9975

 • Minden szinten pozitívan zárt az idei Szélrózsa!

  Budapest – 2018. október 29-én tartotta kiértékelő, egyben lezáró együttlétét a Szélrózsa presbitériuma. Délután a kör kinyílt: a munkaágvezetők is meghívást kaptak az alkalomra, ahol közösen ünnepelhették a büki Szélrózsa sikerét, és megoszthatták egymással tapasztalataikat, jövőbeli terveiket, javaslataikat.

  Bővebben

 • Mivel kezdődik az evangélium?

  „Több jel utal arra, hogy Jézus eredetileg azt gondolta, tanításával, példájával meg tudja győzni az embereket. Volt erre esélye? Ha nem, bennünket hogyan győz meg?” Sokak érdeklődését keltették fel ezek a sorok az idén júliusi Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozó programfüzetében.

  Bővebben

 • Meztelenség, szex a világhálón – és a fiatalok

  Tehetetlen, dühöngő szülők, kétségbeesett fiúk és síró lányok a rendőrőrsön. Hogy mi az előzmény? Néhány fotó. Sok kamasz azt hiszi, hogy teljesen elfogadott, rendben lévő dolog, ha a saját magukról készített intim képeket megosztják egymással, sőt a fiúk ezt el is várják a lányoktól – és közben mit sem tudnak arról, hogy a hatályos magyar törvények szerint az ilyen képeknek nemcsak az interneten való közzététele, hanem már a birtoklása is bűncselekmény.

  Bővebben

 • Felelős értékelők

  A Szélrózsa ifjúsági találkozók – hál’ Istennek – nem bővelkednek protokolláris formaságokban. A rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitóitól eltekintve egyházunk lelkészi és világi vezetői ritkán kapnak megkülönböztetett figyelmet. Az általuk tartott előadásokra, avagy a részvételükkel (is) zajló programokra Bükön sem voltak feltétlenül többen kíváncsiak, mint bármi másra. Respektet inkább épp az táplált irántuk sokakban, hogy közönségként is jelen tudtak lenni rendezvényeken. Többen közülük kezdettől végig résztvevői voltak a Szélrózsa kötetlen közösségének: közvetlenül megszólíthatók – közvetlenül megszólítók. Három egyházvezetőt mi is megszólítottunk, tudván, hogy néhány szavas értékelő véleményük mindazonáltal a Szélrózsa jövőjére is hatással lehet.

  Bővebben

 • Személyes üzenetek Bükről

  Képtelenség lenne átfogó képet adni a büki Szélrózsa találkozó négy napjáról, hadd meséljek csak elejtett hangulatokról, gondolatokról, hátha bennük lesz a teljesség íze is…

  Bővebben

 • A mégis mint kötőszó – A találkozás mottójának jelentéshálója

  Az idei Szélrózsa találkozónak látszólag nem túl szerencsés, a külvilág számára teljesen érthetetlen mottót választottak: „Mégis!” Se alany, se állítmány, se valami kapaszkodó, valami (meg)határozó szó, csak egy kötőszó. A táborba vezető útjelző táblákon, a nagyszínpad mögötti óriás transzparensen, a sátrak bemutatkozó tábláján, füzetlapokra nyomtatva, pólókra nyomva… Mégis, miről van szó?

  Bővebben

 • Szélrózsa-kirakó

  Kaptam ajándékba egy kirakót a Lehetőségek Piaca egyik standjánál. Egy kör alakú puzzle-t, amely a Szélrózsa témáját és logóját ábrázolja. Egy kicsit olyan, mint maga a találkozó: sok-sok apró darabból, villanásokból, színekből és pillanatokból áll össze egy egésszé. Vannak köztük szavak és gesztusok, mosolyok és érintések, ízek és illatok is. Kiöntöm most ide, és mindenki hozzáteheti a magáét. Ha együtt összerakjuk, a sokféle darabkából kirajzolódhat egy nagy kép. Talán annak a képe, aki minden történés mögött láthatatlanul jelen van.

  Bővebben

 • Felismerni, mit mond Isten

  Szombat este van. Az áhítat most kivételesen a koncert után volt, hogy sok énekkel, imádsággal, gyertyával lecsendesítsen, és ráhangoljon a másnapi záró istentiszteletre. Mi is hamarabb térünk nyugovóra ma éjjel.

  Bővebben

 • Biblia a laborban

  A természettudományok és a hit között sokak fejében kibékíthetetlen az ellentét. Raffai Balázs, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium kémia és hittan szakos tanára rácáfol erre a hiedelemre. BibLab elnevezésű előadásaiban a bibliai történetekben említett csodákat szemlélteti kémiai kísérletekkel. A Szélrózsán nagy sikerrel tartott háromnapos előadás-sorozatot Mózesről, a prófétákról és Jézusról. A fiatalok és az idősebb korosztályok tagjai egyaránt lelkesedéssel vettek részt az alkalmakon.

  Bővebben

 • Bemutatjuk a Szélrózsa találkozót – VIDEÓ!

  Bük – A Petőfi Live is bemutatta a Szélrózsa találkozót, amelyet 2018. júliusában tartottak Bükön. VIDEÓ!

  Bővebben

 • Előnyt a hátrányból – Kötőszó-beszélgetések a Szélrózsán

  A Kötőszó evangélikus közéleti blog 2015-ben azzal a céllal indult, hogy mi, evangélikusok megmutathassuk, mit gondolunk közéletről, társadalmi kérdésekről, teológiáról vagy kultúráról. Az online jelenléten túl a Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozón személyessé is tették a párbeszédet a blog szerkesztői: Élőszó címmel az esélyegyenlőség témájára felfűzött beszélgetéssorozatot tartottak.

  Bővebben

 • Megszomjaztak, és mi inni adtunk nekik – KÖSZI Koktélbár a Szélrózsán

  Bük – 2018. július 25–29. között rendezték meg a 12. Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozót a festői szépségű Bükön. A találkozó teljes idejére ismét kitelepült a KÖSZI Koktélbár is, hogy a hűsölni, pihenni vágyókat fogadja.

  Bővebben

 • Ideje felébredni!

  Ideje felébredni! Ezzel a két szóval lehet a legrövidebben összefoglalni a Szélrózsán található Ökosátor péntek délelőtti előadásának lényegét. Antal Bálint, a Luther Kiadó munkatársa bő egy órán keresztül beszélt egy olyan érdekfeszítő témáról, amelyet a szó szoros értelmében ma már mindenki a bőrén érez. Hiszen a klímaváltozás bolygónkon és azon belül itt, Európában is már nemcsak teória, hanem valóság, a globális felmelegedésről nemcsak beszélünk, hanem következményeivel már itt a kontinensen is szembesülnünk kell.

  Bővebben

 • Jó hírek érkeztek Dél-Ázsiából Bükre

  Beszámolót hallhattunk a Szélrózsán a Jó család életéről. A Szélrózsa Küldetés sátrában – amely egyébként először a 2014-es soltvadkerti Szélrózsán mutatkozott be, hogy az egyházunk által végzett bel- és külmissziói szolgálatokat megismertesse az érdeklődőkkel – mindig történt valami. Színes ruhák, egzotikus tájakról vetített képek, érdekes előadások, játékos programok... Az idei mottó jegyében pedig valamennyi közös nevezője az volt, hogy az előadók által bemutatott szolgálatok sok esetben a legkevésbé sem ideális körülmények között történnek, ám a küldetésre elhívottak MÉGIS elindultak, vállalták, hogy hirdessék az evangéliumot a világ távoli tájain, idegen kulturális közegeiben, szélsőséges időjárási helyzetek, európai ember számára ismeretlen veszélyek közepette.

  Bővebben

 • A Szélrózsa negyedik napján – VIDEÓK!

  Bük – 2018. július 28-án szombaton véleményeket gyűjtöttünk a Szélrózsa-találkozóról. Többek között megszólaltattuk Simon Réka büki lelkésznőt, Szeli Noémi Szélrózsa koordinátort, Szemerei János nyugati (dunántúli) püspököt, Pongrácz Máté Szélrózsa lelkészt, Molnár Lilla lelkésznőt, Prőhle Gergely országos felügyelőt, Cserháti Sándor szegedi lelkészt, Fabiny Tamás elnök-püspököt. Izelítőt adunk a szombati jótékonysági futóversenyről, fórumelőadásokról, érdekes és értékes történeteket adunk közre. Győri András Timótheus felvételei.

  Bővebben

 • A Szélrózsa harmadik napján – Élmények, értékes beszélgetések – VIDEÓK!

  Bük – 2018. július 27-én is tartalmas beszélgetéseknek voltunk szem és fültanúi. Ezeket szeretnénk most megosztani. – Győri András Timótheus felvételei.

  Bővebben

 • Mező Misi a Szélrózsán

  A népszerű énekes őszintén beszélt a hitéről, arról, mit szóltak zenésztársai a megtéréséhez, és hogy melyik dalt nem fogja soha többé elénekelni. A Szeretlekmagyarország.hu interjúja.

  Bővebben

 • Cigányok közötti szolgálatban

  Bük – „Az ember azt nézi, ami a szeme előtt van, de az Úr azt nézi, ami a szívben van.” (1Sám 16,7) – Cigánymissziós tapasztalatairól számolt be Szeverényi János országos missziói lelkész, akinek köszönhetően a cigánymisszió bekerült egyházunkban a hivatalos missziói munkaágak közé. Az előadás másik felében Bakay Péter lelkész, cigánypasztorációs referens szólalt fel, akinek munkáját 2015-ben Raoul Wallenberg-díjjal tüntették ki.

  Bővebben

 • Rózsaszellő

  A kétévente megrendezésre kerülő Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozó hagyományosan egyházunk legtöbb embert megmozgató rendezvénye. Idén sem volt ez másként. A cikkekben, kiértékelésekben, beszámolókban jönnek majd az egzakt számok a résztvevőkről, programgazdagságról, áhítatokról, előadókról stb. Ezek a számok növekedést mutatnak és örömteliek!

  Bővebben

 • A Szélrózsa második napján – Fórumok, beszélgetések – VIDEÓK!

  Bük – 2018. július 26-án, a második nap volt az első teljes napunk az idei Szélrózsán. Gazdag programokat, fórumbeszélgetéseket, kiállításmegnyitót és koncertrészleteket mutatunk be a Győri András Timótheus által készített videóinkban.

  Bővebben

 • „A Te szavadra mégis kivetem a hálókat!” (Lk 5,5)

  Bük – Sokaknak a Szélrózsa nem jelent többet a koncerteknél és a különféle kreatív, érdekes programoknál, azonban a találkozó jelszava erős lelki háttérrel támogatja meg ezt a különleges pár napot. Az idei Szélrózsa a „mégis!” mottója köré épült, áhítatainak, a csoportos beszélgetéseknek és bibliatanulmányozásoknak ez az elsőre nagyon egyszerű szó adta az alapját. A reggeli és esti áhítatokban feltárulhatott a résztvevők előtt a „mégis” bibliai történetekben megjelenő gazdagsága, személyes elhívásunkra és keresztyén közösségünkre vonatkozó üzenete is.

  Bővebben

 • A Szélrózsa első napján – Találkozások – Nyitó istentisztelet – VIDEÓK!

  Bük – A 12. Szélrózsa evangélikus országos ifjúsági találkozó 2018. július 25-én vette kezdetét Bükön. Összegyűjtöttük az első nap videóit!

  Bővebben

 • Véget ért a Szélrózsa találkozó!

  Bük – 2018. július 29-én a záró istentisztelettel ért véget a 12. Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozó Bükön. A liturgiában Farkas Zsófia és Molnár Lilla lelkészek működtek közre, igét hirdetett Pongrácz Máté Szélrózsa-lelkész. Zenélt a VoG, báboztak a győri Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ diákjai Oberling Zsanett vezetésével. A felolvasásban Farkas Zsófia győri tanítványai is segédkeztek.

  Bővebben

 • Szélrózsa – negyedik nap: Futásomat elvégeztem!

  Bük – A Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozó negyedik napján, 2018. július 28-án érdekes és értékes előadásokat hallgathattunk, tornáztunk, futottunk, énekeltünk, táncoltunk. Utolsó teljes napunkat töltöttük Bükön.

  Bővebben

 • Szélrózsa – harmadik nap: Már több mint 2500-an jöttek el a találkozóra!

  Bük – Túlvagyunk a 2018-as Szélrózsa találkozó több mint a felén. Fárad a csapat, de nem hagyjuk magunkat! 2018. július 27-én is tartalmas beszélgetések és fergeteges koncertek voltak.

  Bővebben

 • Szélrózsa – második nap: Mi a küldetésünk?

  Bük – A második nap volt az első teljes napunk az idei Szélrózsán. A nap témáját a küldetés fogalma köré építve az önkéntesség, adakozás, misszió és elhívás kérdései mentén járjuk körbe beszámolónkban.

  Bővebben

 • Elkezdődött a Szélrózsa találkozó: Mégis!

  Bük – A 12. Szélrózsa evangélikus országos ifjúsági találkozó kezdetét vette Bükön. A nyitó istentiszteleten bemutatkoztak a vendéglátók is színes műsorukkal.

  Bővebben

 • Sajtótájékoztatót tartottak a Szélrózsáról

  Bük – 2018. július 10-én 10 órakor a Facebookon élő közvetítés indult arról a sajtótájékoztatóról, amelyben a Szélrózsa szervezői mondták el a tudnivalókat a találkozóról.

  Bővebben

 • Van esélyegyenlőség az egyházban? – Kötőszó a Szélrózsán

  A Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozó olyan fesztivál, ahol evangélikus fiatalok találkozhatnak egymással, de valójában nem csak az evangélikusok és nem csak a fiatalok! Idén Bükön rendezik meg a Szélrózsát július 25. és 29. között. Mi, a Kötőszó szerkesztősége régóta gondolkodunk azon, hogyan lehetne felületünket az online jelenléten túl személyes párbeszéd terévé is tenni, és a Szélrózsa tökéletes helyszínt és lehetőséget biztosít ehhez. Ezért született meg az Élőszó, a Kötőszó beszélgetéssorozata, melyen az esélyegyenlőség témáját járjuk körbe. Három nap – három beszélgetés.

  Bővebben

 • Legyünk még többen! – Regisztrálj a Szélrózsára

  Hatalmas örömhír, hogy több mint ezren regisztráltak a július 25-től kezdődő Szélrózsa találkozóra. Ez óriási szám, minden várakozásunkat felülmúlta, de szeretnénk, ha még többen lennénk a találkozón, szeretnénk, ha mindenki, aki el kíván jönni Bükre, meg is tudja szerezni kedvezményes belépőjét, ezért úgy döntöttünk, meghosszabbítjuk az online regisztrációs lehetőséget egy héttel!

  Bővebben

Sivut

Tilaa syöte 9975