4

 • Új bekezdés – Nyolcadik tanévét kezdi az Evangélikus Roma Szakkollégium Nyíregyházán

  Nyíregyháza – Istentisztelettel és könyvbemutatóval kezdte az új tanévet a Nyíregyházán működő Evangélikus Roma Szakkollégium (ERSZK). A kertvárosi gyülekezeti központban a hallgatókon kívül az intézmény rendszeres előadói, valamint a partnerintézmények képviselői is részt vettek.

  Bővebben

 • Az ukrajnai Yarema-Luka Yeleyko nyerte a Vitázik a világ ifjúsága XII. nemzetközi döntőjét

  Pozsony – A 2018. szeptember 20-án Pozsonyban megrendezett XII. nemzetközi döntőben arról folyt a vita, hogy kell-e jobban védeni a rádió- és tévéadókat az állami befolyástól. A döntő vitát fantasztikus teljesítményével az ukrajnai Yarema-Luka Yeleyko nyerte.

  Bővebben

 • Eine wunderschöne Woche im Moseltal – Egy csodaszép hét a Mosel völgyében

  Szarvas – Wittlich – 29 éve találkoznak a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium tanulói a Wittlichi Cusanus Gimnázium tanulóival. A kapcsolat a két gimnázium között a rendszerváltás évében kezdődött, és a mai napig nagy az érdeklődés a diákok között a találkozások iránt. Minden évben 30 tanulónak van lehetősége ebben a projektben részt venni.

  Bővebben

 • Evangélikus óvodát áldottak meg Csömörön

  Csömör – A Luther-rózsa Luther Márton személyes jelképe volt, okmányait ezzel pecsételte, hitelesítette, s később az egész evangélikus egyház szimbóluma lett. A Rózsakert evangélikus óvoda is jelkép, pecsét lett, amely hitelesíti a keresztény tanítást és az evangélikus nevelést Csömörön.

  Bővebben

 • Vitázik a világ ifjúsága

  Pozsony – A Vitázik a világ ifjúsága Közép- és Kelet-Európa egyetlen német nyelvű vitavetélkedője középiskolások részére, amelynek keretében 12 ország legjobb 24 vitázóját hívták meg az idei vetélkedőév csúcspontjára a szlovák fővárosba. Magyarországról közel 450 tanuló közül Balázs Fanni (Berzsenyi Dániel Evangélikus [Líceum] Gimnázium, Sopron) és Hutter Ottó (Tamási Áron Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium, Budapest) jutott tovább a májusi országos döntőből a pozsonyi nemzetközi döntőbe.

  Bővebben

 • Egy iskolai szakkör minikutatása: Fókuszban Trianon és a holokauszt emlékezete

  Aszód – Kik emlékeznek jobban a 20. századi magyar történelem két meghatározó eseményére, Trianonra és a holokausztra: a hat évfolyamos képzésre járó, azaz a történelmet egy cikluson át tanuló gimnazisták vagy a históriát kétszer négyéves bontásban (5–8. osztály általános iskola, 9–12. évfolyam gimnázium) tanuló diákok? Ezt a kérdést próbáltuk megvizsgálni egy kérdőív segítségével egy szakkör keretein belül az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium diákjaival.

  Bővebben

 • Országos 8. helyezettek lettek az Eötvös elsősegélynyújtói

  Sopron – Miskolc – Az Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Egészségügyi és Művészeti Szakgimnázium egészségügyi tagozatos diákjai 2018. szeptember 7–10. között Miskolcon részt vettek az országos elsősegélynyújtó versenyen, ahol az ifjúsági kategória döntőjében 20 csapat mérte össze tudását.

  Bővebben

 • A kő, a hagyma és a zsebkendő – Tanévnyitó istentisztelet volt Legénden

  Legénd – Legénden tanévnyitó istentisztelet keretében kaptak útravalóul áldást és lelki táplálékot a most indult tanévet megkezdő bölcsődések, óvodások, iskolások, egyetemisták és pedagógusok.

  Bővebben

 • Tanévnyitó hangosnapot tartottak Pesterzsébeten

  Budapest – Pesterzsébet – „Tanévnyitó hangosnap” – már a nap elnevezése is bár szokatlan, de beszédes. A hétvégén ugyanis tanévnyitó családi istentiszteletet és zenés evangelizációs napot tartottak a Pesterzsébeti Evangélikus Egyházközség szervezésében.

  Bővebben

 • Új iskolalelkésszel és egy létrával kezdték a tanévet a miskolciak

  Miskolc – Tanévnyitó istentisztelettel vette kezdetét a 2018/2019-es tanév a miskolci Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium tanulói és pedagógusai számára a belvárosi evangélikus templomban 2018. szeptember 2-án délután.

  Bővebben

 • Heteken belül elkészül a miskolci evangélikus iskola homlokzata

  Miskolc – Rövidesen véget ér a felújítás a korábbi Istvánffy-iskolában. A Dayka Gábor utcában már elkészült, az új, színes falak kukucskálnak az állvány mögül a Kis-Hunyadban. Néhány héten belül pedig teljesen elkészül a Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium épületeinek utcafronti homlokzatfelújítása. Vígh Roland igazgató az ­iskola életében fontos állomásnak nevezte a június ­közepén kezdődött munkákat.

  Bővebben

 • Beléptek a kapun – Tanévkezdés Bobán

  Boba – Megható eseménynek lehettek tanúi a tanévkezdéskor a Reményik Sándor Evangélikus Általános és Művészeti Iskola Bobai Tagintézményének diákjai és tanárai. A szombati tanévnyitó istentisztelet után hétfőn megtartották a kapunyitó ünnepet is, melynek során a szülők gyermekeiket átkísérhették a kapun, rábízva csemetéiket a leendő tanító nénikre.

  Bővebben

 • Világbajnokok egymás között

  Szarvas – Szarvas városában rendkívüli hagyományai vannak a kajak-kenu sportnak. A helyi egyesület évről évre országos és nemzetközi sikereket ér el. Nagy örömünkre e kiváló sportolók többsége iskolánk, a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium jelenlegi vagy volt tanítványai.

  Bővebben

 • „Jöjj, teremtő Szentlélek” – Tanévnyitó istentiszteletet tartottak Gyónon

  Gyón – Évnyitó és munkaévkezdő istentiszteletet tartott 2018. szeptember 2-án a gyóni gyülekezet. Az alkalmon Fabiny Tamás püspök hirdette az igét, lelkesítve a gyülekezetet.

  Bővebben

 • 17. KÖSZI Nyomkereső készségfejlesztő tábor – Csak semmi pánik!

  Piliscsaba – Béthel Evangélikus Missziói Otthon, 5–12. osztályosok, 2018. október 26–29.

  Bővebben

 • Csodálatos zenei tábor Őrimagyarósdon

  Őrimagyarósd – A Vasi Evangélikus Egyházmegye szervezésében 25. alkalommal, újraindulása óta hetedszer gyűltek össze a zenélni, énekelni vágyók augusztus második hetében a sokak által kedvelt táborhelyen, az Életfa evangélikus ifjúsági táborban.

  Bővebben

 • Állati jó KÖSZI Napvető kalandtábor

  Piliscsaba – Augusztus elején újra táborozók lelkes és izgatott csapata özönlött be a piliscsabai Béthel Evangélikus Missziói Otthon kapuján. A 3–8. osztályosok 22. alkalommal jöhettek a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület (KÖSZI) Napvető kalandtáborába, hogy idén „Ez állati!” mottóval az állatok világába kalauzolják őket. Szlaukó Orsolya lelki és Kelényi Zsolt tábori vezetésével egy felejthetetlen hetet töltöttek együtt 2018. augusztus 5–11. között.

  Bővebben

 • Ingyenes füzetcsomagot kapnak a XVIII. kerületi általános iskolások

  Budapest – Ötödik éve segíti ingyenes füzetcsomaggal a XVIII. kerület 23 általános iskolájában az alsó és felső tagozatos diákok tanévkezdését az önkormányzat. A füzetcsomagra az egyházi intézmények, így a Sztehlo Gábor Evangélikus Általános Iskola diákjai is jogosultak.

  Bővebben

 • Alakulóban van a Nagytarcsa–Halmágy testvérgyülekezeti kapcsolat

  Nagytarcsa – Halmágy – A nagytarcsai gyülekezet erdélyi testvérgyülekezetébe három éve új lelkész házaspár került. Bandi Attila és Márti örömmel hívták meg Baranka György nagytarcsai lelkészt a tavalyi Halmágyi napokra igét hirdetni. Akkor kezdetét vette a jövő tervezgetése.

  Bővebben

 • Bemutatjuk a Szélrózsa találkozót – VIDEÓ!

  Bük – A Petőfi Live is bemutatta a Szélrózsa találkozót, amelyet 2018. júliusában tartottak Bükön. VIDEÓ!

  Bővebben

 • Dr. Fischl Vilmos MEÖT-főtitkárt a bevándorlásról kérdezték a Ma este című műsorban

  Budapest – 2018. augusztus 26-án az M1-en a Ma este című műsorban beszélgettek dr. Fischl Vilmossal, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkárával arról, hogy a bevándorláspártiak szerint a migránsok az európaiak miatt nem tudnak beilleszkedni.

  Bővebben

 • Böjte Csaba fővédnökségével rendezik meg az idei 72 óra kompromisszum nélkült

  Budapest – A 72 óra kompromisszum nélkül szociális, önkéntes, ifjúsági akciót 11. alkalommal rendezi meg a három történelmi keresztény egyház hazánkban 2018. október 11–14. között. Az akció Magyarország fiatalságát közös összefogásra hívja, hogy együtt tegyünk másokért, környezetünkért. Az ország bármely pontján élő diákok a 72ora.hu honlapon már regisztrálhatnak az eseményre. A rendezvény fővédnöke Böjte Csaba ferences szerzetes.

  Bővebben

 • KÖSZI-táborozóból táborvezetővé – 7. SZIVI ifjúságivezető-képző tábor

  Budapest – 2018. július 8–14. között rendezte meg a Szívvel-Lélekkel Alapítvány a 7. SZIVI ifjúságivezető-képző tábort Budapesten az Evangélikus Középiskolai Kollégiumban a KÖSZI ifjú táborszervező-jelöltjeinek. A képzés trénerei Seben Glória és Szabó Anna voltak.

  Bővebben

 • Lelki hálóban maradnak – Utolsó nap a Vermes táborban

  Sopron – A jó dolgok ideje gyorsan telik. A táborlakók még éppen csak beköltöztek a Vermes táborba, most pedig már jön az utolsó nap. Közben azonban jó kis közösség formálódott az ifjúságból, ez a mai napon is látható volt.

  Bővebben

 • Az áhítat fontossága – A Vermes tábor harmadik napján

  Sopron – Az előző cikkben szó esett a Fertő tónál tartott áhítatról. Ebben Jézus azon figyelmeztetéséből indultunk ki, hogy Isten országa közel van már. A következő reggel Lázárné Tóth Szilvia lelkésznő, líceumi öregdiák áhítata jó folytatása volt ennek, a tíz leprás története kapcsán a résztvevők megismerhették, mi is volt Jézus célja a csodatételekkel.

  Bővebben

 • Ajánló: Evangélikus ifjúsági műsor a Duna tévében

  Izsóp a Szélrózsán. Az Evangélikus ifjúsági műsorban a zene lesz főszerepben.

  Bővebben

 • Megszomjaztak, és mi inni adtunk nekik – KÖSZI Koktélbár a Szélrózsán

  Bük – 2018. július 25–29. között rendezték meg a 12. Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozót a festői szépségű Bükön. A találkozó teljes idejére ismét kitelepült a KÖSZI Koktélbár is, hogy a hűsölni, pihenni vágyókat fogadja.

  Bővebben

 • Folytatódik a Vermes tábor

  Sopron – A Vermes tábor második napja is sok új kalandot és közösségi élményt jelentett a fiatalok számára.

  Bővebben

 • Vermes tábor 2018.

  Sopron – Ismét folytatódik a tavalyi sikeres, élményekkel, feltöltődési lehetőségekkel teli alkalom a jó tanuló, jó sportoló evangélikus iskolás diákok számára. Beszámoló a tábor első napjáról.

  Bővebben

 • Nemzetközi diákcsoport a Zsidó Kiválóságok Házában

  Balatonfüred – Európa mi vagyunk. Európa az, amivé tesszük! Ez a jelmondata annak a kezdeményezésnek, amelyet a német ASF – Engesztelési Békemozgalom nevű szervezet hirdetett meg azért, hogy közelebb hozza egymáshoz a különböző nemzetiségű, kulturális hátterű, történelmi örökséget hordozó társadalmi csoportokat. Az alapítvány az evangélikus egyház keretei között jött létre, alapítóit a német nemzetiszocializmus bűntetteivel való szembenézés motiválta.

  Bővebben

Oldalak

Feliratkozás 4 csatornájára