Csanádalberti 175 éves

Csanádalberti 175 éves

Share this content.

Forrás: delmagyar.hu
Csanádalberti – A település alapításának 175. évfordulójára emlékeztek szombaton Csanádalbertin, a jubileumi falunapon. Az evangélikus templomban ökumenikus istentiszteletet tartottak.

Csanádalbertit dohánykertészek alapították. A falu első lakói Nagylakról, Pitvarosról és az észak-magyarországi településekről érkeztek 1844-ben. Először Albertinek nevezték a települést, 1851-ben pedig Kispitvarosnak. A Csanádalberti nevet 1898 óta viseli a falu.

Csanádalberti a XIX. században túlnyomó többségben evangélikus szlovák település volt. A nemzetiségi összetétel az 1946-os szlovák-magyar lakosságcsere miatt változott meg. A felvidékről nagyon sok magyar családot telepítettek ide. A község 1973-ban elvesztette az önállóságát, amit a rendszerváltozás után kapott vissza. 1990-ben saját önkormányzatot választhattak.

A településalapításra szombaton jubileumi falunappal emlékeztek. Megkoszorúzták a községháza előtti emlékművet, majd a temetőben lévő emlékparkban folytatódott a program, a Megemlékezések Emlékkövénél. Az evangélikus templomban pedig ökumenikus istentiszteletet tartottak, Lázár Zsolt evangélikus esperes szolgálatával.

Szórakoztató programok is vártak a csanádalbertiekre. Pörköltfőző versenyt rendeztek, helyi és környékbeli kulturális csoportok léptek színpadra. Este Szandi, Bebe és Fásy Ádám szórakoztatta a közönséget. A tűzijáték után pedig a Mixer együttes zenélt az utcabálon. Bemutatók, kirakodóvásár is színesítették a napot.

Hivatkozások: Képgaléria. -
Címkék: Csanádalberti -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!