4

 • Próbatétel előtt állnak a végzős nyolcadikosok

  Békéscsaba – Szombaton lesz a központi írásbeli felvételi vizsgák napja az általános iskolások számára. A középiskolák egy része nemcsak az általános iskolai eredmények alapján rangsorolja a fiatalokat, hanem a diákoknak egy központi felvételi tesztet is ki kell tölteniük.

  Bővebben

 • „...én vagyok...” (Lk 24,39b) – Rajzpályázat és verseny

  A Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának Gyülekezeti és Missziói Osztálya rajzpályázatot és versenyt hirdet. Szeretettel várjuk az egyénileg vagy csapatban, gyülekezetben vagy közösségben elkészített alkotásokat!

  Bővebben

 • „...én vagyok...” (Lk 24,39b) – Videópályázat és verseny

  A Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának Gyülekezeti és Missziói Osztálya videópályázatot és versenyt hirdet. Szeretettel várjuk az egyénileg vagy csapatban, gyülekezetben vagy közösségben elkészített alkotásokat!

  Bővebben

 • A Fecskefészektől Sztehlo Gáborig – Sikeres óvodai szakmai hét valósult meg a Fecskefészek óvodában

  Budapest – 2018 szeptemberében a pestszentlőrinci Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium nevelőközössége elhatározta, hogy Az igazak útján címmel Sztehlo Gábor születésének 109. évfordulója alkalmából a gyermekmentő evangélikus lelkész életét és munkásságát egy egy héten át tartó projekt keretében dolgozza fel.

  Bővebben

 • Bábozás mint ifjúsági misszió

  Budapest – Az ifjúsági munka erősítését, a közösségépítést és a missziót is szolgálják a gyülekezetek bábos csoportjai. Ebből a megfontolásból rendezték meg lelkészeknek és gyülekezeti munkatársaknak az első országos evangélikus bábképzést egyházunk országos irodájának székházában 2019. január 12-én.

  Bővebben

 • Kokó az osztályteremben – Gyűjtenek a hetedikesek

  Budapest – A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium egyik osztálytermében Kokó – Kovács István boxbajnok – mosolyog a falról Luther mellől. Egyikük az őszről ad hírt, másikuk a télről – így jelzi a teremdíszítés az éppen aktuális évszakot. Hogy került Luther mellé a sportoló?

  Bővebben

 • Karácsonyi műsort adtak a kiskőrösi gimnázium tanulói a templomban

  Kiskőrös – A kiskőrösi gimnáziumban 2018. december 20-án volt az utolsó tanítási nap a téli szünet előtt, melyet evangélikus iskolához méltó módon zártak, egy kis meglepetéssel.

  Bővebben

 • Ifi-konfi adventi ajándékozása nagycsaládosoknak Fancsalon

  Fancsal – Önkéntes angyalok lepték el Fancsalt. A Budavárban összegyűjtött adományok egy részét a nagycsaládosok számára – énekszó mellett és egy igei köszöntés kíséretében – nyújtották át. S. D. G.!

  Bővebben

 • Schedius-ösztöndíjas diák lett az Év Utánpótlás-kajakosa

  Szarvas – Ünnepélyes keretek között búcsúztatta a kiváló eredményekben gazdag 2018-as évet a Magyar Kajak-Kenu Szövetség. A gálán átadták az év legjobbjainak járó díjakat.

  Bővebben

 • Jónak lenni megint jó!

  Budapest – Decemberben, karácsonyra készülve ismét lázas készülődés vette kezdetét a Podmaniczky János Evangélikus Óvoda és Általános Iskolában. A tavalyi évhez hasonlóan idén is adománygyűjtést szerveztek. A podmaniczkys családok – szülők és gyerekek – újra nagy örömmel készítették össze cipős doboznyi ajándékukat nehéz sorsú gyerekek számára.

  Bővebben

 • Az első fontos lépés – Szalagavató a Vajdában

  Szarvas – 2018. december 8-ának estéjére ünnepi díszbe öltözött az Alkotmány utcai sportcsarnok. A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium végzős diákjai ezen a napon kapták meg kék szalagjukat, amely mostantól a kabátjukat díszíti majd, és azt jelzi a világ számára, hogy viselője a finisbe érkezett gimnáziumi tanulmányai során.

  Bővebben

 • Ölelés, simogatás, tánc, pacsi

  Szőlősgyörök – Ölelés, simogatás, tánc, pacsi. Enélkül nem kezdődhet el tanítási nap a szőlősgyöröki Dél-balatoni Gárdonyi Géza Evangélikus Általános Iskolában. Külföldi mintára találta ki az egyik alsós tanító néni, hogy reggel így menjenek be a terembe a kicsik. Azt mondja, a játékosság és a szeretet jól működik, egészen más így az órák hangulata.

  Bővebben

 • Amerikai diákok látogattak el a Podmaniczky-iskolába

  Budapest – December 5-én, egy nappal Mikulás ünnepe előtt, piros sapkás fiatalok lepték el iskolánk tornatermét. Harmincöten – egyetemista diákok és tanáraik – azért jöttek el Magyarországra az amerikai Colorado államból, hogy karácsony örömhírét továbbadhassák.

  Bővebben

 • Kutató diákok egy evangélikus kutatóiskolában

  Szarvas – A 2018–2019-es tanévben, november 30-án – hagyományteremtő céllal – először rendezték meg az evangélikus iskolák kutató diákjainak konferenciáját a Deák Téri Evangélikus Gimnáziumban, melyen 42 diák részvételével 31 dolgozatot mutattak be. Az izgatottan gyülekező résztvevőket Gadóné Kézdy Edit, a vendéglátó iskola igazgatónője köszöntötte. A pályázók 4 szekcióban mutatták be kutatási eredményeiket a háromfős zsűrik előtt.

  Bővebben

 • 10. KÖSZI Téli berek évindító hétvége 18–29 éveseknek

  Őrbottyán – Az új Téli berek tábor azoknak a 18–29 éves fiataloknak szól, akik még nem családos fiatal felnőttként keresik az útjukat, vagyis érettségizők, főiskolások, egyetemisták, pályakezdők jelentkezését várjuk.

  Bővebben

 • Koszorúkészítő konfisok

  Gyékényes – A Gyékényesi Evangélikus Egyházközség gyülekezeti házában 2018. november 30-án egykori és jelenlegi konfirmandusokkal Sikter János lelkész szervezésében először tartottak adventikoszorú-készítő estet – adta hírül szerkesztőségünknek Balogh Ákos, a gyülekezet gondnoka.

  Bővebben

 • 70 milliós beruházás Soltvadkerten

  Soltvadkert – A soltvadkerti Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolánál az utóbbi hónapokban komoly beruházások történtek. A munkálatok befejeztével került sor a D épület emeletén az új tantermek és a könyvtár átadó ünnepségére.

  Bővebben

 • Helyi termékekből készül az ökomenza Szarvason

  Szarvas – A szarvasi Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvodában a menzán az alapanyagok csaknem fele helyi termelőktől származik. A felhasznált zöldségek 50-60 százaléka biozöldség, az élelmiszer-hulladék mennyiségét pedig egyszerű ötletekkel csökkentik. Például azzal, hogy a gyerekek maguk szedhetnek az asztalnál az ételből: így csak annyit vesznek ki, amennyiről úgy gondolják, hogy meg is tudják enni – írja a Greenpeace.

  Bővebben

 • „Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, örökre enyém vagy” – A KÖSZI Megálló istentiszteletekről

  Budapest – Piliscsaba – 2018 nyarán és őszén összesen 4 alkalommal tartott Megálló istentiszteletet a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület (KÖSZI). Ezek az istentiszteletek és az utánuk következő úrvacsorák és áldások a KÖSZI-táborok legkatartikusabb eseményei. Egyrészt összefoglalják és magasabb, spirituálisabb szintre helyezik azokat a témákat, melyeket az azt megelőző napokban a táborok során feldolgoztunk, másrészt mindenkit szembesítenek azzal, hogy az együtt töltött idő hamarosan véget ér. Végül, de nem utolsósorban útravalóval látják el a táborozókat, akik így lelkileg feltöltődve mennek haza.

  Bővebben

 • Információs napot tartanak a másoddiplomás lelkészképzésről az Evangélikus Hittudományi Egyetemen

  Budapest – Az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE) november 30-án, pénteken délután információs alkalmat tart a másoddiplomás lelkészképzésről.

  Bővebben

 • Idegen nyelvek – egy kicsit másképp

  Szarvas – Több éve tartó hagyomány a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban, hogy az egyes munkaközösségek ősszel, télen és tavasszal egy-egy héten tantárgyaikkal kapcsolatos programokat szerveznek az iskola diákjai számára. Mint mindig, idén is a nyelvi hét nyitotta a projekthetek sorát: november 5–10. között mindennap kínáltunk valami érdekességet a vajdás tanulók számára.

  Bővebben

 • 50 éves a Bobai Evangélikus Óvoda – Beiktatták iskolalelkészi szolgálatába Hegedüs Gábort

  Boba – Fennállásának 50. évfordulóját ünnepelte a Bobai Evangélikus Óvoda. Ünnepi istentisztelettel, kedves műsorral és egy új címtábla avatásával emlékeztek az elmúlt évtizedekre.

  Bővebben

 • TudásFeltöltés – Vetélkedőt rendeztek a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban

  Budapest – Az egyik legsikeresebb középiskolás tudomány-vizualizációs vetélkedő, a „TudásFeltöltés” negyedik kiírása az evangélikus középiskolák támogatását megvalósító EFOP pályázat keretében indult el. A természettudományos ismereteket immár hét éve viszi közel a középiskolásokhoz a program, újdonságát a szlogenje fogalmazza meg tömören: „Irányítsd a mobilodat a tudományra!” 2018. novemberében az evangélikus középiskolák számára kiírt forduló győztese a soproni Berzsenyi Líceum csapata lett. 2018. november 17-én a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban rendezték meg a TudásFeltöltés vetélkedő döntőjét. Az erről készült videofelvételeket itt tekinthetik meg.

  Bővebben

 • Jótékonysági megmozdulás és rendhagyó hittanórák voltak a Benkában

  Szarvas – Szarvason Márton-naphoz közeledve évek óta jótékonysági akcióra buzdítják a gyülekezet tagjait és a város lakosságát. Ahogyan Szent Márton katonaként megosztotta köpenyét egy koldussal, úgy bátorítanak mindenkit, hogy a télhez közeledve, így, Márton napját megelőzően nézzenek be ruhásszekrényeikbe, és ha van olyan nem használt, meleg télikabát, amelyet fel tudnak ajánlani a rászorulóknak, tegyék ezt meg, az evangélikusok pedig segítenek, hogy célhoz érjenek az adományok.

  Bővebben

 • XVII. Országos evangélikus bábfesztivál – Mottó: „...én vagyok...” (Lk 24,39b)

  Budapest – Szeretettel várjuk evangélikus gyülekezeteink és iskoláink bábcsoportjait a XVII. bábfesztiválra. Téma: Jézus élete Lukács evangéliuma szerint. A fesztiválon részt vevő csoportok saját kézzel készített bábokkal, díszlettel jelenítsék meg az általuk írt jelenetet. Az előadandó jelenetek időtartama lehetőleg 10 perc körül legyen.

  Bővebben

 • Megrendezték az idegen nyelvek napját a Székácsban

  Orosháza – Az orosházi Székács József Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium idén november 10-én tartotta hagyományos rendezvényét, az idegen nyelvek napját. Céljuk az volt, hogy a résztvevők alkalmazhassák idegen nyelvi tudásukat, felismerjék a hasznát, és népszerűsítsék társaik körében. Egy kellemes délelőttöt tölthettek így együtt.

  Bővebben

 • Átadták a Schedius Lajos- és a Sztehlo Gábor-ösztöndíjakat

  Budapest – A fiatal tehetségek tanulmányi támogatására és a növendékek megsegítésére alapított ösztöndíjakat a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) székházában adták át ünnepélyes keretek között 2018. november 8-án.

  Bővebben

 • Minden szinten pozitívan zárt az idei Szélrózsa!

  Budapest – 2018. október 29-én tartotta kiértékelő, egyben lezáró együttlétét a Szélrózsa presbitériuma. Délután a kör kinyílt: a munkaágvezetők is meghívást kaptak az alkalomra, ahol közösen ünnepelhették a büki Szélrózsa sikerét, és megoszthatták egymással tapasztalataikat, jövőbeli terveiket, javaslataikat.

  Bővebben

 • „Készíts Luther-rózsát!” – Pályázat a reformáció 501. évében

  Csurgó – A csurgói evangélikus gyülekezetben 2018. november 4-én Luther családi napot tartottak, melynek keretében sor került a Készíts Luther-rózsát! pályázat eredményhirdetésére. A helyi lelkész nélkül maradt somogyi gyülekezet a csurgói oktatási intézményekbe járó evangélikus gyermekek körében hirdette a pályázatot szeptember 18-án.

  Bővebben

 • Szeretettel tartozunk – Gyerekprogram a nyáregyházi evangélikusoknál

  Nyáregyháza – Az őszi szünetben jó, ha le tudják kötni magukat a gyerekek, és hasznosan töltik az időt. Erre próbált lehetőséget adni az iskolásoknak az az egész napos program, amelyet a Nyáregyházi Evangélikus Leányegyházban szerveztek.

  Bővebben

Stránky

Subscribe to 4