4000

 • Evangélikus kórház Budapesten?

  Dr. Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspökének gondolatai az evangélikus kórház alapításáról.

  Bővebben

 • Ordass Lajos püspökre emlékeztek

  Ordass Lajos püspök halálának negyvenedik évfordulóján megemlékezést tartott augusztus 10-én a Farkasréti temetőben az Ordass Lajos Alapítvány. Az alábbiakban dr. Fabiny Tibor professzor igehirdetését olvashatják.

  Bővebben

 • „Keresztfád alá állíttattál, Uram!” – Negyven éve hunyt el Ordass Lajos püspök

  Negyven éve, 1978. augusztus 14-én hunyt el Ordass Lajos (született Wolf Lajos) mártírsorsú evangélikus püspök, a Lutheránus Világszövetség alelnöke, a kommunista terror megfigyelt és üldözött személye.

  Bővebben

 • Szemben a hamis ideológiával

  Adolf Hitler hatalomra jutásával egy időben Dietrich Bonhoffer evangélikus lelkész és teológus (1906–1945) csatlakozik az egyházon belüli ellenzékhez. Szembefordul az egyház és az állam feltétlen együttműködésének igényével, és az elsők között ismeri fel a zsidókérdést. Ebben az időben, nyolcvanöt évvel ezelőtt fogalmazta meg híres mondatát, miszerint késznek kell lennünk „nemcsak a kerék alá került áldozatokhoz csatlakozni, hanem önmagunkat a kerék küllői közé vetni”.

  Bővebben

 • Közös gondolkodás a hajléktalanság felszámolásáról

  A hajléktalanság rendezése hosszú ideje megoldandó feladat hazánkban, nem mindegy azonban, honnan közelítjük meg a kérdést. A magyar közéletben nagy port kavart a legújabb alkotmánymódosítás, amely többek között tiltja az életvitelszerű közterületen tartózkodást. De megoldást nyújtana a problémára, ha a szállók kötelezően befogadnák ezeket az embereket? Továbbá alapvető kérdés számunkra az is, hogy keresztényként mi mit tudunk tenni értük.

  Bővebben

 • Almássy tér, 1983

  Bencze András, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspökhelyettesének gondolatait adjuk közre.

  Bővebben

 • Phenjan – Baranka György észak-koreai beszámolójának folytatása

  Ott hagytuk abba, hogy erős az Isten, nincs neki semmi lehetetlen. Nem lehet vele szembeszállni, illetve nem érdemes. Amikor a jeruzsálemi vezetők üldözni kezdték Jézus követőit, egy közismert rabbi – Gamáliél – tanácsolta nekik, hogy hagyják őket. Ugyanis, ha a mozgalom nem Istentől van, úgyis meg fog szűnni magától, ha pedig Istentől van, akkor ők úgy fognak feltűnni, mint Isten ellenségei. Ez ma is így van! Minden mozgalom, klub, párt megszűnt, meg fog szűnni – az egyház pedig nem azért marad meg, mert különb emberek alkotják, hanem azért, mert Isten ezen a törékeny „cserépedényen” keresztül szeretné az evangéliumot közvetíteni.

  Bővebben

 • Elbúcsúzott a rákoskeresztúri gyülekezettől Kovács Áron

  Kovács Áron 2011-től szolgált a Rákoskeresztúri Evangélikus Egyházközségben. 2018. augusztus 5-én az alábbi igehirdetéssel búcsúzott a gyülekezettől. Kovács Áron a lelkészi szolgálatot a Pesti Evangélikus Egyház Deák Téri Egyházközségben folytatja.

  Bővebben

 • Háború és béke a szigeten

  A múzeumok éjszakája a kezdetektől hatalmas érdeklődésnek örvend. Idén már a tizenhatodik alkalommal szervezték meg a Szent Iván éjjeléhez legközelebbi szombaton, több mint ezer programmal, vidéki és fővárosi múzeumok aktív részvételével. Az Evangélikus Országos Múzeum a felújítás ideje alatt kimaradt az eseményből, de tavaly hatalmas lendülettel tért vissza. Ez évben egy egyedülálló anyagot bemutató kiállítás megnyitóját is a rendezvény napjára időzítették a budapesti Deák tér lutheránus szigetén.

  Bővebben

 • Múlt századi merengő – Augusztus: Nagytarcsai vakáció

  A kora délelőtti rekkenő hőségben, a konyhakertgyomlálás szünetében testvéreim vidáman dagonyáztak a színig telt esővizet gyűjtő hordóban. Vakáció ide vagy oda, a gyerekek nem játszhatták végig a napot. Míg az asszonyok brigádja nagy GEV-ládákba szedte a paradicsomot a „lucsni földeken” vagy az uborkát a paszoviszkán, a férfiak többsége Pesten dolgozott. A gyerekeknek is ki volt adva minden napra valami munka. Így volt ez nálunk is.

  Bővebben

 • Játék a sport – avagy a világ legfontosabb mellékes dolga?

  Gyerekkorom óta kedvelem a sport világát. A verseny izgalma, az eredmények, a győzelem mindig is foglalkoztatott. A játékok terén is így gondolkoztam, legyen szó társasjátékról, célbadobásról, vagy éppen fociról. A sport játék! Örömmel, jókedvvel végzett tevékenység, ahol a végén valahogyan mindenki győztes.

  Bővebben

 • Rózsaszellő

  A kétévente megrendezésre kerülő Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozó hagyományosan egyházunk legtöbb embert megmozgató rendezvénye. Idén sem volt ez másként. A cikkekben, kiértékelésekben, beszámolókban jönnek majd az egzakt számok a résztvevőkről, programgazdagságról, áhítatokról, előadókról stb. Ezek a számok növekedést mutatnak és örömteliek!

  Bővebben

 • Lehetőség megismerni egy másik kultúrát és az ott élők hitét – Evangélikus ifjúsági fesztivál Houstonban

  Houston – Kérlek, egy kicsit csukd be a szemed, képzeld el egy átlagos napod. Csak nagy vonalakban, minden szokással, berögződéssel együtt. És most képzeld el mindezt hétórás időeltolódással, egy másik kontinensen, több mint nyolcezer kilométerre a hazádtól, kizárólag ismeretlen emberek között, közel egy hónapig. Egyszerre elképesztő és ijesztő, igaz? Azonban valami, valami nem is olyan apró dolog mintha megszüntette volna a távolságokat, a kontinenseket és a különbségeket. Ez a valami egymás és Isten szeretete volt. Nekem ebben volt részem 2018. június 15. és július 9. között Amerikában. De hadd legyek egy kicsit konkrétabb, hogy megpróbáljam átadni mindazt, amit a Magyarországi Evangélikus Egyház küldötteként átélhettem ott.

  Bővebben

 • Hóseási idők

  „Halljátok meg az Úr igéjét, Izráel fiai! Pere van az Úrnak az ország lakóival, mert nincs igazság, nincs hűség, és nem ismerik Istent az országban.” (Hós 4,1)

  Bővebben

 • A mennyei barikádokon

  Egy műalkotásnak akkor van értelme, ha valamilyen módon reagál az élet lényegére vagy a történelem eseményeire. A budapesti Térszínházban június 16-án ilyen alkotást láthattak a nézők: az irodalom, a zene és a színház találkozásaként létrejött a Búcsúfia című előadás, Bucz Magor zenés színházi oratóriumának bemutatója, Bucz Hunor rendezésében. A dátum nem véletlen: hatvan éve, 1958-ban éppen ezen a napon végezték ki az 1956-os forradalom miniszterelnökét, Nagy Imrét és társait.

  Bővebben

 • A jókedvű adakozó

  „A jókedvű adakozót szereti és megáldja az Isten!” Emlékszem, gyerekkoromban nálunk a gyülekezeti alkalmak végén minden hirdetés ezzel ért véget. Saját keresettel nem rendelkező tizenéves voltam még, ennek ellenére feltűnt, hogy ez a refrén mennyire hangsúlyos a közösségben. Szó se róla, igei, de nekem azért alaposan meggyűlt vele a bajom az évek során. Így a mi gyülekezetünkben nem hangzik el heti rendszerességgel ez a mondat, csak ha valóban ez a témája egy igehirdetésnek.

  Bővebben

 • Jegyzetlapok

  Szeverényi János missziói lelkész gondolatai.

  Bővebben

 • Misszió és adakozás

  Vasárnap, röviddel a déli harangszó előtt a kijelölt presbiterek az aznapi perselypénzt számolják a gondnoki hivatalban. Két istentisztelet volt aznap, a második végeztével kinyitják az összes templomi perselyt, és vászonzacskókba gyűjtik a tartalmukat. Az irodában pedig kiborítják az asztalra, és válogatják, úgy, ahogyan kell. Elnézem, időnként előkerül az érme- és bankókupacból egy-egy lejárt pénz, egy régi jugoszláv dinár és olykor-olykor egy kabátgomb is. Persze, a zsebek mélyéről véletlenül is előkerülhetnek ezek a tárgyak, de a kisördög azt súgja, kedves testvérünk azért dobta be ezeket, hogy hallják a többiek: koppant!

  Bővebben

 • Magángyónás evangélikus templomban – Igen!

  Miért érdemes napjainkban is ragaszkodnia az egyháznak a személyes gyónáshoz? – Tubán József evangélikus lelkész gondolatai az evangélikus magángyónás mai gyakorlatáról.

  Bővebben

 • Szalmaözvegy, erős Isten

  Baranka György a rendszerváltás előtt koreai nyelvű evangéliumokat vitt Észak-Koreába, egyfajta szent tudatlanságban afelől, hogy mekkora kockázatot vállal ezzel. Hite szerint Isten Phenjanban is munkálkodott azért, hogy az evangéliumok célba jussanak. Az evangélikus lelkész visszaemlékezését olvashatják.

  Bővebben

 • Zsoltár thai gyermekhangra

  „A magunk sötét barlangjaiban, örvénylő veszedelmek közt mi is megtapasztalhatjuk, hogy Isten nem hagy minket magunkra. Az emberarcú Isten, Jézus Krisztus a mi segítőnk, aki mentőalakulatot küld értünk. Ennek tagja talán egy kedves családtag, az emberi hangot megütő lelkipásztor, a lelkiismeretes orvos vagy egy figyelmes szomszéd.” Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök jegyzete – elhangzott 2018. július 15-én a Kossuth Rádióban.

  Bővebben

 • Ingmar Bergman 100

  100 éve, 1918. július 14-én született a modern filmművészet egyik legnagyobb hatású egyénisége, Ingmar Bergman. Összeállításunkban Bergman-idézeteken túl evangélikus lelkészek vallanak a svéd rendező filmjeivel kapcsolatos gondolataikról.

  Bővebben

 • Jegyzetlapok

  Malomkő vagy irgalom? Az eltűnt és bántalmazott gyermekek világnapja volt május 25-én. Hazánkban is több ezer gyermek tűnik el évente. Egy részük soha nem kerül elő.

  Bővebben

 • A legjobb és legnagyobb Isten segedelmével – Fancsali diáriumfordítás

  Idestova kilenc esztendeje annak, hogy a fancsali evangélikus gyülekezet hagyatékából szerencsés módon előkerült egy 18. századi latin nyelvű forrás. Az 1719–1763 között Fancsalon szolgáló lelkész, Clementis János naplójának lefordíttatására az egyházközség pályázatot nyújtott be a Magyarországi Evangélikus Egyház Gyűjteményi Tanácsához. A bírálóbizottság a kérelmet egyhangúlag támogatásra méltónak találta, és 2010 elejére dr. Gyulai Éva tollából meg is született a kitűnő fordítás.

  Bővebben

 • Felemeltük az Úrhoz!

  Füller Tímea novellája egy csendes, fiatal fiú történetén keresztül példázza, hogy egy ifjúkori bűn elkövetője hogyan kaphat szárnyakat attól a közösségtől, amely a bűne ellenére nem kitaszítja, hanem... de nem mondom tovább, olvassák el!

  Bővebben

 • Szabadságra képtelenek – A Hely az élet színpada Genovese új filmjében

  Hajlandó volna alkut kötni az ördög ügyvédjével? Eladná a lelkét egy áhított célért? Határhelyzetekben úgy tűnik, a válasz nem egyértelmű. Paolo Genovese olasz filmrendező 2016-os nagy sikerű, formabontó, Teljesen idegenek című filmjével vált ismertté. A rendező újabb, pszichológiai-filozófiai kérdéseket feszegető alkotása A Hely címmel került a mozikba.

  Bővebben

 • Legyen újra láthatatlan evangélikus evangelizáció egyházunkban!

  Hetven év múltán elevenítsük fel ezt a léleképítő módszert, hogy szemtől szemben Jézussal, sokakat elérve, együtt imádkozhassunk népünk ébredéséért és egyházunk megújulásáért a reformáció második félezredének kezdetén!

  Bővebben

 • Búcsú egy transzilvanista tudóstól

  Brassó – Kevesen ismerték. A legtöbben nem is hallottak róla. Haláláról a brassói többségi sajtó sem írt. Noha ő volt a 20. század legavatottabb szász levéltárosa, helytörténésze. Ha ugyan szabad helytörténészként aposztrofálni azt, aki az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb vallási, ideológiai, oktatási folyamatának, a reformációnak a kezdeteit kutatta ott, ahonnan az Erdély-szerte kisugárzott.

  Bővebben

 • Szolgálat hittel és becsülettel – A keresztény katona hivatása

  Idén százhetven éves a honvédség, az 1848–49-es szabadságharc evangélikus hőse, Görgey Artúr honvéd tábornok pedig kétszáz éve, 1818. január 30-án született. Május utolsó vasárnapján, a magyar hősök emlékünnepén országszerte megemlékeztek honvédő katonahőseinkről.

  Bővebben

 • Szeverényi János: Jegyzetlapok

  Átisteníteni a világot. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa Missziói Bizottságának tagjai Miskolcra utaztak, hogy az evangélikus lelkészi hivatalban találkozzanak a helyi felekezetek lelkészeivel, előkészítendő az októberi missziói napot.

  Bővebben

Oldalak

Feliratkozás 4000 csatornájára