4

 • Az Arsbonitól a Horthy korszakon át a közös élményfestésig – avagy mi fér bele egy humán hétbe?

  Szarvas – A szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban a hagyományoknak megfelelően ismét megrendezésre került a humán hét, amelyről a munkaközösség vezetője küldött beszámolót honlapunknak. Ezt adjuk most közre.

  Bővebben

 • Játék határokkal – egy program, amely segít, hogy a játék csak játék maradjon

  Budapest – A szerencsejáték napjaink egyik igen népszerű szórakozási formája, azonban más játékokhoz hasonlóan, ehhez is csak a mértékletesség jegyében ajánlott hozzáállni. A Szerencsejáték Zrt. és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet ezt a szemléletet szeretné erősíteni már a kiskorú gyermekekben is, 2012-ben indított „Játék határokkal” programjával, amelyet az idei évben kiterjesztenek, hogy dupla annyi iskolába juttassák el prevenciós óráikat.

  Bővebben

 • Lovagregény – 23. KÖSZI Napvető kalandtábor

  Piliscsaba – Hamarosan indul 23. KÖSZI Napvető kalandtábor a 3–8. osztályosok számára, amelyre 2019. augusztus 11–17. között kerül sor.

  Bővebben

 • Ezek a mai fiatalok! – 23. KÖSZI Napvető élménytábor

  Piliscsaba – Hamarosan indul a 23. KÖSZI Napvető élménytábor 7–12. osztályosok számára, amelyre 2019. augusztus 4–10. között kerül sor.

  Bővebben

 • Érezz rá! – 23. KÖSZI Napvető mesetábor (napközis)

  Budapest-Zugló – Hamarosan indul a 23. KÖSZI Napvető mesetábor (napközis) 1–4. osztályosok számára, amelyre 2019. július 15–19. között kerül sor.

  Bővebben

 • Eine schöne Woche – Egy szép hét

  Haan – Szarvas – A Vajda Péter Gimnázium diákjai Haanból fogadtak cserediákokat intézményükben. Erről szó Gyekiczki Fanni 11.A osztályos tanuló élménybeszámolója.

  Bővebben

 • Rekord számú résztvevővel tartották meg az országos bábfesztivált

  Budapest – A Gyülekezeti és Missziói Osztály szervezésében idén kilenc kiváló előadás bemutatójára került sor a tizenhetedik alkalommal megszervezésre kerülő Országos Evangélikus Bábfesztiválon. Az „...én vagyok...” (Lk 24,39b) mottóval meghirdetett fesztivál a Magyarországi Metodista Egyház központjában, 2019. április 13-án került megrendezésre.

  Bővebben

 • Földiekkel játszó égi tünemény

  Szombathely – A Reményik Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és AMI diákjai kisfilmet készítettek a költészet napja alkalmábó, a RED BULL PILVAKER – A Reményhez című klipje alapján.

  Bővebben

 • Családi délutánt rendezett az evangélikus iskola

  Békéscsaba – Ugrálóvárral és programok sorával színesített családi délutánt rendezett 2019. április 12-én, pénteken az evangélikus sportcsarnokban az evangélikus iskola, a Mentálhigiénés Egyesület és a dr. Baly Hermina Mentálhigiénés Alapítvány.

  Bővebben

 • KÖSZI Napvető táborok: SZIVI Táborvezetők akcióban – Csapó egy

  Budapest – 2019. március 31-én a csapatépítő-összerázó tréninggel ismét kezdetét vette a KÖSZI Napvető táborok szervezőinek szóló SZIVI Táborvezetők akcióban képzési program, melyet idén is a Szívvel-Lélekkel Alapítvány szervez. Közel harminc fiatal gyűlt össze, újak és régiek, hogy nekilássanak a 2019-es nyári táborok megszervezésének.

  Bővebben

 • Országos angol prezentációs verseny volt a Deák téren

  Budapest – 2019. április 9-én prezentációs verseny tartottunk az evangélikus középiskolák számára. Huszonhét diák került be az országos döntőbe, akik tizenöt különböző evangélikus intézményből érkeztek az ország különböző pontjairól.

  Bővebben

 • Együtt daloltak dicséretet

  Szombathely – Mire lehet büszke egy iskola a tanulmányi és versenyeredményeken kívül? Például arra, ha a diákság és a tanárok közössége az istentiszteleti és ünnepi alkalmakon együtt zengi az énekeket. Mert ez mostanában nem természetes. Mitől evangélikus egy ilyen alkalom? Ha korálok csendülnek föl a lelkekben és a torkokban. Mi tartja össze a kórusokat? Természetesen a közösséghez tartozás és az együtt muzsikálás felszabadító öröme. És persze nagyszerű az a lehetőség, hogy minden évben egy másik evangélikus iskola kórusához is elutazhatnak. Nyíregyháza, Sopron, Békéscsaba és Budapest után idén Szombathelyen tartották április 5–7. között az evangélikus diákkórusok országos találkozóját, az EDOT-ot közel félezer diák részvételével.

  Bővebben

 • Lezajlott a XX. Neumann... – Sztárban sztár + 1 kicsi...

  Sopron – Immáron a XX. évadát zárta április 3-án az evangélikus iskolák között az Evangélikus Pedagógiai Központ szervezésében megrendezésre kerülő Neumann János Informatikai Kupa.

  Bővebben

 • „Szívvel és lélekkel” gáláztak a miskolci kossuthosok

  Miskolc – Véget nem érő tapsviharok, büszkeségtől kicsorduló könnycseppek, közös nevetések, boldog gyerekek, szülők, nagyszülők és pedagógusok – gálát tartott a miskolci Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium, 2019. április 5-én.

  Bővebben

 • Sikeresen szerepeltek a mezőberényi diákok az AJTP Diák Vállalkozók Versenyén

  Eger – 2019. március 29–30-án 11. alkalommal rendezték meg Egerben az AJTP Diák Vállalkozók Versenyét, amin a mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium két csapattal vett részt.

  Bővebben

 • Félezren zsendültek, több versenyen bizonyítottak a diákok

  Bonyhád – A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium idén is megszervezte a Bonyhádi Szellemi Zsendülés elnevezésű rendezvényét. A Lotz János szövegértési és helyesírási versenyen, a Glasperlenspiel német nyelvű kultúrtörténeti versenyen, az Ésszel járom be a Földet földrajzversenyen, az Ordass Lajos retorikaversenyen, az Evangélikus iskolák történelemversenyén, valamint a Newsbrowsing angol nyelvű blogversenyen összesen mintegy ötezer tanuló vett részt az ország összes megyéjéből és a határon túlról.

  Bővebben

 • Összhangban Istennel és egymással – Lelki nap a KÖSZI-ben

  Budapest – Hosszú idő után, 2019. március 24-én Összhangban Istennel és egymással címen csendesnapot szervezett a KÖSZI. A rendhagyó, a remények szerint hagyományteremtő alkalom fiatal szervezői csapatból építkezett, akik egy nyári gyerektábor napirendjén igyekeztek végigvezetni a résztvevőket.

  Bővebben

 • Kékbe öltöztek a Székács-iskolában az autizmus világnapja alkalmából

  Orosháza – Még 2007 decemberében jelölte ki az ENSZ április 2-át az autizmus világnapjának, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrumzavarra. A Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumban sem felejtették el a világnapot, a diákok és a tanárok is kékbe öltöztek.

  Bővebben

 • Megtartották a XXVIII. Evangélikus Hittanversenyt – Eláruljuk az eredményeket is!

  Budapest – A Gyülekezeti és Missziói Osztály szervezésében idén a megyei hittanversenyeken több mint 3000 gyermek, míg az országos fordulón több mint 400 fiatal vett részt. Az „én vagyok” mottóval meghirdetett országos hittanverseny Jézus életét helyezte a középpontba. Az idei évben a Gyülekezeti és Missziói Osztály két fordulóban hirdette meg a XXVIII. hittanversenyt. A második fordulóra 2019. március 30-án került sor az Evangélikus Hittudományi Egyetemen (EHE) és a zuglói evangélikus templomban.

  Bővebben

 • Soproni licisták jártak Liszt szülőházában

  Doborján – A doborjáni Liszt-központ folyamatosan igyekszik kapukat nyitni Magyarország felé. Március 30-án egy soproni diákcsoport látogathatta meg Liszt Ferenc szülőházát, és vehetett részt fiatal zongoraművészek koncertjén.

  Bővebben

 • Rendhagyó történelem óra Anne Frankról

  Boba – Celldömölk – 2019. március 28-án a bobai Reményik Sándor Evangélikus Általános és Művészeti Iskola 7. és 8. osztályos tanulói rendhagyó történelem órán vettek részt a celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnáziumban. Megtekintették az „Anne Frank – Történelem a mának”című vándorkiállítást.

  Bővebben

 • Megyei hittanversenyt tartottak a Hajdú-Szabolcsi Egyházmegyében is

  Mandabokor – Nyíregyháza – A Hajdú-Szabolcsi Egyházmegye megyei hittanverseny fordulóját Mandabokorban tartottuk meg március 9-én. Összesen 10 csapat gyűlt össze 10 órakor nagy izgalmak közepette a Túróczy Zoltán Evangélikus Óvoda és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolából (5 csapat); a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumból (1 csapat), a Nyíregyházi Evangélikus Egyházközségből (2 csapat), valamint a Filadelfia Evangélikus Egyházközségből (Nyírtelek) (2 csapat).

  Bővebben

 • Idén is sikerült a duplázás!

  Szarvas – Végre eljött március, amit a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium röplabdásai már nagyon vártak. Ilyenkor dől el a megyei versenyeken, hogy ki vehet részt a debreceni amatőr országos bajnokságon. A megyei selejtezőt mind a lányok, mind a fiúk magabiztosan nyerték, így bekerültek a négyes döntőbe.

  Bővebben

 • Lezajlott a hittanverseny a Soproni Egyházmegyében is

  Sopron – 2019. március 9-én, a Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola adott otthon a 18. hittanverseny megyei fordulójának. A megmérettetésre a soproni egyházmegye számos településéről és iskolájából érkeztek tanulók: a Szent Anna Katolikus Általános Iskolából, a Beledi-, Rábaszentandrási-, Nemeskéri-, Soproni Evangélikus Egyházközségből, a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégiumból, a Dr. Csepregi Horváth János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolából és a Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskolából.

  Bővebben

 • Ahogy te látod – cikkírói pályázat evangélikus fiataloknak

  Budapet – A Magyarországi Evangélikus Egyház Luther Kiadója – az egyház 1%-os kampányának jegyében – pályázatot hirdet 14–18 év közötti fiatalok részére Ahogy én látom címmel.

  Bővebben

 • Szakmai műhely: Jó gyakorlatok, avagy küldetésben a romákért

  Nyíregyháza – Olyan missziók megismerésével foglalkoztunk a márciusi szakmai műhelymunka során, melyek mindegyike a hazai cigányság felemelését, sorsának jobbra fordítását tűzte célul. A szombati program könnyebben körülírható, ugyanis három magyarországi egyház romák között végzett tevékenységéről szólt, a misszió szó ebben az összefüggésben nagyon is a helyén van. De a pénteken megismert pedagógiai törekvéshez is komoly elhivatottság, odaszánás szükséges…

  Bővebben

 • Újra fedélzeten a Szélrózsa-tízek

  Budapest – Első alkalommal ült össze a 2020-as év országos evangélikus ifjúsági találkozójának főszervező csapata, a Szélrózsa-tízek. A Magyarországi Evangélikus Egyház budapesti Üllői úti Országos Irodájában február 13-án tartott megbeszélést az esemény koordinátorai – Szeli Noémi, az országos iroda gyülekezeti és missziói osztályának referense és Homoki Pál soltvadkerti evangélikus lelkész, „Szélrózsa-atya” – vezették.

  Bővebben

 • A Nógrádi Egyházmegye idén Szügyben tartotta hittanversenyét

  Szügy – A szügyi evangélikus gyülekezet adott otthont a 28. evangélikus hittanverseny nógrádi evangélikus egyházmegyei fordulójának. Ebben az évben 9 gyülekezetből 73 gyermek készült fel a megmérettetésre, Jézus életét tanulmányozva.

  Bővebben

 • Így emlékeztek a kiskőrösi gimnázium tanulói a forradalom ünnepére

  Kiskőrös – „Ez volt március 15-e. Eredményei olyanok, melyek e napot örökre nevezetessé teszik a magyar történelemben.” – Petőfi Sándor. A nemzeti ünnepnapot megelőző napon, március 14-én a Kiskőrösi Evangélikus Középiskola sportcsarnokát megtöltötték a diákok, s a tanulók egy része rendhagyó, különleges ünnepi műsorral készült a többi diáknak, és az iskola pedagógusainak. A fiatalok hetek óta készültek az eseményre, és az előadás nagyon jól sikerült, melyet Kaposvári Éva és Maczelka Mária Gmoser István tanárok szerveztek.

  Bővebben

 • Egyházmegyei hittanverseny volt Budán és Pesten is

  Budapest – Jól sikerült egyházmegyei hittanversenyeket tartottak a Budai és a Pesti Evangélikus Egyházmegyékben is. Az ezekről szóló tartalmas összefoglalókat itt olvashatják el.

  Bővebben

Stránky

Subscribe to 4