Sajtótájékoztatót tartottak az Úrvacsora évéről

Sajtótájékoztatót tartottak az Úrvacsora évéről

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna, videó: Győri András Timótheus, további fotó: Magyari Márton
Budapest – 2020. január 7-én az Úrvacsora évének programjairól, társadalmi jelentőségéről dr. Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke és dr. Hafenscher Károly, a zsinat lelkészi elnöke tartott sajtótájékoztatót.

Az úrvacsora jelentőségéről, szerepéről, egyházunk tematikus éveinek gyakorlatáról, valamint az ökumenikus kapcsolódási pontokról, különös tekintettel is az Eucharisztikus Világkongresszushoz való vonatkozásokról Fabiny Tamás püspök szólt.

Ezután Gryllus Dániel előadóművész a Lackfi János versére készült Úrvacsora évének himnuszának hátterét ismertette, valamint vallott személyes, ökumenikus tapasztalatairól, majd Smidéliusz Gáborral közösen elő is adták a dalt.

Hafenscher Károly zsinati elnök az úrvacsora évében tervezett programokat, valamint kiadványokat ismertette.

VIDEÓ:

KÉPGALÉRIA:

Fabiny Tamás: az úrvacsora éve a hitbéli megerősödést szolgálja

A Magyarországi Evangélikus Egyház (MME) által az úrvacsora évének nyilvánított 2020-as tematikus esztendő elsősorban az egyház megújulását és hitben való megerősödését szolgálja - mondta a MEE elnök-püspöke kedden, Budapesten.

Az MTI tudósítása szerint Fabiny Tamás a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az egyház, az egyházak akkor fognak megújulni, ha azt a lelki feladatot végzik, amelyet Jézus Krisztus rájuk bízott.

„Az úrvacsora az egész kereszténység olyan titka, lehetősége és alkalma, ahol a hívők a kenyérben és borban megélhetik a közösséget Jézus Krisztussal és egymással is” - közölte az MEE kommunikációs szolgálata korábban az MTI-vel.

Bár a tematikus év elsősorban nem közéleti és társadalmi kérdésekkel foglalkozik, a hitbéli megerősödés várhatóan kihatással lesz az egyház ezekkel kapcsolatos megnyilatkozásaira is - jelezte Fabiny Tamás.

Felidézte, hogy a katolikus egyház idén Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust rendez Budapesten, ami lehetőséget ad a közös gondolkodásra, valamint az egyházak „látható egységének” megvalósításáról szóló egyeztetésre.

Hafenscher Károly, a zsinat lelkészi elnöke közölte, hogy az év során tudományos konferenciákat, számos kulturális és zenei programot is rendeznek. A tematikus év programjai lehetőséget adnak az Istennel és emberrel való közösség élményének megélésére, hogy „a kereszténység ne maradjon elmélet” - fogalmazott.

Az egy éven át tartó programsorozatban akadémiai és gyülekezeti szintű találkozók, tanítások, előadások, művészeti alkotások, pályázatok, valamint a felekezeti és vallásközi párbeszéd alkalmai is szerepelnek - ismertette. Kiemelte közülük az Evangélikus Országos Múzeumban júniusban megnyíló, Szeretetnek eledele című, az úrvacsorához köthető szokásokat, tárgyakat bemutató kiállítást.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!