8011

 • Visszatekintés két fesztiválra

  Egyetlen hónapon belül két jelentős eseményt is szervezett egyházunk. Előbb Budapesten a Tüskecsarnok adott otthont „A föld sója” című nemzetközi találkozónak, majd a Mátrában került sor az immár hagyományosnak mondható Szélrózsa ifjúsági fesztiválra. Sok hasonlóság volt e két eseményben.

  Bővebben

 • Shakerrel és jeges frissítőkkel várta vendégeit a KÖSZI koktélbár a Szélrózsán

  Mátrafüred, Mátra Kemping, Sástó – Tizennégyféle alkoholmentes koktélt, lelki felfrissülést és barátságos hangulatú pihenőhelyet kínált a KÖSZI koktélbár a 11. Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozón 2016. július 27–31. között. Amikor a Mátra hűsítő szellője nem volt elegendő a látogatóknak a felfrissüléshez, mixereik professzionális koktélreceptek alapján keverték ki a hűs, jeges italokat, és a szakadó eső elől bemenekülve is fiatalokkal és zenével telt meg a sátor.

  Bővebben

 • Szélrózsa 2016: Egy napunk a forgatagban

  Mátrafüred – Sástó – A 2016-os Szélrózsa Országos Evangélikus Ifjúsági Találkozón arról faggattunk résztvevőket, milyen programokon vettek részt, hogyan érezték magukat, milyen élményeket visznek magukkal haza a rendezvényről. Záró videófilmünk.

  Bővebben

 • Szélrózsa 2016: Áldás-e a komolyzene?

  Mátrafüred – Sástó – Komolyzenei összeállításunk a 2016-os évi Szélrózsa Országos Evangélikus Ifjúsági Találkozóról.

  Bővebben

 • Promise koncert a Szélrózsán – Videó

  Mátrafüred-Sástó – A nagy visszatérők, avagy nagy sikerű Promise koncert volt 2016-ban a Szélrózsán.

  Bővebben

 • Áldások – Áhítatok a 2016-os Szélrózsa-találkozón – VIDEÓK!

  Mátrafüred-Sástó – A 2016-os Szélrózsa-találkozó reggeli és esti áhítatain az evangélikus gimnáziumok küldöttségei és iskolalelkészei szolgáltak. Voltak határon innen és túlról is. Hegyeket másztunk meg, azok csúcsán vagy épp tövében húzódtunk meg és elmélkedtünk.

  Bővebben

 • Zsoltártól zsoltárig

  Mátrafüred-Sástó – Vörös István József Attila-díjas költő, prózaíró, irodalomtörténész és Verebics Petra doktorandusz beszélgetett a Szélrózsán a Zsoltárok könyve alapján a szövegek keletkezéséről, a zsoltárok megszólító erejéről és arról, hogy mi történik akkor, ha egy költő komolyan veszi, hogy a Zsoltárok könyve neki is szól…

  Bővebben

 • „Még mindig keresztény vagyok, miközben kérdéseket teszek fel” – Izgalmas teológiai témák, provokatív kérdések

  „Sankó az Odúnál van” – olvasom az sms-t a telefonomon a 11. Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozón. Dávid barátom írt, hogy az immár második alkalommal megrendezett Odú teológiai műhely egyik gazdáját el tudjuk kapni egy különleges „afterbeszélgetésre”. A provokatív témák feldolgozása tovább zajlott bennünk, így egy hét távlatából újra találkoztunk, hogy felelevenítsük az emlékeket: milyen nyomokat is hagyott bennünk az ifjabb Cserháti Sándor által vezetett beszélgetéssorozat. Anna, Tamás, Dávid és Glóri reflexióit olvashatják a következőkben.

  Bővebben

 • Beat-shop – Beszélgetés püspökökkel a zenéről – VIDEÓ!

  Mátrafüred-Sástó – Asztali zenés beszélgetések folytak püspökeinkkel a Szélrózsa-találkozón a számukra sokat jelentő zenékről. Fiatal lelkészkollégák kérdezték őket. A kultúra termében július 28. és 30. közötti alkalmakról készült videofelvételeinket láthatják.

  Bővebben

 • Mi a boldogság?

  Mátrafüred-Sástó – Vajon a világ leggazdagabb embere vagy a szegénységben élő a legboldogabb? Mit válaszol arra a kérdésre egy evangélikus lelkész és egy klinikai szakpszichológus, hogy mi a boldogság? Mit is jelent valójában a boldogság keresése? Többek között e kérdésekre keresték a válaszokat a Szélrózsa fórumbeszélgetésének résztvevői.

  Bővebben

 • Petruska koncert a Szélrózsán – Videó

  Mátrafüred-Sástó – Szuggesztív, közvetlen, humoros előadásmódjával, valamint virtuóz gitárjátékával Petruska meghatározó szerepelője a hazai fiatal zenészgenerációnak. Ezt a Szélrózsa találkozó lelkes közönsége is átélhette...

  Bővebben

 • Áldás-e a művészet?

  Mátrafüred-Sástó – Kovács-Gombos Gábor festőművész és Zászkaliczky Zsuzsanna művészettörténész ült egy asztalhoz a Szélrózsán, hogy a művészet és a szakralitás kapcsolatáról beszélgessenek.

  Bővebben

 • Áldás-e az egyház?

  Mátrafüred-Sástó – A jó hangulat, a koncertek mellett a társadalmi kérdésekkel való foglalkozás lehetőségét is kínálta az idei Szélrózsa. A találkozó érdekes pontja volt, amikor kiderült, hogy merhetünk az egyházról kritikusan is beszélni. Kamarás István és Bartha István disputáján legalábbis ebben a szellemben volt téma az egyház múltja, jelene és jövője.

  Bővebben

 • Segíteni jó! – Interjú Wolf Kati énekesnővel

  Mátrafüred-Sástó – Wolf Kati, a tehetségkutatóból ismert, népszerű énekesnő a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet meghívására volt jelen a Szélrózsán, ahol a rászoruló embereken való segítés fontosságára hívták fel a figyelmet. A művésznő kedvesen és közvetlenül állt az evangelikus.hu kamerája elé.

  Bővebben

 • LUTHER 499,- – Interjú Németh Zoltánnal

  Mátrafüred-Sástó – Németh Zoltán, a Gyülekezeti és Missziói Osztály osztályvezetője az evangelikus.hu kérdésére a Luther 499,- sátorról, az ott található játékokról, a Luther-shop kártyáról és az Evangélikus képeskönyvről is beszélt.

  Bővebben

 • Bánki Benjámin, avagy slam poetry a Szélrózsán – Videó

  Mátrafüred – Sástó – Az idei Szélrózsa egyik „meglepetés-előadója” Bánki Benjámin volt, aki slam poetry előadásával többször is megörvendeztette a közönséget. Nézze meg az evangelikus.hu Benjáminnal készült interjúját, valamint hallgassa meg újra (és újra) a Szélrózsán elhangzó előadásokat.

  Bővebben

 • Faültetés a Szélrózsán – Videó

  Mátrafüred – Sástó – „Ha tudnám is, hogy holnap elpusztul a világ, még akkor is ültetnék egy almafát” – fogalmazott Luther Márton. A Szélrózsa – 11. Országos Evangélikus Ifjúsági Találkozón hagyományteremtő céllal egy facsemetét is elültettek.

  Bővebben

 • Iszlám és Európa?

  Mátrafüred-Sástó – Lehet-e aktuálpolitikai kérdésekről pártpolitikai érdekektől mentesen beszélgetni? A 11. Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozón valódi vallásközi párbeszéd valósult meg, amelynek résztvevői a fanatizmussal, a terrorizmussal, a párhuzamos társadalmakkal kapcsolatos kérdésekre is megkíséreltek választ találni.

  Bővebben

 • Áldás-e a pénz?

  Mátrafüred – Sástó – Az idei Szélrózsa-találkozó egyik szombati fórum-beszélgetése előtt pár perccel még kevesen lézengtek a helyszín széksorai között, de a később érkezők már alig válogathattak a néhány üresen maradt ülőhely közül. A szervezők csak reménykedhettek abban, hogy a tetőtéri helyiség kellemesen hűvös atmoszférája mellett a címben megjelölt, közérdeklődésre számot tartó téma is vonzerőt gyakorol a közönségre.

  Bővebben

 • Áldások: tettek és kommunikáció – Főelőadások a Szélrózsa-találkozón

  Mátrafüred – Sástó – Az idei Szélrózsán a napindító áhítatok után – a védett idősávban – került sor a főelőadásokra. Az áldás témakörében három hiteles előadó szólalt meg, egy református lelkész, egy drogtól szabadult író és egy katolikus pap, mentálhigiénés szakember. Nézzük, milyen üzenetet tartogattak a résztvevőknek.

  Bővebben

 • Isten erőterében lévő áldás lehetünk – Tamás-misével ért véget a Szélrózsa-találkozó

  Mátrafüred – Sástó – Tamás-mise hozta még egyszer és utoljára össze a Szélrózsa-találkozó résztvevőit 2016. július 31-én, a Kékes-színpad elé. Az alkalmon Benkóczy Péter kőbányai lelkész prédikált.

  Bővebben

 • Napfény, Jézus, rock and roll – Szélrózsa-találkozó 3. nap

  Mtrafüred – Sástó – Wolf Kati és Novák Katalin látogatása, Palya Bea és egy tíz éve várt Promise koncert ragyogta be a Szélrózsa pénteki napját - a tegnap óta várt napsütés mellett. Számos izgalmas előadásra is ellátogattunk: szó volt szabadságról, reformációi örökségről, Jézusról és a rock and rollról is.

  Bővebben

 • Spirituális slam poetry és evangélikus énekek – Szélrózsa-találkozó 2. nap

  Mártafüred – Sástó – Este kilenckor teli torokból énekelték fiatalok és idősek az evangélikus énekeskönyv kedvelt énekeit, remek elektromos gitárszólókra a nagyszínpad előtt – ilyet is ritkán látni. Ám a Szélrózsa második napja sok érdekes előadást, történetet is adott.

  Bővebben

 • Áldás minden szinten – Elkezdődött a Szélrózsa-találkozó – 1. nap – Frissítve VIDEÓKKAL!

  Mátrafüred – Sástó – Itt vagyunk a Mátra-Kemping Sástó területén, ahol a 11. Szélrózsa Országos Evangélikus Ifjúsági Találkozó zajlik, 2016. július 27–31. között. Nézzük, mi is volt az első napon. Áldásos becsekkolás.

  Bővebben

 • A Szélrózsáról – ÉLŐBEN! – Eláruljuk, hol

  Mátrafüred – Sástó – „A két évvel ezelőtti, soltvadkerti találkozóhoz hasonlóan, most is élőben nézhetitek a főbb eseményeket az interneten! Akkor több mint 1500 ember kapcsolódott be a közvetítésbe, szerdától azonban kibővített adásfolyammal, még több koncerttel és előadással, immáron 2 csatornán keresztül várjuk a képernyők elé azokat, akik nem tudnak személyesen részt venni a Szélrózsán” – írták a találkozó szervezői a Facebookon.

  Bővebben

 • Holnap kezdődik a nyár legszelídebb bulija: Palya Bea és Kardos-Horváth János exkluzív a Szélrózsáról

  A Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozó üde színfoltnak számít a hazai fesztiválok sorában – Kardos-Horváth János, a Kaukázus frontembere szerint is. Palya Bea pedig, a pénteki Szélrózsás koncertjén lehozza a csillagokat az égről. Nézzétek meg az idei fellépőkkel készített exkluzív videókat!

  Bővebben

 • Áldás leszel! – Hamarosan kezdődik a 11. Szélrózsa Országos Evangélikus Ifjúsági Találkozó

  Budapest – Áldás leszel! – hirdeti a Szélrózsa találkozó mottója. A lelki, spirituális feltöltődésen keresztül a közösségi élményig igazi családias hangulat várja az érdeklődőket a július 27. és 31. között megrendezésre kerülő Szélrózsa találkozón. A Mátra Kempingben fellép többek között Palya Bea, a Kaukázus és Pál Feri atya is.

  Bővebben

 • Szélrózsa sajtótájékoztató – élőben!

  Budapest – Hamarosan kezdődik a Szélrózsa Országos Evangélikus Ifjúsági Találkozó sajtótájékoztatója, élőben a Facebookon. Itt követhetik nyomon az eseményeke.

  Bővebben

 • Igazi hősök – Bemutatjuk az Izsópkát

  Pilis – Budapest – Az Izsópka Pilisen több mint 20 évre visszamenően létezett. Különböző korosztályú gyerekeket tömörítő énekkar volt. 2015-ben újra feléledt a kórus. Vezetőjük, Jansik Ildikó fantasztikus energiával szervezte meg az adventi első szolgálatot, aztán jöttek a szeretetvendégségeken való fellépések, a piliscsabai hittanversenyen való éneklés. Legutóbb a Sarepta Budai Evangélikus Szeretetotthon juniálisán mutatták meg tudásukat a gyerekek, akik kameránk előtt vallottak arról, miért jó a közös éneklés. Legközelebb a Szélrózsa Országos Evangélikus Ifjúsági Találkozón hallhatjuk majd őket.

  Bővebben

 • Kiteszem a lelkem, és ez a hála? – Áldás leszel mindenképpen

  Romboló, pusztító szavak, átkozódás és szitkozódás mindenütt. Naponta olvasunk, próbálunk kezelni, szépíteni, megmagyarázni vagy elkerülni rengeteg - túl sok - gyűlölködő mondatot. Ezek olykor kiszorítják körülöttünk és belőlünk a levegőt is. Szó bennszakad, hang fennakad. És akkor szembejön ez a téma: áldás leszel.

  Bővebben

Oldalak

Feliratkozás 8011 csatornájára