A rudabányai evangélikus felekezet története

A rudabányai evangélikus felekezet története

Share this content.

Szöveg: dr. Szalipszki Péter
Miskolc – Rudabánya – Nemrégiben jelent meg a Rudabánya az őskortól napjainkig című monográfia. Rémiás Tibor szerkesztő és Hadobás Sándor társszerkesztő Rudabánya Város Önkormányzatának támogatásával adták ki a tanulmánykötetet. A könyvben dr. Szalipszki Péter a Magyarországi Evangélikus Egyház Gyűjteményi Tanácsának tagja és a Borsod-Hevesi Evangélikus Egyházmegye gyűjteményi felelőse a település evangélikus felekezetének történetét röviden taglaló tanulmányát is olvashatjuk. A szerző hozzájárulásával ezt most honlapunkon is elolvashatják.

II. József türelmi rendeletének kiadása után a maroknyi rudabányai evangélikus a Sajókazán működni engedélyezett evangélikus anyaegyházhoz csatlakozott. Az 1880-as évekig csak igen csekélyszámú rudabányai lutheránus hívő pasztorálása adott feladatot a kazai lelkészeknek. Az 1880-as években azonban számuk a Dobsináról tömegesen letelepült buléner bányászokkal annyira meggyarapodott,  hogy a sajókazai anyagyülekezet igen kiterjedt szórványában a legnagyobb evangélikus közösséget ezután már a rudabányaiak alkották. A közösség erejét igazolja, hogy 1934-re Lux Kálmán tervei alapján sikerült megépíteniük saját templomukat. 1939-től fiókegyházi státuszt, és saját segédlelkészt kaptak, akik közül később többen igyekeztek Sajókazáról leválni, és önállósulni, de törekvésük mindannyiszor kudarcba fulladt. A rudabányai evangélikusság erőteljes megfogyatkozása miatt az 1970-es évektől már nem szolgált segédlelkész a településen, újra a sajókazai lelkész pásztorolta, és temette el az utolsó rudabányai evangélikusokat.     

A teljes tanulmány letölthető a mellékletből.

Csatolt állományok: Rudabánya monográfia vágott.pdf -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!