4

 • Több vagy, ha adsz! – 72 óra kompromisszum nélkül Orosházán

  Orosháza – A Székács evangélikus iskola évek óta csatlakozik a három történelmi keresztény egyház szervezésében megvalósuló akcióhoz. A program keretében fiatalok csoportjai országszerte arra szánják három napjukat, hogy másoknak segítsenek.

  Bővebben

 • Szentetornyán negyedik éve vesznek részt a 72 óra kezdeményezésben

  Szentetornya – Immár negyedik éve kapcsolódik be a 72 óra kompromisszum nélkül kezdeményezésbe a Szentetornyai Evangélikus Leánygyülekezet. Az idén a lányok a templom padjait festették lazúrral, a fiúk pedig a gyülekezeti ház kerítésén cseréltek dróthálót. A munka végeztével a gyülekezet egy ebédre látta vendégül a szorgoskodó önkénteseket.

  Bővebben

 • Lezajlott a tizenkettedik 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes akció

  Budapest – Közel 10 000 fiatal vett részt a hétvégén a 72 óra kompromisszum nélkül háromnapos önkéntes, ifjúsági akcióban, összesen 120 településen. A három történelmi keresztény egyház 2019. október 10-13. között 12. alkalommal szervezte meg az akciót, mely során a magyarországi és a határon túli magyar fiatalok együtt tesznek másokért, környezetükért, és segítenek ott, ahol szükség van rájuk, követve az idei mottó felszólítását: „Szeretettel szolgáljatok egymásnak!” (Gal 5,13).

  Bővebben

 • Teremtés hete Aszódon

  Aszód – 2019. október 6-án a teremtés hete alkalmából istentiszteletet és gyermekprogramot tartottak az Aszódi Evangélikus Egyházközségben.

  Bővebben

 • Mi kell a tartalmas, élvezetes hittantáborhoz? – Lelkészek válaszolnak

  Manapság tucatnyi program közül választhatnak a szülők és a gyerekek nyáron. Sok egyéb mellett tartanak lovas-, idegen nyelvi, cserkész- és hittantáborokat is. Szerkesztőségünk most ez utóbbinak a gyakorlatáról kérdezett evangélikus gyülekezeti lelkészeket, a tapasztalataikról érdeklődve: meddig tart a szervezés; általában hány főre számítanak; nő-e a hittantáborra az igény? De leginkább arra voltunk kíváncsiak, hogy kell-e manapság valami extra tematikát kitalálni, vagy elég az, ami régen volt: tartalmas lelki programok, szép helyszín, tábortűz, zene.

  Bővebben

 • „Ha az Úr nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők” (Zsolt 127,1)

  Nyíregyháza – A nyíregyházi Túróczy Zoltán Evangélikus Óvoda és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola óvodai intézményegysége megalakulásának 10 éves évfordulója alkalmából ünnepi istentiszteletet tartottak a nyíregyházi evangélikus Nagytemplomban. Igét hirdetett Fabiny Tamás elnök-püspök, a liturgiában szolgált az intézmény lelkésze, Zsarnainé Urbán Nóra.

  Bővebben

 • Vezetés – Evangélikus diákparlamentet tartottak Bonyhádon

  Bonyhád – A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola adott otthont a 2019/2020-as tanév diákparlamentjének, ahol az elmúlt hétvégére az ország minden területéről érkező általános és középiskolás diákönkormányzati delegáltak vették át a péntek délután hazautazó kollégisták szobáit. Az alkalom az Evangélikus Pedagógiai Intézet (EPSZTI) szervezésében valósult meg.

  Bővebben

 • Bagolybefogadó az Evangélikus Hittudományi Egyetemen

  Budapest – Az Evangélikus Hittudományi Egyetemen régi hagyomány az elsőévesek, azaz a „baglyok” felavatása, befogadása a közösségbe. A befogadás gyakorlati alkalmazását mutatja az is, hogy a Melanchthon Evangélikus Szakkollégium tagjai szintén részt vettek az eseményen. Ennek részét képezte egy játékos vetélkedő, Istentisztelet, illetve az elsőévesek keringője. A programot egy felszabadult tánc zárta.

  Bővebben

 • Oltalom és nyitottság – Gyurátz Ifjúsági Napot tartottak Pápán

  Pápa – A Pápai Evangélikus Egyházközség fiataljait invitálták a templomba és a templomkertbe egy közös programra 2019. szeptember 21-én délelőtt. Az „Oltalom és nyitottság” című EFOP-pályázat keretében két éven keresztül számos közösségi programot szerveznek a lutheránusok. Ebbe a sorba tartoznak a Gyurátz Kör alkalmai, az énekkar próbái, de volt nyári tábor, s ehhez kapcsolódott ez az őszi ifjúsági rendezvény is.

  Bővebben

 • Ifjúsági istentiszteletet szervezett a Hajdú-Szabolcsi Evangélikus Egyházmegye

  Nyíregyháza – Mandabokor – A Hajdú-Szabolcsi Evangélikus Egyházmegye 2019. szeptember 15-én második alkalommal rendezte meg ifjúsági istentiszteletét. Ez alkalommal Mandabokor evangélikus gyülekezete látta vendégül az ifjúságot és az egyházmegye vezető lelkészeit.

  Bővebben

 • Evangélikus mentőöv a szegedi MÁV Kollégiumnak

  Szeged – A Vasút a Gyermekekért Alapítvány szegedi intézményei – köztük a 115 éves MÁV Kollégium – a Magyarországi Evangélikus Egyház fenntartása alatt működnek tovább 2019. szeptemberétől.

  Bővebben

 • Vasi Kislegényczéh a Páva-válogatón

  Szombathely – Budapest – 2019-ben is megrendezi a Magyar Televízió a Fölszállott a páva című, néptáncosok, népzenészek tehetségkutató versenyét, melyen idén ismét a gyerekeké lesz a főszerep. Az elmúlt vasárnap tartották a műsor válogatóját az MTVA székházában, ahol a mintegy félszáz jelentkező néptáncegyüttes közül tizenhét csoport mutathatta meg magát élőben is a zsűri előtt.

  Bővebben

 • Példaértékű összefogással támogatják egymást a diákok Sopronban

  Sopron – A soproni Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola 4.c és 5.a osztályos tanulói összefogtak és jó szándékkal felajánlották könyveiket. Nekik köszönhetően a mélykúti Szent Tamás Katolikus Iskola hátrányos helyzetű 3. osztályos tanulói Berg Judit Rumini című nagysikerű gyermekregényét olvashatják idén kötelező olvasmányként.

  Bővebben

 • Mekk Elek a Péterfyben

  Győr – A mesék világába vezet egy nemzetközi paverpol-kiállítás, amely a Péterfy Sándor Evangélikus Iskola falait díszíti 2019. szeptember 16-tól.

  Bővebben

 • A kis herceg csodálatos világa

  Szarvas – Rendhagyó kiállítás bemutatására kaptak lehetőséget a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium diákjai a szarvasi Járási Hivatal galériájában. 2019. szeptember 6.án került sor a szokatlan kiállítási anyaggal bemutatására, hiszen a Kis herceg és barátja, a róka történetén keresztül mutatták meg kreativitásukat, tehetségüket, sokszínűségüket diákjaink a nagyobb közönség előtt is.

  Bővebben

 • Keressük az önkéntesség fiatal nagyköveteit!

  Budapest – A 72 óra szervezői a legújabb, „Legyél Te is a 72 óra nagykövete” című akciójukkal szeretnék felhívni a figyelmet az önkéntes segítségnyújtás fontosságára, és még több fiatalt meghívni az októberi akcióra, hogy megtapasztalják a segítségnyújtás örömét és fontosságát. A #tobbvagyhaadsz és #segitsszeretettel hashtagekkel olyan képeket, videókat, történeteket várnak a közösségi médiában, ahol a fiatalok megmutatják, számukra mit jelent önkénteskedni, miért jó segíteni, és a mindennapokban hogy élik ezt meg. A legkreatívabb fiatal „nagykövetek” díjazásban részesülnek.

  Bővebben

 • Harminc éve együtt: Szarvas – Vajda – Wittlich – Cusanus

  Szarvas – Harminc évvel ezelőtt kezdődött minden, pontosan a rendszerváltás évében, amikor a Vajda Péter Gimnázium tanulói előtt kinyílt a kapu, és lehetőséget kaptak egy kicsit „nyugatra” kitekinteni. 1989-ben indult a cserediák kapcsolat a szarvasi Vajda és a wittlichi Cusanus Gimnáziumok között. Harminc év óta diákjaink minden évben találkoznak, egyik évben ők jönnek hozzánk, következő évben mi megyünk. Az érdeklődést iskolánk iránt az is mutatja, hogy egyre több német diák kíváncsi hazánkra, iskolánkra, kultúránkra, szokásainkra.

  Bővebben

 • Most először találkoztak evangélikus és görögkatolikus teológusok

  Budapest – Különleges találkozó zajlott 2019. szeptember 12-én Budapesten. A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola kispapjai és hittantanárai látogattak el az Evangélikus Országos Múzeumba illetve az Evangélikus Hittudományi Egyetemre, hogy megismerkedjenek egyházunkkal, valamint lelkészképzésünkkel.

  Bővebben

 • Ismét lesz októberben 72 óra kompromisszum nélkül

  Budapest – 2019. október 10-13. között 12. alkalommal rendezik meg a 72 óra kompromisszum nélkül országos önkéntes ifjúsági akciót, melynek egyik fő szervezője a Magyarországi Evangélikus Egyház. Az akció a magyarországi és a határon túli magyar fiatalokat egyaránt hívja, hogy együtt tegyenek másokért, környezetükért, segítsenek ott, ahol szükség van rájuk!

  Bővebben

 • Pályázati felhívás tanulmányi illetve szociális ösztöndíjakra

  A Magyarországi Evangélikus Egyház országos presbitériuma a 6/2018. (IX.20.) szabályrendeletével egyházi ösztöndíjak kiírásáról rendelkezett az alábbiak szerint.

  Bővebben

 • Vívd meg a csatáidat! – KÖSZI Napvető kalandtábor

  Piliscsaba – 2019. augusztus 11–17. között Lovagregény címmel rendezték meg a 23. KÖSZI Napvető kalandtábor, melynek tematikáját a középkorból merítette a fiatal és lendületes szervezői csapat. A 3-8. osztályos táborozók vezetője Szitó Mátyás volt, lelki jól-létükről pedig Bonnyai Zsuzsanna gondoskodott.

  Bővebben

 • A legbiztosabb töltőállomás – KÖSZI Koktélbár a Csillagponton

  Debrecen – A KÖSZI Koktélbár ismét fontos közösségi helyszínként szerepelt az idei Csillagpont Református Ifjúsági Találkozón, 2019. július 23–27. között. A 17 éves Tóth Lilla Eszter vezette a 21 fős csapatot, akik idén is jókedvvel és szeretettel készítették a különböző alkoholmentes hűsítőket és frissítőket a fesztivál résztvevőinek, akik két program között vagy egy áttáncolt koncert után látogatták meg a KÖSZI Koktélbár hangulatos standját.

  Bővebben

 • Bevonótábort szerveztek a roma szakkollégisták számára

  Bodrogkeresztúr – Megtartották augusztus végén az Evangélikus Roma Szakkollégium diákjai számára a felvételi eljárás második fordulóját. A bevonótábort Bodrogkeresztúron, a Betlehem Evangélikus Pihenőházban szervezték meg idén is. Harminchét jelentkezővel utaztak a helyszínre, hogy az ERSZK Felvételi Bizottsága alapos mérlegeléssel kiválaszthassa azt a harminc fiatalt, aki szakkollégista lehet ebben a szemeszterben. Összetartó, csapatépítő program is volt ez egyben, a FeB pedig ezúttal sem volt könnyű helyzetben…

  Bővebben

 • Napnyugta után gyönyörködtek a Stromboli tűzijátékában

  Bonyhád – Nem sokkal korábban megszilárdult láván gyalogoltak, két nagyobb kitörés között jártak a Strombolinál – idén is izgalmasra sikerült a bonyhádi gimnazisták vulkántúrája, amelyről Gruber László szervező, a csoport vezetője számolt be.

  Bővebben

 • Én vagyok az ajtó – A tanév új igéje hangzott Orosházán

  Orosháza – Új, a Bibliából származó igével vág neki a tanévnek az orosházi Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium. A nevelőtestület 2019. augusztus 29-én döntötte el, melyik legyen az a mondat, amely istentiszteleteiken és különböző programjaikon még többször elő fog kerülni.

  Bővebben

 • Podmaniczkys sikerek egy jótékonysági futóversenyen

  Budapest – 2019. augusztus 31-én különleges rendezvényen vettek részt a Podmaniczky János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola diákjai. A Rákoskeresztúri Önkormányzat meghívta azokat a diákokat, akik tavaly az autómentes napi futáson elsők lettek, Répássi Boglárkát és Ruzsák Barnabást, illetve akik egész évben, szinte minden héten szállították a világ minden tájáról elindult futóversenyeken kapott rajtszámokat, Csizmadia Líviát és Zalánt, valamint Pecsuk Perennát, a Gregor Általános Iskola legjobb futóját, a Runway Run 2019 reptéri futóversenyére.

  Bővebben

 • Békéscsabán is megnyitották a tanévet

  Békéscsaba – A békéscsabai evangélikus iskolában 1118 diák közül 167 tanuló elsősként vagy kilencedikesként lépte át az intézmény küszöbét hétfőn. Az iskolai hagyományok szerint az első osztályosok a tizenkettedikesek kezét fogva vonultak be az Evangélikus Nagytemplomba.

  Bővebben

 • A változás szele – 18. KÖSZI Nyomkereső készségfejlesztő tábor

  5–12. osztályosok számára szerveznek tábort Piliscsabán.

  Bővebben

 • Hogyan lesz a kérdőjelből felkiáltójel? – A budavári gyülekezet nyári tábora

  „Húsz éve szerveztem meg először a budavári nyári tábort. […] Idén a csemői Tamás-tanyát választottuk. Új helyszín volt ez, emiatt több volt a szervezés és az aggodalom is. Feszültebb volt a várakozás is” – írja Bence Imre, a Budavári Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze. Az alábbiakban az ő – szubjektív – krónikáját olvashatják.

  Bővebben

 • „De akit az Úr szeret, annak álmában is ad eleget” – Vasi zenei tábor Őrimagyarósdon

  Őrimagyarósd – A Vasi Evangélikus Egyházmegye zenei táborai sokak számára jelentenek feledhetetlen, meghatározó élményt. Akik az indulás óta, az elmúlt 26 évben részt vettek a táborban, azok talán kivétel nélkül boldogan emlékeznek vissza a zenéhez, Istenhez közelebb vezető őrimagyarósdi hetekre. Az idei évben is megerősödtünk abban, hogy a közös zenélés, az elfogadó közösség, az őszinte beszélgetések, az énekkari összhang, az áhítatok csendje olyan élményeket jelentenek, amelyekből egész évben tudunk táplálkozni.

  Bővebben

Pages

Subscribe to 4