4

 • Pontosan céloz, lő – és nyer!

  Sopron – Bakonyszentlászló – A Bakonyszentlászlón megrendezett megyei lövészversenyen a licista, Tóth Levente (9.C) a tízméteres zártirányzékú légpuska kategóriában aranyérmet nyert!

  Bővebben

 • Adventi léleksimogató az Evangélikus Diákkórusok Országos Találkozója (EDOT) szervezőitől

  Békéscsaba – Az Evangélikus Diákkórusok Országos Találkozója (EDOT) szervezői az idei adventben a korábban fellépett kórusok egy-egy darabját kiválasztva hétről hétre közzétesznek egy-egy bíztató, ünnepre készülődő videót. Egy kis léleksimogató ez ebben a szokatlan, éneklés, kórusok és közösség nélküli időszakban! Vigyázzunk egymásra és töltődjünk az emlékekből! Első videójukat itt tekinthetik meg.

  Bővebben

 • 10 éves lett a KÖSZI

  Budapest – 2020. november 20-án jubileumát ünnepelte, tízéves lett a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért, azaz a KÖSZI Egyesület. Az önkéntes fiatalok hálásan, egyúttal büszkén ünnepelnek, miközben a járvány idején a szervezet belső fejlesztésén dolgoznak, és nagy tervekkel készülnek a jövőre.

  Bővebben

 • SuliPY-t mindenkinek!

  Sopron – Az idei tanévben vezették be a Digitális kultúra nevű tantárgyat, és ezzel a korábbinál jóval nagyobb hangsúlyt kaptak a programozási ismeretek is. A diákok és tanáraik hatékony együttműködését segítené a SuliPY, amit a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium, Kollégium igazgatóhelyettese, Szabó-Bakos Gábor dolgozott ki.

  Bővebben

 • Bekerült a Benka diákja az U14-es válogatott keretbe

  Budapest – Szarvas – Kedden volt az első U14-es válogatott összetartás, amin részt vett a 12 éves Patay Panna, a szarvasi Benka Gyula evangélikus iskola tanulója. Az esemény helyszíne Budapesten, a Tüskecsarnok volt. A lányok inkább a nagyobb városokból, Miskolcról, Győrből, Budapestről, Debrecenből, Kaposvárról, Kecskemétről és Békéscsabáról érkeztek. A reggel vírusteszttel kezdődött, amin mindenki negatívnak bizonyult.

  Bővebben

 • Folyamatos felújítás zajlik a bobai evangélikus óvodában

  Boba – Digitális okosjátékkal bővült az elmúlt hónapokban a szomabthelyi Reményik Sándor Evangélikus Óvoda, Általános és Alapfokú Művészeti Iskola egyik bobai tagintézménye, a bobai óvoda. Az elmúlt időszakban pályázati forrásnak köszönhetően megújulhatott az óvoda udvara is, sőt egy újabb nagy beruházás előtt áll az intézmény. A részletekről Horváthné Görög Marianna óvodavezetőt Ádám Eszter kérdezte a szombathelyi Credo Rádióban.

  Bővebben

 • Szépül a Családi Bölcsőde udvara Szombathelyen

  Szombathely – Megkezdődött a Családi Bölcsőde előtti udvar szépítése az elmúlt időszakban. Betonozott úton juthatnak el a kicsik az épületbe, emellett térkőburkolat is épült a bejáratnál. Az új betonozott út a régi járda nyomvonalát követi, a bejárat melletti terület pedig pihenőrésszel gazdagodik.

  Bővebben

 • A Líceumban kezdett fotózni, ma már neves operatőr

  Sopron – Megvan a kapcsolat a Líceum és David Guetta között. Úgy hívják Szemerey Bence.

  Bővebben

 • A Vajdába érkezik a Curie Kupa

  Szarvas – Egri Gergő 12. B osztályos vajdás diák maga mögé utasítva versenytársait megnyerte a Curie Kémia Emlékverseny országos döntőjét. Évfolyamonként – határon innen és határon túlról – több mint száz tanuló nevezett a versenyre, de a döntőbe már csak huszonhárman kerülhettek be. Az országos döntőt november 14-én a vírushelyzet miatt digitális formában bonyolították le.

  Bővebben

 • Lilivel az Amazonok földjén

  Sopron – A Macskakő Gyermekmúzeum irodalmi pályázatán különdíjat érdemelt az Amazonok földjén című munkájával a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 9. B osztályos diákja, Parrag Liliána.

  Bővebben

 • Információs- illetve nyílt napokat tartanak az EHÉ-n – Részletes, friss információk!

  Budapest – Az Evangélikus Hittudományi Egyetem online információs napot hirdet a másoddiplomás lelkészképzésről és a bibliai nyelvi félévről.

  Bővebben

 • Sokfelől érkezünk az úrvacsorai asztalhoz címmel tudományos konferenciát tart az Evangélikus Hittudományi Egyetem

  Budapest – Az Evangélikus Hittudományi Egyetem 2020. november 19-én, csütörtökön reggel 9 órai kezdettel online tudományos műhelykonferenciát rendez „Sokfelől érkezünk az úrvacsorai asztalhoz” címmel a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából, melyre ezúton tisztelettel meghívjuk.

  Bővebben

 • A 300 éves csömöri gyülekezet templomának egere

  Csömör – Mivel most még inkább nem lehet gyülekezeti gyermek foglalkozásokat tartani, a Csömöri Evangélikus Egyházközség Facebook oldalán a Luther-bábozás után, egy új sorozatot kezdtek el A 300 éves csömöri gyülekezet templomának egere címmel.

  Bővebben

 • Hitoktatói különbözeti képesítő vizsga az Evangélikus Hittudományi Egyetemen

  Cél: A nem az EHÉ-n szerzett hittanári/hitoktatói képesítéssel evangélikus hitoktatásban való részvétel.

  Bővebben

 • Huszonötödik jubileumát ünnepli evangélikus óvodánk Orosházán

  Orosháza – Az előttünk álló nevelési évben Isten kegyelméből jubileumi évet ünnepelhetünk. Óvodánk 1978-ban nyitotta meg kapuját a Hajnal utcában, a város legnagyobb, hatcsoportos óvodájaként.

  Bővebben

 • Csendes főhajtás nagyjaink emlékére Szarvason

  Szarvas – A szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnázium tanulói osztályfőnökeik kíséretében minden évben halottak napja közeledtével ellátogatnak az Ótemetőbe, és felkeresik az iskola egykori tanárainak síremlékeit. A gyakran több mint másfél évszázados sírok körül sok a tennivaló, különösen a temető félreeső szegleteiben találhatóknál. A munka elvégeztével a diákok koszorúkat, virágokat helyeznek el, gyertyákat, mécseseket gyújtanak, néma főhajtással adóznak az elhunyt oktatók, lelkész tanárok emlékére. Az esemény azonban főként az emlékezésről szól, a nagy múltú gimnáziumban folyt munka szellemének megidézéséről. Ebben az évben kiemelten Koren István (Domony, 1805. dec. 25. – Szarvas, 1893. ápr. 17.) botanikusra, tanárra emlékezünk.

  Bővebben

 • XXIX. Országos Evangélikus Online Hittanverseny – Bibliaismereti verseny Jézus példázatairól az evangéliumok alapján

  Budapest – Az idei évben továbbra is négy korcsoportban (1-2. osztály, 3-4. osztály, 5-6. osztály, 7-8. osztály) várjuk a résztvevők jelentkezését, akik viszont nem csapatokban, hanem egyénileg mérettethetik meg tudásukat Jézus példázatairól.

  Bővebben

 • Grubits Flóra aranyra cserélte tavalyi ezüstjét

  Sopron – A Regősök húrján elnevezésű vers- és prózamondó versenyen már tavaly is sikerrel szerepelt Grubits Flóra, idén pedig a legjobb minősítést, azaz az arany oklevelet kapta meg a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium tanulója.

  Bővebben

 • Digitális oktatásra vált a soproni Berzsenyi Líceum

  Sopron – A Cyberpress.hu információi szerint tantermen kívüli oktatásra vált a soproni Berzsenyi-gimnázium a járvány terjedésének lassítása érdekében, ezért kérdéssel fordultak a Magyarországi Evangélikus Egyház fenntartása alá tartozó intézményhez, mely egyébként Sopron legrégebbi iskolája is.

  Bővebben

 • A Líceum mindig biztos hátteret adott

  Sopron – Bécs – Bábinszki Gergely jelenleg a Bécsi Zeneművészeti Egyetem végzős hallgatója, a budapesti Zeneakadémia mesterszakán pedig első éves. Zongoraművész lesz, vagy már majdnem az, aki mindig örömmel ugrik be régi iskolájába, a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégiumba.

  Bővebben

 • Gitárkíséretes korálok – Az akkordjelek értelmezése; 2. sorozat/3.

  A gitárkíséretes korálok jelöléseinek legnehezebb területére térünk: az ütemmutató nélküli és az ütemekre nem osztott dallamokhoz.

  Bővebben

 • Konfirmáció volt Nagybörzsönyben

  Nagybörzsöny – 2020. október 31-én izgalommal vártuk kettős ünnepünket, hiszen ezen a napon nemcsak reformáció ünnepére hívtuk templomunkba gyülekezeti tagjainkat, hanem egyúttal sor került konfirmációi istentiszteletünkre is. Ebben az évben hét konfirmandusunk adott számot az ünnepet megelőző napon arról, hogy megismerték egyházunk alapvető tanításait, így reformáció napján – hitük megvallása után, – az Úr asztalához járulhattak. Rövid köszöntést követően a templomban vehették át ajándékukat, az Északi Evangélikus Egyházkerülettől kapott Bibliákat.

  Bővebben

 • Sopron idei öt Széchenyi-ösztöndíjasából hárman a Líceumba érettségiztek

  Sopron – Mentes Alexa, Horváth Ábel és Csigó Ábel jók a legjobbak között, ezért Sopron támogatását is kiérdemelték. Az október végi soproni közgyűlés döntött a Széchenyi István Tanulmányi Ösztöndíj odaítéléséről. A tizenhét pályázó közül az öt legjobb egyetemista kaphatja meg a város támogatását, ők a jók között a legkitűnőbbek. Idén öten részesülnek a Sopron alapította ösztöndíjban, hárman közülük a Líceumban végeztek.

  Bővebben

 • Konfirmáció – piros ünnepen

  Dunaújváros – Az idén a szokásos pünkösdi konfirmáció sajnos elmaradt a dunaújvárosi evangélikus gyülekezetben, de a következő „piros" ünnepen, azaz reformációkor bepótolták ezt.

  Bővebben

 • Konfirmációt tartottak Szombathelyen

  Szombathely – Az idén ősszel is volt konfirmációi ünnep a Szombathelyi Evangélikus Egyházközségben. Tizenkilenc fiatal és hat felnőtt adott számot az ünnepet megelőző vizsgán arról, hogy kellőképpen megismerte az evangélikus egyház tanításait, történelmét és felkészült arra, hogy tudatosan vállalja az egyházhoz, gyülekezethez való tartozását. – Képriport!

  Bővebben

 • Gitárkíséretes korálok – Az akkordjelek értelmezése; 2. sorozat/2.

  A hármas és hatos lüktetésű énekekben találkozunk leggyakrabban aszimmetrikus harmónia-váltásokkal. Elegendő azonban észben tartani, hogy „hánynegyedes” ütemben is vagyunk, azonnal érthetővé válnak az akkordjelek is. Példaként a „Jézus, világ Megváltója” (191) és a „Jer, tárjunk ajtót még ma mind” (137) kezdetű énekeink szolgálnak. Egy mondat erejéig kitérünk a felütések kérdésére és a transzponálás adta lehetőségekre is.

  Bővebben

 • Legeredményesebb iskola díjat kapott a bonyhádi evangélikus iskola a Diákolimpián

  Székesfehérvár – Több mint fél év után végre újra Diákolimpia ® országos döntőt rendezhettek a hétvégén. Székesfehérváron kissé zord időjárás kíséretében zajlott az MVM Atlétika Ügyességi és Váltófutó Csapatbajnokság Diákolimpia ® Országos Döntő. Az eseményen a III.–IV. és az V.–VI. korcsoport versenyzői mérték össze tudásukat, hogy a küzdelem végén a legjobbak megszerezzék a „Magyarország diákolimpiai bajnoka” címet.

  Bővebben

 • 12 fácskát ültettek el a nyáregyházi parókiakertben

  Nyáregyháza – Lelkes gyerekcsapat gyülekezett össze a Nyáregyházi Evangélikus Leányegyházközség parókia udvarán. A Teremtés hete keretében néhány facsemete került elültetésre és így egy jó kis közösségi program kerekedett a gyülekezetünkben.

  Bővebben

 • Három nap önzetlenség – A Székács-iskola minden osztálya megmozdul

  Orosháza – „Mutasd meg, mire vagy képes!” – olvasható a 72 óra kompromisszumok nélkül önkéntes ifjúsági akció holnapján. Mert adni és másokért tenni még mindig jó! Ezt bizonyítják be ismét az evangélikus iskola diákjai.

  Bővebben

 • Online tartják meg a tervezett bábos képzést

  Budapest – 2020-as évre tervezett országos evangélikus bábképzést, és az azt követő Országos Evangélikus Bábfesztivált sajnos nem tudjuk megtartani – adta hírül a Gyülekezeti és Missziói Osztály. A jelenlegi vírushelyzet miatt kialakult szabályozások figyelembevétele mellett azt tartjuk biztonságos és felelősségteljes döntésnek, ha az ország különböző pontjairól nem hívjuk össze a résztvevőket előadásaik, műsoraik bemutatására.

  Bővebben

Stránky

Odoberať 4