7144

 • Keresni a kortárs üzenetet

  Sorozatunkban a Magyarországi Evangélikus Egyház intézményeiben szolgálatot végzőket szólaltatjuk meg indíttatásukról, munkájukról, céljaikról. Hegedűs Klárával, a Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium magyar–francia szakos gimnáziumi tanárával kreativitásról, irodalomról és önismeretről, valamint a diákok inspirálásáról is beszélgettünk.

  Bővebben

 • Se köpönyeg, se forgatás (Mt 7,15–21)

  Óriási bátorság leugrani a toronyból, bele a Duna kellős közepébe. Márpedig a 2017-es budapesti FINA vizes világbajnokságon, amelyre mi is kilátogattunk Máté fiammal megnézni Hos - szú Katinkát, az egyik legkülönlegesebb látvány kétségtelenül az óriás toronyugrás volt, amelyet a szervezők a Duna-partra álmodtak meg, gondolva Budapest szépségeire és persze a világhálón azóta is milliószámra keringő fotókra.

  Bővebben

 • A megújulás kegyelme

  Mit ne tegyünk a járvány után? Amikor ezeket a sorokat írom (2020 májusának végén), lecsengőben van már a koronavírusjárvány. Kezdődik az élet megint.

  Bővebben

 • Bibliai olimpia

  Ezekben a napokban rendezték volna meg a XXXII. nyári olimpiát, amelyet azonban a koronavírus-járvány miatt egy évvel el kellett halasztani. Hogy mégse maradjunk olimpia nélkül, az alábbiakban igyekszem áttekinteni, hogy magában a Bibliában hol van szó sportról.

  Bővebben

 • A püspöki szolgálat örömei és veszélyei

  Az 1990-es rendszerváltást követő első püspökiktatásra az év március 17. napján került sor. Ünnepi volt az alkalom, megannyi külföldi egyházi méltóság – köztük az LVSZ [Lutheránus Világszövetség – a szerk.] akkori főtitkára [a norvég Gunnar Stålsett – a szerk.] és a szomszédos egyházak püspökei –, régi és új közéleti személyiségek jelenlétében zajlott az esemény, zendült az ének egy új, nagy reményekkel várt korszak küszöbén. Bennem élt a feszültség, meg tudok-e felelni az elvárásoknak egy ismeretlen korszak hajnalán, amikor a társadalmi és egyházi változások előrevetítették a lehetőségek csillagzáporát.

  Bővebben

 • Gondevő?

  Ez a kis plüss ma megragadta a figyelmemet. Mit is mondjak… Vajon melyik gyerek mondaná el ennek a kis szörnyecskének a gondjait? Ma pont olcsóbban… „Kis gyerek, kis gond…” – talán a mérete miatt kicsi gyerekekre gondoltak a gyártók. Zsebes, szóval jól tele tudja beszélni a gyerek a hasát. Aztán behúzza… És aztán? Egyedül marad, megoldás nélkül. De ha szerencséje van, kitalál valamit. Vagy nem, mert nem tud, mert még kicsi.

  Bővebben

 • Isten gitárosa és az alkohol – Egy jezsuita pap szabadulása

  Lucien Aimé Duval személyét Sillye Jenő ajánlotta figyelmembe még felső tagozatos koromban. El is olvastam alig tizenhárom évesen a Miért oly hosszú az éj? című könyvét, és… Nos, nem értettem belőle egy szót sem. Az ember annyi idősen még fekete-fehérben látja a világot. Valaki vagy jó, vagy rossz. Vagy keresztény, vagy cigarettázik. Ilyen egyszerű. Duval bonyolultabb volt.

  Bővebben

 • Az egyházak a remény és a fény hordozói – Beszélgetés Hölvényi György európai parlamenti képviselővel

  Brüsszel – Az Európai Néppárt frakciójának vallásközi párbeszéddel foglalkozó munkacsoportja június 24-én online ülést tartott, amelyen első alkalommal ismertette, hogy a történelmi egyházaknak milyen szerepük van a koronavírus-járvány okozta válság utáni újjászületésben. Hölvényi Györggyel, a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselőjével, a munkacsoport társelnökével a Magyar Kurír munkatársa beszélgetett.

  Bővebben

 • Vezérelt élet – Beszélgetés Zászlós Tiborral

  „A földet művelni, mezőgazdasággal foglalkozni nemcsak szakma, nem csupán hivatás, hanem életforma" – vallja Zászlós Tibor, a Mezőfalvai Zrt. vezérigazgatója. Megtiszteltetésnek tekinti, hogy eddigi pályafutása alatt számos más tisztséggel is megbízták, jelenleg is a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőgazdaságért felelős országos alelnöke, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke, címzetes egyetemi docens, a GMO-mentes Magyarországi Egyesület vezetőségi tagja. Kápolnásnyéken él, a Tordas–Gyúrói Evangélikus Egyházközség martonvásári filiájának tagja. Öt gyermeket nevelt fel és öt unokával büszkélkedhet. Íróasztalán két könyv mindig a keze ügyében van: a Biblia és a Büntető Törvénykönyv.

  Bővebben

 • Doppler, a teknős (5Móz 7,6–12)

  Dunaharasztiban laktunk, amikor egy szép napon egy teknőst találtam a kertben. Éppen beszélgettem telefonon egy kedves debreceni barátommal, amikor is láttam átgyalogolni őt a járdán. Először azt hittem, káprázik a szemem, és csupán a fáradtságnak tudható be a látvány, de pillanatok alatt kiderült, hogy amit látok, az a valóság. Gyorsan leraktam a telefont, odamentem hozzá. Felemeltem. Szemeztünk, majd felvittem a kerti teraszra, és letettem magam mellé. Csakhogy nem akart ott maradni. Szökési kísérletbe kezdett, mire én – felhasználva a telefonos segítség lehetőségét – elkezdtem kérdezősködni, mit is csinál az ember, ha, példának okáért, talál egy teknőst a kertjében.

  Bővebben

 • Szünetmentes táp

  Ezzel a tartalmi összefoglalóval szeretnénk figyelmükbe ajánlani az Evangélikus Élet magazin legfrissebb számát. Olvassák szeretettel az Evangélikus Életet és vigyék a jó hírét!

  Bővebben

 • Ez az élet illata – A tiszta élelmiszer és tiszta lélek nyomában

  A Bakony szívében, az ötszáz lelket számláló Szápáron – festői, békés környezetben – nyújtózik a napfényben ifj. Palik Ferencnek és családjának a birtoka. Búzamezők, legelők, erdő, szántó, patak, gyümölcsös és malom. A teremtett világ és annak Ura iránti tisztelettel és alázattal éli itt dolgos mindennapjait a háromgyermekes evangélikus vállalkozó és felesége, Anikó. Vegyszermentes lisztjüket, kenyerüket, mangalicából, illetve szarvasmarhából készült termékeiket a környékbeliek veszik-viszik. A kevesebb több! – ez az elvük. A Szápári Ökofarm és Biomalom gazdája olyan ősi tudással és szeretettel beszél talajról, növényről, állatról, ami azok sajátja, akik hitből élnek, s munkájukat hivatásnak tekintik. Gasztroriport-sorozatunk legújabb állomásán a tiszta élelmiszer és a tiszta lélek kapcsolata is feltárul.

  Bővebben

 • A kántori szolgálat szépségei és nehézségei

  Mindig is szerettem az orgona hangját. Emlékszem, kislány koromban is mennyire irigyeltem a karzaton ülőket, hogy ők ott ülhetnek a hangszer közelében, és mindig jó érzés fogott el, ha – akár templomon kívül is – orgonaszót hallottam. Valahogy mintha mindig is éreztem volna valamiféle elhívást. Közel húsz éve, hogy megvalósult ez az álmom, és gyülekezetünk akkori lelkésze segítségével elindulhattam ezen a nem mindig zökkenőmentes úton.

  Bővebben

 • Mikrokozmosz

  Budapestre utaztunk a kisfiammal. Felülvizsgálatra mentünk, hogy megállapítsák: továbbra is autizmus spektrumzavara van. Korán kellett kelni, a papírok érvényesítéséért messzire kell utazni. Ráadásul az utazási kedvezményét igazoló kártyája otthon maradt a rohanásban. Évente egy-két alkalommal tudjuk csak használni, most ez is pluszköltség, akárcsak a napi iskolába hordáshoz a napi nyolcvan kilométer út, a nem helyben tanulás miatt elmaradó ingyenes füzetcsomag, a speciális igények miatti kiadások.

  Bővebben

 • Új zsoltárfordítás – Átformáló imádság

  A zsoltárok a Biblia egyik legnépszerűbb olvasmánya, amelyet gyakran adnak ki önálló könyvként is. Ezért esemény minden friss fordítás, amely újabb felfedezéseket kínál. Különösen is figyelemre méltó, ha olyan bencés szerzetes a fordító, mint Simon Tamás László OSB, aki 2015-ben már megörvendeztetett minket egy remek Újszövetség-fordítással. A zsoltárok közös olvasása, éneklése, a zsolozsmázás a bencés szerzetesi közösségek mindennapi lelki kenyere, de protestáns istentisztelet sem képzelhető el zsoltárolvasás vagy -éneklés nélkül. Vajon miért ilyen fontos számunkra ma is ez a több ezer éves, igencsak vegyes műfajú, tartalmú, hangulatú versgyűjtemény?

  Bővebben

 • Vadászvizsgával a könyvek között – Búcsúbeszélgetés Széchenyi Magdolnával

  Mindig nehéz feladat úgy interjút készíteni, hogy a beszélgetés feletti örömbe üröm is vegyül. Amikor a Luther Kiadó könyvesboltjának vezetőjével, tizenkét éve munkatársnőmmel, kedves barátnőmmel ültünk le e cikkhez a hanganyagot felvenni, az egyik szemem sírt, a másik nevetett. Széchenyi Magdolna ugyanis július 1-jétől már nem a Luther Kiadó csapatát erősíti. Nézzék el, tisztelt olvasóink, hogy az ez alkalomból készült búcsúinterjút kivételesen tegező formában olvashatják.

  Bővebben

 • Mit jelent számomra a püspök kifejezés?

  Dunnántúli Harangszó című újságunk felelős szerkesztőjétől a címadással kijelölt feladatot teljesíteni csak részben tudom. Ugyanis a kérdésre nem tudok úgy válaszolni, hogy a püspök szót olyan kifejezésnek tekintsem, amelyet bizonyos távolságtartással elemezhetek. Csak egészen személyesen tudok erről szólni.

  Bővebben

 • Viharok tépázta életmű – Lux Elek szobrászművész munkásságáról

  A2 0. század első felének magyar szobrászatában jelentős szerepet játszó művész, Lux Elek (1883– 1941) neve mára sajnos kevesek számára cseng ismerősen. A szomorú tényt némiképp magyarázza, hogy Lux köztéri alkotásainak jelentős része áldozatul esett az 1944–1945-ös magyarországi pusztításoknak, a második világháborút követő politikai és ideológiai változások pedig nemcsak „szem előtt lévő” műveit, de művészeti hagyatékát is megtizedelték, és számottevően hozzájárultak a kitűnő művész egész munkásságának méltatlan elfeledéséhez. Ezért különösen fontos és örömteli, hogy a magyarországi szobrászat kiváló ismerője, Prohászka László művészeti író a nemrégiben megjelent könyvében tudományos igénnyel feldolgozta, és a tőle megszokott olvasmányos stílusban mindenki számára hozzáférhetővé tette a szepességi szász (cipszer) családból származó művész sokrétű és gazdag életművét.

  Bővebben

 • Segíts, Uram! – Bizonyságtétel

  A nyíregyháza-mandabokori evangélikus gyülekezetbe járok hosszú évek óta, és ifjúsági tag vagyok, azonban egy évvel ezelőtt nagy fordulatot vett az életem. Az Úr Budapestre szólított, Zuglóban kaptam állást területi védőnőként. Hosszú és imaharcokkal teli út vezetett idáig, de így az egy év távlatából nézve a történteket, úgy látom, hogy valóban tökéletesen elő volt számomra készítve minden!

  Bővebben

 • Keresztényi szeretettel vagyunk egymás iránt

  Sorozatunkban a Magyarországi Evangélikus Egyház intézményeiben szolgálatot végzőket szólaltatjuk meg indíttatásukról, feladataikról, céljaikról. Fülöp Évával, a Bakonycsernyei Evangélikus Óvoda gazdasági vezetőhelyettesével az intézmény légköréről, a gyermekek közötti munkavégzésről és az evangélikussághoz tartozásról is beszélgettünk.

  Bővebben

 • Az interneten hangosabb lett az egyház – de meddig?

  Március közepén, amikor a kijárási korlátozás fogalma távoli hírből a mindennapok valóságává vált hazánkban, templomaink kapui is bezártak, az orgonák is elcsendesedtek. A lelkészek és a papok többsége azonban megtalálta a módját, hogyan szóljon a híveihez az interneten, a közösségi oldalakon. De vajon miként tekint a jövőre az egyház a vészhelyzet végeztével? Képesek leszünk-e visszatérni megszokott hétköznapjainkhoz? Mit tanultunk az elmúlt hónapokból? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Fabiny Tamás, egyházunk elnök-püspöke és Hodász András római katolikus pap a Bonum Tv június 16-i adásában. A beszélgetést Gégény István, a Szemlélek.net internetes értékmagazin főszerkesztője vezette.

  Bővebben

 • Variációk virtuális és élő muzsikára – Egy egyházzenész feljegyzéseiből

  Ez év elején úgy tűnhetett, hogy kialakul az egyházzenei jegyzet negyedéves ritmusa, és lassacskán sorozattá állnak össze a feljegyzések. A koronavírus-karantén közbeszólt, így most 2020 első fél évének fontosabb történéseit, folyamatait próbálom összegezni.

  Bővebben

 • Atyátok pedig tudja – Szubjektív „számadás” az EKME vízkereszttől húsvétig tartott adománygyűjtéséről

  „Micsoda szerencsétek van, hogy még időben hazaértetek!” – sokan így „gratuláltak” március első napjaiban az Evangélikus Külmissziói Egyesület Kenyából visszatért küldöttsége tagjainak. Akkor itthon még csak sejtettük, hogy a Covid-19 vírusa nem áll meg Ázsiában, hanem tovább terjed a világban, sőt eljut hazánkba is. Az EKME február 28-án hazatért csapata ebből már ízelítőt kapott: az átszállásnál – Kairó repülőterén – őket is komor arcú alkalmazottak fogadták, homlokukra szegezve a lézeres lázmérőt…

  Bővebben

 • Emlék – tárgy – alkotás | Az Evangélikus Országos Múzeum karanténpályázata

  Március közepén, bár érzékeltük az előszelét, mégis váratlanul állt meg az élet országszerte. Egyik pillanatról a másikra gyökeresen változtak meg legtöbbünk mindennapjai. A percről percre változó helyzetet figyelve az Evangélikus Országos Múzeum is bezárta kapuit. Az üres, látogató nélküli kiállítótér magányossá tette „karanténba kényszerült” tárgyainkat. A tárgyakat, amelyek üzenetet hordoznak.

  Bővebben

 • A hónap igéje – július: Lehet-e depressziós egy hívő ember?

  „Az Úr angyala […] megérintette ‚‚ [Illést], és ezt mondta: Kelj fel, egyél, mert erőd felett való út áll előtted! (1Kir 19,7)

  Bővebben

 • Egy évszázados traumáról

  Szerte az országban száz másodpercre megszólaltak a templomi harangok, közöttük sok evangélikus is június 4-én, a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulóján.

  Bővebben

 • Van olyan, hogy túl késő? (Róm 11,17–24)

  Bernhard Schlink A felolvasó című regényében nagyon lényegre törően fogalmaz a halogatásról és a döntésről: „Azt gondoltam – mondta Michael –, ha elszalasztjuk az alkalmas időpontot, ha túlságosan sokáig elmulasztunk valamit, ha valaki túl sokáig nem kap meg valamit, az mindig túl későn jön, még akkor is, ha végül energikusan vágunk bele, és örömmel fogadjuk. Vagy nem létezik olyan, hogy túlságosan késő, csak késő van, és a késő mindig jobb, mint a soha? Nem tudom” – szól az idézet.

  Bővebben

 • Jézus kocsmában?

  Egy vidéki presszóban kávézva akaratlanul hallottam, amint a szomszédos asztalnál két nő beszélget. Egy fiatalabb, huszonéves és egy középkorú. Nagyon lelkendezve osztották meg egymással a William Paul Young A viskó című könyvének olvasása kapcsán szerzett élményeiket. Teljesen nyilvánvaló volt, hogy Istenről, megváltásról, örök életről értekeztek. Nem volt bátorságom megszólítani őket, de jó érzéssel töltött el, hogy találkoztam emberekkel, akik Jézust szeretik.

  Bővebben

 • Hatékony működés

  Ezzel a tartalmi összefoglalóval szeretnénk figyelmükbe ajánlani az Evangélikus Élet magazin legfrissebb számát. Olvassák szeretettel az Evangélikus Életet és vigyék a jó hírét!

  Bővebben

 • „Mindenféle liktáriomoknak csinálásárul” – Pekry Erzsébet receptgyűjteménye

  A levéltárak mélyén még számos olyan feltáratlan családi, személyi dokumentumgyűjtemény található, amely sokféle szempontból lehet tárgya a történetkutatásnak. Ez alkalommal egy ilyen érdekességet mutatunk be, amely a Radvánszky család sajókazai levéltárának irategyüttesében lelhető fel.

  Bővebben

Sivut

Tilaa syöte 7144