4

 • Az EVT globális találkozóra hívja a fiatal keresztyéneket a nemzetközi ifjúsági nap alkalmából

  Az Egyházak Világtanácsa (EVT) megbízott főtitkára, Ioan Sauca valamennyi tagegyházhoz és együttműködő szervezethez eljuttatta meghívását az augusztus 12-i nemzetközi ifjúsági nap alkalmából tervezett virtuális ökumenikus világtalálkozóra. A szervezet egyben egy segédletet is megjelentetett, amelynek célja, hogy az egyházak ifjúsági misszióját és a fiatalok képzését, tanítványságát támogassa.

  Bővebben

 • Hogyan legyünk jóban egymással? – Hittantábor és gyülekezeti nap Nádasdon

  Nádasd – Hogyan legyünk jóban egymással? Töltsünk el időt társaságban. Ismerjük meg egymást és magunkat is! Segítés, dicséret, mosoly, jó szó. Adhatjuk és kaphatjuk, miközben tesszük a dolgunkat. Figyelünk egymásra, megtanulunk együtt élni. Tiszteljük és elfogadjuk a másik embert.

  Bővebben

 • Ígéret – Napközis tábor Péteriben

  Péteri – Ígéret napközis tábort szervezett a Péteri Evangélikus Egyházközség.

  Bővebben

 • Dobogós helyen végzett a miskolci Kossuth diákja az Innovációs és Technológiai Minisztérium versenyén

  Miskolc – Az ország második legjobbja lett a végzős pedagógia szakos diákok közül a miskolci Kossuth Lajos Evangélikus Iskola diákja, Szklenár Ilona Julianna. Az Ágazati és ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyén (ÁSZÉV) erős mezőnyben, az ország legjobb diákjai között folyt a megmérettetés.

  Bővebben

 • Pályázat a vallásos könnyűzene támogatására

  Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatni kívánja azokat a zenészeket, akik a vallásos könnyűzenei kultúrát magasabb szintre emelik. Négy kategóriában is meghirdették az augusztus 10-ig benyújtandó pályázatot.

  Bővebben

 • Sárkányhajótól a tanítványságig

  „Valaki elhívott, ritmust adott, és követésére indultunk. Különbözőek vagyunk és mégis egy hajóban evezünk.” Beszámoló a Budavári Evangélikus Gyülekezet nagy, családos, gyermek és ifjúsági táboráról.

  Bővebben

 • Kezdetét vette a német nyelvi tábor Kecskeméten

  Kecskemét – Hétfőn megnyitották a német nyelvi tábort, amelyet a Vásárhelyi Pál Általános Iskola és a Német Települési Nemzetiségi Önkormányzat szervezett. Idén immár harmadik alkalommal várták a fiatalokat, akik most a német nyelvű országok kultúrájában mélyülhetnek el.

  Bővebben

 • Fának lombjából, reményből, imából épített sátor

  Sárszentlőrinc – Ki tudja hány éve már, hogy a Teleház udvarán nőtt vén diófa óvó sátorrá növesztette ágait. Hatalmas kupola borul az udvarra, akár harminchatan is elférnek alatta, mára ezt már jól tudjuk. Június 29-én hétfőn kezdődött a hittantábor, amit eredetileg bentlakásosra terveztünk a Velencei-tó partjára, de a járvány felülírta emberi terveinket. Végül, ahogy lehetett táborban gondolkozni, elkezdtük a szervezést.

  Bővebben

 • Két világ határán

  Budapest – Befejeződött az idei érettségi, véget ért egy nem túl egyszerű vizsgaidőszak, a végzősök várják a felvételi eredményeket, miközben próbálnak összegezni, hiszen ez az időszak az elválás a gyerekkortól és belépés egy másik világba. Fogarasi Ábel Csanád a Deák Téri Evangélikus Gimnáziumban érettségizett májusban, pedagógusnak készül. Bölcsész mentalitással fogalmazza meg a 18 évesek életérzéseit.

  Bővebben

 • Kisinas tábort tartottak a TEKI-ben

  Kőszeg – A Kisinas táborban részt vevő tanulók egy délelőttöt töltöttek 2020. július 2-án a Kőszegi Evangélikus Szakgimnázium Szakközépiskola és Kollégiumban, ahol az ott oktatott szakmákkal ismerkedtek meg, sőt, ki is próbálták azokat. Az intézményben a szakmakínálat bőséges, ezért mozgalmas volt a délelőtt. Szakácskodtak, pincérkedtek, kertészkedtek a diákok, de a Harangtorony szállóban a turisztika egyes területeivel is megismerkedtek. A lovardában a lovász szakmával ismerkedtek, a tankertben a mezőgazdasági technikusok munkájába is bekapcsolódhattak, a tornapályán pedig logisztikai kihívásoknak tettek eleget.

  Bővebben

 • Mi lesz a program az online Szélrózsán?

  Budapest – Mivel idén sajnos elmarad a Szélrózsa-találkozó, ezért a szervezők az eredeti Szélrózsa időpontjában (július 15. és 19. között) minden este egy videóval jelentkeznek. Az online alkalmakon követni fogják a találkozó megszokott vázát: áhítattal kezdenek, beszélgetéssel, nagyzenekari koncerttel, evangélikus zenekarok dalaival folytatják, és esti elcsendesedéssel zárják majd a napot. Mi is közöljük a programplakátot, hogy mindenki láthassa mindazokat a programokat, amikkel készülnek.

  Bővebben

 • Először tartottak művészeti tábort a Reményikben

  Szombathely – A Reményik Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Művészeti Iskola idén először szervezett művészeti tábort, nem csak művészetis diákoknak. Fergeteges hangulat, sok játék, tánc, kézműveskedés, színjátszás, móka és kacagás várta a gyerekeket.

  Bővebben

 • Hittanos- és német hét volt a Reményikben

  Szombathely – Az ügyeletes gyerekeknek és azok számára, akik hittanos táborra készültek a szünidőben, hittanos hetet szerveztek az evangélikus gyülekezet hitoktatói. A hét során Jézus példázataival foglalkoztak. Gömbös Katalin hitoktató mesélt erről a Credo Rádióban. Az iskola német hetéről Kovács Andrea németnyelv-tanár számolt be.

  Bővebben

 • József, drága gyermek – Táboroztak a kispesti gyerekek

  Budapest – Kispest – 2020. június 16. és 19. között tartották meg a kispesti evangélikus gyülekezet nyári gyerektáborát. Deák László evangélikus lelkész szerkesztőségünkhöz eljuttatott gondolatait osztjuk meg ezzel kapcsolatban.

  Bővebben

 • „Adj még nékünk hálás szívet is!”

  Marcaltő – Újra meggyőződhettünk róla, hogy minden tekintetben igaz János apostol bizonyságtétele: „Isten nagyobb a mi szívünknél.” (1Jn 3,20) Gondviselő és örök irgalmú Atyánk Ő, aki mindig sokkal többet és sokkal jobbat ad gyermekeinek, mint ahogy azt elképzelhetnénk vagy megérdemelnénk. A múlt héten tartották meg a malomsoki evangélikus gyülekezet és a marcaltői evangélikus iskola szokásos nyári táborát, amelyen minden nap átélték a résztvevők Isten közelségnek áldásait. – Weltler Gábor lelkész beszámolóját olvashatják.

  Bővebben

 • Tamás-mise: Múlik

  Budapest – Szentháromság ünnepe utáni harmadik vasárnap immáron a harmadik online karanTamás-misére került sor. Az évad utolsó virtuális Tamás-miséje félig már élő, félig még virtuális volt, a távolabb lévők szolgálatával színesítve.

  Bővebben

 • Megtartották a konfirmációi vizsgát a sandi és a pati gyülekezetekben

  Sand – Pat – Jól szerepeltek a gyerekek a konfirmációi vizsgán a sandi–pati gyülekezetben. A konfirmációi istentiszteleteket – reménység szerint – augusztus 30-án tartják majd meg. KÉPRIPORT!

  Bővebben

 • A hite viszi az igazgatói székbe

  Sopron – Erre a hívásra csak igent lehetett mondani – vallja a Hunyadi-iskola leendő igazgatója. Raffai Balázs nyitott, elfogadó, jó embereket szeretne nevelni.

  Bővebben

 • A Líceum a csillagokban... – Győztek az ifjú csillagászok

  Sopron – A Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium csapata nyerte a Kulin György Csillagászati Diákvetélkedő országos döntőjét! Demeter Emma, Szabó Máté és Szegedi Dóra, 7. A osztályos licisták – Sideral csapatként - neveztek a háromfordulós, majd június 20-án tatabányai döntővel zárt Kulin György Csillagászati Diákvetélkedőre.

  Bővebben

 • A tanárok nem akarták túlterhelni a diákokat és nem a szülő tudását nézték

  Sopron – Lezárult a tanév, megvannak az év végi osztályzatok. A digitális tananyagot virtuális formában ellenőrizték a pedagógusok, a jegyeket pedig elsősorban a gyerekek erőfeszítése és szorgalma alapján osztották.

  Bővebben

 • Vajdás diákok a digitális oktatásról

  Szarvas – A végére értünk ennek a nagyon érdekes és nem túl könnyű tanévnek. Utolsó feladatként a gyerekek egy kérdőív kitöltését kapták, melyben azt kértem tőlük, hogy ha van kedvük, pár mondatban osszák meg velem gondolataikat erről a fajta tanulásról, tanításról. Azt kértem, hogy mindenki úgy gondolkodjon, hogy nem a „minél kevesebb lecke legyen, hosszú szünet, ne kelljen visszaküldeni, minek ezt csinálni, miért nem hagynak már békén” szemlélettel nézzék a dolgokat, hanem tényleg a szerintük hasznos és előre vivő gondolatokat írják le. A kérdőív kitöltése önkéntes alapon, név nélkül történt. – A válaszokat Hortobágyiné Csizmadia Edina szaktanár gyűjtötte össze.

  Bővebben

 • A rendkívüli körülmények között is megértek a Vajdás diákok

  Szarvas – Az idén minden más volt, mint máskor. A rendkívüli egészségügyi helyzetre való tekintettel, március 16-ával iskolánk, a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium is áttért a digitális tanrendre. A hirtelen átállás mindenkinek nehézséget okozott, de legnehezebb dolguk az érettségi előtt álló tanulóinknak volt, illetve az őket felkészítő pedagógusainknak. Még az elején azt sem lehetett tudni, lesz-e egyáltalán érettségi. Később is csak találgatni tudtunk, írásbeli vagy szóbeli, vagy mindkettő? Amikor megszületett a döntés, gőzerővel kezdtek el készülni tanulóink az írásbeli vizsgákra.

  Bővebben

 • Hosszabb lett az út, de mégis célba értünk

  Hévízgyörk – A Hévízgyörki Evangélikus Egyházközség június 20-án tartotta meg a konfirmációt, melyet eredetileg őszre halasztottak volna a járvány kitörése miatt. A presbitérium közös döntése alapján végül a hétvégén mind a kilenc konfirmandus örömteli mosollyal tért haza az ünnepi eseményről.

  Bővebben

 • Zarándokúton a büki táborozók

  Bük – Már április végén gondolkodtunk az évenkénti napközis táborunk „maradjotthon” időszakban történő megvalósításán. Félig online, félig a személyes mozgás és sport lehetőségeit kihasználó tábort terveztünk, amelynek keretében többek között, az egyházközség istentiszteleti helyeit látogathatták volna meg az online táborozók gyalogosan, kerékpáron, rollerrel stb. Egyfajta zarándoklás lett volna ez az otthonainkba bezártságunkból a szent Isten felé, hiszen többen megfogalmaztuk addigra, hogy valóban vágyódunk az istentiszteletre, a templomra, a gyülekezet közösségében megélt találkozásokra.

  Bővebben

 • Ödenburgerland 2020 – Lezajlott az ágfalvi hittantábor

  Ágfalva – 2020. június 15-én kezdődött az Ágfalvi Evangélikus Egyházközség szervezésében az „Ödenburgerland” nevet viselő tábor, amely azért ezt a nevet kapta, mert a szervezők a hét során szerettek volna ismereteket átadni a környék látnivalóiról, szokásairól, érdekességeiről, de mindezt játékos formában, barkácsolással, beszélgetésekkel, játékkal, kirándulással, csokikóstolással... egybekötve. A napközis jellegű táborban minden gyerkőcnél elengedhetetlen volt a maszk, és a kis flakonos fertőtlenítőszer is. A tábor a Magyar Falu Program támogatásával valósult meg.

  Bővebben

 • Maszkban búcsúztatták el a nyolcadikos diákokat Békéscsabán

  Békéscsaba – Eljött a ballagások és bizonyítványosztások ideje az általános- és középiskolákban. Az intézményekben ugyan hagyományos ünnepséget idén nem tartanak, azonban a legtöbb helyszínen igyekeznek alternatív módot találni a diákok elbúcsúztatására. A Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Iskola csütörtökön búcsúztatta a nyolcadikos diákokat az Evangélikus Nagytemplomban. A ballagási ünnepség rövid istentisztelettel kezdődött.

  Bővebben

 • Háló-zsák – Evangélikus online napközis tábor

  Kapcsolódjunk a világhálón! Idén nyáron online táborba hív a Magyarországi Evangélikus Egyház Gyülekezeti és Missziói Osztálya.

  Bővebben

 • Tanévzárás – másként

  Soltvadkert – Az oktatás különböző fokozataiban, színterein is más-más problémával kellett szembenézni. A cél azonban közös volt: úgy segíteni a tanítás-tanulás folyamatát a résztvevőknek, hogy a helyzethez igazodóan a leghatékonyabb legyen.

  Bővebben

 • Benka: Magyarország jó tanulója, jó sportolója 2019

  Szarvas – A Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai is Magyarország jó tanulója, jó sportolója elismerésben részesültek. Alábbiakban Molnár Istvánné igazgató gratuláló levelét közöljük.

  Bővebben

 • Ballagási ünnepség az orosházi evangélikus templomban

  Orosháza – A 2019/20. tanév különleges módon zárult le, így a 8. osztályosok ballagása is különleges volt Orosházán, a Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumban.

  Bővebben

Pages

Subscribe to 4