4

 • Levente önmagát is legyőzi a medencében

  Deák Levente, a soproni evangélikus Líceum 9./B osztályos tanulója harmadik lett a CXXIII. Úszó Országos Bajnokság 200 méteres férfi (felnőtt) hátúszás B. döntőjében. Levi összesen hat számban indult és hét egyéni csúcsot úszott. Az elképesztő teljesítmény kapcsán beszélgetünk vele.

  Bővebben

 • Tényleg ilyen Biblia kell a fiataloknak?

  A Biblia a világ legismertebb sikerkönyve, amelyet több milliárd ember vett már a kezébe. Manapság számos bibliaadaptáció készült, hogy a 21. század emberéhez is eljusson a Szentírás. A Harmat és a Kálvin Kiadó gondozásában frissen megjelent Biblia neked célja kifejezetten a fiatalság megszólítása. Miben más ez a Szentírás? Tényleg ez kell a fiataloknak? Ezeknek a kérdéseknek jártunk utána, miután megrendeltük a látványos kiadványt.

  Bővebben

 • Neonhal – Tudom, mivel tartoztam

  Bemutatjuk a Neonhal zenekar legújabb szerzeményét.

  Bővebben

 • Önkéntes munkán a gyerekek – Már fiatalon megtanulják: segíteni jó

  Új szeretetszolgálatot indított az Evangélikus Egyházközség. Az ifidiakóniában az evangélikus iskola diákjai vesznek részt. Feladatuk mindig más, a céljuk viszont állandó: szeretnének önkéntesen, önzetlenül jót tenni másokkal, másokért.

  Bővebben

 • Online élményprogrammal örvendeztették meg a járvány miatt zárt idősek otthona lakóit az Ökumenikus Segélyszervezet önkéntesei

  Budapest – Ismert önkéntesei örvendeztették meg online meglepetésműsorukkal az Ökumenikus Segélyszervezet dunavarsányi idősek otthonának lakóit, akik több mint egy éve élnek a járványhelyzet miatt bevezetett különleges szabályok szerint. Bár mára minden lakót és az összes munkatársat beoltották, s eddig még senki nem fertőződött meg az intézményben, látható, hogy mennyire fontos az egészségügyi szempontok mellett a lelki és mentális állapot megóvása is.

  Bővebben

 • Bátorító üzenet járvány idején

  Orosháza – „Nagyon bíztunk benne, hogy a tavaszi szünet után újra rendes kerékvágásban folytatódhat az iskolai élet. Amikor a visszatérés elhalasztásának hírét meghallottuk, akkor fogalmazódott meg bennünk a gondolat, hogy minél több embert (diákot, szülőt, orosházit és bárkit) szeretnénk elérni egy bátorító üzenettel” – írták a Székács-iskola által készített videót kísérő szövegben. A felvételen sok tanár és a fenntartó egyházközség képviselői, lelkészek is megfogalmazták üzenetüket.

  Bővebben

 • Eszter álma a Kazinczy-érem

  Sopron – Tavaly is bejutott a Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd versenyének országos döntőjébe, de a nagy lehetőségtől akkor megfosztotta a járvány. De Bor Eszter idén is megnyerte a megyei fordulót, úgyhogy célegyenesbe fordult az aranyéremért.

  Bővebben

 • Küzdeni kell, de van, aki biztosan melletted áll ebben! – 10 éves a KRSZH

  Budapest – Nyíregyháza – Sok ragyogó ötletet, rendezvénytervet tett zárójelbe a Covid-járvány, melyek a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat megalakulásának 10. évfordulóját lettek volna hivatottak ünnepélyessé és emlékezetessé tenni. Belátva a járványhelyzet komolyságát és az eredeti elképzelések tarthatatlanságát, az online térben tűnnek fel a jubileumi év jelentőségét nyomatékosító alkalmak, tartalmak. 2021. március 26-án, péntek délután online kerekasztal-beszélgetést szerveztek a tíz évvel ezelőtti intézményalapítókkal, a roma szakkollégiumokat létrehozó szándéknyilatkozatot aláíró személyiségekkel, négy egyház elöljáróival.

  Bővebben

 • Kelenföldi bibliakuckó – Jézus bevonul Jeruzsálembe

  Budapest – 2021. februárjában új sorozatot kezdtek a Kelenföldi Evangélikus Egyházközség tagjai a YouTube csatornájukon. Az egyes részekben énekekkel, imádsággal és egy-egy bibliai történettel várják az óvodásokat, kisiskolásokat és persze minden érdeklődőt. A hetedik történetet László Dávid mondta el. Zenei szolgálat: Molnár Lilla, Nagy Szabolcs, Németh Sándor; felvétel, vágás: Nagy Szabolcs.

  Bővebben

 • Kétgenerációs székácsosok

  Orosháza – 25 éve va az Orosházi Evangélikus Egyházközség fenntartásában, a Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, ezért összegyűjtötték, hogy kik azok, akik a saját itt töltött éveik után gyermekeiket is efelé az iskola felé irányították. – VIDEÓ!

  Bővebben

 • Ismét dobogón végzett a SzEVa

  Orosháza – Töretlen siker övezi a Székács Iskola 11/6-osztályos csapatát, akik immáron harmadik alkalommal értek el dobogós helyezést a KEVIN – Középiskolások Egyetemi Innovatív Versenyén. Idei ötletével harmadik lett a már összeszokott négyes: Berki Csenge, Lentvorszki Pál, Palacsik János és Veres Zsófi.

  Bővebben

 • Kész vagy az örömre? – Ilyen volt Magyarország legnagyobb ökumenikus ifjúsági vezetőképző konferenciája

  Budapest – 2021. március 19–20-án negyedik alkalommal rendezték meg az IVK-t, Magyarország legnagyobb ökumenikus ifjúsági vezetőképző konferenciáját. A kétnapos, intenzív tréninget az Ifjúságépítők Alapítvány és több keresztény felekezet (adventista, anglikán, baptista, evangélikus, katolikus, pünkösdi és református) fiataljai szervezik az ifjúsági munka minden résztvevője számára. Mi is ott voltunk, most elmondjuk a tapasztalatainkat!

  Bővebben

 • Bizonyságtétel

  Végzős diák vagyok a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumban. Egy minden felmenői ágon evangélikus családban születtem, és azok közé tartozom, akik az egyházba beleszülettek. Ám nem csak a formaságokat örököltem, mert szüleim komolyan vették a hitüket, és a keskeny út követésére neveltek.

  Bővebben

 • Megújul a KÖSZI arculata

  Budapest – 10. jubileumi évét ünnepli a KÖSZI, aminek alkalmából sok meglepetéssel készülünk. A honlapunk megújulása után a KÖSZI logó is új formát kap!

  Bővebben

 • Megnyerték! – A Berzsenyis Betyárok a legjobbak!

  Sopron – Az ország legjobbja lett a Berzsenyis Betyárok csapata a Kreatív Történelem elnevezésű tanulmányi versenyen! Barlai Zsófia tanárnői tanítványai; Varga Petra, Németh Boglárka, Bokori Zsófia és Oláh Rebeka Lídia hatalmas tapsot érdemelnek.

  Bővebben

 • Sikeresen zárult a 29. Országos Evangélikus (Online) Hittanverseny második fordulója

  Budapest – Közel négyszáz résztvevővel tartották meg a Gyülekezeti és Missziói Osztály (GYÜMI) szervezésében a 29. Országos Evangélikus (Online) Hittanverseny második fordulóját. A verseny második alkalmán a Redmenta felületén mérették meg tudásukat a résztvevők, 2021. március 20-án.

  Bővebben

 • Biblia-Expedíció – Gyermek- és ifjúsági kiadványok

  Budapest – Az öt részből álló projekt célja a Biblia korának átlátható megismerése, a bibliai szövegek olvasása iránti vágy felkeltése, és a különböző történetek közötti tájékozódás segítése a kisiskolás korosztálytól kezdve az ifjúságig.

  Bővebben

 • Hogyan született meg Orosházán az Ifidiakónia?

  Orosháza – Az egész a tojástálcákal kezdődött... Isten bizony nem gondoltam én semmire, nem is akartam mást, csak a húsvéti ajándékokhoz tojástartókat gyűjteni. Ebből lesznek az idősek ajándékai, kis kosarak, csokik, apró igehirdetés fényképekkel, stb. De kevés lett a tojástartó, és ráírtam a presbitereinkre, hogy gyűjtsenek már nekem vagy hetven darabot. Lett is, de nemcsak tartó...

  Bővebben

 • Sulisiker Soltvadkerten

  Soltvadkert – A Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola a korábbi öt nyertes pályázatára építve idén ismét eredményesen pályázott az Európai Bizottságnál. Ezúttal a Tempus Közalapítvány által kiírt Erasmus+ pályázaton nyert, s ezáltal a soltvadkerti iskola az Erasmus-akkreditált intézmények közé került; ez pedig több évre szóló támogatást jelent.

  Bővebben

 • Kelenföldi bibliakuckó – Zákeus

  Budapest – Ahogyan arról már beszámoltunk honlapunkon, 2021. február 13-án új sorozatot kezdtek a Kelenföldi Evangélikus Egyházközség tagjai a YouTube csatornájukon. Szombatonként 9 órától elérhető egy rövid videó, melyben énekekkel, imádsággal és egy-egy bibliai történettel várják az óvodásokat, kisiskolásokat és persze minden érdeklődőt. A hatodik történetet Véghné Pozsgay Olga mesélte el.

  Bővebben

 • 101 plecsnit gyűjtött már a kis „moly”

  Orosháza – Csizmadia Laura nem a telefonjával, hanem egy jó könyvvel vonul esténként az ágyba. Meglepő? Igencsak, hiszen 17 éves, mégis az olvasás a hobbija. Na, azért ne a kötelező irodalommal a kezében képzeljük el magunk előtt a székácsos lányt, szívesebben választ egy jó krimit vagy ifjúsági regényt lefekvés előtt. Ez utóbbiból a tavalyi évben több mint 10 ezer oldalt olvasott el, így az élmény mellett még egy plecsnit is kapott érte a Molyon.

  Bővebben

 • Ők már tudják, hogyan lehet elkerülni a lopást

  Orosháza – Honnan tudhatjuk, hogy információkeresgélés közben megbízható forrást találtunk-e a neten, vagy hogy a kezünkbe került könyv valóban arról szól-e, amire a címe vagy borítója alapján gondoltunk? Ezekre a kérdésekre négy orosházi diák már biztosan tudja a választ.

  Bővebben

 • Huszonöt kocsányos tölgy és ezüstlevelű hárs Gyopárosnak

  Orosháza – Igazi óriások lesznek, ha megnőnek, most viszont még gyenge kis csemeték, akiket óvni kell. Az evangélikus iskola „férfikara”, pedagógusok és technikai dolgozók egyaránt kivették a részüket a 25 fa elültetésében, mely az iskola 25 éves jubileumát szimbolizálja.

  Bővebben

 • Lobbanó szikra a keresztény könnyűzenében – Nevezz te is a Szikra-díjra!

  Budapest – A Szikra Projekt a magyar keresztény könnyűzenei élet megerősödését, szakmai fejlődését szolgáló szakmai program, mely a fiatal tehetségek felfedezésétől és mentorálásától a professzionális produkciók színpadra állításáig minden folyamatra kiterjedően segíti az alkotókat.

  Bővebben

 • Ifivezető-képzés kezdődött Káposztásmegyeren

  Káposztásmegyer – „Mert én újat cselekszem, most kezd kibontakozni – talán nem tudjátok? Már készítem az utat a pusztában, a sivatagban folyókat fakasztok." (Ézs 43,19)

  Bővebben

 • Egy Murmann Buenos Airesből jutott a Líceumig

  Sopron – Luis Murmann ötödik generációs leszármazottja a 1848–49-es forradalom és szabadságharc első soproni mártírjának, Murmann Sámuelnek. Izgalmas családtörténetének mozaikdarabkáit kutatva kereste meg a Líceumot. A Buenos Airesből küldött levél a legjobb helyre érkezett.

  Bővebben

 • Kelenföldi bibliakuckó – A béna meggyógyítása

  Budapest – 2021. februárjában új sorozatot kezdtek a Kelenföldi Evangélikus Egyházközség tagjai a YouTube csatornájukon. Az egyes részekben énekekkel, imádsággal és egy-egy bibliai történettel várják az óvodásokat, kisiskolásokat és persze minden érdeklődőt. A következő, ötödik történetet dr. Blázy Árpádné mondta el. Zenei szolgálat: Molnár Lilla, Nagy Szabolcs; felvétel, vágás: Nagy Szabolcs.

  Bővebben

 • Reálkéthét – Reális kihívásokkal a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban

  Szarvas – A Vajdában hagyományosan február közepén tartják a reálhét elnevezésű rendezvényt. Idén át kellett gondolnunk a szokásos programokat, hiszen a rendkívüli helyzet rendkívüli megoldásokat igényel.

  Bővebben

 • Meglátni a szépet

  Szarvas – Amikor én gimnáziumi diák voltam, nagy, széles osztálytermekbe jártunk, a táblára krétával írtuk fel a számunkra teljesen felfoghatatlan feladatokat, amelyeket a tanárral együtt oldottunk meg az órákon. Sokszor jókat nevettünk az egyik fiú osztálytársunkon, aki sosem készült, mégis hatalmas színészi tehetségét megcsillantva adta meg a módját a felelési előkészületeknek. Ő volt az osztályunk színfoltja: nagyszerűen tudott zongorázni, és bizony szélhámossága nem ismert határokat. Ha valamelyik órán felszólították felelni, feszült és izgatott csend támadt a teremben. Feszült, mert tudtuk, ő megint nem tanult, és hamarosan új áldozat után néznek, mégis izgatott, hogy ma ismét kabaréműsor lesz!

  Bővebben

 • BariLacival énekeltek az evangélikus iskola diákjai

  Békéscsaba – BariLaci kiemelkedő eredménnyel, két alkalommal is fordulógyőztesként jutott tovább A DAL 2021 döntőjébe „Féltelek.” című felvételével. A zsűrit és a közönséget egyaránt lenyűgözi fantasztikus éneklésével, szívbe markoló dalával és pozitív személyiségével.

  Bővebben

Oldalak

Feliratkozás 4 csatornájára