A háború után visszatelepülő iraki családokért indít országos összefogást az Ökumenikus Segélyszervezet és a MEE

A háború után visszatelepülő iraki családokért indít országos összefogást az Ökumenikus Segélyszervezet és a MEE

Share this content.

Forrás: segelyszervezet.hu
Budapest – Éveken keresztül láttuk a híradókban a háborús képeket az Iszlám Állam térnyeréséről, majd legyőzéséről. A 2014-es kezdetek után négy évvel ma a legtöbb iraki településen már béke van. Több mint hárommillió belső menekült már visszatért, de ami fogadta őket, az nem sok okot adott a reményre és a maradásra: lebombázott házak, lerombolt iskolák és templomok... Az Ökumenikus Segélyszervezet 2016 óta állandó jelenléttel, újjáépítési és segélyprogramokkal támogatja a visszatérőket, köztük kiemelt figyelmet fordítva az üldözött keresztényekre.

A segélyszervezet helyszínen dolgozó munkatársai naponta találkoznak azokkal a személyes sorsokkal, melyek egy-egy híradós riportból nem látszanak: a mindenüket elvesztett családok, a vallásuk miatt üldözött keresztények, a legszörnyűbb háborús borzalmakat átélt gyermekek történeteivel.

Helyszínen lejegyzett történeteket feldolgozva a segélyszervezet Lackfi János költőt kérte fel, hogy az irodalom eszközeivel segítsen közelebb hozni az olvasókhoz, mit éltek át a családok, és milyen dilemmákkal küzdenek most, egykori életük romjai közé visszatérve. A népszerű költő történetei fontos szerepet kapnak abban az egy hónapos adománygyűjtő kampányban, melyet 2018. június 20-án indít el az Ökumenikus Segélyszervezet a 1353-as adományvonalon.

Az Ökumenikus Segélyszervezet iraki segélyprogramjának célkitűzéseiről, a visszatelepülő családokért a 1353-as adományvonalon indított adománygyűjtés részleteiről sajtótájékoztatón számol be Lehel László, a szervezet vezetője, aki a közelmúltban tért vissza Irakból.

A sajtótájékoztatón részleteket olvas fel iraki családok sorsát bemutató írásaiból Lackfi János költő, író.

A sajtótájékoztatón részt vesz több, a gyűjtéshez csatlakozó történelmi egyház, így az evangélikus egyház vezető képviselői is.

A sajtótájékoztató időpontja: 2018. június 20. szerda 11:00 óra

Helyszín: Az Ökumenikus Segélyszervezet Országos Központja (1221 Bp. Kossuth u. 64.,)

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!