augusztus 29-én döntötte el, melyik legyen az a mondat, amely istentiszteleteiken és különböző programjaikon még többször elő fog kerülni.

  Bővebben

 • Podmaniczkys sikerek egy jótékonysági futóversenyen

  Budapest – 2019. augusztus 31-én különleges rendezvényen vettek részt a Podmaniczky János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola diákjai. A Rákoskeresztúri Önkormányzat meghívta azokat a diákokat, akik tavaly az autómentes napi futáson elsők lettek, Répássi Boglárkát és Ruzsák Barnabást, illetve akik egész évben, szinte minden héten szállították a világ minden tájáról elindult futóversenyeken kapott rajtszámokat, Csizmadia Líviát és Zalánt, valamint Pecsuk Perennát, a Gregor Általános Iskola legjobb futóját, a Runway Run 2019 reptéri futóversenyére.

  Bővebben

 • Békéscsabán is megnyitották a tanévet

  Békéscsaba – A békéscsabai evangélikus iskolában 1118 diák közül 167 tanuló elsősként vagy kilencedikesként lépte át az intézmény küszöbét hétfőn. Az iskolai hagyományok szerint az első osztályosok a tizenkettedikesek kezét fogva vonultak be az Evangélikus Nagytemplomba.

  Bővebben

 • A változás szele – 18. KÖSZI Nyomkereső készségfejlesztő tábor

  5–12. osztályosok számára szerveznek tábort Piliscsabán.

  Bővebben

 • Hogyan lesz a kérdőjelből felkiáltójel? – A budavári gyülekezet nyári tábora

  „Húsz éve szerveztem meg először a budavári nyári tábort. […] Idén a csemői Tamás-tanyát választottuk. Új helyszín volt ez, emiatt több volt a szervezés és az aggodalom is. Feszültebb volt a várakozás is” – írja Bence Imre, a Budavári Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze. Az alábbiakban az ő – szubjektív – krónikáját olvashatják.

  Bővebben

 • „De akit az Úr szeret, annak álmában is ad eleget” – Vasi zenei tábor Őrimagyarósdon

  Őrimagyarósd – A Vasi Evangélikus Egyházmegye zenei táborai sokak számára jelentenek feledhetetlen, meghatározó élményt. Akik az indulás óta, az elmúlt 26 évben részt vettek a táborban, azok talán kivétel nélkül boldogan emlékeznek vissza a zenéhez, Istenhez közelebb vezető őrimagyarósdi hetekre. Az idei évben is megerősödtünk abban, hogy a közös zenélés, az elfogadó közösség, az őszinte beszélgetések, az énekkari összhang, az áhítatok csendje olyan élményeket jelentenek, amelyekből egész évben tudunk táplálkozni.

  Bővebben

 • Táboroztak a péteri cserkészek

  Péteri – A péteri 1121. Számú Földváry Boér Elemér Cserkészcsapat tábora volt az Ó-hegyen. Ez immáron a harmadik év volt, hogy idén augusztus 5–7. között családokkal táboroztak együtt. Az alábbiakban személyes beszámolójukat olvashatják.

  Bővebben

 • Gyülekezeti tagok is segítik a veszprémi gyerekek táboroztatását

  Veszprém – Az idei évben hatodszorra rendeztük meg egyhetes gyerektáborunkat Veszprémben. A tábort az általános iskolás korosztály számára tartjuk, de gimnazista korú gyerekek is nagy létszámban vesznek részt segítőként – írta szerkesztőségünknek küldött beszámolójában Soltész-Gáspár Judit.

  Bővebben

 • Kétség és egység jegyében

  Szombathely – Negyedik alkalommal szervezte meg a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség a Ten Sing és az ifjúság közös táborát. A fiatalok Balatongyörökön töltöttek el egy hetet.

  Bővebben

 • A dunaújvárosi magocskák Kismányokon

  Kismányok – 2019. augusztus 12. és 17. között a Tolna megyei Kismányok adott otthont közel negyven gyereknek és kísérőiknek, hogy a magvető példázata alapján körbejárják a világot, azaz öt kontinenst öt nap alatt. „Az érkezéskor elültetett magocskákra reménységgel tekintettünk és a hét során bekapcsolódtak a tematikus délelőtti beszélgetésekbe. Az útfélre, a sziklára, a tövisek közé és a jó földbe esett magok helyzetét egy-egy rövid filmrészlettel szemléltette filmes barátunk és a meséket kedves felesége tolmácsolta” – írta Stermeczki András lelkész szerkesztőségünknek küldött beszámolójában.

  Bővebben

 • Ezek a mai fiatalok! – 23. KÖSZI Napvető élménytábor volt Piliscsabán

  Piliscsaba – A 23. KÖSZI Napvető élménytábort a 7–12. osztályos ifi korosztály számára 2019. augusztus 4–10. között rendezték meg a korábbiakhoz hasonlóan a zöldellő dombokkal szegélyezett piliscsabai Béthel Otthonban. A tábor vezetője Nemes Anikó volt, lelki vezetőként Szlaukó Orsolya evangélikus lelkésznő állt helyt, akinek munkáját Riczinger Péter teológushallgató segítette. 42 fiatal és 12 vezető tölthetett együtt élményekben gazdag, izgalmas hetet, amelynek mottója az „Ezek a mai fiatalok!” volt.

  Bővebben

 • Egy kis földi mennyország – Országos Evangélikus Zenetábor

  Budapest – A Gyülekezeti és Missziói Osztály szervezésében augusztus 4. és 10. között rendeztük meg az országos evangélikus zenetáborunkat. A hét témájaként az alábbi ézsaiási igét választottuk: Énekeljetek az Úrnak új éneket, dicséretet a Föld határáig, akik tengerre szálltok, és ami a tengert betölti, a szigetek és a lakóik” (Ézs 2,10).

  Bővebben

 • „Jó dolgod legyen” – 84. KÖSZI Megálló istentisztelet

  Piliscsaba – A Béthel Missziói Otthonban tartottuk a 84. KÖSZI Megálló istentiszteletet a 23. KÖSZI Napvető élménytábor zárásaként 2019. augusztus 10-én, ahol Szlaukó Orsolya igehirdetését hallhatták a résztvevők.

  Bővebben

 • 83. KÖSZI Megálló istentisztelet

  Budapest – A Budapest-Zuglói Evangélikus Egyházközség templomában a KÖSZI Napvető mesetábor lezárásaként vehettek részt a gyerekek és fiatalok a 83. KÖSZI Megálló istentiszteleten 2019. július 19-én, amely ezúttal is egy élettel teli, interaktív alkalom volt.

  Bővebben

 • Az örömhír krónikásai

  Kajárpéc – Minden tábor végén az első szó, ami megfogalmazódik bennünk: a hála. Hála – a Szentlélek hívó szaváért, amely Felpécről, Kajárpécről és környékéről 27 gyermeket és fiatalt gyűjtött össze a három délután folyamán; a segítőkért, akik lelkesedésükkel, kreativitásukkal és ötleteikkel segítették a program megvalósulását; a háttérben munkálkodókért, akik imádsággal, süteménnyel, a terep előkészítésével vagy anyagilag járultak hozzá az alkalomhoz; a jó időért, amely lehetővé tette, hogy birtokba vegyük a tágas templomkertet is.

  Bővebben

Oldalak

Feliratkozás 4 csatornájára