4

 • Átadták a Schedius Lajos- és a Sztehlo Gábor-ösztöndíjakat

  Budapest – A fiatal tehetségek tanulmányi támogatására és a növendékek megsegítésére alapított ösztöndíjakat a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) székházában adták át ünnepélyes keretek között 2018. november 8-án.

  Bővebben

 • Minden szinten pozitívan zárt az idei Szélrózsa!

  Budapest – 2018. október 29-én tartotta kiértékelő, egyben lezáró együttlétét a Szélrózsa presbitériuma. Délután a kör kinyílt: a munkaágvezetők is meghívást kaptak az alkalomra, ahol közösen ünnepelhették a büki Szélrózsa sikerét, és megoszthatták egymással tapasztalataikat, jövőbeli terveiket, javaslataikat.

  Bővebben

 • „Készíts Luther-rózsát!” – Pályázat a reformáció 501. évében

  Csurgó – A csurgói evangélikus gyülekezetben 2018. november 4-én Luther családi napot tartottak, melynek keretében sor került a Készíts Luther-rózsát! pályázat eredményhirdetésére. A helyi lelkész nélkül maradt somogyi gyülekezet a csurgói oktatási intézményekbe járó evangélikus gyermekek körében hirdette a pályázatot szeptember 18-án.

  Bővebben

 • Szeretettel tartozunk – Gyerekprogram a nyáregyházi evangélikusoknál

  Nyáregyháza – Az őszi szünetben jó, ha le tudják kötni magukat a gyerekek, és hasznosan töltik az időt. Erre próbált lehetőséget adni az iskolásoknak az az egész napos program, amelyet a Nyáregyházi Evangélikus Leányegyházban szerveztek.

  Bővebben

 • „Mert nem a félelem lelkét adta nekünk az Isten” – 17. KÖSZI Nyomkereső tábor

  Piliscsaba – 2018. október 26–29. között 17. alkalommal jöhettek az 5–12. osztályos fiatalok a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület (KÖSZI) őszi, Nyomkereső névre hallgató táborába, melynek mottója ezúttal így hangzott: Csak semmi pánik! Karánsebesy Réka táborvezetővel, Szlaukó Orsolya lelkivezetővel, valamint a tábor összes többi vezetőjével egész hétvégén a félelmekről és a leküzdésükről beszélgetett, illetve ehhez kapcsolódó készségfejlesztő játékokat játszott a 63 táborlakó. Természetesen most is várt egy megoldandó rejtély a fiatal nyomozókra, az egész táboron átívelő kastélyjáték ősszel a legnagyobb kedvenc a KÖSZI-seknél.

  Bővebben

 • Szép eredményeket értek el a diákok asztaliteniszben

  Boba – A Reményik Sándor Evangélikus Általános és Művészeti Iskola Bobai Tagintézményének diákjai asztalitenisz-versenyen vettek részt Vasszécsenyben 2018. október 23-án. Felkészítőjük Zolnai Attila volt.

  Bővebben

 • 7próba – Evangélikus iskolásokkal

  Győr – A Kisalföld.hu napi rendszerességgel mutatja be 7próba kampányuk játékosait. A győri Péterfy-iskolából is jelentkeztek diákok, a 7/III. és a 8/IV. osztály videóit adjuk ezúton közre.

  Bővebben

 • Megújult a diákönkormányzat az Evangélikus Roma Szakkollégiumban

  Nyíregyháza – A szakkollégisták nagy fokú aktivitásával megújult a diákközösség önkormányzata. A korábban lefektetett szabályoknak megfelelően a tanév elején maga a hivatalban lévő diákvezető írta ki a tisztújítást, az elnöki és két vezetőségi tisztségre bárki pályázhatott.

  Bővebben

 • Dandos a mi hősünk!

  Nyíregyháza – A hagyományoknak megfelelően az Evangélikus Roma Szakkollégium (ERSZK) is képviseltette magát 2018. október 23-án az 1956-os forradalom emlékére rendezett városi eseménysoron. Az intézmény évek óta részt vesz Dandos Gyula és Bán István Szent István úti emléktáblájának koszorúzási ünnepségén Nyíregyházán.

  Bővebben

 • Jó, hogy újra látlak! – Az országos evangelizáción a KÖSZI-vel

  Budapest – 2018. október 6-án a korábbi évekhez hasonlóan ismét a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület (KÖSZI) gondoskodott az országos evangelizáción a gyermekek foglalkozásáról. A nap folyamán délelőtt és délután is családias környezetben, a Kisdeák Evangélikus Óvodában vártuk az érdeklődő gyerekeket.

  Bővebben

 • Újra ERASMUS+ program a szarvasi gimnáziumban

  Szarvas – Még 2017 nyarán derült ki, hogy intézményünk, a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium a finn Joroinen testvériskolájával együtt kétéves projektet valósíthat meg az Erasmus+ keretein belül. Az Európai Unió célja ezzel a programmal, hogy a középiskolás diákok együtt dolgozva megismerhessék egymás és Európa kultúráját.

  Bővebben

 • 72 óra kompromisszum nélkül – „Nem csak beszélni akarunk róla…”

  2018-ban is elindult a 72 óra kompromisszumok nélkül ökumenikus kezdeményezés, melynek célja, hogy országszerte önkéntesek százai tanúskodjanak a krisztusi és felebaráti szeretetről más és más segítő szolgálaton keresztül.

  Bővebben

 • Átadták a játszóteret a soltvadkerti oviban

  Soltvadkert – A hétvégén Font Sándor országgyűlési képviselő, a Déli Evangélikus Egyházkerület felügyelője, Lehoczki Ferenc, Soltvadkert város polgármestere és Lakatosné Hachbold Éva, az Evangélikus Egyházi Óvoda vezetője a nemzeti színű szalag átvágásával ünnepélyesen átadta a játszóteret a gyermekeknek, akik azt örömmel vették birtokba. Lakatosné Hachbold Éva óvodavezetővel beszélgetett a Birofoto.

  Bővebben

 • Ismerd meg a Názáreti Jézus életútját! – Jézus élete gyermekeknek

  A Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája Gyülekezeti és Missziói Osztálya és a Luther Kiadó legújabb matricás albumában Lukács evangéliuma alapján elevenedik meg és kerül bemutatásra Jézus élete. A kiadvány a biblia- és hittanórákon, gyerekeknek szóló áhítatokon való felhasználásán túl alkalmas arra is, hogy családi körben ismertessük meg a gyermekekkel Jézus életét.

  Bővebben

 • Evangélikus iskola diákjai is szerepelnek a hétpróbázók között

  Győr – Győr-Moson-Sopron megyében kezdetét veszi a kaland, melynek során hét próbát kell teljesíteni a csapatoknak, és a legvégén le kell gyűrni a végső akadályt. Közösséget építhet diák, tanár a Kisalföld legújabb játékán, amelyen még egy evangélikus iskola diákjai is indulnak.

  Bővebben

 • Tizenegyedik alkalommal rendezik meg a 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes akciót

  Budapest – Tizenegyedik alkalommal rendezi meg a 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes akciót három történelmi egyház Magyarországon október 11. és 14. között – hangzott el az M1 aktuális csatornán.

  Bővebben

 • Erőgyűjtés az útra – Tanévnyitó hittanos kirándulást szerveztek Visegrádra

  Visegrád – Budapest – A Cinkotai Evangélikus Egyházközség minden évben kirándulást szervez hittanosainak. Ennek azért van különösen nagy jelentősége, mert a főváros 16. kerületének 12 általános iskolájában, 2 gimnáziumában, valamint 3 óvodájának 7 telephelyén folyik hitoktatás hetente több mint 70 órában – közel 200 gyermeknek. A kis létszámú csoportok tagjai nem ismerik egymást, nem élhetik át az evangélikus gyülekezet közösségét. Egy kirándulás viszont remek lehetőséget ad arra, hogy együtt éljünk át felejthetetlen élményeket, barátságokat kössünk, és a szülők, nagyszülők is megismerjék egymást.

  Bővebben

 • Nyelvi sikerekkel indították a tanévet a vajdás diákok

  Szarvas – Jól kezdődött a tanév az angol és orosz nyelvet kedvelők számára a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban. Az ELTE Origó Nyelvi Centruma 14–20 éves középiskolásoknak hirdetett Szabari Krisztina angol-német fordító és tolmács emlékére rendezett, kétfordulós fordítói versenyt angol és német nyelvből.

  Bővebben

 • 28. országos evangélikus hittanverseny

  Bibliaismereti verseny Jézus életéről Lukács evangéliuma alapján. Az alábbiakban a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája Gyülekezeti és Missziói Osztálya által meghirdetett jövő évi hittanverseny kiírását olvashatják.

  Bővebben

 • A Deák téri gimnázium ismét dobogós a legjobbak között

  Budapest – Közzétette teljes középiskolai ranglistáját a LegjobbIskola.hu, melyen idén a veszprémi Lovassy László Gimnázium négy évfolyamos képzése végzett az első helyen. Az összetett rangsorban a második és harmadik helyen is a Deák Téri Evangélikus Gimnázium végzett, előbb a nyolc, majd négy évfolyamos képzésével.

  Bővebben

 • Kitüntetést kapott Kutyejné Ablonczy Katalin és a békéscsabai diákönkormányzat

  Békéscsaba – Békéscsaba közgyűlése idén Kutyejné Ablonczy Katalinnak és a békéscsabai diákönkormányzatnak ítélte oda a Békéscsaba Ifjúságáért kitüntetést. A díjazottak csütörtökön délután, a Csabai Garabonciás Napok kampányzáró rendezvényének keretében vették át az elismerést Szarvas Péter polgármestertől és Kiss Tibor alpolgármestertől a főiskola tornacsarnokában.

  Bővebben

 • Kiváló teljesítményt nyújtott a benkás diák bírkózásban

  Szarvas – Hajdú Nándor, a Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 8/c osztályos tanulója a Szlovákiában rendezett nemzetközi birkózóversenyen harmadik helyezést ért el. Szívből gratulálunk Nándi nemzetközi szinten is kimagasló eredményéhez!

  Bővebben

 • Az Eötvös egyik diákja is bekerült az imázsfilmbe

  Sopron – Nemrégiben szereplőválogatást tartott a soproni Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Egészségügyi és Művészeti Szakgimnáziumban a Magyar Turisztikai Ügynökség. Egy új magyarországi turisztikai imázsfilm forgatásához kerestek karaktereket. Az iskolából Németh Lili 10/b osztályos tanulót érte az a megtiszteltetés, hogy beválogatták a filmbe.

  Bővebben

 • Kiemelkedő eredmény született a Bozsik-Programban

  Szombathely – Horváth-Sipőcz Barnabás, a Reményik Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Művészeti Iskola 2/b osztályos tanulója vehette át idén a Bozsik Intézményi Program emlékplakettjét.

  Bővebben

 • Az utazás szélesíti a látókörünket

  Nyíregyháza – Buenos Aires – Tótfalusi Fanni, a nyíregyházi Luther Márton Evangélikus Kollégium diákja idén nyáron cserediákként Argentínában tölthetett két hónapot. Személyes beszámolóját olvashatják ott szerzett élményeiről.

  Bővebben

 • Negyedjére tartották meg az Evangélikus Diákparlamentet

  Piliscsaba – 2018. szeptember 21–23-ig került megrendezésre a IV. Evangélikus Diákparlament Piliscsabán. Az idei téma a közösség volt, így a közösségépítés, közösségszervezés és maga a közösség fogalma köré épült ez a pár nap. Az Evangélikus Pedagógiai Intézet (EPSZTI) szervezésében sikerült olyan előadókat meginvitálni, akik nagy örömmel vettek részt, átadva tudásukat a fiatalságnak.

  Bővebben

 • A MEE pályázati felhívása a Schedius Lajos tanulmányi ösztöndíjra és a Sztehlo Gábor tanulmányi és szociális ösztöndíjakra

  A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) Országos Presbitériuma a 6/2018. (IX.20.) szabályrendeletével egyházi ösztöndíjak kiírásáról rendelkezett az alábbiak szerint.

  Bővebben

 • Meglátogatta egykori befogadó családját a thai cserediák

  Békéscsaba – 14 évvel ezelőtt egy évet töltött Békéscsabán az a thaiföldi diáklány, aki miután megszerezte az orvosi szakvizsgáját, újra meglátogatta egykori befogadó családját. Panka, ahogyan a Zahorán család anno elnevezte, volt iskoláját, az evangélikus gimnáziumot is felkereste szerdán, ahol egykori osztályfőnöke és az iskola igazgatója nagy szeretettel fogadták.

  Bővebben

 • Tatán tartották a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat tanévnyitó konferenciáját

  Tata – Szeptember 22–23-án rendezték meg a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat (KRSZH) tanévnyitó konferenciáját Tatán a Jezsuita Roma Szakkollégium szervezésében.

  Bővebben

 • A világ legnagyobb tanórája volt a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban

  Budapest – A világ legnagyobb tanórája elnevezésű rendezvényt 2018. szeptember 25-én tartották meg a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban. A tanórát az ENSZ szakértői által írt és javasolt óravázlat alapján rendezték. Pálfi Erika, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelési tartalomfejlesztési főosztályának vezetője is jelen volt az eseményen.

  Bővebben

Stránky

Subscribe to 4