Rózsás emlékpark a költőnő tiszteletére Dukán

Rózsás emlékpark a költőnő tiszteletére Dukán

Share this content.

Forrás: vaol.hu, szöveg: Merklin Tímea
Duka – A Hugarikum Bizottság egyedi elbírálás alapján 4,4 millió forintot ítélt meg a kemenesaljai kis falu törekvésének támogatására, hogy Dukai Takách Judit költőnő tiszteletére emlékhelyet alakítson ki, és felélénkítse hagyományának ápolását.

Mivel volt egy kis év végi pénzmaradvány a Hungarikum Bizottságnál, úgy láttuk, jó helyre kerül, ha támogatjuk Dukán a költőnő kultuszának építését, ami a helyi értéktárnak része” – mondta el V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos, aki nemcsak Németh Dezső, Duka polgármestere és a helyi értéktár­bizottság szándékairól tudott, hanem ismerte Erdélyi János filmrendező régi nagy álmát is, hogy konferenciát tartsanak a faluban Dukai Takách Judit és a család kúriáját sokáig gondozó Simonffy András író tiszteletére. Az önkormányzat pályázott is ezzel kapcsolatban: egyrészt parkosított emlékhelyet szeretnének kialakítani a falu közepén rózsalugassal, azon az evangélikus imaházzal szemben lévő elhanyagolt telken, ahol a költőnő szülőháza állt. A telket a Huszár család az önkormányzatnak adományozta. Szerencsés egybeesés, hogy a körmendi Horváth József kőfaragó már korábban készített egy Dukai Takách Judit-domborművet, amely ebben az emlékparkban méltó helyet kap.

Németh Dezső polgármester azt mondja, a költőnő emlékének őrzésével a ma élők identitásának erősítése és a község turisztikai vonzerejének növelése a cél. Dukai Takách Judit Berzsenyi Dániel feleségének, Dukai Takách Zsuzsannának az unokatestvére, a kor ünnepelt alkotója volt. Duka állomása a vasi irodalmi túráknak. A költőnő egykori szülőháza közelében már az 1970-es években emléktáblát avattak. Kriptájánál megemlékezések vannak, sírja a Nemzeti Sírkert része. Az 1970-es években Simonffy András József Attila-díjas író költözött a Dukai Takách-kúriába, szívügyének tartotta a kultuszt. Ezért kettejüknek dedikálják a járványveszély utáni időre tervezett konferenciát.

A dokumentumfilmes álma

Búcsú Kemenesaljától címmel forgatott filmet ezen a tájon 2000-ben Erdélyi János rendező, aki itt született, és máig megőrizte szülei, nagyszülei házát, itt vannak állatai, szőlője a Kissomlyón. Jelenleg Kőszegen lakik, de fél lábbal mindig Dukán van, régóta dédelgeti Dukai Takách Judit és Simonffy András közös emlékházának tervét, visszavásárolva nagynénje egykori házát, amelyen az emléktábla van, és most osztrák tulajdon. Az épület pont a szomszédja annak a teleknek, ahol most az emlékhely készül, valamikor majd hozzá lehet szőni annak a megvalósítását is. A rendező hangsúlyozta: „Mi úgy nőttünk fel ezen a környéken, hogy tiszteletben tartottuk az irodalmi emlékeket.”

Hivatkozások: Cikk a Vaol.hu oldalán. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!